湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第5讲“藏而不露”的推理判断题.ppt
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第5讲“藏而不露”的推理判断题 湖北省 2014 高考 英语 二轮 针对性 训练 课件 阅读 理解 推理 判断
- 资源描述:
-
1、第五讲“藏而不露”的推理判断题推理判断题是阅读理解题中难度较大的一类题,它包括判断和推理的过程。解答推理判断题要以文字信息为依据,既不能作出在原文中找不到依据的推理,也不能根据表面文字信息进行多步推理。考生解题时通常需要透过文字的表层意思,在全文的背景下理解文章的深层含义。(2013湖北卷)A German study suggests that people who were too optimistic about their future actually faced greater risk of disability or death within 10 years than tho
2、se pessimists who expected their future to be worse.The paper,published this March in Psychology and Aging,examined health and welfare surveys from roughly 40,000 Germans between ages 18 and 96.The surveys were conducted every year from 1993 to 2003.Survey respondents(受访者)were asked to estimate thei
3、r present and future life satisfaction on a scale of 0 to 10,among other questions.The researchers found that young adults(age 18 to 39)routinely overestimated their future life satisfaction,while middleaged adults(age 40 to 64)more accurately predicted how they would feel in the future.Adults of 65
4、 and older,however,were far more likely to underestimate their future life satisfaction.Not only did they feel more satisfied than they thought they would,the older pessimists seemed to suffer a lower ratio(比率)of disability and death for the study period.“We observed that being too optimistic in pre
5、dicting a better future than actually observed was associated with a greater risk of disability and a greater risk of death within the following decade,”wrote Frieder R Lang,a professor at the University of ErlangenNuremberg.Lang and his colleagues believed that people who were pessimistic about the
6、ir future may be more careful about their actions than people who expected a rosy future.“Seeing a dark future may encourage positive evaluations of the actual self and may contribute to taking improved precautions(预防措施),”the authors wrote.Surprisingly,compared with those in poor health or who had l
7、ow incomes,respondents who enjoyed good health or income were associated with expecting a greater decline.Also,the researchers said that higher income was related to a greater risk of disability.The authors of the study noted that there were limitations to their conclusions.Illness,medical treatment
8、 and personal loss could also have driven health outcomes.However,the researchers said a pattern was clear.“We found that from early to late adulthood,individuals adapt their expectations of future life satisfaction from optimistic,to accurate,to pessimistic,”the authors concluded.语篇解读德国的一项研究表明,与悲观者
9、相比,对自己的未来过于乐观的人在未来10年更容易出现残疾或死亡。该研究还发现,年轻人组对自己未来生活的满意度的期望过高,中年人预测相对准确,而老年人往往低估自己未来生活的满意度。1According to the study,who made the most accurate prediction of their future life satisfaction?AOptimistic adults.BMiddleaged adults.CAdults in poor health.DAdults of lower income.解析:细节理解题。第四段说,1839岁的年轻人组高估自己对未
10、来生活的满意度,65岁及以上年龄组往往低估,而4064岁的中年人组对自己未来生活的满意度估计更准确一些。答案:B2Pessimism may be positive in some way because it causes people _.Ato fully enjoy their present lifeBto estimate their contribution accuratelyCto take measures against potential risksDto value health more highly than wealth解析:推理判断题。第六段说,Lang和他的
11、同事认为,对自己未来悲观的人比乐天派对自己的日常行为更小心,第七段说,这样的人可能会采取预防措施(应对潜在的危险),因此选C项。答案:C3How do people of higher income see their future?AThey will earn less money.BThey will become pessimistic.CThey will suffer mental illness.DThey will have less time to enjoy life.解析:推理判断题。第八段说,与身体不好、收入不高的人相比,身体好或者收入高的受访者往往预料自己这两方面(好
12、身体或高收入)将来会下降得更厉害,研究者说高收入往往与身体出现残疾的风险相联系,因此选A项。B项说他们将来会很悲观,而文章讲的是他们现在对将来的估计;C项说他们将来会出现精神疾病,而本段说的是这样的人群对将来的预计,觉得自己将来的身体和收入状况都会下降,因此B、C不对。答案:A4What is the clear conclusion of the study?APessimism guarantees chances of survival.BGood financial condition leads to good health.CMedical treatment determines
