2022版高中北师大版英语一轮课时提升作业 必修4 UNIT 12 CULTURE SHOCK WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高中北师大版英语一轮课时提升作业 必修4 UNIT 12CULTURE SHOCK WORD版含解析 2022 高中 北师大 英
- 资源描述:
-
1、温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。十二必修4 Unit 12Culture Shock . 阅读理解A(2021荆门模拟)A British friend told me he couldnt understand why Chinese people love eating sunflower seeds(嗑瓜子) as a snack so much. “Ive met a lot of older Chinese and many have a crack in their front teeth;
2、 I believe thats from cracking the seeds, ” he said. I had never noticed the habit, but once he mentioned it, I suddenly became more aware. I realized that whenever Im watching TV or typing a report, I always start mindlessly cracking sunflower seeds. My friend doesnt like sunflower seeds, and, to h
3、im, it seems unnecessary to work so much just to get one small seed. When we were young, the whole family would usually get together for Chinese New Year. Then, we all lived close to one another, usually in a small city, and sometimes even neighbors would go door-to-door on Chinese New Years Eve to
4、check out what every household was making. I remember my parents would be in the kitchen cooking. Out in the living room, a large table would already be laid out, complete with fancy tablecloth, ready-made dumpling fillings, and dishes full of candy, fruits and sunflower seeds. Some of the dishes we
5、re to be offered to our ancestors later, while others were for neighbors and children to eat before the evening feast. I must have learned how to crack sunflower seeds back then. I dont think its right to criticize ones choice in food or eating habits, no matter how strange they may seem. Its not on
6、ly in China. When I went abroad, I found people had all sorts of strange habits when it came to food. In Denmark, they put salted red fish on bread and eat it for dinner, no matter how much it ruins your breath. They think its a delicacy(美味佳肴), and its connected to their certain culture. I think its
7、 a wonderful tradition. 【文章大意】本文是一篇夹叙夹议文。用中国人喜欢嗑瓜子和丹麦人喜欢吃面包配咸红鱼来证明饮食习惯来自特定的文化。1. What did the writer become aware of? A. She had ever typed a report about seeds. B. She had various snacks while watching TV. C. She damaged her teeth by eating sunflower seeds. D. She had a habit of cracking sunflower
8、seeds. 【解析】选D。推理判断题。根据第二段中的“I had never noticed the habit, but once he mentioned it, I suddenly became more aware. I realized that whenever Im watching TV or typing a report, I always start mindlessly cracking sunflower seeds. ”可知, 作者意识到自己有嗑瓜子的习惯, 故D项正确。2. What does the writer prove by mentioning Ch
9、inese New Year? A. The traditions of celebrating it disappear. B. Eating sunflower seeds is related to it. C. The families get together for it. D. Children can eat delicious food on that day. 【解析】选B。推理判断题。根据第四段可知, 春节的时候桌子上会摆放很多美食, 其中就有瓜子, 小孩可以在年夜饭前吃, 作者就是在那时学会了嗑瓜子。由此可知, 作者提到春节是为了证明嗑瓜子和春节有关, 故B项正确。3.
