江苏省如皋市2020-2021学年高一英语上学期第三次教学质量调研试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 如皋市 2020 2021 学年 英语 上学 第三次 教学质量 调研 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省如皋市2020-2021学年高一英语上学期第三次教学质量调研试题(含解析)第一部分 听力(共两节,20小題,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一 小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want the woman to do?A. Tell him her telephone number.B. Go to Hong Kong with him.C. Buy him a
2、mobile phone.2. What will the woman do next?A. Finish the envelope. B. Type the letter. C. Make coffee.3. What are the speakers talking about?A. The mans family. B. Weather. C. A photo.4. What did the woman look for?A. A path. B. A house. C. A forest.5. What does the man think of the history area?A.
3、 Noisy. B. Comfortable. C. Quiet.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从題中所给的A、C三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白填两遍。听第6段材料,回答第6、7题6. Where does the conversation probably take place?A. In a laundry. B. In a store. C. In a tailors.7. What kind
4、 of shirt does the woman like?A. The one with a lighter color.B. The one with long sleeves.C. The one with a small collar.听第7段材料,回答第8至10题8. What is the relationship between the speakers?A. Schoolmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.9. What is Tommys class doing right now?A. Visiting
5、a country. B. Drawing up a list. C. Making a book.10. Why does the woman choose France?A. She is interested in it.B. It has different animals.C. Nobody else has done it before.听第8段材料,回答第11至13小题。11. What does the girl think of Greece?A. Disappointing. B. Wonderful. C. Strange.12. What did the girl sp
6、end most of her time doing in Greece?A. Dancing in the street.B. Relaxing on the beach.C. Shopping with her mother.13. What do we know about the womans trip to Greece?A. She went there because of the football competition.B. She stayed there for one week.C. It was a family activity.听第9段材料,回答第14至16题。1
7、4. What will the speakers do when they leave the freeway?A. Go towards Seattle. B. Buy a map. C. Have dinner.15. Why will the speakers take a different way?A. Theyre found a short cut.B. The road is being repaired.C. The road is too narrow.16. Why do the speakers go to Marias house?A. To pick her up
8、. B. To go to a wedding. C. To attend a party.听第10段材料,回答第17至20题。17 How much may fish in the oceans shrink by in the coming decades?A. 14%. B. 20%. C. 25%.18. What is the main reason for the shrink in fish size in the oceans?A. Water pollution. B. Global warming. C. Overfishing.19. How did the resear
9、chers feel about the shrink in fish size in the oceans?A. Angry. B. Puzzled. C. Astonished.20. What should people do to prevent the decrease in fish size in the oceans?A. Control fishing. B. Prevent the movement of fish. C. Stop producing greenhouse gases.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5
10、分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ANATIONAL GEOGRAPHIC KIDS 2019PHOTO COMPETITION!Woo-hoo! Get your cameras and smartphones at the ready, because its time for this years NG KIDS photography competitionWhat you need to knowCompetition is open only to legal residents (居民) of the UK and Ireland who a
11、re between the ages of 7 and 14.We have THREE categories(类别)in the competition animals, people and environment (a new category started this year). You can enter as many categories as you like but just ONE photo per category, please!All photos should be sent through our website. If youre not already
12、registered(注册), you or your parent will need to do so at natgeokids. com/uk/photocomp it will only take a minute to do!You can submit(提交)ONE photo for each of the three categories. Photos should be in JPEG format, between 1MB and 5MB in size. Enter at natgeokids. com/uk/photocomp.Before you submit y
13、our photo, make sure you rename it with your full name and the category you are entering. For example: Joe_Bloggs_Animals.jpg.Dont forget to tell us your full name, date of birth and the title of your photo!The prizesOur Star Prize is a family holiday in Morocco!And thats not all! Each category winn
14、er will win a number of prizes, too, including an amazing Nikon COOLPIX W150 camera, which is built to go anywhere!The closing date is 23: 59 (GMT) on 21 October 2019. Winners will be notified(通知)before 18 November 2019.1. How is this years competition different from that of last year?A. It has a ne
