江苏省常州市武进区两校2021届高三上学期期末联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省常州市武进区两校2021届高三上学期期末联考英语试题 WORD版含解析 江苏省 常州市 武进 区两校 2021 届高三上 学期 期末 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021届高三第一学期期末联合考试英语学科试题第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man probably do?A. Listen to the radio.B. Read a magazine.C. Go outside.【答案】A【解析】【原文】M: Hi, Maria, what ar
2、e you doing?W: Im just reading a magazine.M: Aha, can I turn on the radio?W: Sure, go ahead.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does this conversation most likely take place?A. In a garden.B. At a flower shop.C. On a roadside.【答案】B【解析】【原文】M: Excuse me, Id like to send some flowers to my friend.W: Let me see,
3、 these fresh roses are very nice.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why was the man late?A. His car broke down.B. There was a sudden storm.C. He was caught in the traffic jam.【答案】C【解析】【原文】M: Hi, Im sorry. Im late. There was a traffic jam. Cars were backed up for miles.W: No worry, our flight has been delayed by t
4、wo hours because of the storm.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will Charlie have the interview?A. Tomorrow.B. In a week.C. In two weeks.【答案】B【解析】【原文】W: So Charlie, have you heard back about the job you applied for last week?M: Yes, I just got an email yesterday. Im scheduled to have an interview with the m
5、anager a week from today.W: Thats great, what do they ask you to prepare for the interview?M: They said nothing had to be prepared, but I need to dress up, so I will do some shopping tomorrow.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the probable relationship between the two speakers?A. Mother and son.B. Husband a
6、nd wife.C. Customer and waitress.【答案】B【解析】【原文】M: Is supper ready? Im hungry.W: Almost ready. Could you set the table?M: OK. What are we having?W: Well have fruit salad to start and then roast beef.M: Wow. Great, honey!第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对
7、话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does David like watching on TV?A. Soccer game.B. TV play.C. News.7. Who also has the same hobby with David?A. The man.B. The womans brother.C. The mans brother.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Whenever I com
8、e to visit, David is always watching TV.W: Youre right. He likes watching the soccer games in particular.M: Oh, I see. But I like watching news better.W: When a soccer game comes, he doesnt even eat or sleep.M: My brother is the same way. He likes watching soccer so much that its almost like a lover
9、.W: I cant understand why theyre so crazy about soccer.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the woman tell about her country?A. Its area and weather.B. Its geography and history.C. Its population and area.9. How much do most people earn in the womans country?A. About 2,000 dollars a week.
10、B. About 12,000 dollars a month.C. About 24,000 dollars a year.10. What do you learn about the mans country?A More rich people.B. Lower unemployment.C. Less crowded in the north.【答案】8. C 9. C 10. B【解析】【原文】M: Whats the area of your country?W: Its not very big. Its a little over half a million square
11、kilometers.M: That sounds quite big! How many people live there?W: There are about 30 million people in my country. Most of them live in the north.M: Whats the average income?W: Thats really hard to say. I think most people earn about two thousand dollars a month, if you change the money from our cu
12、rrency into dollars.M: So your country is fairly rich.W: I think we are richer than most countries, but not as rich as countries in Western Europe. Our biggest problem at the moment is unemployment, which is about 8%. It has doubled over the last four years.M: Unemployment in my country is a small p
13、ercentage of that.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How does the man think the timetable should be?A. Creative.B. Standard.C. Tight.12. What is the last event before lunch?A. The throwing events.B. The jumping events.C. The long distance race.13. Why will the 100m race be the last event in the
14、day?A. It attracts great interest.B. It demands a lot of preparations.C. The school doesnt pay attention to this event.【答案】11. B 12. B 13. A【解析】【原文】W: I have no idea about how to finish the timetable.M: You dont have to be very creative. Its very standard and more or less the same every year. For in
15、stance, the sports day begins with throwing events. All jumping events take place before lunch. W: Why?M: Thats because the school doesnt want the athletes to jump after eating. The jumping events take place after the throwing events. And the long distance race takes place before jumping events.W: A
