广东省汕尾市陆河县陆河中学2022届高三上学期第二次模拟英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕尾市陆河县陆河中学2022届高三上学期第二次模拟英语试题 WORD版含解析 广东省 汕尾市 陆河县 陆河 中学 2022 届高三 上学 第二次 模拟 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广东省汕尾市陆河县陆河中学高三上学期第二次模拟英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.答题时间120分钟,总分120分。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe 15-day Spring Festival is the biggest hol
2、iday of the year for many Chinese to leave from their jobs to travel home and see their loved ones. But along with gathering come a lot of traditions aimed at making sure the year ahead is lucky and happy.Here are some key dos and donts that many Chinese follow before and after the Lunar New Year.DO
3、sSet off fireworksThe more fireworks or firecrackers you set off, the better.Not only do you light up the night sky with a symphony of color, but the loud banging sounds are thought to scare off evil spirits.Eat dumplingsEating dumplings is a popular tradition in northern China because dumplings not
4、 only taste good but also look like pieces of gold.Clean your homeSweep, mop, vacuum, steam-do anything and everything to make sure your home is clean before the midnight on Lunar New Year eve. The aim here is to free your home from any bad luck thats accumulated over the past year.DONTsWash or cut
5、your hairLeave your hair as it is on the first day of the New Year.The Chinese character for hair is the same first character in the word for prosperity(发达).This means washing or cutting it off is seen as washing your fortune away.Clean post-New YearCleaning of any kind on the first day is strictly
6、forbidden.You clean your home to avoid any bad luck before the New Year - now you want to be sure not to wipe, sweep or wash away any of the good luck that arrives after midnight.Buy booksIts bad luck to buy them during the 15-day Spring Festival.The Chinese word for book (sh) sounds exactly the sam
7、e as the word for lose-so buying a book is considered an invitation to bad luckAlso, avoid giving books as gifts to anyone, because itd be like wishing bad luck upon them.1. Why is the Spring Festival the best time for many Chinese people according to the text?A. They can enjoy a lor of delicious di
8、shes.B. They can get together with their family members.C. Its time for them to say good-bye to the past year.D. The festival will bring them good luck and happiness.2. You are expected to do the following on the first day of the New Year EXCEPT .A. setting off fireworksB. enjoying tasty dumplingsC.
9、 cleaning your homeD. leaving your books untouched3. In which section of a newspaper can we see the passage?A. Advertisement.B. Literature.C. Culture.D. Travel.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】【分析】本文是应用文,介绍了中国新年前后人们该做和不该做的事情。【1题详解】细节理解题。根据第一段“The 15-day Spring Festival is the biggest holiday of the year for ma
10、ny Chinese to leave from their jobs to travel home and see their loved ones.”为期15天的春节是许多中国人一年中最大的节日,他们离开工作回家看望他们的亲人。可知,春节对于中国人来说是最好的时期,是因为他们可以和家人团聚,故选B项。【2题详解】细节理解题。根据倒数第二部分“You clean your home to avoid any bad luck before the New Year - now you want to be sure not to wipe, sweep or wash away any of
11、 the good luck that arrives after midnight.” 你在新年前打扫你的房子以避免任何坏运气现在你要确保不要擦拭、清扫或洗掉午夜后到来的任何好运。文章建议新年前打扫房子,但是新年后不要打扫,所以在新年第一天不能打扫屋子。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据第一段“But along with gathering come a lot of traditions aimed at making sure the year ahead is lucky and happy.” 但随着节日的到来,许多传统也随之到来,目的是确保来年好运和幸福。根据第一段以及全文内
12、容,文章主要讲述新年的习俗,和传统文化有关,所以可能出自于文化专栏,故选C项。BAnyone who cares about what schools and colleges teach and how their students learn will be interested in the memoir(回忆录) of Ralph W. Tyler, who is one of the most famous men in American education.Born in Chicago in 1902, brought up and schooled in Nebraska, t
13、he 19-year-old college graduate Ralph Tyler became hooked on teaching while teaching as a science teacher in South Dakota and changed his major from medicine to education.Graduate work at the University of Chicago found him connected with honorable educators Charles Judd and W. W. Charters, whose id
14、eas of teaching and testing had an effected on his later work. In 1927, he became a teacher of Ohio State University where he further developed a new method of testing.Tyler became well-known nationality in 1938, when he carried his work with the Eight-Year Study from Ohio State University to the Un
