山西省长治市2022届高三上学期九月份质量监测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省长治市2022届高三上学期九月份质量监测英语试题 WORD版含解析 山西省 长治市 2022 届高三 上学 九月份 质量 监测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山西省长治市2022届高三上学期九月份质量监测英语试题【注意事项】1.本试卷分为四部分。2.答卷前。考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上相应的位置。3.全部答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4.本试卷满分150分,测试时间120分钟。5考试范围:高考全部内容。第一部分听力(共两节,满分30 分)第一节(共5小题;每小题1.5分。满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man think o
2、f Lindas husband?A. Clever. B. Unfriendly. C. Quiet.2. What will the weather be like on Friday?A. Rainy. B. Windy. C. Sunny.3. What are the speakers talking about?A. A hotel. B. An airport. C. A hospital.4. What does the man suggest doing?A. Going fishing. B. Staying at home. C. Buying some books.5.
3、 What is in the mans bag?A. Some CDs. B. Some bottles. C. Some books.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman usually do on Saturdays?A. She goes swimming. B.
4、She plays basketball. C. She goes shopping.7. When does the woman usually go to the cinema with friends?A. On Friday nights. B. On Saturday nights. C. On Sunday nights.听第7段材料,回答第8、9题。8. What was the relationship between the woman and Jim in the past?A. Relatives. B. Classmates. C. Colleagues.9. What
5、 is the woman?A. A film actress. B. An art director. C. A magazine editor.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does the woman live now?A. In Canada. B. In America. C. In Japan.11. What language is the woman good at?A. Italian. B. French. C. Spanish.12. What does the woman teach in a school?A. Medicine. B. Eng
6、lish. C. Maths.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does the conversation take place?A. In a park. B. At a hotel. C. In the street.14 What is the weather like today?A. Sunny. B. Rainy. C. Cloudy.15. How will the man probably go to Wrigley Field?A. By bus. B. By taxi. C. By subway.16. What time is it probably
7、now?A. 3:00 p.m. B. 4:00 p.m. C. 5:00 p.m.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does the speaker have breakfast if the weather is fine?A. In the garden. B. In the kitchen. C. In the living room.18. When does the speaker usually go to work?A. At 2:00 p.m. B. At 6:00 p.m. C. At 6:30 p.m.19. How does the speaker
8、 usually go home from the restaurant?A. By bus. B. By taxi. C. By train.20. What do we know about the speaker?A. She is a violinist. B. She often eats alone after work.C. She often reads the newspaper at night.第二部分阅读理解(共两节,满分60 分)第一节(共15小题:每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATo
9、 improve a high schoolers chance of getting into a top university, the summer programs allow young students to explore fields of interest and get a taste of college life.Telluride Association Summer Program (TASP)TASP is a six-week program allowing high school freshman from around the world to grow
10、their sense of interpersonal awareness and community responsibility. Its completely free, including the cost of tuition, books and even travel.Minority Introduction to Engineering and Science (MITES)This week-long program aimed at all US high school students can help them develop the skills necessar
11、y for future job in engineering while learning about the value and reward of acquiring advanced technical degrees. MITES is freethe only expense is the transportation to and from MIT.Clark Scholar Program (CSP)High school students coming from across the globe are offered the unique opportunity to ga
12、in hands-on research experience in mathematics field while working one on one with teaching staff over four intense weeks. Everything is free for chosen applicants except their meals.JCampThe seven-week one brings high school freshman and sophomores from various backgrounds together for participatin
13、g in sessions and workshops led by notable journalists where students can get hands-on training in journalism. JCamp is free if selected-participants only need to pay for the board.1. What can be expected of MITES?A. It is accessible to worldwide students.B. It lays a foundation for career prospect.
