江苏南京金陵中学2021届高三下学期四月英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏南京金陵中学2021届高三下学期四月英语试题 WORD版含解析 江苏南京 金陵 中学 2021 届高三 下学 四月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第二学期高三质量检测英语试卷第一部分听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卷上。第一节(共 5 小题:每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在相应的位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When can the woman take a vacation?A. This week. B. At the end of June. C. A
2、t the end of August.2. What is the woman trying to do?A. Comfort the man. B. Apologize to the man. C. Invite the man to a party3. What are the speakers mainly talking about?A. The mans hobby. B. Their childhood. C. A holiday plan.4. What is the mans opinion on British food?A. Unhealthy. B. Excellent
3、. C. Tasteless.5. When does the conversation take place?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.第二节(共 15 小题:每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项选出佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段对话,回答第 6、7 题。6. For what
4、 did Jackie call the man up?A. Party. B. A meeting. C. An apartment.7. Who will call the man back at around 5: 00?A. Simon. B. Melissa. C. Angelica.听第 7 段对话,回答第 8、9 题。8. What is the woman doing?A. Working on a report.B. Repairing a computer.C. Preparing for a meeting.9. What does the woman advise th
5、e man to do?A. Check his computer again.B. Ask someone else for help.C. Use a new software program.听第 8 段对话,回答第 10 至 12 题。10. For what does the woman prefer to buy an electric car?A. Its low price.B. Its powerful engine.C. Environmental protection.11. What is the mans attitude towards the wide use o
6、f electric cars?A. Supportive.B. Worried.C. Unconcerned.12. What does the man think this town needs to do?A. Broaden the roads. B. Limit the number of cars. C. Improve public transport.听第 9 段对话,回答第 13 至 16 题。13. How does the man feel about his work?A. Interested. B. Bored. C. Stressed.14. Where did
7、the man go in his last trip?A. To Sudan. B. To Egypt. C. To France.15. For what did the man go to the Seychelles?A. Work. B. Shopping. C. A holiday.16. Where does the man usually sleep during a trip?A. In a hotel. B. In a sleeping bag. C. In a guesthouse.听第 10 段对话,回答第 17 至 20 题。17. How often do team
8、 meetings take place?A. Once a term. B. Once a week. C. Twice a year.18. What are members of staff expected to do in training sessions?A. Choose the events theyd like to attend.B. Complete a form about their experiences.C. Inform other colleagues of training requirements.19. How does the speaker des
9、cribe all-college training days?A. Relaxing. B. Entertaining. C. Informative.20. Where will the “away day” most probably take place this year?A. In a hotel. B. In the Forest Park. C. In a holiday center.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、 B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂ATire
10、d of your summer break? Here comes a list of best sellers on ABorn a CrimeBy Noah TrevorBorn a Crime is the story of a naughty young boy in South Africa, who grows into a restless young man, the author of the book, as he struggles to find himself in a world where he was never supposed to exist. It i
11、s also the story of that young mans relationship with his fearless and religious mother. “Dont cry, Trevor. Trevor, listen. Listen to me. Listen.” “My child, you must look on the bright side.” It was Mothers faith and positive attitude that shaped the young man.How It Feels to FloatBy Helaia FoxIf y
12、oure looking for a moving story that explores themes of mental illness, grief (悲痛), and love, pick up a copy of How It Feels to Float and follow Biz as she comes of age. This moving novel will stay with you long after you finish reading it.Two Can Keep a SecretBy Karen M. MeManusPut on your crime-so
13、lving cap and get swept away in this thriller about a girl, a boy, and a string of unsolved murders. As threats and clues pile up, youll be burning the midnight oil trying to finish the book before dawn.DuneBy Frank HerbertIf the Star Wars movies have made you fall in love with the space opera, even
14、tually youre going to read Frank Herberts most famous creation. The story of centuries-old political plotting about warring factions (派系) battling over control of the extremely valuable planet Arrakis is a classic and remains a wonderful introduction to the larger, more complex world of science fict
15、ion just beyond the Star Wars trilogies.1. Which books are about growth?A. How It Feels to Float and Two Can Keep a Secret.B. Born a Crime and How It Feels to Float.C. Two Can Keep a Secret and Dune.D. How It Feels to Float and Dune.2. What is Two Can Keep a Secret mainly about?A. Challenges of grow
