河南省商丘市2019-2020学年高二英语下学期期末联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 商丘市 2019 2020 学年 英语 学期 期末 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省商丘市2019-2020学年高二英语下学期期末联考试题(含解析)考生注意:1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区 域内作超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。4. 本卷命题范围:北师大版(兼顾人教版)模块7模块8。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.
2、5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who will be at the party?A. The mans friends. B. The mans guests. C. The womans friends.2. What is the relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Wife and husband. C. Teacher and student.3. What di
3、d the woman think of the festival?A. It was great.B. Little of it was enjoyable.C. The dance music was bad.4. Where will the speakers take Jerry for lunch?A. To a restaurant. B. To a bar. C. To a cafe.5. Where does the conversation probably take place?A. In an office. B. At home. C. In a shop.第二节(共1
4、5小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段 对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When does the class begin?A. At 2:00. B. At 2:15. C. At 2: 30.7. How many units do the speakers have to study?A. 1. B. 3. C. 5.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did
5、the man go home late last week?A. He missed the last bus. B. He played too late. C. He forgot the time.9 What does the woman advise the man to do?A. Keep silent to his parents.B. Ask for a chance to go out.C. Apologize to his parents.听第8段材料,回答第10至12题。10. Who will visit a customer today?A. Ron. B. Th
6、e woman. C. The man.11. What is the man going to do this morning?A Discuss with Mr. Smith. B. Attend a trade exhibition. C. Take a report to a home office.12. What will the speakers do together?A. Have lunch. B. Share a taxi. C. Meet on the third floor.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the woman talk to
7、 the man?A. To invite him to exercise.B. To learn something about a gym.C. To ask for his advice on sports.14. What does the man like best?A. Swimming. B. Weight-lifting. C. Dancing.15. How should the woman pay to get a discount?A. In cash. B. By credit card. C. By cheque.16. What does the man sugge
8、st the woman take to the gym?A. Her swimsuit. B. Her dancing dress. C. Her sports shoes.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker?A. A head teacher. B. A gym teacher. C. A staff of the museum.18. What will the next Science Night be about?A. Car racing. B. Plastic. C. Films.19. Which of the following
9、 age of children can attend the event?A. 13 years old. B. 15 years old. C. 17 years old.20. What will the speaker do next?A. Leave for the museum at once. B. Show the listeners around. C. Answer the listeners5 questions. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AOn
10、line Event:What Happened at the Big Bang(爆炸)?Over the past few decades, weve made unbelievable discoveries about how our universe developed over the past 13. 8 billion years. But we still know very little about what happened in the first seconds after the big bang.In the latest New Scientist online
11、event, the speaker Dan Hooper will examine how physicists are using experiments to re-create the conditions of the big bang, and to deal with mysteries like how our universe came to contain so much matter and so little antimatter.Early bird ticket offer 12, and your ticket includes:Live lecture last
12、ing 40 minutesQuestion & Answer with Dan HooperOn-demand access to a recording of the lecture and Q & A, available(可得到的)to watch for 12 months An additional 40-minute physics lecture About the speaker:Dan Hooper is a senior scientist and the head of the theoretical astrophysics group at the Fermi Na
13、tional Accelerator Lab, as well as a professor of the University of Chicago. He is especially interested in questions about dark matter and the early universe.Event information:This online event will start at 6 pm on Thursday, July 9 and will last for about one hour. Access to a recording of the eve
