分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型江苏省淮阴中学2021届高三上学期第二次调研英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:563025
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:25
  • 大小:117.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省淮阴中学2021届高三上学期第二次调研英语试题 WORD版含解析 江苏省 淮阴 中学 2021 届高三 上学 第二次 调研 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、江苏省淮阴中学2020-2021学年度高三第一学期第二次调研考试英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一篇。1.Where does the conversation take place?A.At a store.B.At a hotel. C.At an airport.2.What does the man mean?A.The woman should

    2、 make her decision quickly.B.The woman can buy both a pizza and a hamburger.C.He cannot watch the movie with the woman.3Who will leave for Houston?A.Jim. B.Jims brother.C.The man.4.What day is it today?A.Wednesday. B.Thursday.C.Friday.5.What will the man do tomorrow night?A.Go to a folk music concer

    3、t.B.Go to a jazz concert.C.Watch a film on TV.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍.听第6段材料,回答第6-7题。6.What day is it today?A.Monday. B.Saturday. C.Sunday7.What will the man do?A.Borrow the womans

    4、 computer.B.Go to the library to finish his paper.C.Have the woman take care of his sister 听第7段材料,回答第89题。8.What is the woman doing?AAsking about some new words. B.Giving the man a word quiz.C.Asking about houses in America.9.What kind of home does the man live in now?A.Bungalow. B.Apartment. C.Mansi

    5、on.听第8段材料,回答第1012题。10.Why does the woman feel happy?A.The man can lend her a computer now.B.The man will study better.C.The man will use his own computer.11.Why did the man borrow the womans computer last time?A.He needed it for his paper.B.His computer was broken.C.He used it for his computer class

    6、.12.What has the man been doing with his new computer?A.Searching for information.B.Doing his homework.C.Watching DVDs听第9段材料,回答第1316题。13.What is the woman looking for?A.A house.B.A flat.C.A room.14.In which year is the woman at university now?A.The first year.B.The second year.C.The third year.15.Wh

    7、y doesnt the woman accept the second suggestion?A.The rent is extremely high.B.The place is far from the university.C.The place is not big enough.16.What do we know about the last place?A.It has a big garden.B.It is well furnished.C.The price is attractive.听第10段材料,回答第1720题。17.Why did the speakers pa

    8、rents take her to her grandparents?A.They thought she would study better there.B.They wanted her to keep her grandma company.C.Her grandma could help look after her.18.Who usually prepared lunch?A.The speakers grandpa. B.The speakers grandma. C.The speakers dad.19.What did the speakers grandma do?A.

    9、She helped a poor family. B.She shared their food with a little boy.C.She made lunch for a little boy.20.What do we know about the speaker?A.She likes helping the poor. B.She likes encouraging others.C.She is twenty years old now.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,

    10、选出最佳选项。AThere was once a king who had a wise advisor. The advisor followed the king everywhere and his favorite piece of advice to the king was “Everything happens for the good.”One day the king went hunting (狩猎) and had a small accident. His foot was injured. Fortunately, he was not badly injured b

    11、ut as always he was forced to ask his advisor what he thought about the accident, to which the advisor replied, “Everything happens for the good.”This time the king was really angry and put his advisor in prison (监狱). The king then asked his advisor, “Now, what do you think?” The advisor again answe

    12、red, “Everything happens for the good.”About a week later the king went on another hunting trip. As it turned out the king was caught by some cannibals (食人者) and taken to their camp where he would be prepared to be their evening meal. Before putting him into the cooking pot, he was examined and the

    13、cannibals realized that the kings foot was injured. They decided to throw him back into the forests. It is the tradition for the cannibals not to eat anything that was in any way injured.It is true that everything in our lives happens for a purpose, and most often for our own good. If you think abou

    14、t it, all our past experiences actually happened to bring us to where we are today and make us a better person. So whatever challenges that we may face today, consider it happening to bring us to the next level.1. The second paragraph tells us that_ .A. the advisor was worried about the kingB. the k

    15、ing was always careless about everythingC. the advisor didnt have much useful adviceD. the king always asked for advice from the advisor2. When the advisor was put in prison, he remained _ .A. angryB. nervousC. calmD. upset3. It can be inferred from the last paragraph that _ .A. everything happens f

    16、or their own reasonsB. our life experiences are our best teacherC. it is good for us to think about experiencesD. challenges will make you do anything4. By telling the story, the writer _ .A. wants us to think positivelyB. asks us not to hunt any moreC. wishes us to follow others adviceD. tells us t

    17、he danger of hunting【答案】1. D 2. C 3. B 4. A【解析】这是一篇记叙文。国王狩猎时不幸受伤但又因为有伤免于死亡,作者告诉我们一切事都是变化的,坏事可能在某种情况下会变成好事,我们应该以积极的态度来考虑问题。【1题详解】推理判断题。根据第二段“ One day the king went hunting and had a small accident. His foot was injured. Fortunately, he was not badly injured but as always he was forced to ask his advi