14、C. It makes no extra charge for transportation.D. It awards students advanced technical degrees.2. Which program is suitable for a UK high schooler with up to 5 spare weeks?A. TASP.B. MITES.C. CSP.D. JCamp.3. What is the shared goal of the programs?A. To seek for one-on-one instruction.B. To develop
15、 a sense of social duty.C. To get participants better prepared for college.D. To advertise some majors of the top universities.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个帮助学生为大学做好准备的暑期项目。【1题详解】细节理解题。根据第三段中“This week-long program aimed at all US high school students can help them develop the skills n
16、ecessary for future job in engineering while learning about the value and reward of acquiring advanced technical degrees.(这个为期一周的项目针对所有美国高中生,可以帮助他们发展未来工程工作所需的技能,同时了解获得高级技术学位的价值和回报)”可知,MITES有望为职业前景打下基础。故选B。【2题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“High school students coming from across the globe are offered the unique o
17、pportunity to gain hands-on research experience in mathematics field while working one on one with teaching staff over four intense weeks.(来自世界各地的高中生有机会获得数学领域的实际研究经验,同时与教师进行四个星期紧张的一对一工作)”可知,CSP课程适合最多有5周的课余时间的英国高中生。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段“To improve a high schoolers chance of getting into a top univers
18、ity, the summer programs allow young students to explore fields of interest and get a taste of college life.(为了提高高中生进入顶尖大学的机会,暑期项目让年轻的学生可以探索感兴趣的领域,并体验大学生活)”结合文章主要介绍了四个帮助学生为大学做好准备的暑期项目。可推知,这些项目的共同目标是让参与者为上大学做更好的准备。故选C。BDoramise Moreau is an incredible woman. Since the start of the coronavirus pandemi
19、c, she has cooked thousands of meals all by herself to feed the hungry in her area. In a time of uncertainty, Moreau brings light to her community by ensuring that everyone is well fed.Moreau is a 60-year-old widow who lives with her children, nephew, and three grandchildren in Florida. She works as
20、 a caretaker at a technical school. Every day, she would walk to work or take the bus because she didnt have a car.When the pandemic began, Moreau partnered with a church. Every Thursday and Friday, she borrows the church truck to buy groceries. She then devotes her time to cooking meals in their ki
21、tchen. On Saturday, church volunteers serve the food and also deliver it to those who are housebound.Moreau goes above and beyond to help those around her. When the church couldnt afford a cleaner, Moreau didnt hesitate to help. Each morning, Moreau prepares Haitian tea to fight off colds, offering
22、them to the police, church staff and community leaders.Hunger is now prevalent across the US. As stated on Feeding America, the pandemic has caused more than 42 million people a lack of access to a consistent food supply. Due to this, people come to Moreau for a meal. For the 1,000 to 1,500 meals sh
23、e prepares every week, she makes traditional Haitian recipes. She serves baked fish, roast turkey, rice and beans, and fried chicken.For all that she has done, Moreau was nominated (提名) by community leaders to receive a new Toyota Corolla , complete with a red bow. She can now drive to work and to t
24、he grocery shop to buy food for the community meals.Her strong devotion to helping people in need makes her a true role model. With each meal she lovingly prepares, she brings warmth and hope into the world.4. What is Moreau?A. A cook.B. A caretaker.C. A teacher.D. A volunteer.5. What does Moreau us
25、ually do every Thursday and Friday?A. She learns to drive a truck.B. She helps to clean the church.C. She interviews some volunteers.D. She cooks meals in the church.6. What does the underlined word “prevalent” in Paragraph 5 mean?A. Common.B. Popular.C. Reliable.D. Urgent.7. Which of the following
26、words can best describe Moreau?A. Generous and proud.B. Considerate and careful.C. Devoted and helpful.D. Loyal and reliable.【答案】4. B 5. D 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。Doramise Moreau是一个不可思议的女人。自冠状病毒大流行开始以来,她独自做饭数千顿,为她所在地区的饥饿人群提供食物。在这个充满不确定性的时期,莫罗为她的社区带来光明,确保每个人都有充足的食物。【4题详解】细节理解题。根据第二段“She works as a
27、caretaker at a technical school.(她在一所技校担任管理员)”可知,Moreau是一名管理员。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第三段“When the pandemic began, Moreau partnered with a church. Every Thursday and Friday, she borrows the church truck to buy groceries. She then devotes her time to cooking meals in their kitchen.(大流行病开始时,莫罗与一家教堂合作。每周四和周
