分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 42

类型湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第2讲“难解难分”的标题归纳题.ppt

  • 上传人:a****
  • 文档编号:449505
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:PPT
  • 页数:42
  • 大小:1.73MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第2讲“难解难分”的标题归纳题 湖北省 2014 高考 英语 二轮 针对性 训练 课件 阅读 理解 难解难分 标题 归纳
    资源描述:

    1、第二讲 容易“顾此失彼”的“main idea”型主旨大意题“main idea”型主旨大意题也属于阅读理解中的深层理解题。这种题型中的干扰项通常和文章中的某一细节有关,因此许多考生往往只根据文中的某一信息盲目确定答案。(2013安徽卷)Using too much water or throwing rubbish into our rivers are clear ways that humans can put our water supply in danger,but we also affect our water supply in less obvious ways.You m

    2、ay wonder how paving(铺砌)a road can lead to less useable fresh water.Amajor part of the water we use every day is groundwater.Groundwater does not come from lakes or rivers.Itcomes from underground.The more roads and parking lots we pave,the less water can flow into the ground to become groundwater.H

    3、uman activity is not responsible for all water shortages(短缺)Drier climates are of course more likely to have droughts(干旱)than areas with more rainfall,but in any case,good management can help to make sure there is enough water to meet our basic needs.Thinking about the way we use water every day can

    4、 make a big difference,too.In the United States,a family of four can use 1.5 tons of water a day!This shows how much we depend on water to live,but theres a lot we can do to lower the number.You can take steps to save water in your home.To start with,use the same glass for your drinking water all da

    5、y.Wash it only once a day.Run your dishwasher(洗 碗 机)only when it is full.Help your parents fix any leaks in your home.You can even help to keep our water supply clean by recycling batteries instead of throwing them away.语篇解读本文为一篇议论文。文章讨论的是人类活动对于水供应的隐形影响。1Which of the following is most likely to lead

    6、 to less groundwater?AUsing river water.BThrowing batteries away.CPaving parking lots.DThrowing rubbish into lakes.解析:细节理解题。根据第一段最后一句“The more roads and parking lots we pave,the less water can flow into the ground to become groundwater.”可知选C项。答案:C2What can be inferred from the text?AAll water shorta

    7、ges are due to human behavior.BIt takes a lot of effort to meet our water needs.CThere is much we can do to reduce family size.DThe average family in America makes proper use of water.解析:推理判断题。根据第二段首句“Human activity is not responsible for all water shortages(短缺)”可排除A项。根据第三段最后一句“This shows how much w

    8、e depend on water to live,but theres a lot we can do to lower the number.”可知D项不正确。本文强调的是减少用水量,而不是家庭的人数,故C项错误。根据全文的内容可推知,水浪费、水污染和水需求不断增长,解决水短缺问题需要付出大量的努力。答案:B3The last paragraph is intended to_.Ashow us how to fix leaks at homeBtell us how to run a dishwasherCprove what drinking glass is best for usD

    9、suggest what we do to save water at home解析:写作意图题。最后一段首句“You can take steps to save water in your home.”为主题句,接下来从四个方面就steps进行了展开,即四个方法或措施。显然,本段主要是讨论我们在家里如何节约用水。答案:D4The text is mainly about_.Awhy paving roads reduces our waterBhow much we depend on water to liveCwhy droughts occur more in dry climate

    10、sDhow human activity affects our water supply解析:主旨大意题。本文为议论文,文章开门见山直入主题:.clear ways that humans can put our water supply in danger,but we also affect our water supply in less obvious ways.讨论的是人类对于水供应的显性和隐性影响。第二段首句“Human activity is not responsible for all water shortages(短缺)”似乎将话题转入自然方面的原因,但接下来的“but

    11、 in any case,good management can help to make sure there is enough water to meet our basic needs”又将话题转回到人类自身方面管理。第三段中的“Thinking about the way we use water every day can make a big difference,too.”以及第四段中的“You can take steps to save water in your home.”均指向的是人类行为对于水供应的影响。答案:D主旨大意题要求考生要善于抓取文章的主题句。主题句通常表