    18、sor what he thought about the accident, to which the advisor replied, “Everything happens for the good.”主要讲国王狩猎时受伤,但不严重。他问顾问这件事怎么看,顾问说一切都能发展成好事。由此判断出,国王总是向顾问征求意见。故选D。【2题详解】细节推理题。根据第三段“The king then asked his advisor, “Now, what do you think?” The advisor again answered, “Everything happens for the g

    19、ood.”于是国王问他的谋臣:“现在,你怎么看?”顾问再次回答:“一切都能发展成好事。由此判断出,谋臣被抓进监狱依然镇静,故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段“ If you think about it, all our past experiences actually happened to bring us to where we are today and make us a better person. So whatever challenges that we may face today, consider it happening to bring us to th

    20、e next level.”可知过去的经历会使我们变成现在的样子,使我们更好。由此判断出我们的生活阅历就是最好的老师,故选B。【4题详解】推理判断题。国王狩猎时不幸受伤但又因为有伤免于死亡,作者告诉我们一切事都是变化的,坏事可能在某种情况下会变成好事。由此判断出,通过讲述这个故事,作者希望我们能积极思考。故选A。 BIn recent years, publishers, directors and TV producers have taken a keen interest in popular online novels, thanks to their originality and

    21、solid fan base.Genre(题材) is an important factor. According to a survey by Chinese online literature platform Cloudary, of 100 online novels whose copyrights were sold by Cloudary for adaption in 2012, modern city novels, historical romances and war stories were the most popular.Online author Liu Che

    22、nfengs best-known novel A Clear Midsummer Night(盛夏晚晴天) is a love story. It attracted more than 30 million web hits and won the top prize in the annual competition for Chinese romance novels in 2012. A TV adaption of the book, starring Yang Mi and Liu Kaiwei, was a huge hit when broadcast in 2013. Th

    23、e success of the TV adaption has brought Liu greater popularity and more confidence in her writing.“Its as if a feast prepared by me has been appreciated by numerous dinners, which is a great encouragement,” Liu says.Literature websites have played an important role in this trend. Major websites, wh

    24、ich are owned by Cloudary, have established special branches to help film and TV producers who are looking for good stories and to deal with copyright licensing. Liu, who has entrusted(委托) the literature website H to deal with her copy right licensing to TV producers, thinks it makes things easier f

    25、or writers and allows them to focus more on their work.However, many other writers have sought to work closely with film and TV producers and play an active role in the adaption process of their own works. The authors unique understanding about the original works is valued by producers and directors

    26、. Popular online writer Bao Jingjing worked with director Teng Huatao as the screenwriter for one of her online novels. The movie Love Is Not Blind(失恋33天)adapted from her story, became an instant hit in 2012. Bao graduated from Beijing Film Academy with a degree in literature. Her background gave he

    27、r extra weight in winning the directors trust. The experience has led Bao on a new career path. She won the award for best adapted screenplay at the 49th Golden Horse Awards in Taiwan in 2012.5. The following genres adapted in 2012 are among the most popular ones EXCEPT_A. Modern city novels.B. Hist

    28、orical romances.C. War stories.D. Kung fu novels.6. What can we learn from Paragraph 3 and 4?A. Liu was not satisfied with the TV adaption.B. The success of the TV adaption made Liu more confident in her writing.C. The success of the TV adaption made Liu feel at a loss.D. Liu was not popular before

    29、the success of the TV adaption7. Why did Liu ask Hongxiu.Com to deal with her copyright licensing to TV producers?A. Because it can help her be more focused on her writing.B. Because it can help her save a lot of money.C. Because it can help her earn a lot of fans.D. Because it can make her more pop

    30、ular.8. How did Bao adapt on novels?A. By working with a director.B. By working with her teacher.C. With the help of her friendD. By herself【答案】5. D 6. B 7. A 8. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章讨论了在一些流行网络小说的强大影响下,越来越多的网络小说被被改编成影视剧,掀起一股热潮。网络作家们也在积极与影视制作公司合作,寻求一条新的创作道路。【5题详解】细节理解题。根据第二段“Genre(题材) is an important

    31、factor. According to a survey by Chinese online literature platform Cloudary, of 100 online novcls whose copyrights were sold by Cloudary for adaption in 2012, modern city novels, historical romances and war stories were the most popular.”(题材是一个重要因素。据中国网络文学平台云达的一项调查显示,在2012年云达出售版权改编的100部网络小说中,现代都市小说

    32、、历史言情小说和战争故事最受欢迎。)可知武侠小说不是2012年改编的最受欢迎的类型,故选D项。【6题详解】推理判断题。根据第三段“The success of the TV adaption has brought Liu greater popularity and more confidence in her writing.”(电视剧改编的成功给柳晨枫带来了更大的人气,也给她的写作带来了更大的信心。)可知,电视剧改编的成功让柳晨枫对自己的写作更加自信。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Liu, who has entrusted(委托) the literature we

