广东省梅州市2020-2021学年高一下学期三校联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省梅州市2020-2021学年高一下学期三校联考英语试题 WORD版含解析 广东省 梅州市 2020 2021 学年 一下 学期 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-20学年度三校联考高一第二学期阶段性测试英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。第I卷第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案划在试卷上。录音结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完
2、每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Who will the birthday party be held for?A.Ted. B.Paul. C.Lisa.2.What will Jim do next?A.Go to a party. B.Buy some wine. C.Go back to the office.3.When will the speakers land?A.In eight hours and ten minutes.B.In four hours and forty minutes.C.In three hour
3、s and thirty minutes.4.What are the speakers mainly talking about?A.Getting old.B.Dressing suitably.C.Buying old clothes.5.What is the woman like?A.She is forgetful. B.She is generous. C.She is honest.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题
4、5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6.What did the man do over summer vacation?A.He attended some classes.B.He worked at a restaurant.C.He traveled around the world.7.What does David do now?A.Hes a student? B.Hes a waiter. C.Hes an assistant.听第7段材料,回答 8 、9题。8.Where does the conversation
5、probably take place?A.At school. B.At a store. C.At home.9.How will the girl find out what she needs to buy?A.She will go online.B.She will call her friend.C.She will ask her teacher.听第8段材料,回答第 10至12题。10.How many things did the girl bring to the boy?A.Two. B.Three. C.Four.11.Where did the boy have t
6、he accident?A.On the way back home.B.On the way to an airport.C.On the way to the hospital.12.What did the boy dislike about the hospital?A.The doctors. B.The food. C.The nurses.听第9段材料,回答第 13至16题。13.What is the man doing?A.Doing an interview.B.Asking for advice on exercise.C.Preparing to join the ta
7、i chi club.14.Why did the woman join the tai chi club?A.She needed to lose weight.B.She liked slow-moving exercise.C.She wanted to do something different.15.What exercise does the woman dislike?A.Yoga. B.Tennis. C.Basketball.16.What happens after the woman does tai chi?A.She feels her mind is confus
8、ed.B.She feels too tired to go to work.C.She feels quite ready to do other things.听第10段材料,回答第 17至20题。17.Why is the speaker making the speech?A.He is retiring.B.He will get married.C.He just received an award.18.Who organized the party?A.David. B.Craig. C.Anne.19.What type of job might the speaker ha
9、ve?A.He was a fireman. B.He was a doctor. C.He was a professor.20.Where does the speaker probably plan to go next?A.To Australia. B.To China. C.To Spain.第二部分 阅读(共两节,满分 37.5 分)第一节 (共 10 小题;每小题 2.5 分,满分 25 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。ASome best music and opera holidays for 2019.Tangle wood
10、FestivalThe villages of Lenox and Stockbridge in western Massachusetts have been the summer home of the Boston Symphony Orchestra for more than 80 years, and its annual Tanglewood festival is East Coast Americas most distinguished music event. Andris Nelsons, BSO music director, conducts 14 of the c
11、oncerts and star performers include Emanuel Ax, Paul Lewis and Anne-Sophie Mutter. Tickets on sale Feb 10.June 15Aug 25 (tanglewood.org)Aspen FestivalThis year is the 70th anniversary of the Aspen Music Festival, one of the longest-running and most prestigious festivals in the United States. The 201
12、9 program has yet to be announced, but a typical eight- week summer season includes more than 400 classical music eventsincluding concerts by five orchestras, solo (独奏) and classical music performances, fully staged opera productions, music lessons, lectures, and childrens programming. Tickets and d
13、etails available in February.June 27Aug 18 (aspenmusicfestival. com)Grand Teton Music FestivalAspens great classical music competitor in the Rocky Mountains is the Grand Teton, which has been held in Jackson Hole since 1962 and at its heart is a timber concert hall, the Walk Festival Hall, famous fo
14、r its friendly atmosphere and excellent natural sound. Despite its relatively modest size, the hall attracts the greatscurrent music director is the Scottish conductor Donald Runnicles. The program for 2019 is yet to be announced but subscriptions are on sale from Feb 1, single tickets from March 1.
