广东省六校2024届高三上学期第三次联考英语试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2024 届高三 上学 第三次 联考 英语试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、东莞中学、广州二中、惠州一中、深圳实验、珠海一中、中山纪念2024届高三第三次六校联考英语试题(满分120分;考试用时120分钟)第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AImmersive Disney Animation SingaporeSince its world debut in Toronto in December 2022, Immersive Disney Animation has already drawn audiences across 13 North
2、American cities and made an intercontinental splash in Tokyo. Now, this much-awaited journey is about to hit South East Asia for the first time on 18th November 2023 at the Sands Theatre, Marina Bay Sands!HIGHLIGHTSThe doors open up to a stunning 360-degree environment that will transport you into t
3、he world of Disneys storytelling. From classic hits to the latest blockbusters like Frozen, Encanto, Zootopia, and Big Hero 6, you can journey through iconic scenes and meet the timeless characters.The experience goes beyond mere visual delights. Therell be lots of interactive elements too, includin
4、g floors that move with you as you explore the galleries, bubble snowfall, wristbands that light up in different colors, and more. Of course, children will be provided with protective gear when they are exploring with parents.It is also a hands-on adventure that will ignite your creativity and deepe
5、n your understanding of the art of animation. Inside the gallery filled with rarely seen exhibits from the Walt Disney Animation Research Library, you can discover animators character sketches and get to know some of the incredible animators behind Disneys legacy. There is also an interactive drawin
6、g table to try your hand at drawing your own cartoon characters and make them move.EVENT DETAILSDate: From 18th Nov 2023 (Sat)Opening hours:MonThu & Sun: 10 am 10 pmFri-Sat: 10 am 11:30pmDuration: 90 minutes per slot (时间段)Exhibition Time-Slots: 10 am; 11:30 am; lpm;2:30 pm;4 pm;5:30 pm;7 pm;8:30 pm1
7、0 pm (Only applicable to Fridays and Saturdays)Tickets: From $41CLICK HERE TO BOOK NOW.1. What can you experience in the Immersive Disney Animation Singapore?A. Feasting your eyes on fantastic magic shows.B. Interacting with Disney characters face to face.C. Creating your own animated cartoon charac
8、ters.D. Enjoying a 90-minute newly-released Disney film.2. What is a suitable time to go to Sands Theatre for the exhibition?A. 10 am, 19th Nov 2023.B. 11 am, 17th Nov 2023.C. 10 pm, 20th Nov 2023.D. 11 pm, 18th Nov 2023.3. Where is this text most probably taken from?A A travel brochure.B. An offici
9、al website.C. A local newspaper.D. An online shopping platform.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍的是新加坡沉浸式迪士尼动画的相关情况。【1题详解】细节理解题。根据HIGHLIGHTS部分的“There is also an interactive drawing table to try your hand at drawing your own cartoon characters and make them move.(还有一个互动的绘图桌,你可以试着画自己的卡通人物,让他们动起
10、来)”可知,在新加坡沉浸式迪士尼动画,你可以创建自己的动画卡通人物。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文中“Date: From 18th Nov 2023 (Sat)(日期:2023年11月18日(星期六)起)”,“Opening hours: MonThu & Sun: 10 am 10 pmFri-Sat: 10 am 11:30pm(开放时间:星期一至四及日:上午10时至晚上10时,星期五至六:上午10时至晚上11时30分)”和“Exhibition Time-Slots:10 am; 11:30 am; lpm; 2:30 pm; 4 pm; 5:30 pm; 7 pm; 8:30
11、 pm(展览时间段:上午10;11点半;下午2:30,下午4点,下午5:30,晚上7点,晚上8:30)”可知,2023年11月19日上午10点去金沙剧场看展览比较合适。故选A。【3题详解】推理判断题。根据最后一段“CLICK HERE TO BOOK NOW.(现在点击这里预订)”可推知,本文最有可能来自于一个官方网站。故选B。BMia, 12, is now on a year-long trip with her parents and three younger brothers. Far from their home in Quebec, Canada, the family rod
12、e horses in Mongolia, kayaked in Cambodia, camped in Namibia and flew in a hot air balloon in Turkey, looking to collect as many once-in-a-lifetime memories as they could.The memories really matter because unless science makes a breakthrough soon, three of the children will become blind, likely in a
