北京市丰台区2023届高三英语下学期一模试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 丰台区 2023 届高三 英语 下学 期一模 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、北京市丰台区20222023学年度第二学期综合练习(一)高三英语本试卷共12页,100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。笔试(共三部分100分)第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It had been an interesting soccer match. Jerry was so absorbed in it that everyone_1_his passion for
2、 sports. He also developed a_2_ attitude towards acquiring such a soccer uniform. Whatever he desires, he asks his parents to purchase it in a split of seconds.“Mom, I want a soccer uniform, he begged his mother.“OK,” said his mother, “but you need to have_3_.”The days passed by, but he got no _4_ f
3、rom his parents. His dream seemed to collapse. However, Jerry never gave up his idea. He kept thinking how to achieve it as early as possible. A sparkling idea struck his mind. He could _5_ one of his T-shirts, but what if his mother saw and scolded (责备)?Though anxious, he finally made up his mind.H
4、e drew a circle with the help of a bowl and modified the soccer image onto the T-shirt. He also took_6_ to avoid the spread of color onto the other side of it. It was a remarkable piece of work.“Jerry! What are you doing?” his mother suddenly appeared.“I may not get the uniform, but I can try to pai
5、nt the image on my T-shirt, I thought.” He was _7_to face his mother. But out of his expectation, his mother _8_ him for his work ignoring the mistake. She did not mind the T-shirt in the presence of the idea of painting.“Its OK,” said Mom.“If we had fulfilled your every want, your inborn_9_would ha
6、ve been hidden. You wouldnt have thought of other alternative in getting the uniform. That adds to your_10_ to achieve your goal,” she said. “Thank you, Mom.” He ran playfully.1. A. controlledB. sensedC. supportedD. expected2. A. thirstyB. realisticC. cautiousD. selfish3. A. confidenceB. motivationC
7、. inspirationD. patience4. A. decisionB. responseC. judgmentD. recognition5. A. purchaseB. exchangeC. paintD. sew6. A. interestB. energyC. courageD. care7. A. eagerB. surprisedC. afraidD. relieved8. A. appreciatedB. blamedC. rewardedD. thanked9. A. tasteB. fondnessC. talentD. fear10. A. willpowerB.
8、honestyC. responsibilityD. tolerance【答案】1. B 2. A 3. D 4. B 5. C 6. D 7. C 8. A 9. C 10. A【解析】【导语】本位为一篇记叙文。讲述了Jerry喜欢足球比赛,因此想要得到一件足球服,但是妈妈答应他后,很长时间都没有兑现,因此他就在一件T恤上画画来设计自己的足球服。被妈妈发现了,妈妈夸奖了他为此付出的努力。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:他如此沉浸于比赛,以至于每个人都感受到了他对运动的热爱。A. controlled控制;B. sensed感受到;C. supported支持;D. expected期望。
9、根据前文“Jerry was so absorbed in it”可知,Jerry如此沉浸于这次比赛,因此周围的人都感受到了他对运动的热爱,故选B。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:他也渴望得到一件足球服。A. thirsty渴望的;B. realistic现实的,真实的;C. cautious谨慎的,小心的 ;D. selfish自私的。根据前文“his passion for sports”可知,他热爱运动,因此他对得到一件足球服产生了渴望的态度,故选A。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:她妈妈说道:“好的,但是你需要有耐心”。A. confidence信心;B. motivatio
10、n动力;C. inspiration灵感,鼓励;D. patience耐心。根据前文“Whatever he desires, he asks his parents to purchase it in a split of seconds.”可知,无论他想要什么,都会让父母马上给他买,故此处他妈妈答应给他买球服,但要求他要有耐心,故选D。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:但是几天过去了,他的父母没有任何回应。A. decision决定;B. response回应;C. judgement评论,判断;D. recognition辨认,识别。根据后文“His dream seemed to c
11、ollapse.”可知,他的梦想似乎要破灭了,故此处表示没有从父母那里得到任何回应,故选B。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:他可以在他的一件T恤上画,画出一件球服,但是他又担心妈妈看到会责备他。A. purchase购买;B. exchange交换;C. paint画画;D. sew缝。根据后文“I may not get the uniform, but I can try to paint the image on my T-shirt, I thought.”的提示可知,此处表示他可以自己在一件T恤上作画,故选C。【6题详解】考查名词词义辨析。句意:他也很小心地避免颜色染到另一面。A
12、. interest兴趣;B. energy能量;C. courage勇气;D. care小心,护理。根据空后“to avoid the spread of color onto the other side of it.”可知,此处指他很小心地作画,故选D。【7题详解】考查形容词词义辨析。句意:他不敢面对他的妈妈。A. eager渴望的;B. surprised惊讶的;C. afraid害怕的;D. relieved如释重负的。根据前文“He could _5_ one of his T-shirts, but what if his mother saw and scolded (责备)?