16、nd after lunch?M: Actually, the school doesnt want any events to take place in that time. But they can practise for the next event.W: Do you mean the 100m race?M: Yes. It seems to be the most exciting event, so it takes place at the end of the day, which is over around 5: 00 p. m.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此
17、处可播放相关音频,请去附件查看】14. Whats wrong with the woman?A. She has a backache.B. She has a headache.C. She has a stomachache.15. What does the woman say she will do tonight?A. Take a hot shower.B. Drink a cup of milk.C. Go to bed early.16. Who will the woman meet next morning?A. Her former boss.B. Her new bo
18、ss.C. Her new colleagues.【答案】14. B 15. C 16. B【解析】【原文】M: Whats wrong with you? You look tired.W: I dont feel very well. I have a headache.M: Youd better take some pills to make you feel better.W. Oh, no. I hate taking medicine. It tastes too terrible.M: Or you try other things to ease the pain of a
19、headache. You can put a heat pack or an ice pack on your head or neck. Or you can take a hot shower and then get plenty of rest or sleep. And also, you should try to take time away from things that are stressful. You can do anything from taking a brief walk to going on a long vacation.W: Sounds grea
20、t. I think Im going to have an early night.M: Oh, thats a good idea. I hope you feel better in the morning.W: So do I. Ill meet my new boss in the office at10 oclock next morning.M: I think Ill have a cup of milk when the TV news finishes. Shall I bring you a cup?W: No, thanks. Im going straight to
21、sleep. Thanks anyway.M: OK. Have a good sleep.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What was the significant change in Partricia Panias life?A. Being a homemaker.B. Turning famous educator.C. Becoming a public figure.18. What had led to Panias personal tragedy?A. Drivers speeding.B. Her running a sto
22、p sign.C. A drivers failure to concentrate.19. How did Pania feel when she began her first speech?A. Nervous and unsure.B. Calm and confident.C. Brave and forceful.20. What could be expected as a result of Panias efforts?A. More strict training of women drivers.B. Restrictions on cell phone use whil
23、e driving.C. Improved traffic conditions in cities.【答案】17. C 18. C 19. A 20. B【解析】【原文】Partricia Pania never wanted to be a national public figure. All she wanted to be was a mother and a homemaker. But her life was turned upside down when a driver distracted by his cell phone, ran a stop sign and cr
24、ashed into the side of her car. The impact killed her two-year-old daughter.Four months later, Pania unwillingly but courageously decided to try to educate the public and to fight for laws to ban drivers from using cell phones while a car is moving. She wanted to save other children from what happen
25、ed to her daughter. In her first speech, Pania got off to a shaky start. She was visibly trembling and her voice was soft and uncertain. But as she got into her speech, a dramatic transformation took place. She stopped shaking and spoke with a strong voice. For the rest of her talk, she was a forcef
26、ul and compelling speaker. She wanted everyone in the audience to know what she knew without having to learn it from a personal tragedy. Many in the audience were moved to tears, and to action. In following presentations, Pania gained reputation as a highly effective speaker. Her appearance on a tal
27、k show was broadcast three times transmitting her message to over 14,000,000 people. Her campaign increased public awareness of the problem and motivated over 300 cities and several states to consider restrictions on cell phone use.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中
28、选出最佳选项。APetra and Wadi Rum, JordanWhen it comes to the worlds wonderful desert scenery, Jordans Petra and Wadi Rum has it. Also known as the Valley of the Moon, this place is one of the best due to its amazing desert canyons and rock walls. Participants love exploring its Burdah and Um Fruth, walkin
29、g to the impressive ancient city.Kilimanjaro, TanzaniaThe Rongai Route is the best route if the participants of the walking tour want a quiet climb. The Kili Trail permits travelers to witness the regions wilderness, virgin forests, and rare animals. This route, according to many, is the easiest way
30、 to reach the top where the breath-taking 360-degree sights of natural wonders await.Quebec, CanadaThis special environment made up of both the natural and cultural treasures where fresh water becomes one with the tides of the sea, makes Quebec one of the interesting walking tour destinations in the
31、 world. Here is a track that heads to the Saguenay Fjord National Park which is included in the UNESCO World Heritage Site. Adding to the beauty of Quebec are its sparkling waterfalls, inviting lakes, and rare animals.Great Smoky Mountain, USThis region has been named as the ancestral home of the Ch
