江苏省苏州市西安交通大学附属中学2021-2022学年高一第一次月考(10月)英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省苏州市西安交通大学附属中学2021-2022学年高一第一次月考10月英语试卷 WORD版含解析 江苏省 苏州市 西安交通大学 附属中学 2021 2022 学年 第一次 月考 10 英语 试卷
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年江苏省苏州市西安交通大学附属中学高一第一次月考(10月)英语试卷注意事项:1.本试卷分为第卷(选择题)和第卷(非选择题),满分150分。考试时间120分钟。2.请将第卷的答案填涂在答题卡上,第卷请直接在答题卡上规定的地方作答。答题前,学生将自己的学校、姓名、调研序列号等相关信息写在答题卡上规定的地方。第I卷 选择题(共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出
2、最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Whats the main reason that the man likes his college?A.Its not expensive. B.It has great teachers. C.He likes his classmates.2.What does the man suggest the woman do?A.Wait on the phone. B.Order on the Internet. C.Drive to the pizza place.3
3、.How much will a stamp cost in May?A.A penny. B.42 cents. C.44 cents.4.What does the man offer to do?A.Take a message. B.Get Ms.Sullivan. C.Call back in thirty minutes.5.What will the man do on Friday?A.Go shopping. B.Go camping. C.Hold a dinner party.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个
4、小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6.What present does the woman first suggest?A.A toy car. B.A doll. C.A machine gun.7.What is the relationship between the speakers?A.Father and daughter. B.Mother and son. C.Sister and bro
5、ther.听第7段材料,回答第8至9题。8.Why does the man want to learn how to cook?A.To save money. B.To eat a healthier diet. C.To cook for his mother.9 What does the woman tell the man to do first? A.Crack the eggs. B.Get the cooking oil. C.Heat up some water.听第8段材料,回答第10至12题。10.What does Maria say about reading?A.
6、She reads all the time. B.She only reads at work. C.She doesnt have much time to read.11.What is Marias favorite type of book?A.Biographies. B.History. C.Novels.12.What might Marias job be?A.A teacher. B.A musician. C.An athlete.听第9段材料,回答第13至16题。13.Where does this conversation take place?A.In an apa
7、rtment building. B.In a workplace. C.In a restaurant.14.Where will the womans husband open a restaurant?A.In Dallas. B.In Houston. C.In San Antonio.15.What type of food does the mans wife like best?A.Thai. B.Middle Eastern. C.Mexican.16.What does the man offer the woman?A.To show her around town. B.
8、To introduce her to his wife. C.To tell her about good restaurants.听第10段材料,回答第17至20题。17.Where is Idina Menzel from? A.Los Angeles. B.New York. C.Chicago.18.What is Menzel best known for right now? A.A Broadway musical. B.Her dancing abilities. C.The song “Let It Go”.19.What does Menzel do in Frozen?
9、 A.She plays a princess. B.She voices the main character. C.She performs a beautiful dance.20.What does the speaker say about Menzels voice?A.Its very powerful. B.It sounds younger than her age. C.Its been in many Disney movies.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最
10、佳选项。AIs there a place that you have a strong desire to visit before you are too old to travel? If so, youre in my shoes. The following places are where I desire to visit very much and most probably your best choices.Milford SoundIts one of New Zealands largest fjords(峡湾)formed during the ice age. Yo
11、u can take a little light boat to travel down a river that flows into mini-lakes. Hiking(徒步旅行)here allows you to be surrounded by some of the most beautiful sights in the world. Tourists can feel like stepping into a hidden world. After visiting here, one will realize the great beauty of our world.T
12、he Rainbow MountainsThese geographical(地理的)wonders look as if they were painted with a giant paintbrush. The bright colors stand obviously among the surrounding green plants. Wild as it is, these mountains are a part of our world in Chinas Zhangye Danxia Landform Geological Park. This wild variety o
13、f color does exist in the real world. No Photoshop is necessary for the natural beauty of these mountains.Bora boraThis place offers the chance to live like a native Polynesian. The clear open sky and the calm waters offer you the unique opportunity to observe how the native people lead a life nearb
