吉林省吉林市第二中学2020-2021学年高二下学期期末考试英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省吉林市第二中学2020-2021学年高二下学期期末考试英语试卷 WORD版含解析 吉林省 吉林市 第二 中学 2020 2021 学年 高二下 学期 期末考试 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、吉林二中2020-2021学年度下学期高二英语期末试卷第卷说明:1、本试卷分第I试卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分;2、满分150分,考试时间 120分钟。一、听力(共20题,每题1.5分,共30分)第一节1. What does the man plan to do in the near future?A. Buy another bike. B. Find his stolen bike. C.Find a full-time job 2. What will the woman bring to the man first?A. His order. B. A menu C.
2、Something to drink3. When did the man graduate from university?A. In 1975 B. in 1979 C. in 19854. What does the woman recommend the man to do?A. Play the violin. B. Play the guitar. C. Learn to paint.5. What does the woman mean?A. She regrets never taking a job. B. She is tired of being a housewife.
3、C. She wants to hire a cleaner.第二节听第6段材料,回答第6、7题6. What surprises the man?A. The woman has found a new job.B. The woman disagrees with him.C. The woman doesnt feel like leaving.7. What does the woman say about her department?A. There is a lack of trust.B. There is too much pressure.C. There are some
4、 serious problems.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why doesnt the boy want to be the president in the end?A He doesnt want to get up early.B. He wants to have more free timeC. .He doesnt want to travel.9. What is the relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Aunt and nephew C. Teacher and student听第8段
5、材料,回答第10至12题10. Who might the woman be ?A. A nurse. B. A saleswoman C. A pharmacy(药店) worker11. What did the man ask the woman for ?A. Some medicine B. Some information C. Some advice12. Which button should the man press to sit up straight?A. The button in the middle. B. The buttons at the bottom C.
6、 The buttons at the top.听第9段材料,回答第13至16题13. Who is the woman?A. A salesperson B. An architect C. A gallery employee14. Why did the man visit the gallery?A. A friend recommended it to him.B. He saw an ad in Time Out magazine.C. He became interested after visiting the website.15. What is the mans firs
7、t name?A. Wade B. Raymond. C. Barry16. What does the man think of the exhibition?A. He didnt like it at all. B. He liked the video a lot. C. He found the paintings great.听第10段材料,回答第17至20题。17. Which novel by MoYan is best known to westerners?A. Falling Rain on a Spring Night.B. Red Sorghum Clan C. Th
8、e Republic of Wine.18. When did Mo Yans novel about a landlord come out?A. In 1987 B. in 1992 C. in 200619. What is true about Mo Yans Nobel Prize in Literature?A. He was the first citizen of mainland China to receive it.B. He was 67 years old at the time of the announcement.C. He was the 119th pers
9、on to receive the award.20. According to Peter England, why is Mo Yan special?A. He has a very unique style.B. He influenced many Chinese writers.C. He writes honestly about Chinese history. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AKuala Lumpur is a capital city in Malaysia. Here are th
10、e top 4 budget hotels:The Chinatown Inn (About $30 per night)Just a block from the railway station, located in Chinatowns open market. It has clean beds, central air conditioning, hot water for coffee and tea, and a hall with a big screen TV. Wi-Fi is good except Floor 5. The guests complaint is tha
11、t the air condition is too cold, so make sure you get a room with a window. You can open it to let some warmth in. Ancasa Express (About $45 per night).The hotel is above the sky-train station. That makes it convenient to get to other parts of the city. From the station, take the elevator to the 5th
12、 floor to reach the hotel lobby (大厅). The rooms are clean and nice. There is a flat screen TV, the strongest Wi-Fi, and a very hot rainfall shower. The guests complaint is that the cafe is only open for breakfast and dinner, and not 24 hours.Central Hotel (About $35 per night)This hotel is just two
13、blocks from the Central Station, which is the heart of all transportation in the city. From Central you can walk 2 blocks to the beautiful Central Hotel, in which rooms are small but clean, and have common Wi-Fi. Ocean 77 (About $25 per night)On Petaling Street in Chinatown, this brand new hotel is
14、most spotlessly clean. There is a flat screen TV and good Wi-Fi in each room. The location is good, in the heart of the Petaling Street market. No cafe in the hotel, but many on the street.1. In the Chinatown Inn you are told to choose a room with a window _.A. because the light in the room is dimB.