    33、bsite H to deal with her copy right licensing to TV producers, thinks it makes things easier for writers and allows them to focus more on their work.”(柳晨枫就把书籍的版权委托给红袖添香网站,让他们与电视制片方交涉。柳晨枫认为这样给作家减轻了负担,使他们能更专注于创作。)可知,因为这能让她更专注于写作。故选A项。【8题详解】细节理解题。根据最后一段“Popular online writer Bao Jingjing worked with di

    34、rector Teng Huatao as the screenwriter for one of her online novels. The movie Love Is Not Blind(失恋33天)adapted from her story, became an instant hit in 2012.”( 网络当红作家鲍鲸鲸作为编剧与滕华涛导演合作改编她的一部网络小说。从她的故事改编的电影失恋33天在2012年成了一部热门电影)可知,鲍是和导演合作一起改编的电影。故选A项。【点睛】阅读理解题的解题方法,首先,宏观浏览,掌握大意。不要困扰在个别词汇的翻译上,偶有生词,走为上计。其次,

    35、读懂题干,带着问题再去微观细读。最后,分析句子,慎思明辨。阅读理解题之细节理解解题要注意:1.排除干扰项,突出主题。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关信息,预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将注意力放在寻找你所需要的细节上,快速浏览,一目十行。发现细节,十目一行,放慢速度,仔细核对比较,直到找到正确答案。CTelemedicine is the name for when doctors give advice to patients by telephone or the Internet, or when health care providers in rural area

    36、s connect with specialists in big cities.Telemedicine has existed for a long time, but the rise of smart phones, tablets and webcam-equipped computers is raising telemedicine to new levels. Some health care systems in the United States now offer Virtual Urgent Care, patients see a doctor by video ch

    37、at without having to leave home.Diana Rae is a nurse educator in the western state of Washington. She recently showed how Virtual Urgent Care works. She used an iPad tablet and skype the video chat service.Doctor Green has the patient describe her symptoms, then the doctor performs a physical exam b

    38、y demonstrating what he wants her to do. Doctor Green decides that the problem is a silence infection. For medicine, he prescribes an antibiotic. He says about 3 out of 4 patients have health problems that can be treated like this through Virtual Urgent Care, that means a video chat could replace a

    39、visit to the doctors office.The Franciscan Health System is based in Tacoma, Washington. Franciscan charges $35 for this kind of virtual house call, that is much less than the cost of going to an emergency room, a doctors office or an urgent care clinic.After trying the video conference, Diana Rae s

    40、ays, “I wouldve paid twice that for the convenience of getting taken care of without having to sit in a waiting room, wait, and get exposed to everyone elses germs.”Franciscan has a deal with a company called Carena to add virtual urgent care by Skype or phone. Carena is one of several companies doi

    41、ng this kind of work around the country. But a company official says state rules have not kept progress with developments in telemedicine. The workers who provide virtual urgent care must be separately licensed in each state where the company does business. For now, that means Carena doctors can tre

    42、at patients in Washington state and California for example, but not in neighboring Oregon or Idaho.9. The second paragraph is mainly used to show _.A. why telemedicine becomes popularB. the advantages of telemedicineC. many factors contribute to telemedicineD. what telemedicine is10. Doctor Green de

    43、cides that the problem is a silence infection _.A. through his observation of the patientB. through a careful examinationC. by knowing what he wants her to doD. by prescribing an antibiotic11. The major health problems, in Doctor Greens opinion, _.A. are tough to deal withB. can be treated through a

    44、 video chatC. should result from work pressureD. nearly cost little to recover12. By mentioning what Diana Rae says, the author wants to show _.A. he finds it convenient to see a doctor by using a video chatB. he sings high praise for this kind of treatment formC. he must be tired of waiting too lon

    45、g in the hospitalD. it should be very unhealthy while staying in hospital【答案】9. C 10. C 11. B 12. B【解析】本文是说明文。本文介绍了一种新型的就诊形式远程医疗,这种就诊方式随着智能通讯设备的普及得到越来越广泛的运用。【9题详解】推理判断题。根据第二段“Telemedicine has existed for a long time, but the rise of smart phones, tablets and webcam-equipped computers is raising tele

    46、medicine to new levels. Some health care systems in the United States now offer Virtual Urgent Care, patients see a doctor by video chat without having to leave home.”(telemedicine存在了很长时间,但是智能手机、平板电脑和配备网络摄像机的电脑把它提高到一个新的水平。病人通过视频聊天就可以看医生。)可知第二段为了表明许多因素促成了远程医疗。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第四段“Doctor Green has

    47、the patient describe her symptoms, then the doctor performs a physical exam by demonstrating what he wants her to do. Doctor Green decides that the problem is a silence infection.”(格林医生让病人描述她的症状,然后医生通过演示他想让她做什么来进行体检。格林医生认为这是一种无声感染。)可知,通过让病人描述她的症状,然后通过向病人演示做什么来做了一个身体检查,他判断这是感染。故选C。【11题详解】细节理解题。根据第四段“

    48、He says about 3 out of 4 patients have health problems that can be treated like this through Virtual Urgent Care, that means a video chat could replace a visit to the doctors office.”(他说,大约四分之三的病人都有健康问题,可以通过虚拟紧急护理来治疗,这意味着视频聊天可以取代去医生办公室。)可知,大多数健康问题都可以通过视频聊天来解决。故选B。【12题详解】推理判断题。根据倒数第二段其话语中谈到“I wouldve