13、 health outcomes.DExpectations of future life satisfaction decline with age.解析:推理判断题。文章前几段提到不同年龄组对自己未来生活满意度的估计。从叙述看,年轻人太乐观,中年人较实际,老年人更悲观,看来对未来生活满意度的期望是随着年龄而递减的,最后一段也有明确的提示,因此选D项。答案:D1细节性推理判断题不同于一般的细节理解题,它要求考生要根据文章的内容去推断言外之意,而细节理解题只需要在原文中去寻找恰当的内容。因此此类命题往往是以文章要体现的观点、作者对某一事件的认识为命题点,往往会出现在文章本身或某个段落的开头、结
14、尾的要点归纳的地方。例如:真题示例第4题为推理判断题。由第四段可知,年轻人对未来太乐观,中年人较实际,老年人太悲观,故推断出对未来生活的满意度是随着年龄递减的,故D项正确。2综合性推理判断题通常围绕文章的若干个段落或整个文章提出,如果单纯只看文章中的某一个句子或段落都很难得出全面而准确的答案,因此要综合考虑。在所给的选项中,有的是阅读材料中的细节,并非推理;而有的推理,虽然在文章中可以找到依据,但只是从某个细节或段落得出的内容,而不能概括整篇的内容要求,因此解答这类题目时一定要把所有的信息都综合起来考虑,与整篇文章相吻合,而不只是与一个点相吻合。Test 1(2013湖北省襄阳市普通高中调研统
15、一测试)Crying babies,buzzing mosquitoes,ringing car alarmstheyre all annoying noises.But whats the worst?A recent survey lists the things we hate to hear.However,number one on the list was the sound of a dentists drill.“That_sound_sends_shivers_down_my_spine,”said one respondent.“After a visit to the d
16、entist,I sometimes wake up at night with that sound in my head.Itshorrible,”said another.“Ive seen patients shaking with fear when I bring out the drill,”explained a dentist.Of course,anyone whos actually been to the dentist and heard the sound will probably agree with that.But theres some good news
17、.A new device developed by experts at Kings College London,BrunelUniversity and London South Bank University can cancel out the sound of the frightening drill.The tiny machine allows patients to listen to music on an MP3 player while the sound of the drill is eliminated.However,patients are still ab
18、le to hear the dentists voice because not all sounds are filtered out(滤除)The theory behind it is fairly straightforward.Microphones are placed close to the dental drill.They pick up any sounds and transform them into digital signals.Then,electronic filters cancel out any unwanted sound waves.This ca
19、n be done even if the waves amplitude(振幅)and frequency change.However,the great thing is that this technology also allows other sounds,such as the dentists voice to come through.Its easy to use,too.Patients simply plug the soundfilteringmachine into their MP3 players.Then,via headphones,they can lis
20、ten to music and hear the dentists voice without being disturbed by the noise of the drill.Fantastic!So,next time you go to the dentist,remember to bring your MP3 player.语篇解读一项调查表明,最烦人的噪音是牙医手中钻头的声音,这让人不寒而栗。然而,最近的一项发明能将这种噪音选择性地滤除,这必将受到牙科病人的喜爱。1What is the purpose of the text?ATo announce a recent sur
21、vey.BTo introduce a new product.CTo list some annoying noises.DTo remind patients to bring their MP3 player.解析:写作意图题。本文主要介绍了一项新发明,该发明可以将钻头钻牙齿的声音选择性地滤除,以此来消除病人对钻头的恐惧,因此选B。答案:B2 What does the underlined part in Paragraph 2 most probably mean?AIt makes me surprised.BIt makes me delightful.CIt makes me
22、wide awakeDIt makes me scared.解析:句意猜测题。根据画线部分前面的“被列为头号的噪音是牙医的钻头声”以及画线部分后面的“有时半夜醒来脑子里还有那钻头的声音,它太可怕了”可知,画线部分的含义是“让我感到害怕”。答案:D3What technology is the tiny machine based on?AIt can get rid of all sounds.BIt can transform sound waves into digital signals.CIt can filter out unwanted sounds.DIt can change
23、the sound waves amplitude and frequency.解析:细节理解题。根据第四段的内容可知,在牙医的钻头附近安置麦克风可以把各种声音都转化成数字信号,然后电子过滤器把不需要的声波去掉然而,重要的是该技术能让其他的比如牙医的声音被病人听见,因此选C。答案:C4 Which of the following can best describe the tiny machine?AHeavy and useless.BSimple and practical.CClear but frightening.DFantastic but noisy.解析:推理判断题。从文章对
24、这项发明的描述看,B项“操作简单、实用”符合文意。答案:BTest 2(2013湖北省八校高三第二次联考)Forbes set out to determine which masters degrees would provide the best longterm opportunities,based on the salary and employment outlook.To find the midcareer average pay for the 35 popular degrees,we turned to P,which lets users compare their s
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449508.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
