四川省 2022-2023学年高二英语下学期期中考试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 2022-2023学年高二英语下学期期中考试试题Word版附解析 2022 2023 学年 英语 下学 期中考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2022-2023学年度下期高 2024届半期考试英语试卷考试时间:120分钟,满分:150分第一部分听力(共两节,满分 30 分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Where will the speakers go?A. Jeans place. B. Their home
2、town. C. The hospital.2.What is the woman asking for?A. The mans bill. B. The mans key card. C. The mans room number.3.How much was the original price of the camera?A. $300. B. $280. C. $230.4.What does the woman want to be?A. A bank clerk. B. A nurse. C. A doctor.5.What does the woman want to do?A.
3、 Cancel the party. B. Slow down. C. Be quick.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6.What are the speakers talking about?A. The evening sky. B. The weather. C. The school pro
4、ject.7.What pictures did the boy take last week?A. The moon. B. The stars. C. The clouds.听下面一段较长对话,回答以下小题。8.What did Natasha like doing when she was 9 years old?A. Snowboarding. B. Climbing mountains. C. Playing computer games.9.What does Natashas father say about sailing?A. Expensive. B. Exciting.
5、C. Dangerous.听下面一段较长对话,回答以下小题。10.What is the relationship between the speakers?A. Housemates. B. Colleagues. C. Classmates.11.When will the party begin?A. About 10:00 p. m. B. About 8:00 p. m. C. About 6:00 p. m.12.What does the man advise Amy to bring?A. iPod. B. Beer. C. Juice.听下面一段较长对话,回答以下小题。13.
6、 Where does the woman want to travel?A. In a mountain. B. Ona river. C. Ina park.14. When will the woman be back for sure?A.12:15p. m. B.1:45p. m. . C.2:00p. m.15. How will the woman come back?A. By boat. B. By bus. C. On foot.16. What does the man suggest the woman do?A. Book rickets in advancc. B.
7、 Come carly. C. Take some food.听下面一段独白,回答以下小题。17. What is the speaker doing?A. Making an invitation. B. Introducing a heater, C. Advertising for a play.18. What does the speaker want to do?A. Watch a film. B. Atend a party. C. Sce a play.19. Why docs the man offer to buy the ticket?A. To celcbrate J
8、amies birthday. B. To show their frindship. C. To make an apology.20. Where would the speaker like 1o meet Jamie?A. In a bar. B. In a restaurant. C. Ina theater.第二部分阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列矩文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AEvery year, young, talented, and ambitious nature c
9、onservationists from all over the world shoot their shot for the Future For Nature (FFN) Award, an honorable international award.The Future For Nature aims to:Reward and fund individuals for their outstanding efforts in the protection of species of wild animals and plants.Stimulate award winners to
10、sustain their dedicated work.Help winners to raise their profile, extend their professional network and strengthen their funding basis.BenefitsThe winners each receive 50,000 euros and may make their own decision to spend the money in the service of nature conservation.FFN offers the winners a platf
11、orm and brings their stories to the attention of conservationists, financiers and a wide audience, allowing them to increase their impact and gain more access to funds.FFN is building a growing family of winners, dedicated people who form a community of people with the same interest. FFN offers them
12、 the opportunity to meet each other and continue to learn with each other in order to continue their fight for nature as efficiently and effectively as possible.QualificationsThe candidate:Must be born on or after the 31st May 1988 and before the 31st May 2005.Is able to explain his/her conservation
13、 work in fluent English (written and spoken).Has achieved substantial and long-term benefits to the conservation status of one or more animal or plant species.Must be determined to continue his/her conservation work, as the award aims to stimulate the winners future work. It is not an “end of career
14、” prize.Additional RemarksFor the 2023 Future For Nature Award, we are again searching for natural leaders, who have proven that they can make a difference in species survival.From all applications, 6 to 10 nominees (被提名者) will be selected. These applicants will be asked to provide additional inform
15、ation, which will be used to select the final awardees. Ultimately, three inspiring wildlife heroes are selected as the winners.Application Process: Apply online through the Apply Now link.Application Deadline: May 1st, 2023.1. Which is one of the aims of the Future For Nature?A. To aid more green g
16、roups.B. To fund academic education.C. To inspire conservation efforts.D. To raise environmental awareness.2. The winners will get the chance to _.A. consult top specialistsB. meet like-minded peopleC. benefit the local communityD. promote self-created platforms3. To apply for the 2023 Future For Na
