吉林省长春市普通高中2020届高三英语上学期质量监测试题一含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 普通高中 2020 届高三 英语 上学 质量 监测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市普通高中2020届高三英语上学期质量监测试题(一)(含解析)本试卷共150分,共10页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑字迹的签字笔书写,字迹工整,笔记清楚。3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 作图可先用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(120小题
2、)在笔试结束后进行。第二部分 阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ABackcountry for beginners: the best destinations in CanadaWhen carried out safely, your first backcountry trip will leave you lifelong memories, opening a getaway into nature. But the leap from car camping to back
3、country requires preparation and learning. Here are some recommended trips for backcountry beginners:Grundy Lake Provincial ParkThe parks 9 backcountry sites are a 30-minute paddle (划船) away. Grundy Lake is motor-boat free. Your sites are quiet enough for a true backcountry trip. Each site comes equ
4、ipped with a fire pit (坑) and a picnic table.Bon Echo Provincial ParkMany visitors dont know about the 25 canoe-in campsites located on Joeperry and Pearson Lakes. A short canoe trip of 30-minute will get you to your campsite. At each campsite, you will find a picnic table, tent space and a toilet n
5、earby.Charleston Lake Provincial ParkExperience the best of the Canadian Shield, and hike or paddle your way to 10 backcountry campsites. Travel time can range from 10 minutes to 2 hours. All sites come equipped with elevated tent platforms, a picnic table, a fire grill, and a toilet.Murphys Point P
6、rovincial ParkPaddle through Big Rideau Lake (part of the historic Rideau waterway) to access 14 backcountry campsites. Most are located 5-45 minutes away from the boat launch. Youll find a picnic table, tent space, and a pit toilet nearby each site. Paddle back to visit Murphys piece of living hist
7、ory: the Mica Mine!Remember: backcountry travel requires careful consideration of packing, route planning, meal planning, safety, and your skill level.1. You can do the followings at Grundy Lake Provincial Park EXCEPT _.A. Paddling.B. Having a picnic.C. Cooking.D. Taking a motor-boat.2. Which park h
8、as the most campsites?A. Grundy Lake Provincial Park.B. Bon Echo Provincial Park.C. Charleston Lake Provincial Park.D. Murphys Point Provincial Park.3. In which section of a newspaper can you probably find this passage?A. Health.B. Travel.C. Education.D. Science.【答案】1. D 2. B 3. B【解析】本文是一篇应用文,介绍了加拿大
9、的四个野外旅游地。【1题详解】细节理解题。根据Grundy Lake Provincial Park部分30-minute paddle,a fire pit (坑) and a picnic table.和“Grundy Lake is motor-boat free.” 可知本公园可以划船,做饭和野餐,但没有汽艇,可知答案为D。【2题详解】细节理解题。根据Grundy Lake Provincial Park有9个宿营营地,Bon Echo Provincial Park有25个,Charleston Lake Provincial Park有10个,Murphys Point Provi
10、ncial Park有14个,可知B项宿营营地最多,故答案选B。【3题详解】推理判断题。文体出处题,考查文章出处。本文是一篇应用文,给那些想要深入偏远山区旅游的人们提供了四个旅游地 ,应该出现在报纸上的旅游版块,可知答案为B。BRecently a friend of mine asked me whether Id seen the TV series Cook Table. Of course, I hadnt because Im not that into food. But I do get hungry for adventures sometimes, so I decided
11、to watch the show. This is when I was introduced to the cook Francis Mallmann.He makes choices; he doesnt plan. When he was young, he looked for mentors (导师) and experiences, not books or paths. He honored his roots but embraced the world and sought things and places he didnt know. He isnt content w
12、ith just one lifestyle and he doesnt bend to expectations. This made me puzzled because I grew up thinking I had to have a plan and have long-term stability in front of me.When I saw Mallmann doing what makes him happy, everything changed. I thought to myself, “Thats how were supposed to live.” I fe
13、lt as if Id stood up from a comfortable fireplace and the blanket of my life just fell to the ground. I submitted my leave of absence application to my employer less than a month later. Im now full of excitement. Im leaving my job and a good salary, and Im going to do things that feed my soul.Michae
14、l Kernis and Brian Goldman, psychologists at Clayton State University in Georgia, studied the benefits of authenticity (真实性) and being true to yourself. Some of the benefits of following your inner voice include enjoying a strong sense of purpose in life, greater confidence, healthier relationships