15、w category.B. Its opening date is on 18 November 2019C. It is open to kids from around the world.D. It will give more than one prize to winners.2. To successfully enter the competition, one must _.A. be 14 years old or olderB. get their parents agreementC. submit their photos on its websiteD. give t
16、heir photos an amazing name3. Where does this text most probably come from?A. A research plan.B. A science report.C. A nature magazine.D. A tourist guidebook.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】这是一篇应用文。文章介绍了2019年国家地理儿童摄影比赛的分类、注意事项、如何报名及奖品等。【1题详解】细节理解题。由What you need to know下的第二段中的“We have THREE categories(类别)in t
17、he competition animals, people and environment (a new category started this year).”(我们在比赛中有三个类别动物、人和环境(今年开始的新类别)。),可知今年有一个新的类别环境。故选A项。【2题详解】细节理解题。由What you need to know下的第三段中的“All photos should be sent through our website.”(所有照片应通过我们的网站发送。),可知参加比赛要在网站上提交照片。故选C项。【3题详解】推理判断题。由标题“NATIONAL GEOGRAPHIC KI
18、DS 2019 PHOTO COMPETITION!”(2019年国家地理儿童摄影比赛)和下文关于比赛的分类、注意事项、如何报名及奖品等的介绍,可知这是关于一个摄影比赛报名介绍,可能出现在自然杂志上。故选C项。BBinge-watching (追剧) your favorite TV series is bad for your brain. Dr. Randall Wright, based in Texas, said the need to watch episode (集) after episode has a similar influence on the brain to ga
19、mbling (赌博). Whats more, it often leads to social loneliness, snacking on junk food and a shortage of exercise and sleep, which, over time, is bad for the brain.When you let auto play start the next episode, you can find out what happens next and your brain receives good feedback, Dr. Wright wrote i
20、n an article. This right-away satisfaction is similar to gambling where even after a win, you are not satisfied and want to continue playing. With binge-watching, you are not satisfied with stopping after episode five and want to continue watching. This cycle coupled with the snacking and the long t
21、ime sitting can lead to unhealthy changes in your brain and body over time.Dr. Wright said, “Binge-watching itself is not bad. It becomes problematic when you are watching a third, fourth or fifth episode instead of doing healthy activities.” But he said it is possible to avoid the bad influence of
22、binge-watching with four tips, including staying away from salty, fatty, calorific foods, exercising before a binge-watching, setting an alarm for sleep and balancing TV viewing with socializing.If you add these tips to your binge-watching practice, you can create lasting healthy habits and still en
23、joy the now-and-then binge-watching time without hurting your brain.4. What might “it” in paragraph 1 refer to?A. Gambling.B. Binge-watching.C. TV series.D. Brain.5 In what way is binge-watching like gambling?A. The long time sitting.B. The changes of feeling.C. The snacking on junk food.D. The imme
24、diate satisfaction.6. What is paragraph 3 mainly about?A. The tips on how to develop a healthy lifestyle.B. The reasons why binge-watching is problematic.C. The ways to keep away from binge-watching.D. Dos and donts of binge-watching.7. What may be the best title of the passage?A. Ill Health: The Re
25、sult of AddictionB. Healthy Habits: A Must of A Better LifeC. Binge-watching: A Killer of Your BrainD. TV-Viewing: Gradual Harm on Your Health【答案】4. B 5. D 6. D 7. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍追剧有害大脑及如何避免追剧带来的不良影响。【4题详解】词义猜测题。前文说到“Dr. Randall Wright, based in Texas, said the need to watch episode (集) after e
26、pisode has a similar influence on the brain to gambling (赌博). Whats more, it often leads to social loneliness,”可知,德克萨斯州的兰德尔赖特博士说,一集接一集地看电视对大脑的影响类似于赌博。后文紧接着说“更糟糕的是,它经常导致社交孤单感等不良影响”,所以it指的是追剧。故选B项。【5题详解】细节理解题。由第二段“This right-away satisfaction is similar to gambling where even after a win, you are not
27、satisfied and want to continue playing.”可知,这种即时的满足感类似于赌博,即使赢了,你也不满意,想要继续玩下去。由此可知,追剧获得的即刻满足感类似于赌博获得的快感。故选D项。【6题详解】主旨大意题。由第三段“But he said it is possible to avoid the bad influence of binge-watching with four tips,”可知,但他表示,有四条建议可以避免沉迷于电视的不良影响。由此可知,本段主要讲述了Dr. Wright就如何避免追剧的不良影响提出的建议,与D选项“Dos and donts o
28、f binge-watching.”吻合。故选D项。【7题详解】主旨大意题。文章第一段“Binge-watching (追剧) your favorite TV series is bad for your brain”可知,追你最喜欢的电视连续剧对你的大脑有害,即追剧有害大脑,后文阐述了追剧对大脑造成的危害及如何避免追剧带来的不良影响。由此可知,Binge-watching: A Killer of Your Brain(追剧:大脑的一个杀手)适合做本文最佳。故选C项。CScientists may have found a way to reduce shortage of type O
29、blood. Type O is the kind of blood that hospitals most often need. What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.There are four main kinds of blood. Most people born with one of these four:Type A,Type B,Type AB or Type O. Type O can be safely give
