河北省张家口市第一中学2021届高三上学期期中考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省张家口市第一中学2021届高三上学期期中考试英语试题含听力 WORD版含解析 河北省 张家口市 第一 中学 2021 届高三 上学 期中考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、张家口市第一中学2020-2021学年度高三第一学期期中考试英语试题注意事项:全卷满分150, 考试用时120分钟。答题前, 先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats
2、John doing now?A. Playing football.B. Watching TV.C. Studying.【答案】C【解析】【原文】M: Kate, dont make noise. This football match is great.W: I think you should turn off the TV. Both John and I are preparing for the final exam.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What can the man do?A. Swim.B. Play soccer.C. Play basketball
3、.【答案】C【解析】原文】M: You know, Jason can play tennis, swim, play soccer but I cant.W: It doesnt matter. I mean, you can play the guitar, play basketball, cook and even speak three languages. You are great.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the meeting be over?A. At 11:00.B. At 10:00.C. At 9:30.【答案】A【解析】【原文】M
4、: When will the meeting begin?W: According to the schedule, it should start at 9:30, and it will last for an hour and a half .4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman think of the play?A. Terrible.B. Just so-so.C. Great.【答案】C【解析】【原文】M: Did you get to watch the play Sunshine in the Capital Theater ye
5、sterday?W: Yes, it couldnt be better. But I didnt like the people there. They always made noises.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the weather like now?A. Snowy.B. Rainy.C. Sunny.【答案】B【解析】【原文】M: Its raining again. The weather report says its going to snow tonight. I dont like this kind of weather.W: But it
6、s going to be sunny this weekend.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where does the man want to go?A. The library.B. The lab.C. The caf.7. Whats the ma
7、ns major?A. Psychology.B. Physics.C. Chemistry.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Can you give me a ride to the library?W: Studying at the library again? I take just as many classes as you do, but I only have about an hour of studying to do every day. And I can get all my work done either here at home or at th
8、e caf down the road.M: Well, Im majoring in physics. I have several projects due each month, and thats after I spend ten or fifteen hours a week in the lab. Youre a psychology major. You have one midterm and one final exam for each class, right?W: YeahM: Youve got it so easy!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相
9、关音频,请去附件查看】8. Where is the woman going first?A. The classroomB. The library.C. The gym.9. What will the woman do in the library?A. Borrow some books.B. Return some books.C. Study for the exam.10. Why do the speakers go to the gym?A. To watch a game.B. To take a PE class.C. To go swimming.【答案】8. A 9.
10、 B 10. C【解析】【原文】M: Hi, Jenny. Are you going to school now? W: Yup. I have English at 9:00 in the morning.M: We will have our midterm exams next month. I plan to look for some important books in the library. Do you want to join me?W: Sure. I need to return some books.M: Great. We can go to the swimmi
11、ng pool in the gym after that.W: That sounds like a good idea. We can chill out a little in such a hot summer.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What do we know about the man?A. He is in poor health.B. B. He wants to stay at home today.C. He hasnt finished his homework yet.12. What relation is M
12、r. Bell to the man?A. His neighbor.B. His teacher.C. His father.13. What does the man ask the woman to do?A. Help him hand in his project.B. Call to ask for leave.C. Drive him to school right now.【答案】11. A 12. B 13. A【解析】【原文】W: Oh, you look ill.M: I dont feel too good. I must admit.W: Then you shoul
13、dnt go to school today.M: Oh I have to. I cant stay at home today weve got to hand in our geography projects. Its the last chance. And its just a cold. You always feel worse when you first get up. Ill be fine once Ive had a wash and a bit of breakfast.W: It wont hurt to miss a day. You look very pal
14、e, and theres a flu virus going round at the moment. Ella next door has got flu.M: I havent got the flu, mom. And Mr. Bell will think that Im absent because todays the deadline for the project and I havent finished it.W: Dont be silly youre one of his star pupils. Surely, hes not going to fail you b
15、ecause you are ill. You havent even missed a day all year as far as I remember.M: Oh well, I suppose youre right. Perhaps I will stay at home, just today. But could you do me a favor? Drive round to school and deliver my project to Mr. Bell.W: Its quite unnecessary. I will call Mr. Bell right now.听下
16、面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What will the man do in the late afternoon?A. Give a speech.B. Write a magazine article.C. Prepare some materials.15. Where will the man have dinner tonight?A. At home.B. In the office.C. In a meeting room.16. How will the man go back home?A. By bus.B. By car.C.
