安徽省安庆市第二中学2023届高三英语下学期第二次联考试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 安庆市 第二 中学 2023 届高三 英语 下学 第二次 联考 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、安庆二中2022-2023学年高三年级下学期第二次联考英语试卷考生注意:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后
2、有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. How did the woman come to school?A. By car. B. On foot. C. By subway2. What may the man want to try?A. Football. B. Volleyball. C. Tennis.3. Where does the conversation mo
3、st probably take place?A. At home. B. At the bus station. C. At the concert.4. What will the weather be like tomorrow?A. Sunny. B. Windy. C. Rainy.5. What are the speakers talking about?A. A concert. B. A movie. C. An instrument.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳
4、选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What will the woman probably take for the picnic?A. Sandwiches. B. Drinks. C. Cakes.7. How much will the woman save with her student card?A. 8. B. 2. C. 4.听第7段材料,回答第8、9题。8. What are the new laws about?A. Asking people to
5、recycle. B. Raising the price of coffee. C. Forbidding littering.9. How does the woman find the laws at last?A. Useless. B. Fair. C. Temporary.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is Nigels course?A. Literature. B. Computer C. Business.11. What project is Nigel working on with Jenny?A. Starting a company.B. Su
6、rveying students interest.C. Setting up a food shop.12. What does the woman advise Nigel to do?A. Help the poor students.B. Think about the project carefully.C. Avoid selling things to students.听第9段材料,回答第13至16题。13. What should one do to enter the competition?A. Write a story. B. Go on a holiday. C.
7、Write a poem.14. When will the winners be announced?A. On 8th, March. B. On 18th, March. C. On 10th, March.15. Where is the office of Travel Light?A. At Green Road. B. At Jessie Street. C. At 10 Kings Street.16. How long will the winners travel around the Rocky Mountains?A. Two weeks. B. One week. C
8、. A month听第10段材料,回答第17至20题。17. What happened to the beach last year?A. A lot of birds died at the beach.B. Its white sand was washed away.C. It was polluted by an oil leak.18. What is the function of the huge machine?A. To prevent the oil from spreading.B. To keep the rescue workers safe.C. To stop
9、the waves floating.19. What did the volunteers do on the beach?A. Carry away the oil in big boxes.B. Gather the oil with a broom.C. Get the oil off the trucks.20. What did the workers teach volunteers?A. How to pick up birds in the oil.B. How to send birds to safe places.C. How to remove the oil fro
10、m birds wings.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe UNESCO World Heritage List is a prestigious honour awarded to sites of outstanding universal value around the world. Did you know there are 1,157 UNESCO World Heritage Sites spanning across 16
11、7 countries? Weve picked out our top 4 for you to visit below.The Acropolis, GreeceThe Acropolis is an ancient castle that stands proud in the Greek city of Athens. Back in the fifth century BC after battle with the Persians, the plans of Pericles came to life under the influence of Pheidias, the sc
12、ulptor. It then became a place for thought and art to flourish, where symbols of classical spirit and civilisation came alive.Historic centre of Rome, ItalyAccording to Roman mythology, the Eternal City was founded in 753 BC and became the capital of the mighty Roman Empire. Rome is home to a number
13、 of attractions including the Forum, the Pantheon and the Colosseum! This World Heritage site contains the whole historic centre within the city walls and reflects the influence of the Renaissance and Baroque periods in making it one of Italys most popular cities.Ayutthaya Historical Park, ThailandT
14、he historic city of Ayutthaya in Thailand was founded around 1350 and was subsequently destroyed in the 18th century by the Burmese. Whats left today is the ruins and some key highlights include the Buddhist temples of Wat Ratchaburana, Wat Mahathat and Wat Phra Sri Sanphet. The area is home to the
15、remains of tall prang (reliquary towers) and should not be missed.Cultural landscape of Bali, IndonesiaThe landscape in Bali is unlike anything else on Earth. Consisting of five rice terraces (梯田) and water temples covering 19,500 hectares, the cultural landscape takes your breath away. This site ga
16、ins honour through an ancient farming ceremony dating back to the 9th century known as subak. This concept reflects the spirit, the human world and nature, also known as Tri Hita Karana.1. What might have happened in Greece in the 5th century BC?A. Greece became famous for its castles.B. Pheidias be
