山东省潍坊市2021届高三英语上学期期末试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 潍坊市 2021 届高三 英语 学期 期末 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省潍坊市2021届高三英语上学期期末试题(含解析)注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡 上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABefore the December holiday craze and celeb
2、rations start, November is an ideal time to visit the southeast states to enjoy mild temperatures and unique festivals and events.South Carolina Pecan Festival in FlorenceHead to downtown Florence for this popular annual community event held the first Saturday of November. There are stages with live
3、 music, over 250 food and craft vendors, art exhibitions, amusement rides, antique tractor show, car show, and pecan cooking competition with celebrity judges.Seagrove Pottery Festival in North CarolinaThis yearly festival features hand-made pottery, colonial crafts, and pottery-making demonstration
4、s. Pottery collectors can pick up some limited-edition pieces signed and dated by local potters. Always the weekend before Thanksgiving, the event starts on Friday, with a duration of three days.Mule Day in Calvary, GeorgiaLabeled as the largest one day festival in southwest Georgia, this annual eve
5、nt, always held the first Saturday in November, features a sunrise breakfast, mule parade(骡子游行),flea market with hundreds of booths, a barbecue and fish fry, regional entertainment, and more. Mule Day celebrates the mules significant contribution to the areas agriculture.Veterans Day Parade in Birmi
6、ngham, AlabamaVeterans Day, a federal and state holiday in the United States, is always celebrated on November 11th. There are events throughout the Southeast, including parades and ceremonies on or close to Veterans Day.1. What can people do at Pecan Festival?A. Appreciate art works.B. Watch music
7、shows on screen.C. Drive modem tractors and cars.D. Buy food cooked by celebrities.2. Why is Mule Day celebrated?A. To boost the local market.B. To advocate cooking skills.C. To enhance the importance of economy.D. To honor mules for their role in agriculture.3. Which festival falls on November 11th
8、?A. Pecan Festival.B. Pottery Festival.C. Mule Day.D. Veterans Day.【答案】1. A 2. D 3. D【解析】这是一篇应用文。11月是游览东南部各州的理想时间,文章介绍了四个节日和活动。【1题详解】细节理解题。根据South Carolina Pecan Festival in Florence中“There are stages with live music, over 250 food and craft vendors, art exhibitions, amusement rides, antique tractor
9、 show, car show, and pecan cooking competition with celebrity judges. (有现场音乐的舞台,超过250个食品和工艺商贩,艺术展览,游乐设施,古董拖拉机表演,汽车表演,和名人评委的核桃烹饪比赛。)”可知,在山核桃节人们可以买到名人做的食物。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Mule Day in Calvary, Georgia中“Mule Day celebrates the mules significant contribution to the areas agriculture. (骡子节是为了庆祝骡子对当地农业做
10、出的重大贡献。)”可知,庆祝骡子节是要表彰骡子在农业中的贡献。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据Veterans Day Parade in Birmingham, Alabama中“Veterans Day, a federal and state holiday in the United States, is always celebrated on November 11th. (退伍军人节是美国的联邦和州假日,每年的11月11日都会庆祝。)”可知,退伍军人节是在11月11日。选D项。BCOLOMBO, Sri Lanka (AP) During his leisure time,
11、 Mahinda Dasanayaka packs his motorbike with books and rides his mobile libraryacross mostly muddy roads running through tea-growing mountain areasto underprivileged children in backward rural parts of Sri Lanka.Having witnessed the hardships faced by children whose villages have no library faciliti
12、es, Dasanayaka, a child protection officer for the government, was looking for ways to help them. Then three years ago, he launched his program, called “Book and Me”.He purchased a second-hand Honda motorbike for 30,000 Sri Lankan rupees($162), On his off daysmostly during weekendshe rides his motor
13、bike, which is fixed with a steel box to hold books, to rural villages and distributes the reading material to children free of charge.He began the program in 2017 with 150 bookssome of his own and others donated by friends colleagues and well-wishers. His collection includes about 3,000 books on a
14、variety of subjects. So far, he said, his program has benefited more than 1,500 children, as well as about 150 adults.“I wanted to do something for children who are burdened with an exam-centered education. . . And to change the way kids look at society, to change their perspectives and broaden thei
