2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:必修5 UNIT 13 PEOPLE WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:必修5UNIT 13PEOPLE WORD版含解析 2022 高考 统考 英
- 资源描述:
-
1、课时提能练(二十五)必修5Unit 13People(A).阅读理解A(2020南昌市一模)The remains of an ancient ape (猿) found in a Bavarian clay site recently caught peoples eye.According to scientists,they may renew peoples opinion on when humans ancestors began standing upright.An international team of researchers said the fossilized sk
2、eleton of a male ape that lived in the humid forests of what is now southern Germany bore a striking resemblance (相似之处) to modern human bones.In a paper published by the journal Nature,they concluded that the previously unknown species named Danuvius guggenmosi could walk on two legs but also climb
3、like an ape.The findings “raise fundamental questions about our previous understanding of the evolution of the great apes and humans,” said Madelaine Boehme,who led the research.The question of when apes could walk on two legs has fascinated scientists since Charles Darwin first argued that they wer
4、e the ancestors of humans.Previous fossil records of apes with an upright move found in Crete and Kenya dated only as far back as 6 million years.These apes are called Toumai.Boehme,along with researchers from Bulgaria,Canada and the United States,examined more than 15,000 bones recovered from the a
5、rchaeological remains.Among the remains they were able to piece together primate (灵长目动物) fossils belonging to four individuals that lived 11.62 million years ago.The most complete,an adult male,likely stood about 1 meter tall,weighed 31 kilograms and looked similar to modernday bonobos,a species of
6、the chimpanzee.Like humans,Danuvius had an Sshaped backbone to hold its body upright while standing.Unlike humans,though,it had a powerful big toe that would have allowed it to grab branches with its foot easily.Fred Spoor,a paleontologist at the Natural History Museum in London,called the fossil fi
7、nds “fantastic” but said they would likely be denied or suspected by others,not least because they could challenge many existing ideas about evolution.【语篇解读】本文主要介绍了科学家新发现的古猿遗骨的相关情况,并指出这可能会刷新人们关于何时人类的祖先开始直立的观点。1Where did the scientists find the bones?AGermany.BBulgaria.CKenya.DBrazil.A细节理解题。根据第二段中的“t
8、he fossilized skeleton of a male ape that lived in the humid forests of what is now southern Germany”可知,科学家在德国发现了古猿遗骨,故选A。2What can we infer about Danuvius?AIt could make Sshaped tools.BIt was a species of the chimpanzee.CIt lived in Crete and Kenya.DIt existed much earlier than Toumai.D推理判断题。根据第四段中
9、的“Previous fossil records of apes with an upright movefound in Crete and Kenyadated only as far back as 6 million years.These apes are called Toumai”和第五段中的“Among the remains they were able to piece together primate(灵长目动物)fossils belonging to four individuals that lived 11.62 million years ago”可推知,Da
10、nuvius生活的时期比Toumai早得多,故选D。3How does Spoor feel about the finding?AIt offers further support for the theory of evolution.BIt may cause much debate.CIt is a fantastic finding.DIt denies the previous ideas.B推理判断题。根据最后一段中的“they would likely be denied or suspected by others”可推知,Spoor认为这项发现可能会引起很多争议,故选B。4
11、Which of the following would be the best title for the text?AThe Secrets Revealed from FossilsBLegend of Humans AncestorsCFindings Against the Theory of EvolutionDThe Oldest Example of Upright Ape Found in a Bavarian Clay SiteD标题归纳题。本文主要介绍了一项考古发现,通读全文内容可知,第一段概括了全文的主要内容,由此可知,D项最适合作本篇文章的标题。B(2020长春市普通
12、高中质量监测二)An argument is an exchange of views between people who do not agree with each other.Some arguments turn into angry quarrels.Suppose,a friend borrowed your car and left it full of fast food rubbish. What if you dealt with the situation this way:YOU: Why did you leave all that trash in my car?
