广东省广州市执信中学2021届高三上学期第二次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市执信中学2021届高三上学期第二次月考英语试题 WORD版含解析 广东省 广州市 中学 2021 届高三 上学 第二次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广州市执信中学2021届高三年级第二次月考英 语全卷满分120分,考试用时120分钟。第一部分 阅读理解 ( 共两节,满分50分 ) 第一节 ( 共15小题;每小题2.5分,满分37.5分 )阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APlanning a visit to the UK? Here we help with ways to cut your costs.AVOID BIG EVENTS Big sporting events, concerts and exhibitions can increase the cost of accommodation
2、 and make it harder to find a room. A standard double room at the Thistle Brighton on the final Friday of the Brighton Comedy Festival (19 Oct.) cost 169.15 at B. A week later, the same room cost 118.15.If you can be flexible and want to know dates to avoid or youre looking for a big event to pass y
3、our time check out sites such as W, which allow you to search for events in the UK by city, date and category.STAY AWAY FROM THE STATION If traveling to your destination by train, you may want to find a good base close to the station, but you could end up paying more for the sake of convenience at t
4、he start of your holiday.Dont be too choosy about the part of town you stay in. Booking two months in advance, the cheapest room at Travelodges Central Euston hotel in London for Saturday 22 September was 95.95. A room just a tube journey away at its Covent Garden hotel was 75.75. And at Farringdon,
5、 a double room cost just 62.95. LOOK AFTER YOURSELF Really central hotels in cities such as London, Edinburgh and Cardiff can cost a fortune, especially at weekends and during big events. As an alternative consider checking into a self-catering flat with its own kitchen. Often these flats are hidden
6、 away on the top floors of city centre buildings. A great example is the historic ONeill Flat on Edinburghs Royal Mile, available for 420 for five days in late September, with room for four adults.GET ON A BIKE Londons “Boris bikes” have attracted the most attention, but other cities also have simil
7、ar programmes that let you rent a bicycle and explore at your own pace, saving you on public transport or car parking costs.Among the smaller cities with their own programmes are Newcastle (casual members pay around 1.50 for two hours) and Cardiff (free for up to 30 minutes, or 5 per day).1. The Bri
8、ghton Comedy Festival is mentioned mainly to show big events may _.A. help travelers pass timeB. attract lots of travelers to the UKC. allow travelers to make flexible plansD. cause travelers to pay more for living2. “Farringdon” in Paragraph 5 is most probably _.A. a hotel away from the train stati
9、onB. the tube line to Covent GardenC. an ideal holiday destinationD. the name of a travel agency3. The passage shows that the ONeill Flat _.A. lies on the ground floorB. is located in central LondonC. provides cooking facilities for touristsD. costs over 100 on average per day in late September【答案】1
10、. D 2. A 3. C【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了去英国旅游时几个可以有效节省费用的方法。作者在文章中给出了一些建议。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段中“Big sporting events, concerts and exhibitions can increase the cost of accommodation and make it harder to find a room.(大型体育赛事、音乐会和展览会增加住宿费用,让人们更难找到房间)”可知,作者在文中提到Brighton Comedy Festival的目的是举例说明此时住宿费用会增加,所以建议避免在一些重
11、大节日期间出门旅游。故选D。【2题详解】细节理解题。此段的大标题是“STAY AWAY FROM THE STATION(远离车站)”,然后开始举例说明。根据“95.95”,“75.75”,“62.95”这三个数据的对比可知,离车站越近,价格越高,故最便宜的Farringdon很可能是远离车站的一个旅馆。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第六段中的“As an alternative consider checking into a self-catering flat with its own kitchenA great example is the historic ONeill Fl
12、at”“As an alternative consider checking into a selfcatering flat with its own kitchen.A great example is.(作为另一种选择,你可以考虑入住一个有厨房的自助公寓。历史悠久的ONeill Flat就是一个很好的例子)”可以推断,有一些旅馆能够提供有厨房的公寓,而ONeill Flat拥有自己的厨房,可以为游客提供烹饪设施。故选C。BThere is a very instructive incident involving the life of Alexander, the great Gre
13、ek king. Alexander, after conquering many kingdoms, was returning home. On the way, he fell ill and it took him to his death bed. With death staring him in his face, Alexander realized how his conquests, his great army, his sharp sword and all his wealth were of no consequence. So, he lay helplessly
