四川省绵阳南山中学2020-2021学年高一英语12月月考题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳 南山 中学 2020 2021 学年 英语 12 月月 考题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳南山中学2020-2021学年高一英语12月月考题(含解析)本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第卷(非选择 题)组成,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写 清楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干 净后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题 区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3.考试结束后将答题卡收回。第I卷(选择题,满分100
2、分)第一部分 听力(共两节,满分30分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的 答案转涂到客观题答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对 话仅读一遍。1. Which color does the woman like?A. Black. B. Blue. C. Brown.2. What does the woman dislike in her coffee?A. Milk. B
3、. Sugar. C. Ice.3. When will the man see the action movie?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.4. What does the woman say about the spider?A. It is big. B. It is unusual C. It is dangerous.5. Why does the woman suggest the boy play the guitar?A. Its easy to learn. B. It costs less. C. It sound
4、s nice.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白.每一对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听 完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who is Mary going to visit?A. Her children. B. Her parents. C. Her sister.7. How long will Mary be gone?A. For three days. B. For three weeks
5、. C. For three months.听第7段材料,回答第8、9题。8. What did the man want to be when he was a little boy?A. A scientist. B. A teacher. C. A pilot.9. How does the woman feel about her dream of being a tour guide?A. Confident. B. Confused. C. Worried.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the weather like?A. Its sunny. B.
6、Its windy. C. Ifs snowy.11. What does the woman need to get at the shop?A. A jacket. B. Some food. C. Some glasses.12. What will the speakers do in twenty minutes?A. Go skiing. B. Meet a friend. C. Have lunch at a restaurant.听第9段材料,回答第13至16题。13. How many types of flowers are there in the garden?A. T
7、en. B. Twenty. C. Thirty.14. What can Sally get from her grandmother in the autumn?A. Cabbages. B. Lettuce. C. Carrots.15. What does Sally5s grandmother do when it gets cold?A. She covers her plants.B. She clears out the dead plants.C. She gives some food to the animals.16. What does Nick think of g
8、rowing a garden?A. It needs a lot of work.B. It takes too much time.C. It can help save some money.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the general topic of the lesson today?A. Taking notes. B. Writing papers. C. Organizing ideas.18. Which material will students use in class today?A. A pencil and paper.B.
9、A pen and a textbook.C. A pen and a notebook.19. What should students do first?A. Pick a topic.B. Discuss with each other.C. Write down some interesting things.20. Why is organizing important?A. So the writing is special.B. So the writing has a theme.C. So the writing is understandable.第二部分 阅读理解(共两节
10、,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C和D)中.选出最佳选项,并在答题卡上将 该项涂黑。AGuide to Stockholm University LibraryOur library offers different types of studying places and provides a good studying environment.ZonesThe library is divided into different zones. The upper floor is a quiet zone with ove
11、r a thousand places fbr silent reading, and places where you can sit and work with your own computer. The reading places consist mostly of tables and chairs. The ground floor is the zone where you can talk. Here you can find sofas and armchairs for group work.ComputersYou can use your own computer t
12、o connect to the Wi-Fi specially prepared for notebook computers; you can also use library computers, which contain the most commonly used applications, such as Microsoft Office. They are situated in the area known as the Experimental Field on the ground floor.Group-study PlacesIf you want to discus
13、s freely without disturbing others, you can book a study room or sit at a table on the ground floor. Some study rooms are for 2-3 people and others can hold or sit at a people. All rooms are marked on the library maps.There are 40 group-study rooms that must be booked via the website. To book you ne