15、and strong skills.I might soon be hungrier and poorer than I was before but at least Ill be staying true to who I am and Ill get the true freedom.4. Which of the following descriptions of Francis Mallmann is WRONG?A. He makes choices and plans.B. He was happy to accept what he didnt know.C. When he
16、was young, he valued mentors and experiences.D. He doesnt stick to one lifestyle and he doesnt bend to expectations.5. What kind of lifestyle did the author use to prefer?A. Wealthy and comfortable.B. Planned and stable.C. Busy and risky.D. Simple and free.6. What is the main reason for the author t
17、o change his lifestyle?A. He was tired of his life.B. He wanted to be different.C. He was inspired by a cook.D. He wanted to explore the world.7. Whats the main idea of this passage?A. Freedom is the most important thing for you.B. You should have the courage to change your life.C. You must leave yo
18、ur comfort zone and be adventurous.D. Staying true to yourself in your life can be a form of freedom.【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】本文是一篇记叙文。主要是作者受一位厨师的生活方式的启发,明白了真正的生活应该忠于自己的内心。【4题详解】细节理解题。根据第二段开头“He makes choices; he doesnt plan.”可知A项错误,可知答案为A。【5题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“This made me puzzled because I grew
19、up thinking I had to have a plan and have long-term stability in front of me.”可知作者过去一直认为生活要有计划性和稳定性,可知答案为B。【6题详解】细节理解题。根据第三段“When I saw Mallmann doing what makes him happy, everything changed. I thought to myself,Thats how were supposed to live.”可知作者是受了Mallmann的启发,决定向他学习,忠于自己的 内心而生活,可知答案为C。【7题详解】主旨大
20、意题。根据全文内容,尤其最后一段 “I might soon be hungrier and poorer than I was before but at least Ill be staying true to who I am and Ill get the true freedom.”可知本文作者受到Mallmann的启发,明白了生活要忠于自己内心,才能获得真正的自由,可知答案为D。CMany people find that music lifts their spirits. Now a new research shows that music therapy (疗法) can
21、be a useful treatment for depression.The finding that music therapy offers a real medical benefit to depression sufferers comes from a review by the Cochrane Collaboration, a non-profit group that reviews health care issues. Some studies looked at the effects of providing music therapy to patients w
22、ho were receiving drug treatment for depression. Others compared music therapy to traditional talk therapy. In four out of five of the trials, music therapy worked better at easing depression symptoms than therapies that did not employ music, the researchers found.“While the evidence came from a few
23、 small studies, it suggests that this is an area that is well worth further investigation.” said lead author Anna Maratos. Ms. Maratos notes that music therapy might be particularly useful for adolescents who may reject a traditional form of counseling. Some older patients also may not be comfortabl
24、e talking about their feelings but do tend to express themselves through songs.There are two main types of music therapy. Sometimes, a therapist will listen to music with a patient and talk about the feelings or memories that it arouses. In another form, the therapist is a skilled musician and will
25、improvise (即兴创作) music with the patient. If the patient doesnt play an instrument, he or she might be given a simple percussion (击打) instrument and the therapist will play along.Other studies have shown a benefit from music therapy in the treatment for dementia, learning disabilities, strokes and pa
26、in management during labor and birth. The problem is that there isnt very much high-quality research. “It doesnt easily attract serious research funding. Its difficult to do high-quality, large-scale trials.” said Ms. Maratos.8. Which of the following treatments is NOT mentioned in the research?A. D
27、rug treatment.B. Talk therapy.C. Music therapy.D. Play therapy.9. Whats the attitude of Anna Maratos to music therapy?A. Positive.B. Negative.C. Indifferent.D. Neutral.10. According to the passage, music therapy might not be beneficial to a patient of _.A. depressionB. learning disabilitiesC. heart
28、attackD. strokes11. We can learn from the passage _.A. a middle-aged patient wont benefit from music therapyB. patients using music therapy must be able to play an instrumentC. only patients suffering from depression benefit from music therapyD. high-quality research on the effects of music therapy