    49、 paid twice that for the convenience of getting taken care of without having to sit in a waiting room, wait, and get exposed to everyone elses germs.”(我愿意花两倍的钱来换取治疗的便利,而不用坐在候诊室里等待,暴露在其他人的细菌中。)可知,他对这种诊疗方法评价很高。 故选B。 【名师点拨】细节题的破解一般采用寻读法,即先看试题,再读文章。对有关信息进行快速定位,再将相关信息进行整合、甄别、分析、对比,有根有据地排除干扰项,选出正确答案。此法加强了

    50、阅读的针对性,提高了做题的准确率,节省了宝贵的时间。寻读法还特别适用于对图形表格类题材的理解。做此类型的题目还要特别注意句子的逻辑关系。英语中有许多功能词,如:表因果关系的because, since, as等;表转折关系的but, however ,on the contrary, on the other hand等等。比如第3小题,细节理解题。根据第四段中的句子He says about 3 out of 4 patients have health problems that can be treated like this through Virtual Urgent Care, t

    51、hat means a video chat could replace a visit to the doctors office.可知“大多数健康问题都可以通过视频聊天来解决”。故选B。DSummer holidays are coming.Here are two posters for members of English Club in the schoolyard:Science and Technology Museum Opening hours:Sunday-Wednesday10:00 am5:30 pmCharge: $5Whats onAncient Technolog

    52、y-the ground floorModern Technology-the first floorSpace-the second floorThe silk road: trade and travel-the second floorPlease noteThe museum is closed for 3 days during the Spring Festival every year.Contact usInformation desk:73238299Email: stm99To all climbers!Place: Castle Peak Indoor Climbing

    53、CentreDate: 8:30 am, July, 15Do:Sign in when you come to the centreClimb with a partnerWear a hard hat at all timesWear the correct climbing shoesDont:Dont eat or drink anywhere except in the cafDont listen to personal music players while climbing.Dont light fires.Good practice:Use a locker to store

    54、 your things.Wear loose, comfortable clothingWearing jewellery can cause accidentsTalking on a mobile phone while climbing can be dangerous.13. The exhibition of the Silk Road is A. downstairsB. on the second floorC. on the first floorD. on the ground floor14. If you want to visit the Museum on week

    55、end, which of the following is the best time?A. 2:00 pm, SundayB. 2:30 pm, SaturdayC. 10:00 am, SaturdayD. 8:30 am, Sunday15. While climbing, youd better A. talk on a mobile phoneB. stay alone all the timeC. wear the correct climbing shoesD. listen to personal music players【答案】13. B 14. A 15. C【解析】【

    56、分析】这是一篇应用文。文章介绍了科技博物馆和爬山的两则海报。【详解】1. 细节理解题。根据第一则海报中“The silk road: trade and travel-the second floor”可知,丝绸之路的展览的地点是二楼,故选B。2. 细节理解题。根据第一则海报中“Opening hours:Sunday-Wednesday10:00 am5:30 pm”可知,如果周日去参观,早上10点开始,下午五点半结束,结合选项,故选A。3. 细节理解题。根据第二则海报中“Do:”部分中的Wear the correct climbing shoes可知,当爬山的时候,你最好穿正确的爬山鞋,

    57、故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。For a lot of parents, sending their kids off to college is a bittersweet experience. I think a lot of teenagers head to college without any idea about how money works. Dont let that happen to y

    58、our college kid. Help them understand these issues before they step into that first class.Budget, budget, budget._16_So start by making sure you understand budgeting and have begun to use it as part of your financial plan.Independence means responsibility. Living away from home means you have to tak

    59、e care of yourself._17_Food doesnt just drop out of the sky, and gas doesnt magically appear in their car. Independence means responsibility._18_Even if your kid is going to a small community college, theyll still probably have a few thousand dollars of tuition to pay. If you break it down, one clas

    60、s can cost $1,000 at the very minimum! And that doesnt even include books.Choose a major wisely._19_This isnt a must before they step on campus, but simply plant a seed that gets them started thinking about what they want to do with their life. You dont want them graduating with a degree that leaves

    61、 them unfulfilled or unable to find a job.Friends matter._20_Who you hang out with definitely influences how you spend money and the decisions you make. Without being overbearing, remind them how important it is to have positive friends who build them up instead of bringing them down.Remember, as a

    62、parent, just be there for support and to strengthen these principles throughout their college experience.A. College isnt cheap.B. Cherish your opportunity.C. Help your teenager find his or her passion.D. However, not all friends can be really depended on.E. New friends mean new opportunities and soc

    63、ial situationsF. Do your best to prepare your son or daughter for what that means.G. If you arent using a budget, itll be difficult to convince your kid to use one.【答案】16. G 17. F 18. A 19. C 20. E【解析】这是一篇说明文。本文讲述的送孩子上大学之前让他们理解大学的花费,以让他们更理智的花钱。【16题详解】根据前文“预算,预算,预算”。以及空后“因此从确保你理解预算开始”所以这里选G(如果你不预算,那么