13、”可知,他担心他的母亲会责备他,故此处表示他害怕面对他的母亲,故选C。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:但是出乎意料的是,他的母亲奖励了他,且没有在意这个错误。A. appreciated欣赏,感谢;B. blamed责备;C. rewarded奖励,奖赏;D. thanked感谢。根据后文“She did not mind the T-shirt in the presence of the idea of painting.”可知,她很欣赏儿子在T恤上画画的这个想法,故选A。【9题详解】考查名词词义辨析。句意:如果我们完全满足了你想要的一切,你内在的天赋就会被埋没。A. taste品尝;
14、B. fondness喜欢;C. talent天赋;D. fear害怕。根据空后的“would have been hidden”可知,此处指天赋会被埋没,故选C。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:这也就增加了你实现目标的毅力。A. willpower毅力,意志力;B. honesty诚实;C. responsibility责任;D. tolerance耐心,忍耐力。根据前文“You wouldnt have thought of other alternative in getting the uniform.”可知,此处指这些事就增加了实现目标的毅力,故选A。第二节(共10小题;每小题
15、1.5分,共15分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Wang was born and grew up in America, but she_11_(build) solid ties with Chinese culture since she was a little girl. She is now riding a new trend: mixing and matching modern clothes with traditional Han dress, or hanfu. She h
16、as been posting videos of _12_ (she) dressed in hanfu on the Internet, which has attracted many fans on Chinese lifestyle. “I love hanfu. Ive made many videos,_13_(aim) to help more people learn about it,” Wang told Beijing Review.【答案】11. has built 12. herself 13. aiming【解析】【导语】本文为一篇说明文。讲述了出生在美国的王女士
17、从小就喜欢中国文化,她经常上传自己穿着汉服的视频,她说她喜欢汉服,想要更多的人了解它。【11题详解】考查时态。句意:王女士出生并长在美国,但是从她是个小女孩的时候,她就和中国文化产生了牢固的联系。此处主语为she,build为谓语动词,主语she与build之间为主动关系,且根据后文的时间状语从句since she was a little girl可知,此处应用现在完成时,故填has built。【12题详解】考查代词。句意:她一直在网上上传她穿着汉服的视频,这吸引了很多喜欢中国生活方式的人。此处of是介词,后跟宾语,且主语为she,此处意为“她自己”,故应用反身代词herself作宾语,故
18、填herself。【13题详解】考查现在分词。句意:我录了很多视频,是为了帮助更多的人了解它。根据句子分析可知,此处作状语,aim与主语I之间为主动关系,故应用现在分词作状语,故填aiming。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Engineers invented a new device to produce solar electricity at night. Solar panels transform sunlight into energy, so they_14_ (traditional
19、) work only during daylight hours. This device, however _15_(use) a thermoelectric generator, which creates energy from differences in temperature. In this case, cool evening air is a slightly different temperature than the solar cell in the panel. That becomes energy,_16_is transformed into electri
20、city. The device could be helpful in areas_17_ (locate) far from a power grid (电网).【答案】14. traditionally 15. uses 16. which 17. located【解析】【导语】本文为一篇说明文。讲述了工程师发明了一种在夜间也能生产太阳能电力的设备。【14题详解】考查副词。句意:太阳能电板将阳光转化为能量,因此它们只能传统地在白天的时候发挥作用。根据句子分析可知,此处作状语,修饰动词work,故应用副词“traditionally传统地”修饰,故填traditionally。【15题详解
21、】考查时态。句意:然而,这一设备使用了一个热电发电机,利用温差产生能量。此处this device作主语,为单数,与谓语动词use之间为主动关系,且根据后文的creates可知,此处陈述客观事实,应用一般现在时,故填uses。【16题详解】考查非限制性定语从句。句意:这就变成了能量,再转化成电能。此处引导非限制性定语从句,先行词为energy,指物,定语从句中缺少主语,故应用which引导,故填which。【17题详解】考查非谓语动词。句意:这一设备对那些离电网很远的地区来说,是很有帮助的。此处作定语,修饰areas,areas与locate之间为被动关系,故应用过去分词作后置定语,故填loc
22、ated。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。A study showed how much dogs love their owners. In the experiment, the-researchers first /measured how many tears_18_(produce) by dogs when they were just spending time at home with their owners. The team then repeated the experimen
23、t, this time with dogs that were reunited with their owners_19_being apart for five hours. The results showed dogs only shed tears during the reunions. The team now wants to find out_20_dogs have a similar emotional response when reunited with other dogs.【答案】18. were produced 19. after 20. whether#i
24、f【解析】【导语】这是一篇说明文。一项研究显示狗狗有多爱它们的主人。在实验中,研究人员首先测量了狗狗在家里和主人在一起的时候会流出多少眼泪。然后,研究小组重复了这个实验,这次是在分别5小时后与主人团聚的狗。结果显示,狗只在团聚时流泪。研究小组现在想知道,当狗和其他狗团聚时,是否会有类似的情绪反应【18题详解】考查时态语态。句意:在实验中,研究人员首先测量了狗狗在家里和主人在一起的时候会流出多少眼泪。根据“they were”可知,主句为一般过去时,主语tears与谓语produce为被动关系。故填were produced。【19题详解】考查介词。句意:然后,研究小组重复了这个实验,这次是在分