10、 The writers attitude to Denmarks way of eating bread is _. A. neutral (中立的)B. critical (批评的)C. acceptableD. doubtful【解析】选C。推理判断题。根据文章最后一句话可知, 作者认为丹麦人吃面包配咸红鱼是一个很好的传统。由此可知, 作者接受这种吃法, 故C项正确。4. What lesson can we learn from the story? A. One kind of food doesnt necessarily suit everyone. B. It is good
11、to form healthy eating habits. C. Eating habits come from a certain culture. D. Changing your eating habits will change your life. 【解析】选C。推理判断题。根据最后一段中的“They think its a delicacy, and its connected to their certain culture. ”可知, 丹麦人认为这样吃面包是美味的, 这和他们的特定的文化有关, 正如作者喜欢嗑瓜子和春节文化有关。由此可知, 饮食习惯来自特定的文化, 故C项正确
12、。【知识拓展】难句解读I realized that whenever Im watching TV or typing a report, I always start mindlessly cracking sunflower seeds. 分析: 本句中that引导宾语从句, 其中含有whenever引导的让步状语从句。翻译: 我意识到, 每当我在看电视或打报告的时候, 我总是开始无意识地嗑葵花籽。BJoining a short-term research program in China has not only allowed Pakistani agricultural scie
13、ntist Sayyar Khan to push forward with his academic studies, but also given him a chance to see a country he had heard so much about. Khan, 41, is an assistant professor at the Institute of Biotechnology and Genetics at the University of Agriculture located in the city of Peshawar in Pakistan. He is
14、 now doing a one-year post-doctoral fellowship at the Beijing Academy of Agriculture and Forestry Sciences. The program is sponsored by the Chinese Ministry of Science and Technology, and many young talented scientists who come from cooperating countries, such as Pakistan, are offered opportunities
15、to work in China. Khan, who arrived in Beijing in November last year, mainly studies the bulb(鳞茎) of the lily plant, which is used for both traditional Chinese medicines and decorations. His job is to check the microbes(微生物)in the soil around the roots, and try to separate the microbes that are bene
16、ficial to the plant. Although this is his first visit to China, Khan says he is well-informed of the long friendship between China and Pakistan. He is impressed by the cooperation in education between China and Pakistan, especially since the beginning of the Belt and Road Initiative in 2013. Khan sa
17、ys the Belt and Road Initiative will have a very positive impact on the world, and expects the China-Pakistan Economic Corridor to bring great benefits to Pakistan. So far, his research program is going well, and 40 percent of the work has been completed. The current project has actually paved(铺设) t
18、he way for further cooperation between his university and the academy, and the two organizations have already signed a memorandum of understanding. Also, visits were paid to both institutions over the past few months to discuss future cooperation. “I hope that I can continue visiting China to partic
19、ipate in such cooperation projects, ” he says. 【文章大意】本文是一篇记叙文, 主要记叙了一位巴基斯坦科学家在中国高校学习, 从事科研的经历。5. Why does Sayyar Khan come to China? A. To visit China. B. To teach in China. C. To continue his study. D. To make business. 【解析】选C。细节理解题。从第一段可知他想继续他的学术研究。故选C。6. What is Sayyar Khans study of the bulb of
20、lily plant for? A. Checking the microbes in the soil around lily. B. Traditional Chinese medicines and decorations. C. Isolating the microbes in the soil around lily. D. Producing more Chinese medicines only. 【解析】选C。细节理解题。根据第三段最后一句His job is to check the microbes in the soil around the roots, and tr
21、y to separate the microbes. . . 可知他研究的最终目的是分离鳞茎周围土壤中的微生物。故选C。7. What does Khan think of the relationship between China and Pakistan? A. Hopeful. B. Critical. C. Worried. D. Pessimistic. 【解析】选A。推理判断题。根据第四段中的词语“impressed; have a very positive impact on; bring great benefits to”可知他对中巴关系充满希望。故选A。8. Whic
22、h of the following can replace the underlined word“memorandum”in Paragraph 5? A. Name. B. Cheque. C. Document. D. Letter. 【解析】选C。 词义猜测题。根据最后一段中的第二句“The current project has actually paved the way for further cooperation between his university and the academy”可知该词与C选项“document”文件意思相近。故选C。【知识拓展】词汇积累cur