15、 so that you can breathe the fresh airC. so that you can let some warm air inD. so that you can have a good view from it2. If a guest likes surfing the Net, which of the following would be his first choice?A. The Chinatown InnB. Central Hotel.C. Ocean 77.D. Ancasa Express3. What is the unusual chara
16、cteristic of Ocean 77?A. It is the cheapest, newest and cleanest.B. Its location is in the heart of the city.C. It is located in the street in Chinatown.D. There is a flat screen TV and good Wi-Fi.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了马来西亚吉隆坡最经济实惠的四家旅馆。【1题详解】细节理解题。根据The Chinatown Inn (About $30 per
17、 night)中“The guests complaint is that the air condition is too cold, so make sure you get a room with a window.( 客人抱怨的是空调太冷了,所以一定要订一个有窗户的房间。)”可知,在唐人街旅馆,你被告知要选择一个有窗户的房间,这样你就可以让一些温暖的空气进来,因为房间空调太冷了。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Ancasa Express (About $45 per night)中“There is a flat screen TV, the strongest Wi-Fi, a
18、nd a very hot rainfall shower.( 这里有平板电视,最强的Wi-Fi,还有非常热的淋浴。)”可知,Ancasa Express的无线网信号最强;由此可知,如果一个客人喜欢上网,Ancasa Express是他的首选。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Ocean 77 (About $25 per night)的标题和“On Petaling Street in Chinatown, this brand new hotel is most spotlessly clean.( 在唐人街的Petaling街,这家崭新的酒店是最干净的。)”可知,Ocean 77的价格
19、最便宜,酒店也是最新,最干净的,这是这家酒店最特别之处。故选A。BJack was born without eyes. He was very lucky as he grew up having other kittens (young cats) to socialize (交往) with, and was used to people from the moment he was born. However, when it came time to find the kittens homes, no one knew where Jack would end up.Thats w
20、hen I got an e-mail from my friend. All she asked was “Do you still want one of the kittens? Theres one here with no eyes and no one would like to take him”. Without thinking I told her that I did want the kitten.When we first brought him home, Jack stayed mostly in my room. After about a day he had
21、 no issues running around and climbing on everything. At times he gets lost in the house, hell stop. But we just call his name and talk to him and it isnt long before he finds his way back to us.A few weeks after getting Jack, we got a new cat named Bear. Jack and Bear have become best friends. It d
22、oesnt matter that he cant see. He always knows when Bear is around. Hell run across the yard straight to Bear and wrap his front legs around his neck in a big hug. They run after each other around and wrestle (摔跤). Theyll lie down in the grass together when tired.Jack is truly an inspiration. Ive ow
23、ned lots of kittens in my life, but Jack is the happiest and most playful. He doesnt feel sorry for himself. He doesnt need pity. I think Jean, owner of Gumbo, another eyeless cat, said it best when she told me that cats dont have disabilities; they have adaptability.4. Why did Jack come to the auth
24、ors home?A. The author cared for an eyeless cat.B. The author didnt mind whether he was blind.C. No other young cats kept him company.D. The authors friend begged the author to take him home.5. Which of the following statements is TRUE?A. Jack often wrestles with Bear indoors.B. Jack likes to play w
25、ith a new eyeless cat.C. Jack quickly adapts to the new environment.D. Jack is good at talking and playing with people.6. What does the underlined word “issue” in Paragraph 3 mean?A. Trouble.B. Fun.C. Luck.D. Business.7. What does the passage mainly tell us?A. A cat has nine lives.B. All is well tha
26、t ends well.C. God helps those who help themselves.D. A good beginning makes a good ending.【答案】4. B 5. C 6. A 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要记叙了作者收养了一只天生没有眼睛的小猫杰克,杰克适应新环境的能力很快,而且是作者养过最快乐、最爱玩的猫,他并没有因为自己没有眼睛而感到难过。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“All she asked was “Do you still want one of the kittens? Theres one here wi
27、th no eyes and no one would like to take him”. Without thinking I told her that I did want the kitten. (她只是问了一句:“那些小猫里,你现在还想不想要一只?这儿有一只没有眼睛的,没有人愿意把它带走。”我不假思索地告诉她我想要那只小猫)”可知,杰克来到作者家,是因为作者不介意他是否失明。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的“After about a day he had no issues running around and climbing on everything. At
28、times he gets lost in the house, hell stop. But we just call his name and talk to him and it isnt long before he finds his way back to us. (大约过了一天,他可以到处跑,爬到各种东西上。有时他在房子里迷路了,他会停下来。但我们只要呼唤他,和他说话,不久他就能找到回到我们身边的路)”可知,杰克很快适应了新的环境。故选C。【6题详解】词义猜测题。根据划线词后文“running around and climbing on everything”可知,没有眼睛的杰
