四川省绵阳南山中学2021-2022学年高一上学期入学考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省绵阳南山中学2021-2022学年高一上学期入学考试英语试题 WORD版含解析 四川省 绵阳 南山 中学 2021 2022 学年 上学 入学考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、绵阳南山中学高2021级高一新生入学考试试题英语注意事项:1、本试卷分为第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两大部分,共150分。考试时间120分钟。 2、答题前,考生务必将自己的姓名、班级、准考证号等信息填写在答题卡上相应的位置。3、全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。第I卷(选择题 共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is Jacks su
2、ggestion? A. Starting the project as soon as possible. B. Doing background research. C. Inviting more people. 2. What is the probable relationship between the speakers? A. Husband and wife. B. Shop assistant and customer. C. Father and daughter. 3. Where will the speakers probably go next? A. An apa
3、rtment. B. A laundry. C. A restaurant. 4. Who dislikes bubble tea? A. The man. B. The mans sister. C. The woman. 5. What did Jim think of the trip? A. Unpleasant. B. Surprising. C. Enjoyable. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各
4、小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the woman want to go? A. A bookstore. B. A supermarket. C. A bank. 7. How will the woman get to her destination? A. On foot. B. By subway. C. By bus. 听第7段材料,回答第8、9题。8. What will Jennifer do first after school? A. Borrow a book. B. Go swimming. C.
5、 Have a meal. 9. What can we know about Jennifer?A. Shell go to the library to return a novel. B. She may like Thai food. C. She cant swim. 听第8段材料,回答第10至12题。10. What sport does Charles like most? A. Skiing. B. Football. C. Running. 11. What day is it today? A. Monday. B. Tuesday. C. Saturday. 12. Wh
6、at will the speakers probably do next Tuesday? A. See a film. B. Attend a meeting. C. Go to a party. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Why did Joanna quit her job? A. To enter a better company. B. To earn a higher salary. C. To get rid of a colleague. 14. What is Joannas ideal job like? A. It could give her chal
7、lenges. B. It could provide her with a lot of fun. C. It could allow her to take care of her family as well. 15. When will Joanna go to work at the earliest? A. Next Monday. B. Next Tuesday. C. Next Wednesday. 16. What are the speakers doing? A. Discussing a training plan. B. Talking about their wor
8、k experience. C. Conducting an interview. 听第10段材料,回答第17至20题。17. How many original works have been translated? A. 11. B. 12. C. 13. 18. Whose book gives 10 tips to kids to help them keep calm? A. Dong Ruihans. B. Chen Yings. C. Childrens Book Workshops. 19. Which book involves the story of the doctor
9、s family? A. Ten Tips to Fight Monsters. B. Waiting for Dad to Come Home. C. A Brief History of Viruses for Children. 20. What can we learn from the speaker? A. These works are not free in the website. B. The target readers of these works are only the elderly. C. These works could help readers fight
10、 against the virus. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhen parents talk about school safety these days, theyre usually referring to the increase in violence at schools. But research shows that school-age children are actually nine times more likely to suffe
11、r an injury while doing sports than to be the victim of violence while at school. Accidents can be prevented if parents are on the lookout for potential dangers. To help you keep your kids free from harm, here are some safety tips: Teach your child never to talk to strangers or accept rides or gifts
12、 from strangers. Remember, a stranger is anyone you or your child doesnt know well or trust. Be sure that your child walks to and from school with a sibling, friend or neighbor. Teach your kid, whether walking, biking or riding a bus to school, to obey all traffic signals, signs and traffic officers
13、. Remind him to be extra careful in bad weather. When driving your kid, deliver and pick them up as close to the school as possible. Dont leave until they are in the schoolyard or building. If your child rides a bike to school, make sure he wears a standard helmet. Research shows that a helmet can r