    12、达了文章的中心思想(main idea),考生找到了主题句,也就抓住了文章的主旨大意。因此,“主题句定位法”是解答主旨大意题的一种行之有效的方法。主题句通常在文章的开头或结尾出现,但是也有一些文章的中心思想贯穿全文,并没有用一句话明确表达出来,这就需要考生抓住文章中的关键词进行归纳概括。例如真题示例第4题,文章第一段第一句“Using too much water or throwing rubbish into our rivers are clear ways that.”是文章的主题,用水过多或者把垃圾扔进河里,就是这样的人类行为让我们的水资源处于匮乏之中,但这种方式也影响到我们的用水供

    13、应,以下篇幅主要围绕人类如何影响水资源展开的,故D项正确。Test 1(2013湖北省武汉名校高三第二次调研测试)Researchers have discovered what they believe to be the first ever recordings of a family Christmas.Researchers have discovered what they believe to be the first ever recordings of a family Christmas.They were made 110 years ago by the Wall fa

    14、mily who lived in North London.There are 24 clear recordings on wax cylinder records(蜡筒唱片)which were made between 1902 and 1917.The sound quality of the music recorded is outstanding.Cromwell and Mini Wall had nine children,eight of whom appeared on the earlier recordings made before World War.“When

    15、 I first heard the recordings,I jumped with joy,”said Julia Hoffbrand,a researcher at the Museum of London who helped restore the recordings.“It was fantastic.We had an idea of what was on the recordings because Cromwell had written very full descriptions on the cylinder boxes.”Many of the recording

    16、s were made at family gatherings over Christmas and New Year.CromwellWall,who made the recordings,wheeled the phonograph(留声机)along the streets in his childrens pram(婴儿车)in order to record the sound of Old Southgate Church bells of New Year.Some of the later recordings were made during World War when

    17、 three of the children,who appeared in earlier recordings were absent from recordings,away at war.The recordings were restored this summer and many of the relatives heard them for the first time in October.It brought back some great memories for Oliver Wall,one of Cromwells grandchildren.“It was a w

    18、onderful atmosphere.I remember the occasions always at Christmas and we always had big parties and sang round the piano with grandpa playing.”It is very unusual for recordings on wax phonograph cylinders to survive for so long.Phonographs were introduced for use in offices as dictating machines and

    19、so it was extremely rare for them to be used to record domestic sounds and occasions.Julia Hoffbrand said,“Phonographs and cylinders were expensive at that time,so you had to have a certain level of income to record and a level of skill and care to make recordings and to take care of the cylinders.”

    20、语篇解读研究人员宣称发现了第一张庆祝家庭圣诞节的录音唱片。1What is the main idea of the passage?AThe Wall family in North London celebrated Christmas Day.BEnglish researchers discovered the first recordings of Christmas Day.CCromwell Wall made the first recordings of church bells of New Year.DThe earliest recordings in the worl

    21、d were discovered in England.解析:考查主旨大意。根据全文主旨句“Researchers have discovered what they believe to be the first ever recordings of a family Christmas.”可知,研究人员宣称发现了第一张庆祝家庭圣诞节的录音唱片。故B项最能概括本文主旨。答案:B2What do we know about Julia Hoffbrand?AShe made the recordings by herself.BShe helped restore the recording

    22、s.CShe was a relative of the Wall family.DShe helped keep the recordings.解析:考查细节理解。根据第三段中的“said Julia Hoffbrand,a researcher at the Museum of London who helped restore the recordings.”可知,Julia Hoffbrand负责修复了录音唱片。答案:B3How did Julia Hoffbrand feel when she first heard the recordings?AVery thrilled.BVe

    23、ry frightened.CVery annoyed.DVery disappointed.解 析:考 查 细 节 理 解。根 据 第 三 段 第 一 句 中 的“When I first heard the recordings,I jumped with joy,said Julia Hoffbrand”可知,当Julia Hoffbrand第一次听到这个录音的时候她感到非常兴奋。答案:A4From the last paragraph,we can infer that_.Aphonographs and cylinders are very common nowBthe Wall f

