广东省广州市海珠区2015届高三摸底考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市海珠区2015届高三摸底考试英语试题 WORD版含解析 广东省 广州市 海珠区 2015 届高三 摸底 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、海珠区2014学年高三综合测试(一)试题英 语 试 题试卷总评:整套试卷突出了语言运用能力的考查。完形填空内容比较简单、易懂,比较容易定位关键词,语法填空选择的材料也比较简单,所填空设计到了,名词、冠词、代词、从句、非谓语动词,可以说考查比较基础、全面。阅读难度不高,且试题以细节理解题为主,阅读理解题阅读量不大。信息匹配题时代感较强,学生比较感兴趣,阅读难度中等,学生确定确定关键信息基本没什么问题。书面表达是“中国式过马路”为主题的征稿比赛。,为城乡学生均熟悉的社会热点话题,让学生有话可写。总的来说,整套试卷的难度小,属偏易范畴,比较有利于提升高三学子的自信心。本试卷共12页,三大题,满分13
2、5分。考试用时120分钟。 注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上,并用2B铅笔在答题卡上的相应位置填涂考生号。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。 I 语言知识及应用 (共两节,满分45分)第一节 完形填空 (共15小题; 每小题2分
3、,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从115各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 “Now,” Mrs. Virginia DeView said, smiling, “we are going to discover our professions.” The class seemed to be greatly surprised. Our professions? We were only 13 and 14 years old! The teacher must be 1 . “Yes, you will all be searching for
4、 your future 2 . Each of you will have to 3 someone in your field, plus give an oral report.”Each day in her class, Virginia DeView reminded us about this. Finally, I picked print journalism. This 4 I had to go to interview a true-blue newspaper reporter. I was extremely nervous. I sat down in front
5、 of him 5 able to speak. He looked at me and said, “Did you bring a pencil or pen?”I shook my head.“How about some 6 ?”I shook my head again.Finally, I thought he realized I was 7 , and I got my first big tip as a 8 . “Never, never go anywhere without a pen and paper. You never know what youll run i
6、nto.” After a few days, I gave my oral report totally from memory in class. I got an A on the entire project.Years later, I was in college looking around for a new career, but with no success. Then I 9 Virginia DeView and my desire at 13 to be a journalist. And I called my parents. They didnt 10 me.
7、 They just reminded me how competitive the field was and 11 all my life I had run away from competition. This was true. But journalism did something to me: it was in my blood. It gave me the freedom to go up to total strangers and ask what was 12 .For the past 12 years, Ive had the most satisfying r
8、eporting career, 13 stories from murders to airplane crashes and 14 choosing my strongest area. When I went to pick up my phone one day, an incredible wave of memories hit me and I realized that had it not been for Virginia DeView, I would not be sitting at that desk.I was 15 all the time: “How did
9、you pick journalism?”“Well, you see, there was this teacher ” I always start out. I just wish I could thank her.1. A. goodB. mad C. careless D. curious2. A. universitiesB. families C. professions D. lives3. A. interviewB. please C. admire D. respect4. A. expressedB. ordered C. expected D. meant5. A.
10、 hardlyB. nearly C. naturally D. eagerly6. A. drinkB. newspapers C. preparations D. paper7. A. satisfiedB. comfortable C. terrified D. sorry8. A. student B. journalist C. teacher D. writer9. A. called B. recognized C. remembered D. visited10. A. answer B. promise C. stop D. persuade11. A. how B. whe
11、ther C. why D. when12. A. breaking in B. getting down C. falling off D. going on13. A. making B. retelling C. covering D. writing14. A. certainlyB. finally C. doubtfully D. completely 15. A. hurtB. excited C. disappointed D. asked【答案】【解析】B1 记叙文解析:1. 选B, 由上一句中professiom 是职业 和 我们才仅仅13到14岁 再结合选项应选B2. 选
12、D,由前一句中 Our profession? 即 我们的职业?可推知search for(寻找) 职业 3. 选A,由第二段中第二句 I had to interview 可知 次空选A4. 选D,由由前后句可知 这意味着 我要采访一个故选D5. 选A,前一句说到 我太紧张了 所以我不能说话 hardly 表示否定 故选A6. 选D,由下下段中的第二句 Never,never go anywhere without a pen and paper可知选D7. 选C,terrified 是很害怕的意思 与前句中 nervhous 意思一致8. 选 B,由第二段中 journalism 新闻业
13、可知作者是一名记者 即journalist9. 选C,由前后句意可推知 我回想起了当年的老师10,选C,由后句可知 父母只是把这个领域的竞争激烈性告诉了作者 没有阻止他。11,选A,因为 and 表示并列关系 and 前句是 how competitive the field was 12,选D,记者就是去采访 发生了什么事,弄清事情真相的 go on符合题意,故选D13,选C,cover 有采访 报道的意思14,选B,根据句意 Finally是最佳选项15,选D,由后一句的问题可以看出 是别人问作者这样的问题 所以作者是被问。 第二节语法填空 (共10小题; 每小题1.5分,满分15分)阅读
14、下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为1625的相应位置上。My older brother and I are busy 16 (arrange) a trip to Africa. We will leave London on 15 July, and well be flying to Morocco. We are going to travel on camels 17 the Sahara Desert. After the trip by camel, were going to tr
