广东省广州市越秀区2020-2021学年高一上学期期末学业水平调研测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市越秀区2020-2021学年高一上学期期末学业水平调研测试英语试题 WORD版含解析 广东省 广州市 越
- 资源描述:
-
1、2020学年第一学期学业水平调研测试高一英语本试卷共12页,全卷满分为130分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、试室号和座位号填写在答题卡上,用2B铅笔在答题卡的相应位置填涂考生号。2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束
2、后,将试卷和答题卡一并交回。第卷(满分77.5分)第一部分 阅读(共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从1-15每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALast week, our forum(论坛)asked if you had any funny or strange stories about using English. We didnt expect to get so many posts! Here are some of our favorites, to remind us that
3、 some of the English we learn in the classroom is rather different from the English in the outside world.YancyPeople say that the British always play safe with what they eat. Not true! I went to a summer school in Manchester and my English teacher was called Maggie. One day, a different teacher took
4、 our class. He told us that Maggie couldnt teach that day COZ she had a frog in her throat. Poor Maggie-but why did she try to eat such a big frog? 135 commentsSophieWhen I first visited New York, I went to a downtown shopping centre to buy some winter boots. At the information desk at the entrance,
5、 I asked a lady where the shoe shop was. She said that it was on the first floor. So I went up to the first floor, but I couldnt find any shoes. I decided to leave. When I was looking for the exit, I saw that shoes were actually sold downstairs on the ground floor, not the first floor. Why did she g
6、ive me the wrong information? 128 commentsZheng XuThe British must have really high standards. I was part of a student exchange programme between a university in England and my university in China. I spent days preparing and writing my first English paper. I knew I had done a good job and was lookin
7、g forward to getting a positive comment. When I got the paper back, I found my teacher had written the comment “Not bad!” Not bad? But there werent any errors in my paper. 85 comments1. What does the underlined sentence “she had a frog in her throat” probably mean?A. She didnt play safe with what sh
8、e ate.B. She has drawn a picture of frog on her face.C. She ate a big frog and her throat was blocked.D. She couldnt speak clearly because her throat is dry.2. According to the Sophie and Zheng Xu, what may cause the misunderstandings?A. Both of them have difficulty in learning English.B. They didnt
9、 know the words different meanings in other countries.C. The spellings are too complicated for both of them to understand.D. The speakers spoke so fast that Sophie and Zheng Xu couldnt follow.3. Where can we probably find the passage above?A. In a novel.B. In a magazine.C. On the Internet.D. In a di
10、ary.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】本文是记叙文,网站论坛分享了三个故事(课堂学的英语和现实生活中的英语产生的误解)。【1题详解】句意猜测题。根据Yancy分享的故事“People say that the British always play safe with what they eat.”可知,英国人吃东西总是很小心的。但Yancy接着说“Not true!”然后讲述自己的故事:她的英语老师Maggie没来,另一位老师替她上课,并解说原因是“she had a frog in her throat.。但是Yancy却说“Poor Maggie-but why d
11、id she try to eat such a big frog?(为什么她要吃这么大的青蛙,以至于卡在咽喉)显然她从字面意思去理解,理解错了。由此可知,划线句子的意思是:嗓子嘶哑,说不出话来。故选D项。【2题详解】细节理解题。Sophie的遭遇:根据“So I went up to the first floor, but I couldnt find any shoes.”中的“went up(上)”可知,Sophie把the first floor理解为了二楼,而在美式英语中,the first floor是一楼,因此产生误解。Zheng Xu 的遭遇:“I knew I had do
12、ne a good job and was looking forward to getting a positive comment.”可知,他想得到老师的肯定。然而老师的评价是“Not bad!”。实际上,Not bad意思是”很好”,但是她从字面意思理解为“不坏”,误解为老师的一般评价。由此可知,他们的遭遇都是应为不了解英语在其他国家的不同意思所造成的。故选B项。【3题详解】推理判断题。根据第一段提到的“our forum(论坛)”以及三人分享故事后面的comments(评论)可推知,文章来自网络。故选C项。BThese days, football is one of the most
13、 popular sports in the world. Given that Neil Armstrong wanted to take a football to the Moon, we could even say that it is also the most popular sport out of this world! The history of the game goes back over two thousand years to Ancient China. It was then known as cuju (kick ball), a game using a
14、 ball of animal skins with hair inside. Goals were hung in the air. Football as we know it today started in Great Britain, where the game was given new rules.That football is such a simple game to play is perhaps the basis of its popularity. It is also a game that is very cheap to play. You dont nee
