山东省济南市历城第二中学2021届高三英语10月份学情检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济南市 第二 中学 2021 届高三 英语 10 月份 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济南市历城第二中学2021届高三英语10月份学情检测试题(含解析)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do next?A. Wash the dishes. B. Water the flowers. C. Clean her bedroom. 2. What was the man unable to do at the weekend?A. Ride a horse. B. G
2、o sailing. C. Walk in the woods. 3. What does James have in his garden?A. Bushes. B. Flowers. C. Apple trees. 4. Why did the woman fail to see the match?A. She got the flu. B. She had to work. C. She visited her colleague. 5. What are the speakers talking about?A. A bookstore. B. A library. C. A boo
3、k. 第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Where are the speakers probably?A. At a caf. B. In a canteen. C. In a sports center. 7. What does Cathy think of the swimming class?A. Easy. B. Bori
4、ng. C. Worthwhile. 听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the matter with Miss Brown?A. She has an earache.B. She has a headache.C. She has a sore throat.9. What does Miss Brown plan to do first?A. See a dentist. B. Take some medicine. C. Cancel her appointment. 听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What is the relatio
5、nship between the speakers?A. Teacher and student.B. Mother and son.C. Tour guide and tourist. 11. When will the speakers go to the art exhibition?A. On Wednesday. B. On Friday. C. On Sunday. 12. What is free of charge?A. The tickets. B. The bus fares. C. Food and drinks. 听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. W
6、hat is the man doing?A. Hosting a program. B. Watching a match. C. Having a discussion. 14 When did Cori Gauff start playing tennis?A. In 2004. B. In 2007. C. In 2011. 15. Who is Cori Gauffs coach? A. Venus. B. Serena. C. Her father. 16. What does Cori Gauff talk about in the end?A. Her family life.
7、 B. Her future plans. C. Her achievements. 听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Why does the speaker get excited about the Screen Machine?A. It screens films on a boat. B. It always shows the latest films. C. It enables him to see films easily.18. How long does it take to change the Screen Machine into a cinem
8、a?A 30 minutes. B. 60 minutes. C. 80 minutes. 19. What is the truck driver responsible for?A. Selling tickets. B. Showing the film. C. Fixing the motors. 20. How do most people book film tickets now?A. By using the Internet. B. By making telephone calls. C. By queuing at the ticket office.第一部分阅读(共两节
9、, 满分 50 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分, 满分 37.5 分) 阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe Naismith Memorial Basketball Hall of Fame ( the Hall of Fame for short ) is a fantastic destination for everyone from lifelong basketball fans to families with children who are just beginning to explore the worlds m
10、ost popular sport. Each year, several thousand visitors crowd into this birthplace of basket-ball.Dates and Hours of OperationThe Hall of Fame is open Wednesday through Sunday from late November through March 31 and daily the rest of the year. Hours are from 10 a.m. to 4 p.m. (Friday through Sunday:
11、 10 a.m. to 5 p.m.). Because it may close for private functions, it is wise to confirm hours of operation ahead of your visit. Just call 1-877-466-6752.Ticket InformationAdmission to the Hall of Fame (as of 2019) is $24 for people aged over 16, $16 for youths aged from 5 to 16 and free for children
12、under age 5. Since the number of visitors is limited each day, you are advised to make a reservation in advance. For more information, please call 1-877-466-6831.Travelling from All DirectionsThe Hall of Fame is conveniently located (位于) within driving distance from Boston (in the east), Albany (in
13、the west), Vermont (in the north) and New York (in the south) and is right off of MA Route 91. For those who prefer to travel by air, the museum is not far from Logan International Airport and Bradley International Airport. For more information about the transportation, call 1-877-446-6755.A Friendl
14、y Reminder1 No food and beverage inside of the hall.2 Backpacks and any large bags are not permitted inside of the hall unless needed for medical reasons3 If you wish to participate in shooting on Center Court, please wear appropriate footwear. Also, contests of any kind and half court shots are not
15、 allowed for everyones safety.4 For anything you dont know for sure, call 413-781-6500.1. When can visitors visit the Hall of Fame?A. At 11:00 a.m., Monday, Nov. 30th.B. At 3:00 p.m., Friday, Mar. 12th.C. At 4:30 p.m., Tuesday, Apr.1st.D. At 5:30 p.m., Sunday, Dec. 20th.2. What is the purpose of the
16、 fourth paragraph of the text?A. To tell about the location of the Hall of Fame.B. To introduce several cities near the Hall of Fame.C. To stress the easy accessibility to the Hall of Fame.D. To encourage people to reach the Hall of Fame by car.3. What are visitors advised to do in the Hall of Fame?