17、By taxi.【答案】14. C 15. A 16. B【解析】【原文】M: I have such a busy day today. I dont know when Ill be home. Can you pick up our son from school today?W: Oh, you have to speak at the High School of Science and Technology today?M: Thatll be finished by 3 oclock. But then I have to go to the office and prepare
18、 my notes for my speech at the Computer Societys annual dinner tonight.W: Well, at least your magazine article has already been written and given to your editor. It was due today, wasnt it?M: Yes, at least thats done. In fact, it should be published sometime next month.W: Do you think youll be given
19、 time to eat tonight or will you have to spend the entire evening answering questions?M: I might be asked to speak as soon as everyone sits down for dinner. In that case, I guess Ill be pretty hungry when I get home.W: Do you have any idea what time youll be finished?M: No.W: Well, Ill have somethin
20、g ready for you to eat. Can you catch the last bus? Or maybe you should take a taxi. M: Dont worry, dear. Thats already been taken care of. The Computer Society is sending a car for me. Its picking me up at the office at six and will bring me home after the meeting.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】1
21、7. What can we learn about Pedal Power?A. It was started in 1996.B. It gives bicycles to people for free.C. It sends bicycles to poor areas regularly.18. What happened to Pedal Power in August 2000?A. It couldnt meet its costs.B. It won an Enterprise Award.C. It was criticized by the British media.1
22、9. When did Dan Pearman go to Ecuador?A In 1993.B. In 1998.C. In 2001.20. Why was Dan Pearmans neighbor successful in business?A. He offered many jobs to craftsmen in the town.B. He was the most skilled craftsman in the village.C. He could reach customers easily by riding his bike.【答案】17. C 18. A 19
23、. A 20. C【解析】【原文】M: Pedal Power is a small charity based mainly in the UK. At Pedal Power, they collect second-hand bikes in the UK and send them to some of the poorest regions in the world. When they distribute bikes overseas, they dont give them away for free. In order to continue operating they n
24、eed to have a constant supply of bikes which they send out every six months. In August 2000, they simply ran out of money. It was a terrible situation. Fortunately, in October 2001 they won an Enterprise Award which helped them enormously. Dan Pearman is the founder of Pedal Power. He got the idea o
25、f exporting bicycles to developing countries while he was in Ecuador. Dan Pearman went there in 1993 and he joined a voluntary organization. Where Dan Pearman lived in Ecuador was a rural area. His neighbor had the only bicycle in the village, whereas everyone else walked everywhere. His neighbors b
26、usiness was very successful. For years Dan Pearman couldnt understand why. Then he realized having a bike meant his neighbor could reach anywhere he liked without much trouble. Other local carpenters could only accept jobs nearby, so no matter how skilled they were, they could never do as many jobs
27、as his neighbor. When he returned to the UK in 1998, he started planning Pedal Power.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AWhats on your travel list for 2020? Ive consulted several travel experts to find out the top places in the USA worth visiti
28、ng in 2020.Where: New Orleans, LouisianaWhy: New Orleans is known for its music and food scene-not to mention the festivals. It has about 130 festivals each year so theres really no bad time to visit. Bourbon Street is the obvious choice for food, drink and jazz and its definitely a must-visit locat