15、d expensive equipment; even the ball doesnt have to cost much money. All over the world you can see kids playing to their hearts content with a ball made of plastic bags.Another factor behind footballs global popularity is the creativity and excitement on the field. It is fun enough to attract milli
16、ons of people. You do not have to be a fan to recognize the skill of professional players or to feel the excitement of a game ending with a surprising twist.Whats more, football has become one of the best ways for people to communicate: it does not require words, but everyone understands it. It brea
17、ks down walls and brings people together on and off the field.“Some people believe football is a matter of life and death, .” said Bill Shankly, the famous footballer and manager. “I can tell you with certainty it is much, much more important than that.” This might sound funny, but one only has to t
18、hink about the Earth to realize that our planet is shaped like a football.4. What can we know from paragraph one?A. Some people like to play football on the Moon.B. The game called cuju was given new rules today.C. Cuju is different from football as we know it today.D. Many people like playing a bal
19、l made of plastic bags.5. According to the author, there are _ reasons why football became so popular in the world.A. 3B. 4C. 5D. 66. What can be inferred from the last paragraph?A. Football is round.B. Football is more than just a sport.C. Our planet is shaped like a football.D. What Bill Shankly s
20、aid sounds funny.7. Whats the authors purpose in writing the passage?A. To talk about the history of football.B. To express his/her love of football.C. To explain why football is such a popular game.D. To prove that he/she is a professional football fan.【答案】4. C 5. B 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要论述了
21、足球成为世界上最受欢迎的运动之一的原因。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“The history of the game goes back over two thousand years to Ancient China. It was then known as cuju (kick ball), a game using a ball of animal skins with hair inside. Goals were hung in the air. Football as we know it today started in Great Britain, where the
22、 game was given new rules.(这项运动的历史可以追溯到两千多年前的中国古代。它当时被称为蹴鞠,一种使用动物皮制作的球,里面装着发毛。目标悬在空中。我们今天所知道的足球起源于英国,在那里比赛被赋予了新的规则)”可知,蹴鞠和我们现在所知道的足球是不一样的。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段的“That football is such a simple game to play is perhaps the basis of its popularity. It is also a game that is very cheap to play. (足球是一项如此简
23、单的运动,这也许是它受欢迎的基础。这也是一个非常便宜的游戏)”,第三段的 “Another factor behind footballs global popularity is the creativity and excitement on the field.(足球在全球流行的另一个因素是足球场上的创造力和激情)”和第四段的“Whats more, football has become one of the best ways for people to communicate(更重要的是,足球已经成为人们最好的交流方式之一) ”可知,作者认为足球在全世界受欢迎的主要原因有4个:简单
24、、便宜、具有创造力和激情、是人们最好的交流方式之一。故选B。【6题详解】推理判断题。根据最后一段的“Some people believe football is a matter of life and death, .” said Bill Shankly, the famous footballer and manager. “I can tell you with certainty it is much, much more important than that.” ( “有些人认为足球是一个生死攸关的问题,”著名足球运动员和教练Bill Shankly说。“我可以肯定地告诉你,足
25、球比那重要得多。”)”可推知,现在足球不仅仅是一项运动。故选B。【7题详解】推理判断题。根据第一段的“These days, football is one of the most popular sports in the world.(现在,足球是世界上最受欢迎的运动之一)”第二段的“That football is such a simple game to play is perhaps the basis of its popularity. It is also a game that is very cheap to play. (足球是一项如此简单的运动,这也许是它受欢迎的基础
26、。这也是一个非常便宜的游戏)”,第三段的“Another factor behind footballs global popularity is the creativity and excitement on the field.(足球在全球流行的另一个因素是足球场上的创造力和激情)”和第四段的“Whats more, football has become one of the best ways for people to communicate(更重要的是,足球已经成为人们最好的交流方式之一)”可推知,作者写这篇文章的主要目的是解释足球受欢迎的原因。故选C。【点睛】CHave you
27、 ever noticed that some people can eat what they want and stay in shape, while others carefully watch what they eat and still put on weight? How annoying! However, scientists are beginning to believe that some people get the ability to stay thin from their parents.Scientists say that when some peopl
28、e eat, their bodies will naturally store the excess energy from food as fat. These people gain weight if they eat more than they need each day. Meanwhile, other people eat more than they need but their bodies are able to “burn off” the extra food without making fat, so they rarely have weight proble