    64、很难说服你的孩子使用预算。)与上下文一致。budget是关键词。故选G。【17题详解】本段段主要表述独立意味着各种责任。空前“ Living away from home means you have to take care of yourself.”的意思是;不在家住意味着你必须要照顾你自己。空后“Food doesnt just drop out of the sky, and gas doesnt magically appear in their car. ”的意思:食物并不会从天上掉下来。所以这里选F(尽最大努力让你的儿子或女儿为将来的责任做准备。)与上下文一致。what that

    65、 means呼应take care of yourself和Food doesnt just drop out of the sky, and gas doesnt magically appear in their car。故选F。【18题详解】空后“Even if your kid is going to a small community college, theyll still probably have a few thousand dollars of tuition to pay. ”的意思:即使你是孩子要去上的是一所社区大学,他们可能仍然要支付几千美元的学费。所以这里选A(上

    66、大学是不便宜的。)为短文最佳标题。故选A。【19题详解】本段的建议是理智的选择主修专业。根据下句“This isnt a must before they step on campus, but simply plant a seed that gets them started thinking about what they want to do with their life. ”在他们上大学之前这并不是必须做的,只是让他们开始思考他们想做什么。所以这里帮助孩子发现他/她的爱好符合语境。what they want to do with their life呼应 her passion。

    67、故C正确。【20题详解】空前“Friends matter.”朋友是很要紧的。空后“Who you hang out with definitely influences how you spend money and the decisions you make.”你和哪些人在一起一定会影响到你怎么花钱以及你做的决定。因此这里E(新的朋友意味着新的机会和社交场合。)与上下文一致。Friends 是关键词。故选E。第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。阅读下面

    68、短文。从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Teaching is challenging and teaching college is often a mixed bag. Sometimes my class feels more like a cafeteria, where students come and go, _in the middle of my lectures. Mostly these students have entered college right out of high school. Col

    69、lege seems to them like _a continuation of high school, _ the sense of newness that often drives curiosity and achievement.But there is a category of students that gives everyone reasons for _.They are the so called “nontraditional students” :those who, for one reason or _, didnt go to college when

    70、they were 18. but many years later. Some years back in my teaching, while calling out names from the name list on the first day,I noticed a gray haired woman of about 70.She was wandering in the doorway, _ her new books like a schoolgirl.“Im not on the name list,” she volunteered. “But I was _if I c

    71、ould sit in for the first class, to see what marine (海洋) biology is about.” This womans eagerness _me, so I invited her to have a seat. I began the class with questions to get a (n) _of how much knowledge they were bringing to the course. As I questioned them about the difference between fishes and

    72、seagoing mammals, most of my new students remained _.But Natalie, the older woman, was on the edge of her seat, _answers.At the end of the class, she came up to me and apologized for being the “extra” student. She said,“Will you _ me another chance?” _ at losing her, I acted quickly to remove her _.

    73、“Ill see you next class,”I said.Natalie turned out to be a vital and _student.She commuted 50 miles each day to get to school, often in the severe winter, and never missed a class._this, she was enthusiastic about helping my younger students. Apparently these older students have the _over them. It l

    74、ies in the broadth and depth of their path of life. After having _ numerous personal and professional barriers, they have an expansive world view. _ a return to school may, at first, be frightening for them, they tend to make it because they are _ great trouble to put their studies into an already f

    75、ull life.21. A. neverB. seldomC. oftenD. hardly22. A. more thanB. no more thanC. rather thanD. other than23. A. creatingB. inspiringC. involvingD. lacking24. A. hopeB. desperationC. angerD. pity25. A. the otherB. othersC. anotherD. none26. A. holdingB. buyingC. bringingD. fetching27. A. hopingB. exp

    76、ectingC. thinkingD. wondering28. A. puzzledB. embarrassedC. impressedD. amused29. A. planB. ideaC. conceptD. sense30. A. enthusiasticB. calmC. interestedD. silent31. A. askingB. volunteeringC. rejectingD. repeating32. A. learnB. makeC. offerD. introduce33. A. AlarmedB. RelaxedC. RelievedD. Annoyed34

    77、. A. concernB. curiosityC. attentionD. concentration35. A. intelligentB. humorousC. diligentD. open-minded36. A. Regardless ofB. But forC. ExceptD. Apart from37. A. advantageB. experienceC. abilityD. belief38. A. got away fromB. got acrossC. got overD. got through39. A. UnlessB. UntilC. WhenD. While

    78、40. A. demandingB. takingC. sparingD. Escaping【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. C 26. A 27. D 28. C 29. B 30. D 31. B 32. C 33. A 34. A 35. C 36. D 37. A 38. C 39. D 40. B【解析】试题分析:作者的班上来了一个高龄学生,学习很刻苦。作者由此感悟到,高龄学生能够更好的完成大学学业,这是由于他们丰富的人生阅历。【21题详解】C考查副词。A.never 从不;Bseldom 很少;Coften 经常;Dhardly几乎不;根据my cla