25、别5小时后与主人团聚的狗。根据句意可知,空处填介词after。故填after。【20题详解】考查连接词。句意:研究小组现在想知道,当狗和其他狗团聚时,是否会有类似的情绪反应。find out后接宾语从句,根据句意可知,表示“是否”,用连接词whether或者if。故填whether/if。第二部分 阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AGive a little sunshine!The Council on Aging (COA) runs a telephone fri
26、endship project called the Sunshine Call Program, matching over-60s with a friendly volunteer for a daily chat over the phone. The aim is simple-to help ease the loneliness and repair social networks.Sheila, 77, a retired teacher, lived alone. She has been receiving calls from Rianne, a volunteer, f
27、or over two months.“Talking to Rianne is something I really look forward toa breath of fresh air. We talk about everythingtheatre, her work, books weve readListening to someone elses life enriches you and gives you something positive to focus on.”“At the beginning, I had no expectation of how the ph
28、one calls would go, but its wonderful that its led to a genuine friendship. Rianne helps me a lot ”Are you ready to add a little sunshine to a seniors life?The Sunshine Call Program initially links a volunteer with an isolated (独居的) senior for a daily call. When comfortable, the volunteer introduces
29、 a second senior to the call. Then another, until there are four seniors to one volunteer on what is essentially a conference call. Without having to leave the house, you will help the seniors meet and make new friends. They will then exchange phone numbers to chat on their own and reduce their isol
30、ation.What are the volunteer qualifications?Volunteers must have access to the Internet and be willing to be trained on the use of a chat app. COA will provide all supplies required to make the calls. Besides, volunteers must agree to participate in monthly meetings with other volunteers and guest s
31、peakers. All volunteers must be willing to provide a recent Criminal Record Check, the cost of which will be borne by COA. And the most important volunteer qualification is a sense of caring and a desire to help seniors in the community!If you wish to volunteer with our Sunshine Call program, never
32、hesitate! Just CLICK HERE to fill out the application form.21. Why does the passage mention Sheilas experience?A. To show her lonelinessB. To share a sweet memory.C. To stress the value of CoAD. To praise Riannes kindness.22. One of the responsibilities of volunteers isA. making weekly calls to seni
33、orsB. visiting seniors during holidaysC. introducing new friends to seniorsD. teaching seniors to use smart phones23. If you want to be a volunteer, what are you required to do?A. Learn the use of a chat app.B. Prepare a computer by yourself.C. Offer a letter of recommendation.D. Have relevant worki
34、ng experience.24. What is the purpose of the passage?A. To inform the readers of COA.B. To invite seniors to sign up for COAC. To introduce volunteer work in COA.D. To advertise for new volunteers for COA.【答案】21. C 22. C 23. A 24. D【解析】【导语】本文为一篇应用文。介绍了COA建立的一个“阳光电话项目”的活动,结构的志愿者与60岁以上的老年人电话连线,为他们减轻孤独
35、感,并宣传招募志愿者。【21题详解】推理判断题。根据表格中第三段“At the beginning, I had no expectation of how the phone calls would go, but its wonderful that its led to a genuine friendship. Rianne helps me a lot ” (起初,我没预料到电话会打得怎么样,但它却给我带来了一段真正的友谊。Rianne帮助了我很多。)”可知,文章提到Sheila的经历是为了说明COA的志愿者帮助了她很多,故其目的在于强调COA的价值,故选C。【22题详解】细节理解题
36、。根据文章Are you ready to add a little sunshine to a seniors life?部分“Without having to leave the house, you will help the seniors meet and make new friends. They will then exchange phone numbers to chat on their own and reduce their isolation.(不用离开家,你就可以帮助老年人们见面,帮助他们交朋友。他们然后可以交换电话号码,自己聊天,减轻孤独感。)”可知,志愿者的