29、is limited by funding【答案】8. D 9. A 10. C 11. D【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了音乐可以治疗抑郁症。【8题详解】细节理解题。根据第二段Some studies looked at the effects of providing music therapy to patients who were receiving drug treatment for depression. Others compared music therapy to traditional talk therapy. 提到了A、B、C三种治疗方法,D项没有涉及,可知答案
30、为D。【9题详解】推理判断题。考查作者的观点、态度和写作意图。根据第三段 “Ms. Maratos notes that music therapy might be particularly useful for adolescents who may reject a traditional form of counseling.”,可知Anna Maratos认为音乐疗法有用,对此疗法是积极的态度。答案为A。【10题详解】细节理解题。考查学生对细节信息的提取能力。根据文章第一段和最后一段music therapy in the treatment for dementia, learni
31、ng disabilities, strokes and pain management during labor and birth.,可知音乐疗法可以治疗抑郁症,学习障碍,中风等疾病,而没有提到心脏病,可知答案为C。【11题详解】细节理解题。考查学生对细节信息的提取能力。根据第五段“The problem is that there isnt very much high-quality research. It doesnt easily attract serious research funding. Its difficult to do high-quality, large-s
32、cale trials.”,可知关于音乐疗法效果的高质量研究受到资金的限制。故答案为D。DAlthough small business training and credit programs have become more common throughout the world, little attention has been paid to the need of young people, and even less to the children living on the street or in difficult condition.Over the past nine
33、years, Street Kids International (S.K.I.) has been working with partner organizations in Africa, Latin America and India to support the economic lives of street children and develop opportunities for street children to earn income.The S.K.I. Bicycle Courier Service first started in the Sudan. Street
34、 children who took part in it were given bicycles, which they used to deliver parcels and messages. A similar program was taken up in Bangalore, India. The Shoe Shine Collective was a program with the Y.W.C.A. in the Dominican Republic. The children in this project were lent money to buy shoe shine
35、boxes. They were also given a safe place to store their equipment, and facilities for individual savings plans. The Youth Skills Enterprise Initiative in Zambia is a program with the Red Cross Society and the Y.W.C.A. Street youths are supported to start their own small business through business tra
36、ining, life skills training and access to credit.During the program, The S.K.I. and partner organizations have drawn lessons from the past: First of all, being a businessman is not for everyone, nor for every street child. And it is important for all loans to be linked to training programs that incl
37、ude the development of basic business and life skills. Secondly, small loans are provided firstly for buying fixed assets such as bicycles, shoe shine kits and basic building materials for a market stall. As the children gain experience, they can be given more loan amounts. And all S.K.L. programs h
38、ave charged interest on the loans. Generally the rates have been lower than bank rates. Most importantly, it is believed that credit must be given with other types of support that help the young develop key life skills as well as productive businesses.12. How does S.K.I. help the street children? A.
39、 By giving the street children chances to go to school.B. By encouraging the public to give money to street children.C. By creating chances for street children to make money.D. By drawing the attention of governments to help street children.13. Street youths can be lent money to buy shoe shine boxes
40、 in _.A. The Dominican RepublicB. ZambiaC. IndiaD. Sudan14. The underlined word “assets” in the last paragraph probably can be replaced by _.A. clothingB. vehicleC. equipmentD. belongings15. From the last paragraph we know _.A. each child can only enjoy one kind of loanB. not all loans should be lin
41、ked to training programsC. any child can apply for the business training and loanD. the children have to pay back slightly more money than they borrow【答案】12. C 13. A 14. C 15. D【解析】本文是一篇说明文,讲述了国际流浪儿童组织对流浪儿童的援助计划以 及通过一些援助总结出的经验教训。【12题详解】细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力。根据第二段“ Street Kids International (S.K.I.) s
42、upport the economic lives of street children and develop opportunities for street children to earn income.”可知国际流浪儿童组织为街头儿童创造赚钱的机会。故答案为C。【13题详解】细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力。根据第三段“The Shoe Shine Collective was a program with the Y.W.C.A. in the Dominican Republic. The children in this project were lent money