29、克来到作者家大约过了一天,他就可以跑来跑去,爬上所有的东西都没有困难了,故划线词意思为“困难”。A. Trouble.困难;B. Fun.乐趣;C. Luck.运气;D. Business.生意。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据上文及最后一段“Jack is truly an inspiration. Ive owned lots of kittens in my life, but Jack is the happiest and most playful. He doesnt feel sorry for himself. He doesnt need pity. I think Je
30、an, owner of Gumbo, another eyeless cat, said it best when she told me that cats dont have disabilities; they have adaptability. (杰克真是个鼓舞人心的猫。我养过很多小猫,但杰克是最快乐、最爱玩的。他并不为自己感到难过。他不需要同情。另一只盲猫Gumbo的主人Jean告诉我,猫没有残疾,它们有适应能力)”可知,文章主要记叙了作者收养了一只天生没有眼睛的小猫杰克,杰克适应新环境的能力很快,而且最快乐、最爱玩的,他并没有因为自己没有眼睛而感到难过。由此可知,“自助者天助”
31、最能概括本文主旨大意。故选C。CSorry, but I dont agree with you .This is usually followed by unbearable silence and angry tears. Ive always found it difficult to disagree with someone, because I dont want to lose a friend. Ive found it even harder to accept it when someone disagrees with me, because my ego(自尊心)is
32、hurt.Before the other person gets a chance to explain why she disagrees with me, my usual response would be, If you arent able to see my point of view, then what you think isnt worth my time or consideration, either. But now Ive come to realize that when a friend disagrees with me, sometimes she is
33、simply saying, I dont agree with the way things are done. She still respects me as a person, and is only pointing out a better way to look at a matter. However, there may be times when my friend disagrees with me because Im against the truth. Thats when need to listen to what she says.Ive learned th
34、at one way to help my friend is for me to be open and honest with the other to voice my thoughts and listen to the other carefully. While we cant control how a person will respond to our views, we must learn to disagree with our friends in love. We will never feel that we are better than the other p
35、erson.And that will help us to be less emotional, and more objective in the way we express our opinions.In the same way, we can also stay open to feedback(反馈)from others,knowing that our friends may be correcting us in love.Good friendships build each other up, sometimes through disagreements and ho
36、nest opinions. Though I dont like being disagreed with, Im starting to see the value of such disagreements.8. The author has found it difficult to disagree with someone because .A. he is a friendly personB. he usually hides his ideasC. he has no mind of his ownD. he wants to keep the friendship9. Wh
37、en a friend disagreed with him,the author used to .A. be unhappyB. argue with the friendC. break up with the friendD. explain things calmly10. The author will listen to a friend when .A. he is against the truthB. he doesnt tell the truthC. he is respected by a friendD. he does things in the wrong wa
38、y11 What does the author mainly talk about in the text?A. How to keep friendship.B. How to avoid hurting a friend.C. How to express disagreements.D. How to deal with disagreements.【答案】8. D 9. A 10. A 11. D【解析】【分析】本文是一篇议论文,作者通过自己的经历,引出对朋友间出现“观点不同”问题的讨论。最后得出结论,真正的友情能够在争论和坦诚中促进双方的成长,虽然作者还是不喜欢他人反对自己的观点,
39、但是他开始看到不同观点存在的价值。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Ive always found it difficult to disagree with someone,because I dont want to lose a friend.(我总是发现很难与别人意见相左,因为我不想失去一个朋友)”可知,作者认为很难反对某人意见的原因是害怕失去朋友,想要维持友谊。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第一段中“Ive found it even harder to accept it when someone disagrees with me, because my ego(自尊
40、心)is hurt.(我发现,当有人不同意我的观点时,我更难接受,因为我的自尊心受伤了)”可知,当作者的意见被他人反对时,他感到自尊心受到伤害。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第二段的最后两句“However, there may be times when my friend disagrees with me because Im against the truth.Thats when need to listen to what she says.(然而,有时我的朋友可能会因为我反对真相而与我意见相左,这时我需要倾听她所说的话)”可知,作者认为,当他的观点违背客观事实时,他需要听
41、取其他反对者的意见。故选A。【11题详解】主旨大义题。阅读全文,并根据第二段的最后两句“However, there may be times when my friend disagrees with me because Im against the truth.Thats when need to listen to what she says.(然而,有时我的朋友可能会因为我反对真相而与我意见相左,这时我需要倾听她所说的话)”和第三段的“In the same way, we can also stay open to feedback(反馈)from others,knowing t
42、hat our friends may be correcting us in love.(同样,我们也可以随时接受反馈从其他人那里,知道我们的朋友可能在爱中纠正我们)”可知,文章主要谈论的是他人不同意自己观点以及自己不同意他人观点时如何处理的问题。故选D。DSummer heat can be dangerous, and heat leads to tragedy far too often. According to kidsandcars, org, an average of 37 young children per year die of car heat in the US,