23、rent adj. 现在的; 流通的, 通用的 n. (水, 气, 电)流; 趋势; 涌流actually adv. 实际上; 事实上traditional adj. 传统的; 惯例的. 阅读填句(2021郑州模拟)Once, I had an American friend. After she went back home, I never heard from her again. I cant help but wonder if there can ever be real friendship between Westerners and us Chinese. What is f
24、riendship? The Oxford English Dictionary says, “The emotions or conduct of friends. ”In both Western and Chinese culture, we have similar proverbs when it comes to friendship, such as “a friend in need is a friend indeed. ”1Chinese people value friendship highly. As you know, Chinese people are know
25、n to be extremely hospitable and open-hearted. 2 However, there are different types of friendship and they treat them differently. One type of friend in China is a “close acquaintance” who only occasionally eats and drinks and hangs out with you. In the West, they are called “a fair-weather(不可共患难的)f
26、riend. ”Nikki was that kind of friend. Despite our language barrier, we had a lot of fun together. 3 Only real friends can enter your inner circle, where assistance and special care are always provided. 4 They tend to make friends with those who share the same values or interests. When a foreign fri
27、end of mine asks for favors on behalf of his or her friend, I often have to clarify whether that person is a “close friend” or just a friend, and then I will decide how much I will help. 5 But the depth of that friendship is different. So how will you know how I feel about you? Well, the moment I st
28、op being polite around you, you are my real friend. A. They refer to anyone they know as a “friend”. B. Friendship in the West is mostly pursued for fun. C. However, there is a cultural gap between the two sides. D. Of course, Westerners and Chinese people can be good friends. E. Real friends can sh
29、are all our sorrows and double all our joys. F. The second type of friend in China is a “real friend” who is practically your family. G. Theyll take turns with you in picking up the bill, because thats what good friends do. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中西方在友谊文化上的差距。1. 【解析】选C。根据前一句“In both Western and Chine
30、se culture, we have similar proverbs when it comes to friendship, such as a friend in need is a friend indeed. ”可知, 在中西方文化中, 我们在友谊方面有类似的谚语, 比如“患难见真情”。C项“然而, 双方在文化上存在差距”承上启下, C项中的“the two sides”和上文“In both Western and Chinese culture”相呼应, 符合语境。故选C项。2. 【解析】选A。根据前一句“As you know, Chinese people are know
31、n to be extremely hospitable and open-hearted. ”可知, 众所周知, 中国人非常好客, 心胸开阔。A项“他们把认识的人称为朋友”承上启下, 符合语境。故选A项。3. 【解析】选F。根据上文的“One type of friend in China is a close acquaintance who only occasionally eats and drinks and hangs out with you. ”可知, 在中国, 有一种类型的朋友是“亲密的熟人”, 只会偶尔和你一起吃吃喝喝和闲逛。F项“在中国, 第二类朋友是真正的朋友, 实际
32、上就是你的家人”承上启下, F项中的“The second type of friend in China”和上文的“One type of friend in China”相呼应, 符合语境。故选F项。4. 【解析】选B。根据后一句“They tend to make friends with those who share the same values or interests. ”可知, 他们倾向于与那些价值观或兴趣相同的人交朋友。B项“西方的友谊主要是为了乐趣” 与下文紧密衔接, B项中的“for fun”和下文的“share the same values or interests
33、”相呼应, 符合语境。故选B项。5. 【解析】选D。根据后一句“But the depth of that friendship is different. ”可知, 但那种友谊的深度是不同的。D项“当然, 西方人和中国人可以成为好朋友”与下文紧密衔接, D项中的“can be good friends”和下文的“that friendship”相呼应, 符合语境。故选D项。【知识拓展】词汇积累similar adj. 相似的n. 类似物depth n. 深度occasionally adv. 偶尔; 间或hang out 闲逛. 语法填空阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词
34、的正确形式。(2021大庆模拟)Culture conflicts can occur anytime you travel, but every once in a while they happen in some 1. (true) unexpected ways. From shopping with many coins to 2. (light) up a cigarette outdoors, these are strange and embarrassing travel mistakes 3. (travel) would do their best to avoid. F
35、or example, 4. is illegal to feed pigeons on the streets of San Francisco. The city 5. (know) for the Golden Gate Bridge blames the common birds for spreading disease and damaging property. Anyone 6. is caught providing food for San Franciscos pigeons could face a heavy fine. Moreover, citizens 7. (
