北京市第四十三中学2021届高三英语上学期12月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 第四 十三 中学 2021 届高三 英语 上学 12 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、北京市第四十三中学2021届高三英语上学期12月月考试题(含解析)本试卷共 10 页,100 分。考试时长 90 分钟。第一部分:知识运用(共两节,25 分) 第一节 完形填空 (共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项, 并在答题纸上将该项涂黑。One Mother to AnotherOn Wednesday evening, our daughter, who was at a boarding school over 200 kilometers away, told us that she had l
2、ost her phone when she took part in an activity off campus. We realized that we had little chance of finding it.The next morning, my phone beeped (哔哔响) loudly. A kind voice announced that she had something that belonged to my daughter. I _1_ that I lived a three-hour drive away, and told her I would
3、 ask a friend to fetch the phone. My daughter had written my number on the inside of her phones case good thinking!After contacting the people I know who lived near the school, I was out of _2_ no one could go and _3_ the phone, not surprisingly as it was the working day and everyone was busy. I dec
4、ided to ask the lady to post the phone to my daughter. But when I sent her a text to ask if this would be OK, she replied, “We will _4_ it and were going to drive down to the boarding school tonight.” To my _5_, this wonderful couple, who had already spent a busy day at work, was making a round trip
5、 on the night, _6_ for returning a phone to a complete stranger. How touching it was!I gave them directions and they _7_ the phone into the hands of my daughter at her boarding house. The only word of an explanation was, “Ive got children of my own, and I know how a mother _8_.”We had thought that t
6、he chance of getting back the phone was _9_, but we got it back in such a short time. It was a wonderful reminder of the good in the world and how the actions of one person can _10_ the world to another.1. A. suggestedB. reportedC. explainedD. argued2. A. dateB. luckC. workD. control3. A. pick upB.
7、carry outC. hand inD. give away4. A. findB. showC. missD. take5. A. regretB. surpriseC. amusementD. disappointment6. A. especiallyB. certainlyC. definitelyD. probably7. A. conductedB. arrangedC. deliveredD. identified8. A. doubtsB. interestsC. predictsD. worries9. A. freeB. slimC. hardD. fair10. A.
8、tellB. faceC. meanD. join【答案】1. C 2. B 3. A 4. D 5. B 6. A 7. C 8. D 9. B 10. C【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了远在寄宿学校的女儿丢了手机,一对好心的陌生夫妇特地来回奔波给她送手机的事情。作者从此事中感受到,人的善行能够影响到别人。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:我解释道我住在三小时的车程开外,并且告诉她我会让一个朋友去拿这个手机。A. suggested建议;B. reported报道;C. explained解释;D. argued争论。根据语境可知,此处母亲“我”接到来自对方的电话,应该是与对方解释自己
9、路程较远。故选C项。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:在联系了住在学校附近的熟人后,我很不走运没人能去接电话,这并不奇怪,因为那天是工作日,大家都很忙。A. date日期,B. luck运气;C. work工作;D. control控制。根据下文“not surprisingly as it was the working day and everyone was busy”推测,因为那天是工作日,大家都很忙,“我”并没有找到可以拿手机的人,应该是不走运的。out of luck“不走运的”。故选B项。【3题详解】考查动词短语辨析。句意同上。A. pick up捡起,获得;B. carry
