江苏省南京市第一中学2022届高三上学期期初考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京市第一中学2022届高三上学期期初考试英语试题 WORD版含解析 江苏省 南京市 第一 中学 2022 届高三 上学 期期 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、 2022届江苏省南京市第一中学高三上学期期初考试英语试题本试卷分四个部分。满分150分,考试用时120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂 到答题卡上。第一节(共5小题; 每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你将有I秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9. 18. C. 9.15.答案是C。1. Where are
2、the speakers probably?A. In the post office. B. In the park. C. At the airport.2. Why does Alice feel excited?A. She met an old friend.B. She got a desired book.C. She found a nice bookstore.3. What does Judy advise Steven to do?A. Write e-mails immediately.B. Pick out suitable applicants.C. Arrange
3、 interviews tomorrow.4. Which country is Brent from?A. Australia. B. America. C. Russia.5. Who will begin the lecture?A. Dr. White. B. Dr. Hopkins. C. Prof. Pears.第二节(共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟, 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
4、每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What do we know about the speakers?A. They are family. B. They are strangers. C. They are colleagues.7. How should Jane help her roommate?A. By hanging out together. B. By lending her books. C. By talking to her often.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who might the woman be?A. James tea
5、cher. B. James mother. C. James classmate.9. What was James like in the past?A. Trouble-making. B. Hardworking. C. Easygoing.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the man doing?A. Buying a new TV.B. Having his TV repaired.C. Getting a cable TV service.11. Which of the following is the mans favorite?A. Movies
6、. B. Sports. C. News.12. How much would the man pay each month?A. $ 54. B. $ 30. C. $ 60.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the speakers mainly talking about?A. Tests. B. Treatments. C. Symptoms.14. Whats wrong with the woman?A. She cant bear cold weather.B. She cant sleep well.C. She cant breathe deeply
7、.15. When will the woman get a specific medical care?A. Right now. B. In seven days. C. In two months.16 What is Mr. Smith?A. A nurse. B. A patient. C. A doctor.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who first traveled around the moon before human beings?A. Dogs. B. Monkeys. C. Tortoises.18. Why were the creatures s
8、tudied after returning to earth?A. To see how they were affected.B. To examine where they were affected.C. To find out whether they were affected.19. What caused the main changes in the creatures?A. The space travel. B. A lack of food. C. Loss of appetite.20. What happened in October 1948?A. Two dog
9、s landed in the Indian Ocean.B. Mice helped people explore space.C. Monkeys were sent into space.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHumpback WhalesHumpback whales are sometimes calledperformers of the ocean.This is because they can make impressive movements
10、 whenthey dive.The name“humpback”, which isthe common name for this whale, refers to the typical curve shape the whalesback forms as it dives.Sometimes the humpback will dive with a fantasticmovement known as a breach.During breaching the whale uses its powerful tailflukes to lift nearly two-thirds
11、of its body out of the water in a giant leap.A breach might also include a sideways twist with fins stretched out likewings, as the whale reaches the height of the breach.A humpback whale breathes air at the surface of thewater through two blowholes which are located near the top of the head.It blow
12、sa double stream of water that can rise up to 4 metres above the water.The humpback has a small dorsal fin located towardsthe tail flukes about two-thirds of the way down its back.Other distinguishingfeatures include large pectoral fins, which may be up to a third of the bodylength, and unique black
13、 and white spots on the underside of the tailflukes.These markings are like finger prints: no two are the same.Humpback whales live in large groups.They communicatewith each other through complex “songs”.Quick FactsSize:14m-18m in length;30-50 tons in weightLivingOpen ocean and shallow coastline wat
14、ersEnvironmentFrom warm tropical waters, where they breed, to cold polar waters,where they eatDiet:Shellfish, plants and fish of small sizeHunting:Sometimes in groups, in which several whales form a circle under the water, blowing bubbles that form a “net” around a school of fish.The fish are then f
15、orced up to the surface in a concentrated mass.Current state:Endangered: it is estimated that there are about 5000-7500 humpback whales worldwide 1. According to Quick Facts, ahumpback whale _.A. cannot survive in waters near the shoreB. doesnt live in the same waters all the timeC. lives mainly on