    79、ss feels more like a cafeteria可知,学生经常在我上课期间来来回回,故选C。【22题详解】B考查短语。A.more than 多于;Bno more than 仅仅;Crather than 而不是;Dother than除了;根据Mostly these students have entered college right out of high school.可知这些学生刚从高中毕业,认为大学仅是高中的延续,故选B。【23题详解】D考查动词。A.creating 创造;Binspiring 激励;Cinvolving 参与,涉及;Dlacking缺少;他们缺少

    80、新鲜感,没啥好奇心也不想获得什么成就,故选D。【24题详解】A考查名词。A.hope 希望;Bdesperation 绝望;Canger生气;Dpity遗憾;They are the so called “nontraditional students” 可知这些不传统的学生给人希望,选A。【25题详解】C考查代词。A.the other 另一个,二者之一;Bothers 其他;Canother 另一个,又一个;DNone没有;这些人因为一个或另一个原因,没有在18岁进入大学,原因有很多,不止两个,选C。【26题详解】A 考查动词。A.holding 坚持,抓住;Bbuying买;Cbring

    81、ing 带来;Dfetching去取回来;在门口犹豫着要不要进来,像个在校女学生那样拿着书,故选A。【27题详解】D考查动词。A.hoping 希望;Bexpecting期待;Cthinking 想;Dwondering惊讶,疑惑;我不在名单上,但是我想问我能不能也进来上课,可知选D。【28题详解】C考查形容词。A.puzzled 困惑;Bembarrassed 尴尬;Cimpressed 有印象;Damused娱乐;她的急切的想要学习的精神打动了我,使我印象很深,故选C。【29题详解】B 考查名词。A.plan 计划;Bidea 观点;Cconcept概念;Dsense意识;get a id

    82、ea of知道,了解,我用提问的方式上课,想看看他们对这门课的知识到底有多少,选B。【30题详解】D考查形容词。A.enthusiastic热情;Bcalm 平静;Cinterested 感兴趣;Dsilent安静;根据_answers可知,许多学生沉默了,他们不知道答案,选D。【31题详解】B考查动词。A.asking 问;Bvolunteering 志愿;Crejecting 拒绝;Drepeating重复;根据most of my new students remained _ .But Natalie, the older woman,可知这个女人主动提供了答案,选B。【32题详解】C

    83、考查动词。A.learn学习;Bmake 使得;Coffer 提供;Dintroduce介绍;你可以再给我一个机会来上课吗,选C。【33题详解】A考查动词。A.Alarmed 警告;BRelaxed 放松;CRelieved放松;DAnnoyed恼怒;我很喜欢这个学生,所以是不想失去她,be alarmed at,惊觉自己有可能在课堂上见不到她了,我赶紧答应她继续上课,故选A。【34题详解】A考查名词。A.concern 关心,担忧;Bcuriosity 好奇;Cattention 注意;Dconcentration集中注意;我赶紧答应她,来消除她的担忧,故选A。【35题详解】C考查形容词。A

    84、.intelligent聪明;Bhumorous 幽默;Cdiligent 勤奋;Dopen-minded思想开放;根据never missed a class.可知她是一个很勤奋的学生,从不缺课,故选C。【36题详解】D考查介词短语。A.Regardless of 不管;BBut for要不是;CExcept把.除外;DApart from远离,除了;不仅如此,她还很乐意帮助那些年轻的学生,故选D。【37题详解】A考查名词。A.advantage 优点;Bexperience经历;Cability 能力;Dbelief信仰;这些年纪较大的学生身上有很多优点,故选A。【38题详解】C考查动词短

    85、语。A.got away from离开;Bgot across通过;Cgot over 克服;Dgot through度过;他们克服了很多个人和专业上的障碍,get over barriers,克服障碍,故选C。【39题详解】D考查连词。A.Unless 除非;BUntil 直到;CWhen 当.事;DWhile当.时,虽然;虽然再回学校读书可能一开始让他们很害怕,但是他们能够成功克服这种害怕并且融入校园生活,故选D。【40题详解】B考查动词。A.demanding 要求;Btaking 拿,取;Csparing 分出;Descaping逃跑;因为他们十分努力的把学习变成生活的一部分,take

    86、 great trouble to do sth不辞幸劳做某事, 故选B。 考点:故事类文章阅读【学法指导】故事类文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。解这类完形填空时要注意:抓住文章的6个要素:阅读时要学会从事情本身的发展去理解故事情节而不要只看事件在文中出现的先后顺序。因此,无论是顺叙还是倒叙,阅读此类文章时,必须要找到它结构中的5个W(when, where, who, why, what)和1个H(how),不过不

