山东省章丘市第一中学2020-2021学年高一10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省章丘市第一中学2020-2021学年高一10月月考英语试题 WORD版含解析 山东省 章丘市 第一 中学 2020 2021 学年 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、英语试题第I卷(95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)1. What are the speakers going to do?A. Go shopping. B. Have dinner. C. Take exercise.2. What does the woman mean?A. The man wasnt considerate. B. The man wasnt reliable. C. The man wasnt honest.3. Where are the speakers most probably?A. In a sho
2、p. B. In a taxi. C. On a bus4. What is the woman doing?A. Writing a report. B. Having coffee C Organizing some files.5. What does the man do?A. A teacher. B. A waiter. C. A guide.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6至7两个小题。6. When does the conversation probably take place?A. In the early morning. B.
3、 In the early afternoon. C. In the late afternoon.7. What do we know about Nick?A. He is going to Britain for work. B. He is in his late twenties. C. He is poor at spoken English.听第7段材料,回答第8至9两个小题。8. Which kind of phone has the latest model?A. MEIZU. B. OPPO. C. vivo.9. What is the man going to do?A
4、. Save for the most fashionable phone. B. Buy the one the woman recommends.C. Go to the shop to look at the phones.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the woman doing?A. Asking for advice. B. Giving an interview. C. Introducing her family.11. Who might the woman be talking to?A. A university student. B. A
5、private researcher. C. A school teacher.12. What will the woman do tonight?A. Interview more people. B. Choose another topic. C. Prepare some questions.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where is the man now probably?A. At home. B. At school. C. At a bakery.14. How long will the activity last?A. Two days. B. Six
6、days. C. Seven days.15. How will the man solve his problem?A. By asking for the schools permission. B. By getting to the destination himself.C. By doing the volunteer work later.16. What does the woman last remind the man about?A. The phone. B. The notebook. C. Hiking shoes.听第10段材料,回答第17至20题。17. How
7、 did the woman get to know Dr Lee?A. She attended his lectures. B. She read his journal papers. C. She met him at a conference.18. What can we say about Dr Lees students?A. Hard-working. B. Well-educated. C. High-minded.19. What does the woman send along with this letter?A. A research paper. B. A ph
8、oto of the conference. C. A form of self-introduction.20. Why is the woman writing this letter to Dr Lee?A. To expect another conference of Dr Lee. B. To be Dr Lees student.C. To thank Dr Lee.第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALizzies diar
9、y from Antarctica(南极洲)Day 3: Tuesday December 2We planned to go to Rothera that morning. Wed be staying there for the next two weeks. Because Antarctica is the windiest place on earth, sometimes you cant fly at all.We had a nervous wait over breakfast to find out if wed be leaving that day. People h
10、ave to stay in Stanley for weeks while the pilots wait for good weather.It turned clear at 9:30 and we took off at 10:30 on a little red plane called Dash-7.But even when we were in the air, there was still a chance we wouldnt be able to fly the whole day.Day 4: Wednesday December 3After waking up i
11、n the Antarctica for the first time today I can understand why everybody who comes here falls in love with the place. It is really beautiful.Were staying at Rothera Survey base with mountains of ice all around. It is very cold, but the regulars( 常客)here are often seen walking around in T-shirts!Day
12、5: Thursday December 4I woke up to another beautiful sunny day here in the Antarctic. Im told its a bit colder today, but its not very windy so it feels warmer. Those of us who are new to the base have to do a special training course before were allowed to go off base to other stations or to go snow
13、boarding over the nearby hill.Day 7: Saturday December 6Not a cloud in the sky and its warm enough to sit outside (in a jacket).The most amazing thing about this place is how the scenery(风景) changes every day.At first I thought I was going mad. Id step outside in the morning and think, “Im sure that
14、 big mountain of ice wasnt there yesterday.” Its because the sea ice is always moving-slowly thankfully!1. When did Lizzie sit outside wearing a jacket?A. On TuesdayB. On WednesdayC. On ThursdayD. On Saturday2. What could stop Lizzie from leaving Stanley for Rothera?A. Strong windsB. Thick cloudsC.
