山西省实验中学2020-2021学年高一英语下学期开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 实验 中学 2020 2021 学年 英语 下学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省实验中学2020-2021学年高一英语下学期开学考试试题(含解析)总分100分 时间90分钟第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳答案。AIn the coming summer holiday, we offer all kinds of interesting and exciting activities. You can call 1-800-987-9852 to order or to ask for more information.San Antonio Missio
2、ns Baseball GameIf youre planning a trip to San Antonio, Texas, make sure you get San Antonio Missions game tickets to watch the game, at the Nelson W. Wolff Municipal Stadium!*The game lasts approximately 3 hours.*Excellent dance shows during breaks.*On-site gift shops.Schlitterbahn WaterparkSchlit
3、terbahn Waterpark, the number one voted water park in the State of Texas, is designed to give your whole family a cool place to relax completely. Most guests spend approximately 4 to 10 hours at the park.* Appropriate for all ages* Disabled people accessible.* On-site restaurants and gift shops.Gran
4、d Historic City TourWith a Grand Historic City Tour, guests are sure to have an amazing time exploring everything that the area has to offer. Start one of these tours with the entire family to create some new memories in the Texas Hill Country. Each tour offers something unique and takes place in a
5、comfortable chartered bus.* Each tour lasts approximately 4 hours.*Appropriate for all ages.SeaWorld San AntonioYou can discover the fascinating marine life of SeaWorld San Antonio, where interesting rides, exciting adventures and pleasant encounters with some of the worlds most amazing creatures ar
6、e always right around the corner.*Most guests spend l or 2 full days in the park.* Appropriate for young children.* On-site gift shops.1. Which of the following will you choose if you love sports?A. San Antonio Missions Baseball Game.B. Schlitterbahn Waterpark.C. Grand Historic City Tour.D. SeaWorld
7、 San Antonio.2. What is special about Schlitterbahn Waterpark?A. It has an on-site gift shop.B. It includes interesting rides.C. It offers something unique.D. It is accessible to disabled people.3. What can tourists do in SeaWorld San Antonio?A. See an excellent dance show.B. Have meals in a restaur
8、ant.C. See many marine animals.D. Enjoy themselves on a bus.4. Whats the purpose of the authors writing the passage?A. To attract people to take part in some activities in summer holiday.B. To introduce the features of these activities in summer holiday.C. To offer a detailed summer holiday plan to
9、people.D. To encourage people to explore interesting places at any time.【答案】1. A 2. D 3. C 4. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四项在暑假期间参与的娱乐活动,介绍了其特点。【1题详解】细节理解题。由San Antonio Missions Baseball Game下第一段“If youre planning a trip to San Antonio, Texas, make sure you get San Antonio Missions game tickets to watch t
10、he game, at the Nelson W. Wolff Municipal Stadium!”(如果你计划去德克萨斯州的圣安东尼奥,一定要拿到圣安东尼奥任务队的比赛门票,在纳尔逊W沃尔夫市体育场观看比赛!)可知,San Antonio Missions Baseball Game是关于棒球的,与体育活动相关。故选A项。【2题详解】细节理解题。由Schlitterbahn Waterpark下的第三段“Disabled people accessible.”(残疾人可参加。),可知Schlitterbahn Waterpark适合残疾人参加,其他活动均为提及此项。故选D项。【3题详解】细
11、节理解题。由SeaWorld San Antonio下的第一段“You can discover the fascinating marine life of SeaWorld San Antonio, where interesting rides, exciting adventures and pleasant encounters with some of the worlds most amazing creatures are always right around the corner.”(你可以发现圣安东尼奥海洋世界的迷人的海洋生物,在那里有趣的游乐设施、令人兴奋的冒险和与世界
12、上一些最神奇的生物的愉快邂逅总是指日可待。),可知在SeaWorld San Antonio你能发现迷人的海洋生物,看到许多海洋动物。故选C项。【4题详解】推理判断题。由第一段“In the coming summer holiday, we offer all kinds of interesting and exciting activities. You can call 1-800-987-9852 to order or to ask for more information.”(在即将到来的暑假里,我们提供各种有趣和令人兴奋的活动。您可以拨打1-800-987-9852订购或询问更