15、r imagination,” he said.Apart from giving away books, Dasanayaka also speaks to the children for a few minutes, usually under a roadside tree, highlighting the value of reading, books and authors. He then conducts a discussion on books the children have read, with the aim of eventually forming readi
16、ng clubs.While Dasanayaka spends his own money on his program, he is not wealthy, with a take- home income of 20,000 rupees ($108) a month from his job. He said he spends about a quarter of that on gasoline for his mobile library.4. How did Dasanayaka start “Book and Me”?A. With a large sum of money
17、.B. With a used motorbike and 150 books.C. By subscribing to books for children.D. By borrowing a steel box from his workmate.5. What do we know about Dasanayaka from his words in Paragraph 5?A. He is uncertain about his program.B. He is trying to better kids living conditions.C. He is seeking to ch
18、ange kids ways of thinking.D. He is optimistic about the existing schooling system.6. Why does Dasanayaka hold discussions on books kids read?A. To keep in touch with them.B. To prepare to start reading clubs.C. To check their reading assignments.D. To know about their preferences of books.7. What i
19、s the best title for the text?A. A Reading ProgramB. An Education OfficerC. A Library on WheelsD. A Motorbike on Road【答案】4. B 5. C 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Mahinda Dasanayaka骑着他的二手摩托车载着移动图书馆到斯里兰卡落后农村地区,免费向贫困儿童分发阅读材料。【4题详解】细节理解题。根据第三段中“He purchased a second-hand Honda motorbike for 30,000 Sri Lank
20、an rupees($162) (他花3万斯里兰卡卢比(162美元)买了一辆二手本田摩托车)”和第四段中“He began the program in 2017 with 150 bookssome of his own and others donated by friends colleagues and well-wishers. (2017年,他带着150本书开始了这个项目,其中一些是他自己的,另一些是朋友、同事和祝福者捐赠的)”可知,Dasanayaka用一辆二手摩托车和150本书开始了“书与我”这个活动项目。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第五段“I wanted to d
21、o something for children who are burdened with an exam-centered education. . . And to change the way kids look at society, to change their perspectives and broaden their imagination,” he said. (“我想为那些受应试教育的孩子们做点什么改变孩子们看待社会的方式,改变他们的视角,拓宽他们的想象力”)”可知,Dasanayaka 正在试图改变孩子们的思维方式。故选C项。【6题详解】推细节理解题。根据倒数第二段中
22、“ He then conducts a discussion on books the children have read, with the aim of eventually forming reading clubs. (然后,他就孩子们读过的书进行讨论,目的是最终组建阅读俱乐部。)”可知,Dasanayaka举行关于孩子们所读书籍的讨论是为成立读书俱乐部准备。故选B项。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了Mahinda Dasanayaka骑着他的二手摩托车载着移动图书馆到斯里兰卡落后农村地区,免费向贫困儿童分发阅读材料的故事,因此本文的最佳标题是“车轮上的图书馆”
23、。故选C项。CYouve likely encountered the humblebrag before-boasting (吹嘘)disguised as a complaint, such as: Im having such a stressful day. I got two job offers and I dont know what to do.”This is a typical example of humblebragging, a term coined by comedic writer Harris Wittels referring to “ a specific
24、 type of boast that allows the offender to broadcast their achievements without the necessary shame and guilt that should normally accompany such claims.” In simpler terms, its a way to disguise a boast with some humility. Humblebragging comes in two different forms. The first is humility-based, an
25、example being, cant believe I got the highest grade in my class”. The second type comes mixed with a bit of complaint, for example, I cant believe that shopkeeper asked me for ID. Im 25 !”People dont like when others humblebrag because they find they are lacking in sincerity. Sincerity is a critical
26、 dimension of social evaluation, which is viewed as fundamental to peoples identity. In fact, people prize sincerity even above competence and warmth in others, according to Dr. Sezer.If humblebragging doesnt work, and no one likes it, why do we still do it? We all want to highlight our positive qua
27、lities without seeming proud. By speaking in a complaint or an expression of humility, we hope well somehow land on the “ sweet spot of self-presentation : promoting ourselves while also conveying likability. In addition, research suggests that people may experience positive emotions while humblebra
28、gging.Considering that were all likely to feel the urge to humblebrag, at least to some extent, the proper response when we hear a friend doing it may be to simply let it go-because ultimately were going to do it ourselves, and who really wants to be called out on it?8. Which of the following remark
29、s is an example of humblebragging?A. How I hate hearing my voice on TV!B. Im thrilled to be awarded the first prize.C. Im the only person to get promoted in the firm.D. How I dislike doing the same thing every day!9. Which can best describe peoples impression of humblebraggers?A Honest.B. Humble.C.