10、out执行;C. hand in上交;D. give away捐赠。根据上文语境可知,此处“我”找不到可以拿手机的人,pick up the phone“拿手机”,符合题意。故选A项。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:但当我给她发短信问她这样行不行时,她回答:“我们将会带上它,并且我们今天晚上将会开车去寄宿学校。”A. find找到;B. show展示;C. miss错过,想念;D. take带。根据下文“drive down to the boarding school”判断,陌生人应该是要带上手机去找“我”的女儿,将手机还给她。故选D项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:令我惊讶的是,
11、这对完美的夫妇,已经忙了一天的工作,却要在晚上来回奔波,尤其是为了把手机还给一个完全陌生的人。A. regret遗憾;B. surprise惊讶;C. amusement娱乐;D. disappointment失望。根据本句句意推测,“我”应该对于这对陌生夫妇的表现非常吃惊。故选B项。【6题详解】考查副词词义辨析。句意同上。A. especially尤其;B. certainly当然;C. definitely肯定。根据语境判断,“我”认为陌生夫妇的行为是让人惊讶的,尤其是为了陌生人。故选A项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:我给了他们方向,他们将手机递到了在公寓里的我女儿的手上。A. c
12、onducted执行;B. arranged安排;C. delivered递送;D. identified识别。根据上文可知,此处陌生夫妇将手机送到了“我”的女儿的手上。故选C项。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:我有我自己的孩子,我知道一个妈妈有多担心。A. doubts怀疑;B. interests感兴趣;C. predicts预测;D. worries担心。根据“Ive got my children of my own”可知,这位送手机的也是一位母亲,也能体会到作为一个母亲的担心。故选D项。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们原以为拿回手机的机会很渺茫,但是我们在这么短的时间内
13、就把它拿了回来。A. free空闲的;B. slim小的,少的;C. hard困难的;D. fair公平的。根据后半句句意推测,原来对于拿回手机这件事已经不抱希望了,即希望很小。故选B项。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:它很好地提醒我们世界上有善,并且一个人的行为对另一个人意味着整个世界。A. tell告诉;B. face面对;C. mean意味;D. join加入。根据语境判断,“我”从陌生夫妇的行为中知道了人的善行对于另外一个人的影响是如此之大,mean the world to another“对另外一个人意味着世界”,符合语境。故选C项。第二节 语法填空 (共 10 小题;每小题
14、 1.5 分,共 15 分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Have you ever been to a Michelin restaurant? For most chefs, theres no_11_ (big) honor than having your restaurant awarded a Michelin Star, let alone three. _12_ thats not the case for Sebastien Bras, 46, one of Frances
15、most famous chefs. He is the head of a three-star restaurant, Le Suquet,_13_ is located in the center of Paris.【答案】11. bigger 12. But 13. which【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了法国最著名的厨师之一、46岁的Sebastien Bras。他是位于巴黎中心的三星级餐厅Le Suquet的老板。【11题详解】考查比较级。句意:对大多数厨师来说,没有什么比自己的餐厅获得一颗米其林星更大的荣誉了,更不用说三星了。根据后文than having your re
16、staurant awarded a Michelin Star可知应用比较级bigger,表示“更大的”。故填bigger。【12题详解】考查连词。句意:但对于法国最著名的厨师之一、46岁的Sebastien Bras来说,情况并非如此。根据前后文语境,可知为转折关系,应用but,句首单词首字母要大写。故填But。【13题详解】考查定语从句。句意:他是位于巴黎中心的三星级餐厅Le Suquet的老板。此处为非限制性定语从句修饰先行词restaurant,先行词在从句中作主语,指物,故应用关系代词which引导。that不能引导非限制性定语从句。故填which。B阅读下列短文,根据短文内容填空
17、。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Are you addicted to computer games? Do you stay up all night playing them? Theres no doubt that the _14_ (excite) of games makes people hard _15_ (refuse) them. But should we worry about their effects_16_ our health?【答案】14. excitement 15. to refuse 1