15、iversity of Chicago at the invitation of Robert Hutchins.Tyler was the first director of the Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences at Stanford, a position he held for fourteen years. There, he firmly believed taht researchers should be free to seek an independent(独立的) spirit in their
16、work.Although Tyler officially retired(退休) in 1967, he never actually retired. He served on a long list of educational organizations in the United States and abroad. Even in his 80s he traveled across the country to advise teachers and management people on how to set objectives(目标) that develop the
17、best teaching and learning within their schools.4. Who are most probably interested in Ralph W. Tylers memoir?A. Top managers.B. Language learners.C. Serious educators.D. Science organizations.5. The words “hooked on teaching” mean_.A. Attracted to teaching.B. Tired of teaching.C. Satisfied with tea
18、ching.D. Unhappy about teaching.6. Where did Tyler work as the leader of a research center for over 10 years?A. The University of Chicago.B. Stanford University.C. Ohio Stater University.D. Nebraska University.7. Why did he travel across the country in his 80s?A. To advise teachers and management pe
19、ople.B. To set objectives.C. To develop the best teaching and learning within their schools.D. To served on a long list of educational organizations.【答案】4. C 5. A 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了美国教育家Ralph W. Tyler一生从事教育教学研究工作,直至晚年仍不断为教育事业奔走服务,贡献力量。【详解】1.推理判断题。根据第一段“Anyone who cares about what schoo
20、ls and colleges teach and how their students learn will be interested in the memoir(回忆录) of Ralph W. Tyler,”(关心学校和大学的教学内容,以及它们的学生如何学习的任何人都会对Ralph W. Tyler的回忆录感兴趣。)可知,关心学校和大学教育的人会对Ralph W. Tyler的回忆录感兴趣,与选项C“Serious educators.”(认真的教育工作者)符合,故选C。2.词义猜测题。根据第二段“Ralph Tyler became hooked on teaching while
21、teaching as a science teacher in South Dakota and changed his major from medicine to education.”(Ralph Tyler在 South Dakota做科学老师时,被吸引到教育行业,他从医药专业转到教育专业。)可知,他转行是因为被教育行业吸引,故选A。3.细节理解题。根据第五段“Tyler was the first director of the Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences at Stanford, a position
22、he held for fourteen years.”(Tyler是斯坦福大学行为科学系高级研究中心的第一位主任,他在这个职位上干了14年。)可知,Tyler是在斯坦福大学研究中心做领导超过十年,故选B。4.细节理解题。根据最后一段“ Even in his 80s he traveled across the country to advise teachers and management people on how to set objectives(目标) that develop the best teaching and learning within their schools
23、.”(甚至在他八十多岁时,他还穿越整个国家去旅行,以此来建议老师和管理者如何建立在学校内发展最佳的教与学这样的目标。)可知,他在八十多岁时穿越整个国家去旅行是为了建议老师和管理者如何建立在学校内发展最佳的教与学这样的目标,故选A。CIf you live near a park, youve probably observed this unique squirrel behavior. As winter approaches, these creatures begin what looks like preparation for a wide scavenger(觅食)hunt. In
24、 great numbers, these squirrels begin to bury nuts! This kind of behavior raises a lot of questions for squirrel enthusiaststhe most pressing being how the squirrels find their nuts again. Eastern gray squirrels, in particular, bury their nuts far and wide. Scientists themselves arent even quite sur
25、e of everything that goes into this hiding behavior, but they have some ideas.For one, scientists have observed gray squirrels frequently burying and reburying their nuts. The scientists assumed that this behavior was to help always keep a fresh memory of the nuts! locations. However, its not only m
26、emory that the squirrels need to combat(战斗)in order to find their nuts! The gray squirrel community is rampant(猖獗的)with nut stealing. The squirrels can lose up to 25% of their hidden nuts to such thieves! Luckily, the squirrels have developed some clever methods to protect their nuts. Scientists hav
27、e observed the squirrels creating false caches(储藏)in order to trick thieves. If the squirrels are worried about thieves, they will also start to hide their nuts in difficult-to-reach places(like under bushes or in muddy areas).While it might be frustrating for squirrels to lose their carefully hidde
28、n nuts, it can be beneficial for other organisms. In particular, it can help the forest itself! A study done at the University of Richmond reports that squirrels fail to recover up to 74% of the nuts they bury. This misplacing of so many acorns (the seeds of oak trees), the study says, is likely res
29、ponsible for oak forest regeneration. When squirrels misplace these buried acorns, they allow for these seeds to eventually grow into full oak trees! The squirrels habit of widespread caching is also important to the growth of the forest, as it allows the genetic(基因的)information to spread far.What s
