吉林省长白朝鲜族自治县实验中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长白朝鲜族自治县实验中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 吉林省 长白朝鲜
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年吉林省长白朝鲜族自治县高一上学期第一次月考英语试题第一部分 听力(共两节, 满分30分)第一节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A.B.C. 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有十秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will Mary do this weekend?A. Go to a party B. Go to see a doctor C. Look after her grandma2. How long has Tom been a lawyer?A.
2、For 30 years B. For 15 years C. For 25 years3. What is the weather like now?A. Rainy B. Sunny C. Cloudy4. What did Susan do during the holiday?A. She went to a cinema B. She cleaned the house C She made up lessons for her brother5. What are the speakers talking about?A. A book B. A writer C. A frien
3、d第二节 (共15小题,每小题1.5分,共22.5分)听下面五段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A.B.C.三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6,7题6. Where does the man want to sit?A. In the middle B. By the window C. Near the entrance7. What will the man probably do next?A. Order some food B. Wait
4、 for his friend C. Talk to the waitress听第7段材料,回答8,9题8. When does Jim usually work now?A. From 8:00 am to 6:00 pmB. From 9:00 am to 6:00 pmC. From 9:00 am to 5:00 pm9. What is probably the woman now? A. A teacher B. A babysitter C. A translater听第8段材料,回答第10至12题10. What does the woman suggest the man d
5、o?A. Keep away from the speeding carsB. Avoid passing the cars aheadC. Drive more carefully11. What are the speakers going to do now?A. Buy some flowers B. Pick up Tony C. Visit Jackie12. Whats the most probably relationship between the speakers?A. Friends B. Coach and student C. Husband and wife听第9
6、段材料,回答第13至16题13. What does the sign beside the cups show?A. Their benefits B. Their usage C. Their price14. What encourages Mike to decide to buy the cups?A. The environmentally friendly featherB. The attractive advertisement C. The nice quality15. What will Mike pick for Karen?A. A coat B. A sun ha
7、t C. A pair of sunglasses16. What will Mike do this weekend?A. Buy some books B. Climb a mountain C. Attend a reading activity听第10段材料,回答第17至20题17. Why does the speaker leave Linda a message?A. To invite Linda to travel with herB. To give some travelling adviceC. To tell about her life in China18. Wh
8、at does the speaker think Linda will love to see?A. The Shanghai Tower B. The Oriental Pear Tower C. The old buildings in Shanghai19. Which is the last stop of the speakers tour?A. The Bund district B. The Huangpu River C. The Yuyuan Garden20. What is Linda probably doing recently?A. Working on a re
9、port B. Designing a project C. Having a rest第二部分 阅读 (共三节满分50分)第一节 (共10小题,每小题1分,满分10分)从每小题后的A,B,C,D四个选项中选出最佳答案。1. Sam _ with his friends every weekend.A. skatesB. is skatingC. has skatedD. was skating【答案】A【解析】【详解】考查时态。句意:Sam每个周末都和他的朋友一起溜冰。由时间状语 every weekend可知,空处谓语动词需用一般现在时态,主语是单数Sam,所以空处谓语动词需用单数。故选A
10、。2. In china, the weather in the north is different from _ in the south.A. itB. oneC. thatD. those【答案】C【解析】【详解】考查代词辨析。句意:在中国,北方的天气与南方的不同。A.it它;B.one一个;C.that那个;D.those那些。分析可知,句中相互比较的是南方和北方的天气,空格处是“天气”weather,是不可数名词,指代上文的不可数名词应用that,故选C。3. Kates mother was_ about her safety.A. anxiousB. curiousC. fri