15、Mountains of iceD. Low temperature3. How did Lizzie feel during her stay in the Antarctic?A. AfraidB. NervousC. AmazedD. Bored【答案】1. D 2. A 3. C【解析】本文是一篇旅游日记。主要记述了作者在南极旅行时的经历。【1题详解】细节理解题。根据Day7:Saturday December6段中提到Not a cloud in the sky and its warm enough to sit outside (in a jacket)可知,这一天不太冷,室外也
16、挺暖和,这里备注写上是穿上了夹克,这天是第七天,12月6号,星期六,故选D。【2题详解】推理判断题。在Day3:Tuesday December2段中提到People have to stay in Stanley for weeks while the pilots wait for good weather可知,人们必须呆在Stanley,因为飞行员在等一个好天气,前文又提到Because Antarctica is the windiest place on earth(南极洲是世界上刮风最严重的地方),由此推测应该是大风天气使得他们无法起飞,不能离开Stanley去Rothera,故选
17、A。【3题详解】推理判断题。在Day4:Wednesday December3段中提到After waking up in the Antarctic for the first time today I can understand why everybody who comes here falls in love with the placeIt is really beautiful可知,早上起来发现南极洲的风景实在是太棒了,一眼就爱上了,在最后一天的日记中也说“The most amazing thing about this place is how the scenery(风景)
18、 changes every day.( 这个地方最令人惊奇的是风景每天是如何变化的)”,由此可推断,Lizzie感觉南极很神奇,故选C。BI was lucky on the first night of the trip, because I had an empty seat next to me. But I found out this wasnt the best solution for sleeping. I woke up early and kept a journal.I was excited to see Chicago. I had never been there
19、 before and didnt really know what to expect. l was also looking forward to finding somewhere to take a shower. I wouldnt recommend trying to shave (刮胡子) on the train, Even holding a toothbrush by your face could be dangerous with the constant movement of the train, let alone a razor(剃刀).We had one
20、last stop before Chicago, and I remembered hopping(跳跃)on the platform for a few minutes. It was cold! I was on my way to Cali, and figured I wouldnt need too many warm clothes. Brilliant. I had one hoodie (连帽上衣) and was wearing it for most of the trip. We got on the train and soon things changed fro
21、m the scenery along the Great Lakes, into a more urban area. On the train, you arent presented with “Welcome to.” signs for different cities and towns. You get to see parts of them that arent cleaned up and beautified for your view. You get to go to the areas that arent so pretty, and thats another
22、reason why I loved the experience.We rolled past alleys, streets, and soon enough, a lot of other trains. Chicago seems to be quite busy. The amount of tracks and signals was amazing. The sun was rising when we rolled into Union Stations platform. The entire platform is inside a big “garage” for the
23、 trains. I grabbed my luggage and made my way inside the station. The architecture of Union Station was really amazing.4. Why did the author think he was lucky?A. Because he woke up early.B. Because he kept a journal.C. Because he had enough room to sleep.D. Because he found the best solution for sl
24、eeping-5. What can we know from Paragraph 2?A. The author wanted to have a swim.B. The author knew what he would see.C. Holding a toothbrush by your face is exciting.D. Shaving on the train is dangerous.6. Why did the author hop on the platform for a few minutes?A. He wanted to do some exercise.B. H
25、e wanted to see inside the train.C. He wanted to warm himself up.D. He wanted to see the signs clearly.7. When did the author reach the Union Station?A. In the morning.B. At noon.C. In the evening.D. At night.【答案】4. C 5. D 6. C 7. A【解析】本文是记叙文。作者讲述了自己一段旅游经历。【4题详解】推理判断题。根据第一段的“I was lucky on the first
26、 night of the trip, because I had an empty seat next to me. But I found out this wasnt the best solution for sleeping.(在旅行的第一个晚上,我很幸运,因为我旁边有一个空座位。但我发现这并不是睡觉的最佳方法) ”可推断,作者感觉幸运是因为他有足够的空间可以睡觉。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段的“I wouldnt recommend trying to shave (刮胡子) on the train, Even holding a toothbrush by you
27、r face could be dangerous with the constant movement of the train, let alone a razor(剃刀).( 我不建议在火车上尝试刮胡子, 随着火车不断地运动甚至把牙刷放在你的脸旁边可能都是危险的,更不用说一个剃须刀)”可推断,在火车上刮胡子是危险的。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段的“We had one last stop before Chicago, and I remembered hopping(跳跃)on the platform for a few minutes. It was cold!(我们
28、到了芝加哥前的最后一站,我记得在站台上跳了几分钟。天太冷了)”可推断,天气很冷,作者在站台上跳了几分钟让自己暖和起来。故选C。【7题详解】细节理解题。根据最后一段的“The sun was rising when we rolled into Union Stations platform.”可知,到达联合车站时,太阳正在升起,因此可知,是早晨。故选A。CA while back I caught a news report on something called couchsurfing and the net work of trusting souls who make this phe
29、nomenon possible. They offer to put up(留宿) travelers free of charge and help them on their ways. At first, it sounded unbelievable. I mean, inviting strangers into ones home for one or two nights? Give me a break.However, I was intrigued. I decided to investigate(调查). The only way to truly learn abo