14、 waiting to breathe his last. He called his generals and said, I will depart from this world soon, I have three wishes, please carry them out without fail.My first desire is that, said Alexander, My physicians alone must carry my coffin. After a pause, he continued, Secondly, I desire that when my c
15、offin is being carried to the grave, the path leading to the graveyard be strewn(撒满) with gold, silver and precious stones which I have collected. The king continued, My third and last wish is that both my hands be kept hanging out of my coffin.” Alexanders favorite general kissed his hand and press
16、ed them to his heart. Oh King, we assure you that your wishes will all be fulfilled. But tell us why do you make such strange wishes?At this Alexander took a deep breath and said, “I would like the world to know of the three lessons I have just learnt. I want my physicians to carry my coffin because
17、 people should realize that no doctor can really cure any body. They are powerless and cannot save a person from the clutches of death. So let people not take life for granted.The second wish of strewing gold, silver and other riches on the way to the graveyard is to tell people that not even a bit
18、of gold will come with me. I spent all my life earning riches but cannot take anything with me. Let people realize that it is just a waste of time to chase wealth.And about my third wish of having my hands hanging out of the coffin, I wish people to know that I came empty-handed into this world and
19、empty-handed I go out of this world.” With these words, the king closed his eyes. Soon he let death conquer him and breathed his last.4. The first paragraph suggests that Alexander _.A. was conquering many kingdoms.B. realized that what he got in his life was nothing to him at all.C. wanted to leave
20、 as he came empty-handed.D. regarded his conquests, his great army, his sharp sword and all his wealth as the most important things.5. The underlined word “clutches” in paragraph 3 means “_”.A. sentenceB. attentionC. controlD. shadow6. The author intends to _.A. tell us the story of AlexanderB. intr
21、oduce readers to the instructive lessons of AlexanderC. stress the powers of Alexander the GreatD. persuade people to realize what Alexander said7. What would be the best title for the passage?A. The Death of Alexander.B. The Greed of AlexanderC. Three Wishes of AlexanderD. The Life of Alexander【答案】
22、4. B 5. C 6. B 7. C【解析】本文是记叙文。主要讲述了亚历山大大帝死前的三个愿望和他想通过这三个愿望传递给人们的启示【4题详解】推理判断题。根据第一段的“Alexander realized his conquests, his great army, his sharp sword and all his wealth were of no consequence.(亚历山大意识到他的征服,他的伟大军队,他的锋利的剑和他所有的财富都并不重要)”可推断,第一段表明,亚历山大大帝在临死的时候,意识到他一生中所取得的东西对他来说毫无意义,故B项正确。【5题详解】词义猜测题。根据上一
23、句“ I want my physicians to carry my coffin because people should realize that no doctor can really cure any body. (我想让我的医生抬着我的棺材,因为人们应该意识到没有医生能真正治愈身体。)”,划线句的they指代上文提到的doctors,利用代入法可知划线句句意为:他们是无能为力的,无法从死亡的控制中拯救一个人,故划线词词义为:控制。分析选项sentence“判决”;attention“注意”;control“控制”;shadow“阴影”。故C项正确。【6题详解】推理判断题。根据第
24、一段的第一句话“There is a very instructive incident involving the life of Alexander, the great Greek king. (有一个非常有教育意义的事件,涉及亚历山大,伟大的希腊国王的生活。 )”以及下文内容可可推断,作者目的是向读者介绍亚历山大的有教育意义的教训。故B项正确。【7题详解】主旨大意题。根据第一段的“There is a very instructive incident involving the life of Alexander, the great Greek king.(有一个非常有教育意义的事
25、件,涉及亚历山大,伟大的希腊国王的生活。 )”和“I have three wishes(我有三个愿望)”并结合下文内容可知,本文主要讲述了亚历山大大帝死前的三个愿望和他想通过这三个愿望传递给人们的启示,因此推断C项“亚历山大的三个愿望”为最佳标题。故C项正确。CThe idea of being able to walk on water has long interested humans greatly. Sadly, biological facts prevent us ever accomplishing such a thing without artificial aid-we
26、 simply weigh too much, and all our mass pushes down through our relatively small feet, resulting in a lot of pressure that makes us sink.However, several types of animals can walk on water. One of the most interesting is the common basilisk Basilicus basilicus, a lizard (蜥蜴)native to Central and So
27、uth America. It can run across water for a distance of several meters, avoiding getting wet by rapidly hitting the waters surface with its feet. The lizard will take as many as 20 steps per second to keep moving forward. For humans to do this, we,d need huge feet that we could bring up to our ears i