18、6. on【解析】这是一篇议论文。你对电脑游戏上瘾吗?你会通宵玩吗?毫无疑问,游戏的刺激让人们很难拒绝它们。但是我们应该担心它们对我们健康的影响吗?【14题详解】考查名词。句意:毫无疑问,游戏的刺激让人们很难拒绝它们。此处为同位语从句的主语,表示“刺激”应用名词excitement,表抽象概念,不可数。故填excitement。【15题详解】考查非谓语动词。句意:毫无疑问,游戏的刺激让人们很难拒绝它们。结合句意表示“让某人难以做某事”短语为make sb. hard to do sth.。故填to refuse。【16题详解】考查介词。句意:但是我们应该担心它们对我们健康的影响吗?结合句意表示
19、“对某事的影响”可知短语为effects on sth.。故填on。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Mei Lanfang was born into a very poor family in Beijing. He had no opportunity_17_(go) to school, so he went to the troupe(戏班子) when he was 8 years old. Mr. Mei started to perform on stage 3 years lat
20、er. He performed hundreds of_18_ (tradition) plays and over 30 modern plays_19_ his career. His spoken parts in Beijing Opera were unique; his performances were quite elegant and_20_ (exact) matched his roles social background. Thereafter, the whole world regarded Beijing Opera as a high form of Chi
21、nese art.【答案】17. to go 18. traditional 19. in 20. exactly【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了京剧大师梅兰芳的一些个人经历和成就。【17题详解】考查非谓语动词。句意:他没有机会上学,所以他在8岁的时候就去了戏班子。结合句意表示“没有机会做某事”短语为have no opportunity to do sth.,不定式作为opportunity的后后置定语。故填to go。【18题详解】考查形容词。句意:在他的职业生涯中,他表演了数百部传统戏剧和30多部现代戏剧。修饰后文名词plays应用形容词traditional,作定语。故填trad
22、itional。【19题详解】考查介词。句意:在他的职业生涯中,他表演了数百部传统戏剧和30多部现代戏剧。结合句意表示“在某人的职业生涯中”短语为in ones career。故填in。【20题详解】考查副词。句意:他的京剧唱腔是独一无二的;他的表演非常优雅,与角色的社会背景完全匹配。修饰后文动词match应用副词exactly,作状语。故填exactly。第二部分:阅读理解(共两节,40 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2 分,共 30 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AMonthly Talks at London Ca
23、nal MuseumOur monthly talks start at 19:30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you dont need to book. They end around 21:00.November 7thThe Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. He w
24、as also a major player in training others in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of that group of early “civil engineers”.December 5thIce for the Metropolis, by Malcolm Tucker. Well before the arrival of fre
25、ezers, there was a demand for ice for food preservation and catering, Malcolm will explain the history of importing natural ice and the technology of building ice wells, and how Londons ice trade grew.February 6thAn Update on the Cotsword Canals, by Liz Payne. The Stroudwater Canal is moving towards
26、 reopening. The Thames and Severn Canal will take a little longer. We will have a report on the present state of play.March 6thEyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those of greatest inte
27、rest.Online bookings:wwwcanalmuseum.org.uk/bookMore into:www.canalmuseum.org.uk/whatsonLondon Canal Museum12-13 New Wharf Road, London NI 9RTwww.canalmuseum.org.uk www.canalmuseum.mobiTel:020 7713083621. When is the talk on James Brindley?A. February 6th.B. December 5th.C. November 7th.D. March 6th.
