分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2021届新高考英语二轮复习阅读理解专题特训18 WORD版含解析.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:451243
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:33.74KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021届新高考英语二轮复习阅读理解专题特训18 WORD版含解析 2021 新高 英语 二轮 复习 阅读 理解 专题 18 WORD 解析
    资源描述:

    1、阅读理解专题特训18A(2019全国卷,B)“You can use me as a last resort(选择),and if nobody else volunteers,then I will do it.” This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids lacrosse(长曲棍球) club.I guess that theres probably some demanding work schedule,or social anxiety aro

    2、und stepping up to help for an unknown sport.She may just need a little persuading.So I try again and tug at the heartstrings.I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids arent even on. At this point the unwilling parent speaks up

    3、,“Alright.Yes,Ill do it.”Im secretly relieved because I know theres real power in sharing volunteer responsibilities among many.The unwilling parent organizes the meal schedule,sends out emails,and collects money for end-of-season gifts.Somewhere along the way,the same parent ends up becoming an inv

    4、aluable member of the team.The coach is able to focus on the kids while the other parents are relieved to be off the hook for another season.Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.Still,most of us volunteers breathe a sigh of relief w

    5、hen the season comes to a close.That relief is coupled with a deep understanding of why the same people keep coming back for more:Connecting to the community(社区) as you freely give your time,money,skills,or services provides a real joy.Volunteering just feels so good.In that sense,Im pretty sure vol

    6、unteering is more of a selfish act than Id freely like to admit.However,if others benefit in the process,and I get some reward too,does it really matter where my motivation lies?1.What can we infer about the parent from her reply in paragraph 1?A.She knows little about the club.B.She isnt good at sp

    7、orts.C.She just doesnt want to volunteer.D.Shes unable to meet her schedule.2.What does the underlined phrase “tug at the heartstrings” in paragraph 2 mean?A.Encourage teamwork.B.Appeal to feelings.C.Promote good deeds.D.Provide advice.3.What can we learn about the parent from paragraph 3?A.She gets

    8、 interested in lacrosse.B.She is proud of her kids.C.Shell work for another season.D.She becomes a good helper.4.Why does the author like doing volunteer work?A.It gives her a sense of duty.B.It makes her very happy.C.It enables her to work hard.D.It brings her material rewards.BEvery man wants his

    9、son to be somewhat of a clone,not in features but in footsteps.As he grows you also age,and your ambitions become more unachievable.You begin to realize that your boy,in your footsteps,could probably accomplish what you hoped for.But footsteps can be muddied and they can go off in different directio

    10、ns.My son Jody has hated school since day one in kindergarten.Science projects waited until the last moment.Book reports werent written until the final threat.Ive been a newspaperman all my adult life.My daughter is a university graduate working toward her masters degree in English.But Jody?When he

    11、entered the tenth grade he became a “vo-tech” student(技校学生).Theyre called “motorheads” by the rest of the student body.When a secretary in my office first called him “motorhead”,I was shocked.“Hey,hes a good kid,”I wanted to say,“And smart,really.”I learned later that motorheads are,indeed,different

    12、.They usually have dirty hands and wear dirty work clothes.And they dont often make school honor rolls(光荣榜).But being the parent of a motorhead is itself an experience in education.We who labor in clean shirts in offices dont have the abilities that motorheads have.I began to learn this when I had m

    13、y car crashed.The cost to repair it was estimated at $800.“Hey,I can fix it,”said Jody.I doubted it,but let him go ahead,for I had nothing to lose.My son,with other motorheads,fixed the car.They got parts(零件) from a junkyard,and ability from vo-tech classes.The cost was $25 instead of $800.Since tha

    14、t first repair job,a broken air-conditioner,a non-functioning washer and a non-toasting toaster have been fixed.Neighbors and co-workers trust their car repairs to him.These kids are happiest when doing repairs.They joke and laugh and are living in their own relaxed world.And their minds are bright

    15、despite their dirty hands and clothes.I have learned a lot from my motorhead:publishers need printers,engineers need mechanics,and architects need builders.Most important,I have learned that fathers dont need clones in footsteps or anywhere else.My son may never make the school honor roll.But he mad