30、n to anyone. So it is commonly used when a person is injured or sick and has to have blood.Type O is the most common blood group.But the supplies of it available in hospitals and blood banks are usually limited.This is because of the high demand for it. Type O blood is used in emergencies when there
31、 is no time to identify the patients blood type.Giving A,B or AB to someone with a different blood type,including O, can cause a bad reaction by the persons defense system.Their immune system can reject the blood. This immune reaction can be deadly.The differences among blood types are linked to whe
32、ther or not red blood cells contain certain kinds of sugar molecules.These molecules are found on the surface of the cells. They are known as antigens(抗原). These antigens are found with type A, B and AB blood but not with type O.More than twenty-five years ago, scientists found that the antigens cou
33、ld be removed to create what they called universal-type cells. They could be removed with chemicals called enzymes(酶). But large amounts of enzymes were required to make the change.Doctor Henrik Clausen of the University of Copenhagen in Denmark led the study. The next step, he says, is to complete
34、safety tests. The team is working with the American company ZymeQuest to test the new method. If it meets safety requirements(要求) and is not too costly, it could become a widely used life-saving tool to increase the supply of universal blood.8. How do scientists deal with the problem of lacking type
35、 O blood?A. Make type O blood out of other kinds of blood.B. Make the most of the present type O blood.C. Develop new ways of using type O blood.D. Appeal to more people to donate type O blood.9. What make people have different kinds of blood?A. Sugar molecules in red blood cells.B. Peoples differen
36、t living conditions.C. The variety of peoples cells and genes.D. Peoples various immune systems.10. What can we infer from the text?A. Antigens could easily be removed to create universal blood.B. A Danish company wanted to involve itself in studying blood.C. Type O blood can be safely given to anyo
37、ne.D. The new method is not safe enough to be put into use in hospitals now.11. What is the best title for the text?A. Four different kinds of blood.B. A new way to make type O blood.C. The latest research on blood type.D Find the proper type of blood.【答案】8. A 9. A 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了科学
38、家检测O型血的一种新制造方法,来解决现在医院和血库中O型血匮乏的问题。文章还说明了血液的四种类型以及这项新方法的下一步进程是进行安全测试。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.(研究人员正在测试一种从其他血型中提取O型血的简单方法。)可知科学家用其他血型制造O型血的方式来解决O型血缺乏的问题。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第五段第一句The differences among blood
39、types are linked to whether or not red blood cells contain certain kinds of sugar molecules.(血型的不同与红细胞是否含有某种糖分子有关。)可知是红细胞中的糖分子让人们有不同的血型。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中The next step, he says, is to complete safety tests. The team is working with the American company ZymeQuest to test the new method. If it m
40、eets safety requirements and is not too costly, it could become a widely used life-saving tool to increase the supply of universal blood.(下一步,他说,是完成安全测试。该团队正与美国公司ZymeQuest合作测试这种新方法。如果它符合安全要求,而且成本不太高,它可能成为一种广泛使用的拯救生命的工具,以增加通用血液的供应。)可推知新方法现在还不够安全,不能在医院里使用。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段Scientists may have foun
41、d a way to reduce shortage of type O blood. Type O is the kind of blood that hospitals most often need. What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.(科学家可能找到了减少O型血短缺的方法。O型血是医院最常用的血型。研究人员正在测试一种从其他血型中提取O型血的简单方法。)以及文章主要内容为介绍科学家发现了一种新的O型血的制造方法。故选B。【点
42、睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第一小题,根据第一段最后一句What the researchers are testi
43、ng is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.(研究人员正在测试一种从其他血型中提取O型血的简单方法。)可知科学家用其他血型制造O型血的方式来解决O型血缺乏的问题。故选A。DNowadays many people are concerned about the problem of what to do with electronic waste such as old televisions, computers, radios, cellular telephones and other elec
44、tronic equipment.Electronic trash, or e-waste, is piling up faster than ever in American homes and businesses. People do not know what to do with old televisions or computers so they throw them in the trash.National Solid Waste Management Association (NSWMA) state programs director Chaz Miller says
