江苏省徐州市三校2021届高三英语上学期期末联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 徐州市 2021 届高三 英语 学期 期末 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省徐州市三校2021届高三英语上学期期末联考试题(含解析)(试卷满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一卷第一部分听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关
2、小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the girl want to go to the museum?A. By subway.B. By bus.C. By car.【答案】C【解析】【原文】M: This month, our trip will be to the museum. We will take a school bus to the Colma station. Then well take the subway downtown. Yes, Tammy?W: Can our parents drive us i
3、nstead? M: No, I want us to go as a group.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What has the weather been like recently?A. Really dry.B. Really wet.C. Really cold.【答案】A【解析】【原文】W: I heard on the news that were finally going to be getting some rain in the next few days.M: Thats good news. This has been one of the drie
4、st months on record, so Im sure the trees really need it.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the wedding hall forbid doing?A. Throwing rice.B. Throwing the pieces of newspaper.C. Throwing colored paper.【答案】C【解析】【原文】W: What a wonderful wedding that was! It will be a big task to sweep up all that litter.M:
5、 The rules of the wedding hall say throwing colored paper is banned. Throwing rice is OK. And even bits of tornup newspaper are allowed.W: Thats crazy!4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable occupation of the man?A. A politician.B. A lawyer.C. A journalist.【答案】A【解析】原文】W: On the front page of yeste
6、rdays newspaper, it says that you have come to an agreement with the Canadian government. Can you tell us more about that?M: Absolutely. We have agreed to continue working together to improve economic relations between our two countries.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many liters of water did the man drink
7、 today?A. One.B. Two.C. Three.【答案】C【解析】【原文】W: Can I have something to drink? My throat is so dry from our workout earlier, and all I had today was about a liter.M: You need to drink some water then. I drink two liters a day usually, and an extra one when I exercise.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段
8、对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How does the man sound at first?A. Nervous.B. Thrilled.C. Disappointed.7. What color does the woman think old trains were?A. Black.B. Green.C. Red.【
9、答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: Lets visit the steam railway tomorrow. Its so exciting.W: Youre like a little boy who wants to see those old trains pumping out smoke and steam.M: I love the power and the size of them but most of all I just love the steam. It is great to see them in action and we can ride on
10、one as well.W: Yes. I like them, too. It is like going back to the old days when all trains were black. M: Well, tomorrow there will be green ones and red ones, too.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What kind of show does the man want to make?A. A cooking show.B. A quiz show.C. An interview show
11、.9. Where does the man want people to watch his show?A. In their offices.B. In their homes.C. In their cars.10. What is the womans advice?A. Picking a different goal.B. Saving up some money.C. Making his show different from others.【答案】8. C 9. B 10. C【解析】【原文】W: I understand that youre looking to star
12、t a show within the next two years. Is this true?M: Yes. Ive always wanted to be one of the people you see on television talking to guests about their careers. W: Have you thought about other options? Those types of shows can be on many different types of media. Many hosts start out on the radio, bu
13、t now the technology is better and you can even make a show on the Internet.M: I want it to be the show that people watch while theyre eating dinner. W: Thats a good goal, but itll be difficult to get you on television with just that idea. I suggest you come up with something that makes you differen
14、t from the other similar shows airing now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What are the speakers mainly talking about?A. A colleague.B. A conference.C. A birthday party.12. What is the woman planning on doing first?A. Buying a gift.B. Going to the hospital.C. Picking up name cards.13. How did
15、the woman feel at Andys birthday last year?A. Angry.B. Confused.C. Satisfied.【答案】11. A 12. B 13. B【解析】【原文】M: Can you pick up the name cards for the conference?W: Sure, but I need to stop by the hospital first and drop off the card and gift we got for Andy. M: Of course! I cant believe I forgot about