29、ion, especially for first-timers to the city.Where: Vail Village, Colorado Why: Vail is the perfect destination for travelers looking to find almost everything in one central spot. Stay at the amazing Four Seasons Resort and Residences Vail to be steps away from Vail Village, a popular town with cob
30、blestone (鹅卵石) streets for wandering leisurely. The countrys largest free transportation system runs frequently, making it easy to access almost anywhere from Vail Village to Lionshead Village.Where: Hudson Valley, New YorkWhy: The Hudson Valley is where New Yorkers go to escape the city when they n
31、eed a healthy dose of nature and relaxation. Just an hour and half north of New York City, the Hudson Valley is made up of small, impossibly charming towns, where the air is fresher and things do move slower in the mountains.21. You can enjoy different things in New Orleans except _.A. sceneryB. mus
32、icC. festivalsD. food22. Which place would you prefer if you like wandering leisurely?A. Bourbon Street.B. Vail Village.C. Lionshead Village.D. New Orleans.23. What can New Yorkers enjoy in the Hudson Valley?A. Ancient towns.B. Healthy diets.C. Slow movement.D. Inner peace.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】这
33、是一篇应用文。文章主要介绍了三个2020年美国最值得去的地方,文章介绍了它们的位置和特色等信息。【21题详解】细节理解题。根据第二段中New Orleans is known for its music and food scene-not to mention the festivals.可知新奥尔良以其音乐和美食闻名更不用说节日了。由此可知,你可以在新奥尔良享受到音乐、节日和美食,除了风景。故选A。【22题详解】细节理解题。根据第三段中Stay at the amazing Four Seasons Resort and Residences Vail to be steps away f
34、rom Vail Village, a popular town with cobblestone (鹅卵石) streets for wandering leisurely.可知入住令人惊艳的韦尔四季度假酒店和公寓,离韦尔村只有几步之遥,韦尔村是一个拥有鹅卵石街道的热门小镇,适合悠闲地漫步。由此可知,如果你喜欢悠闲地漫步,你会更喜欢Vail Village。故选B。【23题详解】推理判断题。根据最后一段中The Hudson Valley is where New Yorkers go to escape the city when they need a healthy dose of n
35、ature and relaxation. Just an hour and half north of New York City, the Hudson Valley is made up of small, impossibly charming towns, where the air is fresher and things do move slower in the mountains.可知哈德逊谷是纽约人逃离城市的地方,在这里他们可以享受到自然和放松。哈德逊河谷位于纽约市以北一个半小时车程的地方,它由许多迷人得难以置信的小镇组成,那里的空气更新鲜,山里的生活节奏也更慢。由此可推
36、知,纽约人在哈德逊河谷能享受到内心的平静。故选D。BThe end of the school year was in sight and spirits were high. I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of forbidden fruit that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol. I decided to think up a method of dealing w
37、ith forbidden fruit. Please bring that pistol to me, I said. Im going to put it in my Grandmas Box.Whats that? they asked. Its a large wooden chest full of toys for my grandchildren, I replied, You dont have grandchildren, someone said.I dont now. I replied. But someday I will. When I do, my box wil
38、l be full of wonderful things for them.My imaginary Grandmas Box worked like magic that spring, and later. Sometimes. students would ask me to describe all the things I had in it. Then I would try to remember the different possessions I supposedly had taken awaysince I seldom actually kept them. Usu
39、ally the offender would appear at the end of the day, and I would return the belonging. The-years went by, and my first grandchild Gordon was born. I shared my joy with that years class. Then someone said, Now you can use your Grandmas Box. From then on instead of coming to ask their possessions bac
40、k, the students would say, Thats okay. Put it in your Grandmas Box for Gordon.I loved talking about the imaginary box, not only with my students but also with my own children. They enjoyed hearing about all the forbidden fruit I had collected. Then one Christmas I received a surprise gifta large, be