28、n order to create adequate w hitting. But fortunately there is an alternative: cornflour. By adding enough of this common thickening agent to water (and it does take a lot), you can create a “non-Newtonian” liquid that doesnt behave like normal water. Now, if the surface of the water is hit hard eno
29、ugh, particles(粒子)in the water group together for a moment to make the surface hard. Move quickly enough and put enough force into each step, and you really can walk across the surface of an adequately thick Liquid of cornflour.Fun though all this may sound, its still rather messy and better read ab
30、out in theory than carried out in practice. If you must do it, then keep the water wings handy in case you start to sink-and take a shower afterward!8. Walking on water hasnt become a reality mainly because humans_.A. are not interested in itB. have biological limitationsC. have not invented proper
31、toolsD. are afraid to make an attempt9. What do we know about Basilicus basilicus from the passage?A. It is light enough to walk on water.B. Its huge feet enable it to stay above water.C. It can run across water at a certain speed.D. Its unique skin keeps it from getting wet in water.10. What is the
32、 function of the cornflour according to the passage?A. To create a thick liquid.B. To turn the water into solid.C. To help the liquid behave normally.D. To enable the water to move rapidly.11. What is the authors attitude toward the idea of humans walking on water?A. It is risky but beneficial.B. It
33、 is interesting and worth trying.C. It is crazy and cannot become a reality.D. It is impractical though theoretically possible.【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。人类有一个一直感兴趣但一直未能实现的愿望:水上行走。不能实现的原因是“生物性局限”。本文主要介绍了一种理论上可行实际上难以实现的人类水上行走的方法:借助玉米粉(cornflour)增加水面浓度。【8题详解】细节理解题。从第一段Sadly, biological
34、facts prevent us ever accomplishing such a thing without artificial aid 可知,人类至今不能在水面行走是“生物”原因。选择B。【9题详解】细节理解题。从第二段It can run across water for a distance of several meters, avoiding getting wet by rapidly hitting the waters surface with its feet.一句可知,这种蜥蜴能在水面行走是因为速度快(每秒钟达到20步)。选择 C。【10题详解】细节理解题。第三段th
35、is common thickening agent明确这是一种“常见的增稠剂”。选择A。【11题详解】推理判断题。从第二段it does take a lot,最后一段its still rather messy and better read about in theory than carried out in practice. 等句推断,借助增稠剂实现人类在水面行走,理论上可行但真正实现很难做到。选择D项。【点睛】根据文章中提供的一些事实,再加上自己的常识,透过表面可以看到事物的本质,从而做出合理准确的判断。比如第11.小题,推断题。从第二段it does take a lot,最后
36、一段its still rather messy and better read about in theory than carried out in practice. 等句推断,借助增稠剂实现人类在水面行走,理论上可行但真正实现很难做到。选择D项。DBaby bats learn language from peers (同伴) in their social group, and will adopt the groups dialect, or accent, instead of their mothers, researcher said on Tuesday.The findi
37、ngs shed new light on crowd-learning of language, a skill thought to belong mainly to humans and just a few other mammals. It also shows that bats are different from songbirds, which tend to learn songs by copying one of their parents. “The ability to copy vocalizations (发音) from others is extremely
38、 important for speech learning in humans, but its believed to be rare among animals”, said lead author Yossi Yovel of Tel Aviv University.For the study, researchers captured 14 pregnant Egyptian fruit bats. They separated them into three different bat social groups, where they raised the young bats
39、with their mothers. Each bat group was exposed to a different recording of bat vocalizations.“The baby bats all adopted the manner of vocalizing of the group they heard, not their mothers. The difference between the vocalizations of the mother bat and those of the group is comparable to the differen
40、ce in a London accent and, say, a Scottish accent,” Yovel said.“The babies heard their mothers London dialect, but also heard the Scottish dialect produced by many dozens of Scottish bats. The babies eventually adopted a dialect that was more similar to the local Scottish dialect than to the London
41、accent of their mothers.”Researchers hope to conduct future studies to examine how bats dialects change when they leave their social groups, and if it affects how they integrate with others.12. What are the latest findings about bats?A. Bats accents are influenced by their peers accents.B. Bats are
