2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(一)阅读综合练(Ⅰ)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021高考英语二轮专题复习 题型组合练一阅读综合练含解析 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 题型 组合 阅读 综合 解析
- 资源描述:
-
1、题型组合练(一)阅读综合练().阅读理解AThe Worlds Best Bookshops(2020佛山质量检测) Theres nothing like being surrounded by books,wherever you are.Here are the finest oases of literature that travellers can bring you.Daikanyama Tsite|TokyoIt is well worth visiting even if just to admire the buildings beautiful,crisscrossed
2、architecture.Once youve had your fill of roaming three floors worth of bookshelves,theres the bar,the coffee shop,or even the video rental space to give you more reason to stay just that little bit longer.Grab a book,order a beer and dive into its pages.I could have stayed hours here.City Lights|San
3、 FranciscoThe threestorey establishment publishes and sells titles in poetry,fiction,translation,politics,history and the arts.It hosts events and readings,and runs a nonprofit of the same name that aims to promote diversity of voices and ideas in literature.Its opposite Vesuvio,a bar frequented by
4、Kerouac and other Beat generation writers and artists.Shakespeare and Company|ParisI made a special trip to the Left Bank for this one when I was in Paris.It has two floors packed with Englishlanguage texts,and I was particularly struck by any spare wall space devoted to notes from visitorsheartfelt
5、 messages to a loved one,dedications to the shop itself,or a quote from a favourite author or philosopher.Hutatma Chowk|MumbaiA few years ago I visited India,investigating Rudyard Kiplings connections with the country.I spotted a cheap copy of The Jungle Book on one of the tarpcovered book stalls at
6、 Hutatma Chowk (Martyrs Square )The booksellers here are like amateur librarians,able to lay their hands on almost any title you ask for.To me,those wellthumbed (翻旧了的) books spoke volumes about the changes of Mumbais readers in the 150 years since the city gave us Kipling.1In which bookshop can you
7、buy a drink while visiting?ADaikanyama TsiteBCity LightsCShakespeare and CompanyDHutatma Chowk2What can be learned about the book stalls at Hutatma Chowk?APeople can meet Rudyard Kipling there.BThey sell the cheapest books in the world.CThe book owners are amateur librarians.DThe sellers are familia
8、r with the books.3What do the four bookstores have in common?AThey are beautifully designed.BThey are threestorey buildings.CThey offer book lovers good experience.DThey are frequently visited by great writers. 【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了世界上最好的四家书店。1解析:细节理解题。根据第二段“It is well worth visiting even if just to
9、admire the buildings beautiful,crisscrossed architecture. Once youve had your fill of roaming three floors worth of bookshelves,theres the bar,the coffee shop,or even the video rental space to give you more reason to stay just that little bit longer.Grab a book,order a beer and dive into its pages.I
10、 could have stayed hours here.”(即使只是为了欣赏这座建筑的美丽,纵横交错的建筑,它也是值得一游的。一旦你有了三层楼的书架,就有了酒吧,咖啡厅,甚至是视频租赁空间,让你有更多的理由再多待一会儿。拿本书,点杯啤酒,埋头读书可以在这里待上几个小时的)可知在Daikanyama Tsite|Tokyo可以买饮料。故选A。答案:A2解析:细节理解题。根据最后一段“The booksellers here are like amateur librarians,able to lay their hands on almost any title you ask for.”