14、ed an active University account and a valid University card. You can use a room three hours per day, nine hours at most per week.Storage of study materialThe library has lockers for students to store course literature. When you have obtained at least 40 credits (学分),you may rent a locker and pay 400
15、 SEK for a years rental period.Rules to be followedMobile phone conversations are not permitted anywhere in the library. Keep your phone on silent as if you were in a lecture and exit the library if you need to receive calls.Please note that food and fruit are forbidden in the library, but you are a
16、llowed to have drinks and sweets with you.1. What can students do on the librarys upper floor?A. Read in a quiet place.B. Have group discussions.C. Take comfortable seats.D. Get their computers fixed.2. About the computers on the ground floor, which description is right?A. They help students with th
17、eir field experiments.B. They contain software necessary for schoolwork.C. They are for those who want to access the Wi-Fi.D. They are mostly used for filling out application forms.3. A student can rent a locker in the library if he.A. can afford the rental feeB. attends certain coursesC. has nowher
18、e to put his booksD. has earned the required credits【答案】1. A 2. B 3. D【解析】本文是一篇应用文,介绍了斯德哥尔摩大学图书馆的不同学习区的特点、功能及其要求。【1题详解】细节理解题。根据Zones中“ The upper floor is a quiet zone with over a thousand places fbr silent reading, and places where you can sit and work with your own computer. (楼上是一个安静的区域,有一千多个地方可以安静
19、阅读,你可以坐在那里,用你自己的电脑工作。)”可知,学生们可以在楼上安静的看书。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中Computers中的“you can also use library computers, which contain the most commonly used applications, such as Microsoft Office(您还可以使用图书馆的计算机,其中包含最常用的应用程序,如Microsoft Office。)”可知,图书馆一层的计算机里含有一些常用的应用软件,故选B。【3题详解】细节理解题。根据Storage of study materia
20、l 中“When you have obtained at least 40 credits (学分),you may rent a locker and pay 400 SEK for a years rental period.(当你获得至少40学分,你可以租一个储物柜,支付400瑞典克朗一年的租期。)”可知,如果学生得到了规定的学分,可以在图书馆租用一个储物柜。故选D。BCompetitive eating has become big business. The International Federation of Competitive Eating (IFOCE) holds e
21、vents for competitive eating all around the world. One of the most popular contests (竞赛) is held every 4th of July on Coney Island in New York. Nathans Hot Dog Eating Contest started in 1916 and the event has been dominated (占据优势) by Takeru Kobayashi. The Japanese competitor set his first record in
22、2001, when he ate 50 hot dogs in 12 minutes and has won the contest six years in a row.The main types of food eaten in the contests are fast food. Hot dogs, chicken wings, pickles, corndogs and pizza are main foods of the contests. The contests usually last from around 8 to 12 minutes. Now most of t
23、he competitors are men, but there are also women who take part in competitive eating.Being large and overweight isnt necessarily an advantage in competitive eating. The biggest advantage a competitor can have is the ability to actually stretch (扩张) their stomach. Many competitors will drink plenty o
24、f water over a period of time in order to achieve this. Apart from having an unusually stretchable stomach, another important thing seems to be hand to mouth speed.The IFOCE has very strict safety guidelines laid out regarding competitive eating. Competitions must take place in a controlled area and
25、 only competitors over the age of 18 are allowed to enter. They also advise against any type of home training. There has been much talk regarding the inclusion of competitive eating as an Olympic sport. Although the IFOCE has talked about that with the Olympic committee, it seems that they will not
26、agree to it at present.4. Nathans Hot Dog Eating Contest _.A. has a history of over 200 yearsB. takes place once a year in JapanC. is becoming less popular than beforeD. has made Takeru Kobayashi famous5. What do we know about eating contests?A. Fast food is the only type of food.B. They usually las
27、t ten minutes or so.C. Only men are allowed to enter a contest.D. They are open to competitors of all ages.6. What is the third paragraph mainly about?A. How to win an eating contest.B. The history of competitive eating.C. Safety guidelines from the IFOCE.D. The disadvantages of eating too much.7. W