41、autifully made wooden chest. My son Bruce had made my Grandmas Box a reality.24. What was the authors purpose in having the conversation with the students?A. To collect the water pistol.B. To talk about her grandchildren.C. To recommend some toys.D. To explain her teaching method.25. What do the und
42、erlined words the offender in paragraph 8 refer to?A. The students parent.B. The maker of the Grandmas Box.C. The authors grandchild.D. The owner of the forbidden fruit.26. What did the students do after they learned about the birth of Gordon? A. They went to play with the baby.B. They asked to see
43、the Grandmas Box.C. They made a present for Gordon.D. They stopped asking their toys back.27. What can we infer about the author?A. She enjoys telling jokes.B. She is a strict and smart teacher.C. She loves doing woodwork.D. She is a responsible grandmother【答案】24. A 25. D 26. D 27. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要
44、讲叙了作者为收集学生们带到学校的玩具,想出了一个“奶奶的盒子”的办法。到后来,作者的第一个孙子出生,学生们也不再来要求归还他们的财物了,作者也在某一年圣诞节收到了儿子制作的大木箱,将“奶奶的盒子”变成了现实。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of forbidden fruit that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol.(在缺席了15年之
45、后,我又回到了教书的地方,处理从书包里掏出的各种各样的“禁果”。现在流行的是水枪)”以及第三段中“Please bring that pistol to me, I said. Im going to put it in my Grandmas Box.(“请把那支水枪给我,”我说。“我要把它放在我奶奶的盒子里。”)”由此可知,作者与学生进行对话的目的是收集水枪。故选A。【25题详解】词句猜测题。根据划线词后文“I would return the belonging”结合上文提到作者把学生带到学校的玩具称为“禁果”,且作者的“盒子”里装的就是“禁果”,所以作者等到这些禁果的拥有者在一天结束的
46、时候出现,然后就会归还他们的物品。由此可知,划线词意思为“禁果的拥有者”。故选D。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“From then on instead of coming to ask their possessions back, the students would say, Thats okay. Put it in your Grandmas Box for Gordon.(从那时起,学生们不再来要求归还他们的财物,而是说:“没关系。把它放在你“奶奶给戈登的盒子”里)”由此可知,学生们在得知了戈登的出生后,他们不再索要玩具。故选D。【27题详解】推理判断题。根据文章中作
47、者要收集学生们从书包里掏出各种各样的“禁果”,说明作者对待学生很严格;同时作者又想出了“奶奶的盒子”这个的方法来收集学生们的玩具,说明作者很聪明,由此可推知,作者是一个严格而聪明的老师。故选B。CParents who want their kids to succeed more than anything are now being sold a high-tech solution. Class 120 is $199-a-year smartphone app that tracks teenagers and alerts parents if the kid isnt in his
48、 or her scheduled class.Is it a good idea for parents to track whether their young adults are in class? In short: No. This is a terrible idea.One of the fundamental purposes of a college is learning to be an independent person. That means learning how to do what needs to be done, whether one particu
49、larly feels like doing it or not.Its easy to see why parents are keen on tracking their kids. A student is admitted to college by a process that focuses mainly on grades and scores. Monitoring grades and scores is easy. The parents may think that:“Our child is succeeding. We are good parents. We are
50、 happy.” But grades and scores cant tell everything.They dont take into account whether their kids have the strength of self-discipline (自律) and the skill needed to care for himself or herself.Monitoring the development of character is much harder for parents. Character growth happens through encoun
51、tering (遇到) and learning to deal with disappointments and failure. You never know which problem will be the point for growth.However, letting kids fail can be really difficult for anxious parents. They believe that success means being perfect and never failing. The truth is that kids need to learn t
52、o fail.College is an ideal place to practice adults responsibility and independence. Students need to make their own decisions about whether to get out of bed and go to work in the morning.Maybe your child hasnt learned this lesson by now, but he or she has to learn it sometime. An alarm clocks job
