湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第6讲“戴着面纱”的“事实”型细节理解题.ppt
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第6讲“戴着面纱”的“事实”型细节理解题 湖北省 2014 高考 英语 二轮 针对性 训练 课件 阅读 理解 戴着 面纱 事实 细节
- 资源描述:
-
1、第六讲“戴着面纱”的“事实”型细节理解题所谓细节理解题,是指文章提到了与某个题相关的时间、地点、人物或事件。破解“事实”型细节理解题就像是在揭开一层面纱。抓住文章中的事实和细节是做好该类型试题的关键,也是做好其他类型试题的基础。换句话说,该类型试题大部分都可以在文章中直接找到与答案有关的信息或者转换了说法的句子。解题中非常重要,它包括理解作者在叙述某事时使用的事实性材料,其实在一篇文章里,大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。(2013湖北卷)Some years ago,writing in my diary used to be a usual activity.I would retu
2、rn from school and spend the expected half hour recording the days events,feelings,and impressions in my little blue diary.I did not really need to express my emotions by way of words,but I gained a certain satisfaction from seeing my experiences forever recorded on paper.Afterall,isnt accumulating
3、memories a way of preserving the past?When I was thirteen years old,I went on a long journey on foot in a great valley,wellequipped with pens,a diary,and a camera.During the trip,I was busy recording every incident,name and place I came across.I felt proud to be spending my time productively,dutiful
4、ly preserving for future generations a detailed description of my travels.On my last night there,I wandered out of my tent,diary in hand.The sky was clear and lit by the glare of the moon,and the walls of the valley looked threatening behind their screen of shadows.I automatically took out my pen.At
5、 that point,I understood that nothing I wrote could ever match or replace the few seconds I allowed myself to experience the dramatic beauty of the valley.All I remembered of the previous few days were the dull characterizations I had set down in my diary.Now,I only write in my diary when I need to
6、write down a special thought or feeling.I still love to record ideas and quotations that strike me in books,or observations that are particularly meaningful.I take pictures,but not very oftenonly of objects I find really beautiful.Im no longer blindly satisfied with having something to remember when
7、 I grow old.I realize that life will simply pass me by if I stay behind the camera,busy preserving the present so as to live it in the future.I dont want to wake up one day and have nothing but a pile of pictures and notes.Maybe I wont have as many exact representations of people and places;maybe Il
8、l forget certain facts,but at least the experiences will always remain inside me.Idont live to make memoriesI just live,and the memories form themselves.语篇解读这是一篇富有生活哲理的记叙文。作者小时候喜欢写日记,每天忙着把“现在”记录在本子上。但她13岁时的一次经历使她意识到,我们应该学会享受而不是记录“现在”,“活着不是为了记忆”。1 Before the age of thirteen,the author regarded keepin
9、g a diary as a way of _.Aobserving her school routineBexpressing her satisfactionCimpressing her classmatesDpreserving her history解析:细节理解题。第一段在讲述作者小时候记日记的经历之后说,“把记忆积累起来,这不就是在保存过去吗?”由此可知选D。答案:D2What caused a change in the authors understanding of keeping a diary?AA dull night on the journey.BThe beau
10、ty of the great valley.CA striking quotation from a book.DHer concerns for future generations.解析:细节理解题。第二、三段描述作者13岁的那次经历,当时作者还是热衷于为了将来的回忆而记录“现在”,但晚上她看到山谷的美丽时突然明白,“我写的任何东西都比不上此时让自己好好体验山谷的美丽”,从此作者的态度发生了转变。答案:B3What does the author put in her diary now?ANotes and beautiful pictures.BSpecial thoughts an
11、d feelings.CDetailed accounts of daily activities.DDescriptions of unforgettable events.解析:细节理解题。第四段说,作者现在只把自己特殊的想法或情感写在日记中,即B项所陈述的,而不是“笔记和美丽的图画”“日常活动的详细记载”“对难忘的事情的描述”。答案:B4The author comes to realize that to live a meaningful life is _.Ato experience itBto live the present in the futureCto make mem
12、oriesDto give accurate representations of it解析:推理判断题。最后一段作者说,“也许我会忘了一些事实,但至少,这些经历将一直在我的脑海里”。这就是主人公对生活的感悟:把握现在,感受今天;生活,重在感受而不是为了回忆而记忆。答案:A做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读文章,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如:真题示例第3题,根据第四段“Now,I only write in my diary when I need to write down a special thought or feeling.
13、”可知,作者把自己特殊的想法或情感写在日记中,故B项正确。Test 1(2013湖北武汉四月调研)Sarah Outlands weeklong“staycation”gave her a chance to explore her new surroundings after moving to Chicago.A day after moving to the Windy City last year,Outland,started a new job and never got a chance to explore her new surroundings.After nine mon
14、ths as a resident,she finally took a week off work to visit famous landmarks,museums and shopping centers that were right under her nose.If you glance through a newspaper or listen to a news broadcast recently,you may hear or spot a strange word,“staycation”Staycation is a new word the American pres
15、s is employing to describe a vacation very close to your home,or simply staying at home during your vacation.It is a combination of the words“stay”and“vacation”According to many news reports,these staycations are achieving great popularity among American families this year.When asked about the reaso
16、n for their expected staycation,respondents stated“gas prices are too high”(61 percent),“travel in general is too expensive”(44 percent)The high price of gas for cars and airplanes has made it very expensive for Americans to travel compared to past years.When you combine this with the weak American
17、dollar,it all adds up to people deciding to stay close to home during their traditional summer vacations.For aggressive young Americans who are trying to balance family and work,a staycation can be a great concept.They want to enjoy their homes and the attractions in their area without the stress of
18、 packing or making reservations.They wont be paying high fuel prices either directly,at the pump,or indirectly,in airfare,other than the gas required to drive around town.Absolutely,its friendlier on the environment when locals take trips to attractions in their own area,and not everyone is game for
19、 a vacation that involves staying on a hotel compound.Few people live close enough to a real destination to make this worth their while.语篇解读本文是一篇说明文。“居家度假”是当下流行的一种旅游方式,因为旅游成本低,很多人选择到本地的旅游点度假。文章主要介绍了当今在美国有关居家度假的一些情况。1How long after moving to Chicago did Sarah Outland take a staycation?AA day.BA week.
20、CA month.DNine months.解析:细节理解题。根据第一段最后一句中的“After nine months as a resident,she finally took a week off work to visit famous landmarks.”可知,D项正确。答案:D2The author develops the second paragraph of the passage by _.Amaking a comparison Bgiving a definitionCoffering an analysis Dproviding an example解析:推理判断
21、题。根据第二段第二句“Staycation is a new word the American press is employing to describe a vacation very close to your home,or simply staying at home during your vacation.”可知,第二段介绍了“居家旅游”的概念。答案:B3Staycations are popular with American people mainly due to_.Ahigh traveling expenses Bstress of packingCrelativel
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449509.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2016-2017学年鲁人版高中语文选修语言的运用课件:第3单元 单元复习课3 .ppt