16、underwater plantsD. prefers to work alone when hunting food2. To make a breach, a humpback whale must _.A. use its tail flukes to leap out of the waterB. twist its body sideways to jump highC. blow two streams of waterD. communicate with a group of humpbacks3. From the passage we can learn that a hu
17、mpback whale _.A. has its unique markings on its tail flukesB. has black and white fingerprintsC. gets its name from the way it huntsD. is a great performer due to its songs【答案】1. B 2. A 3. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。 Humpback whales有时被称为海洋的表演者。文章介绍了Humpback whales的特点和生活习性等。【1题详解】推理判断题。根据Quick Facts中“Living:
18、 Open ocean and shallow coastline waters(生活在公海和浅海岸线水域)”可知,根据Quick Facts, humpback whale并不是一直生活在同一水域。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第二段中“During breaching the whale uses its powerful tailflukes to lift nearly two-thirds of its body out of the water in a giant leap. (在破浪时,鲸鱼用它强有力的尾部将身体的近三分之二举起来,这是一次巨大的跳跃。)”可知,为了完成这
19、一突破, humpback whales必须用它的尾鳍跃出水面。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第四段中“unique black and white spots on the underside of the tailflukes(尾部有独特的黑色和白色斑点)”可知从这篇文章中我们可以了解到humpback whales在它的尾巴上有它独特的标记。故选A。BAlfred Nobel, the Swedish inventor and industrialist, was a man of many contrasts. He was the son of a bankrupt, but
20、became a millionaire; a scientist with a love of literature; an industrialist who managed to remain an idealist. He made a fortune but lived a very simple life, and although cheerful in company he was often sad in private. A lover for mankind, he never had a wife or family to love him; a patriotic s
21、on of his native land, he died alone on foreign soil. He invented a new explosive bomb to improve the peacetime industries of mining and road building, but saw it was used as a weapon of war to kill and injure his fellow men. During his useful life, he often felt he was useless. Alfred Nobel, he onc
22、e wrote of himself, ought to have been put to death by a kind doctor as soon as, with a cry, he entered life. World-famous for his works, he was never personally well-known, for throughout his life he avoided publicity. 1 do not see, he once said, that I have deserved any fame and I have no taste fo
23、r it. But since his death, his name has brought fame and glory to others.He was born in Stockholm on October 21, 1833, but moved to Russia with his parents in 1842, where his father, Immanuel, made a strong position for himself in the engineering industry. Immanuel Nobel invented the landmine and ma
24、de a lot of money from government orders during the Crimean War, but went bankrupt soon after. Most of the family returned to Sweden in 1859, where Alfred rejoined them in 1863, beginning his own study of bombs in his fathers laboratory. He had never been to school or university but had studied priv
25、ately. And by the time he was twenty, he was a skillful chemist and excellent linguist, speaking Swedish, Russian, German, French and English. Like his father, Alfred Nobel was imaginative and inventive, but he had better luck in business and showed more financial sense. He was quick to see industri
26、al openings for his scientific inventions and built up over 80 companies in 20 different countries. Indeed his greatness lay in his outstanding ability to combine the qualities of an original scientist with those of a forward-looking industrialist.But Nobels main concern was never with making money
27、or even with making scientific discoveries. Seldom happy, he was always searching for a meaning to life, and from his youth had taken a serious interest in literature and philosophy. Perhaps he could not find ordinary human love-he never married-he came to care deeply about the whole of mankind. He
28、was always generous to the poor: “Id rather take care of the stomachs of the living than the glory of the dead in the form of stone materials.” he once said. His greatest wish, however, was to see an end to wars, and thus peace between nations, and he spent much time and money working for this cause
29、 until his death in Italy in 1896. His famous will, in which he left money to provide prizes for outstanding work in Physics, Chemistry, Physiology, Medicine, Literature and Peace, is a memorial to his interests and ideals. And so, the man who felt he should have died at birth is remembered and resp
30、ected long after his death.4. The reason why Alfred Nobel invented the bomb is to _.A. get government orders during the Crimean WarB. protect the country from being invadedC. mine and build roadsD. open new companies in other countries5. What was Alfred Nobel searching for in the long course of his