14、y the sea.Many holiday centers are built here and offer different tours and experiences.The Galapagos IslandsThe islands consist of 13 volcanic islands and six smaller islands. Although known for Darwins visit, theyre more attractive than you might imagine. There are 900 species of animals found on
15、these islands.200 of these species are specific to the Galapagos. Most travelers come to this lovely place for the specific wildlife here.1. What can we infer about the four places from the text?A. They all consist of both man-made sights and natural scenery.B. They all enable visitors to experience
16、 the local peoples life.C. They all became well-known after some important visits.D. They are all on the authors list of places to travel.2. What can visitors do in the Rainbow Mountains?A. See beautiful rainbows.B. Take photos of colorful plants.C Appreciate geographical wonders.D. Paint pictures w
17、ith giant paintbrushes.3. Which feature of the Galapagos Islands attracts visitors most?A. Darwins visit.B. The volcanoes.C. Various wildlife.D. Dark green plants.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要推荐了值得去旅游、探索的四个地方。【1题详解】推理判断题。根据文章第一段“The following places are where I desire to visit very much an
18、d most probably your best choices.(以下是我最想去的地方,也是你最好的选择。)”可推断,介绍的这四个地方都在作者的旅游胜地的清单上。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章The Rainbow Mountains部分中的“These geographical(地理的)wonders look as if they were painted with a giant paintbrush. (这些地理奇观看起来就像是用一把巨大的画笔画出来的。)”及下文内容可知,彩虹山是中国丹霞地貌地质公园,七彩斑斓的山给人视觉上的震撼。所以游客可以在此欣赏到地理奇观。故选C。
19、【3题详解】细节理解题。根据文章The Galapagos Islands部分中的“There are 900 species of animals found on these islands.200 of these species are specific to the Galapagos. Most travelers come to this lovely place for the specific wildlife here. (在这些岛上发现了900种动物。其中200种是加拉帕戈斯群岛特有的。大多数游客来到这个可爱的地方是为了这里特有的野生动物。)”可知,加拉帕戈斯群岛因达尔文
20、的到访而闻名,然而吸引游客的是岛上丰富的物种,尤其是各种各样的野生动物。故选C。BOne day when I was 12, my mother gave me an order: I was to walk to the public library, and borrow at least one book for the summer.This was one more weapon for her to defeat my strange probleminability to read.In the library, I found my way into the “Childre
21、ns Room”. I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf. The cover of a book caught my eye.It presented a picture of a beagle(小猎兔狗). I had recently had a beagle, the first and only pet I ever had as a child. He was my secret sharer, but one morning, he was gone, given away to someone
22、who had the space and the money to care for him.I never forgot my beagle.There on the books cover was a beagle which looked the same with my dog.I ran my fingers over the picture of the dog on the cover.My eyes ran across the title: Amos, the Beagle with a Plan.Unknowingly, I had read the title.With
23、out opening the book, I borrowed it from the library for the summer.I read very very slowly with difficulty. I got the main idea of the story about a dog who, like mine, had been separated from his family and who finally found his way back home.That dog was my dog, and I was the little boy in the bo
24、ok.At the end of the story, my mind continued the final scene of reunion, on and on, until my own lost dog and I were, in my mind, running together.My mothers call returned me to the real world. I suddenly realized something: I had read a book, and I had loved reading that book. Everyone knew I coul
25、d not read. But I had read it and I was going to read them.I never told my mother about my “miraculous”(奇迹般的)experience that summer, but she saw a slow but remarkable improvement in my classroom performance during the next year. And years later, she was proud that her son had read thousands of books
26、, was awarded a PhD in literature(文学), and authored his own books, articles and poetry.The power of the words has held.4. What was the Mothers aim to tell the author to borrow a book?A. To make him learn more about weapons.B. To help cure him of his reading problem.C. To encourage him to do more wal
27、king.D. To let him spend a meaningful summer.5. Why did the book catch the authors attention?A. It contained pretty pictures of animals.B. He found its title easy to understand.C. It reminded him of his own dog.D. He liked childrens stories very much.6. Which of the following statements is TRUE acco