11、(这里的书商就像业余的图书管理员一样,几乎可以随手找到你想要的任何种类的书)可知卖家对这些书很熟悉。故选D。答案:D3解析:细节理解题。阅读这四家书店可知,他们都为书迷提供了很好的体验,故选C。答案:CB(2020北京适应性测试)Growing up,Deka Ismail says she let labels define what she could be.“I was a black girl,from a refugee(难民) family,” Deka said.“It was as if I was only allowed to explore in this predete
12、rmined box.”After a high school chemistry class inspired her to think about a career in science and gave her confidence in the field,Deka learned to live outside labels and began making big plans for her future.Now she is about to begin her freshman year at the University of California,planning to b
13、ecome a professor.Born and raised in San Diegos City Heights neighbourhood,Deka is the daughter of a Somali refugee couple.While some might say Dekas success happened in spite of her background,she would say differently,that her experiences shaped her and inspired her to be the driven,young scientis
14、t that she is today.When Deka was eight years old,her mother got a job by studying hard back in school in order to support the whole family. That made Deka realize that education could make a difference to ones life.She spent a lot of time in the library reading books,and didnt do many of the things
15、 her peers did,like partying or having romantic relationships. “I always felt like I had to be the perfect girl for my family,” Deka said.“You have to not even do your best but two times better than everyone else.I felt like the whole world was waiting for me to mess up.”Dekas efforts paid off.The s
16、ummer before her senior year of high school,she was accepted to the American Chemical Society Project SEED Programme.“She brought both enthusiasm and focus,” Botham,a researcher at this research institute,recalled.“She arrived every day ready to work,ready to learn and ready to tackle new challenges
17、 regardless of whether or not she had done anything similar.”When asked what advice she would give to others like her,Deka warned them not to underestimate themselves.“Dont tell yourself that scholarship is too big or this programme is too competitive or Ill never get into this school,” she said.“I
18、was not sure whether I could make it until I started seeing the acceptance letters rolling in.”4From the passage,we can learn that_ADeka was adopted by a refugee familyBDeka spent a lot of time going to partiesCDeka became a professor after graduationDDekas experiences drove her to work hard 5Deka r
19、ealized the importance of education_Afrom her mothers experienceBafter her chemistry classCby reading books in the libraryDthrough working at the institute6According to the last paragraph,Deka advised that students be_ApatientBconfidentCambitious Dgenerous7What does the story intend to tell us?ALife
20、 is not all roses.BPractice makes perfect.CWell begun is half done.DHard work leads to success.【语篇解读】本文主要讲述了:一位生活在难民家庭的黑人女孩努力打破世俗对她的偏见,坚持不懈地学习并最终实验了自己的梦想的故事。4解析:细节理解题。根据文章第三段最后一句中的“.that her experiences shaped her and inspired her to be the driven,young scientist that she is today.”可知,D为正确答案。答案:D5解析
21、:细节理解题。根据文章第四段前两句话可知,她的妈妈通过努力学习获得了一份工作,而这一点使她意识到学习可以改变命运,故正确答案是A。答案:A6解析:推理判断题。根据文章最后一段中的“Deka warned them not to underestimate themselves.”可知,主人公想告诉我们不要低估自己,要对自己有信心,敢于坚持自己的梦想,即使在别人看来我们是不可能成功的,我们也要坚持自己的信念。故正确答案是B。答案:B7解析:主旨大意题。这篇文章主要讲述了:一个黑人女孩敢于追求自己的梦想,努力拼搏并最终获得成功的故事。故正确答案是D。答案:DC(2020东莞模拟自测题)A simp
22、le,yet powerful UK program has been fighting elderly loneliness by recruiting young adults as volunteers to read to seniors with vision problems and mental diseases. Lily has benefited from the program having her vision “restored” by 15yearold Amy,a school girl who was paired with Lily through the R
23、eading Friends project.Lily was a librarian and enthusiastic reader who would read “two to three books every week”After developing a terrible disease,however,Lily found herself unable to read or watch television for any length of time without her eyes hurting. Not only have Lilys regular reading ses
24、sions with Amy helped to reconnect her with her passion for literature,they have also built a strong intergenerational friendship between the two ladies.“I chose a book and she would come along and read it to me,” Lily said.“But we have only got through two books so far because we end up chatting to
25、o much.We have read two historical novels and get on very well.”Research shows that reading together can help older people to build social networks and connect with others.Evidence also shows that reading has a positive impact on the elderlys wellbeing and can reduce the risk of developing mental di
26、seases.Rose,a teacher,is responsible for connecting schoolchildren like Amy with the program and she says that it has had an amazing impact on the youngsters.“We have wonderful young people at our school and we wanted to get them into the community,” Rose said.“It has been fantastic to see them blos
27、som as well as improving their literacy and social skills.They are meeting community members like Lily that they are making friendships with,and library staff can help them,not only with education but outside as well.”8What is the main responsibility of volunteers according to the passage?ARead book
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