30、eemed like a harmless scavenger hunt is actually part of an endless complex ecosystem in our forests!8. In what aspect do squirrels puzzle people most?A. The way they search for food.B. The places they hide in winter.C. The location of their hidden food.D. The way they recover hidden nuts9. What can
31、 we learn about the gray squirrels?A. They often fight with each other for food.B. They tend to feel more secure in bushy places.C They are cautious about storing food for winter.D. They survive largely thanks to their team spirit.10. Whats the message conveyed in the third paragraph?A. Squirrels ca
32、n starve due to lack of food.B It can be beneficial that squirrels lose their nuts.C. Its easy to get squirrels genetic information.D. Squirrels always misplace their nuts deliberately.11. Which can be the best title for the text?A. Why do squirrels steal nuts?B. How do squirrels survive the winter?
33、C. The secrets behind squirrels burying nuts.D. The ecosystem in the forest.【答案】8. D 9. C 10. B 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了松鼠埋坚果行为以及埋坚果背后对于森林生态系统的积极影响。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“This kind of behavior raises a lot of questions for squirrel enthusiaststhe most pressing being how the squirrels find their nu
34、ts again.(这种行为给松鼠爱好者们提出了很多问题最紧迫的问题是松鼠如何再次找到坚果。)”可知,人们对于松鼠如何找到隐藏起来的食物感到最为好奇。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“If the squirrels are worried about thieves, they will also start to hide their nuts in difficult-to-reach places(like under bushes or in muddy areas).(如果松鼠担心小偷,它们也会开始把坚果藏在难以够到的地方(比如灌木丛或泥泞的地方)。)”以及第三段“
35、While it might be frustrating for squirrels to lose their carefully hidden nuts, it can be beneficial for other organisms.(虽然对松鼠来说,丢失它们小心翼翼藏起来的坚果可能是令人沮丧的,但这对其他生物是有益的。)”可知,灰松鼠对于他们储存过冬的食物很谨慎。故选C项。【10题详解】主旨大意题。根据文章第三段“While it might be frustrating for squirrels to lose their carefully hidden nuts, it c
36、an be beneficial for other organisms.(虽然对松鼠来说,丢失它们小心翼翼藏起来的坚果可能是令人沮丧的,但这对其他生物是有益的。)”及整段内容可知,第三段主要介绍了松鼠失去坚果是有好处的。故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“What seemed like a harmless scavenger hunt is actually part of an endless complex ecosystem in our forests!(看似无害的寻宝游戏实际上是我们森林中无穷无尽的复杂生态系统的一部分!)”及全文内容可知,文章主要介绍了松鼠埋
37、坚果的背后对于森林的积极影响。所以“The secrets behind squirrels burying nuts.(松鼠埋坚果背后的秘密。)”最适合作文章标题。故选C项。DWhich kind of diamond is better for the environment and the world we live in: a diamond from a traditional mine or one made in a laboratory? It seems that everyone would think that man-made diamonds would be bet
38、ter. But wait a minute. Dont draw your conclusion so quickly.Some recent reports suggest the answer may not be so clear. At the very least, these reports provide evidence of tensions between two different sectors of the diamond industry. Lab-grown diamond companies say they are more moral and cause
39、less harm to the Earths environment as they dont have to dig deep into the earth for diamonds.The traditional diamond sector notes that its businesses help the communities where they operate mines. It says they provide jobs, help build roads and other infrastructure and make investments in conservat
40、ion. Some companies, such as De Beers, work on both sides. De Beers sells natural and man-made diamonds.In the United States, the Federal Trade Commission(FTC)investigates reports of deceptive, or misleading, advertising. In April, the commission sent warning letters to eight lab-grown diamond compa
41、nies. One of the FTCs concerns was the use of the word eco-friendly, and similar terms, to describe diamonds made in a laboratory. The lab-grown process requires very high temperatures and uses a lot of energy.Trucost is a company that estimates the costs of using natural resources. Asked by the Dia
42、mond Producers Association to study the issue, Trucost found the carbon intensity of natural diamonds was lower than lab-grown diamonds. The Trucost report did note that diamond miners should reduce their effect on the environment by using more wind power and sunlight.The Reuters news agency reporte
43、d that the International Grown Diamond Association did not immediately respond to requests for comments about the story.12. Whats the opinion of traditional diamond companies about their business?A. They refuse lab-grown diamonds.B. They bring benefits to local people.C. They cause less harm to the
44、Earths environment.D. They are more moral than lab-grown diamond companies.13. Why were lab-grown diamond companies warned by FTC?A. They sold false diamonds.B. They teased customers.C. They took unfair competition.D. They made false advertisements.14. What did Trucost advise diamond miners to do?A.