17、came a sculptor.C. Greece fought against Persians.D. The Greek spirit disappeared.2. What is subak?A. A rice terrace.B. A cultural landscape.C. A water temple.D. An agricultural ceremony.3. Which of the following has the longest history?A. The Acropolis.B. The Eternal City.C. Ayutthaya.D. Tri Hita K
18、arana.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了4个联合国教科文组织世界遗产:希腊的雅典卫城,意大利罗马的永恒之城,泰国大城府历史公园以及印尼巴厘岛的文化景观。1题详解】推理判断题。根据文章The Acropolis, Greece部分内容“Back in the fifth century BC after battle with the Persians, the plans of Pericles came to life under the influence of Pheidias, the sculptor.(公元前5世纪,在与波斯人的
19、战争之后,伯里克利的计划在雕刻家菲迪亚斯的影响下得以实现。)”可知,公元前5世纪,在与波斯人的战争之后,才实现了伯里克利的计划,由此可推知,公元前5世纪,希腊与波斯之间有可能发生了战争。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章Cultural landscape of Bali, Indonesia部分内容“This site gains honour through an ancient farming ceremony dating back to the 9th century known as subak. This concept reflects the spirit, the
20、human world and nature, also known as Tri Hita Karana.(这个地方通过一个古老的农业仪式获得荣誉,这个仪式可以追溯到9世纪,被称为subak。这个概念反映了精神,人类世界和自然,也被称为三希塔卡拉纳。)”可知,“subak”是一种农业仪式。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据文章Historic centre of Rome, Italy部分内容“the Eternal City was founded in 753 BC(永恒之城始建于公元前753年)”可知,永恒之城建于公元前753年,是列举出的世界遗产中拥有最长历史的。故选B项。BA
21、girl of 12 has raised more than 8,000 for a cancer charity by running three kilometres every day for a year in honour of her grandad. Emily Talman, of Birkenhead, Merseyside, was inspired by the Daily Mirrors “Pride of Britain Awards” to take on the challenge. She started running on November 8 last
22、year after Grandad Pete Talman recovered from prostate (前列腺) cancer.Emily said she did it for all grandads. She added: “I remember watching the Pride of Britain Awards last year, when my grandad was better, and I wanted to do something to help other families who are going through what we did.”Pete,
23、69, was diagnosed with cancer in 2019. He had successful surgery to remove his prostate the following July. “My grandad always told me, Never give up, never give in and thats what Ive told myself during my challenge. I feel like the luckiest girl in the world to still have him in my life.”Emily had
24、to face all weather for her runs. But she said thinking about families who have lost loved ones to cancer kept her going. The determined schoolgirl, who has three sisters, added, “I always think about the people who cant be with their grandad, dad, uncle, or brother because of prostate cancer.”Liver
25、pool fan Emily even made time on Christmas Day and her 12th birthday on August 15 for her runs. She plans to “have a little break from running” but hopes to complete 100 more days every year in the future to keep spreading awareness of prostate cancer.Parents Ricky Talman and Stacey Williams told of
26、 their pride in her. Ricky said, “It was a tough challenge but shes just been a warrior and everyone in the family is so proud of her.”4. What does Emily run for?A. The familys dream.B. A meaningful cause.C. Her education funds.D. Her physical health.5. What motivated Emily to do something for all g
27、randads?A. A TV program.B. A prize awarded to her.C. Her terrible disease.D. Her grandads words.6. What is Emilys plan for the future?A. To commit to spreading awareness of running.B. To get down to promoting her academic performance.C. To run about 1/3 year for cancer charity.D. To take on a toughe
28、r challenge to prove herself.7. Which of the following can best describe Emily?A. Lovely and innocent.B. Proud and humorous.C. Considerate and talkative.D. Caring and determined.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的为了纪念祖父,一名12岁的女孩Emily一年来每天跑三公里为一家癌症慈善机构筹集资金的故事。【4题详解】细节理解题。根据首段中的“A girl of 12
29、 has raised more than 8,000 for a cancer charity by running three kilometres every day for a year in honour of her grandad.(一名12岁的女孩为了纪念她的祖父,一年来每天跑3公里,为一家癌症慈善机构筹集了8000多英镑。)”可知,小女孩跑步是为了给一家癌症慈善机构筹集资金,由此可知,她是在做一件有意义的事业。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第二段中的“She added: “I remember watching the Pride of Britain Awards
30、 last year, when my grandad was better, and I wanted to do something to help other families who are going through what we did.”(她补充说:“我记得去年看了英国骄傲奖,当时我的祖父更好,我想做点什么来帮助其他正在经历我们所经历的家庭。)”可知,她看过一个节目“英国骄傲奖”,因此而想做点事情帮助与她们有同样经历的家庭,由此可知,是一个电视节目激励她为所有爷爷们做些事情。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“She plans to “have a litt