16、ing up.B. A girls space adventures.C. battling for control of another planet.D. The murders remaining to be settled.3. What kind of book is Dune?A. A love story.B. A science-fiction story.C. An autobiography.D. A fairy tale.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了亚马逊网站畅销的几本书。【1题详解】细节理解题。由Born a Crime
17、下的“Born a Crime is the story of a naughty young boy in South Africa, who grows into a restless young man, the author of the book, as he struggles to find himself in a world where he was never supposed to exist.”(天生罪犯讲述的是南非一个淘气的小男孩成长为一个躁动不安的年轻人的故事,作为这本书的作者,他努力在一个他不应该存在的世界里找到自己。),How It Feels to Float
18、下的“If youre looking for a moving story that explores themes of mental illness, grief (悲痛), and love, pick up a copy of How It Feels to Float and follow Biz as she comes of age.”(如果你正在寻找一个感人的故事,探讨精神疾病、悲伤和爱的主题,那就拿起一本漂泊的感觉吧,跟着比兹长大。),Two Can Keep a Secret下的“Put on your crime-solving cap and get swept aw
19、ay in this thriller about a girl, a boy, and a string of unsolved murders.”(戴上你的破案帽,在这部关于一个女孩,一个男孩,和一连串未解的谋杀案的惊悚中一网打尽。),Dune下的“The story of centuries-old political plotting about warring factions (派系) battling over control of the extremely valuable planet Arrakis is a classic and remains a wonderful
20、 introduction to the larger, more complex world of science fiction just beyond the Star Wars trilogies.”(这部有着数百年历史的政治阴谋故事,讲述了交战派系争夺对极为宝贵的阿拉基斯星球的控制权的故事,是一部经典之作,也是对星球大战三部曲之外更大、更复杂的科幻世界的精彩介绍。),可知Born a Crime和How It Feels to Float是关于成长的书籍。故选B项。【2题详解】细节理解题。由Two Can Keep a Secret下“Put on your crime-solvin
21、g cap and get swept away in this thriller about a girl, a boy, and a string of unsolved murders.”(戴上你的破案帽,在这部关于一个女孩,一个男孩,和一连串未解的谋杀案的惊悚中一网打尽。),可知谋杀案还未解决,说明Two Can Keep a Secret主要关于还未破案的谋杀案的故事。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Dune下的“The story of centuries-old political plotting about warring factions (派系) battling o
22、ver control of the extremely valuable planet Arrakis is a classic and remains a wonderful introduction to the larger, more complex world of science fiction just beyond the Star Wars trilogies.”(这部有着数百年历史的政治阴谋故事,讲述了交战派系争夺对极为宝贵的阿拉基斯星球的控制权的故事,是一部经典之作,也是对星球大战三部曲之外更大、更复杂的科幻世界的精彩介绍。),可知Dune是对星球大战三部曲之外更大、更
23、复杂的科幻世界的精彩介绍,说明Dune是科幻故事。故选B项。BEuropean researchers say they have created a process that can produce oxygen from moon dust. The process could provide a major source of oxygen for humans taking part in moon exploration activities in the future. Researchers from the European Space Agency,or ESA,carrie
24、d out the experiments at a laboratory in the Netherlands.The team says ESAs experimental“plant”was able to successfully produce oxygen from simulated moon dust. The dust is part of a material known as regolith,a top layer of dirt and rock pieces that sit on the surface of the moon. Samples of regoli
25、th returned from the moon have confirmed that the material contains about 45 percent oxygen by weight. However,the oxygen is chemically locked in the form of minerals or glass,so it is not easily available for use. Having real samples of regolith from the moon made it possible for the researchers to
26、 create the simulated moon dust material used during testing.The oxygen extraction(提取)process is carried out using a method called molten salt electrolysis(熔盐电解). This includes first placing the regolith in a metal container. Calcium chloride salt is added to the mixture,which is then heated to 950
27、degrees Celsius. At this temperature,the regolith remains solid. Next,an electrical current is passed through the material. The researchers say it is this step that results in oxygen being extracted from the regolith. The study reported that up to 96 percent of oxygen in the simulated moon dust was
28、extracted during the experiments.ESAs long-term goal is to design an oxygen-producing“pilot plant”to operate full-time on the moon. The first technology demonstration of the system is expected to take place in the middle 2020s. Beth Lomax,a lead researcher on the project,said,“Being able to acquire
29、oxygen from resources found on the moon would obviously be hugely useful for future lunar settlers,both for breathing and the local production of rocket fuel. ”The researchers reported that“as a bonus,”the process also results in the production of usable metallic materials.ESA and the US space agenc
30、y NASA are both working on plans to return human beings to the moon. NASA has set a goal for 2024 with the aim to keep humans on the moon for long periods.4. Why is oxygen from moon dust difficult to use?A. It is tough for human beings to get moon dust.B. It is chemically fixed in materials or glass
31、.C. The conditions of moon dust are terrible.D. There exits only a little of it.5. What is the main idea of the third paragraph?A. What molten salt electrolysis is.B. Where the value of the study lies.C. How oxygen is extracted from moon dust.D. What is necessary in the oxygen extraction process.6.