13、多信息。)和下文对四项娱乐活动的介绍,可知文章主要介绍了四项在暑假期间人们可以参与的娱乐活动,来吸引人们在暑假参加一些活动。故选A项。BThe old Chinese saying as happy as spending the New Year might be outdated now in the busy modern world. The Spring Festival is regarded as the most important festival for Chinese people and an occasion for all family members to get
14、 together, like Christmas in the West. But many traditional customs accompanying the Spring Festival, however, have weakened in practice.Setting off fireworks was once the most typical custom of the Spring Festival. People thought the sputtering(爆裂) sound could help drive away evil spirits. However,
15、 the activity has been completely or partially forbidden in big cities for years as the government has taken security, noise and pollution factors into consideration.In recent years, some cities have begun to allow people to light fireworks during limited hours at the Spring Festival, surrendering t
16、o(屈从于) public demand. Respecting folk traditions is a gesture of respect toward public opinion, said Zhou Xing, a folklore researcher.As people gain more income and it becomes easier to buy daily goods, the New Year holiday is just like any other. After long workdays, many people use the New Year ho
17、liday to take a rest, rather than visiting friends and neighbors. The process of making and enjoying the family dinner on Spring Festival Eve is the most important thing. However, many families would like to eat out to save time and energy, said Li Shunzhi, a resident of Harbin, Heilongjiang.I enjoy
18、 the holidays very much in the countryside. My family has been preparing for the Spring Festival more than two weeks before the holiday, cleaning the house, buying holiday goods and decorating the house with paper cuttings. On New Years Eve, the whole family stays up to see the New Year in, and in t
19、he days to follow, a series of activities such as lion dancing, dragon lantern dancing, lantern festivals and temple fairs will be held. Without the ancient traditions, the holiday is nothing to us, said Zhang Hui, from Hebei.5. Which of the following is WRONG according to the passage?A. Setting off
20、 fireworks has been forbidden in some big cities for years.B. Nowadays, people can light fireworks in some cities at the Spring Festival.C. People believe that the sound of fireworks can drive away evil spirits.D. In the past, setting off fireworks couldnt be seen almost anywhere.6. What Li Shunzhi
21、said implies .A. what people do during the festival now is different from the pastB. people would like to have the family dinner on Spring Festival EveC. people prefer to visit friends and neighbors rather than take a restD. the New Year holiday is just like any other day7. What can we learn from th
22、e last paragraph?A. Zhang Hui often spends two weeks preparing for the Spring Festival.B. Zhang Hui is used to spending the Spring Festival with his family.C. Zhang Hui always takes part in a series of activities after the Spring Festival.D. Zhang Hui lives in the urban area.8. What does the whole p
23、assage show?A. The Spring Festival is as lively as before.B. The Spring Festival is outdated now.C. The Spring Festival is losing its qualities.D. The Spring Festival in China is more important than Christmas in the West.【答案】5. D 6. A 7. B 8. C【解析】本文是夹叙夹议文。主要介绍了中国春节的传统习俗在逐渐消失的现象以及人们的不同观点。【5题详解】细节理解题
24、。根据第二段的第一句Setting off fireworks was once the most typical custom of the Spring Festival可知,过去放鞭炮是过春节最典型的传统习俗,应该到处可见,故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段的整体内容可推知,哈尔滨的一位居民所说的这段话是在感慨今昔过年的差异,故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的I enjoy the holidays very much in the countryside和Without the ancient traditions, the holiday is nothing t
25、o us以及本段的整体内容可推知,张惠习惯和家人一起过春节,故选B。【8题详解】推理判断题。根据第一段的最后一句But many traditional customs accompanying the Spring Festival, however, have weakened in practice,并结合全文的整体内容可推知,本文主要讲述了中国春节逐渐失去年味这一现象,故选C。CWe recognize our friends faces. And were not alone. Many social animals can identify individuals of their