14、educe the risk of head injury by 85%. Teach your kid to arrive at the bus stop earlier, stay off the street, and wait for the bus to come to a complete stop. Be sure that your kid knows his or her home phone number and address, your work number, the number of another trusted adult and how to call 91
15、1 for emergencies.1. Which of the following word has the same meaning as the underlined word “sibling”?A. brother or sisterB. neighborC. friendD. stranger2. Which of the following statements is Not True according to the text?A. Kids should be taught never to talk to strangers.B. Kids should obey the
16、 traffic rules.C. Kids should be taught to call 911 for anything.D. Kids should stay off the street while waiting for the bus.3. The main purpose of the text is to _.A. talk about school safetyB. call on readers to fight against school violenceC. discuss the injuries at schoolD. give advice on schoo
17、l-age childrens safety【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要说明了一些给孩子的安全提示。【1题详解】词句猜测题。根据第二段“ Teach your child never to talk to strangers or accept rides or gifts from strangers. Remember, a stranger is anyone you or your child doesnt know well or trust.(教导孩子不要和陌生人说话,不要接受陌生人的搭便车或礼物。记住,陌生人是你或你的孩子不熟悉或不
18、信任的人)”;画线词上文“Be sure that your child walks to and from school with a”以及后文“friend or neighbor”可知,确保你的孩子和兄弟姐妹、朋友或邻居一起步行上下学。故画线词意思是“兄弟姐妹”。故选A。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“ Be sure that your kid knows his or her home phone number and address, your work number, the number of another trusted adult and how to call 9
19、11 for emergencies.(确保你的孩子知道他或她的家庭电话和地址,你的工作电话,另一个值得信任的成年人的电话号码,以及紧急情况下如何拨打911)”可知,C选项“应该教导孩子无论发生什么事都要拨打911”不正确。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段“When parents talk about school safety these days, theyre usually referring to the increase in violence at schools. But research shows that school-age children are act
20、ually nine times more likely to suffer an injury while doing sports than to be the victim of violence while at school. Accidents can be prevented if parents are on the lookout for potential dangers. To help you keep your kids free from harm, here are some safety tips(如今,当家长们谈论学校安全时,他们通常指的是学校暴力事件的增加。
21、但研究表明,学龄儿童在运动中受伤的几率实际上是在学校遭受暴力侵害的几率的9倍。如果家长留心潜在的危险,事故是可以避免的。为了让你的孩子免受伤害,这里有一些安全提示)”结合文章主要说明了一些给孩子的安全提示。可推知,本文的主要目的是对学龄儿童的安全提出建议。故选D。BIn todays world life is fast. If you dont slow down to enjoy it, you will definitely miss something. Ive got two young boys and I have up until recently been an elemen
22、tary school teacher. Days were busy. Get the boys ready for school and daycare. Work a full day. Pick them up after school. Cook dinner. Do housework. Get the boys into bed and before I knew it, the day was over! Time for me to hit the sack and do it all over again the next day!Dont get me wrong. I
23、wouldnt change anything. The boys are great. Everyone just gets stuck in these daily routines and tends to forget about fun until that one vacation week a year. Everyone needs a break and should have fun all year round. Just set aside one day a week and just go and do something. There are so many fu
24、n family things to do that wont break the bank. You dont need to head out to that theme park and spend a months salary on one day. A nice day at the park or museum can entertain everyone. There are nearby state parks that you can easily run out to and camp in for under $50 for the entire family. How
25、 about family movie night? What about family video game night? There are so many ideas that folks seem to forget about. I encourage you to take a look at Modern Frugal Family. You can find all sorts of fun stuff to do with the family and search for all sorts of bargains. I know you will come up with
26、 some great ideas. If you do, you can share them with everyone. So get out there and enjoy life!4. In the first paragraph, the author mainly talks about her .A. interestsB. daily lifeC. schoolworkD. family gathering5. What does the underlined phrase “hit the sack” in Paragraph 1 probably mean?A. Hav