32、What is Beth Lomaxs attitude towards the possibility of getting oxygen from moon dust?A. Positive.B. Skeptical.C. Cautious.D. Indifferent.7. What can be the best title for the text?A. Recent Studies of Moon Dust by ResearchersB How Researchers Extracted Oxygen from Moon DustC. Potential Significance
33、 of Oxygen Extracted from Moon DustD. Researchers Report Extracting Oxygen from Moon Dust Successfully【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。研究人员报告称他们已经成功地从月球尘埃中提取出氧气。这项工程对于未来的月球定居者来说是非常有用的。【4题详解】细节理解题。由文章第二段“However,the oxygen is chemically locked in the form of minerals or glass,so it is not eas
34、ily available for use.”然而,来自月球尘埃中的氧气不易使用的原因是氧在化学上以矿物或玻璃的形式被锁住。由此可知,月球尘埃中的氧气难以使用是因为它以化学方式固定在材料或玻璃中。故选B项。【5题详解】主旨大意题。第三段首先说到“The oxygen extraction(提取)process is carried out using a method called molten salt electrolysis(熔盐电解).”氧气提取过程是使用一种叫作熔盐电解的方法,然后说到第二步“Next,an electrical current is passed through t
35、he material.”下一步,电流通过材料传播。所以第三段主要讲了如何从月球尘埃中提取氧气。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据第四段“Being able to acquire oxygen from resources found on the moon would obviously be hugely useful for future lunar settlers,both for breathing and the local production of rocket fuel. ”能够从月球上发现的资源中获取氧气显然对未来的月球定居者非常有用,无论是呼吸还是火箭燃料的本地生
36、产。从Beth Lomax说的话可知,Beth Lomax对于能够从月球尘埃中获取氧气的可能性持积极态度。故选A项。【7题详解】主旨大意题。从首段“European researchers say they have created a process that can produce oxygen from moon dust.”(欧洲研究员声称他们已经创造出了从月球尘埃中提取氧气的方法。)可知文章主要讲了研究人员报告说,他们成功地从月球尘埃中提取了氧气。D项作为本文标题最为恰当。故选D项。【点睛】文章考查主旨大意题较多,分别为段落大意和篇章大意,段落大意只需要看该段落,比如第二题,首先找出
37、段落首句引出话题,然后找出连接词next,由此得知是介绍氧气提取过程。篇章大意需要结合文章的首尾段,本篇文章是看首段,首段引出主题研究人员报告称他们已经成功地从月球尘埃中提取出氧气。CIts good to share, right? Growing up as kids we are told to share our toys and not be selfish. We also live in an age where discussing our feelings is encouraged. But when does it all become too much? With ne
38、w fashion trending all the time, such as dance challenges and wearing a pillow as a dress, the question is: when can sharing become oversharing on social media?What is oversharing? The term has become associated with social media, but it doesnt only belong to this platform. Imagine you head to a par
39、ty and you meet someone. Within five minutes they have given away details about their personal life. While some of us may try to escape these people, according to marriage therapist Carolyn Cole, this form of oversharing could come from a strong desire to connect with someone. But how does this tran
40、slate to social media?Dr. Christopher Hand, a lecturer in internet psychology, says the more details people disclose, the less sympathy we express when things go wrong. This could be due to a belief that we attract our own negative experiences the more we share them. It seems that the idea of search
41、ing for sympathy by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.However, Dr Hands research also seems to suggest that the more positive posts we share on a platform, the more socially attractive we become. Even back in 2015, Gwendolyn Seidman PhD, s
42、aid that we should avoid complaining and being negative online. We are supposed not to show off, as its now knownespecially about our love lives. It makes senseif your date is going that well, would you really have time to share a photo with text?So, how can you know if you are oversharing? Well, wh
43、y not ask your friends in real life. They would probably be more than happy to tell you if your posts about your breakfast or your complaint about your lack of money really are too much.8. Why do some people try to overshare at parties?A. Because they want to catch others attention.B. Because they j
44、ust want to show off something.C. Because they have a strong desire to pour out their emotions.D. Because they may expect to make a connection with someone.9. What does the underlined word in Para.3 mean?A. exploreB. exposeC. displayD. discuss10. What can we know from the passage?A. We will become m
45、ore socially attractive if we post more on a platform.B. We tend to show sympathy when things go wrong.C. We may be considered negative when seeking for sympathy by oversharing.D. We can show off something positive especially about our love lives.11. What is the purpose of the text?A. To inform.B. T
46、o inspire.C. To advertise.D. To condemn.【答案】8. D 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今社交媒体上的“过度分享”现象,有人指出有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。但是通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的。早在2015年,Gwendolyn Seidman博士就说过,我们应该避免在网上抱怨和消极,也不应该炫耀,尤其是我们的爱情生活。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“While some of us may try to escape these people, a