28、22. What is the topic of the talk in February?A. The Canal Pioneers.B. An Update on the Cotsword CanalsC Eyots and Aits-Thames IslandsD. Ice for the Metropolis23. Who will give the talk on the islands in the Thames.A. Miranda VickersB. Malcolm TuckerC. Chris LewisD. Liz Payne【答案】21. C 22. B 23. A【解析
29、】【分析】本文是一篇说明文,主要讲述了伦敦运河博物馆的每月演讲,演讲内容以及安排。【21题详解】细节理解题。根据文中的November 7th The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. 可知,James Brindley在11月7号演说。故选C。【22题详解】细节理解题。根据文中的February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. 可知,2月份讲座的
30、主题是关于An Update on the Cotsword Canals。故选B。【23题详解】细节理解题。根据文中的Eyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them.可知,Miranda Vickers将要在岛上演说。故选A。【名师点睛】细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要实事的理解能力。它一般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材
31、料中可以找到。 此外,在阅读中可以使用定位法与跳读法解决细节理解题。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而找出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行分析和推理等,从而找出正确答案。以本文第2题为例,本题运用定位法:我们根据题干中“What is the topic of the talk in February?”, 从而直接定位第四段-根据文中的February 6th An Update on the Cotswold Canals, b
32、y Liz Payne. 可知,可知,2月份讲座的主题是关于An Update on the Cotsword Canals。故选B。BYour house may have an effect on your figure. Experts say the way you design your home could play a role in whether you pack on the pounds or keep them off. You can make your environment work for you instead of against you. Here are
33、 some ways to turn your home into part of your diet plan.Open the curtains and turn up the lights. Dark environments are more likely to encourage overeating, for people are often less selfconscious (难为情) when theyre in poorly lit placesand so more likely to eat lots of food. If your home doesnt have
34、 enough window light, get more lamps and flood the place with brightness.Mind the colors. Research suggests warm colors fuel our appetites. In one study, people who ate meals in a blue room consumed 33 percent less than those in a yellow or red room. Warm colors like yellow make food appear more app
35、etizing, while cold colors make us feel less hungry. So when its time to repaint, go blue.Dont forget the clockor the radio. People who eat slowly tend to consume about 70 fewer calories (卡路里) per meal than those who rush through their meals. Begin keeping track of the time, and try to make dinner l
36、ast at least 30 minutes. And while youre at it, actually sit down to eat. If you need some help slowing down, turn on relaxing music. It makes you less likely to rush through a meal.Downsize the dishes. Big serving bowls and plates can easily make us fat. We eat about 22 percent more when using a 12
37、inch plate instead of a 10inch plate. When we choose a large spoon over a smaller one, total intake (摄入) jumps by 14 percent. And well pour about 30 percent more liquid into a short, wide glass than a tall, skinny glass.24. The text is especially helpful for those who care about _.A. their home comf
38、ortsB. their body shapeC. house buyingD. healthy diets25. A home environment in blue can help people _.A. digest food betterB. reduce food intakeC. burn more caloriesD. regain their appetites26. What are people advised to do at mealtimes?A. Eat quickly.B. Play fast music.C. Use smaller spoons.D. Tur
39、n down the lights.27. What can be a suitable title for the text?A. Is Your House Making You Fat?B. Ways of Serving DinnerC. Effects of SelfConsciousnessD. Is Your Home Environment Relaxing?【答案】24. B 25. B 26. C 27. A【解析】试题分析:想要减肥,除了少吃外,还和房间有关系。建议有4条:1.房间要明亮;2.用冷色系会减少食欲;3.放一些舒缓的音乐就餐;4. 用小的碗碟。【24题详解】B
40、 推理判断题。根据全文第一段Here are some ways to turn your home into part of your diet plan.可知,这篇文章更可能是对那些在乎自己的体型的人有帮助。故选B。【25题详解】B 细节理解题。根据第三段第二句话in one study,可知在蓝色的房间内人吃的相对较少。故选B。【26题详解】C 推理判断题。最后一段介绍,要想少吃,要用小碗小勺,前面介绍说到,吃得快,房间暗会增加饮食,放舒缓的音乐有助于减少饮食的速度和进食量。故选C。【27题详解】A主旨大意题。根据开头的后文Here are some ways to turn your
41、home into part of your diet plan.可知,本文就房间的布置给那些想减肥的人士提了一些建议。所以选A可以更好地概括全文。考点:科普类短文阅读CNow Hear ThisWhat do former American president Bill Clinton and rock musician Pete Townshend have in common? Both men have hearing damage from exposure to loud music, and both now wear hearing aids as a consequence.