31、life?A. Fame and wealthB. A meaning to life.C. How to end the war.D. The peace between nations.6. What is the implied meaning of the underlined sentence in the last paragraph?A. We should honor the dead in some other way rather than by building stone monuments for them.B. Rather than spend money and
32、 make efforts in building monuments in memory of the dead, we should do something to provide more food for the living.C. When we are planning to build monuments to honor the dead, we should also make real efforts to provide the living with more food.D. Living with honor comes more important than dea
33、th with dignity.7. Which of the following statements is TRUE according to the text?A. In leaving behind a well-meant will, Alfred Nobel succeeded in building a permanent monument for his interests and ideals.B. Alfred Nobel made a glorious will so that he might be remembered and respected after his
34、death.C. In his famous will, Alfred Nobel expressed his wish that a monument should be put up in memory of him as a scientist and inventor.D. According to his will, Nobel Prizes are given to those who did outstanding work in fields of Physics, Chemistry, Psychology, Medicine, Literature and Peace.【答
35、案】4. C 5. B 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了阿尔弗雷德诺贝尔的生平。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“He invented a new explosive bomb to improve the peacetime industries of mining and road building, but saw it was used as a weapon of war to kill and injure his fellow men.”(他发明了一种新的爆炸炸弹,以改善和平时期的采矿业和筑路业,但却看到它被用作杀害和伤害他的同胞的战争武器。)可
36、知,他发明炸弹的最初目的是采矿和修路,故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“Seldom happy, he was always searching for a meaning to life, and from his youth had taken a serious interest in literature and philosophy.”(他很少快乐,总是在寻找生活的意义,从青年时代起就对文学和哲学产生了浓厚的兴趣)可知,他一生都在寻找生命的意义,故选B。【6题详解】句意猜测题。根据第三段中划线部分“Id rather take care of the stomachs
37、of the living than the glory of the dead in the form of stone materials.”(我宁愿照顾生者的胃也不愿以石头的形式照顾死者的荣耀。)可知,Nobel觉得我们应该做些什么来为生者提供更多的食物,而不是花钱和努力建造纪念死者的纪念碑。,故选B。【7题详解】细节理解题。根据第三段中“His famous will, in which he left money to provide prizes for outstanding work in Physics, Chemistry, Physiology, Medicine, Li
38、terature and Peace, is a memorial to his interests and ideals. ”(他的著名遗嘱是对他的兴趣和理想的纪念。在遗嘱中,他留下钱,为在物理、化学、生理学、医学、文学和和平领域的杰出工作提供奖励。)可知,通过留下一份善意的遗嘱,Alfred Nobel成功地为他的利益和理想建立了一座永久的纪念碑,故选A。【点睛】CIf all goes well, a balloonwill soon rise from Esrange Space Center in Kiruna, Sweden. It will float highinto the
39、upper atmosphere and then return to Earth. However, environmentalists have arrived to stop this from happening.The campaigners are against the balloon because of what occurs in flight. The balloon will shoot dust into the Earths upper atmosphere, causing more sunlight to reflect back into space. The
40、 dust, known as stratospheric aerosolinjection(SAI), is part of a solar geoengineering (地球工程) program named SCoPex which is being conducted by Harvard University. The aim of the program is to purposely change the Earths atmosphere to fight climate change.Those who oppose worry about two things. Firs
41、tly, the moral risk-if solar geoengineering works, talks on reducing greenhouse gases will be challenged. The second concern is the amount of SAI in the atmosphere. To keep temperatures low, the need of the reflective dust tobel released high above Earth will be endless, and a sudden stop could resu
42、lt in rapid warming. Raymond Pierrehumbert, a physicist at Oxford University, says solar geoengineering is even tool risky to research beyond computer models.Not all environmentalists are opposed to it. Since the world is unlikely to achieve the 1. 5 global warming target set in the Paris Agreement,
43、 some green organizations favour small-sized geoengineering research.Regardless of the criticism, the research continues. Geoengineering is increasingly gaining international attention. A recent report about climate change suggested that SAI could help keep warming below 1. 5. The National Academy o
44、f Sciences, Engineering and Medicine in the USA has developed a research plan for solar geoengineering and received governmental funding totaling $9 million. Both China and India have also launched research programmes of their own. Activists may oppose the experiments, but balloons will likely fly a
45、nyway.8. What is the function of SAI?A. To attract dust.B. To throw sunlight back.C. To absorb heat.D. To fight against pollution.9. Why does Raymond Pierrehumbert say geoengineering is risky?A It may change computer models.B. It may produce too much dust.C. It may release greenhouse gases.D. It may