37、职责之一就是给老年人介绍新的朋友,从而减轻他们的孤独感,故选C。【23题详解】细节理解题。根据文章What are the volunteer qualifications?部分中“Volunteers must have access to the Internet and be willing to be trained on the use of a chat app. (志愿者必须可以使用网络,并且愿意接受关于聊天软件使用的培训。)”可知,如果你想要当志愿者,你需要学会聊天软件的使用,故选A。【24题详解】推理判断题。根据文章最后一段“If you wish to volunteer
38、with our Sunshine Call program, never hesitate! Just CLICK HERE to fill out the application form. (如果你想要在我们的阳光电话项目中当志愿者,那就不要犹豫!点击此处,填写申请表。)”可推知,本篇文章的目的在于为招募志愿者做广告,故选D。BThis was the first communication that had come from her aunt in Jessies lifetime.“I think your aunt has forgiven me at last,” her fa
39、ther said as he passed the letter across the table.Jessie looked first at the autograph(签名). It seemed strange to see her own name there. There was a likeness between her aunts autograph and her own, a hint of the same decisiveness and precision. If Jessie had been educated fifty years earlier, she
40、might have written her name in just that manner.“Youre very like her in some ways,” her father said, as she still stared at the autograph.“I should think you must almost have forgotten what Aunt Jessie was like, dear,” she said. “How many years is it since you last saw her?”“More than forty,” her fa
41、ther said. “We disagreed. We invariably disagreed. Jessie always prided herself on being so modern. She read Darwin and things like that. Altogether beyond me, I admit.”“And so it seems that she wants to see me.” Jessie straightened her shoulders and lifted her head. She was excited at the thought o
42、f meeting this mythical aunt whom she had so often heard about. Sometimes she had wondered if the personality of this remarkable relative had not been a figment(虚构) of her fathers imagination.But this letter of hers that now lay on the breakfast table was admirable in character. There was something
43、of intolerance expressed in its tone. It was just like what her father had told her.Mr. Deane came out of his past memories with a sigh.“Yes, yes; she wants to see you, my dear,” he said. “Ive heard she has set up a school and helped many youngsters. I think you had better accept this invitation to
44、stay with her. If she took a fancy to you, you could get a better education”He sighed again, and Jessie knew that for the hundredth time he was regretting his own past weakness.25. How was the relationship between Jessies father and her aunt?A. It remained very close over the years.B. It was broken
45、when they were young.C. It got tenser due to a misunderstanding.D. It was uneasy for their financial differences.26. From the passage, we know Jessie was .A. eager to meet her aunt.B. cautious about her aunts invitationC. angry with her aunt for ignoring her family.D. puzzled by her aunts sudden int
46、erest in her27. What can we learn from the passage?A. Jessies aunt promised to offer her better education.B. Jessies aunts personality seemed to change a lot.C. Jessie and her aunt were different in personality.D. Jessies father felt sorry for what he had done.【答案】25. B 26. A 27. D【解析】【导语】本文为一篇记叙文。讲
47、述了作者的姑姑与父亲因为分歧,多年未见面。父亲收到了姑姑的来信,父亲很悔恨,并打算将作者送到姑姑那里去接受好的教育。【25题详解】推理判断题。根据文章第一段“This was the first communication that had come from her aunt in Jessies lifetime. (这是Jessie生命中第一次与姑姑的联系。)”以及文章第六段“More than forty,” her father said. “We disagreed. We invariably disagreed. (父亲说道:“四十多年了。我们有分歧,我们总是有分歧”。)”可知
