吉林省长春外国语学校2021届高三英语上学期期初考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春 外国语学校 2021 届高三 英语 上学 期期 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春外国语学校2021届高三英语上学期期初考试试题(含解析). 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。AThere are no bad authors for children. Children like and want to read and seek out, because every child is different. They can find the stories they need, and they bring themselves to stories. Here are
2、some books children should read.The Little Prince, by Antoine de Saint-ExuperyThis book tells the story of a stranded (陷入困境的)airplane pilot,who meets an otherworldly little prince in the Sahara desert. The Little Prince is a fascinating character and the authors watercolor illustrations are beautifu
3、l. There is an excellent pop-up(立体的)book version.At the Back of the North Wind,by George MacDonaldGeorge MacDonald has written several other lovely childrens booksThe Princess and the Goblin is a must-read. But this book is perhaps his sweetest. A little boy named Diamond meets the mysterious lady N
4、orth Wind one stormy night, and she brings him on many adventures through the night sky.Carry On,Mr. Bowditch, by Jean Lee LathamThis excellent book explores the world of sea travel and colonial England through its main character, Nat Bowditcli. Nat has to give up dreams of Harvard to become an inde
5、ntured (受契约约束的)servant. Nonetheless, he teaches himself advanced mathematics, and grows up to become captain of his own ship.The Phantom Tollbooth,by Norman JusterIts protagonist (主角),Milo,is a bored little boy who discovers a “phantom tollbooth”and with it,an imaginative world in which numbers,word
6、s,music,and sounds come to life. He is given the “impossible” mission of returning two princesses to the Kingdom of Wisdom. In the process, he has learned valuable lessons, finding a love of learning.1. Which of the following books has beautiful pictures in it?A. The Little PrinceB. At the Back of t
7、he North WindC. Carry On,Mr. BowditchD. The Phantom Tollbooth2. In Jean Lee Lathams book, Nat Bowditch _.A. doesnt want to go to universityB. gives up his dream of being a captainC. learns advanced mathematics by himselfD. wants to teach mathematics in Harvard3. What does the book The Phantom Tollbo
8、oth focus on?A. Adventures through the night sky.B. Learning in a fun way.C. Exploration of the ocean world.D. Romantic stories in the desert.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇布告类阅读。文章作者为孩子们推荐了一些应该读的书。1题详解】细节理解题。根据文章第二部分的The little prince is a fascinating character and the authors watercolor illustratio
9、ns are beautiful.可知,The Little Prince中有精美的插图,故选A。【2题详解】细节理解题。根据文章第四部分的Nonetheless, he teaches himself advanced mathematics可知,Nat Bowditch自学了高等数学,故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一部分的In the process, he has learned valuable lessons, finding a love of learning. 可知 The Phantom Tollbooth 一书介绍了一位觉得什么都了无生趣的主人公米洛在经历了一次奇
10、妙旅程之后,找到了学习的乐趣,故B项正确。【点睛】抓住特定信息进行逆向或正向推理 做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。小题3题干要求指出The Phantom Tollbooth这本书关注什么?最后一部分的In the process, he has learned valuable lessons, finding a love of learning.中 finding a love of learning.是关键词,可知 The Phantom Tollbooth 一书介绍了一位觉得什么
11、都了无生趣的主人公米洛在经历了一次奇妙旅程之后,找到了学习的乐趣,故B项正确。所以同学们一定要抓住关键词进行合理推断。BToni Morrison was an American writer who received the Nobel Prize in Literature. Her novels. Beloved, Song of Solomon and others explored the way African-Americans search for freedom and identity in a country obsessed with skin color. Morri
12、son was nearly 40 when she published her first novel The Bluest Eye in 1970. The Nobel Prize committee described her writing as language itself, a language she wants to liberate from race. Her novels discussed Americas past, focusing on black history and the effects of slavery and racism. She culled
13、 her characters “the unfree at the heart of the democratic experiment”.In 1988, she won the Pulitzer Prize for her novel Beloved, the story of a mother who kills her baby daughter rather than permit her to be born into slavery. It became a best-seller and was later made into a film with Oprah Winfre
14、y. Many Americans admired her as the countrys greatest living writer, including former President Barack Obama.She was born in 1931. She attended Howard University, an all-black university in Washington, D. C. At Howard, she read African. British and American literature, including writers William Fau
15、lkner and Virginia Woolf. After a short marriage, she became a single mother of two sons and worked as a book editor in New York.Several publishers rejected her first book The Bluest Eye but it impressed The New York Times book critic John Leonard, who believed Morrison was an important new voice. H