16、 that.W: I hope I bought him the right gift.M: Im sure its fine.W: I hope so, because last year I wasnt sure if he liked the birthday gift I got him. I bought him a Lego Star Wars set, because I overheard him talk about it with Mary. But, when he opened it, he asked me if I thought he was a child.M:
17、 I remember that! That was funny! He was joking but you looked so lost. We just laughed at your reaction.W: OK, I figured he was joking, but I was not sure. M: No, no. He appreciated it. How long will he be in hospital, do you know?W: A few more days. He should be able to get back to work soon.M: OK
18、, great. Send him my best!W: Will do!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Why is going to the lake a bad idea?A. It is too small.B. It will be too crowded.C. It is too hot.15. What does the woman plan to do first?A. Prepare lunch.B. Pack the luggage.C. Make coffee.16. Where will the man probably g
19、et his drink?A. At home.B. At the gas station.C. At the beach store.17. What does the man want to use the towels for?A. Lying on.B. Drying him off.C. Giving shade.【答案】14. C 15. B 16. B 17. A【解析】【原文】M: Lets go for a swim today.W: How about going to the lake? M: Its too hot inland. The temperature is
20、supposed to reach 105 degrees today. W: Then where should we go?M: I think the coast is the best place.W: But the beaches will be too crowded today, wont they? Its Saturday, so everyone will have the same idea as we do.M: I know a place that isnt as popular. That beach is rather small and rocky, but
21、 it will be suitable for swimming.W: Sounds great! Ill pack our bags. Can you fix something for lunch? We can eat on the way.M: Sure. Cheese sandwiches are easy to eat on the road. We can buy cold soda at the gas station.W: Id rather take iced coffee.M: Youll have to make it, then. I never know how
22、you like it.W: All right. Do you want me to pack a pair of pants for you?M: No, Ill just wear my swimsuit. I can dry off in the sun before we leave the beach.W: Ill take extra towels, just in case. M: Thats good. We can lie on them in the sun.W: And if there arent a lot of trees, we can hang up the
23、towels for some shade.M: You could do that, but not for me.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What is the goal of the exercise?A. To learn how to follow instructions.B. To learn about the importance of business.C. To learn about the Industrial Revolution.19. Which class did business managers belon
24、g to according to the speaker?A. The upper class.B. The middle to lower class.C. The working class.20. How many students will be needed to be the bank and security officers in total?A. Four.B. Three.C. Two.【答案】18. C 19. B 20. A【解析】【原文】In todays class, we will do a role-playing exercise to better und
25、erstand what life was like during the Industrial Revolution in Europe in the late 18th and early 19th century. All the information you need is in the instruction sheet in front of you. First, I will need to separate the class into three groups. Each group represents a different class during that tim
26、e period. The first group will represent the upper class and play the role of owners of businesses in the city. The second group will represent the middle to lower class and play the role of business managers. The third group will represent and play the role of the working class. This last group wil
27、l consist of different types of workingclass families, such as singleparent families and families who lost their parents. In addition to those groups, I will need two students to represent the bank and two to represent security officers. Each group will have a specific set of goals they must reach b
28、y the end of class while trying to follow city rules, like paying taxes and keeping the city at peace. Any questions?第二部分 阅读(共两节,满分 50分)第一节(共15小题;每小题 2.5分,满分 37.5)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AA simple mosquito bite can mean serious illness or death. So we spray large areas with chemicals to wipe
29、 out mosquitoes. But this has a bad influence on the whole ecosystem and your health. Now theres a new device (装置), which claims to keep you and your loved ones mosquitofree:What are we talking about?Mosquitron, a brand new type of bug (虫子) catcher, designed by two German engineers, is perfect for c
30、learing your home of all annoying and dangerous flying pests!How does it work?It is easy to set up; plug it in and away you go!It lures (引诱) the flying pests near using a safe, completely harmless UV light.A reverse fan sucks the insects through a oneway trapdoor.Once trapped in the drying basket, t