31、le break from running” but hopes to complete 100 more days every year in the future to keep spreading awareness of prostate cancer.(她计划“从跑步中休息一下”,但希望在未来每年多跑100天,以继续传播对前列腺癌的认识。)”可知,Emily希望在未来每年跑大约100天,由此可知,她的计划是为宣传前列腺癌的认识,每年跑大约1/3年。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第二段中的“She added: “I remember watching the Pride of
32、 Britain Awards last year, when my grandad was better, and I wanted to do something to help other families who are going through what we did.”(她补充说:“我记得去年看了英国骄傲奖,当时我的祖父更好,我想做点什么来帮助其他正在经历我们所经历的家庭。)”可知,她受所看节目的影响,要为那些与她们有同样经历的人做些什么,由此可知,她是个有爱心的人;根据尾段中的“Parents Ricky Talman and Stacey Williams told of t
33、heir pride in her. Ricky said, “It was a tough challenge but shes just been a warrior and everyone in the family is so proud of her.”( 父母瑞奇塔尔曼和斯泰西威廉姆斯谈到了他们为她感到骄傲。里奇说:“这是一个艰难的挑战,但她就是一个战士,家里的每个人都为她感到骄傲。”)”可知,她的家人认为这是很具挑战性的事情,而Emily是个战士,所以家人为他感到自豪,由此可知,她是个意志坚定的人。故选D项。CA research team led by the Univers
34、ity of Gttingen has shed new light on the importance of plant roots for belowground life, particularly in the tropics (热带).Millions of small creatures working hard in a single hectare of soil including earthworms, springtails, mites, insects, and other arthropods (节肢动物) are crucial for decomposition
35、 and soil health. For a long time, it was believed that leaf litter is the primary resource for these animals. However, this recent study is the first to provide proof that resources from plant roots drive soil animal communities in the tropics.The researchers divided plots (地块) within natural ecosy
36、stems and separated the plots from accessing plant roots with a plastic barrier. Their study included rainforest, as well as both rubber and oil palm plantations in Sumatra, Indonesia. They removed all dead leaves, the main resource of decomposer animals, from other experimental plots to compare the
37、m.They found that without living roots, animal abundance in the rainforest plots decreases by 42 percent and in plantations by 30 percent. By contrast, removing the dead leaves has almost no effect on the animals in the underlying soil, but decreased the total animal abundance (in the soil and dead
38、leaves) by 60 percent in rainforest and rubber plantations due to physical litter removal.The study also revealed that living roots are especially important for the smaller soil animals, such as mites and springtails. Interestingly, after adding artificial plastic leaves in oil palm plantations, abu
39、ndance of some animal groups-such as prostigmata-increased, highlighting that improving habitat structure can promote soil food networks and the services they provide.“The study provides new perspectives for the management of the resources provided by plant litter in tropical plantations, contributi
40、ng to soil animal biodiversity. This is important to develop sustainable agricultural landscapes in the tropics,” says Professor Stefan Scheu, head of the Animal Ecology Working Group at the University of Gttingen.8. What role do arthropods play in the tropics?A. Making soil healthy.B. Slowing globa
41、l warming.C. Feeding other animals.D. Providing nutrition for plants.9. Why were dead leaves removed from some plots?A. To make room for crops.B. To keep the plots clean.C. To improve the soil condition.D. To make comparisons.10. Which of the following may affect the animal abundance of a plot?A. Va
42、riety of plants.B. Roots of plants.C. Height of plants.D. Quantities of plants.11. According to Stefan, what matters to sustainable agricultural landscapes?A. Biodiversity of soil animals.B. Habitat structure of living things.C. Resources provided by animal waste.D. New perspectives of management【答案
43、】8. A 9. D 10. B 11. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了一项研究发现植物根系的资源驱动了热带地区的土壤动物群落,对地下的生物很重要。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“Millions of small creatures working hard in a single hectare of soil including earthworms, springtails, mites, insects, and other arthropods (节肢动物) are crucial for decomposition and soil health.(数百万
44、的小生物在一公顷的土壤中辛勤工作,包括蚯蚓、弹尾虫、螨虫、昆虫和其他节肢动物,它们对土壤的分解和土壤的健康至关重要)”可知,土壤中的小生物对分解土壤和土壤健康至关重要,所以节肢动物在热带地区扮演着使土壤健康的角色。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第三段中的“They removed all dead leaves, the main resource of decomposer animals, from other experimental plots to compare them.(他们从其他试验田移走了所有的枯叶,以进行比较,枯叶是分解动物的主要来源)”可知,移除地块中的所有枯叶
45、是为了进行比较。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中的“They found that without living roots, animal abundance in the rainforest plots decreases by 42 percent and in plantations by 30 percent.(他们发现,如果没有活根,雨林地块的动物数量减少了42%,种植园的动物数量减少了30%)”可知,没有活根的地下生物在不同的地块都有不同程度的降低,再根据“By contrast, removing the dead leaves has almost no e