36、encourage) to report pigeon feeders to the citys police department. For another example, youd better think twice before you smoke in Singapore. Singapore has 8. (serious) smoking penalty(处罚)in the world. Smoking in public will earn a tough fine. More surprisingly, if youre shopping in Canada, dont e
37、xpect cashiers 9. (accept) many coins as your sole method of payment. According to Canadas Currency Act, stores can legally refuse excessive amounts 10. coins. With pennies, for example, customers payments may be rejected if they try to use more than 25 one-cent coins at a time. 【文章大意】本文是一篇说明文。主要介绍了
38、在旅行过程中要注意的一些文化差异。1. 【解析】truly。考查副词。句意: 在你旅行中, 文化冲突随时都可能发生, 但偶尔也会以意想不到的方式发生。空格所在的句子是一个主干成分完整的句子, 根据空格后的形容词unexpected可知此处要用一个副词来修饰形容词, 故答案为truly。2. 【解析】lighting。考查动名词。句意: 从用许多硬币购物到在户外点烟, 这些都是旅行者应该尽量避免的奇怪而尴尬的旅行错误。空格前的to为介词, 故空格处要填一个动名词, 故答案为lighting。3. 【解析】travelers。考查名词。句意: 从用许多硬币购物到在户外点烟, 这些都是旅行者应该尽量
39、避免的奇怪而尴尬的旅行错误。根据空格后“would do their best to avoid”可知空格处所填词指人, 故答案为travelers。4. 【解析】it。考查代词。句意: 例如, 在旧金山街头喂鸽子是违法的。分析句子结构可知“to feed pigeons”是句子真正的主语, 为了避免句子头重脚轻, 一般用it作形式主语, 故答案为it。5. 【解析】known。考查非谓语动词。句意: 这座以金门大桥闻名的城市, 指责普通鸟类传播疾病, 破坏财产。分析句子结构可知blames是句子的谓语, 故空格处要填所给动词的非谓语形式, The city与know是逻辑上的动宾关系, 故答
40、案为known。6. 【解析】who/that。考查定语从句引导词。句意: 任何为旧金山鸽子提供食物的人都将面临高额罚款。分析句子结构可知空格所在的句子是一个缺少主语的定语从句, 先行词为不定代词Anyone, 故引导词可以用that, 先行词指人, 也可以用who引导, 故答案为who/that。7. 【解析】are encouraged。考查动词语态。句意: 此外, 还鼓励市民向市公安局举报喂鸽子者。分析句子结构可知空格处填谓语, citizens与encourage之间是被动关系, 且前一句为一般现在时, 故此处要用一般现在时的被动语态, 根据主谓一致可知答案为are encourage
41、d。8. 【解析】the most serious。考查形容词的最高级。句意: 新加坡有世界上最严重的吸烟处罚。根据空格后的名词短语smoking penalty可知空格处要填形容词, 根据in the world可知这是在全世界范围内, 结合语境, 此处要填形容词最高级, 故答案为the most serious。9. 【解析】to accept。考查固定搭配。句意: 如果你在加拿大购物, 不要期望收银员会接受很多硬币作为你唯一的付款方式。“expect sb. to do sth. ”固定搭配, 意为“期望某人做某事”, 故答案为to accept。10. 【解析】of。考查固定短语。句意
42、: 商店可以合法地拒绝过多大量的硬币。“amounts of”固定搭配, 意为“大量的、相当数量的”, 故答案为of。 . 阅读理解(2021湖南模拟)The word sorry is probably the most over used word in the United Kingdom: whether people are sorry about the weather or sorry because someone else has bumped into(撞上) them, chances are an average person has made at least one
43、 apology in the past hour or two. The British apologise more frequently than members of other cultures. But why? The readiness of the British to apologise for something they havent done is impressive. In her book Watching the English, social anthropologist Kate Fox describes experiments in which she
44、 deliberately bumped into hundreds of people in towns and cities across England. She also encouraged colleagues to do the same abroad, for comparison. Fox found that around 80% of English victims said sorryeven though the collisions were clearly Foxs fault. “Possibly people said it without even real
45、ising it, but compared to when tourists from other countries were bumped into, the difference was marked, ” Fox writes. British society values that its members show respect without imposing(强加)on someone elses personal space, and without drawing attention to oneself. As a consequence, British people
46、 may sometimes use sorry in a way that can seem inappropriate to outsiders, including Americans. There may be some benefits to say sorry, toosuch as fostering trust. Interestingly, that is true even when people are apologising not for mistakes theyve made, but rather for circumstances beyond their c
47、ontrol. In one study, psychologist Wood Brooks arranged for an actor to approach 65 strangers at a train station on a rainy day and ask to borrow their mobile phones. In half the cases, the actor began by saying: “Sorry about the rain”. When he did this, 47% of strangers gave him their mobiles, comp
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-551124.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