31、hey are dried to death by the fan within 2 minutes.You can simply empty the dead bugs into the trash, without even touching them.No need for batteries or any chemicals.How much does it cost?Its now 179.99. It may seem expensive at first, but when you consider most devices need regular, expensive ref
32、ills and dont work for more than 10 minutes, this is a pretty good deal. In fact, competitor products using the same UV technology are priced at over 250! Now you can buy it from the suppliers website with 50% off and with free shipping for a limited time by clicking here. Note: The device can only
33、be returned or exchanged if it arrives damaged, and you must pay in advance.21. What is the characteristic of a Mosquitron?A. It is easily recharged.B. It is batterypowered.C. It is almost silent when operating.D. It kills mosquitoes with UV light.22. What can you enjoy if buying a Mosquitron online
34、 now?A. A high discount.B. A cheap delivery.C. Return without reasons.D. Cash on delivery.23. What type of writing is this text?A. A review.B. An advertisement.C. An instruction.D. A report.【答案】21. C 22. A 23. B【解析】本文是一篇广告。文章主要介绍了新型捕虫器Mosquitron的工作方式和价钱。【21题详解】细节理解题。根据图片中的信息“quiet working(安静的工作)”可知,
35、Mosquitron工作时噪声很小。故选C选项。【22题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Now you can buy it from the suppliers website with 50% off and with free shipping for a limited time by clicking here.(现在你可以在供应商的网站上以五折的价格购买,并在有限的时间内免费送货。)”可知,现在在网站上购买可以享受较大的折扣。故选A项。【23题详解】推理判断题。根据全文,特别是文章最后一段“Its now 179.99. It may seem expensive at fir
36、st, but when you consider most devices need regular, expensive refills and dont work for more than 10 minutes, this is a pretty good deal.(现在是179.99美元。一开始可能看起来很贵,但当你考虑到大多数设备需要常规的、昂贵的补充,并且工作时间不超过10分钟时,这是一个相当不错的交易。)”可知,文章主要想让读者购买这一款驱蚊器,因此这是一则广告。故选B项。BThe spine (脊柱) stands at the center of your health,
37、 providing your body with structure and support. It also contains a major collection of nerves that deliver electric signals from the rest of the body to your brain. Since your spine is so central to health, its important to take care of it.Staying in a good position is one of the most important thi
38、ngs you can do to keep your spine healthy. A proper position means standing or sitting while keeping your spine straight, except for its natural bending. Positions play a vital part even when youre asleep. Stomach sleeping is far from a good idea. Many people prefer sleeping on their side, which is
39、in the interests of their spine. Sleeping on your back has lots of benefits yet can cause lower back pain and put some pressure on your spine.Staying still for too long even if your position is good can be hard on your back. Especially if you work at a task most of the day, its important to get up a
40、nd stretch (伸展) periodically. Therefore, exercise is also a key part in the health of your spine. Stretches can help the muscles (肌肉) around your spine relax. Strength exercises with light weights or body weight exercises like pushups can also help by strengthening the muscles. However, dont overdo
41、the exercise, as repeated movements can hurt the muscles around the spine, as trying to lift heavy weights with poor technique.Your diet also affects the health of your spine because many vitamins are necessary for bones and nerves. In particular, vitamin B and omega3 fatty acids help keep nerves he
42、althy. Another important part is vitamin D, which is required for strong bones. Vitamin D can come from some foods, but its also absorbed from sunlight, so it may help to do some exercises outside. At last, many of the actions necessary to keep a spine healthy are similar to those used to protect yo
43、ur health in other ways. So protect your back, and the rest of the body will benefit.24. Which sleep position is best for our spine according to the passage?A. B. C. D. 25. What is suggested in Paragraph 3?A. Doing a proper amount of exercise.B. Staying still in a good position.C. Repeating a certai
44、n movement more.D. Strengthening muscles of the whole body.26. What can we infer about vitamins?A. Vitamin B reacts with omega3 fatty acids.B. Abundant vitamin D guarantees strong bones.C. Vitamin D cant be absorbed without sunlight.D. Doing pushups outside increases vitamin D intake.27. What is the
45、 best title for the text?A. Good posture, good spineB. Stay still, stay healthyC. Healthy means, healthy spineD. Proper exercise, proper weight【答案】24. A 25. A 26. D 27. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了脊柱对于身体的重要性,并提出一些有助于脊柱健康的锻炼方法。【24题详解】细节理解题。根据第二段中“Many people prefer sleeping on their side, which is in the i