28、hats the main purpose of the text?A. To report.B. To advertise.C. To introduce.D. To warn.【答案】4. D 5. B 6. A 7. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了竞吃比赛的有关情况。【4题详解】细节理解题。由第一段中的“The Japanese competitor set his first record in 2001 . has won the contest six years in a row”可知,Takeru Kobayashi在美国纽约的内森国际吃热狗大赛上连夺六届冠军,这使得
29、他名声远扬。故D选项正确。【5题详解】细节理解题。由第二段中的“The contests usually last from around 8 to 12 minutes”可知,竞吃比赛通常持续十分钟左右。故B选项正确。【6题详解】段落大意题。由第三段“The biggest advantage a competitor can have is the ability to actually stretch (扩张) their stomach. Many competitors will drink plenty of water over a period of time in order
30、 to achieve this. Apart from having an unusually stretchable stomach, another important thing seems to be hand to mouth speed.”可知,竞争对手最大的优势是能够真正伸展自己的胃。为了实现这一目标,许多竞争对手将在一段时间内饮用大量的水。除了有一个异常可伸缩的胃,另一个重要的事情似乎是手到嘴的速度。所以本段主要说明了在比赛中获胜需要具备的优势条件。故A选项正确。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,短文主要介绍了竞吃比赛受欢迎的程度,比赛中吃的主要食物、参赛人员的性别、比赛
31、中获胜需要具备的优势条、竞争性饮食的安全指南。所以作者写这篇短文的目的就是要介绍竞吃比赛的有关情况。故C选项正确。CIt had been a year since Susan, thirty-four, became blind. As a result of medical accident, she was sightless. All she had to depend on was her husband Mark.Mark was an air-force officer and he loved Susan with all his heart. When she first l
32、ost sight, he decided to use every method to help his wife.Finally, Susan felt ready to return to her job, but how would she get there? She used to take the us, but she was now too frightened to go to work by herself. Mark suggested taking the bus with us an each morning and evening.For two weeks, M
33、ark, in military uniform, took the bus with Susan to and from work each day, lie taught her to rely on her other senses, especially her hearing. He helped her make friends with the bus drivers who could watch out for her and save her a seat.Each morning they made the journey together, and Mark would
34、 take a taxi back to his office, although that meant he had to travel through the city. Mark knew it was only a matter of time before Susan would be able to take the bus on her own. He believed in her.Finally. Susan decided that she was ready to start the trip on her own. Monday morning arrived. She
35、 said goodbye and, for the first time, they went their separate ways. Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday-Each day on her own went perfectly.On Friday morning, Susan took the bus to work as usual. As she was getting off the bus, the driver said, Miss, I sure envy you. Susan asked the driver why. Yo
36、u know, every morning for the past week, a fine-looking gentleman in a military uniform has been standing across the comer watching you when you get off the bus. He makes sure you cross the street safely and he watches you until you enter your office building. Then he blows you a kiss, gives you a s
37、alute and walks away. You are one lucky lady, the bus driver said.Tears of happiness poured down Susans cheeks. She was so lucky, for he had given her a gift more powerful than sight, the gift of love that can bring light where there is darkness.8. What does the underlined sentence probably mean?A.
38、Susan had lost her sight because of Marks gift.B. A gift was more important than sight.C. Marks deep love had given Susan great strength.D. Marks love had made Susan recover from blindness.9. Why did Mark stand across the street and watch Susan?A. Because he loved Susan very much and watched out for
39、 her safety.B. Because Susan was not sure of herself and asked for his help.C. Because he wanted to show others that he was a good husband.D Because he had nothing to do every morning after getting up.10. Which of the following statements is right according to the passage?A. Susan lost her sight in
40、a car accident.B. Susan lost her sight before she met Mark.C. Susan went to work alone two weeks after her blindness.D. Susan didnt know the truth until the bus driver told her.11. Which of the following can serve as the title?A. Love is Sight.B. Love is Blind.C. Never Say Die.D. Husband and Wife.【答
41、案】8. C 9. A 10. D 11. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了苏珊因为医疗事故失明一年了,她唯一能依靠的就是她的丈夫马克。苏珊后来在马克的提议下,开始和马克坐公交车去上班,再到后来改为苏珊独自去上班,就这样过了四天,到周五的时候公交司机告诉苏珊原来马克每天都会默默注视着苏珊,直到她进入办公楼,苏珊感觉自己很幸运,因为爱的礼物能给黑暗带来光明。【8题详解】句意猜测题。根据画线部分后文“the gift of love that can bring light where there is darkness”可知,后文提到爱的礼物能给黑暗带来光明,说明想表达的是马克深深的爱给了苏