13、 Its an absolute mess,and Im tired of you always being so inconsiderate.FRIEND: Look whos talking.Youre such a slob (邋遢鬼)that I didnt think youd notice.How did a minor incident turn into such an unpleasant exchange? You were angry and feeling as though your kindness was being abused.So instead of ta
14、lking with your friend,you yelled at him.“Why did you” was a challenge.Thats why your friend immediately went on the defensive and yelled back.Now the argument is over.In fact,you dont feel satisfied with the fact that youve told him off! In_the_heat_of_the_moment,he said something that hurts your f
15、eelings.And perhaps you didnt really mean what you said.How can you avoid such situations? Learn to argue in a better way.Try something like this:YOU: I dont like it when you leave trash in my car.It makes me feel like you dont respect me.FRIEND: Youre right.It was very inconsiderate.I wont do it ag
16、ain.Before speaking,take a deep breath and get control of your anger.The words you use will let your friend know specifically what is bothering you and most importantly,treat him with respect.So he will respond in the same way.Also notice that begin the argument with the pronoun “I”An argument begin
17、ning with“You did.” is generally a challenge.What usually follows is criticism or an insult.And it goes downhill fast from there.Using “I” in arguments wont eliminate all disagreements,but it can certainly cut down on the yelling.【语篇解读】本文以一个例子为主线,介绍了在争论中应学会使用代词“我”。这虽不能消除所有的分歧,但它确实可以减少争吵,使交流更顺畅。5How
18、may you feel after an unpleasant argument with your friend?ADissatisfied and regretful.BStill wanting to argue.CSatisfied with the yell.DChallenged by the argument.A推理判断题。根据第五段中的“you dont feel satisfied” “And perhaps you didnt really mean what you said”可推知,在与朋友发生不愉快的争论后,你可能会不高兴并后悔。故选A。6Which can pro
19、bably replace the underlined phrase “In the heat of the moment”?AWhen it was hot outside.BWhen the talk became exciting.CWhen the argument got emotional.DWhen your friend was warmer than ever.C推理判断题。根据画线部分后的“he said something that hurts your feelings”可知,他说了一些伤害你感情的话。并结合语境可推知,画线短语的含义与C项“当争论变得情绪化时”意思相
20、符。故选C。7Which sentence might be used in an “I” argument?AYou are making me feel bad.BWhats the matter with you?CWhat on earth are you telling me?DIt makes me feel bad when hearing that.D推理判断题。根据第六段中的“It makes me feel like you dont respect me”以及最后两段的内容可知,D项符合题意。8What is the text mainly about?AWinning
21、arguments with other people.BMaking sure that people do what you want.CUsing the “I” method to communicate better.DAvoiding having disagreement with friends.C主旨大意题。通读全文可知,最后一段“UsingI in arguments.cut down on the yelling”为全文的中心句,并结合文章其他内容可知,本文通过一个例子介绍了在争论中使用代词“我”会使交流更顺畅。故选C。.完形填空(2020湖北省部分重点中学第一次联考)I
22、 just took part in my first MidAutumn Festival celebration in China. _1_ a week after arriving for my graduate studies,I was kind of homesickmemories of past _2_ back in Kenya with my family and friends appearing in my mind.On the morning of Friday,September 13th,the _3_ on the campus was very cheer
23、ful.Chinese students explained to us the importance of the day as gifts of mooncakes were _4_.Then came the night.The full moon hung _5_ in the sky as if it were about to fall.Millions of eyes looked at it with_6_.Unlike previous nights,a cool breeze swept through the campus.With African music playi
24、ng on my headphones,I danced in my way,_7_ in the wind,and forgetting myself for a moment. As I _8_ to my room,I was fascinated by the festivals idea.My _9_ mind pushed me online where I came across the poem“Prelude to Water Melody”(水调歌头),by the wellknown Chinese writer Su Dongpo.This poem concisely
25、 seized what I was _10_ .The message and the tone both resonated(引起共鸣)with my feelings.Su wondered what time it was in the sky while writing the poem. _11_ the time differences between China and Kenya,I was constantly trying to _12_ what time it was back at home.Finally,Su asked his family to join h