53、is to wake you up, but it does not provide a reason.28. Whats authors attitude toward tracking teenagers?A. Supportive.B. Opposed.C. Indifferent.D. Disappointed.29. According to the author, whats the most important thing should a college student learn in school?A. Avoiding failure.B. Keeping healthy
54、.C. Professional knowledge.D. Living independently.30. Whats the authors opinion on failure?A. Failure means that a kid is not good enough.B. Failure may be the key part of kids development.C. Everyone should manage to avoid failure at any time.D. Failure will bring many negative influences to child
55、ren.31. What does the underlined sentence mean in the last paragraph?A. An alarm clock is necessary for a kid.B. A kid should buy a talking alarm clock.C. A kid should get up early for learning without any reason.D. A kid should always maintain a sense of responsibility and independence.【答案】28. B 29
56、. D 30. B 31. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了如今那些希望自己的孩子获得成功的父母可以购买一款高科技软件来定位孩子们在大学是否正常上课,但这并不是一个好主意。大学生应该有一份责任感和独立自主生活的能力。【28题详解】推理判断题。根据第二段的“Is it a good idea for parents to track whether their young adults are in class? In short: No. This is a terrible idea.”可知,父母定位孩子是否上课是否是个好主意?简而言之:不是。这是一个可怕的想法。由此可知,作者对定位青少
57、年一事持反对态度。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第三段的“One of the fundamental purposes of a college is learning to be an independent person. That means learning how to do what needs to be done, whether one particularly feels like doing it or not.”可知,大学的基本目的之一就是让大学生学会成为一个独立的人。这意味着大学生要学习如何做需要做的事情,无论他或她是否特别想做。由此可知,在作者看来,大学生
58、在学校应该学习的最重要的东西是独立自主地生活。故选D。【30题详解】推理判断题。根据倒数第三段的“The truth is that kids need to learn to fail.”可知,事实是孩子们需要在生活中学着去接受失败,在失败中学习,在失败中提升。即作者对失败的看法是失败可能是孩子成长的关键部分。故选B。【31题详解】句意猜测题。根据最后两段的“College is an ideal place to practice adults responsibility and independence. Students need to make their own decision
59、s about whether to get out of bed and go to work in the morning. Maybe your child hasnt learned this lesson by now, but he or she has to learn it sometime.”可知,大学是培养成年人的责任感和独立性的理想场所。学生需要自行决定是否早上起床去上学。也许你的孩子目前尚未懂得这一点,但他或她必须在某个时候明白这一点。划线句子从表面上理解为:闹钟的作用是唤醒你,但没有给出你起床的原因。即闹钟的作用是提醒你不要错过上学的时间,但是它无法告诉你为什么要起来
60、去上学。结合划线句子前面的内容可知,作为大学生,你应该有一份责任感和独立自主的能力,心中有自己的目标,能够独立地做出决定,而不是因为闹钟响起了就要去上学。因此划线句子实际的意思是“孩子们应该始终保持责任心和独立性”。故选D。DTodays world is not an easy adjustment for young adults. Key skill set for success is persistence (毅力), a characteristic that researchers say is heavily influenced by fathers. Researchers
61、 from Brigham Young University discovered that fathers are in a unique position to help their adolescent children learn persistence.BYU professors Laura Padilla-Walker and Randal Day arrived at these findings after following 325 American families over several years. And over time,the persistence gai
62、ned through fathers led to higher achievement in school.There are relatively few studies that stress the unique role of fathers,Padilla-Walker said. This research also helps to prove that characteristics such as persistence-which can be taught-are key to a childs life success.”Researchers determined
63、 that dads need to practice an authoritative parenting style. Authoritative parenting is not authoritarian:rigid,demanding or controlling. Rather,an authoritative parenting style includes some of the following characteristics:children feel warmth and love from their father;responsibility and the rea
64、sons behind rules are stressed children are given an appropriate level of autonomy(自主权).In the study,about 52 percent of the dads exhibited above-average levels of authoritative parenting. A key finding is that over time,children raised by an authoritative father were significantly more likely to de
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-515657.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