15、July 2Aug 17 ( gtmf. org)Salzburg FestivalThe excitement is building in Salzburg both for this summer and for its 100th anniversary year in 2020. Bar the Proms, it is the worlds oldest music festival and this year it will pack in an unbelievable 199 performances in 43 days at 16 venues. This years t
16、heme is Myths and includes first public performances of Mozarts Idomeneo and George Enescus opera dipe.July 20Aug 31 (salzburgfestival. at)1. Which of the festivals has the shortest history?A. Tangle wood Festival.B. Aspen Festival.C. Salzburg Festival.D. Grand Teton Music Festival.2. What can we le
17、arn about Tanglewood Festival?A. It is held from June 27 to Aug. 18.B. Its tickets can be available from March 1.C. It is best known in the east coast of America.D. Its more information can be got from gtmf. org.3. What is the similarity of Aspen Festival and Salzburg Festival?A. Their tickets can b
18、e got in February.B. They will be held in the same months.C. They both have music and opera performances.D. Their audience can be both adults and children.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】【分析】本文为应用文。文中有四个广告,介绍了2019年最好的音乐和歌剧节。【1题详解】细节理解题。根据Tangle wood Festival部分可知有80多年的历史。Aspen Festival部分中的“This year is the 70t
19、h anniversary of the Aspen Music Festival, one of the longest-running and most prestigious festivals in the United States”可知,有70年的历史。Grand Teton Music Festival中的“which has been held in Jackson Hole since 1962”可知只有(2019-1962=)47年的历史。Salzburg Festival部分中的“The excitement is building in Salzburg both fo
20、r this summer and for its 100th anniversary year in 2020.”可知,已有100年的历史。比较可知,D. Grand Teton Music Festival只有47年,历史是短,故选D。2题详解】细节理解题。根据第二个广告可知Aspen Festival是在“June 27Aug 18 (aspenmusic festival. com)”可知A是错误的。根据Grand Teton Music Festival最后的内容The program for 2019 is yet to be announced but subscriptions
21、 are on sale from Feb 1, single tickets from March 1.July 2Aug 17 ( gtmf. org)可知,可知B和D是错误的。根据Tangle wood Festival部分中的“The villages of Lenox and Stockbridge in western Massachusetts have been the summer home of the Boston Symphony Orchestra for more than 80 years, and its annual Tanglewood festival i
22、s East Coast Americas most distinguished music event.”可知,Tangle wood Festival节日是在美国东海岸最出名。分析选项可知,C项正确。【3题详解】细节理解题。根据Aspen Festival 和 Salzburg Festival部分的内容可知,这两个节日都有音乐和歌剧表演。分析选项可知C项符合题意,故选C。【点睛】新闻广告类材料是高考的热门考题。其文句简练,信息量大,句式使用简单,表达方式多样,但阅读这类题目也是有规律可循的。此类文章主要考查学生提取信息和处理信息的能力。既注重特定细节的筛选、类比、综合,又注重推理判断题的
23、考查。题目设置相对较易。答题时没有必要弄清每一句话,只要重点理解和题目有关的信息就可以了。做这类题时没有必要阅读全文,宜采用“倒序法”来处理。即先看问题,后看文章内容,略读问题和选项,带问题阅读。这样在阅读中有重点,有针对性地读,冗余无效的信息可略读甚至是不读。在阅读时要特殊留意文中以黑体、大写、下划线等方式加以提示或是小标题等,因为这很有可能是文章的核心或至少是一部分关键性内容的概括。如第1小题属于细节理解题。首先明确问题Which of the festivals has the shortest history?然后带着四个选项A. Tangle wood Festival.B.Aspe
24、n Festival. C. Salzburg Festival. D. Grand Teton Music Festival在文章中定位到具体的段落上找到相应的内容,再进行比较就可得出答案。如根据Tangle wood Festival部分可知有80多年的历史。Aspen Festival部分中的“This year is the 70th anniversary of the Aspen Music Festival, one of the longest-running and most prestigious festivals in the United States”可知,有70年
25、的历史。Grand Teton Music Festival中的“which has been held in Jackson Hole since 1962”可知只有(2019-1962=)47年的历史。Salzburg Festival部分中的“The excitement is building in Salzburg both for this summer and for its 100th anniversary year in 2020.”可知,已有100年的历史。比较可知,D. Grand Teton Music Festival只有47年,历史是短,故选D。BWhen it
26、comes to the most famous 20th century painters of the United States, Grandma Moses should be mentioned, although she did not start painting until she was in her late seventies. As she once said to herself:I would never sit back in a rocking chair, waiting for someone to help me. No one could have ha
27、d a more active old age.She was born on a farm in New York State, one of five boys and five girls. At 12 she left home and was in domestic service until at 27 she married Thomas Moses, the hired hand of one of her employers. They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York Sta