11、ghtenedD. confident【答案】A【解析】【分析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:凯特的母亲担心她的安全。A. anxious焦虑的,担忧的;B. curious好奇的;C. frightened害怕的;D. confident自信的。根据句意可知,句中涉及固定短语“be anxious about”,意为“担心,为担忧”,句中指“担心她的安全”,“anxious”意为“焦虑的,担忧的”,形容词词性。故选A项。4. It _ 48 years since China got its seat back and was able to rejoin the United Nati
12、ons.A. wasB. will beC. had beenD. has been【答案】D【解析】【详解】考查固定句型。句意:自中国重新获得席位并重新加入联合国以来,已经过去了48年。It has been 48 years since.是固定句型,意为“自.以来已经过去多久了”,因此空格处是has been,故选D。5. Imagination is more important than knowledge.选出该句的句子结构。 A. SVB. SVOC. SPD. SVOC【答案】C【解析】【详解】考查句子结构。句意:想象力比知识更重要。由Imagination is more im
13、portant可知,句子是“主系表”结构,即SP,故选C。6. This is _ dictionary. _ is better than JohnsA. her ;HersB. her ; hersC. hers ; HerD. hers; Hers【答案】A【解析】【详解】考查物主代词。句意:这是她的字典。她的比约翰的好。分析可知,第一空用形容词性物主代词作定语,为her;第二空用名词性物主代词作主语,是hers,位于句首,首字母大写,因此为Hers,故选A。7. Yao Ming is one of _ basketball players in China. He is the pr
14、ide of China.A. the worstB. the bestC. betterD. best【答案】B【解析】【详解】考查形容词最高级和形容词词义辨析。句意:姚明是中国最好的篮球运动员之一。他是中国的骄傲。A. the worst最差的;B. the best最好的;C. better更好;D. best最好。one of+形容词最高级+可数名词复数,表示“最之一”,固定搭配,排除选项C和D;结合后一句“He is the pride of China.”可知,因为是中国的骄傲,由此可知,姚明是中国最好的篮球运动员之一。故选B。8. Holding the class confer
15、ence is a good way for students to share (分享) information and _ ideas.A. designB. exchangeC. impressD. explore【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:召开班级会议是学生分享信息和交流想法的好方法。A. design 设计;B. exchange交换,交流;C. impress给留下深刻印象;D. explore探索。根据句意可知,在班会上,学生可以交流想法,“exchange”意为“交换,交流”,动词词性,符合句意。故选B项。9. We dont know whether t
16、hey did it by accident or_A. by chanceB. on campusC. at lastD. by design【答案】D【解析】【详解】考查固定短语词义辨析。句意:我们不知道他们这样做是偶然的还是故意的。A.by chance偶然;B.on campus在校内;C.at last最后;D.by design故意地。由by accident or可知,句子表示“我们不知道他们这样做是偶然的还是故意的”,因此空格处是“故意地”,故选D。10. As a senior high school student, I think you should concentra
17、te your attention _ your skills of learning.A. inB. onC. atD. about【答案】B【解析】【详解】考查固定短语和介词。句意:作为一名高中生,我认为你应该把注意力集中在学习技能上。concentrate ones attention on sth.是固定短语,意为“集中注意力于.”,因此空格处是介词on,故选B。第二节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出最佳选项。AJessie, a student from Shanghai, is studying in Chicago. T
18、he following entries are taken from her blog (博客) during her first three months in the United States.August 31People often refer to Shanghai as “The Sleepless City,” but I didnt understand why until I got to Chicago. I was window-shopping with another student this evening when suddenly the store own
19、ers started pulling down their gates and locking their doors. Soon the whole street was closed, even though it wasnt dark yet. Ive never seen this in Shanghai, where the busiest streets “stay awake” all night. You can go out to restaurants, stores, and movies even long after midnight. September 5Aft
20、er the first week of class, Ive found some differences between Chinese students and American students. Whenever a teacher asks a question, my classmates immediately shout out their answers. And some of them interrupt (打断) the teacher. In Shanghai, were usually quiet in class so that the teacher can
21、finish on time. We usually ask the teacher questions afterward.October 6I met an interesting girl in an Internet caf today. I was writing an email to my mother, and she asked me what language I was using. We ended up talking for about an hour! People in Chicago seem very comfortable with each other.