46、 worsen global warming.10. How do some people expect geoengineering research to be done?A. To a limited degree.B. At a lower temperature.C. By green organizations.D. Without international attention.11. Which of the following can be inferred?A. Voices of environmentalists are ignored.B. More support
47、is going to geoengineering.C. Global warming is getting worse in Sweden.D. Geoengineering has proved effective in India.【答案】8. B 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了用热气球进行地球工程遭到了诸多科学家的反对,但这项工程最终依然会按计划进行。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“The balloon will shoot dust into the Earths upper atmosphere, causing more
48、sunlight to reflect back into space. (气球会将灰尘喷射到地球的高层大气中,使更多的阳光反射回太空) ”以及“The dust, known as stratospheric aerosolinjection (SAI), is part of a solar geoengineering (地球工程) program named SCoPex which is being conducted by Harvard University. (尘埃被称为SAI,是由哈佛大学实施的名为SCoPex的地球工程计划的一部分)”可知,SAI的作用是将阳光反射回太空。故
49、选B项。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“To keep temperatures low, the need of the reflective dust tobel released high above Earth will be endless, and a sudden stop could result in rapid warming. (为了保持低温,对地面上方高处释放的反射式防尘圈的需求将是无止境的,突然停止可能会导致迅速变暖)”可知,Raymond Pierrehumbert说地球工程是有风险的原因是因为这项工程会加速全球变暖,让情况更糟糕。故选D项。【10题详解】推理
50、判断题。根据倒数第二段中“Since the world is unlikely to achieve the 1. 5 global warming target set in the Paris Agreement, some green organizations favour small-sized geoengineering research. (由于我们不太可能实现巴黎协定设定的全球升温1. 5的目标,因此一些绿色组织赞成小型地球工程研究)”可知,有些人期望在有限的程度范围内进行地球工程研究。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“A recent report ab
51、out climate change suggested that SAI could help keep warming below 1. 5. The National Academy of Sciences, Engineering and Medicine in the USA has developed a research plan for solar geoengineering and received governmental funding totaling S9 million. (最近有关气候变化的报告表明,SAI可以帮助将温度保持在1. 5以下。美国国家科学,工程和医
52、学研究院已经制定了一项太阳能地球工程研究计划,并获得了总计900万美元的政府资助)”以及“Geoengineering is increasingly gaining international attention. (地球工程越来越受到国际关注)”可推知,地球工程得到了越来越多的支持。故选B项。DOn May 1, 1926, Ford Motor Company became one of the first American companies to adopt a five-day, 40-hour week. It was something workers and labor un
53、ions had been calling for. However, the five-day workweek was to increase productivity. With more time and money, workers were expected to buy and use the products they were making. Manufacturers soon followed Fords lead, and the Monday-to-Friday workweek became standard practice.Since then, everyth
54、ing has changed but the hours. Many people worked longer, which severely influenced health and well-being, as well as the environment. Until the Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male, to work full-time. Women gradually made up 42 percent of the worlds fu
55、ll-time workforce. Later, technology made lots of work unnecessary, with computers and robots doing many tasks previously performed by humans.Well into the 21st century, we continue to work the same long hours as 20th century laborers, using up more of Earths supply to produce more goods that we mus
56、t keep working to buy, use and replace in a seemingly endless cycle of hard work and consumption. Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.The UK New Economics Foundation argues that a standar
57、d 21-hour workweek would address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for each other, and simply to enjoy life. Economic systems that require constant growth on a finite
58、 (有限的) planet make no sense. Its time for a change in our economic thinking.12. Why did Henry Ford shorten the workweek?A. To increase efficiency.B. To cut workers salaries.C. To end conflicts with workers.D. To create more job opportunities.13. What happened in the workforce after World War II?A. T
59、he oldest male had to work longer.B. Technology let people work more flexibly.C. Job positions were created due to technology.D. Full-time vacancies were filled by more women.14. What can we infer from the last two paragraphs?A. Companies shouldnt produce more than people can use.B. The 21st century
60、 has witnessed the longest working hours.C. The cycle of longer workweek and consumption should be changed.D. Longer workweek definitely leads to stronger consumption capability.15. Which would be possible if a 21-hour workweek should be adopted?A. Companies would be closed down.B. Economic growth w
61、ould be stopped.C. Economic systems would break down.D. People would be encouraged to enjoy life.【答案】12. A 13. D 14. C 15. D【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章就福特汽车公司工作制的改变展开了讨论。1926年5月1日,福特汽车公司成为美国最早实行每周五天、每周工作40小时的公司之一。这是工人和工会一直在呼吁的。然而,每周五天工作制是为了提高工作效率。在一个有限的星球上,需要持续增长的经济体系毫无意义。是时候改变我们的经济思维了。【12题详解】细节理解题。根据第一段“th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