30、ut this phenomenon was to dive in. So I planned a trip to Finland, a country I ve always wanted to explore. I would couchsurf at every stop there.If ever any anxiety existed when stepping into the unknown, it disappeared when my first host met me at the train station. Ari looked like my idea of a ty
31、pical Finn: tall and blue-eyed. Finns were also supposed to be famously reserved(寡言少语的). Ari was anything but. He was a live wire, giving me an enthusiastic welcome and hiking with me to his apartment, where he showed me the sleeping sofa, served me tea and engaged me in warm conversations. He also
32、handed me a key to come and go as I pleased.If this was what couchsurfing was all about-trust and friendship- then I had gotten off to a good start. As I boarded my next train to continue my journey I began to think about this couchsurfing idea. What urged these people to open their homes to strange
33、rs? I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.Seven cities in 14 days. Seven hosts. Seven new friends. If couchsurfing taught me anything, its this: Most people are good and generous. Where will couchsurfing take me next? Who knows? But
34、I cant wait to find out.8. What does the underlined word in the second paragraph mean?A. RelaxedB. DisgustedC. InterestedD. Embarrassed9. What can we know about Ari?A He was reserved like most FinnsB. He talked less but he was friendly.C. He treated the author as a friendD. He saw off the author at
35、the train station10. Why did people offer couchsurfing to strangers?A. To take an adventure with strangersB. To exchange houses for a short time.C. To learn more about others family lives.D. To enrich their own lives by helping others.11. What can be the suitable title for the text?A. Travel on Trus
36、t and CouchesB. A Free Travel in FinlandC. Experiences in Strangers Houses.D. A Plan for Couchsurfing【答案】8. C 9. C 10. D 11. A【解析】本文为一篇记叙文。记叙了我在探索“沙发冲浪”时获得了友情和信任。【8题详解】词义猜测题。根据划线后一句“I decided to investigate(调查). ”,推断出作者应该对沙发冲浪很感兴趣,才会决定去调查,所以 “intrigued”与“interested”具有相同含义。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第三段“He wa
37、s a live wire, giving me an enthusiastic welcome and hiking with me to his apartment, where he showed me the sleeping sofa, served me tea and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.(他是个活生生的人,热情地欢迎我,并和我一起远足到他的公寓,在那里他给我看了睡沙发,给我端茶,还和我进行了热烈的交谈。他还递给我一把钥匙,让我随
38、意出入。)”可知,作者认为作者和Ari已经有了信任与友谊,Ari把作者当作朋友。故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“What urged these people to open their homes to strangers? I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.(是什么促使这些人向陌生人敞开家门?我得出的结论是,人们希望帮助志同道合的人,让他们丰富自己的生活。)”作者得出结论向陌生人提供沙发冲浪是为了通
39、过帮助别人来丰富自己的生活。故选D。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了作者从初步了解到亲身体验“沙发冲浪”这种旅游模式在旅游时,由一个陌生的当地人提供免费吃住并担当导游,基于相互信任共同趣味建立起来的一种旅游模式,再到得出感悟的全过程。全文围绕两个关键词couch(指在陌生当地家庭基于信任共同生活一两天)和travel展开,故选A。DScientists may have found a way to reduce shortage of type O blood. Type O is the kind of blood that hospitals most often
40、need. What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.There are four main kinds of blood. Most people born with one of these four:Type A,Type B,Type AB or Type O. Type O can be safely given to anyone. So it is commonly used when a person is injured
41、or sick and has to have blood.Type O is the most common blood group.But the supplies of it available in hospitals and blood banks are usually limited.This is because of the high demand for it. Type O blood is used in emergencies when there is no time to identify the patients blood type.Giving A,B or
42、 AB to someone with a different blood type,including O, can cause a bad reaction by the persons defense system.Their immune system can reject the blood. This immune reaction can be deadly.The differences among blood types are linked to whether or not red blood cells contain certain kinds of sugar mo
43、lecules.These molecules are found on the surface of the cells. They are known as antigens(抗原). These antigens are found with type A, B and AB blood but not with type O.More than twenty-five years ago, scientists found that the antigens could be removed to create what they called universal-type cells
44、. They could be removed with chemicals called enzymes(酶). But large amounts of enzymes were required to make the change.Doctor Henrik Clausen of the University of Copenhagen in Denmark led the study. The next step, he says, is to complete safety tests. The team is working with the American company Z
45、ymeQuest to test the new method. If it meets safety requirements(要求) and is not too costly, it could become a widely used life-saving tool to increase the supply of universal blood.12. How do scientists deal with the problem of lacking type O blood?A. Make type O blood out of other kinds of blood.B.