32、erokee Indians, where rich natural wonders combined with interesting history are the major happenings. The rich natural reserve is evident and enjoyed by walking tour participants. What also makes this destination a popular choice is its reputation as the biggest wilderness on the eastern part of th
33、e United States.21. Which tour combines the scenery of land and water?A. Petra and Wadi Rum.B. Kilimanjaro.C. Quebec.D. Great Smoky Mountain.22. What is unique to Great Smoky Mountain?A. Special history.B. National park.C. Virgin forests.D. Ocean view.23. Which of the following can be the best title
34、 for the text?A Magical Nature ReservesB. Best Walking ToursC. Colorful Cultural TreasuresD. Amazing Wilderness Areas【答案】21. C 22. A 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个徒步旅行活动及它们各自的特色。【21题详解】细节理解题。根据“Quebec”部分关键句“This special environment made up of both the natural and cultural treasures, where fresh wate
35、r becomes one with the tides of the sea, makes Quebec one of the interesting walking tour destinations in the world.”(这种由自然和文化宝藏组成的特殊环境,使淡水与海潮融为一体,使Quebec成为世界上有趣的徒步旅游目的地之一。)可知,Quebec是一个徒步旅游目的地,由此可知,它有陆地景观。再根据关键句“Adding to the beauty of Quebec are its sparkling waterfalls, inviting lakes, and rare an
36、imals.”(Quebec的美丽之处在于它闪烁的瀑布,吸引人的湖泊和珍稀动物。)可知,在这项旅行中,你也可以看到瀑布和湖泊这些水景。由此可知,结合了水陆景观的旅行是Quebec。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据“Great Smoky Mountain”部分关键句“This region has been named as the ancestral home of the Cherokee Indians, where rich natural wonders combined with interesting history are the major happenings.”(
37、这个地区被称为切罗基印第安人的祖籍地,这里丰富的自然奇观和有趣的历史是主要的事件。)可知,在“Great Smoky Mountain”这个旅游活动中,你可以了解到这个地区有趣的历史。由此可知,“Great Smoky Mountain”的独特之处在于特殊的历史。故选A项。【23题详解】主旨大意题。根据“Petra and Wadi Rum”部分关键句“Participants love exploring its Burdah and Um Fruth, walking to the impressive ancient city.”(参与者喜欢探索它的Burdah和Um Fruth,步行到
38、令人印象深刻的古城。)可知,这项活动是徒步旅行;根据“Kilimanjaro”部分关键句“The Rongai Route is the best route if the participants of the walking tour want a quiet climb.”(如果徒步旅行的参与者想要安静地攀爬,Rongai Route是最好的路线。)可知,这项活动也是徒步旅行;根据“Quebec”部分关键句“This special environment made up of both the natural and cultural treasures, where fresh wa
39、ter becomes one with the tides of the sea, makes Quebec one of the interesting walking tour destinations in the world.”(这种由自然和文化宝藏组成的特殊环境,使淡水与海潮融为一体,使Quebec成为世界上有趣的徒步旅游目的地之一。)可知,这项活动也与徒步旅行有关;根据“Great Smoky Mountain”部分关键句“The rich natural reserve is evident and enjoyed by walking tour participants.”(
40、丰富的自然保护区是显而易见的,徒步旅行的参与者可以欣赏它们。)可知,这项活动也与徒步旅行有关。由此可知,本文主要介绍了四个徒步旅行活动,“Best Walking Tours”意为“最佳的徒步旅行”,能够概括文章内容。故选B项。BNowadays, we almost never write things by hand. However, multiple studies have shown that this act has many benefits.New brain research, led by researchers at the Norwegian University o
41、f Science and Technology, confirms the same: choosing handwriting over using a keyboard results in better learning and memory. “When you write your shopping list or lecture notes by hand, you simply remember the content better afterwards,” said Audrey van der Meer, author of the study.The study was
42、conducted using equipment to track and record brain wave activity. The participants included 12 young adults and 12 children. This is the first time that children have participated in such a study. Each subject was asked to write by hand and type on a keyboard while wearing a hood with over 250 elec
43、trodes (电极). The sensors in the electrodes are very sensitive and pick up the electrical activity that takes place in the brain. Each examination took 45 minutes per person.The results showed that the brain in both young adults and children is much more active when writing by hand than when typing o
44、n a keyboard. According to Van der Meer, plenty of senses are activated by pressing a pen on paper, seeing the letters written and hearing the sound made while writing. These sense experiences build contact between different parts of the brain, opening the brain up for learning.Van der Meer believes
45、 that the outcomes stress the importance of children being challenged to draw and write at an early age, especially at school. “Learning to write by hand is a bit slower process, but its important for children to go through the tiring phase of learning to write by hand,” she said.The hand movements
46、used to form the shapes of letters are beneficial in several ways. “If you use a keyboard, you use the same movement for each letter. Writing by hand requires control of your fine motor (精细动作) skills and senses. Its important to put the brain in a learning state as often as possible,” Van der Meer a
47、dded. For example, you might use a keyboard to write an essay, but you should take notes by hand during a lecture.24. Whats the main purpose of the text?A. To encourage us to write essays by hand.B. To advise children to start to write early.C. To report on a new study on handwriting.D. To explain h