46、nterests of their spine.”(许多人喜欢侧着睡,这对他们的脊椎有好处。)可知,比较而言,A项“侧卧的姿势”对脊椎最有好处。故选A项。【25题详解】细节理解题。根据第三段中“Therefore, exercise is also a key part in the health of your spine. Stretches can help the muscles (肌肉) around your spine relax. Strength exercises with light weights or body weight exercises like pushup
47、s can also help by strengthening the muscles.”(因此,运动也是脊椎健康的关键部分。伸展运动可以帮助你脊椎周围的肌肉放松。轻重量的力量练习或俯卧撑等体重练习也可以帮助增强肌肉。)等可知,做适量的运动有益于脊椎。故选A项。【26题详解】推理判断题。根据最后一段中“Vitamin D can come from some foods, but its also absorbed from sunlight, so it may help to do some exercises outside.”(维生素D可以来自一些食物,但也可以从阳光中吸收,所以在户
48、外做一些运动可能会有帮助。)可知,在室外做俯卧撑可以增加维生素D的摄入量。故选D项。27题详解】主旨大意题。通读全文,根据第一段“The spine (脊柱) stands at the center of your health, providing your body with structure and support. It also contains a major collection of nerves that deliver electric signals from the rest of the body to your brain. Since your spine i
49、s so central to health, its important to take care of it.”(脊柱是你健康的中心,为你的身体提供结构和支撑。它还包含一个主要的神经集合,将电信号从身体的其他部分传递到大脑。因为脊椎对健康至关重要,所以照顾好它也很重要。)可知,文章主要介绍了脊柱对于身体的重要性,并给出一些有助于脊椎健康的锻炼方法。选项C“健康的方法,健康的脊柱”,高度概括文章主题,适合做标题。故选C项。CThere may be no job more reactive than firefighting. You wait for the alarm to sound;
50、 when it does, you go and fight fires. However, what if there is an algorithm (计算程序) that can take the guesswork out of fire prevention? For more than a year, the Fire Department of New York (FDNY) has been doing just that. Using a data tool called FireCast 2.0, it has been prioritizing (排序) which o
51、nes of the hundreds of thousands of buildings in the city are at the highest risk of having a fire. The software applies an algorithm from five city agencies, taking into account as many as 20 different risk factors.It wasnt that long ago, in fact, that even a fire department as sophisticated (配备精良)
52、 as FDNY was keeping track of buildings in card catalogues in local fire houses. Each structure would have its own card with basic information on it when it was built, construction materials and from that, company commanders were expected to determine which buildings were to be inspected (检查). Build
53、ing inspections were a key part of fire prevention in cities like New York, and that, as you might suspect, wasnt a very efficient way to handle them. Usually, the FDNY struggled to meet its annual goal of inspecting 10 percent of the 330,000 buildings in the city for which it was responsible. But F
54、ireCast 2.0 has already simplified that process, allowing the department to more accurately target the most fireprone buildings, many of which havent been inspected for years.The FDNY is pleased with the big advance it has made in whats known as “smart firefighting”, but its only a first step. Later
55、 this year, the department is expected to upgrade to FireCast 3.0, an even more powerful tool that will analyze three years data from 17 different city agencies for every one of the 330,000 buildings. Each will be given a fire risk score. But that list will be updated daily if a building receives a
56、trash violation, for instance, its score may rise on the next days list. Compiling (汇集) the data from all those buildings will take only 90 minutes, according to a report from the National Fire Protection Association.A very different approach to the future of firefighting was unveiled (揭露) recently
57、by the U.S. Office of Naval Research. Its an 18pound robot named SAFFIR, and it was designed by engineers at Virginia Tech to put out fires where theyre most dangerous. During a recent test, SAFFIR was able to find fire through thick smoke and extinguish (扑灭) the flames. Maybe more impressively, it
58、displayed its sea legs, able to stay upright on a rolling ship. That, according to SAFFIRs designers, may have been their biggest challenge.SAFFIR still struggles to navigate (穿过) doorways and stairwells. In the test, in fact, its movements were controlled by a human. While it will likely be paired
59、with a human for some time, SAFFIR may eventually be able to move and make decisions on its own.28. According to the passage, whats the main function of FireCast 2.0?A. To make the alarm sound for a longer time.B. To reduce firefighters chances of being injured.C. To prevent the fire from spreading
60、further.D. To predict places that are more likely to catch fire.29. What can we learn from Paragraph 2?A. The FDNY doesnt keep track of buildings in card catalogues.B. The FDNY is only responsible for inspecting buildings in New York.C. The FDNY has failed to meet its annual goal of building inspect