    24、amily were very wealthy at that timeCthe Wall family had to have the recordings madeDthe cylinders were taken good care of by Julia Hoffbrand解 析:考 查 推 理 判 断。根 据 最 后 一 段 中 的“Phonographs and cylinders were expensive at that time,so you had to have a certain level of income to record”可知,留声机和蜡筒唱片当时都非常昂贵

    25、,一个家庭要有可观的经济收入才能录制唱片,故可推断Wall一家当时非常富有。答案:BChicken Soup for the Soul had chosen one of my poems for publication.It was my first published piece and it was a poem I had written for her.I wanted so much to give Olivia a copy of the book with her special poem in it in person,as a parting gift,but this w

    26、as our last visit and the books hadnt come yet.After watching her go I slipped upstairs to my room,and took out the small pile of envelopes that were held safely.One by one I opened the cards and letters,and read the notes my“bosom friend”had written to me over time.They made me smile,langhand cry a

    27、ll at once.The next afternoon the books arrived,each holding my poem,Heart to Heart.“It will give you an excuse to see her again!”Mom said.“Call and see if she can swing by and get it on their way through.”I dashed upstairs to call Olivia.“I have something I have to give you before you go.Will you b

    28、e coming through town on your way to Kentucky?”It was Thursday night and theyd be leaving Saturday.Saturday afternoon,she did.I handed the book to her without a word.She held it in her hands for a moment,saying,“Oh my gosh,I cant believe its here!”The truck was out of sight.The road was empty,but my

    29、 heart was full again.Moments later,Olivia texted me when I was out of minutes(she doesnt like texting,but I guess Im special enough for her to make an exception)It read:“Crying.Thank you.Its more beautiful than you know.”I whispered the poem,“My dear friend,I will remember you in the sunrise.Rememb

    30、er me in the sunset.”语篇解读这是一篇记叙文,主要描写了两个亲密的朋友分别的情景。5What present did the writer want to give Olivia?AA book on making chicken soup for health.BA book with a special poem written for Olivia.CA book about solid lasting friendship.DA book about faith and dreams.解析:考查细节理解。根据第二段中的“I wanted so much to giv

    31、e Olivia a copy of the book with her special poem in it in person,as a parting gift”可知,作者想送给Olivia一本书作为分别的礼物,书中有作者为Olivia写的一首诗,故选B项。答案:B6The late arrival of the books_.Amade the author angry with the publisherBleft the author regretful for not giving one to OliviaCoffered the author a chance of seei

    32、ng Olivia againDgave the author an excuse to visit Olivia in Kentucky解析:考查细节理解。结合第四段中的“It will give you an excuse to see her again!”以及后文作者和Olivia的再次相见可知,书来得晚了,但给了作者再次见到Olivia的机会。答案:C7What can we conclude from the text?ATrue friends can grow separately without growing apart.BBe slow in choosing a fri

    33、end,slower in changing.CA friend without faults will never be found.DA good book is the best of friends,the same today and forever.解析:考查推理判断。文章通过叙述作者与朋友Olivia分开时的不舍,以及作者专门为朋友Olivia创作的小诗等,告诉我们,真正的朋友可以有各自的成长道路,但不会因分离而越来越远,即友谊长存。答案:A8The passage is mainly about_.Athe story of ending a friendshipBthe tr

    34、ue friendship between two girlsCthe meeting of two pen palsDthe pain of moving away from hometown解析:考查主旨大意。通读全文可知,本文通过描述作者和朋友Olivia分别的场景,表现了两人之间友谊的真挚,因此B项正确。答案:BTest 3(2013湖北省襄阳五校高三下学期期中联考)Not long ago,selfdrivingcars seemed like science fiction.But Google is now operating socalled autonomous cars i

    35、n California and Nevada.But one question is getting little attention:should selfdriving cars be legal?And if they are,how will the laws of driving have to adapt?At present all our rules about driving are based on having a human behind the wheel.Car crashes are a leading cause of death for Americans