22、 It seems quite natural for two people to start talking in a caf. This is something that doesnt happen in Shanghai. At home, Id never just start chatting with a stranger. I like that its easy to meet new people here.11. What did Jessie learn on August 31?A. Students in Chicago prefer shopping.B. Peo
23、ple in Chicago sleep less than people in Shanghai.C. Streets in Chicago are less busy than those in Shanghai.D. Business hours in Chicago are shorter than those in Shanghai.12. When meeting a stranger people in Chicago seem to be _.A. shyB. nervousC. communicativeD. defensive13. What does the text m
24、ainly tell us?A. A girls experience of culture shock in a foreign country.B. The differences between China and America.C. How to make friends with foreigners.D. How to live a happy life abroad.【答案】11. D 12. C 13. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍的是杰西来美国前三个月的博客。【11题详解】细节理解题。根据August 31部分的“Soon the whole street
25、was closed, even though it wasnt dark yet. Ive never seen this in Shanghai, where the busiest streets “stay awake” all night”(很快,整条街都关门了,尽管那时天还没黑。我从来没有在上海看到过这种情况,那里最繁忙的街道通宵不睡)可知,芝加哥的营业时间比上海短,故选D。【12题详解】推理判断题。根据October 6部分的“People in Chicago seem very comfortable with each other. It seems quite natur
26、al for two people to start talking in a caf”(芝加哥人似乎彼此相处得很融洽。两个人开始在caf聊天似乎很自然)可知,当遇到陌生人时,芝加哥人似乎很健谈,故选C。【13题详解】主旨大意题。根据第一段的“Jessie, a student from Shanghai, is studying in Chicago. The following entries are taken from her blog (博客) during her first three months in the United States”(杰西,一个来自上海的学生,正在芝加哥
27、学习。以下内容摘自她来美国前三个月的博客)及后文描述的内容可知,本文主要告诉我们的是一个女孩在外国经历的文化冲击,故选A。BSome years ago, a 28yearold Californian wife and mother of three children died from drinking too much water. Her body was found in her home shortly after she took part in a waterdrinking contest that was held by a local radio show. Called
28、 “Hold Your Wee For A Wii”, the contest organizers promised a free Wii video game machine to those who drank the most water without going to the bathroom. The woman who died drank about 2 gallons of water during the contest. When she and other participants complained of discomfort and showed signs o
29、f pains, they were laughed at by the organizers.This tragic news story shows the importance of understanding why drinking too much water can be dangerous to your health.Consuming more water than you need can increase your total blood volume (容量). And since your blood volume exists within a closed sy
30、stem, increasing your blood volume puts unnecessary stress on your heart and blood vessels (血管). Your kidneys (肾) must work overtime to get rid of extra water out of your system. Your kidneys are not a pair of pipes. Flushing more water through your kidneys doesnt necessarily help it become cleaner.
31、 Rather, your kidneys can get damaged by unnecessary wear and tear over time. And drowning your system with large amounts of water is one of many potential causes of kidney damage.Putting unnecessary stress on your system and your kidneys by consuming unnecessary water is an unnoticeable process. Fo
32、r the average person, it is usually impossible to know that this stress exists, as there are usually no obvious symptoms on a momenttomoment basis. But make no mistake about it: this stress is real and can hurt your health over the long term.14. Why is the Californian woman mentioned?A. To lead to t
33、he topic of the text.B. To tell us a tragic news story about a mother.C. To tell us it can be dangerous to take part in contests.D. To tell us how much water we can drink at most one time.15. When the participants showed signs of pains, the organizers _.A. became very concernedB. were laughed at by
34、othersC. tried to reduce their painsD. didnt pay much attention to them16. Whats the main idea of Paragraph 3?A. How water is consumed in our body.B. The importance of water to our health.C. Why drinking too much water is dangerous.D. The function of kidneys in consuming water.。17. The stress caused
35、 by consuming unnecessary water _.A. isnt that dangerousB. can never be found outC. is really harmful in the long runD. leads to some obvious symptoms【答案】14. A 15. D 16. C 17. C【解析】【分析】试题分析:这是一篇健康类说明文。通过讲述因为喝水过多而死去的一位女士的新闻故事,介绍喝太多的水会给肾脏等器官带来不必要的负担,文章分析了原因,并警告人们这种负担是不明显的,但是这种压力是真实存在的,从长远来看会损害你的健康。【14
36、题详解】推理判断题。由第二段的“This tragic news story shows the importance of understanding why drinking too much water can be dangerous to your health.”可知,这个悲惨的新闻是为了引出文章的主题:喝太多的水对身体健康有损害。故选A。【15题详解】细节理解题。由第一段的“When she and other participants complained of discomfort and showed signs of pains, they were laughed at
37、 by the organizers.”可知,当参加者表现出疼痛的迹象时,组织者嘲笑他们,没有关注他们。故选D。【16题详解】段落大意题。纵观第三段可知,本段讲述了喝太多水是危险的原因,喝太多水可以提高你的血容量,这样给你的心脏和血管带来压力,肾脏的工作加重,随着时间的推移,肾脏会受到损害。故选C。【17题详解】细节理解题。由最后一段的“ But make no mistake about it: this stress is real and can hurt your health over the long term.”可知,消耗太多的水带来的压力从长远来看,对身体健康是有害的。故选C。