    16、e mine.1.What used to be the authors hope for his son?A.To avoid becoming his clone.B.To resemble him in appearance.C.To develop in a different direction.D.To reach the authors unachieved goals.2.What can we learn about the authors children?A.His daughter does better in school.B.His daughter has got

    17、 a masters degree.C.His son tried hard to finish homework.D.His son couldnt write his book reports.3.In the authors eyes,motorheads are .A.tidy and hard-workingB.cheerful and smartC.lazy but brightD.relaxed but rude4.What did the author realize in the end?A.It is unwise to expect your child to follo

    18、w your path.B.It is important for one to make the honor roll.C.Architects play a more important role than builders.D.Motorheads have greater ability than office workers.CSome kinds of mental skills naturally decrease as people get older.Yet research seems to show that some training can improve such

    19、skills.A recently published study also appears to attest that the good effects of training can last for many years after that training has ended.Researchers at Johns Hopkins University in Maryland wanted to learn how long memory and thinking skills would last in older people who were trained to keep

    20、 them.The people were part of the ten-year research project.They were taught methods meant to improve their memory,thinking and ability to perform everyday tasks.More than 2,800 volunteered for the study called ACTIVEshort for Advanced Cognitive Training for Independent and Vital Elderly.Most were s

    21、tudied when they were more than 70 years old.The volunteers took one of several short training classes meant to help them keep their mental abilities.One class trained participants in skills including how to remember word lists.Another group was trained in reasoning.A third group received help with

    22、speed-of-processingspeed of receiving and understanding information.A fourth groupthe control group did not get any training.Earlier results had established that the training helped the participants for up to five years.Now,leading study writer George Rebok says,the research showed most of the train

    23、ing remained effective a full ten years later.Professor Rebok and his team found that the people trained in reasoning and speed-of-processing did better on tests than the control group.“We are wondering whether those effects which endured over time would still be there ten years following the traini

    24、ng,and in fact,thats exactly what we found.”The effect on memory,however,seemed not to last as long.Still,the old people in any of the three classes generally reported less difficulty in performing daily activities than the control group.The total training time for the older people was between 10 an

    25、d 15 hours.1.Which statement is NOT true according to the passage?A.This kind of training can only have effects on people for a few years.B.Some training can improve some kinds of mental skills.C.Most of the people who were studied were more than 70 years old.D.The first group were trained how to re

    26、member word lists.2.How would the old in the second group perform after receiving the training?A.Remember more words.B.Understand information more quickly.C.Act as poorly as before.D.Perform daily activities better.3.What does the underlined word “attest” in the first paragraph mean?A.Affect.B.Deny.

    27、C.Prove.D.Improve.4.Which of the following can be the best title for the passage?A.Some Kinds of Mental Skills Naturally DecreaseB.Mental Training Helped the Elderly Stay Sharp for YearsC.Four Groups of Old People Were Trained MentallyD.Ten-year Research Affects the ElderlyDEverybody,at some point i

    28、n their lives,has experienced failure.It could be something as simple as not getting the job you wanted,or getting fewer marks even after hard work.But what makes you is not your failure,but how you get back up after being hit.Once,a young school boy was caught in a fire accident in his school and i

    29、t was assumed that he would not live.His mother was told that he was sure to die,for the terrible fire had destroyed the lower half of his body.Even if he were to survive,he would be lame throughout his life.But the brave boy did not want to die nor did he want to be lame.Much to the amazement of th

    30、e doctor,he did survive.But unfortunately from his waist down,he had no motor ability.His thin legs just hung there,lifeless.Eventually he left the hospital.But his determination to walk was unshakable.At home,when he was not in bed,he had to stay in a wheelchair.One day,he threw himself from the ch

    31、air and pulled himself across the grass,dragging his legs behind him.He reached the fence,raised himself up and then began dragging himself along the fence,firmly determined.He did this every day,with faith in himself that he would be able to walk unaided.With his iron determination,he did develop t

    32、he ability to stand up,then to walk on and off,then to walk by himself and then to run.He began to walk to school,and then run to school,to run for the joy of running.Later in college he was on the track team.In February 1934,in New York Citys Madison Square Garden,this young man who was not expecte

    33、d to survive,who would surely never walk,who could never hope to runthis determined young man,Dr.Glenn Cunningham,ran the worlds fastest mile.A good example of the power of positive thinking and faith in ones self,Glenn Cunningham continues to be an inspiration for many,and his story,a brilliant evi

    34、dence to how one can bounce back even when all difficulties are piled against one,to the degree that death seemed the preferable option.1.What is the first paragraph intended to do?A.Present an argument.B.Make preparations for statement.C.Arouse readers interest.D.Function as a brief introduction.2.