    36、ages 4 to 34.Supporters believe that selfdriving cars can make driving safer by eliminating distracted(注意力分散的)driving and other human mistakes.Googles selfdriving cars have cameras on the top to look around them and computers to do the driving.In the first 300,000 miles,Google reported that its cars

    37、 had not had a single accident.As selfdriving cars become more common,there will be many new legal questions.If a selfdriving car gets into an accident,the human who is“copiloting(副驾驶)”may not be fully at faulthe may even be an injured party.Who should be responsible for the traffic accident?The hum

    38、an in the selfdrivingcar or the cars manufacturer?New laws will have to be written to sort all this out.How involved are we going to expect the human copilot to be?Must the“drivers”remain vigilant,their hands on the wheel and their eyes on the road?If not,what are they allowed to do inside or outsid

    39、e the car?Can the human in the car drink?Textmessage?Read a book?At the signing ceremony for Californias self drivingcarlaw,Governor Jerry Brown was asked who is responsible when a selfdriving car runs a red light.He answered:“I dont knowwhoever owns the car,I would think.”But we will work that out.

    40、That will be the easiest thing to work out.Googles Brin joked,“Selfdriving cars dont run red lights.”Neither answer is sufficient.Should selfdriving cars be legal,they were likely to start showing up faster and in greater numbers than people expect.But if that is the case,we need to start thinking a

    41、bout the legal questions now.语篇解读本文为议论文。最近美国的加利福尼亚州和内华达州通过立法,允许无人驾驶汽车在这两个州行驶。作者认为在无人驾驶汽车普及之前,我们应该修改交通法规。9If selfdriving cars are legal,all rules about driving have to be changed,because_.Athe present rules about driving are aimed at human driversBthe present rules about driving are out of dateChuman

    42、 driving is different from selfdrivingDselfdriving cars will never violate rules for driving解析:考查细节理解。根据第二段最后一句“At present all our rules about driving are based on having a human behind the wheel.”可知,目前的交通法规针对的是驾驶汽车的司机,而关于无人驾驶汽车的交通法规还是空白。故如果无人驾驶汽车合法的话,所有目前的交通法规都得重新修改。答案:A10What is the main idea of t

    43、he third paragraph?ADangers of human driving.BLeading causes of death for Americans.CDisadvantages of selfdriving cars.DReasons for supporting selfdriving cars.解析:考查段落大意。根据第三段的内容可知,本段主要讲的是支持无人驾驶汽车者的理由:无人驾驶汽车很安全。答案:D11What does the underlined word“vigilant”in Paragraph 5 mean?ARelaxed.BCareless.CDang

    44、erous.DAlert.解析:考查词义猜测。根据画线词后面的描述“their hands on the wheel and their eves on the road”以及“If not”后的内容可以判断,vigilant意为“警觉的,警惕的”。答案:D12Which of the following does the author most likely agree to?AIt is high time that all states in the USA made self driving cars legal.BA human driver should take responsi

    45、bility if selfdrivingcars run red lights.CRules for driving should be adapted before we make selfdriving cars legal.DThe human drivers in selfdriving cars should not be allowed to drink.解析:考查细节理解。根据最后一段最后一句“But if that is the case,we need to start thinking about the legal questions now.”可知,作者认为在无人驾驶汽车普及之前,我们现在就应该考虑交通法规的问题。答案:C