42、 As a teenager, Clinton played saxophone in a band. Townshend, who has the more severe hearing loss, was a guitarist for a band called the Who. He is one of the first rock musicians to call the publics attention to the problem of hearing loss from exposure to loud music.Temporary hearing loss can ha
43、ppen after only 15 minutes of listening to loud music. One early warning sign is when your ears begin to feel warm while you listen to music at a rock concert or through headphones. One later is that an unusual sound or a ringing is sometimes produced in your head after the concert.What happens is t
44、hat the hair cells in the inner ear are damaged, but theyre not dead, says a physician and ear specialist Dr. Sam Levine. According to Dr. Levine, if you avoid further exposure to loud noise, its possible to recondition the cells somewhat. However, he adds, Eventually, over a long period of time, ha
45、ir cells are permanently damaged. And this is no small problem.What sound level is dangerous? According to Dr. Levine, regular exposure to noise above 85 decibels (分贝) is considered dangerous. The chart below offers a comparison of decibel levels to certain sounds. Heres another measurement you can
46、use. If youre at a rock concert and the music is so loud that you have to shout to make yourself heard, you re at risk for hearing loss. Thats when wearing protective devices such as earplugs becomes critical.The facts are pretty frightening. But are rock bands turning down the volume? Most arent. R
47、ock music is supposed to be loud, says drummer Andrew Sather. I wouldnt have it any other way. And neither would the real fans of rock. Continued exposure to loud music and the failure to wear earplugs can lead to deafness, according to Dr. Levine. He states, Theres no cure for hearing loss. Your ea
48、rs are trying to tell you something. That ringing is the scream of your hair cells dying. Each time that happens, more and more damage is done. Levels of Common NoisesNormal conversation 50 65 dBFood blender 88 dBJet plane flying above a person standing outside 103 dBRock band during a concert 110 1
49、40 dB28. From Paragraph 1, we can learn that .A. loud music is a major cause of hearing lossB. famous people tend to have hearing problemsC. teenagers should stay away from school bandsD. the problem of hearing damage is widely known29. In Paragraph 3, the underlined word recondition means .A. not t
50、o be seenB. to fill with soundC. to become larger in sizeD. to make good again30. The purpose of the chart at the end of the article is to show .A. a list of harmful soundsB. the effect of rock concertsC. the noise levels of familiar soundsD. relationship between daily activities and hearing loss31.
51、 Which of the following statements will Dr. Sam Levine probably agree?A. When your ears feel warm, your hair cells are dead.B. Drummer Andrew Sather gives good advice.C. Many are taking the risk of losing hearing.D. Doctors know how to cure hearing loss.【答案】28. A 29. D 30. B 31. C【解析】试题分析:本文是一篇说明文,文
52、章介绍嘈杂的音乐是听力丧失的主要原因,如果及时避免,听力会修复,但是如果继续使用,就会导致完全的失聪。【28题详解】细节理解题。从第一段的句子“Both men have hearing damage from exposure to loud music, and both now wear hearing aids as a consequence.”可知,两人都因暴露在嘈杂的音乐中而听力受损,结果都戴上了助听器,由此可知,嘈杂的音乐是听力丧失的主要原因,故选A。【29题详解】词义猜测题。从第三段的句子“What happens is that the hair cells in the
53、inner ear are damaged, but theyre not dead”可知,内耳的毛细胞受损了,但它们并没有死;再结合“if you avoid further exposure to loud noise”可知,如果你避免进一步暴露于嘈杂的音乐,此处说的是积极的结果细胞有可能得到某种程度的修复,由此可知画线词词义为“修复”,故选D。【30题详解】推理判断题。从第四段的话“regular exposure to noise above 85 decibels (分贝) is considered dangerous.”可知,经常暴露在85分贝以上的噪音被认为是危险的,以及表格里
54、面的比较数字:Rock band during a concert110 140 dB(音乐会上的摇滚乐队的音量达到110-140分贝)可知,最后的表格是为了表明摇滚音乐会对听力的不良影响,故选B。【31题详解】推理判断题。从文章最后一段的句子“Continued exposure to loud music and the failure to wear earplugs can lead to deafness,”(持续暴露在嘈杂的音乐中,不戴耳塞会导致耳聋)可知Dr. Sam Levine可能会同意很多人有失去听力的危险,故选 C。 考点:考查健康类短文DA Fluent Advanta
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