14、nt will be available from July 10 to ticket buyers for the 12 months following the live event.Booking information:Tickets are only refundable(可退还的)if New Scientist stops this event. New Scientist Ltd has the right to change the event and its arrangement, or stop the event. Tickets are only available
15、 in advance through New Scientist website.1. What benefit can the ticket buyers enjoy?A. Interviewing the speaker face to faceB. Taking someone else to attend the lecture.C. Getting a video tape of a 40-minute physics lecture.D. Watching a recording of the event within one year.2. What can we know a
16、bout Dan Hooper?A. He works at a university.B. He is a world-famous writer.C. He is the head of New Scientist Ltd.D. His study focuses on questions about online events.3. What do you have to do if you want to attend the event?A. Get in touch with Hooper.B. Buy a ticket ahead of time.C. Arrive before
17、 6 pm on the day.D. Get permission from the organizer.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】本文是应用文。文章是关于新科学家杂志将举办的一次在线活动的安排的介绍。【1题详解】细节理解题。根据Event information部分介绍中“Access to a recording of the event will be available from July 10 to ticket buyers for the 12 months following the live event.” 从7月10日开始,现场活动之后的12个月即一年内
18、,购票者都可以上网观看该活动的录播。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据About the speaker部分介绍中“Dan Hooper is a senior scientist and the head of the theoretical astrophysics group at the Fermi National Accelerator Lab, as well as a professor of the University of Chicago. (DanHooper是一位资深科学家,是Fermi国家加速器实验室理论天体物理学小组的负责人,也是芝加哥大学的教授)”中的“a
19、professor of the University of Chicago”可知,Dan Hooper应该在芝加哥大学工作。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Booking information部分介绍中“Tickets are only available in advance through New Scientist website.”可知,如果你想参加这个活动,必须通过新科站提前购买门票。故选B项。BMy mom was a beauty who seldom spent time and money on her physical appearanceespecially i
20、n terms of fancy clothes or hairstyles. She just kept beautiful in her way: rest, water, exercise, vegetables and laughter.My mom would tell me her father had her run his little corner store from the age of ten. She saw poor people come in, looking for food and making hard choices, like meat or chee
21、se. She took their coins with an eye on the bottom line. It was up to her to ensure the register balanced at the end of the day. So from a young age, my mom had her mind conditioned about money.However, my mom had one weakness: diamonds. In 1958, my teenage dad gave her a diamond chip as an engageme
22、nt(订婚)ring, which she proudly wore until she saved enough for an “upgrade. By then, she was in her thirties. Over the years, my mom also acquired other diamond pieces like earrings. Mom wore them proudly and she simply loved the way her diamonds sparkled(闪耀).On my parents 50th wedding anniversary, I
23、 treated them to dinner at a restaurant. It made her happy, but Mom had her eye on a big diamond to mark the occasion. My dad found her a six-carat(克拉)one. Mom said each carat represented a decade that she loved my dad, plus one to grow on. For the next six years, she never took it off her finger.Kn
24、owing how my mom loved that diamond made it more special when she left it to me. After wearing it on my hand for a year, I decided to set it into a necklace where itd be closer to my heart. It reminds me of my mom every day, no matter what Im doing, and it speaks to me in unique ways.4. What can we
25、know about Mom?A. She spent much on her makeup.B. She was a vain beautiful woman.C. She kept beautiful in a natural way.D. She was proud of her appearance.5. What made Mom careful about spending money?A. The words of neighbors.B. Her life in a poor family.C. The choice of the poor people.D. Her expe
26、rience in her fathers store.6. Mom most probably thinks of the diamonds as a sign of_ .A. luckB. loveC. statusD. wealth7. What is the best title for the text?A. Mothers Love for DiamondsB. Love Between Mother and DaughterC. Memories of Beautiful DiamondsD. Strong Love for a Determined Mother【答案】4. C
27、 5. D 6. B 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述妈妈由于从小的经历而在花钱方面很节制,但是非常喜爱钻石,把钻石看作是爱的象征,作者也为怀念妈妈,而把妈妈的钻石镶嵌在项链上时刻戴在身上。【4题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“She just kept beautiful in her way: rest, water, exercise, vegetables and laughter.(她只是用她自己的方式保持美丽:休息,喝水,锻炼,蔬菜和笑声)”可知,妈妈用天然的方式保持美丽。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第二段内容可知,妈妈自小在她的父亲的商店里帮忙,要确保一天