45、 Use renewable energy.B. Give up mining diamonds.C. Change mining equipment.D. Develop lab-grown diamonds.15. What can be a suitable title for the text?A. Is Natural Diamond Mining Coming to an End?B. Do Diamond Miners Really Protect the Environment?C. Which Kind of Diamond Is Better for the Environ
46、ment?D. Why Are Lab-grown Diamonds Environmentally Friendly?【答案】12. B 13. D 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章指出人们倾向于认为制造人造钻石对环境的友好度要高于开采天然钻石,但在联邦贸易委员会等机构的调查下,事实似乎并非如此。【12题详解】推理判断题。根据第三段第一句“The traditional diamond sector notes that its businesses help the communities where they operate mines.(传统钻石行业表明他们的
47、业务会帮助到开采区的社区人民)”可知,包括提供就业机会、帮助当地基建等,传统钻石公司认为自己可以给矿区人民带来好处。故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第四段中“In April, the commission sent warning letters to eight lab-grown diamond companies. One of the FTCs concerns was the use of the word eco-friendly, and similar terms, to describe diamonds made in a laboratory.(四月份,委员会给
48、八家人造钻石公司下达了警告信。委员会担忧“生态友好”一词以及类似说法被用来描述实验室里造出的钻石)”可知,委员会之所以发出警告,应该是人造钻石公司用“生态友好”这类说法进行了广告宣传,而事实并不是这样。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据第五段最后一句“The Trucost report did note that diamond miners should reduce their effect on the environment by using more wind power and sunlight.(Trucost公司确实在报告中点明了,钻石矿业公司们应该通过利用更多的风能、
49、太阳能来减少对环境的影响)”可知,Trucost公司对钻石矿业公司的建议是多使用可再生能源。故选A项。【15题详解】主旨大意题。文章首句就抛出了这一问题“Which kind of diamond is better for the environment and the world we live in: a diamond from a traditional mine or one made in a laboratory?”,全文也是围绕着这一问题在展开探讨,C选项“哪种钻石对环境更有益”基本是复现了这个问题,切合主题,适合作为标题。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12
50、.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Handmade Card from Me to YouWhen I was 9 years old, I received my first handmade card from a classmate, who had just moved to New Jersey. I helped him in his hard time adjusting to(适应) his new school. So he made me a card. It was a folded piece of paper f
51、rom his notebook,with a picture of us hed drawn on the front. There were only a few sentences inside. _16_Special handwritten cards take time and effort to make and feel very personal. Like photographs, cards can be stored and looked back on. You can make your own unique card with supplies you have
52、at home. Whats most important is the message you write inside. _17_ But getting a handwritten card or letter can make someone who needs it feel appreciated.The first step is to think of a person for whom you d like to make a card._18_There are many types:Thank-you cardscongratulation cards, holiday
53、cards, and I m-sorry cards which are just a few._19_A big trip for writing a card to keep the person you re making it for in mind while you work. You can ask yourself some questions while writing:What are your favorite memories of that person? What do you appreciate most about him or her?Your words
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-368643.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(陕西专版)2024春七年级语文下册 第二单元 6老山界作业课件 新人教版.ppt