43、to buy shoe shine boxes.”,可知多米尼加共和国为流浪儿童提供借钱买擦鞋盒的机会。故答案为A。【14题详解】词义猜测题。考查考生根据上下文理解推测词义的能力。根据“assets such as bicycles, shoe shine kits and basic building materials for a market stall. interest on the loans. ”可知小额贷款首先用于购买固定资产,如自行车、擦鞋用具和市场摊位的基本建材,从自行车、擦鞋用具等可知这里assets意为“装备、设备”,答案为C。【15题详解】细节理解题。考查考生对具体信
44、息的判断能力。根据第四段 “And all S.K.L. programs have charged interest on the loans. Generally the rates have been lower than bank rates.”,可知所有的S.K.L.项目都对贷款收取利息。一般来说,利率低于银行利率,孩子们要付一定的利息。故答案为D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Words have great power. Death and life are in the power o
45、f the tongue. Many of us have been offended by words and know how badly words hurt. _16_. Trust me if you are not careful in this area, your emotions will soon be controlled by the words of the people around you. _17_.If someone tells you “You are a fool.”, dont believe it in your mind. People who h
46、urt you can never really harm you unless you allow yourself to be defined by these words. You are a child of God. You are very valuable in the sight of God, so never allow yourself to feel inferior just by the words of other people. Turn those words into positive thoughts within you.If there is some
47、thing wrong with your actions, and others are trying to correct you, it can sometimes hurt your feelings if their words are hurtful. _18_. Think like this in your mind, “Yes, Im wrong, but Ill find out ways to improve. Now I have hope because I know I can change.” Respond softly.If someone speaks in
48、 a hurtful way, take a deep breath first and try to speak softly and kindly in response. _19_. On the contrary, an angry answer is like a sword, which will bring harm instead of healing. Be silent._20_. Its none of your business. We need not respond to every personal comment from people. Its not you
49、r problem that they keep on hurting you on purpose. So simply leave it.A. A soft answer turns away angerB. Dont worry about what others sayC. It is wise to correct others mistake by soft wordsD. Never let negative words of others define who you areE. In that case change those words into positive tho
50、ughtsF. If someone is purposefully hurting you for no reason, simply be silent and ignore itG. Today I will share a few tips on how to handle the effect of negative words spoken to you【答案】16. G 17. D 18. E 19. A 20. F【解析】本文是一篇说明文。具体说明了如何处理言语伤害。【16题详解】考查考生对上下文顺承关系的理解能力。根据上一句Many of us have been offen
51、ded by words and know how badly words hurt. 我们很多人都被冒犯过,也知道这些话有多伤人。可知这些话是消极的,需要有一些技巧去应付,而且G 可以引出下文的小标题话题,故选G选项。【17题详解】根据下文“People who hurt you can never really harm you unless you allow yourself to be defined by these words.” 伤害你的人永远不会真正伤害你,除非你允许自己被这些话定义。可知空白处应选概况总结本段,且含有“不要让别人的消极话语定义你是谁”的意思,故答案为D。【1
52、8题详解】根据In that case 指代上文中“it can sometimes hurt your feelings if their words are hurtful.”, 再根据本段小标题Turn those words into positive thoughts within you.可知应该把这些消极的话语转为积极的想法,故答案为E。【19题详解】根据下文逻辑关系“On the contrary, an angry answer is like a sword, which will bring harm instead of healing.” 相反,一个愤怒的回答就像一把
53、剑,只会带来伤害而不是治愈。可知此处要求回应问题要态度温和不要愤怒,故答案为A 。【20题详解】根据下文中“Its not your problem that they keep on hurting you on purpose. So simply leave it.” 他们故意不断地伤害你,这不是你的问题。所以就离开吧。可知面对说话伤害你的人不要理他,故答案为F。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。When we saw a progr
54、amme on TV about a Christmas trip to Lapland, we knew our four children would love it. _21_ them on any holiday is costly, but it was a once-in-a-lifetime _22_ for our family.In October, we got the children to write Christmas _23_ to Santa. They thought it was a bit soon but were _24_ just how many
55、letters Santa receives, so getting in early would make sure that he would read them.Our departure day arrived in mid-December. There was an explosion of excitement as we parked and _25_ our suitcases onto a trolley (手推车) and the children realized we were _26_going on a plane. The excitement built as
56、 we _27_.It was all worth it. The look on their faces as we _28_ in Rovaniemi, Finland, was _29_. Four days of total magic followed. We took sleigh rides, _30_ snow mobiles (雪地摩托) and patted reindeer. On our fourth day we finally found Santa, who had a genuine, thick white _31_. His home was _32_ fr
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