47、ccording to marriage therapist Carolyn Cole, this form of oversharing could come from a strong desire to connect with someone.(根据婚姻治疗师Carolyn Cole的说法,虽然我们中的一些人可能试图逃离这些人,但这种形式的过度分享可能来自与某人建立联系的强烈愿望)”可知,有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。故选D。【9题详解】词义猜测题。根据画线词后文“the less sympathy we express when things go wro
48、ng”以及“It seems that the idea of searching for sympathy by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.”可知,通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的,所以人们暴露给他人的细节越多,越不容易得到同情。画线词意思为“暴露”。A. explore探索;B. expose暴露;C. display显示;D. discuss讨论。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“It see
49、ms that the idea of searching for sympathy by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.(通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的,而不是被认为是在求助)”可知,当我们通过过度分享来寻求同情时,可能会被认为是消极的。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第一段中“With new fashion trending all the time, such as dance challenges
50、and wearing a pillow as a dress, the question is: when can sharing become oversharing on social media?( 随着新时尚的不断流行,比如舞蹈挑战和穿枕头当裙子,问题是中:什么时候在社交媒体上分享会变成过度分享?)”结合文章主要说明了如今社交媒体上的“过度分享”现象,有人指出有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。但是通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的。早在2015年,Gwendolyn Seidman博士就说过,我们应该避免在网上抱怨和消极,也不应该炫耀,尤其是
51、我们的爱情生活。可推知,这篇文章的目的是告知有关“过度分享”的信息。故选A。DFor sports fans, nothing could be better than watching a live event on TV or at a sports field. But theres nothing worse than that event being called off because of bad weather. Bad light, a water-logged court or too much heat can cause matches to be postponed.
52、 But according to the latest research, extreme weather might be disturbing the sporting calendar more than ever in the future.In one sport, golf, major tournaments like The Open, are already predicted to be victims of our changing climate. In the UK, an organization called The Climate Coalition says
53、 that golf courses such as St Andrews could be under water by the end of the century if sea levels rise even slightly. It told the BBC that its research predicts cancelled football matches, flooded cricket grounds and golf courses sinking into the sea.The threat to sporting events from climate chang
54、e has been further highlighted in a new report, officially approved and licensed by the Rapid Transition Alliance. Writing about this for the BBC, Matt McGrath says that By 2050, its estimated that almost one in four English football league grounds can expect flooding every year. This will mean fewe
55、r matches played, less opportunity to watch the beautiful game and reduced government taxation from ticket sales.Cricket also faces huge challenges globally as temperatures rise in places like India, Australia and the West Indies. The report says that stadiums in Adelaide and Perth will see a 60% in
56、crease in days with temperatures over 40 degrees centigrade over the next decade.Of course, we know that the solution lies with reducing our carbon footprint. We could travel less to attend sports events, and reduce our waste when we do go. But this latest report finds that sports leaders are genera
57、lly failing to address the issue seriously. However, because sport is universally popular and can be very influential, maybe it should be players, teams and their sponsors as well as fans who should promote a wide low carbon message to help protect sporting fieldsbefore its game over.12. What is the
58、 latest research above mainly concerned with?A. the forbidden sporting eventsB. the influential climate changeC. the severe environmental pollutionD. the rising sea level13. What influence will the extreme weather have on the sports?A. Football fans cannot afford the entrance fee.B. Overheat will la
59、rgely affect the cricket calendar.C. The golf games will thoroughly disappear due to rising sea level.D. Sports leaders will face bigger challenges to lead their teams to win.14. What does the underlined part “the issue” refer to in the last paragraph?A. the constant increase in sea levelB. the fadi
60、ng popularity of sport eventsC. the changing attitude of sponsors.D. the effective reduction of carbon footprint15. The research is introduced to us mainly to _.A. inform the readers of the worsening global climate changeB. require governments protection of sporting fieldsC. promote awareness of low
61、 carbon life on sportsD. urge financial support from sponsors【答案】12. B 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今气候变化已经响应到了体育领域,气候变化对体育赛事的威胁在一份新的报告中得到了进一步强调,这份报告得到了快速过渡联盟的正式批准和许可。文章列举了一些受到气候变化影响的体育项目,指出解决方案在于人们有效减少碳足迹。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“But according to the latest research, extreme weather might be
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