28、五,她都会借教堂的卡车去买食品杂货。然后她花时间在厨房做饭)”可知,莫罗通常每周四和周五在教堂做饭。故选D项。【6题详解】词句猜测题。根据第五段“As stated on Feeding America, the pandemic has caused more than 42 million people a lack of access to a consistent food supply.(正如喂饱美国所述,疫情已造成4200多万人无法获得持续的粮食供应)”可知,饥饿现在在美国很普遍。由此推知,划线词的意思是“ 普遍的”意思。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据第四段“Moreau
29、goes above and beyond to help those around her.(莫罗竭尽全力帮助她周围的人)”和最后一段“Her strong devotion to helping people in need makes her a true role model.(她热心帮助有需要的人,这使她成为一个真正的榜样)”可推知,她是热心的和乐于帮助人的。故选C项。CIs America ruining English or giving it new life? Most of this old debate concerns words. Is elevator an imp
30、rovement on lift? Why say transportation when transport will do? Sometimes it involves spelling, specifically the American reforms that made British centre into American center. Realistic change or dumbing down? And, of course, the quickest way to tell a Yank from a Brit is by pronunciation.But the
31、differences between British English (BE) and American English (AE) go beyond words, sounds and spelling to grammar itself. Here they can be not very obvious, but they are many: the index(索引) of the “Cambridge Grammar of the English Language” mentions regional differences in 95 places. Most people as
32、sume that any variations between the two countries result from American innovation(创新), to the horror of Britons. In reality, America has often been the conservative one, and Britain the innovator. When British speakers borrow American habits, they are sometimes unintentionally readopting an older v
33、ersion of their language.Take the past participle of get, which in Britain is got and in America gotten. To some Britons, American gotten is a cute or annoying invention. In fact, it is the older form, which came from Old Norse. “Gotten” appears in a Bible translation of 1535: “Treasures that are ba
34、dly gotten, profit nothing.” It was used for centuries before being combined with the past tense, got, in Britain. Not that America was entirely conservative; it has a got too. But Americans use it differently: “Hes got a car” means he owns one, while “Hes gotten a car” means he has acquired one.Ame
35、ricans have indeed innovated extensively with English, as with other things. But language never sits still: the British variety itself went on changing after 1776, as all living languages must. Americans, for their part, eagerly import fashionable British slang(俚语). Instead of complaining about Amer
36、icanisms, British observers could say thanks to the old colonies (殖民地) for keeping traditional English safe.8. Why does the author raise the questions in the first paragraph?A. To express his serious doubts.B. To introduce the topic of the text.C. To add some background information.D. To appeal to r
37、eaders concern about English.9. What can we know from the second paragraph?A. British speakers are willing to accept American habits.B. Actually, America is conservative about language change.C. English has changed greatly in the past hundreds of years.D. The differences between BE and AE are very e
38、asy to notice.10. Whats the proper attitude of British observers to English development in America?A. Grateful.B. DoubtfulC. Negative.D. Favorable.11. Whats the best title of the text?A. The Way to Tell BE from AE Correctly.B. How America Saved Old-fashioned English.C. How Britain Gave the English L
39、anguage New Life.D. The Development of English in Different Countries.【答案】8. B 9. B 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述美式英语和英式英语的差异,以及在英语变化过程中,美式英语比较保守,保留了传统英式英语。【8题详解】推理判断题。由第一段“Most of this old debate concerns words.”(大部分争议是有关单词。)“ Sometimes it involves spelling”(有时候涉及到拼写)“ And, of course, the quickes
40、t way to tell a Yank from a Brit is by pronunciation.”(并且,当然区分单词Brit和Yank,最快的方法就是发音。)这句话可知,第一段这几个问题主要是说英式和美式英语差异在单词,拼写和发音方面。这是为了引出下文差异的原因,即美式英语比较保守,英式英语较创新,所以第一段的问题是引出文章主题。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“In reality, America has often been the conservative one, and Britain the innovator. ”可知,事实上,美国对语言的改变比较保守。
41、故选B项。10题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句话“Instead of complaining about Americanisms, British observers could say thanks to the old colonies (殖民地) for keeping traditional English safe.”可知,英国评论员对于美国保留英国的传统英语而说感谢,而不是抱怨。A. Grateful感谢的;B.Doubtful怀疑的;C. Negative消极的;D. Favorable有利的。故选A项。【11题详解】主旨大意题。综合全文可知,第一段讲述美式英语和英式