61、ions.D. The FDNY gets its staffs workload reduced by using FireCast 2.0.30. According to the passage, FireCast 3.0 _.A. can analyze more data than FireCast 2.0 doesB. has already been used by each fire departmentC. will update the fire risk scores every 90 minutesD. will keep a record of information
62、 on buildings in 13 cities31. According to the passage, SAFFIR _.A. is able to make decisions on its ownB. is not ready to be brought into useC. was originally designed to be used on shipsD. is mainly used to lead the way for firefighters【答案】28. D 29. D 30. A 31. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种数据工具FireCast
63、2.0可以消除火灾预防中的猜测,使消防部门能够更准确地瞄准最容易发生火灾的建筑,纽约消防局预计将其升级到FireCast 3.0以及工程师设计的机器人SAFFIR都能简化消防工作。【28题详解】细节理解题。根据文章第一段倒数第二句“Using a data tool called FireCast 2.0, it has been prioritizing (排序) which ones of the hundreds of thousands of buildings in the city are at the highest risk of having a fire.”可知,通过使用一
64、个名为FireCast 2.0的数据工具,该公司已经对这座城市成千上万的建筑中哪些是火灾风险最高的进行了排序。由此可知,FireCast 2.0可预测更可能着火的地方。故选D项。【29题详解】推理判断题。根据文章第二段最后两句“Usually, the FDNY struggled to meet its annual goal of inspecting 10 percent of the 330,000 buildings in the city for which it was responsible. But FireCast 2.0 has already simplified th
65、at process, allowing the department to more accurately target the most fireprone buildings, many of which havent been inspected for years.”可知,通常情况下,纽约消防局很难实现其年度目标,即检查该市33万幢建筑中的10%。但FireCast 2.0已经简化了这一过程,使该部门能够更准确地瞄准最容易发生火灾的建筑,其中许多建筑已经很多年没有接受过检查了。由此推测,FDNY 使用 FireCast 2.0 减少员工的工作量。故选D项。【30题详解】细节理解题。根
66、据文章第三段第二句“Later this year, the department is expected to upgrade to FireCast 3.0, an even more powerful tool that will analyze three years data from 17 different city agencies for every one of the 330,000 buildings. Each will be given a fire risk score.”可知,今年晚些时候,该部门预计将升级到FireCast 3.0,这是一个更强大的工具,将分析
67、来自17个不同城市机构的3年数据,对33万幢建筑中的每一栋进行分析。由此可知,FireCast 3.0可以分析比 Firecast 2.0 更多的数据。故选A项。【31题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段最后一句“That, according to SAFFIRs designers, may have been their biggest challenge.(在萨菲尔的设计师看来,这可能是他们面临的最大挑战)”以及最后一段最后一句“While it will likely be paired with a human for some time, SAFFIR may eventual
68、ly be able to move and make decisions on its own.(虽然它可能会和人类配对一段时间,但SAFFIR最终可能会自己行动,自己做决定)”可知,由于SAFFIR目前还在测试中,还未完善,所以我们可推测SAFFIR还未打算投入使用。故选B项。DI grew up eating eggs from white shells; I didnt know they could be any other color.Our eggs came from the grocery store in styrofoam packaging, and the eggs
69、in the refrigerators at all my friends houses were exactly the same. Life in the 1970s and 1980s meant no farmers markets, no trips to farms and no concept of food variety.When I began buying my eggs at the farmers market, things changed. The eggs were brown and usually in paperboard cartons or Styr
70、ofoam cartons that were clearly being reused.I know Im not the only one who had that experience with eggs, so its no wonder that many people assume brown eggs are more nutritious. If were working off the assumption that all white eggs at the grocery store come from big factory farms and that all bro
71、wn eggs come from local farmers who raise freerange chickens. sure. Brown is better.But is that true?Eggshell color is determined by the breed of the hen, not by the conditions in which the chicken is raised. Generally speaking, you can tell whether eggs will be white by looking at a hens earlobes,
72、the colored skin on the side of the head. Hens with white earlobes generally lay white eggs. Hens with brown or reddish earlobes generally lay eggs that are brown, or sometimes light green, blue or a speckled creamy color, according to Michigan State University Extension.No one breed of hen, however
73、, is proven to lay a more nutritious egg than another, despite the color of the eggshell. Not all eggs are created equal because not all hens are raised the same way.A test done by Mother Earth News on eggs taken from 14 flocks around the country whose hens were allowed frequent access to fresh past
74、ure, land covered with grass, found that true freerange eggs were nutritionally superior to eggs sold in grocery stores.“True” freerange means just that eggs from the grocery store that are marketed as free range do not necessarily come from hens that have spent their days wandering the barnyard, ge
75、tting fresh air and eating a natural diet. When “Freerange” is on an egg carton, it means that the chickens can move around their building and have access to the outdoors “during their production cycle”But access doesnt guarantee time outside. Theres no regulation that says getting to that door has
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