29、ms.To show that this is true, scientists have experimented on laboratory mice. They gave the mice a special diet with a lot of fat. Some mice gained weight while the other mice stayed thin, even though both groups of mice ate the same amount of food and got the same amount of exercise. Scientists co
30、ncluded that weight gain seemed to be influenced by genetic (基因的) factors. They also believe they have now identified the genes that may cause this tendency. These genes, according to the scientists, get passed down the generations. Armed with this knowledge, they believe it may be possible to devel
31、op medicines that can target the genes and stop people from gaining weight.The study of weight gain is becoming more important as the numbers of people who are overweight continues to grow. In the United States, over seventy percent of the population have weight problems. This means they are at risk
32、 of illness such as high blood pressure and heart disease.Current medicines for weight control do not work very well because they can have serious side effects, such as heart problems. However, it takes a long time to develop and thoroughly test new drugs. Therefore, despite this breakthrough in the
33、 study of weight-loss drugs, scientists and health professionals all agree that currently the best way to control weight gain is to have a healthy, balanced diet and an active lifestyle with daily exercise. This will not only help people avoid becoming overweight, but also help them stay healthy and
34、 energetic.8. According to the scientists, some people _.A. are able to stay thin because of genetic factorsB. can eat what they want and stay healthy foreverC. usually keep doing exercise to lose their weightD. dont eat anything every day but still put on weight9. Some people dont need to worry abo
35、ut weight problems because _.A. they eat many vegetablesB. they eat less than othersC. they dont store any energy from food as fatD. they can burn off the extra food without making fat10. What can we learn from the passage?A. Fewer people will have weight problems in the future.B. People with weight
36、 problems may suffer from heart trouble.C. We now have good medicine for people with weight problems.D. The result of the experiments on mice and humans are different.11. What does the last paragraph imply?A. Current medicine solve weight problems well.B. We should exercise regularly and eat properl
37、y.C. Taking exercise every day may cause heart problems.D. Testing new drugs is hard because of the side effects.【答案】8. A 9. D 10. B 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。研究发现体重是否增加受基因因素的影响,但体重过重的人可能患有高血压和心脏病等疾病的风险,因此我们应该经常锻炼,合理饮食。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“However, scientists are beginning to believe that some people get t
38、he ability to stay thin from their parents. (然而,科学家们开始认为有些人的保持苗条的能力来自他们的父母)”和第三段中“Scientists concluded that weight gain seemed to be influenced by genetic (基因的) factors. (科学家得出结论,体重增加似乎受基因因素的影响)”可知,科学家认为有些人能够保持苗条是因为基因的因素。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“Meanwhile, other people eat more than they need but the
39、ir bodies are able to “burn off” the extra food without making fat, so they rarely have weight problems. (与此同时,有些人吃的比他们需要的多,但他们的身体能够“燃烧”多余的食物而不产生脂肪,所以他们很少有体重问题)”可知,有些人不需要担心体重问题,因为他们可以“燃烧”掉多余的食物而不产生脂肪。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中“In the United States, over seventy percent of the population have weight pr
40、oblems. This means they are at risk of illness such as high blood pressure and heart disease. (在美国,超过70%的人口有体重问题。这意味着他们有患高血压和心脏病等疾病的风险)”可推知,有体重问题的人可能患有心脏病。故选B项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Therefore, despite this breakthrough in the study of weight-loss drugs, scientists and health professionals all agree t
41、hat currently the best way to control weight gain is to have a healthy, balanced diet and an active lifestyle with daily exercise. (因此,尽管减肥药的研究取得了突破,但科学家和健康专家都一致认为,目前控制体重增加的最佳方式是拥有健康、均衡的饮食和积极的生活方式,并每天进行锻炼)”可推知,我们应该经常锻炼,合理饮食。故选B项。DSome of my earliest memories involve sitting with my dad in his study
42、every evening when he came home from the office. Id watch as he put his personal items away: his watch, wallet, comb and car keys would always occupy the same spot on the table every time.Dads comb was bought when he married Mum. Every evening, he would smile, hand me the comb and say: “Be a good gi