48、ow handwriting affects adults.25. What do we know about the study?A. The study involved 12 participants altogether.B. The participants were divided into two groups.C. All the participants were gathered for examination.D. The sensors were used to track brain wave activity.26. Why does the brain becom
49、e more active when writing by hand than when typing on a keyboard according to Van der Meer?A. More senses are made active.B. Handwriting is easier on the brain.C. Noise made by typing distracts the brain.D. The brain is more used to the skills required.27. How does Van der Meer think handwriting be
50、nefits people?A. It allows children to become more patient.B. It increases peoples interest in learning.C. It helps people develop fine motor skills.D. It allows people to write better essays.【答案】24. C 25. D 26. A 27. C【解析】【分析】本文为说明文,文章说明了一项关于手写是否对大脑有好处的新研究。【24题详解】主旨大意题。阅读全文以及根据第一段“Nowadays, we almo
51、st never write things by hand. However, multiple studies have shown that this act has many benefits. New brain research, led by researchers at the Norwegian University of Science and Technology, confirms the same: choosing handwriting over using a keyboard results in better learning and memory. (现在,
52、我们几乎不用手写东西了。然而,多项研究表明,这种行为有很多好处。由挪威科技大学的研究人员领导的一项新的大脑研究证实了同样的结论: 选择手写而不是使用键盘能够更好地学习和记忆)”可知,文章主要是报道了一项关于手写是否对大脑有好处的新研究。故选C项。【25题详解】推理判断题。根据第二段“Each subject was asked to write by hand and type on a keyboard while wearing a hood with over 250 electrodes (电极). The sensors in the electrodes are very sens
53、itive and pick up the electrical activity that takes place in the brain.(每个实验对象都被要求戴着一个有超过250个电极的帽子,用手写字并在键盘上打字。电极中的传感器非常敏感,能捕捉到大脑中发生的电波活动。)”可知,传感器被用来跟踪大脑中的电波活动。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据第三段“According to Van der Meer, plenty of senses are activated by pressing a pen on paper, seeing the letters written an
54、d hearing the sound made while writing.(根据范德米尔的说法,当你用笔在纸上写字、看着书写的字母、听着书写时发出的声音时,很多感官都会被激活)”可知,大脑在手写时比打字更活跃是因为手写激活更多的感官。故选A项。【27题详解】推理判断题。根据第五段“If you use a keyboard, you use the same movement for each letter. Writing by hand requires control of your fine motor (精细动作) skills and senses. Its important
55、 to put the brain in a learning state as often as possible, Van der Meer added.(“如果你使用键盘,每个字母的动作都是一样的。手写需要控制精细动作的技巧和感觉。尽可能经常让大脑处于学习状态是很重要的。” Van der Meer 补充道)”可推知,Van der Meer认为手写可以帮助人们发展精细运动技能。故选C项。CChinas Mars rover, Tianwen-1, will likely attempt to land at a site in northeastern Mars, according
56、to a new paper published just days ahead of the missions launch. The paper was written by team members of Chinas Tianwen-1 Mars mission, which aims to send an orbiter and a rover to the Red Planet.The study reveals new details about Tianwen-1, outlining its intended landing area, science goals and t
57、he names of instruments aboard the spacecraft. It also stresses the historic nature of the mission: Not only is Tianwen-1 Chinas first fully homegrown Mars mission, its also the first to carry both an orbiter and a rover.Tianwen-1 means questions to heaven“ and was taken from the title of a poem by
58、Qu Yuan (340 278 BC). The spacecraft will reach Mars in February 2021, at the same time as NASAs Perseverance rover and the United Arab Emirates5 Hope orbiter launched on Sunday (July 19). However, Chinas rover will remain attached to the orbiter for two to three months before attempting its landing
59、, according to the paper.The chosen landing area is Utopia Planitia, a huge basin formed by a large impact far back in Mars history that was also the region where NASAs Viking 2 lander touched down in 1976. China had isolated a part of the vast plain as a landing area, which means there will be more
60、 time and atmosphere for the entry spacecraft to slow down and safely land on the surface. The latitude is also suitable for receiving enough sunlight to power the 240 kilograms rover. The relatively smooth surface will also be helpful for roving. The mission also benefits from the engineering herit
61、age of Chinas Change lunar exploration program, the paper noted.The Tianwen-1 orbiter will operate in a polar orbit in order to map Mars. The rover will also investigate the surface soil characteristics and water-ice distribution with its own Subsurface Exploration Radar. It will also analyze surfac
62、e material composition and characteristics of the Martian climate and environment on the surface.28. Whats the purpose of the passage?A. To lay out key details about Tianwen-1.B. To state how Tianwen-1 was invented.C. To stress the historic meaning of Tianwen-1.D. To analyze characteristics of the M
63、artian climate.29. What is most special about Tianwen-1 according to Para. 2?A. It was named after Qu Yuan, a famous poet in Chinese history.B. It will reach Mars at the same time as NASAs Viking 2.C. It will remain for 2 or 3 months on Mars.D. It will complete orbiting and roving in a Mars mission.