28、结束收款平衡,结合本段最后一句“So from a young age, my mom had her mind conditioned about money.(所以从小,我的妈妈就有节制地花钱)”可知,是在她父亲的商店帮忙的经历使妈妈花钱方面很小心。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“Mom said each carat represented a decade that she loved my dad, plus one to grow on.(妈妈说每一克拉代表她对爸爸十年的爱,还有一克拉在增长)”可知,妈妈认为钻石是爱的象征。故选B项。【7题详解】主旨大意题。通读全文
29、内容可知,妈妈由于从小的经历而在花钱方面很节制,但是非常喜爱钻石,把钻石看作是爱的象征,作者也为怀念妈妈,而把妈妈的钻石镶嵌在项链上时刻戴在身上,所以A项“妈妈对钻石的爱”适合作本文标题。故选A项。CWhen theres a heat wave, ocean temperatures rise. That heat causes coral reefs (珊瑚礁) to lose their color, which shows the corals are dying. Fish then leave, and without the fish activity, reefs fall s
30、ilent. A new study finds playing the sounds of a healthy reef can attract fish back to dead or dying areas. Indeed, those sounds could help bring a reef back to life.Tim Gordon, a biologist at the University of Exeter in England, studies the effect of sound on sea animals. He and his research group
31、“felt surprised at so many different sounds you can hear on a healthy reef”. They were shocked by how quiet the reefs became as they died. That got them wondering: Could sound help renew dying reefs by attracting fish?So Gordon used pieces of dead coral to create small patches (小块) of reefs along th
32、e Great Barrier Reef. He placed them at least 25 meters from each other and from other reefs. Gordon left eleven patches alone. These served as his controls. He set up a loudspeaker around another eleven patches. The speakers played healthy reef sounds. The last eleven patches served as a different
33、type of control. They got a set-up that looked like the loudspeaker but played no sound.Fish arrived at all three types of patches. But they showed up more quickly at the ones that had sound. Besides, those small reefs ended up with twice as many fish by the end of the experiment. Reefs with sound a
34、lso had more species overall. Gordon found no difference between the two types of controls. It was sound, not the speaker set-up , that had attracted the extra fish. Playing healthy reef sounds adds another powerful tool to restore our reefs, Gordon says.8. What has led to the death of coral reefs?A
35、. Too many fish.B. Noise pollution.C. Loss of their color.D. High ocean temperatures.9. What is the purpose of the second paragraph?A. To introduce sounds of a healthy reef.B. To raise doubts about dying coral reefs.C. To explain the reason for the new study.D. To show the positive effect of fish on
36、 corals.10. What did Gordon and his team do in their study?A. They played healthy reef sounds for two groups of patches.B. They created 33 patches with the collected pieces of dead coral.C. They set up a loudspeaker around all the patches of dead coral.D. They played sounds to attract fish to approa
37、ch all the patches.11. What is the main idea of the text?A. Healthy coral reef sounds attract fish back to dead reefs.B. Dead coral reefs are especially dependent on healthy sounds.C. The speaker set-ups of coral reefs are attractive to most fish.D. Underwater speakers may remind coral reefs of poss
38、ible threats.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了海水温度上升,导致珊瑚颜色退化并死亡,随后鱼群离开导致珊瑚礁变得沉默。生物学家Tim Gordon和他的团队通过研究发现播放健康的珊瑚礁声音可以将鱼群吸引到死亡的珊瑚礁中。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段When theres a heat wave, ocean temperatures rise. That heat causes coral reefs (珊瑚礁) to lose their color, which shows the corals are dying
39、.可知,热浪导致海水温度上升。同时,海水温度上升导致珊瑚礁失去颜色,并逐渐消亡。由此可知,海水温度上升是导致珊瑚礁死亡的原因。故选D项。【9题详解】推理判断题。根据文章第二段He and his research group “felt surprised at so many different sounds you can hear on a healthy reef”. They were shocked by how quiet the reefs became as they died. That got them wondering: Could sound help renew
40、dying reefs by attracting fish?可知,Tim Gordon和他的研究团队发现健康的珊瑚礁产生不同的声音,而死亡的珊瑚礁没有任何声音,因此他们想通过声音来吸引鱼群帮助更新死亡的珊瑚。由此可知,第二段主要向我们展示Tim Gordon及他的团队研究该项目的原因。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段So Gordon used pieces of dead coral to create small patches (小块) of reefs along the Great Barrier Reef. Gordon left eleven patches