    35、What was the doctors opinion about Glenn?A.Glenn was able to walk with his own great effort.B.Great determination could make a difference to Glenn.C.There was a slim chance that Glenn could survive.D.Glenn could live a normal life with the upper half of his body.3.What do we know about Glenn?A.Glenn

    36、 took recovery exercise in hospital.B.Glenn inspired people with his moving story.C.Glenn won the first place in Marathon.D.Glenn organized a track team in college.4.What can be a suitable title for the text?A.Strengthen determinationB.Stand up after failureC.Go after dreamsD.Face difficulty bravely

    37、EHigh school can be quite the stressful time for any student.There are numerous stresses to deal with and the pressure can be more intense as you enter your senior year.1 The answer is as follows.2 Adjust your approach to your specific situation.For instance,if youre active in your community and you

    38、r school and have a large family,you may feel depressed by having all these people involved in your life on a daily basis.3 You just may need a moment to be alone and collect your thoughts before moving on to the challenges that face you.4 If your stress persists and you cant figure out a way to han

    39、dle it,you may want to try speaking to your school counselor(顾问).If you dont feel comfortable speaking to your counselor,try getting some other types of counseling.Realize your limits,and plan around them.Dont take on more than you can handle.If you take on too many things,you will be spread too thi

    40、n and wont be able to perform at your best in anything.5You will definitely feel more at ease!A.Seek professional counseling.B.Why does the stress come into being?C.Try thinking of alternative ways to deal with stress.D.When you feel relieved,you can have a happier life.E.Taking some time out to be

    41、alone may be the best way to handle such stress.F.But how on earth can you reduce some of the stress?G.Evaluate what tasks and activities are most important and leave others behind.答案:A【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。作者介绍了自己说服他人参与志愿者工作的经历,论述了志愿者工作的特殊意义。1.C解析:推理判断题。根据第一段的第一句“Youcanusemeasalastresort,andifnobodyelse

    42、volunteers,thenIwilldoit.”可知,这位家长让作者最后再考虑她,如果没有其他人当志愿者,她才会做。由此可知,她不想做志愿者工作。2.B解析:词义猜测题。开头提到这位家长不愿当志愿者,再根据第二段的“Shemayjustneedalittlepersuading.”以及下文作者提到的两个例子可知,作者是想让她内心有所触动。对比四个选项可知,B项正确。3.D解析:推理判断题。根据第三段的第二句“Theunwillingparentorganizesthemealschedule,sendsoutemails,andcollectsmoneyforend-of-seasongi

    43、fts.”可知,这位家长安排就餐时间表、发送电子邮件,并且为季末礼品筹款。这些都可表明她是一位好帮手。故选D项。4.B解析:细节理解题。根据第四段中的“Connectingtothecommunityasyoufreelygiveyourtime,money,skills,orservicesprovidesarealjoy.Volunteeringjustfeelssogood.”可知,志愿者工作给她带来了快乐。故选B项。B【语篇导读】本文是一篇记叙文。父亲总是希望儿子去实现自己未能实现的目标。作者通过自己的亲身经历,最终阐明了这样一个道理:父亲没有必要让儿子去走他曾经走过的路。1.D解析:

    44、推理判断题。由文章第一段可知,父亲都希望自己的儿子能够重复他曾走过的路。但是儿子可能会向另外的方向发展。接着在第二段作者提到自己的儿子就是这样一个孩子没有按照作者的意愿去发展。由此推断出作者曾经希望儿子去实现自己未能实现的目标。2.A解析:细节理解题。由第三段第二句“MydaughterisauniversitygraduateworkingtowardhermastersdegreeinEnglish.”可知,作者的女儿学习很棒。故选A项。3.B解析:细节理解题。根据倒数第三段第二句“Theyjokeandlaughandarelivingintheirownrelaxedworld.”和第