    87、是每篇都会完整地交待六个要素。毫无疑问,寻出这些元素是能够正确快速解题的一个先决条件。2、注意作者的议论和抒情:高考英语阅读理解故事类文章常伴随着作者思想情感的流露和表达,因此议论和抒情往往夹杂其中。行文时或按事情发生发展的先后时间进行或按事情发生发展的地点来转换,也可能按事情发展的阶段来布局。在引出话题,讲完一件事情后,作者往往会表达个人感悟或提出建议等。这些体现作者观点或思想的语句在阅读时可以划线,它们往往体现文章中心或者写作意图,属于必考点,所以要仔细体会。比如48小题,根据下文的so I invited her to have a seat可知我准许老年学生来听课,说明她的急切的想要学

    88、习的精神打动了我,使我印象很深,故选C。再如55小题,根据下文的描述he commuted 50 miles each day to get to school, often in the severe winter, and never missed a class可知作者认为她是一个很勤奋的学生,从不缺课,故选C。3、结合前两点归纳文章中心,把握作者态度:故事类文章是通过记叙一件事来表达中心思想的,它是文章的灵魂。归纳文章中心思想时,尤其要分析文章的结尾,因为很多文章卒章显志,用简短的议论、抒情揭示文章中心;文章中议论抒情的句子往往与中心密切相关;也有的文章需要在结合概括各段大意的基础上归

    89、纳中心。另外,叙述一件事必有其目的,或阐明某一观点,或赞美某种品德,或抨击某种陋习,这就要求我们在阅读时,通过对细节(第1点中的六要素)的理解,把握作者的态度。4、有章有据进行解题判断:分析文章,归纳主题,属于分析、概括、综合的表述能力的考查。切忌脱离文章,架空分析,一定让分析在文章中有依据。比如第一小题,_in the middle of my lectures.,空格处要填一个表示程度的副词,学生可从上文中找到Sometimes my class feels more like a cafeteria这句,说明作者觉得自己的课堂像自助餐厅,在自助餐厅中,人们经常来来往往拿食物,由此可知选C

    90、选项often 。第二节书面表达(满分25分) 41. 假如你是高中生李华,最近你班组织了一次周末郊游,旅途中你发现很多同学举止不文明,比如随手乱扔垃圾,在建筑物上乱涂乱画,采摘花草,在公众场合大声喧哗等。请你就这一现象写一篇英语短文呼吁大家进行绿色、环保旅游。注意:1.词数100左右;2开头和结尾已给出,不计入总词数;3可适当增加细节,以使行文连贯。Dear students,Last weekend,our class went on an interesting camping trip.All the way we enjoyed the beautiful scenery and f

    91、resh air._Best wishes!Yours,Li Hua【答案】Dear students,Last weekend,our class went on an interesting camping trip.All the way we enjoyed the beautiful scenery and fresh air.However,many of us didnt notice the bad effects on the environment due to our bad behavior.Some of us threw rubbish here and there

    92、,leaving words on famous buildings,picking flowers and speaking loudly in public,etc.Firstly,what these students did is against the spirit of ecotravel.A true ecotravel is a journey which not only allows us to express our love for nature but also needs our responsibility.As we enjoy the beauty of na

    93、ture we cant damage it.And all we should do is protect the environment and wildlife.Only when we improve our awareness of ecotravel can our earth become more and more beautiful.After all,the earth is the only place for us to live on.Best wishes!Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文。【详解】第一步:审题。审题的目的是获取重要信息。通过审

    94、题我们可以确定几个方面的信息。第一,上周末郊游,旅途中你发现很多同学举止不文明,比如随手乱扔垃圾,在建筑物上乱涂乱画,采摘花草,在公众场合大声喧哗等;指出这些行为错误之处,提出建议;发出倡议,保护地球,保护我们共同的家园。第二,人称为第三人称和第一人称。第三,时态为一般过去时和一般现在时。第二步:布局段落,确定主要段落,次要段落,段落数量。这篇写作段落数量为三段。第一段,上周末郊游,旅途中你发现很多同学举止不文明,比如随手乱扔垃圾,在建筑物上乱涂乱画,采摘花草,在公众场合大声喧哗等。第二段,指出这些行为错误之处,提出建议。第三段,发出倡议,保护地球,保护我们共同的家园。第三步:确定关键词汇和短

    95、语: responsibility, camping trip,beautiful scenery and fresh air,bad behavior,throw rubbish , leaving words on famous buildings,picking flowers and speaking loudly in public, protect the environment and wildlife. improve our awareness of.第四步:确定较为高级的句子:现在分词作伴随状语 Some of us threw rubbish here and there

    96、,leaving words on famous buildings,picking flowers and speaking loudly in public,etc. what引导的主语从句what these students did is against the spirit of ecotravel. which引导的限制性定语从句A true ecotravel is a journey which not only allows us to express our love for nature but also needs our responsibility. 省略关系代词t

    97、hat的定语从句And all we should do is protect the environment and wildlife. Only引导的部分倒装句Only when we improve our awareness of ecotravel can our earth become more and more beautiful.第五步:连句成文,注意使用恰当的连接词进行过渡衔接: Last weekend,However,Firstly,And.第六步:注意书写,保持卷面整洁,避免划线,乱擦。【点睛】文章思路清晰,语言规范,段落整齐,语篇连贯,层次清晰。使用了较为高级的句式