15、avel down the River Nile. Well start at Lake Victoria. A little way down the river from Lake Victoria, the water 18 (actual) gets quite rough. So, well go white-water rafting, 19 is quite dangerous, but very exciting! After white-water rafting, were going on a trip to see wild animals in Kenya. 20 w
16、ell be walking for almost two weeks, Ill need to buy a large, strong, light backpack 21 advance to carry my 22 (supply) of food and water. It is so dangerous that our guides will have guns 23 (scare) the animals away if they come too near. I really want to see 24 elephant close up. After that, well
17、be moving on to Tanzania, 25 were going to climb Mount Kilimanjaro. The African part of our trip will take about four weeks and we will surely have a happy time. 16, 考察句型be busy doing sth 17,travel through 经过18,副词修饰动词 19,此句为非限制性定语从句 只能用which 引导20,根据句意,两部分应为因果关系,所以用since21,in advance 固定搭配 意为提前22,supp
18、lies of 许多的,大量的23, to do 不定式表目的24,elephant是以元音开头的单词 所以用 an25,费非限制性定语从句 但是缺少关系副词 所以用 whereII 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【题文】AA newly-wedded couple on a four-month honeymoon were hit by six natural disasters, including the Australian floods, Ch
19、ristchurch earthquake and Japanese tsunami (海啸).Stefan and Erika Svanstrom left Stockholm, Sweden, on December 6 and were immediately stuck in Munich, Germany, due to one of Europes worst snowstorms.Travelling with their baby daughter, they flew on to Cairns in Australia which was then struck by one
20、 of the most violent cyclones in the nations history.From there, the couple, in their 20s, were forced to shelter for 24 hours on the cement (水泥) floor of a shopping centre with 2,500 others.“Trees were being knocked over and big branches were put down across the streets, ” Mr. Svanstrom told Sweden
21、s Expressen newspaper. “We escaped by the skin of our teeth.”Mr. Svanstrom said they then headed south to Brisbane but the city was experiencing massive flooding, so they crossed the country to Perth where they narrowly escaped burning bush fires.The couple then flew to Christchurch, New Zealand, ar
22、riving just after a massive magnitude (震级) 6.3 earthquake attacked the city on February 22.Mrs. Svanstrom said, “When we got there the whole town was like a war zone. We could not visit the city since it was completely blocked off, so instead we travelled around before going to Japan.”But days after
23、 the Svanstroms arrived, Tokyo was rocked by Japans largest earthquake since records began.“The trembling was horrible and we saw roof tiles fly off the buildings,” Mr. Svanstrom said. “It was like the buildings were swaying back and forth.”The family returned to Stockholm on March 29 after a much c
24、almer visit to their last destination China.But Mr. Svanstrom - who also survived the destructive Boxing Day tsunami that hit southeast Asia in 2004 - said the marriage was still going strong.He added, “I know marriages have to experience some difficulties, but I think we have been through most of t
25、hem. Weve certainly experienced more than our fair share of disasters, but the most important thing is that were together and happy.”26. In Svanstroms opinion, a marriage .A. has to go peacefully and happily for all time B. has to experience many disasters at the beginningC. must always allow the co
26、uple be together and happy D. should experience difficulties to make it steady27. Why were Stefan and Erika Svanstrom stopped in Munich?A. Christchurch earthquake stopped them. B. Because of Europes worst snowstorm.C. The plane was damaged. D. The trains broke down.28. Which of the following stateme
27、nts is NOT true?A. The family were stuck in a mall of Australia for twenty-four hours. B. The family didnt experience any disaster in China.C. During their stay in New Zealand, they also visited a war zone in the town.D.The earthquake the family experienced in Tokyo was the largest one recorded in J
28、apan. 29. The Svanstroms thought that Christchurch of New Zealand was .A. disorderedB. interestingC. beautifulD. shaking30. The best title for this passage is .A. Meeting Disasters During HoneymoonB. Six Natural DisastersC. Newly-wed Couple Met Australian FloodsD. Japanese Tsunami【答案】 【解析】 C2 故事类解析:
29、文章概述:一对新婚夫妇读度蜜月结果到达的目的地都遭受了灾难,通过这次旅行加固了他们之间的爱情。26,选D,由倒数第一段的第一句可知答案。27,选B,第二段可直接给出答案28,选C,由第八段第一句可知C项是错误的29,选A,第七段这个地方刚刚遭受了地震,所以这个地方是无序的30,选A,B C D 只提及了文章中的一面,具有片面性。【题文】BThey tell us when to get up or when were running late for work and whether we are in danger of missing our favourite TV programme.