26、 own species by features of their faces. Thats important, because they need to be able to change their behavior depending on who they meet. And a recent research has shown that some species of monkeys, birds, and domesticated (家养的) animals can even tell different faces apart by looking at photograph
27、s alone.Ethologist La Lansade of the French National Research Institute for Agriculture, Food and Environment did an experiment to find out how well horses can recognize individual people in photographs.She and her team first taught the horses how to “choose” between two side-by-side pictures by tou
28、ching their noses to a computer screen. The horses were then shown photos of their present keeper alongside faces of unfamiliar humans. They had never seen photos of any of the people before. The horses correctly identified their current keeper and ignored (忽视) the strangers face about 75%of the tim
29、e. In fact, even though the horses didnt get it right every single time, they were at least as correct in picking out their earlier keeper as they were at identifying their present one. The results suggest that not only can horses differentiate between familiar and unfamiliar human faces, they also
30、naturally understand that photographs are two dimensional representations (二维呈现) of real life, without any other intimations such as smell or sound. And theyre even better at this than our oldest animal parter, the domestic dog. In addition, horses seem to have a strong long-term memory for human fa
31、ces, like their long lifespan and history of domestication. In future experiments, the researchers would like to test whether looking at photos of people that they have had bad experiences with in the past might cause horses to act anxious or even avoidance. So maybe think twice before doing anythin
32、g that might give a horse a long face.9. Why did researchers show the horses both the keepers photos and the strangers?A. To find out what horses would do in the experiment.B. To see why horses could recognize the keeper in the pictures.C. To test whether horses could recognize the strangers in pict
33、ures.D. To study to what degree horses can make out different people in pictures.10. What does the underlined word “intimations” in paragraph 4 refer to?A. Clues.B. Differences.C. Photographs.D. Senses.11. What are researchers still uncertain about?A. Whether horses can live longer than other animal
34、s.B. Whether horses can remember humans faces for a long time.C. Whether horses can show their emotions at the sight of photos.D. Whether horses are better at recognizing photos than other animals.12. What is the purpose of the text?A. To talk about animals species.B. To explain animals facial featu
35、res.C. To show animals behaviour for adaptation.D. To introduce animals ability to identifying faces.【答案】9. D 10. A 11. C 12. D【解析】本文是一篇说明文。文章以马为例做了面孔识别能力实验,主要探究动物能否像人类一样“识别”人脸。【9题详解】推理判断题。根据第三段“The horses correctly identified their current keeper and ignored (忽视) the strangers face about 75% of the
36、 time.(在75%的情况下,这些马能正确识别出它们现在的主人,并忽略陌生人的脸)”可知,科学家通过这种方式来验证马能否识别熟脸。由此可知,研究人员给马看饲养员和陌生人的照片是为了研究马能在多大程度上分辨出照片中的不同人。故选D项。【10题详解】词句猜测题。根据第四段“The results suggest that not only can horses differentiate between familiar and unfamiliar human faces, they also naturally understand that photographs are two dime
37、nsional representations of real life, without any other intimations such as smell or sound.(结果表明,马不仅能区分熟悉和不熟悉的人脸,它们还能很自然地理解照片是真实生活的二维表征,没有任何其他intimations,如气味或声音)”可知,马仅仅通过脸相,而不是气味、声音等“线索、依据”来识别。由此推知,划线词intimations与clues意思接近。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段倒数第二句“In future experiments, the researchers would li