45、the large amount of electronic waste Americans product is not unexpected.The US Environmental Protection Agency (EPA) estimates more than 400 million consumer electronic items are dumped each year, and there is a push by more states to ban the waste from landfills (垃圾填埋场) and create recycling progra
46、ms. They can be torn apart and sorted for useable parts. Mike Fannon who runs the plant in Baltimore says, “There are lots of valuable metals that can be recovered and reused instead of just putting them in the landfill, and in certain components there are some materials that should not really be in
47、 the landfill.”Fannon says nearly 20 percent of electronic waste is recycled nationwide. Thirteen years ago, it was only about 6 percent. Recycling rates continue to rise as more communities have banned electronics from landfills in order to keep e-waste poisons like lead (铅) and mercury (汞) out of
48、garbage dumps.This year several states like Vermont imposed a ban on electronic waste in landfills. More than 25 other states have also adopted bans on e-waste in landfills. Chaz Miller says more can be done to boost electronic waste recycling.“We can do much better,” noted Miller. “I think clearly
49、our goal should be to do as well as we do recycling newspapers.”12. Which of the following does NOT belong to e-waste?A. Old televisions.B. Old computers.C. Old cell phones.D. Old newspapers.13. Why is e-waste banned from landfills in many states?A. Because it can not be recycled.B. Because the land
50、fills are already full.C. Because it might damage the environment.D. Because it can be shipped to other countries.14. According to Mike Fannon, what might be the best way of dealing with e-waste?A. Recycling it.B. Selling it.C. Burying it.D. Breaking it.15. What can we learn from the passage?A. Chaz
51、 Miller works for EPA.B. Miller is optimistic about the future of e-waste.C. At present, less than 10 percent of e-waste is recycled.D. All states in the US have banned e-waste from landfills.【答案】12. D 13. C 14. A 15. B【解析】本文是说明文。如何处理诸如旧电视、电脑、收音机、手机和其他电子设备等电子垃圾的问题迫在眉睫,文章指出废旧电子产品会对环境造成巨大危害,并提出了回收利用是电
52、子废品处理的最佳方法。【12题详解】细节理解题。根据题干关键词e-waste可以找到文章第一段的“Nowadays many people are concerned about the problem of what to do with electronic waste such as old televisions, computers, radios, cellular telephones and other electronic equipment.”(现在许多人都在关注如何处理诸如旧电视、电脑、收音机、手机和其他电子设备等电子垃圾的问题。)可知,e-waste中不包括old ne
53、wspapers,故选D。【13题详解】细节理解题。根据题干关键词e-waste banned from landfills找到文章对应段落是第五段,其中的“Recycling rates continue to rise as more communities have banned electronics from landfills in order to keep e-waste poisons like lead (铅) and mercury (汞) out of garbage dumps”(回收利率继续上升,越来越多的地方禁止电子从垃圾填埋场为了保持电子垃圾毒药像铅和汞的垃圾场
54、)可知,废旧电子产品会对环境造成巨大危害。故选C。【14题详解】细节理解题。根据题干关键词Mike Fannon找到文章对应段落是第五段,其中的“”“Recycling rates continue to rise as more communities have banned electronics from landfills in order to keep e-waste poisons like lead (铅) and mercury (汞) out of garbage dumps”(回收利率继续上升,越来越多的地方禁止电子从垃圾填埋场为了保持电子垃圾毒药像铅和汞的垃圾场)可知,
55、回收利用才是处理电子废物的最佳方法。故选A。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段“We can do much better,” noted Miller. “I think clearly our goal should be to do as well as we do recycling newspapers.”(米勒指出,“我们可以做得更好。我认为很明显,我们的目标应该像回收报纸一样”。)推断Miller对电子废物的处理是乐观的态度。故选B。第二节(共5小题,每小题25分,满分12.5分)阅读下面短文,从文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项, Will
56、 Traditional TV Ever Be Replaced by Streaming?For a long time, people had to listen to the radio to get news, drama, and music at home. This all changed with the development of the television in the early 20th century._16_Since then, British TV viewers have enjoyed the launch of commercial TV, the a
57、ddition of Channel 4, and then Channel 5, and finally the birth of paid services through satellite and cable.A Slow DeclineWhile the uptake of TV ownership exploded, the decline of televisions dominance has been slow and has been going on for the past decade. _17_ Streaming services have given us ac
58、cess to more content than was ever possible, including back catalogues of classic shows and blockbuster movies.Changing Viewing HabitsIn the UK, adults are spending more time watching content on YouTube and streaming services than ever before. In 2018, these figures were 30 minutes and 26 minutes pe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558736.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高二英语精品课件 :UNIT 14 CAREERSREPORTED SPEECH (北师大版必修5).ppt