13、dulthood. They have been diagnosed with a disease that has no effective treatment and no specific timeline as it gradually robs them of their sight.The diagnoses came in 2015. Despite the grief, the parents were surprised to find Mia, then 7, was calm about it. She announced that she would need to s
14、tart keeping her bedroom especially neat, with everything in its place. “In the future, Ill need to know where things are,” Mia said.“Shes finding solutions on her own,” the parents told each other. “We need to follow her lead.” And so the idea of a yearlong trip was born, one that would show the ki
15、ds the world, in person and at close range while the kids could still see it. For the next two years, the parents saved money and researched places to visit. “How we adults see the world and how kids see the world are so different.” says the mother, Edith. “It would have to be less about temples and
16、 museums and more about whatever caught their eyes.”By the time the trip began to wind down in early 2023, the family had traveled 52,000 miles and visited 18 countries. Mia grew taller and when entering adolescence, needed more independence. Her brothers became more confident and outgoing. The kids
17、 were very aware that they had learned a lot. “Theres a lot of suffering, a lot of poverty, but lots of good and interesting things too. We should be positive.” said Mia.4. Whats the probable function of the first paragraph?A. To lead in the story behind.B. To arouse the readers interest.C. To provi
18、de background information.D. To inform readers of a wonderful trip.5. What can be inferred about the parents from paragraph 3 and 4?A. They are optimistic about the childrens disease.B. They are surprised at their daughters creative ideas.C. They are proud of their daughters courage to face difficul
19、ties.D. They are open-minded enough to respect their childrens decision.6. What is the last paragraph mainly about?A. The details about the year-long journey.B. The keen anticipation of Mia about the future.C. The changes of the kids physically and mentally.D. The impression Mia had of what she had
20、experienced.7. Which is the best title of the story?A. Seeing is believing.B. Making the most of the vision.C. Man who travels far knows more.D. The eyes are the window to the soul.【答案】4. A 5. D 6. C 7. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是Mia一家为了制造回忆,在孩子们失明前进行为期一年的旅行的故事。【4题详解】推理判断题。根据第一段“Far from their home in Q
21、uebec, Canada, the family rode horses in Mongolia, kayaked in Cambodia, camped in Namibia and flew in a hot air balloon in Turkey, looking to collect as many once-in-a-lifetime memories as they could.(他们远离加拿大魁北克的家,在蒙古骑马,在柬埔寨划皮艇,在纳米比亚露营,在土耳其乘坐热气球,希望尽可能多地收集一生中一次的回忆。)”和第二段“The memories really matter be
22、cause unless science makes a breakthrough soon, three of the children will become blind, likely in adulthood. They have been diagnosed with a disease that has no effective treatment and no specific timeline as it gradually robs them of their sight.(这些记忆真的很重要,因为除非科学很快取得突破,否则其中三个孩子很可能会在成年后失明。他们被诊断出患有一
23、种疾病,这种疾病没有有效的治疗方法,也没有具体的时间表,因为它会逐渐夺走他们的视力。)”可知,第一段主要是要引出他们旅行的背后的故事,故选A。【5题详解】推理判断题。根据第四段“Shes finding solutions on her own,” the parents told each other. “We need to follow her lead.”(“她在自己寻找解决办法,”父母互相告诉对方。“我们需要跟随她的脚步。”)”可知,这对父母很开明,尊重孩子的决定,故选D。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段“Mia grew taller and when entering ado
24、lescence, needed more independence. Her brothers became more confident and outgoing. The kids were very aware that they had learned a lot.(米娅长高了,进入青春期后,她需要更多的独立。她的兄弟们变得更加自信和外向。孩子们很清楚他们学到了很多东西。)”可知,最后一段主要讲的是孩子们身心的变化。故选C。【7题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第二段“The memories really matter because unless science makes a
25、 breakthrough soon, three of the children will become blind, likely in adulthood. They have been diagnosed with a disease that has no effective treatment and no specific timeline as it gradually robs them of their sight.(这些记忆真的很重要,因为除非科学很快取得突破,否则其中三个孩子很可能会在成年后失明。他们被诊断出患有一种疾病,这种疾病没有有效的治疗方法,也没有具体的时间表,