27、e a lesson.B. Make a plan.C. Go to sleep.D. Take exercise.6. We can learn from the passage that the author _.A. works at a daycare centerB. doesnt like her job very muchC. is a school teacher with two childrenD. has difficulty in doing her housework7. According to the author, _.A. its no use trying
28、to change our situationB. parents shouldnt push their children too hardC. people should have fun more often in their lifeD. parents today spend too much money on their children【答案】4. B 5. C 6. C 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。如何在日复一日的忙碌中重拾家庭生活的乐趣呢?请听本文作者的心声。【4题详解】段落大意题。根据文章第一段Get the boys ready for school and
29、 daycare. Work a full day. Pick them up after school. Cook dinner. Do housework. Get the boys into bed可知,此段主要描述了自己每天需要做的日常事务。故选B。【5题详解】词义猜测题。根据前句Get the boys into bed and before I knew it, the day was over!孩子们睡觉了,一天需要干的活干完了,可知,作者让孩子们上床睡觉后,自己也到了睡觉的时间。从而可以猜测出hit the sack意为“睡觉”。故选C。【6题详解】细节理解题。根据文章第一段I
30、ve got two young boys and I have up until recently been an elementary school teacher.可知,作者是一位有两个孩子的小学教师。故选C。【7题详解】细节理解题。根据文章第二段Everyone needs a break and should have fun all year round. 可知,作者认为,人们在生活中应当有更多的娱乐活动。故选C。【点睛】阅读理解通常都会出现词义猜测题,要求考生从上下文理解中概括出生词或短语的词义。考生作此类题型时,首先要找到所猜测词所在文章的位置,然后在理解文章大意的基础之上,对
31、此词前后句反复研读,最后根据前后句猜测出词义。例如小题2要求猜测出hit the sack的含义,就是根据前句Get the boys into bed and before I knew it, the day was over! 可知,作者让孩子们上床睡觉后,自己也到了睡觉的时间。从而推测出hit the sack为“睡觉”之意。CAlice was very worried about her dad. For some time now she had noticed he was losing his hair. One day, she asked him, Daddy, ever
32、y day you have less hair. Why is that? Her father smiled and said, Its the hair thief. He visits my head during the night when Im asleep. One by one he pulls out my hair as much as he likes. And theres no way to catch him. This worried Alice. She decided to help her dad. That very night she stayed a
33、wake as long as she could. When she was sure her dad and mom had fallen asleep, she took a hammer and went straight to their bedroom. She walked carefully in order not to make any noise. She didnt want the hair thief to hear her. When she arrived at her fathers side, she began looking at his head, t
34、rying to catch the hair thief as soon as he appeared. Before long, she saw a shadow on it and she hit it with the hammer. Her father let out a loud cry. Trembling with shock, he turned the light on and saw Alice waving her hammer in the air with her hands. Daddy, I nearly got him. I thought I hit hi
35、m, but it looks like he escaped!” said Alice. Meanwhile, all the noise had woken Valeries mother up. She burst out laughing when she knew what had happened. Well, thats what happens when you tell silly stories, she said, highly amused.8. How did Valeries father respond to her question?A. He got very
36、 angry.B. He told her the truth.C. He told her a lie.D. He was at a loss.9. Which of the following words can best describe Valeries father?A Humorous.B. Careless.C. Warm-hearted.D. Hard-working.10. We can infer from the passage that_.A. Valeries father was deeply worried about his hair lossB the thi
37、ef escaped after being badly injured by ValerieC. a thief did enter Valeries parents bedroom at midnightD. Valeries mother didnt notice her entering the room11. Seeing her father wake up, Valerie_.A. felt afraid because of her mistakeB. was both excite and disappointedC. wondered what had happened t
38、o himD. told him about the strange dream she had【答案】8. C 9. A 10. D 11. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲的是一篇家庭小故事,父亲的头发越来越少了,女儿问为什么,他告诉女儿说头发让小偷偷走了,于是女儿进入爸爸房间抓盗发贼而闹出的笑话的故事。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“Her father smiled and said, Its the hair thief. He visits my head during the night when Im asleep. One by one he pulls o
39、ut my hair as much as he likes. And theres no way to catch him. (父亲笑着说:“是那个偷头发的。他会在晚上我睡着的时候来看我的头。他一个接一个地想拔我的头发就拔。而且没有办法抓住他。”)”可知,瓦莱丽的父亲撒了个谎来回答她的问题。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据文章第一段“Her father smiled and said, Its the hair thief. He visits my head during the night when Im asleep. One by one he pulls out my ha