38、CI like music. I think maybe most people like it as much as I do. I believe other people would have the same feeling towards music. For me, music can always make me feel happy and relaxed. Sometimes when I feel very depressed, or suffer setbacks, music can work its magic which helps me go through un
39、pleasant mood. Music makes me feel quiet and peaceful. Furthermore, it has the power to revive my spirit. So I can imagine if theres no music in the world, how boring and colourless our world might be.There are so many different styles of music, such as pop, classic, rock, heavy metal and so on. May
40、be everyone has different tastes and likes different styles. Even though music gives us different effects in different conditions, one thing can be ensured for us that music can help us release the pressure when we feel nervous. And it can depurate (净化) our heart. When we feel happy, we can listen t
41、o some music which makes us happier; if we feel sad and frustrated, we can choose the music which gives us power and makes us refreshed. If we are introverted people, we can listen to the music which makes us more outgoing.Above all, Ive stated so many effects of music. We have so many beautiful mel
42、odies in the world which could make our life more and more pleasant. So I think we should thank the people who create music, who use rhythms to express various feelings and things as we use articles and languages to express our thinking. So nice! They create the great music, while music makes our wo
43、rld even better. I love music forever!18. Which of the following is not the reason for the authors love for music?A. Music can always make the author feel happy and relaxed.B. Music helps the author go through unpleasant mood.C. Music gives the author great imagination.D. Music makes the author feel
44、 quiet and peaceful.19. What can be ensured for us about different types of music?A. Everyone has the same taste and likes the same style.B. Music gives us a similar effect in many conditions.C. Music can help us to reduce our pressure.D. Music can sometimes hurt our heart.20. Whats the meaning of t
45、he underlined word “introverted” in the second paragraph?A. Depressed.B. Delighted.C. Confused.D. Quiet and shy.21. What does the passage mainly talk about?A. Music can help us to be healthy.B. We cant live without music.C. There are many kinds of music in the world.D. Music makes our life pleasant.
46、【答案】18. C 19. C 20. D 21. D【解析】【分析】这是一篇说明文。作者结合自己的经历和感受介绍了音乐在我们生活中的作用,它可以帮助我们缓解压力,让我们的生活越来越愉快。【18题详解】细节理解题。根据第一段关键句“For me, music can always make me feel happy and relaxed. Sometimes when I feel very depressed, or suffer setbacks, music can work its magic which helps me go through unpleasant mood. M
47、usic makes me feel quiet and peaceful.”(对我来说,音乐总能让我感到快乐和放松。有时,当我感到非常沮丧,或遭受挫折时,音乐可以发挥它的魔力,帮助我度过不愉快的情绪。音乐使我感到安静和安宁。)可知,作者热爱音乐是因为音乐总是能让作者感到快乐和放松、能帮助作者度过不愉快的情绪和使作者感到安静和安宁,与选项A、B和D表述一致,但文章中并没有提到音乐赋予作者极大的想象力。故选C项。【19题详解】细节理解题。根据第二段关键句“Even though music gives us different effects in different conditions, o
48、ne thing can be ensured for us that music can help us release the pressure when we feel nervous.”(尽管音乐在不同的条件下给我们带来不同的效果,但有一件事是可以保证的,那就是当我们感到紧张时,音乐可以帮助我们释放压力。)可知,不同类型的音乐可以帮助我们减轻压力。故选C项。【20题详解】词义猜测题。根据画线单词下句“we can listen to the music which makes us more outgoing”(我们可以听使我们更加外向的音乐)可知,本段介绍的是如何选择你听的音乐,听使
49、自己更加外向的音乐的人,应该是内向的人,“Quiet and shy”意为“文静又害羞的”,符合句意,能够表达画线单词的意思。故选D项。【21题详解】主旨大意题。通读文章,结合最后一段关键句“We have so many beautiful melodies in the world which could make our life more and more pleasant.”(世界上有那么多美妙的旋律,可以让我们的生活越来越愉快。)可知,文章主要介绍了音乐在我们生活中的作用,它可以帮助我们缓解压力,让我们的生活越来越愉快。故选D项。DYou may not know a lot of
50、 people when you start senior high school. Maybe your friends from junior high school are going to a different senior high school. Even if you know other freshmen, you still feel anxious that you dont know any upper classmen. How are you going to make friends among this sea of unknown faces?Most sen
51、ior high schools hold the freshman orientation before school actually starts. It is helpful because you not only learn your way around the building but also get to meet some of your teachers and fellow freshmen. That way, when you show up on your first day of school, you may already recognize a few
52、familiar faces.When you talk to people at orientation,youll probably find that a lot of them are feeling just like you are. Theyre all new to the school and dont know what to expect. Talking about a common concern with your classmates can help you develop friendships.The work in senior high school i
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449861.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