48、,作者的父亲和姑姑已经四十多年没见面了,故他们的关系在年轻的时候就破裂了,故选B。【26题详解】细节理解题。根据文章倒数第五段“She was excited at the thought of meeting this mythical aunt whom she had so often heard about. (一想到能见到这个她经常听说的神奇的姑姑,她就激动不已。)”可知,Jessie很渴望见到姑姑,故选A。【27题详解】细节理解题。根据文章最后一段“He sighed again, and Jessie knew that for the hundredth time he was
49、 regretting his own past weakness. (父亲再次叹气,d Jessie知道,父亲已经为自己过去的软弱后悔了几百次了)”可知,作者的父亲为之前的软弱感到悔恨,因此父亲是为之前的所做的事情感动后悔,故选D。CMany people would answer the question of what makes us human by insisting that we are cultural beings. There is no doubt that we are. But one definition of culture is the totality of
50、 traditions acquired in a community by social learning from other individuals, and many animal species have traditions. Can we then say that some animals are cultural beings too?One approach to study culture in animals is the so-called Method of Exclusion (排除), in which scientists investigate behavi
51、oral variations across populations of one species. In a famous study, scientists learned that chimpanzee (黑猩猩) behaviors were socially passed on as they were present at some sites but not at others, despite having same ecological settings. For example, chimpanzees in Tai National Park in Ivory Coast
52、 are well-known for their nut-cracking skills. Chimpanzees in Gombe national part in Tanzania, on the other hand, do not crack nuts, although nuts exist in their environment too.However, when applying the Method of Exclusion, one has to be very careful. There are other factors that could also explai
53、n the pattern of behavioral evaluation. For example, some of the chimpanzee techniques scientists evaluated occur in only one of the three subspecies. So its quite possible that these behaviors also have an innate component. This would mean that one chimpanzee subspecies uses a new technique not out
54、 of cultural tradition, but because the behavior is fixed to specific genes. Another factor that has to be excluded is of course the environment Chimpanzees in Mahale do not fish algae (水藻), simply because algae does not exist there.But when we exclude all the variations that can be explained by gen
55、es or environment, we still find that animals do show cultural variations. Does that mean there is no real difference between them and us after all? Not exactly: There is a fundamental difference between human and animal culture. Only humans can build culturally on what generations before us have le
56、arned. This is called “cumulative culture”. We dont have to keep reinventing the wheel. This is called the “ratchet (棘轮) effect”. Like a ratchet that can be turned forward but not back, peoples cultural techniques evolve.It is likely that behaviors we see today in chimpanzee cultures could be invent
57、ed over and over again by individual animals themselves. In contrast, a child born today would not be able to invent a computer without the knowledge of many past generations.28 Why does the author mention the example of the chimpanzees in two parks in Paragraph 2?A. To prove that culture does exist
58、 in animals.B To justify the uniqueness of the research method.C. To compare how chimpanzees behave in different parks.D. To stress the importance of environment in studying culture.29 What does the underlined word “innate” in Paragraph 3 probably mean?A. Advanced.B. Inborn.C. Adaptive.D. Intelligen
59、t.30. What can we learn from the passage?A. Cumulative culture is what sets humans apart from animals.B. Culure in animals is as worthy to be valued as human culture.C. Animals dont have the ability to invent behaviors in a community.D. The “ratchet effect” decides if humans can build on past experi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