41、alone. He set up a loudspeaker around another eleven patches. The last eleven patches served as a different type of control. They got a set-up that looked like the loudspeaker but played no sound.可知,Tim Gordon和他的团队在大堡礁附近,用死珊瑚礁碎片来制造3个小面积珊瑚礁,第一个是11个碎片;第二个是在11个碎片周围放置一个扬声器;最后11个碎片作为一种不同类型的控制工作。由此可知,总共使用
42、了33个死亡珊瑚礁碎片。故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段A new study finds playing the sounds of a healthy reef can attract fish back to dead or dying areas. Indeed, those sounds could help bring a reef back to life.和最后一段Playing healthy reef sounds adds another powerful tool to restore our reefs, Gordon says.可知,通过研究发现,
43、在死珊瑚礁旁边播放健康的珊瑚礁声音可以吸引鱼群,同时也能让珊瑚礁复苏。故选A项。DIs there anybody out there? For centuries human beings have been wondering. As weve gained greater understanding of the universe, however, our searches have taken on a more concrete form. Questions about aliens have become a subject for science rather than sc
44、ience fiction and philosophy.Now a new cooperation(合作)between the Very Large Array observatory in New Mexico and the privately funded Seti Institute in California could mean that our curiosity about aliens is closer than ever before to being satisfied. Data from the VLAs 28 giant radio telescopes wi
45、ll be fed through a special supercomputer that will search for distant signals. Scientists who work at the Seti Institute said the announcement means their research is now “almost mainstream.How likely it is that a signal will be found, and what this might mean, are hard questions to answer. Setis e
46、xisting projects havent detected any life signals from other planets so far. But recent discoveries in space and Earth sciences have provided some encouragement to those who are enthusiastic about the likelihood, however remote, of detecting other civilizations.While once it was thought that our sol
47、ar system could be unique since the discovery of the first exoplanet (a planet in another solar system) in the 1990s, thousands more have been located(确定位置). Around one in five stars are now thought to have a planet in their orbit in a so-called “habitable zonethat is at a distance from the star whe
48、re the temperature(neither too hot nor too cold) means that life is theoretically feasible.If there is another life form somewhere, could it be as intelligent as us? Or cause a risk to us, as the physicist Stephen Hawking once warned? As investigations of Mars continue, our interest in the possibili
49、ty of alien life appears clearespecially when conditions in our own earth appear even more unstable.12. What can we learn from the first two paragraphs?A. Global cooperation helps to study aliens.B. Searching for aliens is becoming a trend.C. Aliens have caught wide attention globally.D. There are m
50、any uncertainties about aliens study.13. What is the encouraging news to searchers for distant civilizations?A. VLA has developed new radio telescopes.B. Seti has detected signals from other planets.C. More and more exoplanets have been found.D. Other civilizations have been located in a habitable z
51、one.14. What does the underlined word “feasible in paragraph 4 most probably mean?A. Possible.B. Tough.C. Easy.D. Certain.15. In which section of a newspaper may this text appear?A. Literature.B. Health.C. Education.D. Science.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】本文为说明文。如今,随着科技和人类对宇宙认知水平的提高,人们对是否存在外星人的兴趣越
52、来越大,有关外星人的问题已经成为一个科学主题。【12题详解】主旨大意题。文章一开始质疑外星人的存在,根据第一、第二段主要语句Is there anybody out there? For centuries human beings have been wondering. As weve gained greater understanding of the universe, however, our searches have taken on a more concrete form(有人在吗?几个世纪以来,人类一直在思考这个问题。然而,随着我们对宇宙有了更深入的了解,我们的探索也有了
53、更具体的形式) 和Scientists who work at the Seti Institute said the announcement means their research is now “almost mainstream(在Seti研究所工作的科学家说,这一声明意味着他们的研究现在几乎是主流了)可知,文章前两段主要论述寻找外星人正成为一种趋势。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段But recent discoveries in space and Earth sciences have provided some encouragement to those who
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