26、因为它会逐渐夺走他们的视力。)”可知,本文主要讲的是Mia一家为了制造回忆,在孩子们失明前进行为期一年的旅行的故事,因此最好的题目是B选项“Making the most of the vision.(充分利用视力。)”。故选B。CIn our human-centric view, the ability to shoot ink or change colors may seem odd, but you know whats really odd? Menopause (更年期). You can count species other than humans known to expe
27、rience and outlive menopause on one hand. Only Oracs (虎鲸) and some whale populations have females that live long past their reproductive years to become grandmothers. But a new, landmark study confirms that at least one population of chimpanzees can now be added to the list.The discovery comes as th
28、e result of 21 years worth of observing the Ngogo community of wild chimpanzees in Kibale National Park, Uganda. Studying urine from 66 Ngogo females, aged 14 to 67, showed that their hormone levels changed after approaching 50, confirming they were in menopause. Interestingly, 50 is also the age wh
29、en many people begin to experience menopause. “Its really cool to finally have that piece of the puzzle come into place,” says Catherine Hobaiter, a primatologist who was not part of the new study.But Catherine points out that the Ngogo community lives in a chimp paradise: the resource-rich, well-pr
30、otected Kibale National Park that also lacks leopards, their main predator. And because the Noggo community is found in the heart of the park, its only neighbors are other chimps not humans who can expose chimpanzees to viruses that have devastated other communities. “The Ngogo population may be an
31、outlier (局外人) when it comes to the rest of the species,” she cautions.And there is a question concerning “the grandmother effect”, according to which a grandmother has a decidedly beneficial effect on her children and grandchildren. Chimpanzees do not form long-term pair-bonds and females leave in s
32、earch of new communities when they reach maturity, which means grandmother chimpanzees likely dont know who their grandchildren are in the same way humans or even orcas do. What they do after the menopause remains a question of interest. “And thats all future work to be done.” said Catherine.8. What
33、 can be learned about menopause?A. It is rare among animals.B. It is unique to human beings.C. It just occurs at the age of 50.D. It is experienced only by females.9. What does the underlined part in paragraph 2 probably mean?A. Scientist have found the solution to menopause.B. What happens to the 6
34、6 Ngogo females remains a puzzle.C. There is a puzzle whether chimpanzee females experience menopause.D. The latest discovery casts new light on the puzzle of animal menopause.10. Why does Catherine mention the living situation of the Ngogo community?A. To stress the importance of protecting chimpan
35、zees from viruses.B. To remind researchers of the potential limitation of the new study.C. To prove that Ngogo chimpanzees are perfect subjects of the study.D. To argue that the discovery of the new study is completely groundless.11. How is the last paragraph developed?A. By offering a definition.B.
36、 By drawing a conclusion.C. By presenting relevant facts.D. By giving examples and opinions.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。一项新的研究发现,乌干达基巴莱国家公园的Ngogo黑猩猩群体中的一些雌性在经历更年期后仍然活着,这进一步证明了人类不是唯一经历更年期的物种。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“You can count species other than humans known to experience and outlive menop
37、ause on one hand.(除了人类之外,你可以用一只手来计算经历并度过更年期的物种)”可知,更年期在动物是很少见的。故选A。【9题详解】词句猜测题。根据划线词前面的内容“Studying urine from 66 Ngogo females, aged 14 to 67, showed that their hormone levels changed after approaching 50, confirming they were in menopause. Interestingly, 50 is also the age when many people begin to
38、 experience menopause.( 研究了66名年龄在14岁至67岁之间的Ngogo女性黑猩猩的尿液,发现它们的激素水平在接近50岁时发生了变化,证实它们已进入更年期。有趣的是,50岁也是许多人开始经历更年期的年龄)”可知,经过了多年的研究,如今已经证实的是乌干达的Ngogo野生黑猩猩也经历着更年期即确定了该研究的发现结果。由此可知,划线句与D选项“The latest discovery casts new light on the puzzle of animal menopause.(这一最新发现为解开动物更年期之谜提供了新的线索)”意思相近,符合题意。故选D。【10题详解】