43、when they are accidentally left in a hot vehicle.For Bishop Curry, a fifth grader from Mckinney, Texas, one such incident hit close to home. A six-month-old baby from his neighborhood died after hours in a hot car. After hearing about her death, Curry decided that something needed to be done. Young
44、Curry, who turned 11 this year, has always had a knack for inventing things, and he drew up a sketch (草图) of a device he called “Oasis.”The device would attach to carseats and watch the temperature inside the car. If it reached a certain temperature in the car, and the device sensed a child in the c
45、arseat, it would begin to circulate cool air. Curry also designs the device using GPS and Wi-Fi technology, which would alarm the childs parents and, if there was no response from them, the police.Currys father believes that the invention has potential. “The cool thing about Bishops thinking is none
46、 of this technology is new,” he said. “We feel like the way hes thinking and combining all these technologies will get to production faster.” His father even introduced the device to Toyota, where he works as an engineer. The company was so impressed that they sent Curry and his father to a car safe
47、ty conference in Michigan.In January, Currys father launched a campaign for the invention. They hope to raise money to finalize the patent, build models, and find a manufacturer. Their goal was $20,000, but so many people believed in Oasis potential that they have raised more than twice that over $4
48、6,000.Currys father remembers the first time he saw his sons sketch. “I was so proud of him for thinking of a solution,” he said. “We always just complain about things and rarely offer solutions.”12. What inspired Curry to invent Oasis?A. His narrow escape from death after being locked in a car.B. H
49、is knowledge of many childrens death because of car heat.C. The death of his neighbors baby after being left in a hot car.D. The injury of 37 children in his school in a car accident.13. What would Oasis do if it was hot in a car with a child?A. It would inform the parents or even the police.B. It w
50、ould pump out the hot air in the car.C. It would sound the alarm attached to the car.D. It would get the window open to save the child.14. What does Currys father think is cool about Currys invention?A. It used some of the most advanced technology.B. It simply combined technologies that existed.C. I
51、t could accelerate production of new technology.D. It is the most advanced among similar products.15. Why did Currys father start a campaign to raise money?A. To conduct experiments to test the invention.B. To get other children devoted to inventions.C. To support a charity of medical aid for childr
52、en.D. To get the patent and bring it to production.【答案】12. C 13. A 14. B 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。夏天的炎热可能是危险的,而炎热会导致悲剧的发生。在美国,每年平均有37名儿童死于汽车热。【12题详解】细节理解题。根据第二段中的“After hearing about her death, Curry decided that something needed to be done. Young Curry, who turned 11 this year, has always had a knack
53、for inventing things, and he drew up a sketch (草图) of a device he called “Oasis.”(在听到她的死讯后,库里决定做点什么。今年刚满11岁的小库里一直都有发明东西的天赋,他画了一幅他称之为“绿洲”的装置草图)”可知,在听说领居家6个月的婴儿在车里热死后,Young Curry决定发明“绿洲”设备。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第三段中的“Curry also designs the device using GPS and Wi-Fi technology, which would alarm the chil
54、ds parents and, if there was no response from them, the police.(库里还设计了一款使用GPS和Wi-Fi技术的设备,可以提醒孩子的父母,如果他们没有回应,还可以报警)”可知,Young Curry发明的“绿洲”设备可以通知孩子家人和警方。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第四段中的“Currys father believes that the invention has potential. “The cool thing about Bishops thinking is none of this technology is
55、 new,” he said. “We feel like the way hes thinking and combining all these technologies will get to production faster.”(库里的父亲认为这项发明有潜力。“毕晓普的想法最酷的地方在于,这些技术都不是新的,”他说。“我们认为,他的想法和结合所有这些技术的方式将更快地投入生产。”)”可知,父亲认为Young Curry的发明很酷,因为用到的科技都是现成的。故选B。【15题详解】推理判断题。根据第五段中的“They hope to raise money to finalize the
56、 patent, build models, and find a manufacturer.(他们希望筹集资金最终确定专利,建造模型,并找到制造商)”可知,Young Curry的父亲为他的发明筹钱用于获取专利,找到生产商进行生产。故选D。【点睛】第4小题,此题属于推理判断题中的根据事实细节,推断合理信息。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444958.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