    98、:如现在分词作伴随状语 Some of us threw rubbish here and there,leaving words on famous buildings,picking flowers and speaking loudly in public,etc. what引导的主语从句what these students did is against the spirit of ecotravel. which引导的限制性定语从句A true ecotravel is a journey which not only allows us to express our love fo

    99、r nature but also needs our responsibility. 省略关系代词that的定语从句And all we should do is protect the environment and wildlife. Only引导的部分倒装句Only when we improve our awareness of ecotravel can our earth become more and more beautiful.高级句式的应用提升了写作的档次,整个短文显示出了作者高水平的英语表达能力。42. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Chr

    100、istmas Day was coming. I was just a kid then, and my big sister told me there was no Santa Claus. I fled to my Grandma because she would be straight with me. I knew Grandma always told me the truth, Grandma was home, and I told her everything. She was ready for me.No Santa Claus!” She shouted. “Ridi

    101、culous! Dont believe it.” That rumor has been going around for years,and it makes me mad, plain mad.“Now, put on your coat, and lets go.”“Go where, Grandma?” I asked. “Where” turned out to be Kerbys General Store, the one store in town that had a little bit of just about everything. As we walked thr

    102、ough its doors, Grandma handed me ten dollars. “Take this money,” she said, “and buy something for someone who needs it Ill wait for you in the car.” Then she turned and walked out of KerbysI was only eight years old. Id often gone shopping with my mother, but never had I shopped for anything all by

    103、 myself. The store seemed big and crowded, full of people. competing to finish their Christmas shopping. For a few moments I just stood there, confused, holding that ten-dollar bill, wondering what to buy and who to buy it for. I suddenly thought of Bobby Decker, who was a kid with bad breath and me

    104、ssy hair. He sat right behind me in Mrs Pollocks grade-two class. Bobby Decker didnt have a coat. I knew that because he never went out for recess (休息) during the winter. His mother always wrote a note, telling the teacher that he had a cough, but we kids knew that Bobby Decker didnt have a cough, a

    105、nd he didnt have a coat. I would buy Bobby Decker a coat! I settled on a red one, which looked really warm, and he would like that.“Is this a Christmas present for someone?” the lady behind the counter asked kindly, as I laid my ten dollars down. Yes,”The nice lady smiled at me, put the coat in a ba

    106、g and wished me a Merry Christmas.注意: 1.所续写短文的词数应为150左右; 2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语; 3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好; 4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。 Paragraph 1 : That evening Grandma helped me wrap the coat in Christmas paper _Paragraph 2 : Grandma and I waited breathlessly for Bobby Deckers front door to open and f

    107、inally it_【答案】Paragraph 1:That evening, Grandma helped me wrap the coat in Christmas paper. She wrote “To Bobby, From Santa Claus” on it, after which she drove me over to Bobby Deckers house, explaining I was officially one of Santas helpers. Grandma parked down the street form Bobbys house, and I t

    108、ook a deep breath, and dashed for his front door. Seeing no other people notice us, I put the Christmas present down, pounded his doorbell and then Grandma and I hid in the car.Paragraph 2:Grandma and I waited breathlessly for Bobby Deckers front door to open and finally it opened. Out went Bobby De

    109、cker. Seeing the coat in the bag, he looked very astonished and then called his mother to go out. After hearing them say “Thanks” to Santa Claus, I felt very proud of what I had done. At that time I decided to be Santas helper for ever. It was on that night that I realized the truth that he who has

    110、no Christmas in his heart will never find Christmas under a tree.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者的姐姐告诉作者世界上没有圣诞老人,作者逃到奶奶那里想要听奶奶说实话,结果奶奶把作者带到一个商店,给了作者10美元,让作者给有需要的人买东西,于是作者给坐在自己后面的Bobby Decker买了一件红色的外套。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“那天晚上,奶奶帮我用圣诞包装纸把大衣包好。”可知,第一段可描写作者和奶奶如何去给Bobby Decker送外套的经过。由第二段首句内容“奶奶和我屏息等待Bobby Decke

    111、r的前门打开,终于它打开了。”可知,第二段可描写Bobby Decker收到外套后的反应,以及这件事后作者的内心活动,作者为自己的所作所为感到非常自豪,决定永远做圣诞老人的帮手。2.续写线索:作者送外套作者放下礼物作者躲进车里Bobby拿到外套作者为自己感到自豪作者感悟3词汇激活行为类冲到:dash for/ rush to看:see/ look/notice决定:decide to/ be determined to情绪类自豪:be proud of / take pride in惊讶:astonished / surprised【点睛】高分句型1 She wrote “To Bobby, From Santa Claus” on it, after which she drove me over to Bobby Deckers house, explaining I was officially one of Santas helpers.(运用“介词+关系代词”结构非限制性定语从句)高分句型2 Seeing no other people notice us, I put the Christmas present down, pounded his doorbell and then Grandma and I hid in the car.(运用现在分词作状语)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省淮阴中学2021届高三上学期第二次调研英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-563025.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1