39、推理判断题。根据倒数第二段中“But Catherine points out that the Ngogo community lives in a chimp paradise: the resource-rich, well-protected Kibale National Park that also lacks leopards, their main predator.(但凯瑟琳指出,Ngogo社区生活在黑猩猩的天堂:资源丰富、保护良好的基巴莱国家公园,那里也没有豹子,豹子是它们的主要捕食者)”以及本段中“The Ngogo population may be an outlie
40、r (局外人) when it comes to the rest of the species,” she cautions.( 她警告说:“与其他物种相比,Ngogo种群可能是一个例外。”)”可推知,Catherine提及了黑猩猩们的生活环境说明了它们与其他动物的不同,是为了提醒研究人员这项新研究的潜在局限性。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“And there is a question concerning “the grandmother effect”, according to which a grandmother has a decidedly benefic
41、ial effect on her children and grandchildren. Chimpanzees do not form long-term pair-bonds and females leave in search of new communities when they reach maturity, which means grandmother chimpanzees likely dont know who their grandchildren are in the same way humans or even orcas do.(研究中还有一个有关“祖母效应
42、”的问题,即祖母对她的子女和孙子女有明显的积极影响。黑猩猩没有人类或虎鲸那样形成长期夫妻关系,母猩猩在成熟后就离开原来的社区寻找新的社区,这意味着祖母黑猩猩可能并不知道谁是她们的孙子女,与人类或甚至虎鲸不同)”可知,最后一段通过提到相关的事实即黑猩猩与人类在“祖母效应”问题上的不同,阐述了对当前研究结论的质疑。由此推知,最后一段是通过提出相关事实来开展的。故选C。DI spoke to my parents last night and for a moment I forgot I wasnt really speaking to them, but to their digital rep
43、licas (复制品). They live inside an app as voice assistants constructed by the company HereAfter AI.In fact, my parents are still alive and well; their virtual versions were made to help me understand the technology. Grief tech, which lets you “talk” with the people youve loved and lost, has been appea
44、ring in science fiction. But now its becoming a reality. Although the thought of it makes some frightened, its not hard to see the appeal that people might turn to digital replicas for comfort.However, there is one major limitation. These replicas may sound like someone you love, but they know nothi
45、ng about you. Anyone can talk to them, and get the same reply in the same tone. “The biggest issue with the technology is the idea that you can generate a single universal person,” says Justin Harrison, founder of a technological service.Creating a virtual avatar you can have more conversation with
46、contributes to your feeling connected to someone you loved and lost, says Erin Thompson, a clinical psychologist. But a grieving person needs to know that these bots can only capture a small part of someone rather than replace healthy, functional human relationships.And there are other risks. Any se
47、rvice that allows you to create a digital replica of someone without that persons participation raises complex moral issues. While some might argue that permission is less important with someone who is dead, cant you also argue that the person who generated the other side of the conversation should
48、have a say too? And what if that person is not, in fact, dead?If digital replicas become mainstream, there will inevitably need to be new regulations around what we leave behind online. And well be better off if we cope with the possibility of these replicas misuse before, not after, they reach mass
49、 adoption.Anyway, I feel lucky to still have the precious opportunity to spend more time with my parents, face to face, no technology involved.12. Which of the following is not a drawback of digital replicas?A. They cant vary their response accordingly.B. They cant mirror every aspect of a person.C.
50、 They may pose threat to the interests of people alive.D. Its hard to gain permission from someone who is not alive.13. Whats the authors attitude towards grief tech?A. Favorable.B. Reasonable.C. Critical.D. Indifferent.14. According to the last two paragraphs, what inspiration did the author draw f
51、rom his experience?A. Technology is advancing faster than imagined.B. Safety risks can be surely avoided by regulations.C. Replicas will not be misused before widely adopted.D. Cherish the beloved ones when they are still around.15. Whats the main idea of the passage?A. Reflections on grief tech.B.