28、te, at Eagle Bridge. She had ten children, of whom five survived; her husband died in 1927.Grandma Moses painted a little as a child and made embroidery(刺绣) pictures as a hobby, but only changed to oils in old age because her hands became too stiff(僵硬的) to sew and she still wanted to keep busy and p
29、ass the time. Her pictures were first sold at the local drugstore and at a market and were soon noticed by a businessman who bought all that she painted. Three of the pictures were exhibited(展览) in the Museum of Modern Art, and in 1940 she had her first exhibition in New York. Between the 1930s and
30、her death, she produced some 2,000 pictures:careful and lively portrayals of the country life she had known for so long, with a wonderful sense of color and form. I think really hard till I think of something really pretty, and then I paint it she said.4. What does Para 2 mainly talk about?A. Moses
31、and her childrenB. Moses and her childhoodC. An introduction to Moses lifeD. An introduction to Moses marriage5. What did Grandma Moses spent most of her life doing?A. embroideringB. paintingC. nursingD. farming6. The underlined word “portrayals” in last paragraph means_.A performancesB. description
32、sC. achievementsD. stages7. Which of the following would be the best title for the passage?A. Grandma Moses and Her Pictures.B. Grandma Moses and Her Family.C. Grandma Moses and Her Exhibition.D. Grandma Moses:The Best Painter of 20th century【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了摩西奶奶的人生经历和她
33、的画作。【4题详解】主旨大意题。根据文章第二段内容“她出生在纽约州的一个农场,是五个男孩和五个女孩中的一个。12岁时,她离开了家,开始做家务,直到27岁,她嫁给了托马斯摩西,一位雇主的雇工。他们一生的大部分时间都在耕种,先是在弗吉尼亚州,然后是在纽约州的鹰桥。她有十个孩子,其中五个幸存下来;她的丈夫于1927年去世。”可知,本段主要讲述摩西原生家庭,不同年龄段成长经历,即她人生的介绍。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段“They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York State, at Ea
34、gle Bridge.(他们一生中大部分时间都在务农,先是在弗吉尼亚州,然后是在纽约州的鹰桥)”可知,摩西奶奶大半生都在务农。故选D。【6题详解】词义猜测题。根据下文“the country life she had known for so long,with a wonderful sense of color and form.(她熟悉得很久的乡村生活,有着美妙的色彩和形式感)”可知,摩西奶奶的画用美妙的色彩和形式感描述她熟悉已久的乡村生活,所以portrayals为“描绘”之意。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“When it comes to the most famous
35、 20th century painters of the United States, Grandma Moses should be mentioned,although she did not start painting until she was in her late seventies.(说到美国20世纪最著名的画家,应该提到摩西奶奶,尽管她直到70多岁才开始画画)”及全文可知,本文主要介绍了摩西奶奶的人生经历和她的画作。故选A。CWhen your alarm clock rings and you drag yourself out of bed, you probably
36、wonder: Why on earth does school have to start so early?Fortunately, there is a new law to back you upor better still, science. A law in California requires that public middle schools begin classes no earlier than 8:00 am and that high schools start no earlier than 8:30 am. The law will go into effe
37、ct by July 1, 2022.Starting school at 8:00 or 8:30 in the morning may not sound like a big change, but it could mean one more hour of sleep for students who used to start school at 7:30 or even earlier. “The effect of that one hour is something they will be feeling as 40-year-old adults,” Sumit Bhar
38、gava, a sleep expert at Stanford University, told The New York Times. He said that not having enough sleep can affect students mental health and increase the risk of fatness and diabetes.In the short run, students school performances should improve almost immediately. Kyla Wahlstrom, a researcher at
39、 the University of Minnesotas College of Education and Human Development, found that students who have enough sleep are more active in class and get better grades.Some might say that urging students to go to bed earlier could have been a much easier solution than changing the school timetable across
40、 an entire state. But according to the American Academy of Sleep Medicine, teenagers go through biological changes when they enter adolescence, which makes it difficult for them to fall asleep before 11:00 pm. So when school starts at 8:00 or earlier, they can hardly get the ideal 8.5-9.5 hours of s