26、im in _13_ the timeless perfection of a full moon in a _14_ night.What a good way to finish! I,too,was hoping that all was well with my family.Despite the distance and _15_ that comes with not seeing or hearing from a loved one,we were all flourishing(健康幸福)when admiring the _16_moon.And while we may
27、 go away from home,as happens from time to time;the family remains the most important _17_ to our existence.As the Chinese used the holiday to_18_with the loved ones,the Kenyan community also got together,shared a meal and walked on the streets under the neon lights.As I wrote this,a day after the F
28、estival,I couldnt help but look forward to the next.Thank my Chinese friends,whose _19_ made me and a crowd of other foreign students experience an_20_ MidAutumn Festival.【语篇解读】“我”是一位来自肯尼亚的留学生,在刚来中国的时候,“我”有些想家,但恰逢中国的中秋节,“我”和中国朋友一起过了一个难忘的中秋节;回到房间后,“我”在网上看到了苏东坡的词,体会到其所传递的情感之后,“我”的思乡之情变成了对家人的美好祝福。1A.Pr
29、operlyBTypically CExactlyDSimilarlyC根据下文中的“I was kind of homesick”可推知,“我”应该刚到中国上学不久。由此可知,此处表示“我”来中国正好一周的时间。故选C。2A.collectionsBexperiences ChobbiesDexpectationsB根据本句中的“homesick”及“memories”可知,“我”怀念在肯尼亚和家人、朋友在一起的那些经历。故选B。3A.atmosphereBsceneryCarchitectureDtraditionA根据本句中的“cheerful”以及文章所提到的中秋节这个背景可知,当时因
30、为是中秋节,所以校园里的氛围非常令人愉快。故选A。4A.missed BsurroundedCrecoveredDexchangedD根据中秋节这一背景,以及句中的“gifts”可知,在中秋节那天,人们把月饼作为礼物交换。故选D。5A.unstablyBproudly CconstantlyDpermanentlyA根据下文中的“as if it were about to fall”可知,月亮看起来似乎要掉下来了。由此可推知,当时的满月不稳固地挂在天空。故选A。A项意为“不稳固地”;D项意为“永久地”。6A.terrorBadmirationCdoubtDmercyB根据上文中的“the c
31、ampus was very cheerful”以及该空前的“Millions of eyes looked at it”可知,此处表示无数双眼睛都在赞赏地注视着月亮,即赏月。故选B。7A.lying BdivingCstrugglingDfloatingD根据语境可知,“我”的耳机里播放着非洲音乐,“我”随着音乐舞动,在风中飘动。故选D。8A.hurried BcalledCreturnedDrodeC根据空后的“to my room”可知,“我”在校园里赏月之后,回到了房间。故选C。9A.surprising BcuriousCnervousDupsetB根据空前的“I was fasci
32、nated by the festivals idea”以及本句中的 “pushed me online”可知,“我”对这个节日的构思很感兴趣,因此好奇心促使“我”在网上查阅有关中秋节的信息。故选B。10A.going through Bstanding forCtaking upDputting offA根据下文中的“The message and the tone both resonated(引起共鸣) with my feelings”可知,这首词所传递的信息和基调都与“我”的感受产生了共鸣。由此可知,此处表示这首词简明地抓住了“我”正在经历的事。故选A。A项意为“经历”;B项意为“代
33、表”;C项意为“占据”;D项意为“推迟”。11A.Assuming BDiscussingCConsideringDExpressingC根据上文中的“Su wondered what time it was in the sky”可推知,通过体会苏东坡当时的所思所感,考虑到中国与肯尼亚的时差,“我”一直试着弄清楚当时在“我”的家乡是什么时间。故选C。12A.figure out Bappeal toCbring aboutDcare forA参见上题解析。A项意为“弄清楚”;B项意为“呼吁,上诉”;C项意为“引起”;D项意为“照顾,非常喜欢”。13A.communicating Bacqui
34、ringCrepresentingDenjoyingD根据空后的“the timeless perfection of a full moon”可知,此处表示苏东坡在词中邀请他的家人和他一起欣赏一轮满月永恒的完美。故选D。14A.dark BcloudlessCdeepDwarmB根据空前的“a full moon”以及上文“我”和同学在校园里赏月,结合常识可知,能看到满月,应是在一个晴朗的夜晚,B项意为“晴朗的”,故选B。15A.beauty BtemperatureCanxietyDfreedomC根据空后的“not seeing or hearing from a loved one”可
35、推知,此处表示尽管与所爱的人相距甚远且因见不到所爱之人或没有得到所爱之人的消息而心怀焦虑,但当欣赏满月时,我们都健康幸福。故选C。16A.pale BnewCcoldDfullD参见上题解析。17A.unit BgroupCfieldDmessageA根据语境可推知,这里表示虽然我们离家很远,但是家在我们的生命中始终是最重要的组成部分。故选A。18A.associate BworkCreuniteDdoC根据语境并结合常识可知,中国人在中秋佳节和所爱的人团聚。故选C。19A.honesty BwarmthCbraveryDstrengthB根据第一段中的“the _ on the campus
36、 was very cheerful”以及 “Chinese students explained to us the importance of the day as gifts of mooncakes were _”并结合选项可推知,中国朋友的热情让“我”和其他留学生经历了一个难忘的中秋节。故选B。20A.honorable BimaginableCreasonableDunforgettableD根据上文中的“I couldnt help but look forward to the next”可知,“我”和其他留学生经历了一个难忘的(unforgettable)中秋节。honora
37、ble“可敬的”;imaginable“可想象的”;reasonable“合理的”。课时提能练(二十六)必修5Unit 13People(B).阅读理解A(2020开封市高三模拟)The bus stops in the Dutch city of Utrecht are as beautiful as they are practical.Now,316 bus stops feature a green roof that adds some life to the city,while also storing rainwater,catching dust,and providing
38、some much needed shade during the hot months.This project is good for the honeybee population that is attracted to the plants on the roof.To keep up this successful ecosystem,municipal workers drive around in electric cars,taking care of the mini gardens.Another one of the biggest benefits to come o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-546663.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