28、rding to the passage?A. The author related to the story in the book.B. The author was forced by his mother to read it.C. The book told the story of the authors pet dog.D. The happy ending of the story attracted him.7. What can be inferred(推断)from the last paragraph?A. The author has had happy summer
29、s ever since.B. The authors mother read the same book.C. The authors mother rewarded him with books.D. The author has become a successful writer.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者从一名阅读困难的孩子偶然读到一本书到最终成为一名成功的作家的故事,从而告诉我们读书的魅力。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段最后一句“This was one more weapon for her to defe
30、at my strange problem-inability to read.( 这是她战胜我奇怪的不识字问题的又一武器)”可知,母亲让他借书看是为了治愈他的阅读障碍问题。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle. I had recently had a beagle, the first and only animal companion I ever had as a child.( 一本书的封面吸引了我的目光。书的封面上有一只小猎犬,看起
31、来和我小时候养的第一只也是唯一的一只狗一模一样)”可知,这本书引起作者注意的原因是这本书封面的比格犬图片使作者想起了自己拥有过的比格犬。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据第四段“That dog was my dog, and I was the little boy in the book. At the end of the story,my mind continued the final scene of reunion, on and on,until my own lost dog and I were,in my mind,running together.( 那只狗就是我的
32、狗,我就是书里的小男孩。在故事的结尾,我的脑海里继续着最后重逢的场景,不断地重复,直到我和我的走失的狗,在我的脑海里,一起奔跑)”可知,作者感同身受地把自己与书本的主人公联系在一起,A项描述正确。故选A项【7题详解】推理判断题。根据最后一段倒数第二句“And years later,she was proud that her son had read thousands of books,was awarded a PhD in literature,and authored his own books,articles,poetry and fiction.( 多年以后,她儿子读了成千上万
33、本书,获得了文学博士学位,还写了自己的书、文章、诗歌和小说,她为此感到骄傲)”可以判推断出作者最终成为一名成功的作家。故选D项。CIn so many ways, cyberspace(网络空间) mirrors the real world. People ask for information, play games, and share hobby tips. Others buy and sell products. Still others look for friendship, or even love.Unlike the real world, however, your k
34、nowledge about a person is limited to words on a computer screen. Identity(身份) and appearance mean very little in cyberspace. Rather, a persons thoughtsor at least the thoughts they typeare what really count. So even the shyest person can become a chat-room star.Usually, this “faceless” communicatio
35、n doesnt create problems. Identity doesnt really matter when youre in a chat room discussing politics or hobbies. In fact, this stress on the ideas themselves makes the Internet a great place for exciting conversation. Where else can so many people come together to chat?But some Internet users want
36、more than just someone to chat with. Theyre looking for serious love relationships. Is cyberspace a good place to find love? That answer depends on whom you ask. Some of these relationships actually succeed. Others fail.Supporters say that the Internet allows couples to get to know each other intell
37、ectually(智力地) first. Personal appearance doesnt get in the way. But others argue that no one can truly know another person in cyberspace. Why? Because the Internet gives users a lot of control over how others view them. Internet users can carefully change their words to fit whatever image(形象) they w
38、ant to give. In a sense, theyre not really themselves.All of this may be fine if the relationship stays in cyberspace. But not knowing a person is a big problem in a love relationship. With so many unknowns, its easy to let ones imagination “fill in the blanks.” This unavoidably leads to disappointm
39、ent when couples meet in person. How someone imagines an online friend is often quite different than the real person.So, before looking for love in cyberspace, remember the advice of Clifford Stoll: “Life in the real world is far richer than anything youll find on a computer screen.”8. What do we kn
40、ow about the passage?A. It is possible that people cant find true love online.B. Appearance is important for relationship online.C. A shy person will definitely become talkative online.D. People are encouraged to create images in cyberspace.9. What does Paragraph 5 mainly tell us?A. The face is the