42、珊巨大的力量,即画线句子意思是“马克深深的爱给了苏珊巨大的力量”。故选C。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“You know, every morning for the past week, a fine-looking gentleman in a military uniform has been standing across the comer watching you when you get off the bus. He makes sure you cross the street safely and he watches you until you enter y
43、our office building.(你知道吗,上个星期的每天早晨,都有一位穿着军装的英俊绅士一直站在拐角处看着你下车。他确保你安全地穿过街道,看着你直到你进入你的办公楼)”可知,马克站在街对面看着苏珊,是因为他非常爱苏珊,并且注意她的安全。故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“On Friday morning, Susan took the bus to work as usual. As she was getting off the bus, the driver said, Miss, I sure envy you.( 星期五早上,苏珊像往常一样乘公共汽车去上班。
44、就在她下车时,司机对她说:“小姐,我真羡慕你啊。”)”以及最后一段中“Tears of happiness poured down Susans cheeks.(幸福的泪水顺着苏珊的脸颊流下来)”可知,D选项“直到公共汽车司机告诉苏珊,苏珊才知道真相”正确。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据文章讲述了苏珊因为医疗事故失明一年了,她唯一能依靠的就是她的丈夫马克。苏珊后来在马克的提议下,开始和马克坐公交车去上班,再到后来改为苏珊独自去上班,就这样过了四天,到周五的时候公交司机告诉苏珊原来马克每天都会默默注视着苏珊,直到她进入办公楼,苏珊感觉自己很幸运,因为爱的礼物能给黑暗带来光明。可知,A选项
45、“爱就是注视着你”最符合文章标题。故选A。DFood sometimes gets poisoned with harmful things. A person who cats such food can get an illness called food poisoning. Food poisoning is usually not serious, but some types arc deadly. The symptoms of food poisoning usually begin within hours of eating the poisoned food. Fever
46、 is one of the most common symptoms.Certain microorganisms cause most types of food poisoning. Bacteria and other microorganisms can poison eggs, meat, vegetables, and many other foods. After entering the body, these tiny living things release poisons that make people sick.Some chemicals can also ca
47、use food poisoning. They are often added to food while it is being grown, processed, or prepared. For example, many farmers spray chemicals on crops to kill weeds and insects. Some people may have a bad reaction to those chemicals when they eat the crops.Some plants and animals contain natural poiso
48、ns that are harmful to people. These include certain kinds of seafood, grains, nuts, seeds, beans, and mushrooms. When people handle food properly, the risk of food poisoning is very small. Microorganisms increase rapidly in dirty places and in warm temperatures. This means that people should never
49、touch food with dirty hands or put food on unwashed surfaces. Food should be kept in a refrigerator to stop microorganisms from growing. Meat needs to be cooked thoroughly to kill any dangerous microorganisms. People should also wash food covered with chemicals before eating it. Finally, people shou
50、ld not eat wild mushrooms or other foods that grow in the wild. Some of these foods may contain natural materials that are poisonous to humans. In addition, some types of fish can be poisonous.Most people recover from food poisoning after a few day of resting and drinking extra water. If people eat
51、natural poisons, they must go to the hospital right away to have their stomachs emptied.12 Which of the following statements is true?A. Food when poisoned cannot make people sick.B. Food poisoning comes in varieties.C. Food poisoning means death.D. Food poisoning is only caused by microorganisms.13.
52、 Which can describe the symptoms of food poisoning?A. They are always accompanied by a fever.B. They are too common to be noticed.C. They can be noticed within hours.D. They can he ignored.14. What can cause food poisoning according to the passage?A. All chemicals.B. Some tiny living things.C. Low t
53、emperature.D. All kinds of natural materials.15. What can we know from paragraph 5?A. Mushrooms should not be eaten.B. Vegetables arc safer than meat and seafood.C. Natural poisons are more dangerous than chemicals.D. Different types of food should be handled differently.【答案】12. B 13. C 14. B 15. D【
54、解析】本文是说明文。介绍了有关食物中毒的知识,包括食物中毒的后果,导致食物中毒的原因,避免食物中毒的措施和食物中毒的康复。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“Food poisoning is usually not serious, but some types arc deadly.(食物中毒通常不严重,但有些类型是致命的)”以及第二段中“Certain microorganisms cause most types of food poisoning.(某些微生物会引起大多数类型的食物中毒)”可知,B选项“食物中毒是多种多样的”正确。故选B。13题详解】细节理解题。根据第一段中“Th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