30、Insincere.D. Incapable.10. Why do people humblebrag?A. To lift up their spirits.B. To express their complaints.C. To improve their moral qualities.D. To show off without bringing annoyance.11. What are people advised to do when hearing humblebragging from a friend?A. Follow it up.B. Leave it alone.C
31、. Turn against it.D. Get to the root of it.【答案】8. A 9. C 10. D 11. B【解析】本文是说明文。本文主要讲述了生活中可能遇到的谦虚地自夸的人的特征,及他们这么做的原因,并就遇到这些人提出了应对方法。【8题详解】推理判断题。根据第一段的“Youve likely encountered the humblebrag beforeboasting(吹嘘) disguised as a complaint(你可能以前遇到过把吹嘘伪装成抱怨的人)”可知,humblebrag是指以抱怨的口气来吹嘘。再结合选项可知,A项“我多么讨厌在电视上听到
32、我自己的声音啊”符合题意。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段第一句“People dont like when others humblebrag because they find they are lacking in sincerity.( 人们不喜欢别人以看似谦虚的方式自夸,因为他们发现他们缺乏诚意。) ”可知,人们不喜欢别人谦虚地自夸,因为他们发现他们缺乏真诚。由此可知,谦虚地自夸的人给人的印象是不真诚的。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第四段第二句“We all want to highlight our positive qualities without seem
33、ing proud.(我们都想突出我们的积极品质,而不显得骄傲。) ”可知,我们都想要强调我们积极的品质,而看起来却不骄傲。由此推知,人们谦虚地自夸是为了不令人厌烦的炫耀自己。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段的“Considering that were all likely to feel the urge to humblebrag, at least to some extent, the proper response when we hear a friend doing it may be to simply let it go-because ultimately
34、were going to do it ourselves, and who really wants to be called out on it?(考虑到我们都有可能感到谦卑的冲动,至少在某种程度上,当我们听到一个朋友这样做时,正确的反应可能就是不管它因为最终我们自己也会做它,谁真的想把它说出来呢)”可知,当我们听到朋友在谦虚地自夸时,不管它就好了。故选B。DThe twilight zone (朦胧地带) contains the largest and least explored fish stocks (储备) of the worlds oceans. Ranging from
35、just below 200 metres to 1,000 metres deep, it is an interface between the well-studied sea life in the sunlit zone above and the ecosystems of the darkest territory below. It has a major role in removing carbon dioxide from the atmosphere and storing it for centuries or longer. The twilight zone is
36、 also known to the largest migration on Earth. Huge numbers of fishes and zooplankton (浮游动物) move hundreds of metres towards the surface each night to feed, before withdrawing back down at dawn.Yet the zone is poorly understood physically, biogeochemically and ecologically. Even the number of organi
37、sms that live there remains a mystery, let alone their diversity and function.It is alarming, then, that this vast ocean domain is at risk in three ways-even before any of the potential consequences are understood. First, the worlds growing population has an increasing need for food. Second, sea-flo
38、or mining for minerals and metals could release waste into the region. And third, climate change is varying temperature, acidification and oxygen levels in ways that are likely to affect life there.The twilight zone is hard Io study. Its organisms are difficult to sample and analyse, being thinly di
39、stributed, almost invisible and often fragile. They also live at pressures of up to 100 atmospheres, which poses problems for laboratory-based investigations.Critics might argue that walers near coasts and above shelves are more deserving of study, given the huge environmental pressures there, as we
40、ll as their importance to societies. And, of course, they need attention. Sadly, however, it is too late to avoid widespread environmental damage to these inshore regions. Instead, research efforts and local policies must aim at minimizing the worst effects.By contrast, the twilight zone is almost l
41、eft in its original condition. Moreover, the majority of it lies beyond national administration. This makes it of common interest and responsibility, and means that global agreement is necessary to manage it.12. What can we learn about the twilight zone?A. It has the least fish stocks.B. It reduces