41、reflection of heart.B. Dont judge a book by its cover.C. Things are not always what they seem.D. Inner beauty is more important than appearance.10. What does “this” in Paragraph 6 refer to?A. Ones imagination.B. Love relationship.C. The online friend.D. The real friend.11. What is the authors attitu
42、de towards looking for love cyberspace?A. Positive.B. Disappointing.C. Unconcerned.D. Objective.【答案】8. A 9. C 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要说明了现在很多人都在网络里寻找爱情或者其他的社会联系,并具体分析了在网络里寻找爱情的劣势。【8题详解】推理判断题。根据第二段中的“Unlike the real world, however, your knowledge about a person is limited to words on a compute
43、r screen.(与现实世界不同,你对一个人的了解仅限于电脑屏幕上的文字。)”,第五段中的“Internet users can carefully change their words to fit whatever image(形象) they want to give. In a sense, theyre not really themselves.(互联网用户可以精心措辞以适合他们想树立的形象。在某种意义上,他们不是真正的自己。)”以及倒数第二段中的“How someone imagines an online friend is often quite different tha
44、n the real person.(一个人对网上朋友的想象通常与真实的人有很大的不同。)”可知,我们通过网络对一个人的了解,很可能与现实中的这个人有很大的不同,在网络上,人们可能会塑造出一个和现实中的自己相差甚远的一个形象。由此可知,人们可能在网上找不到真爱。且根据文章在第四段中提到的“Is cyberspace a good place to find love? Some of these relationships actually succeed. Others fail.”也可知,一些人在网络上成功地寻找到了爱情,而一些人失败了,故选A。【9题详解】主旨大意题。根据第五段中的“Bu
45、t others argue that no one can truly know another person in cyberspace. Why? Because the Internet gives users a lot of control over how others view them. Internet users can carefully change their words to fit whatever image(形象) they want to give. In a sense, they re not really themselves.”可知,一些人认为没有
46、人能在网络空间真正认识另一个人,因为互联网让用户可以很好地控制别人对自己的看法,互联网用户可以精心措辞以适合他们想树立的形象。在某种意义上,他们不是真正的自己。由此可知,C选项(事情并不总是像看上去的那样。)切题,故选C。【10题详解】词句猜测题。结合前两句“But not knowing a person is a big problem in a love relationship. With so many unknowns, its easy to let ones imagination fill in the blanks.”可知,不了解一个人是恋爱关系中的一个大问题。有这么多的未
47、知数,很容易让一个人的想象力去填补空白。再结合本句句意可知,当一对情侣见面时,这种用来弥补空白的想象力会不可避免地导致失望,因此推断this指代“一个人的想象力”。故选A。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段“So, before looking for love in cyberspace, remember the advice of Clifford Stoll: “Life in the real world is far richer than anything youll find on a computer screen.”可知,作者认为在网络上寻找爱情之前,先记住Clif
48、ford Stoll的忠告:现实生活比任何电脑荧幕上找得到的东西都丰富得多。因此推断作者并不支持在网络上寻找爱情,故选B。DFrom encouraging schoolwork and sports to modeling values as a child grows, parents have great influences on their childrens lives. They are, however, not the only influencesespecially after children enter school. While parents may want t
49、o lead their child along a certain path, a parents job is to prepare a child for independence and the ability to achieve what they choose.To parent effectively, its not enough to simply avoid the obvious dangers like abuse, neglect. Indeed, the National Academy of Sciences delineates four major resp
50、onsibilities for parents: maintaining childrens health and safety, promoting their emotional health and happiness, developing social skills, and preparing children intellectually.Many studies suggest that the best-adjusted children are brought up by parents who find a way to combine warmth with clea
51、r behavioral expectations. Parents may find the Four Cs helpful: care (showing acceptance and affection), consistency (maintaining a stable environment), choices (allowing the child to develop independence), and consequences (using results of choices, whether positive or negative).Not every parentin
52、g style is for the childs benefit. There is such a thing as overparenting, which can cripple children as they move into adulthood and make them unable to deal with the difficulties. Two examples of overparenting styles include “helicopter parenting,” in which children are over-monitored and kept out
53、 of harms way, and “snowplow parenting,” in which potential difficulties are removed from a childs path. Both can negatively impact a childs later independence, mental health, and self-worth.Of course, there is such a thing as too-little parenting, too, and research proved that lack of parenting oft