    45、三句“Andtheirmindsarebright.”可知,作者认为这些孩子在工作的时候非常快乐,同时他们也非常聪明。故选B项。4.A解析:推理判断题。由短文倒数第二段最后一句“Mostimportant,Ihavelearnedthatfathersdontneedclonesinfootstepsoranywhereelse.”可知,作者意识到,他没有必要让自己的儿子走他曾经走过的路。故选A项。C【语篇导读】文章介绍了一项调查结果:老年人进行脑力训练有助于提高脑力水平,而且效果可以持续很长时间。1.A解析:细节理解题。根据第五段的“theresearchshowedmostofthetra

    46、iningremainedeffectiveafulltenyearslater”可知A项是错误的,故选A项。2.D解析:细节理解题。根据最后一段中的“Still,theoldpeopleinanyofthethreeclasses.inperformingdailyactivitiesthanthecontrolgroup.”可知,D项正确。3.C解析:词义猜测题。affect“影响”;deny“拒绝”;prove“证明”;improve“提高”。根据该画线单词前的“Arecentlypublishedstudy”可知是证明。故选C项。4.B解析:主旨大意题。通读全文尤其是第一段的句子“So

    47、mekindsofmentalskillsnaturallydecreaseaspeoplegetolder.Yetresearchseemstoshowthatsometrainingcanimprovesuchskills.”以及第五段第二句话可知通过训练可以提高老人的脑力,而且效果可以持续多年,所以B项是最贴切的标题。故选B项。D【语篇导读】本文是一篇记叙文。每个人在人生的某个阶段都经历过失败。文章通过Glenn在经历事故后幸存并且凭借坚强的毅力恢复正常生活的故事,告诉我们“让你成功的不是你的失败,而是你如何在被打击后重新站起来”。1.D解析:推理判断题。根据第一段的第一句“Everyb

    48、ody,atsomepointintheirlives,hasexperiencedfailure.”和最后一句“Butwhatmakesyouisnotyourfailure,buthowyougetbackupafterbeinghit.”可知,第一段的作用是做一个简短的介绍。2.C解析:推理判断题。根据第三段的第二句“Muchtotheamazementofthedoctor,hedidsurvive.”可知,医生认为这个男孩活下来的概率很小。3.B解析:推理判断题。根据最后一段的第一句“Agoodexampleofthepowerofpositivethinkingandfaithin

    49、onesself,GlennCunninghamcontinuestobeaninspirationformany.”可知,Glenn以他感人的故事激励人们。4.B解析:主旨大意题。根据第一段内容可知,让你成功的不是你的失败,而是你如何在被打击后重新站起来,由此可知本文最佳主题是Standupafterfailure。E【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要向高中生提供了一些减压的建议。1.F解析:空格后的answer与F项中的疑问词how相呼应,根据下文“Theanswerisasfollows.”可知,空格处应是提出了一个问题,且根据下文给出的关于如何减压的建议可知,应选F项。2.C解析:根据下文提到的要根据具体情况调整方法可知,解决压力时要有备用的方法。C项与下文紧密衔接。故选C项。3.E解析:下文主要说的是要给自己一些独处时间来整理思路。E项“处理这类压力的最好方法是一个人待一段时间”与下文衔接,符合语境。故选E项。4.A解析:根据下文可知,本段建议如果自己无法应对压力,应去咨询学校顾问或寻求其他咨询帮助。A项能概括本段内容。故选A项。5.G解析:根据上文可知,本段提出的建议是:认清自己的极限并以此为基础制订计划,这就要求我们分清轻重缓急;再根据空格后的内容“你一定会感到更轻松”可知,G项“评估什么任务和活动最重要,然后把其他不重要的搁置一边”能够承接上下文。故选G项。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021届新高考英语二轮复习阅读理解专题特训18 WORD版含解析.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-451243.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1