42、born to adopt their mothers dialect.C. Bats can understand peers with different dialects.D. Bats pick up language quickly in company with their peers.13. Why are London and Scottish accent mentioned?A. To indicate the birthplace of baby bats.B. To explain why bat produce different sounds.C. To show
43、the differences in dialects among social groups.D. To compare how the two accents influenced understanding.14. In paragraph 3, what does the underlined word they refer to?A. Accents.B. Baby bats.C. Researchers.D. Mother bats.15. What will the future study most probably focus on?A. How bats adopt a n
44、ew dialect after entering a new social group.B. Whether bats leave their social group if they change their accents.C. Why some bats fail to be accepted in a new group after they are born.D. What changes might occur to bats accent after entering a new social group.【答案】12. A 13. C 14. C 15. D【解析】【分析】本
45、文是说明文。研究人员发现:蝙蝠宝宝从社会群体中的同龄人那里学习语言,并且会采用群体而非母亲的方言。【12题详解】推理判断题。根据第一段Baby bats learn language from peers (同伴) in their social group, and will adopt the groups dialect, or accent, instead of their mothers, researcher said on Tuesday.得知,研究人员发现:蝙蝠宝宝从社会群体中的同龄人那里学习语言,并且会采用群体而非母亲的方言。所以蝙蝠的口音是被同伴们影响而获得的。故选A。【
46、13题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The babies heard their mothers London dialect, but also heard the Scottish dialect produced by many dozens of Scottish bats. The babies eventually adopted a dialect that was more similar to the local Scottish dialect than to the London accent of their mothers.”得知,当蝙蝠宝宝们听到妈妈们的伦敦口音
47、也听到多数苏格兰蝙蝠们的苏格兰口音,蝙蝠宝宝最后会采用和当地苏格兰口音相似的口音。可以判断出提到伦敦口音和苏格兰口音是为了说明社会群体中方言的不同。故选C。【14题详解】词义猜测题。根据第三段For the study, researchers captured 14 pregnant Egyptian fruit bats. They separated them into three different bat social groups, where they raised the young bats with their mothers.得知,为了研究,研究人员们捕捉了14只怀孕的埃
48、及水果蝙蝠。研究人员把他们分成三组,研究人员和蝙蝠妈妈一起抚养蝙蝠宝宝。这里介绍实验中研究人员做的事情。所以他们指代研究人员。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段Researchers hope to conduct future studies to examine how bats dialects change when they leave their social groups, and if it affects how they integrate with others.得知,研究人员希望未来研究蝙蝠离开原来的社交群体方言的变化,以及是否会影响他们和其它蝙蝠的融合。可
49、以判断出,未来的研究方向聚焦在蝙蝠融入新群体方言会发生什么变化。故选D。【点睛】第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Reading well begins with understanding the words on the page. In nearly three decades of teaching literature, Ive noticed that many readers have been conditioned to jump so quickly to interpret
50、ation and evaluation that they often skip the fundamental but essential task of comprehending what the words actually mean. _16_. When I ask students to describe or explain a line or passage, often their first response is to turn their eyes upward in search of a thought or an idea, rather than to lo
51、ok down at the words on the page in front of them where the answer actually lies. _17_and this improves with practice.Practice makes perfect but pleasure makes practice more likely, so read something enjoyable. If a book is so agonizing that you avoid reading it, put it down and pick up one that bri
52、ngs you pleasure. Life is too short and books are too plentiful not to. Besides, one cant read well without enjoying reading._18_A book that requires nothing from you might offer the same distraction as that of a television sitcom, but it is unlikely to provide intellectual, aesthetic (美学的), or spir
53、itual rewards long after the cover is closed. _19_: books with sentences so exquisitely (精妙地) crafted that they must be reread, familiar words used in fresh ways, new words so evocative (唤起情感的) that you are compelled to look them up, and images and ideas so arresting that they return to you for days
54、 to come.Also, read slowly. Speed-reading is not only inferior to deep reading but may bring more harm than benefits. _20_. Worse yet, “peed-reading gives you two things that should never mix superficial knowledge and overconfidence.”A. This habit of the mind can be seen in the bodyB. Therefore, dem
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456367.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