16、e said her writing was “so charged with pain and wonder that the novel becomes poetry”.Morrison enjoyed her literary fame and was proud of her Nobel Prize.4. What are Toni Morrisons books mainly about?A. Womens equality and rights.B. The development of America.C. The literature of America.D. America
17、n history and racism.5. Which of the following helped Toni Morrison receive the Pulitzer Prize?A. Beloved.B. Song of Solomon.C. The Bluest Eye.D. The New York Times.6. Why is former President Barack Obama mentioned?A. To show Barack Obamas support in literature.B. To prove Toni Morrison greatness as
18、 a writer.C. To stress Toni Morrison contribution to America.D. To remind readers of the skin color of Barack Obama.7. What can we infer from John Leonards words?A. He thought highly of Morrison.B. He rejected the book The Bluest Eye.C. The book The Bluest Eye made him painful.D. Toni Morrisons book
19、 was hard to understand.【答案】4. D 5. A 6. B 7. A【解析】这是一篇说明文。本文讲述了一个非裔美国作家Toni Morrison获得了诺贝尔奖,以及美国最高荣誉的故事。本文介绍了她的个人经历,她为她是非裔美国人以及获得诺贝尔奖而感到骄傲。【4题详解】细节理解题。根据第一段中The Nobel Prize committee described her writing as language itself, a language she wants to liberate from race. Her novels discussed Americas
20、past, focusing on black history and the effects of slavery and racism. 可知诺贝尔奖委员会称她的作品本身就是语言,她希望将语言从种族中解放出来。她的小说探讨了美国的过去,着重于黑人历史以及奴隶制和种族主义的影响。由此可知,Toni Morrison小说主要是关于美国历史和种族主义。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段中In 1988, she won the Pulitzer Prize for her novel Beloved, the story of a mother who kills her baby da
21、ughter rather than permit her to be born into slavery.可知1988年,她的小说Beloved获得了普利策奖。小说讲述了一位母亲杀死自己年幼的女儿,而不是让她生下来当奴隶的故事。由此可知,Beloved帮助Morrison获得了普利策奖。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第二段中Many Americans admired her as the countrys greatest living writer, including former President Barack Obama.可知包括美国前总统奥巴马在内的许多美国人都钦佩她,认
22、为她是美国最伟大的在世作家。由此可推知,文章美国前总统奥巴马,是为了证明Toni Morrison作为作家的伟大。故选B。【7题详解】推理判断题。根据倒数第二段Several publishers rejected her first book The Bluest Eye but it impressed The New York Times book critic John Leonard, who believed Morrison was an important new voice. He said her writing was “so charged with pain and
23、wonder that the novel becomes poetry”.可知几家出版商拒绝了她的第一本书最蓝的眼睛,但它打动了纽约时报的书评家John Leonard,他认为Morrison是一位重要的新声音。他说,她的作品“充满了痛苦和惊奇,以至于这部小说变成了诗歌”。由此可推知,John Leonard对Morrison评价很高。故选A。CEveryone procrastinates(拖延). “Its part of the human condition, ”says procrastination researcher Tim Pychyl. “We want to feel
24、good now. The way to do that is avoid the task.” He admits that in the short term, procrastination is powerfully rewarding. The present self-benefits, of course, but not the future self. His research has shown that people can procrastinate on nearly anything, even enjoyable tasks such as planning a
25、vacation. Some people procrastinate cleaning. Some people procrastinate by cleaning. The top tasks people delay are advancing their careers, taking care of their health, and planning their finances. One big factor for them is fear of failure, of not living up to expectations. Kelli Saginak, a 57-yea
26、r-old health coach from Wisconsin, procrastinated about looking for a new job for years. That inability to take action only confirmed her belief that she would never do any better. “Its totally fear of judgment,” says Saginak. “If I dont take the risk, I dont have to face the judgment. Yet its simpl
27、y me judging myself.” Some people embrace procrastination, insisting that the white-hot pressure of a last-minute completion makes his or her work better. But researchers have proved it wrong. “I did an experiment, putting procrastinators under restrictions of time. They did worse than non-procrasti
28、nators, but they thought they did better.” says Joseph Ferrari, a psychology professor. “Non- Procrastinators focus on the task that needs to be done. They have a stronger personal identity and are less concerned about what psychologists call social esteems how others like us.” Procrastination is us
29、ually not going to be good for you. Just thinking about what you havent done may cause discomfort. So if you have been procrastinating on starting an exercise routine, just put on your walking shoes. If youve been putting off a work project, reread your bosss notes about it.8. According to Tim Pychy
30、l, people procrastinate because .A. it simplifies the tasksB. it offers temporary reliefC. it allows more time for planningD. it benefits ones self development9. What did Kelli Saginak mean by “Yet its simply me judging myself”?A. She has false expectations.B. She makes quick judgement.C. She regret
31、s taking no action.D. She values her present career.10. What does Joseph Ferraris experiment show?A. Procrastinators usually lack confidence.B. Procrastinators turn pressure into motivation.C. Non-procrastinators care much about others feelings.D. Non-procrastinators perform better within a time lim