17、ture Award, candidates must _.A. meet the age requirementB. apply via mail by the deadlineC. turn in the application in EnglishD. provide additional personal information【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍自然的未来奖 (FFN) 的目的,益处,资格和申请候选人等相关信息。【1题详解】细节理解题。根据小标题The Future For Nature aims to:中的“Reward a
18、nd fund individuals for their outstanding efforts in the protection of species of wild animals and plants. (奖励和资助在保护野生动植物物种方面做出突出努力的个人)”和“Stimulate award winners to sustain their dedicated work. (激励获奖者保持他们的敬业精神)”可知,FFN的目标之一是激励保护工作,故选C。【2题详解】细节理解题。根据小标题The Future For Nature aims to:中的“FFN is building
19、 a growing family of winners, dedicated people who form a community of people with the same interest. FFN offers them the opportunity to meet each other and continue to learn with each other in order to continue their fight for nature as efficiently and effectively as possible.(FFN正在建立一个不断壮大的赢家家庭,由具
20、有相同兴趣的人组成一个社区。FFN为他们提供了彼此见面的机会,并继续相互学习,以便尽可能高效和有效地继续为自然而战)”可知,获胜者将有机会认识志同道合的人。故选B。【3题详解】细节理解题。根据小标题Qualifications中的“The candidate: Must be born on or after the 31st May 1988 and before the 31st May 2005. (候选人:1988年5月31日或之后,2005年5月31日之前出生)”可知,要申请2023年自然未来奖,候选人必须符合年龄要求。故选A。BBorn with severe hearing lo
21、ss, Li has found her way to communicate with the worldthrough painting.Before learning to paint, Li always felt lonely in a silent world. She knew she was different from her peers because she could not hear. But a painting class in primary school opened for her a door to creativity and a way of expr
22、ession.“I still remember my first mural, which was to help a kindergarten to design and paint its wall,” Li says. “The project made me realize how happy I was immersing myself into painting.”To pursue her passion for art, Li went to study advertising design at a vocational and technical school. “Pai
23、nting brushes can help me create a colorful world in my imagination, telling my thoughts on paper, instead of through voices,” Li said.Graduating from college in 2005, Li got a job as a typist at a public institute. But she could not communicate well with her other colleagues. Her husband understood
24、 how she felt because he lost his hearing due to medication when he was 1 year old. He is also an art lover. In March 2016, under her husbands suggestion, Li quit her job and joined her husbands company, which specializes in 3D wall and ground paintings.Wall painting is a demanding job because it re
25、quires people to work outdoors, whether in extremely cold or hot weather. As all the people are hearing-impaired in their company, communication with clients is the most common challenge that the team faces.Now in many parks and scenic spots, the couple have created large-scale murals and interactiv
26、e pavement painting that make onlookers a part of the drawings.“My husband and I want to introduce painting to more people like us and help them find their own way to make a living,” Li says. Now Li has an apprentice who just graduated from college. While coaching the newcomer, Li is exploring her o
27、wn style and hopes to become an illustrator and open her own exhibition one day.“Theyre energetic young people with a passion to create new things, and you can feel that in their paintings,” one of their clients said. “Theyre also a professional, dedicated team, often working late into the night on
28、the designs for us.”Li hopes that their stories can encourage more hearing-impaired people to build their own careers and achieve their goals, regardless of how tough it may be.4. According to the passage, the painting class in primary school _.A. started Lis first advertising designB. helped Li fin
29、d a new way to express herselfC. made Li learn about 3D wall and ground paintingsD. turned Lis dream of opening an exhibition into reality5. What can we know from this passage?A. Li can communicate with her clients easily.B. Li lost her hearing when she was I year old.C. Li and her husband have crea
30、ted many wonderful paintings.D. Li and her husband hope to become illustrators in the future.6. To help people with hearing loss, what does Li intend to do?A. Donate money to them.B. Design painting gifts for them.C. Inspire them to create their own careers.D. Support them to complete college educat
31、ion.7. What does the passage mainly tell us?A. One is never too old to learn.B. Failure is the mother of success.C. Accepting what you have makes you happy.D. Nothing is impossible to the man who will try.【答案】4. B 5. C 6. C 7. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了Li天生听力严重受损,但她通过绘画找到了与世界交流的方式,她希望她的故事能鼓励那些与她一样听力受损的
32、人建立自己的事业,实现自己的梦想。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“But a painting class in primary school opened for her a door to creativity and a way of expression.(但小学的绘画课为她打开了一扇通往创造力和表达方式的大门。)”可知,小学的绘画课为她打开了创造力与表达自己的大门。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据倒数第四段中的“Now in many parks and scenic spots, the couple have created large-scale murals a