38、ke to test whether looking at photos of people that they have had bad experiences with in the past might cause horses to act anxious or even avoidance. (在未来的实验中,研究人员想测试一下,看过去有过不好经历的人的照片是否会导致马表现出焦虑甚至回避)”可推知,马是否能表达感情,研究者还不确定。故选C项。【12题详解】推理判断题。根据第一段“We recognize our friends faces. And were not alone. M
39、any social animals can identify individuals of their own species by features of their faces. Thats important, because they need to be able to change their behavior depending on who they meet. And a recent research has shown that some species of monkeys, birds, and domesticated (家养的) animals can even
40、 tell different faces apart by looking at photographs alone.(我们识别得了朋友的脸。但并不是只有我们(人类)可以做到。许多群居动物可以通过面部特征来识别同类。这很重要,因为他们需要能够根据他们遇到的人改变他们的行为。最近的一项研究表明,一些种类的猴子、鸟类和家养动物甚至可以通过单独看照片来区分不同的面孔)”可知,有一些动物可以识别不同的面孔,结合下文内容描写马的面孔识别实验可知,本文主要是介绍动物识别面孔的能力。故选D项。DOn March 17 there will be an explosion of green color ac
41、ross the world in celebration of St Patricks Day. The Irish traditionally wear something colored green on this day as the color is connected with Ireland. Another St Patricks Day tradition is for the non-Irish to make jokes about the Irish. Usually these jokes will be about Irish stupidity or their
42、famous thirst for alcohol, or their reputation (名声) for telling tall (untrue) stories. These characteristics are all part of the famous Irish stereotype (成见) that Irishmen are hot-tempered drinkers, who love to fight and will do anything to avoid a days work.The real joke, however, is that this nega
43、tive Irish stereotype still exists. The stereotype might have had some truth back in the 19th century when Irish was poverty-stricken and starving. Many Irish moved to the United States to escape famine (饥荒), but there they had to compete, occasionally with their fists, for jobs and housing with oth
44、er immigrant groups. It was on Americas streets that the Irish earned their reputation for street fighting. However, it was far from truth today, with the exception of the drinking perhaps.Today, the Irish are admired for their story telling gifts and musical talents. It is no accident that several
45、of the greatest writers of the 20th century were Irish. Or that many of todays most popular music groups such as singer Enya and rock band U2 are Irish born and growing. LonelyPlanet readers even ranked Irelandas the friendliest country in the world.However, one bit of the Irish stereotype is true,
46、their love for drink. Drinking in Ireland is a job, but its not necessarily something to criticize. It was the Irish alter all who created one of the worlds best-loved beers, Guinness.13. What is this reading passage mainly about?A. The Irish festival St Patricks Day.B. How the Irish earned their re
47、putation.C. Jokes about the Irish people.D. Famous Irish stereotype and the truth.14. Which of the following statements does NOT belong to the Irish stereotype?A. Irishwomen are not hot-tempered drinkers.B. Most Irish people are always very lazy.C. Irishmen are good at street fighting.D. Irish peopl
48、e are famous for their stupidity.15. Which of the following was created by the Irish?A. Tall stories.B. Street fighting winners.C. Guinness.D. Love for drink.【答案】13. D 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了,从为庆祝圣帕特里克节而举行的绿色庆祝活动引入爱尔兰人(坏)的刻板印象这一话题,分析了其刻板印象产生的原因等。【13题详解】主旨大意题。第一段讲“从为庆祝圣帕特里克节而举行的绿色庆祝活动引入爱尔兰人(
49、坏)的刻板印象这一话题”,第二段讲“爱尔兰人(坏)的刻板印象还存在并说明了其原因”,第三段讲“爱尔兰人还有好的刻板印象,比如有讲故事的天赋和音乐”,最后一段讲“喝酒是爱尔兰人的刻板印象,这是真的”,可知,文章主要讲有关爱尔兰人刻板印象的内容,D项“著名的爱尔兰人刻板印象和真相”符合文意。故选D项。【14题详解】细节理解题。由第一段中的“Usually these jokes will be about Irish stupidity or their famous thirst for alcohol, or their reputation (名声) for telling tall (un
50、true) stories. These characteristics are all part of the famous Irish stereotype (成见) that Irishmen are hot-tempered drinkers, who love to fight and will do anything to avoid a days work.(通常这些笑话都是关于爱尔兰人的愚蠢或他们著名的嗜酒癖,或是他们讲了一些不真实故事的名声。这些特征都是著名的爱尔兰刻板印象的一部分,即爱尔兰人是脾气暴躁的饮酒者,他们喜欢打架,愿意做任何事情来避免一天的工作)”可知,爱尔兰人的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