32、it.11. What is the authors attitude towards procrastination?A. Favorable.B. Reserved.C. Opposed.D. Objective.【答案】8. B 9. C 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了每个人都会拖延,这是人类状态的一部分。研究拖延症的Tim Pychyl的研究表明人们可以拖延几乎任何事情,甚至是愉快的任务,如计划假期。文章还分析了导致人们拖延的一些因素,以及拖延带来的不良后果。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Its part of the human conditio
33、n, ”says procrastination researcher Tim Pychyl. “We want to feel good now. The way to do that is avoid the task.” He admits that in the short term, procrastination is powerfully rewarding. The present self-benefits, of course, but not the future self.可知“这是人类状态的一部分,”研究拖延症的Tim Pychyl说。“我们现在想要感觉良好。这样做的
34、方法是避免任务。他承认,从短期来看,拖延是非常有益的。当然,现在的自我利益,而不是未来的自我利益。由此可知,Tim Pychyl认为,人们拖延是因为它能提供暂时的缓解。故选B。【9题详解】句意猜测题。根据第三段中Kelli Saginak, a 57-year-old health coach from Wisconsin, procrastinated about looking for a new job for years. That inability to take action only confirmed her belief that she would never do an
35、y better. “Its totally fear of judgment,” says Saginak.可知来自威斯康辛州、现年57岁的健康教练Kelli Saginak拖延了好几年才开始找新工作。无法采取行动只会让她坚信自己永远不会做得更好。“这完全是对评判的恐惧,”Saginak说。由此可知,Kelli Saginak所说的“Yet its simply me judging myself”的意思是她后悔没有采取行动。故选C。【10题详解】细节理解题。根据第四段中“I did an experiment, putting procrastinators under restricti
36、ons of time. They did worse than non-procrastinators, but they thought they did better.” says Joseph Ferrari, a psychology professor. “Non- Procrastinators focus on the task that needs to be done. They have a stronger personal identity and are less concerned about what psychologists call social este
37、ems how others like us.”可知“我做过一个实验,将拖延者置于时间限制之下。他们比不拖拉的人做得更差,但他们认为自己做得更好。”心理学教授Joseph Ferrari说。“非拖延者会专注于需要完成的任务。他们有更强的个人认同感,不太关心心理学家所说的社会尊重,即别人如何喜欢我们。”由此可知,Joseph Ferrari的实验说明了不拖拉的人在限定的时间内表现得更好。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中Procrastination is usually not going to be good for you. Just thinking about what
38、you havent done may cause discomfort.可知拖延症通常对你没有好处。仅仅想到你没有做的事情可能会让你感到不适。由此可推知,作者对拖延症的态度是反对的。故选C。DIt has always been thought that alcohol causes people to put on weight because it contains a lot of sugar, but new research suggests a glass a day cold form part of a diet. Looking at past studies they f
39、ound that, while heavy drinkers do put on weight; those who drink in moderation can actually lose weight.A spokesman for the research team at Navarro University in Spain says, Light to moderate alcohol intake, especially of wine, may be more likely to protect against, rather than promote, weight gai
40、n. The International Scientific Forum on Alcohol Research reviewed the findings and agreed with most of the conclusions, particularly that data do not clearly indicate if moderate drinking increases weight.Boston Universitys Dr. Harvey Finkel found that the biologic mechanisms(生物学机制) relating alcoho
41、l to changes in body weight are not properly understood. His team pointed out the strong protective effects of moderate drinking on the risk of getting conditions like diabetes(糖尿病), which relate to increasing obesity. Some studies suggest that even very obese people may be at lower risk of diabetes
42、 if they are moderate drinkers.The group says alcohol provides calories that are quickly absorbed into the body and are not stored in fat, and that this process could explain the differences in its effects from those of other foods. They agree that future research should be directed towards assessin
43、g the roles of different types of alcoholic drinks, taking into consideration drinking patterns and including the past tendency of participants to gain weight.For now there is little evidence that consuming small to moderate amounts of alcohol on a regular basis increases ones risk of becoming obese
44、. Whats more, a study three years ago suggested that resveratrol(白藜芦醇), a compound present in grapes and red wine destroys fat cells.12. The passage is mainly for those_.A. who produce wineB. who have a drinking habitC. who go on a dietD. who are eager to lose weight13. The underlined phrase in mode
45、ration in the first paragraph means _.A. excitedlyB. carefullyC. frequentlyD. properly14. What can we learn from the passage?A. Current data clearly show that moderate drinking increases weight.B. Resveratrol is proved to increase the risk of becoming fat.C. The research found moderate drinking has
46、a strong protective effect.D. The specific roles of different types of alcoholic drinks are very clear.15. What is most likely to be discussed in the paragraph that follows?A. How to do some easy experiments.B. How to reduce the calories contained in wine.C. How to prove the finding mentioned above.
