四川省雅安市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 雅安市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省雅安市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷分为第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分,共12页。满分150分,考试时间120分钟。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。第卷(选择题 共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,
2、先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man think of Lisas father?A. Unfriendly. B. Warm-hearted. C. Shy.2. How many times has the man failed in the history cour
3、se?A. Once. B. Twice. C. Three times.3. What does the woman think of the dish?A. Too salty. B. Too sweet. C. Perfect.4. When will the train leave?A. At 5:30. B. At 6:00. C. At 6:30.5. What does the woman drink in the end?A. Fruit juice. B. Coca Cola. C. Chinese tea.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或
4、独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6. What does the woman think of the cinema?A. Terrifying. B. Dirty. C. Very hot.7. How long did the film last?A. One hour and a half. B. Two hours. C Three hours.8. What can w
5、e know about the woman?A. She enjoyed the film more than the book.B. She thought the film was as good as the book.C. She enjoyed the book more than the film.听第7段材料,回答第9至11题。9. How did the man find out about the library?A. From his grandfather. B. From his uncle. C. From his cousin.10. What does the
6、man say about the library building?A. Its very tall. B. Its very modern. C. Its a little dark.11. Where are e-books available?A On the first floor. B. On the second floor. C. On the third floor.听第8段材料,回答第12至14题。12. Why did the man get up late this morning?A. Because he watched a play on TV last nigh
7、t.B. Because he watched a football match on TV last night.C. Because he watched a basketball match on TV last night.13. How did the man go to work?A. By taxi. B. By train. C. By bus.14. What happened to the man after his explanation? A. He was praised. B. He was warned. C. He was fired.听第9段材料,回答第15至
8、17题。15. How many times has the woman been sailing before?A. Never. B. Once. C. Twice.16. In which way will the woman pay for her trip?A. By check. B. In cash. C. By credit card.17. What can we learn from the conversation?A. The man is planning a trip for the woman.B. The woman is going to climb moun
9、tains.C. They are talking about their travel experience.听第10段材料,回答第18至20题。18. What did the mother ask her young son to do?A. To take his baby sister out into another house.B. To take his baby sister out for dinner in the garden.C. To take his baby sister out into the garden and look after her.19. Wh
10、y did the baby sister begin to cry?A. Because her mother shouted to her.B. Because her brother didnt give the coins to her.C Because they didnt seem to be playing quite happily.20. Why did Billy feel worried about his baby sister?A. The baby sister hid two of the coins.B. The baby sister liked playi
11、ng with some of the coins.C. The baby sister swallowed two of his coins.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AEnjoy historic Oakland Cemetery after dark at Capturing the Spirit of Oakland Halloween Tours, a seasonal tradition! A costumed docent (讲解员)
12、 guides you through the cemeterys beautifully-lit Victorian gardens as you experience the stories that Atlantas sons and daughters come to life.Tours will be held nightly from 5: 30 pm to 10: 30 pm, Friday Oct. 23Sunday Oct. 25, and Thursday, Oct. 29Saturday, Oct. 31. Tours last approximately one ho
13、ur.The evening also includes musical performances. A story teller and guests are encouraged to arrive in costume to set the mood for the events.Tickets are available in advance only via ticketalternative. com. Tickets are $25 for adults and $13 for children aged 4-12 (plus taxes and fees). Children
14、under 3 are free. This event is family-friendly, but is recommended for children aged 8 and up.Tickets go on sale to Historic Oakland Foundation members in advance, on July 1-15, and go on sale to the general public on July 15. If youre not a HOF member, join today!1. When can we take part in Captur
15、ing the Spirit of Oakland Halloween Tours?A. At 8:30 am on Oct. 23.B. At 8: 30 pm on Oct. 24.C. At 10: 00 pm on Oct. 28.D. At 10: 00 am on Oct. 31.2. What can we do while attending the tours?A. Learn to build Victorian gardens.B. Get Halloween costumes for free.C. Enjoy some musical performances.D.