33、nd interactive pavement painting that make onlookers a part of the drawings.(现在,在很多公园和景区,这对夫妇创作了大型壁画和互动路面绘画,让旁观者成为绘画的一部分。)”可知,在许多公园和景点都能见到Li与她丈夫的作品,由此可知,她与她丈夫创作了许多美好的绘画。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Li hopes that their stories can encourage more hearing-impaired people to build their own careers and achi
34、eve their goals, regardless of how tough it may be.(Li希望他们的故事可以鼓励更多的听障人士建立自己的事业并实现自己的目标,无论多么艰难。)”可知,Li希望用自己的故事激励那些跟她一样听力受损的人无论有多难,要建立自己的事业,实现自己的梦想。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据首段“Born with severe hearing loss, Li has found her way to communicate with the worldthrough painting.(天生患有严重的听力损失,李找到了与世界交流的方式通过绘画。)”可
35、知,Li虽听力受损,但她仍找到了与世界沟通的方式绘画,根据第四段中的“To pursue her passion for art, Li went to study advertising design at a vocational and technical school.(为了追求自己对艺术的热情,李去一所职业技术学校学习广告设计。)”可知,她为追求自己对艺术热爱,她上大学学习广告设计,并顺利毕业,找到一份工作,但她不满意自己的工作状况,又辞职与她丈夫从事3D墙面和地面绘画,并在各公园和旅游景点创作许多的艺术作品,由此可知,本文主要告诉我们的是,只要肯努力,没有什么不可能。故选D项。CW
36、hen special occasions such as birthdays or other big holiday events come around, parents often look for that special toy for their children. But there is a growing understanding that gifts of time and bonding, such as vacations and other experiences, make better and more lasting gifts for children.E
37、xperts agree that gifting children with memorable trips and fun experiences is better for their body and mind, and has corresponding positive impacts on the rest of the family!In a 2017 study that surveyed about 500 women between 18 and 93 years old Dr. Oravecz, a human development and family studie
38、s professor at Pennsylvania State University, asked, “Most people feel loved when.” The study showed that the most popular answers had nothing to do with any material item. Dr. Oravecz said, “Our research found that micro-moments of positivity, like a kind word, a hug with a child or a sympathetic e
39、xpression, make people feel most loved.”Clinical psychologist Oliver James agrees. He stated that as opposed to toys, details from a trip are more likely to “stick with them for long after the vacation ends.” When families interact in a stress-free environment, this creates warm, generous feelings t
40、owards one another, which are likely to be remembered with fondness. Vacations create strong emotional responses that dont often come with material possessions.In addition, British child psychologist Dr. Margot Sunderland believes that vacations make children smarter. “What is less widely known is t
41、hat vacations can also advance brain development in children. This is because on a family vacation, you are exercising two genetically ingrained systems deep in the brains limbic (边缘的) area, which can all too easily be unexercised in the home.” Citing the work of neuroscientist Jaak Panksepp, Dr. Su
42、nderland said, “These are the PLAY system and the SEEKING system.” “The brains PLAY system is exercised every time you bury your childs feet in the sand or take them for a ride on your back. The SEEKING system is exercised each time you go exploring together: the beach, a cave, a hidden village.” Sh
43、e continued, “So when you take your child on a vacation, you are supporting their explorative urge (SEEKING system)a vital resource for living life well, and their capacity to play (PLAY system). In adulthood, this translates into the ability to play with ideasessential, for example, to the successf
44、ul entrepreneur(企业家).”In a busy household, perhaps the fun of having the latest toy may not last, but the space it occupies in the house could be there and gather dust. So for the next round of gift-giving with the children, consider an experiential gift instead. The return is definitely priceless.8
45、. From Dr. Oraveczs study, we know that _.A. hearing kind words can make a person feel most lovedB. a special toy for a birthday is more lasting for childrenC. women at the age of 18 and 93 years old feel more lovedD. the feeling of being loved is closely related to material gifts9. What can be infe
46、rred from the passage?A. The capacity to play can translate into the ability to seek.B. The SEEKING system can develop when adventuring in the wild.C. PLAY and SEEKING systems are more easily exercised at home.D. Burying your childs feet in the sand is exercising the SEEKING system.10. According to
47、the passage, the author may agree that _.A. material gifts are better for a childs body and mindB. children spending vacations with their parents are more generousC. trips with family can form better emotional interactions than material giftsD. vacations with employees are a waste of time for a succ
48、essful entrepreneur11 What would be the best title for the text?A. Vacations Make Children SmarterB. Vacations Make Better GiftsC. Trips are pricelessD. Memorable Trips and Fun Experiences【答案】8. A 9. B 10. C 11. B【解析】【导语】这是一篇说明文。本文探讨了送孩子们的礼物不一定是玩具,而是花费时间和亲子关系的更持久的礼物,如旅行和体验活动。专家认为,这样的经历更有益于孩子的身心,对整个家