40、ir as much as he likes. And theres no way to catch him. (父亲笑着说:“是那个偷头发的。他会在晚上我睡着的时候来看我的头。他一个接一个地想拔我的头发就拔。而且没有办法抓住他。”)”可推知,瓦莱丽的父亲很幽默。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“Meanwhile, all the noise had woken Valeries mother up. She burst out laughing when she knew what had happened.(与此同时,所有的噪音吵醒了瓦莱丽的母亲。当她知道发生了什么
41、事时,她突然大笑起来)”可推知,瓦莱丽的母亲没有注意到她进了房间。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“Daddy, I nearly got him. I thought I hit him, but it looks like he escaped!(爸爸,我差点就抓到他了。我以为我撞到他了,但看起来他逃走了)”可推知,女儿因为打到小偷而兴奋,又没有抓住小偷有些失望。故选B项。DThe problem of global warming has caused a lot of people to get started on increasing their battle
42、s to save the Earths ecological system. The trouble is that nearly all people think it even expensive to begin living green. Continue reading to see several immediate things you can do to get on the road to living green. You can get on a great start by learning to recycle. While this appears really
43、simple, there are many people who still throw glass bottles and aluminum(铝)cans into their common garbage. In the US, its easy to locate a trash service that has glass and aluminum recycling alternatives. If you take a few seconds to wash the cans and bottles and put them in the recycle bin, you wil
44、l be on the path to saving the Earth. One more big waste product is newspapers. Majority of people will merely take their newspaper and throw it in the garbage when they finish reading it. Still there are many other things you can do with an old newspaper when you finish reading it. For instance, ne
45、wspapers make terrific material for cleaning windowpanes. You can clean your windows with newspapers rather than paper towels and window cleaner for a streak-free shine. What else you can do to get started living green is to start walking a bit more. Many people think nothing of getting in their car
46、 and driving one block to get soda at the local convenience store. If you merely walk to the store, not only could it take less time, because you wont have to try to find a parking place, but you will be saving money on petrol and helping to save the planet by not burning those fuels. If you wish to
47、 save even more on fuel, take the chance to join the car pool whenever you can and just mow your lawn twice a month instead of weekly.12. What is the main purpose of Paragraph 1?A. To tell us that many people are living green.B. To express worries about global warming.C. To call on people to live an
48、 easy life.D. To advise people to learn how to live green.13. The author thinks that_.A. many people cant recycle glass bottles properlyB. cans and bottles are usually washed before recycledC. it is rather difficult to recycle cans and bottlesD. people would like to throw the wastes everywhere14. Th
49、e underlined phrase car pool in the last paragraph probably refers to_.A. a pool where cars can parkB. a good way to avoid traffic jamsC. a group of people sharing the same carD an organization to protect the environment15. What is the main idea of the passage?A. It may cost us much more to live a g
50、reen life.B. Going green is much simpler than people think.C. A lot of things can be reused in our life.D. People are living a much better life than before.【答案】12. D 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些在环保道路上可以做的几件事,告诉人们环保比人们想象的要简单得多。【12题详解】推理判断题。根据文章第一段“Continue reading to see several immedia
51、te things you can do to get on the road to living green.(继续往下读,看看你可以立即在绿色生活的道路上能够做的几件事。)”可知,第一段的主要目的是建议人们学会绿色生活。故选D。【13题详解】推理判断题。根据文章第二段“While this appears really simple, there are many people who still throw glass bottles and aluminum cans into their common garbage.(虽然这看起来很简单,但仍有许多人把玻璃瓶和铝罐扔进他们的普通垃圾
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-446338.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2019-2020年英语高中学业水平测试课件:第三部分 第Ⅴ题 书面表达 .ppt