64、30. Why is Utopia Planitia chosen as the landing area of Tianwen-1?A. The rare air there is suitable for the flight of Tianwen.B. The area can protect Tianwen-1 from too much sunlight.C. It has relatively smooth surface, which is helpful for roving.D. There is no spacecraft successfully landing ther
65、e in history.31. The last paragraph states mainly .A. Tianwen-1s historic contributionsB. Tianwen-1s new radar instrumentsC. Tianwen-1s academic advantagesD. Tianwen-1s scientific goals【答案】28. A 29. D 30. C 31. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了中国的火星漫游者“天问1号”可能会尝试在火星东北部的一个地点着陆,就在任务发射前几天发表的一篇新论文称。文中还揭示了天问1号的新
66、细节,概述了它的预定着陆区域、科学目标和飞船上仪器的名称。【28题详解】推理判断题。根据第二段中“The study reveals new details about Tianwen-1, outlining its intended landing area, science goals and the names of instruments aboard the spacecraft.(这项研究揭示了天问1号的新细节,概述了它的预定着陆区域、科学目标和飞船上仪器的名称)”结合文章主要介绍了中国的火星漫游者“天问1号”可能会尝试在火星东北部的一个地点着陆,就在任务发射前几天发表的一篇新论
67、文称。文中还揭示了天问1号的新细节,概述了它的预定着陆区域、科学目标和飞船上仪器的名称。可推知,这篇文章的目的是列出天问1号的关键细节。故选A。【29题详解】推理判断题。根据第二段中“It also stresses the historic nature of the mission: Not only is Tianwen-1 Chinas first fully homegrown Mars mission, its also the first to carry both an orbiter and a rover.(它还强调了这次任务的历史性:天问一号不仅是中国第一个完全自主的火星
68、任务,也是第一个同时携带轨道飞行器和探测车的任务)”可推知,天问1号最特别的地方是它将在火星任务中完成环绕和漫游。故选D。【30题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“China had isolated a part of the vast plain as a landing area, which means there will be more time and atmosphere for the entry spacecraft to slow down and safely land on the surface. The latitude is also suitable for
69、 receiving enough sunlight to power the 240 kilograms rover. The relatively smooth surface will also be helpful for roving. (中国已经将这片广阔的平原的一部分隔离出来作为着陆点,这意味着将有更多的时间和大气层让飞船减速并安全着陆在火星表面。这个纬度也适合接受足够的阳光,为240公斤重的火星车提供动力。相对光滑的表面也将有助于漫游)”可知,选择乌托邦平原作为“天问一号”的着陆点,是因为它表面比较光滑,有利于漫游。故选C。【31题详解】主旨大意题。根据最后一段“The Tia
70、nwen-1 orbiter will operate in a polar orbit in order to map Mars. The rover will also investigate the surface soil characteristics and water-ice distribution with its own Subsurface Exploration Radar. It will also analyze surface material composition and characteristics of the Martian climate and e
71、nvironment on the surface.(天问1号轨道飞行器将在极轨道上运行,以绘制火星地图。探测车还将利用自己的地下探测雷达调查地表土壤特征和水冰分布。它还将分析火星表面物质的组成以及火星表面气候和环境的特征)”可知,最后一段主要阐述了“天问一号”的科学目标。故选D。DThe field of robotics is fast-growing. Robots can now perform complicated movements with elegance back-flipping, practicing park our moves, even “carving” cla
72、ssical sculptures. Then theres Sophia, a robot whose widespread appeal lies not in big, dramatic actions (her body is often fixed to a rolling base), but rather an unsettling human-like appearance, compounded with the complex ability to express emotions(情感).“Were not fully there yet, but Sophia can
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560363.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