49、庭也有积极的影响。因此,如果面对下一次与孩子的礼物赠送,不妨考虑提供一个经验式的礼物,那么孩子和家人都将受益。【8题详解】细节理解题。根据文章第三段中“Dr. Oravecz said, “Our research found that micro-moments of positivity, like a kind word, a hug with a child or a sympathetic expression, make people feel most loved.” (Oravecz博士说:“我们的研究发现,积极的微时刻,比如一句好话,给孩子的一个拥抱,或者一个同情的表达,会让
50、人感到最被爱。”)”可知,从Oravecz博士的研究中,我们知道听到善意的话语会让人感到最被爱。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据文章第五段中“The SEEKING system is exercised each time you go exploring together: the beach, a cave, a hidden village.” She continued, “So when you take your child on a vacation, you are supporting their explorative urge (SEEKING system)a
51、vital resource for living life well, and their capacity to play (PLAY system).”(每次你们一起去探索时,都会练习寻找系统:海滩,洞穴,隐藏的村庄”她继续说:“所以当你带孩子去度假时,你是在支持他们的探索冲动这是过上好生活的重要资源,也是他们的游戏能力。)”可知,在野外探险时,SEEKING系统可以得到训练,故选B。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“In a busy household, perhaps the fun of having the latest toy may not last, but the
52、 space it occupies in the house could be there and gather dust. So for the next round of gift-giving with the children, consider an experiential gift instead. The return is definitely priceless.(在一个忙碌的家庭中,也许拥有最新玩具的乐趣可能不会持续下去,但它在房子里占据的空间可能会在那里并积聚灰尘。因此,对于与孩子们的下一轮送礼,请考虑体验式礼物。回报绝对是无价的。)”可推知,作者认为和家人一起旅行,
53、这种体验式的礼物,可以形成比物质礼物更好的情感互动。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“When special occasions such as birthdays or other big holiday events come around, parents often look for that special toy for their children. But there is a growing understanding that gifts of time and bonding, such as vacations and other experiences
54、, make better and more lasting gifts for children.(当生日或其他重大节日活动等特殊场合到来时,父母通常会为孩子寻找这种特殊的玩具。但人们越来越认识到,时间和纽带的礼物,如假期和其他经历,对孩子来说是更好、更持久的礼物。)”可知,本文主要讲述了在重大节日时,给孩子时间和感情纽带的礼物,对孩字来说是更好、更持久的礼物,B项“假期是更好的礼物”适合做文章标题。故选B项。DTake a look at that tree in the local park. What might it be feeling? Could it be thinking?
55、 Experiments are exploring the idea of plant cognition, even going so far as to suggest they possess some form of consciousness.As wild as it sounds, it isnt a new idea. The field of “plant neurobiology (神经生物学)” began in 2006, aimed at understanding how plants process information from their environm
56、ent.It is now clear that plants are capable of complex communication and can sense their surroundings, which were originally dismissed. But advocates of plant consciousness take things further and draw parallels between the electrical signaling that can be found from root to stem and that present in
57、 the nervous system of animals. They claim to show that plants are capable of intentionally choosing to perform certain behaviors, of learning and perhaps even having personalities. If plants are experiencing a conscious inner world, they argue, it becomes vital that we find ways to test and underst
58、and it.Extending the concept of cognition to plants would mean a significant shift in our view of the uniqueness of humanity, not to mention how we treat our botanical friends, so the bar of acceptance is high. Researchers rising to the challenge are hoping to explore plants with tools usually reser
59、ved for the human brain.The research can appear persuasive, but it is in its early stage and suffers from repeated failure. Critics say the field is a high guess and that the behaviour can be explained through inborn response.Whether we decide that plants have cognition may come down to our ability
60、to describe consciousness itself-something we are far from doing. But rather than dismiss the idea, we should welcome the chance to think up new ways to test our understanding of consciousness. It might just improve our grasp of the human mind. At the very least, our trees and plants should benefit
61、from the extra attentionconsciously or not.12. What do supporters of plant consciousness believe?A. Plants can only perform native reaction.B. Plants can perceive their surroundings and adapt to them.C. Plants possess the same level of consciousness as humans.D. Plants can communicate complicatedly
62、and choose actions deliberately.13. What is the main challenge in accepting the idea of plant consciousness?A. The need to develop tools to test plant cognition.B. The dramatic change in our view of the distinctiveness of humanity.C. The lack of evidence in the field of plant neurobiology.D. The ina
63、bility to describe consciousness itself.14. What does the underlined word “dismissed” in Paragraph 3 probably mean?A. dislikedB. discussedC. rejectedD. confirmed15. What is the potential benefit of studying plant consciousness?A. Enhancing our understanding of the human brain.B. Developing new ways
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-945598.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2013届高三语文一轮复习课件(人教版):高考语言表达专项压缩语段——新闻类题型方法解读.ppt