42、atmospheres carbon dioxide.C. It lies at the bottom of sea.D. Il is located above the sunlit zone.13. What does Paragraph 3 mainly tell us?A. Where global warming leads us.B. Why high food consumption arises.C. How the twilight zone is threatened.D. What impacts pollution has on ocean.14. What does
43、the underlined word “it” in the last paragraph refer to?A. The twilight zone.B. The inshore area.C. Its original condition.D. National administration.15. Which statement does the author agree with?A. International cooperation is essential.B. Inshore regions deserve more attention.C. Global agreement
44、 has been reached.D. Study on the twilight zone is out of the question.【答案】12. B 13. C 14. A 15. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了海洋中的朦胧地带,指出了它面临的威胁性风险,呼吁国际合作。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“It has a major role in removing carbon dioxide from the atmosphere and storing it for centuries or longer. (它在从大气中去除二氧化碳并将其储存数百年或更久方面起着重
45、要作用。)”可知,朦胧地带减少了大气中二氧化碳。故选B项。【13题详解】主旨大意题。根据第三段中“It is alarming, then, that this vast ocean domain is at risk in three ways-even before any of the potential consequences are understood. (然而,令人担忧的是,这片广阔的海洋领域正面临着三方面的风险甚至在任何潜在后果被理解之前。)”以及下文描述了三点风险,可知,本段主要讲述了朦胧地带是如何受到风险威胁的。故选C项。【14题详解】词句猜测题。根据最后一段中“By c
46、ontrast, the twilight zone is almost left in its original condition. Moreover, the majority of it lies beyond national administration. (相比之下,朦胧地带几乎保持了原来的状态。此外,它的大部分问题超出了国家行政管理的范围。)”又提到朦胧地带几乎保持了原来的状态以及连词Moreover进一步补充的内容可知,划线词it指的是“The twilight zone(朦胧地带)”。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中“This makes it of co
47、mmon interest and responsibility, and means that global agreement is necessary to manage it. (这使它具有共同利益和责任,并意味着有必要达成全球协议来管理它。)”可知,作者会同意“国际合作至关重要。”这种说法。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项 为多余选项。Thinking about a summer job after graduation? As more people compete for few
48、er openings . youll need to do your research write a great resume (简历)and get ready for the interview.To find a job thats right for you, make a list of your interests and strengths, as well as your dislikes , and keep them in mind as you look for a job. For example, if you love books or writing, a j
49、ob in a bookstore or library might be perfect for you. _16_ You might not know details about the position, but you can prepare by researching the company itself._17_Regardless of the type of job youre applying for, a great resume really makes you stand out. Most importantly, present the strengths in
50、 it. It is an effective way to highlight your strongest skills and encourage the hiring manager to read more. Having a job experience on your resume increases the possibility to land a job too. If not, dont worrythere are plenty of other things, extracurricular or voluntary activities you can do to
51、improve your job applications. Make sure the email address and phone number include on your application. _18_What do job interviewers look for? _19_ Interviewers want to hire candidates who are smart, who think quickly and clearly, and who can express themselves and communicate well. Dress the party
52、our appearance also affects your chances of getting the job. _20_ That means no sandals, jeans, or cutoffs. Even if youll be scooping ice cream behind a counter, it helps to look professional for the interview.A. Babysitting is in great need nowadays.B. A good resume is your best job-hunting tool.C.
53、 These details will be used to contact you about interviews.D. A precise description of hobbies in your resume is crucial.E. Its not just previous work history or unique skills that matter.F. When you head out for your interview, avoid looking too casual.G. But if little kids drive you crazy, a baby
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