16、Tell other people Halloween stories.3. How much should a couple with their 8-year-old son pay for the tickets?A. $13.B. $38.C. $50.D. $63.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了奥克兰的万圣节之旅的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段Tours will be held nightly from 5: 30 pm to 10: 30 pm, Friday Oct. 23Sunday Oct. 25, and Thurs
17、day, Oct. 29Saturday, Oct. 31. Tours last approximately one hour.可知,本次活动将于10月23日(周五)至10月25日(周日)以及10月29日(周四)至10月31日(周六)晚5点30分至10点30分举行。参观时间大约一小时。结合选项可知,10月24日晚上8点半我们可以参加奥克兰的万圣节之旅。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第三段中的The evening also includes musical performances.可知,晚会还包括音乐表演。由此可知,我们可以在参观的同时欣赏音乐表演。故选C。【3题详解】细节理解题。根
18、据第四段中的Tickets are $25 for adults and $13 for children aged 4-12 (plus taxes and fees).可知,成人门票25美元,4到12岁儿童门票13美元(包括税费)。由此可知,一对夫妇和他们8岁的儿子应该支付63美元的门票。故选D。BThe Torch Festival is a traditional festival celebrated among some ethnic groups in southwestern China, such as the Yi, Bai, Hani, Lisu,Naxi,Pumi an
19、d Lahu,etc. It usually falls on the 24th or 25th of June, with three days of celebrations. The origin(起源)of the festival may have something to do with the worship of fire by ancestors(祖先),who believed fire had the power to drive away insects and protect crop growth. For some ethnic groups,its a trad
20、ition in the festival for elders to share farming experience with young people and educate them on taking care of crops.During the festival, big torches are made to stand in all villages, with small torches placed in front of the door of each house. When night falls, the torches are lit and the vill
21、ages are bright. At the same time, people walk around the fields and houses, holding small torches and placing the torches in the field corners. Inside the villages, young people are singing and dancing around the big torches that keep burning throughout the night. Other activities like horse races,
22、 bullfights, etc. are also held during the festival.In a horse race of the Yi people in Yunnan, torches are used to form hurdles(栏架) for riders to get through. The Hani people in Yunnan traditionally attach fruits to torches with ropes. When the ropes are broken after the torches are lit, people str
23、uggle for the fruits for good luck.For the Lisu people in Sichuan, the festival is an occasion for holding grand torch parades. Big torches are carried by the procession(队伍), which is like a fire dragon. If several processions from different directions meet, its a tradition to exchange the big torch
24、es with one another.4. Why did people originally light torches during the Torch Festival?A. To drive away insects and evils.B. To celebrate crop harvests.C. To light up the villages and fields.D. To memorize their ancestors.5. Which of the following activities is not included during the festival?A.
25、Learning how to farm.B. Singing and dancing.C. Horse racing and bullfighting.D. Enjoying big dinners.6. Looking for fruits is the festival activity of _.A. the Yi peopleB. the Hani peopleC. the Lisu peopleD. the Naxi people7. What can we infer from the last two paragraphs?A. Horses are the most popu
26、lar animals in Yunnan.B. Most peoples celebrate the festival in a similar way.C. Fruits are regarded as a sign of good luck in Sichuan.D. The festival is celebrated differently by different ethnic groups.【答案】4. A 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了火把节的起源及庆祝方式。【4题详解】细节理解题。根据第一段第三句“The origin(起源)of
27、the festival may have something to do with the worship of fire by ancestors(祖先),who believed fire had the power to drive away insects and protect crop growth.(这个节日的起源可能与祖先对火的敬畏有关,他们相信火有驱赶昆虫并保护庄稼的力量)”可知,最初人们在火把节点燃火把是为了驱赶昆虫和邪恶。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“For some ethnic groups, its a tradition in the f
28、estival for elders to share farming experience with young people and educate them on taking care of crops.(对于一些少数民族,在节日期间年长的人和年轻人分享务农经验,并教育他们照料庄稼)”可知,年轻人在火把节学习如何种庄稼;根据第二段最后两句“Inside the villages, young people are singing and dancing around the big torches that keep burning throughout the night. Othe
29、r activities like horse races, bullfights, etc. are also held during the festival.(在村庄里,年轻人围着彻夜燃烧的大火唱歌跳舞。其他像赛马、斗牛等活动也在节日期间举行)”可知,节日期间人们唱歌跳舞,还有赛马、斗牛活动,D项“享受大餐”未提及,故选D项。【6题详解】细节理解题。根据第三段最后两句“The Hani people in Yunnan traditionally attach fruits to torches with ropes. When the ropes are broken after th
30、e torches are lit, people struggle for the fruits for good luck.(云南的哈尼族传统上用绳子把水果系在火把上。当火把被点燃绳子烧断时,人们会抢水果祈求好运)”可知,寻找水果是哈尼族的节日活动。故选B项。【7题详解】推理判断题。第三段提到“在云南彝族的赛马中,火把被用作栏架。云南哈尼族把水果系在火把上,绳子烧断后人们抢水果祈求好运”;最后一段提到“四川傈僳族,火把节是举行盛大的火把游行的场合”,由此可推知,不同民族庆祝节日的方式不一样。故选D项。【点睛】CWhen was the last time you went to your
31、local library? Last week? A month ago? A year ago?For many reasons, borrowing books from libraries seems to be in decline. With advances in technology, it is now possible for people to download and read whatever they like on electronic devices such as Kindles. It has been argued that doing this is c
32、heaper than buying hard-copy books. They are also lightweight, making them ideal for travelling.Call me old fashioned, but Ive never got into the e-books: I like to have printed books lining my bookshelves; I love the smell of a new book; and I enjoy leafing through paper pages as long as I avoid th
33、e paper cuts!So, I prefer paper books, and I also prefer to own them myself. Libraries only lend books, so what use are they to someone like me, or to someone who only reads electronic books?Personally, I still love libraries. They offer a quiet space to sit, read, think, do researcha real escape fr
34、om the outside world. When I was at university, I frequently spent hours at the library and borrowed numerous journals, articles and other printed materials, as it was just too expensive to buy brand new books every week. Libraries are free!Libraries often organize a series of interesting activities
35、 as well. My local library hosted actors, historians and other speakers during the towns annual art and literature festival. Well-known authors are also invited to libraries to give speeches or lead discussions about their work. Events such as these are a great way to appeal to people of all ages in
36、 the community and encourage the use of libraries.There are still many fantastic ways to use libraries maybe we just need to be more awake to them!8. What is the writers purpose of using question sentences in Paragraph 1?A. To introduce the topic of the passage.B. To make readers answer questions.C.