30、 But while our daily routines rely on clocks that tell us the time, science is discovering that our well-being is influenced by a very different kind of timepiece. Circadian rhythms-the human bodys own internal clock-have a powerful influence on our health and behaviour. They are programmed from bir
31、th and control functions ranging from temperature and blood pressure to sleep patterns.In recent years researchers have also discovered that this built-in mechanism can influence everything from the way we react to medicines to how well we learn music.The latest example, from experts at Harvard Univ
32、ersity in the US, shows that the human body clock can even dictate whether or not we are likely to tell the truth. Researchers found it was easier for people to fib(撒小谎) in the afternoon because, as they were tired, the self control that would normally prevent them from lying started to break down.
33、Tiredness made it harder to resist the temptation to tell lies-especially if it meant they got a financial reward at the end.“The body clock has a great effect on us all,” says Professor Jim Horne from the Sleep Research Centre at Loughborough University. “Most people tend to feel good around late m
34、orning and then decline in the early afternoon. But the time most of us will feel our sharpest is between 6pm and 8pm. Thats because sleepiness tends to build up throughout the day. By early evening our body clock kicks in to wake us up. One reason may be to ensure we get home safely. When our ances
35、tors were coming home after hunting all day their internal clocks kicked in to get them home in one piece.”So what effects do circadian rhythms have and whats the best time of day to take advantage of them?31. The underlined word “They” in the first paragraph refers to . A. our clocksB. scientists a
36、nd expertsC. our daily routinesD. circadian rhythms 32. The research referred to in Paragraph 3 found that people tend to .A. tell lies when they are tiredB. tell lies if they are rewardedC. lose temper as they become tired D. break down because they are tired33. According to the passage, when are p
37、eople most quick-thinking? A. In the morning.B. Around midday.C. In the late afternoon.D. In the early evening.34. What information will the writer probably present following the last paragraph?A. Some practical suggestions to prevent people from lying.B. Examples of how the human body clocks contro
38、l the body.C. Examples of the most suitable time to do different activities.D. An explanation of how the human body clock controls the body.35. What is the best title for the passage?A. Rebuild your body clockB. Timing is everythingC. Sleep more, lie lessD. Your time is limited【答案】【解析】C8 科普知识类解析:文章概
39、述:生物钟对人体及平时日常活动学习的影响。31选D,they 是代词,代词一般指代前一句中的主语 即circadian rhythms32,选A,文章第三段可得出答案33,选D,倒数第二段第三句可知34,选C,最后一段围绕“几点干什么最合适”并举相关例句35,选B,排除法,A项 文章没提及 重建 ,C D项没提及 【题文】C Google has started Google Science Fair (GSF) 2014, its annual online competition for bright, creative and ambitious teenagers who want t
40、o change the world with science. While the project is led by Google, it also has the support of the Lego Group and world-famous publications National Geographic and Scientific American. The competition is open for students aged 13 to 18, who can sign-up now, form a team and begin working on a submis
41、sion(提交申请).The winner will be rewarded with a ten-day exploration to the Galapagos Islands aboard the National Geographic Endeavor, as well as a VIP tour of “Spaceport America” in New Mexico. Google is also throwing in a $50,000 scholarship and $10,000 for the winners school to purchase cutting-edge
42、 science lab equipment.Google suggests that each project should be “an in-depth investigation of a science question or engineering problem” but otherwise, its up to students to pick and develop an idea that follows the competition rules.Completed projects need to be submitted by May 12, 2014 at 11:5
43、9 PDT. Google will announce the regional competitors in June, ahead of global finalists in August and the competition winners in September.Interested? Here are the rules.If you want to enter the competition as an individual, you should register first. Complete requested information about yourself an
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
人教部编版六年级语文上册《狼牙山五壮士》教案教学设计优秀公开课 (12).pdf