41、leep that experts suggest they need to do their best in the daytime.This is why when the new law came out its author, Anthony Portantino, said, “Generations of children will come to appreciate this historic day and our governor for taking bold action.”8. What does the first paragraph serve as?A. A b
42、ackground.B. An explanation.C. An introduction.D. A definition.9. What can we learn from Bhargavas words?A. The new law is of lasting benefit to students.B. Lack of sleep affects adults more than children.C. Enough sleep guarantees students mental health.D. The amount of sleep people need changes wi
43、th age.10. What is the passage mainly talking about?A. Less sleep easily makes for health problems.B. California is pushing back school start times.C. A law to start the school day later takes effect.D. Teenagers biological changes affect their sleep patterns.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要
44、介绍了加州的一项法律要求公立中学不早于早上8点上课,高中不早于早上8点半上课。该法律将于2022年7月1日生效。这项法律是有科学依据的,对此某些专家表示支持,而有些组织则提出了不同的看法。【8题详解】推理判断题。根据第一段“When your alarm clock rings and you drag yourself out of bed, you probably wonder: Why on earth does school have to start so early?(当你的闹钟响起,你从床上挣扎着爬起来,你可能会想:究竟为什么学校要这么早开始上课?)”以及第二段“Fortuna
45、tely, there is a new law to back you upor better still, science. A law in California requires that public middle schools begin classes no earlier than 8:00 am and that high schools start no earlier than 8:30 am. The law will go into effect by July 1, 2022.(幸运的是,现在有一条新的法律支持你或者说成是科学更好。加州的一项法律要求公立中学不早于
46、早上8点上课,高中不早于早上8点半上课。该法律将于2022年7月1日生效)”可推知,第一段的目的是引入第二段关于新法律的话题。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“The effect of that one hour is something they will be feeling as 40-year-old adults, Sumit Bhargava, a sleep expert at Stanford University, told The New York Times. He said that not having enough sleep can affect s
47、tudents mental health and increase the risk of fatness and diabetes.(这一个小时的影响是他们作为40岁的成年人会感受到的,斯坦福大学的睡眠专家Sumit Bhargava告诉纽约时报。他说,睡眠不足会影响学生的心理健康,增加发胖和糖尿病的风险)”可推知,我们能从Bhargava的话中了解到新法律对学生有长久的好处。故选A。【10题详解】主旨大意题。根据第二段“A law in California requires that public middle schools begin classes no earlier than
48、 8:00 am and that high schools start no earlier than 8:30 am. The law will go into effect by July 1, 2022.(加州的一项法律要求公立中学不早于早上8点上课,高中不早于早上8点半上课。该法律将于2022年7月1日生效)”,结合文章还说明了这项法律是有科学依据的,对此某些专家表示支持,而有些组织则提出了不同的看法。可知,这篇文章主要讲的是加州正在推迟学校上课时间。故选B。第二节 (共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项
49、中有两项为多余选项。_11_ The legendary volleyball coach Lang Ping gave the answer in the recent documentary (纪录片) The Iron Hammer.The documentary displays Langs inspiring journey from her gold medal victory as a volleyball player in the 1984 Olympics to her amazing career as a successful coach for both Team U
50、SA from 2005 to 2008 and China since 2013. She was the first person to win Olympic volleyball gold as a player and coach. Lang Ping revealed the secret to such remarkable achievements in the documentary. As she said, “_12_13_ Troubled by severe injuries to her cervical vertebra, back, waist and knee
51、s, caused by intense exercise and hard work, the 60-year-old has undergone more than 10 surgeries. “No parts of my body function well,” she joked.But illness is certainly not the only difficulty Lang has faced. In 2005, she struggled with balancing raising her daughter Lydia Bai Lang, who lived in t
52、he US, and her coaching career. She eventually decided to work for USA Volleyball that year._14_ “Im proud of being Chinese.” Lang responded in an interview. Later she returned to head the Chinese women s volleyball team in 2013, leading the team successfully defending its World Cup crown with a per
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-459953.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