46、ffect on the animals in the underlying soil, but decreased the total animal abundance (in the soil and dead leaves) by 60 percent in rainforest and rubber plantations due to physical litter removal. (相比之下,清除枯叶对下层土壤中的动物几乎没有影响,但由于物理清除凋落物,雨林和橡胶园的动物总数(土壤和枯叶)减少了60%)”可知,相比之下,去除枯叶对地下动物几乎没有影响,由此可知,影响地块动物丰度的
47、应该是植物的根。故选B项。【11题详解】细节理解题。根据尾段中的“The study provides new perspectives for the management of the resources provided by plant litter in tropical plantations, contributing to soil animal biodiversity. This is important to develop sustainable agricultural landscapes in the tropics(该研究为热带人工林凋落物资源的管理提供了新的视
48、角,有助于改善土壤动物的生物多样性。这对于发展热带地区的可持续农业景观非常重要)”可知,土壤动物的生物多样化对热带地区发展可持续性农业景观重要的因素,由此可知,土壤动物的多样化对可持续农业景观很重要。故选A项。DA Finnish study coordinated by the Centre for Population Health Research at the University of Turku shows that accumulated adverse (不利的) psychosocial factors in childhood are associated with wor
49、se midlife learning and memory, and specifically childs self-regulation and social adjustment.Along with aging population, the problem of cognitive deficits (缺陷) is growing. Thus, revealing the role of various exposures beginning from childhood is important in order to bring tools for cognitive heal
50、th promotion. An adverse psychosocial environment in childhood may harm cognitive development, but the associations for adulthood cognitive function remain obscure. Results from a longitudinal (纵向的) Finnish study show that unfavorable childhood psychosocial factors may be linked to poorer learning a
51、nd memory in midlife.“Previous evidence on adverse psychosocial factors and cognitive outcomes comes from short-term studies focusing on single psychosocial factor or adversity. This study is a prospective longitudinal study focusing on the associations between multiple childhood psychosocial factor
52、s and adulthood cognitive function,” says Doctoral Researcher Amanda Nurmi from the Centre for Population Health Research at the University of Turku and Turku University Hospital.Cognitive performance was measured at the age of 34-49. Of over 2,000 participants with cognitive function data, 1,191 al
53、so had complete data on childhood psychosocial factors. Socioeconomic and emotional environment, parental health behaviours, stressful events, self-regulation, and social adjustment were questioned in the baseline. The results suggest that accumulation of unfavorable psychosocial factors in childhoo
54、d may associate with poorer cognitive function in midlife. Specifically, poor self-regulatory behavior and social adjustment in childhood are associated with poorer learning ability and memory approximately 30 years later.“The results of our study can be employed to develop targeted interventions di
55、rected towards those families with accumulated negative psychosocial factors. Interventions towards promoting a better psychosocial environment in childhood might have carry-over associations on cognitive function and thus be reflected also in future generations through parenting attitudes,” Nurmi s
56、ays.12. What is the purpose of revealing the role of various exposures from childhood?A. To provide data for scientific research.B. To record childrens growth environment.C. To find means to improve cognitive health.D. To stress the importance of surroundings.13. Which can best replace the underline
57、d word “obscure” in paragraph 2?A. Obvious.B. Secure.C. Efficient.D. Unclear.14. What does Amanda Nurmi mainly talk about in paragraph 3?A. The disadvantages of the previous studies.B. The number of participants in the new study.C. The findings of the new study and the old ones.D. The difference bet
58、ween the new study and the old ones.15. What can be a suitable title for the text?A. Poor family, hard social adjustment.B. Tough childhood, memory problem later.C. With people aging, cognitive deficits growing.D. Adverse surroundings, strong character forming.【答案】12. C 13. D 14. D 15. B【解析】【导语】本文是一
59、篇说明文。主要介绍的是一项研究发现,童年时期的不良心理社会因素会影响中年学习和记忆力,特别是影响儿童的自我调节和社会适应能力。【12题详解】细节理解题。根据第二段中的“Thus, revealing the role of various exposures beginning from childhood is important in order to bring tools for cognitive health promotion.(因此,揭示从童年开始的各种暴露的作用是重要的,以便为促进认知健康提供工具。)”可知,揭示来自于童年时期的各种接触是为了给提升健康认知提供工具,由此可知,
60、这种做法是为了改善认知健康的方式。故选C项。【13题详解】词义猜测题。根据划线单词前面的“An adverse psychosocial environment in childhood may harm cognitive development(儿童时期不良的社会心理环境可能会损害认知发展)”可知,儿童时期的不利的社会心理环境可能损伤认知发展,说明社会心理环境与认知发展是有关系的,再结合but可知,此后的内容与此处应为转折关系,结合选项以及所以划线单词所在的句子“but the associations for adulthood cognitive function remain obs
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-454729.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