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第2讲“难解难分”的标题归纳题.ppt
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449505.html
    相关资源 更多
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 《课时通》2015-2016学年高一英语外研版必修4课件:MODULE 5 INTEGRATING SKILLS .ppt《课时通》2015-2016学年高一英语外研版必修4课件:MODULE 5 INTEGRATING SKILLS .ppt
  • 《讲练测&三位一体》高中英语北师大版选修八课件:UNIT22SECTIONⅠWARM-UPGLOBAL & WARMING.ppt《讲练测&三位一体》高中英语北师大版选修八课件:UNIT22SECTIONⅠWARM-UPGLOBAL & WARMING.ppt
  • 《广东》2014版英语《高考专题辅导》课件:语法填空 第2讲 提示词填空语法项目 .ppt《广东》2014版英语《高考专题辅导》课件:语法填空 第2讲 提示词填空语法项目 .ppt
  • 《同步参考》2014-2015学年高中英语必修一配套课件:MODULE 1 INTRODUCTION AND READING(外研版).ppt《同步参考》2014-2015学年高中英语必修一配套课件:MODULE 1 INTRODUCTION AND READING(外研版).ppt
  • 2022版高中英语人教版(浙江专用)一轮学案:四 考察频率最高的12个主题素材 WORD版含解析.doc2022版高中英语人教版(浙江专用)一轮学案:四 考察频率最高的12个主题素材 WORD版含解析.doc
  • 2023版高考英语一轮总复习 专题十四 完形填空习题.docx2023版高考英语一轮总复习 专题十四 完形填空习题.docx
  • 2023版高考英语一轮总复习 10年高考真题分类题组 专题十五 书面表达.docx2023版高考英语一轮总复习 10年高考真题分类题组 专题十五 书面表达.docx
  • 2023版高考英语一轮总复习 10年高考真题分类题组 专题十一 推理判断.docx2023版高考英语一轮总复习 10年高考真题分类题组 专题十一 推理判断.docx
  • 2023年高考英语一轮复习 专题3 不容忽视的小词 新人教版.pptx2023年高考英语一轮复习 专题3 不容忽视的小词 新人教版.pptx
  • 2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 MUSIC 新人教版必修第2册.pptx2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 MUSIC 新人教版必修第2册.pptx
  • 2023年高考英语一轮复习 UNIT 4 NATURAL DISASTERS课件 新人教版必修第一册.pptx2023年高考英语一轮复习 UNIT 4 NATURAL DISASTERS课件 新人教版必修第一册.pptx
  • 2023年高考英语一轮复习 UNIT 2 WILDLIFE PROTECTION 新人教版必修第2册.pptx2023年高考英语一轮复习 UNIT 2 WILDLIFE PROTECTION 新人教版必修第2册.pptx
  • 2023年高考英语一轮复习 UNIT 2 TRAVELLING AROUND 新人教版必修第1册.pptx2023年高考英语一轮复习 UNIT 2 TRAVELLING AROUND 新人教版必修第1册.pptx
  • 2023年高考英语一轮复习 Unit 1 Lifestyles课件 北师大版必修1.pptx2023年高考英语一轮复习 Unit 1 Lifestyles课件 北师大版必修1.pptx
  • 2022年高考英语一轮复习 Unit 4 Cyberspace 单元主题语篇训练(一)(含解析)北师大版必修2.doc2022年高考英语一轮复习 Unit 4 Cyberspace 单元主题语篇训练(一)(含解析)北师大版必修2.doc
  • 2022年高考英语一轮复习 Unit 3 Celebration 单元主题语篇训练(二)(含解析)北师大版必修1.doc2022年高考英语一轮复习 Unit 3 Celebration 单元主题语篇训练(二)(含解析)北师大版必修1.doc
  • 2023届高考二轮总复习课件 英语 (适用于老高考新教材) 专题四 语篇填空.pptx2023届高考二轮总复习课件 英语 (适用于老高考新教材) 专题四 语篇填空.pptx
  • 2023届高考二轮总复习课件 英语 (适用于老高考新教材) 专题三 完形填空.pptx2023届高考二轮总复习课件 英语 (适用于老高考新教材) 专题三 完形填空.pptx
  • 河南省2021届高三英语上学期1月期末试题汇编 短文改错专题.doc河南省2021届高三英语上学期1月期末试题汇编 短文改错专题.doc
  • 河南省2015届高三高考冲刺卷 英语 扫描版含答案.doc河南省2015届高三高考冲刺卷 英语 扫描版含答案.doc
  • 五年高考(2011-2015)英语试题分项精析版专题22 阅读理解之社会生活类(解析版) WORD版含解析.doc五年高考(2011-2015)英语试题分项精析版专题22 阅读理解之社会生活类(解析版) WORD版含解析.doc
  • 2022版高考英语一轮复习 专题二十一 应用文写作模拟训练(含解析).docx2022版高考英语一轮复习 专题二十一 应用文写作模拟训练(含解析).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1