42、英语的差异;第二段讲述了英语发展过程中,美国是比较保守的,而英国是创新的;第三段用具体例子说明美国在英语使用方面是比较保守的;最后一段讲述美国英语虽然有所创新,但这是语言发展的趋势,对于美国人来说,还是乐于引进英国传统文化。所以总体而言,文章主要讲述了美式英语比较保守,保留了传统英式英语。故选B项。DChinese scientists have created the worlds first light-based quantum(量子) computer, called Jiuzhang, opening a new era of quantum computation. Its a b
43、reakthrough in the field after Google completed its quantum computer last year.Compared with todays best supercomputers, Jiuzhang can calculate 100,000 billion times faster. For example, it takes Jiuzhang 200 seconds to perform Gaussian boson sampling(高斯玻色取样问题), an extremely challenging calculation,
44、 while the fastest classical supercomputer, Fugaku, would need about 600 million years to complete the same task.Quantum computers can take computational shortcuts (捷径) when simulating (模拟) extremely complex scenarios(场景), whereas conventional computers have to find a solution step by step, taking s
45、ignificantly more time in the process.Quantum machines amazing computing power arises from their basic building blocks, called quantum bits, or qubits, according to the University of Science and Technology of China. Usually, classical computers handle data in binary (二进制的) bits, presenting data as e
46、ither 0s or ls. However, quantum computers process data using qubits, which can be identified as 0s, 1s or everything in between. As a result, as the number of qubits increases, the computing ability of quantum computers increases too.With advantages over traditional computers, quantum computers hav
47、e a wide range of applications. The calculations carried out by Jiuzhang can potentially be applied to machine learning, quantum chemistry and graph theory, according to Pan Jianwei, a key researcher behind Jiuzhang.According to Pan, quantum computing has already become a fierce competition ground a
48、mong the United States, Europe, and other developed regions. “The feat(壮举) cements(巩固) Chinas position in the first echelon( 梯队)of nations in quantum computing,” the university said in a news release. Jiuzhang is currently only programmed to do boson sampling. “In the near future, scientists may inc
49、rease Jiuzhangs possible output states- a key indicator of computing power,” Lu Chaoyang, another key researcher behind Jjuzhang, told China Daily.12. What can we learn about Jiuzhang?A. It is the first to take advantage of quantum computation.B. It calculates 100,000 times faster than Fugaku.C. It
50、is the fastest to perform Gaussian boson sampling.D. It took Chinese scientists a year to create the computer.13. What makes Jiuzhans computing power superior to classical computers?A. The way it deals with data.B. The number of bits it uses.C. The common materials it uses.D. The conventional soluti
51、on.14. What do paragraphs 5 and 6 mainly talk about?A. The current situation of quantum computing.B. The significance of the creation of Jiuzhang.C. Future research on quantum computing.D. What needs to be improved with Jiuzhang.15. What is the main purpose of the article?A. To inform readers of a n
52、ew invention.B. To explain how quantum computers work.C. To compare different supercomputers.D To introduce the development of computers.【答案】12. C 13. A 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了中国科学家创造了世界上第一台名为“九章”的光量子计算机,开启了量子计算的新纪元。【12题详解】细节理解题。根据第二段“For example, it takes Jiuzhang 200 seconds to perform G
53、aussian boson sampling(高斯玻色取样问题), an extremely challenging calculation, while the fastest classical supercomputer, Fugaku, would need about 600 million years to complete the same task.”(。例如,九章需要200秒来完成高斯玻色取样问题,这是一个极具挑战性的计算,而最快的经典超级计算机Fugaku需要大约6亿年才能完成同样的任务。)由此可知,九章高在完成斯玻色取样问题时最快的。故选C项。【13题详解】细节理解题。根
54、据第四段“However, quantum computers process data using qubits, which can be identified as 0s, 1s or everything in between. As a result, as the number of qubits increases, the computing ability of quantum computers increases too.”(然而,量子计算机使用量子比特处理数据,量子比特可以被识别为0、1或介于0、1和1之间的任何东西。因此,随着量子比特数的增加,量子计算机的计算能力也随
55、之提高。)由此可知,是九章处理数据的方式计算能力使其优于其它计算机。故选A项。【14题详解】主旨大意题。根据第五段“With advantages over traditional computers, quantum computers have a wide range of applications. The calculations carried out by Jiuzhang can potentially be applied to machine learning, quantum chemistry and graph theory, according to Pan Jia
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