47、D. How to make wine in a healthy way.【答案】12. B 13. D 14. C 15. C【解析】【分析】本文是说明文。研究人员发现酒也可能成为人们饮食的一部分,适当的饮酒并不会导致人们发胖,并且适量饮酒会防止人们得糖尿病。【12题详解】推理判断题。根据文章第一段第一句It has always been thought that alcohol causes people to put on weight because it contains a lot of sugar, but new research suggests a glass a day
48、 could form part of a diet.可知,研究发现酒也可能成为人们饮食的一部分,适当的饮酒并不会导致人们发胖。全文都在叙述与之有关的研究,所以本文应该是写给那些喝酒的人的。故选B。【13题详解】猜测词义题。根据第一段第二句Looking at past studies they found that, while heavy drinkers do put on weight; those who drink in moderation can actually lose weight.(尽管酗酒的确可以增加体重,但是那些适当饮酒的人实际上会减肥。),根据连词while可知,
49、上下文存在对比关系,in moderation指适当的,有节制的,故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段第二句His team pointed out the strong protective effects of moderate drinking on the risk of getting conditions like diabetes(糖尿病), which relate to increasing obesity.可知,适量饮酒对于糖尿病有防护作用,也就是说适量饮酒的人不会患上糖尿病。故选C。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一句Whats more, a study
50、three years ago suggested that resveratrol, a compound present in grapes and red wine destroys fat cells.可知,一项研究说明葡萄和红酒中存在的resveratrol实际上可以破坏肥胖细胞,那么接下来就应该证明这一理论的正确性,故选C。【点睛】推理题的解题方法1. 抓住特定信息进行逆向或正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。2.整合全文(段)信息进行推断做推理题时,有时需要在弄懂全文意
51、思的基础上,整合与题目相关的有用信息,综合起来去推理判断,确定最佳结论。小题2根据第一段第二句Looking at past studies they found that, while heavy drinkers do put on weight; those who drink in moderation can actually lose weight.尽管酗酒的确可以增加体重,但是那些适当饮酒的人实际上会减肥。根据连词while可知上下文存在对比关系,故选B。第二节 根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Reducing class si
52、ze has traditionally been seen as an important way to improve a students educational experience. Many often believe that smaller classes would permit teachers to give more personal attention to their students. _16_.But one recent study suggests theres not much research-based evidence to support this
53、 idea. The research was collected by a team from Denmarks Danish Center for Social Science Research.The study notes that one of the main problems with reducing class size is that it can have very high costs. _17_. Financial limitations make it very difficult for many schools to reduce the number of
54、students in the classroom.The new study began by examining 127 studies on classroom size. Its goal was to examine the major research studies already completed on the subject. _18_. In the end, the research centered on 10 main studies with possible sampling (采样)problems.The researchers concluded that
55、 theres some evidence to suggest that reducing class size may lead to some improvement in a student s reading achievement. _19_. They found just a 53-percent chance that a randomly selected test score from a student from a small class would be higher than the selected score of a student from a large
56、r class. _20_. This led the researchers to conclude that there would be no benefit at all to math students in a smaller class size.A. But they said the effect is very smallB. For mathematics achievement, the result was 49 percentC. This can theoretically lead to improved academic results for student
57、sD. Many public opinion studies have shown teachers favor smaller class sizesE. The effects of larger class size can stay long after the students complete their educationF. Increasing class size is one of the most common ways school systems control education spendingG. They especially centered on th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