54、en leads to poor behaviors in children. This may be, in part, because it encourages the young to be rely too much on peer culture.Finally, parents should try hard to be loving but firm, while giving children enough space to develop their own interests, explore independence, and experience failure.12
55、. According to Paragraph 2 and Paragraph 3, good parents _.A. take advantage of positive results to guide childrenB simply avoid the obvious dangers like abuse and neglectC. care about childrens physical, emotional and social well-beingD. bring up their children in a changeable environment13. What d
56、oes the underlined word “cripple” in Paragraph 4 mean?A. Damage ones body.B. Weaken ones ability.C. Hurt ones feeling.D. Shorten ones way.14. How does the author develop the passage?A. By telling stories.B. By making comparisons.C. By analyzing data.D. By expressing opinions.15. Whats the best title
57、 of the passage?A. What are unhealthy parenting styles?B. What are the responsibilities of parents?C. How do good parents treat their children?D. How do parenting styles affect childrens development?【答案】12. C 13. B 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了父母的教养方式会影响孩子的发展,说明了好的父母的一些标准,以及一些不好的养育方式,如过度养育和养育不足
58、,并说明了其对孩子未来的负面影响。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Indeed, the National Academy of Sciences delineates four major responsibilities for parents: maintaining childrens health and safety, promoting their emotional health and happiness, developing social skills, and preparing children intellectually.(事实上,美国国家科学院明确了父母
59、的四项主要责任:维护孩子的健康和安全,促进他们的情感健康和幸福,发展社交技能,以及让孩子做好智力准备)”以及第三段中“Parents may find the Four Cs helpful: care (showing acceptance and affection), consistency (maintaining a stable environment), choices (allowing the child to develop independence), and consequences (using results of choices, whether positive
60、 or negative).(父母可能会发现四个有用的C:关心表示接受和喜爱、一致性维持稳定的环境、选择允许孩子发展独立和结果使用选择的结果,无论是积极的还是消极的)”可知,好的父母关心孩子的身体、情感和社会幸福感。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据画线词后文“children as they move into adulthood and make them unable to deal with the difficulties”可知过度养育会在孩子长大成人后削弱他们的能力,使他们无法处理这些困难。即画线词意思为“削弱某人的能力”。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第三段“Not
61、every parenting style is for the childs benefit. There is such a thing as overparenting, which can cripple children as they move into adulthood and make them unable to deal with the difficulties. Two examples of overparenting styles include “helicopter parenting,” in which children are over-monitore
62、d and kept out of harms way, and “snowplow parenting,” in which potential difficulties are removed from a childs path. Both can negatively impact a childs later independence, mental health, and self-worth.(并不是每一种育儿方式都是为了孩子的利益。有一种叫做过度养育,它会在孩子长大成人后削弱他们的能力,使他们无法处理这些困难。过度养育方式的两个例子包括“直升机式养育”和“雪犁式养育”,前者对孩
63、子进行过度监控,使其远离危险,后者则将孩子成长道路上的潜在困难排除在外。两者都会对孩子日后的独立、心理健康和自我价值产生负面影响)”以及第四段“Of course, there is such a thing as too-little parenting, too, and research proved that lack of parenting often leads to poor behaviors in children. This may be, in part, because it encourages the young to be rely too much on pe
64、er culture.(当然,也有父母养育过少的问题,研究证明,缺乏养育往往会导致孩子行为不良。这在一定程度上可能是因为它鼓励年轻人过分依赖同辈文化)”可知,作者在第三、四段中将过度养育和养育过少,与二、三段中提到的好的父母的要求进行了比较,即作者是通过比较展开这篇文章的。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段“Finally, parents should try hard to be loving but firm, while giving children enough space to develop their own interests, explore independ
65、ence, and experience failure.(最后,父母应该努力做到慈爱而坚定,同时给孩子足够的空间来发展自己的兴趣,探索独立,体验失败)”结合文章主要说明了父母的教养方式会影响孩子的发展,说明了好的父母的一些标准,以及一些不好的养育方式,如多度养育和养育不足,并说明了其对孩子未来的负面影响。可知,D选项“父母的教养方式如何影响孩子的发展?”最符合文章标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Interpersonal communication skills are thos
66、e which you need every day in your life be it in your personal or professional life. They are some of the most important skills as large percentage of your personal life involves interacting with people. _16_Here are some tips to help you be an excellent interpersonal communicator:_17_As the saying
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-564980.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