37、 To give readers some advice.D. To conduct a survey.9. What can we know about e-books?A. They are easy to buy.B. They are cheap and easy to take.C. They can be borrowed from libraries.D. They are a waste of energy.10. What does the underlined word “them” in Paragraph 4 refer to?A. Libraries.B. E-boo
38、ks.C. Paper books.D. Bookshelves.11. What is the best title of the passage?A. The end of the library?B. The reasons for my loving libraries!C. Which is better, e-books or paper books?D. The last time of visiting your local library!【答案】8. A 9. B 10. C 11. A【解析】本文是一篇议论文。由于许多原因,从图书馆借书似乎在减少。但是作者仍然喜欢图书馆,
39、作者在文章中论述了图书馆的作用及价值。【8题详解】推理判断题。根据第一段When was the last time you went to your local library? Last week? A month ago? A year ago?可知,你最后一次去当地图书馆是什么时候?上周吗?一个月前?一年前?由此可知,作者在第一段中使用几个问题,目的是为了引入这篇文章的话题。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第二段中的It has been argued that doing this is cheaper than buying hard-copy books. They are
40、also lightweight, making them ideal for travelling.可知,有人认为这样做比买纸质书便宜。它们也很轻,很适合旅行。由此可知,电子书既便宜又容易携带。故选B。【10题详解】词句猜测题。根据划线词所在句So, I prefer paper books, and I also prefer to own them myself.可知,所以,我更喜欢纸质书,我也更喜欢自己拥有它们。由此可知,划线词them指代的就是本句中的paper books。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段When was the last time you went t
41、o your local library? Last week? A month ago? A year ago?(你最后一次去当地图书馆是什么时候?上周吗?一个月前?一年前?)及下文论述可知,作者论述的话题是“我们真的不需要图书馆了吗?”由此可知,A. The end of the library? (图书馆终结了吗?)适合做本文最佳标题。故选A。DWe all know the feeling of waking up in the middle of the night with a pounding heart and sweaty palms. Relax, you say to y
42、ourself it was just a bad dream. Well, it may be that you really should relax, because nightmares might actually be good for you.According to New York magazine, bad dreams can improve your mental health. A bad dream tends to be based on a real-life concern, for example, an approaching test or a fear
43、 of a person. To eliminate these worries the brain turns the dream into a story in the form of a bad dream.A bad dream enables you to distance yourself from your anxieties, and turn something youre worried about now into a memory. The result is that when you wake up, youre able to move forward and f
44、ace the future.A study, featured in The Atlantic magazine, showed something similar. In a survey of more than 700 French students taking a medical school entrance exam, over 60 percent had negative dreams about the test the night before. These included not finishing on time, leaving a question blank
45、, or being late. Those who reported dreams about the exam, even bad ones, did better on it than those who didnt, suggesting that nightmares do in fact prepare us for the future.“We think nightmares are so common that they have some purpose to process stressors,” Anne Germain, director of the Sleep C
46、enter at the University of Pittsburgh, said.So, the next time you lie awake at night after a bad dream, remember that it may be the brains way of putting your fears behind you and readying you for the future. Although a nightmare may make you afraid in the short term, it might be helping you to move
47、 on from the bad stuff you might be facing in the real world. Perhaps we should try to accept our nightmares rather than allow them to keep us awake. After all, lack of sleep causes far more problems than dreams do.12. Which of the following best explains “eliminate” in Paragraph 2?A. Remove.B. Refl
48、ect.C. Satisfy.D. Strengthen.13. Why does the author mention the study in the fourth paragraph?A. To show medical school entrance exams will cause anxiety.B. To show those who have nightmares will do worse in an exam.C. To show nightmares help students perform better in an exam.D. To show most of th
49、e students will be stressed before an exam.14. According to the author, what should we do if we have a bad dream?A. We should keep ourselves awake.B. We should relax and go on sleeping.C. We should study bad dreams carefully.D. We should prevent it from happening.15. Where is this text most likely f
50、rom?A. A diary.B. A guidebook.C. A novel.D. A magazine.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述做噩梦对人有益,是大脑解压的方式。【12题详解】词义猜测题。第二段第一句提到“bad dreams can improve your mental health(噩梦能够改善你的心理健康)”,所以划线词所在句“To eliminate these worries the brain turns the dream into a story in the form of a bad drea
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