52、Ways to overcome our grief.C. Technology to change our life.D. Controversy over digital replicas.【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章讨论了“悼念科技”(grief tech)这一新兴技术,可以让人与死去的亲人进行对话。虽然这种技术可以在某种程度上带来安慰和联系感,但是也存在很多限制和风险。作者感到庆幸的是,她还有机会和父母面对面地交流,不需要依赖科技。【12题详解】细节理解题。根据第三段中“These replicas may sound l
53、ike someone you love, but they know nothing about you. Anyone can talk to them, and get the same reply in the same tone. “The biggest issue with the technology is the idea that you can generate a single universal person,” says Justin Harrison, founder of a technological service.(这些复制品可能听起来像你爱的人,但他们对
54、你一无所知。任何人都可以和他们交谈,并以同样的语气得到同样的答复。一家技术服务公司的创始人贾斯汀哈里森(Justin Harrison)表示:“这项技术最大的问题在于,你可以创造出一个通用的人。”)”可知,这些数字复制品听起来像你爱的人,但是对你去一无所知,即它们不能反映一个人的方方面面,该信息与B选项相符;同时任何人都可以和他们交谈,并以同样的语气得到同样的答复,即他们不能相应地改变自己的回应,该信息与A选项是一致的;同时根据第五段“While some might argue that permission is less important with someone who is dea
55、d, cant you also argue that the person who generated the other side of the conversation should have a say too? And what if that person is not, in fact, dead?(虽然有些人可能会说,对一个已经死了的人来说,允许不那么重要,但你难道不能说,发起另一方对话的人也应该有发言权吗?如果那个人实际上并没有死呢?)”可知,复制一个已经了死了的人,并且得到这个人的允许去复制它这是很难的,该信息与D选项相符。C选项“They may pose threat
56、to the interests of people alive.(它们可能对活着的人的利益构成威胁。)”文中并未提及。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第四段中“Creating a virtual avatar you can have more conversation with contributes to your feeling connected to someone you loved and lost, says Erin Thompson, a clinical psychologist.(临床心理学家艾琳汤普森(Erin Thompson)说,创建一个可以与你进行更多
57、对话的虚拟化身,有助于让你感觉与你爱过但失去的人有联系。)”以及第三段中“However, there is one major limitation.(然而,有一个主要的限制。)”以及第五段中“And there are other risks.(还有其他风险。)”可知,作者并没有对悼念科技本身提出批判或者赞同的态度,而是从不同的角度来讨论了该技术的优缺点和可能存在的问题。因此,作者对悼念科技的态度是合理的,B选项“reasonable(合理的)”与其相符。故选B。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“If digital replicas become mainstream, the
58、re will inevitably need to be new regulations around what we leave behind online.(如果数字复制品成为主流,将不可避免地需要对我们在网上留下的东西制定新的规定。)”以及最后一段“Anyway, I feel lucky to still have the precious opportunity to spend more time with my parents, face to face, no technology involved.(无论如何,我感到很幸运,我仍然有宝贵的机会和我的父母花更多的时间,面对面,
59、不涉及技术。)”可知,如果数字复制品成为主流,则需要制定和出台大量的新规,因此从作者的角度看,作者是很幸运的因为有很多的宝贵机会和父母面对面的交流,因此面对数字复制品,作者建议当所爱的人还在身边的时候,珍惜他们,把握当下的点点滴滴。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据第二段的“Grief tech, which lets you “talk” with the people youve loved and lost, has been appearing in science fiction. But now its becoming a reality. Although the thou
60、ght of it makes some frightened, its not hard to see the appeal that people might turn to digital replicas for comfort.(悼念技术,可以让你与你爱过和失去的人“交谈”,已经出现在科幻小说中。但现在它正在成为现实。尽管这种想法让一些人感到害怕,但不难看出人们可能会转向数字复制品寻求安慰的吸引力。)以及下文的讲述可知,文章讨论了“悼念科技”(grief tech)这一新兴技术,可以让人与死去的亲人进行对话。虽然这种技术可以在某种程度上带来安慰和联系感,但是也存在很多限制和风险,比如
61、这些数字复制品没有个性,不会了解你的情况,而且对于没有同意生成数字复制品的人而言也存在道德问题。如果数字复制品得到大规模的应用,我们需要制定相关规定和管理措施。作者感到庆幸的是,她还有机会和父母面对面地交流,不需要依赖科技。A选项“Reflections on grief tech.(关于悼念科技的思考。)”概括文章主题,符合主旨。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When you hear your friend passed an exam that you had failed e
62、arlier, will you share her happiness? If you can feel the joy, congratulations! _16_ Studies found that Freudenfreude contributes to kind acts, such as helping others. Celebrating the personal victories of other people can bring on more of our own._17_ Sometimes, your loss might really sting, making
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