43、rl and help Daddy clean it, OK?” I was more than happy to do it. This seems a mundane task, but it brought me such joy at that time. I would excitedly turn the tap on, then brush the comb with a used toothbrush as hard as I could. Satisfied that Id done a good job, I would proudly return the comb to
44、 Dad. He would smile at me, and place the comb on top of his wallet.About two years later, Dad started his own business. I started primary school. That was when things started to change. Dads business wasnt doing so well, and he didnt come home as much as he used to. Over the years, I stopped waitin
45、g for him to come home.Today, Ive graduated from college and Dads business are better now. Yet the uncomfortable silence between Dad and me continued. Two days before my birthday last year, Dad came home early and said to me, “Hey, would you like to help me clean my comb?” I looked at him a while, t
46、hen took the comb and headed to the sink. Its a new comb. I hadnt noticed that hed changed it. I brushed the comb, and it hit me then: why, as a child, helping my dad clean his comb was such a joy.I passed the clean comb back to Dad. This time, I noticed my day has aged. But his smile is still as he
47、artwarming as before. Dad carefully places his comb on top of his wallet. After so many years, I guess some things never change. And for that, Im glad.12. As a child, the author helped her dad clean his comb happily because _.A. she was good at cleaning the combB. she thought that she should do that
48、 as a good girlC. her dad was home early to spend the evening with herD. the comb was important for her father and her mother13. Which of the following words can best replace the underlined word mundane in paragraph two?A. importantB. excitingC. unnecessaryD. uninteresting14. When the author said, “
49、Its a new comb. I hadnt noticed that hed changed it.”, she felt _.A. disappointedB. impatientC. tiredD. sorry15. Whats the best title of the passage?A. Evenings With Dad.B. How to Clean the Comb.C. My Memory with My Dad.D. I Love My Family Members.【答案】12. C 13. D 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。描述作者小时候和
50、父亲关系亲密,常常帮助父亲清理梳子。但是随着父亲生意的繁忙,父子之间变得生疏起来,到后来作者与父亲慢慢和解的故事。.【12题详解】推理判断题。根据第一段“Some of my earliest memories involve sitting with my dad in his study every evening when he came home from the office.( 我最早的记忆是,每天晚上爸爸从办公室回家时,我和他坐在书房里。)”及第二段“This seems a mundane task, but it brought me such joy at that tim
51、e.( 这似乎是一个平凡的任务,但它在当时带给我如此的快乐。)”可知,从前父亲晚上下班回家可以陪伴作者。由此可推知,作者清理梳子很开心是因为父亲回家早可以陪伴作者。故选C。【13题详解】词句猜测题。下文“but it brought me such joy at that time.( 但那时候它给我带来了如此多的快乐。)”是一个语义的转折,由此可推知上文“a mundane task”指不太令人快乐的任务。A. important重要的;B. exciting令人兴奋的;C. unnecessary 没有必要的;D. uninteresting无趣的。结合选项可知选项D. uninteres
52、ting(无趣的)符合题意。故选D。【14题详解】推理判断题。根据本句“Its a new comb. I hadnt noticed that hed changed it.( 这是一把新梳子。我没注意到他什么时候换的。)”及前文“Yet the uncomfortable silence between Dad and me continued.( 然而,我和爸爸之间令人不安的沉默继续着。)”可以推知,作者很久都没有和父亲沟通交流了,父亲什么时候把梳子换了作者也没有注意到,由此可以推知作者感觉到有点遗憾和伤感。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据第一段第一句“Some of my ear
53、liest memories involve sitting with my dad in his study every evening when he came home from the office.( 我最早的记忆是,每天晚上爸爸从办公室回家时,我和他坐在书房里。)”及下文每天晚上父亲回来作者帮父亲清理梳子,但随着父亲生意的繁忙有时不回来或回来得晚等细节可知,本文主要围绕作者晚上等父亲回家陪她的展开。结合选项可知选项A. Evenings With Dad.(和爸爸一起的晚上)可以作为本文最佳标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的16-20选
54、项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Developing a positive attitude through positive thinking is good for both your physical and mental health. Understandably, its not always possible to keep positive during certain situations, but it is possible to develop the skills to have positive thinking. _16_Surround
55、yourself with positive peopleBeing around people who always see the bad side of something will only make you feel bad. _17_ Its hard to be negative when everyone around you is positive!Learn to deal with negative thoughts_18_ To become a successful positive thinker youll need to learn to know the ne
56、gative words you tell yourself. Words such as never and always are known to carry a negative mental effect. Instead of telling yourself, “I always make mistakes”, change your words to, “I make mistakes sometimes but I always learn from them.”Set goalsIts much easier to be positive when you have set
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456936.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