46、 Make the most of the present type O blood.C. Develop new ways of using type O blood.D. Appeal to more people to donate type O blood.13. What make people have different kinds of blood?A. Sugar molecules in red blood cells.B. Peoples different living conditions.C. The variety of peoples cells and gen
47、es.D. Peoples various immune systems.14. What can we infer from the text?A. Antigens could easily be removed to create universal blood.B. A Danish company wanted to involve itself in studying blood.C. Type O blood can be safely given to anyone.D. The new method is not safe enough to be put into use
48、in hospitals now.15. What is the best title for the text?A. Four different kinds of blood.B. A new way to make type O blood.C. The latest research on blood type.D. Find the proper type of blood.【答案】12. A 13. A 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了科学家检测O型血的一种新制造方法,来解决现在医院和血库中O型血匮乏的问题。文章还说明了血液的四种类型以及这项新方法的
49、下一步进程是进行安全测试。【12题详解】细节理解题。根据第一段最后一句What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.(研究人员正在测试一种从其他血型中提取O型血的简单方法。)可知科学家用其他血型制造O型血的方式来解决O型血缺乏的问题。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第五段第一句The differences among blood types are linked to whether or not red blood cells con
50、tain certain kinds of sugar molecules.(血型的不同与红细胞是否含有某种糖分子有关。)可知是红细胞中的糖分子让人们有不同的血型。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中The next step, he says, is to complete safety tests. The team is working with the American company ZymeQuest to test the new method. If it meets safety requirements and is not too costly, it cou
51、ld become a widely used life-saving tool to increase the supply of universal blood.(下一步,他说,是完成安全测试。该团队正与美国公司ZymeQuest合作测试这种新方法。如果它符合安全要求,而且成本不太高,它可能成为一种广泛使用的拯救生命的工具,以增加通用血液的供应。)可推知新方法现在还不够安全,不能在医院里使用。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据第一段Scientists may have found a way to reduce shortage of type O blood. Type O is
52、the kind of blood that hospitals most often need. What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other kinds of blood.(科学家可能找到了减少O型血短缺的方法。O型血是医院最常用的血型。研究人员正在测试一种从其他血型中提取O型血的简单方法。)以及文章主要内容为介绍科学家发现了一种新的O型血的制造方法。故选B。【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是
53、做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第一小题,根据第一段最后一句What the researchers are testing is an easier way to make type O blood out of other
54、kinds of blood.(研究人员正在测试一种从其他血型中提取O型血的简单方法。)可知科学家用其他血型制造O型血的方式来解决O型血缺乏的问题。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Plan a Vacation?A vacation is supposed to be a fun and relaxing break from your everyday life._16_ Be ready to enjoy your time off by planning your
55、travel, accommodations, and activities ahead of time. Giving yourself plenty of time to plan can be a fun way to build up excitement for your vacation.Decide why you want to travel._17_Thinking of whether your goal is to relax and unwind, have new adventures, see famous or ancient sights, or provide
56、 your children with lifelong memories will determine what kind of destination you should choose._18_ Instead of making this a chore, have it be a fun activity. Over the course of a few days, weeks or other long duration you wish, spend some time talking about each place and why it would make a good
57、destination.Research destination costs. While you may take more time after choosing a destination to find great deals on travel and hotel arrangements, doing a quick online search of approximate costs to travel to each destination may help you narrow your choices based on your budget.Choose a destin
58、ation. _19_ If there is disagreement, find a way to compromise.Choose when to travel. Depending on the season, a destination which is normally too hot or cold for you to consider might have a more enjoyable climate at a different time of the year. _20_A. Consider everyone who will be traveling with
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-355208.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
一年级上册语文课件-9.看书|语文S版(2018)(共14张PPT).ppt