17、A. Join in shooting contests on Center Court.B. Take some snacks in case they are hungryC. Take care of their backpacks during the visitD. Wear suitable shoes if they want to try shooting.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了奈史密斯篮球名人纪念堂的开放时间、票务信息、交通方式以及一些友情提示。【1题详解】细节理解题。根据Dates and Hours of Operation
18、部分关键句“The Hall of Fame is open Wednesday through Sunday from late November through March 31 and daily the rest of the year. Hours are from 10 a.m. to 4 p.m. (Friday through Sunday: 10 a.m. to 5 p.m.).”可知,名人堂从十一月下旬到第二年的3月31日之间,是星期三到星期日开放,其余的日子里每天都开放。开放时间为上午十点到下午四点,周五到周日是上午十点到下午五点。由此可知,A. At 11:00 a.m
19、., Monday, Nov. 30th.时间不可以,因为11月下旬的星期一不开放。C. At 4:30 p.m., Tuesday, Apr.1st.时间不可以,星期二只开放到下午四点。D. At 5:30 p.m., Sunday, Dec. 20th.时间不可以,星期日只开放到下午五点。At 3:00 p.m., Friday, Mar. 12th. 时间可以,符合名人堂开放的时间,故游客可以在这个时间去参观。故选B项。【2题详解】推理判断题。根据第四段小标题及关键句“The Hall of Fame is conveniently located (位于) within driving
20、 distance from Boston (in the east), Albany (in the west), Vermont (in the north) and New York (in the south) and is right off of MA Route 91.”可知,游客从东南西北各城市开车便可到名人堂。再根据第四段关键句“For those who prefer to travel by air, the museum is not far from Logan International Airport and Bradley International Airpo
21、rt.”可知,名人堂距两个机场都不远。由此可推断出,这一段主要目的是为了强调名人堂的地理位置极佳,便于各地的游客参观。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据A Friendly Reminder部分关键句“If you wish to participate in shooting on Center Court, please wear appropriate footwear.”可知,如果游客想要尝试投篮,应穿合适的鞋。故选D项。BNobody likes to fail. It makes people feel embarrassed and discouraged. Whats wo
22、rse, it may cause major professional or personal trouble and lead to negativity. Basically, failure is no fun for most people. However, a vast body of research tells us that failure provides us with a chance to grow and develop, increases adaptability, and helps protect against anxiety.Its hard to c
23、hange the mindset (心态) of a lifetime. But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College Entrance Examination or the work presentation that went fearfully wrong, it might not be too late for our kids.Christy Pennison, a professional consultant, says she works with an increa
24、sing number of kids and teens who show significant anxiety around a fear of failure. She said, We want to protect our children, and we want them to live happy and meaningful lives, so we frequently tell them the harm of failure and ask them to avoid failure. The children experiencing internal and so
25、metimes extenal pressure think they shouldnt fail. Meanwhile, we always have high expectations of them. So when they dont live up to a certain standard, or things dont go according to the plans, they will feel upset and anxious.Pennison argues that failures, are often the hidden learning chances tha
26、t can help people develop positive qualities, like persistence, focus, flexibility, patience, and positive self-image.So what can parents do to help their children embrace (拥抱) failure instead of avoiding it at all costs? Pennison suggests directing praise towards the effort, not the result. This al
27、lows children to build confidence in themselves, she explains. Acknowledging the effort can give children permission to try new things without a fear of failure. And the bigger picture is that the development of the mindset Id rather try and fail than not try at all.helps them keep a belief in thems
28、elves, and expands their world of possibilities. As Pennison points out, we all fail, but how we get up after we fail is what matters.4. What aspect do most people focus on when thinking of failure?A. The great courage to face it.B. The efforts made to handle it.C. Unexpected benefits it brings.D. U
29、npleasant side effects it brings.5. What does the author intend to do in Paragraph 2?A. Bring up the main topic.B. List the challenges in our life.C. Add some background information.D. Stress the importance of the mindset6. What is mainly talked about in the third paragraph?A. The causes of children
30、s anxiety.B. Christy Pennisons comments on adolescents.C. The consequences of overprotecting children.D. Christy Pennisons experience in educating children.7. Which of the following advice can help parents encourage kids to face failure? Praise kids every achievement. Make kids embrace a bright mind
31、set. Focus on the process of kids effort Expand kids knowledge about the world. Encourage kids to make new attempts.A. B. C. D. 【答案】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】这是一篇议论文。文章论述了失败并不完全是一件坏事,它可以培养人们积极的品质,如坚持和耐心,并阐述了我们应该如何让儿童学会面对失败。【4题详解】细节理解题。根据第一段关键句“Nobody likes to fail. It makes people feel embarrassed and
32、discouraged.”和“Basically, failure is no fun for most people.”可知,没有人喜欢失败,它让人感到尴尬和气馁。基本上,失败对大多数人来说并不是一件有趣的事。由此可推断出,当想到失败时,大多数人会关注它所带来的不愉快的影响,例如,让人感到尴尬和气馁。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据第二段关键句“But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College Entrance Examination or the work presentation
33、 that went fearfully wrong, it might not be too late for our kids.”可知,即使我们仍然不能克服生活中的失败带来的恐惧,但对我们的孩子来说可能还不算太晚。根据下文内容可知,下文讲述了父母应该如何鼓励孩子面对失败。由此可推断出,作者想通过第二段的内容来引出文章主题,如何鼓励孩子面对失败。故选A项。【6题详解】主旨大意题。浏览第三段内容,根据第三段关键句“Meanwhile, we always have high expectations of them. So when they dont live up to a certain
34、 standard, or things dont go according to the plans, they will feel upset and anxious.”可知,我们对孩子总是抱有很高的期望,所以当他们没有达到一定标准,或者事情没有按照计划进行时,他们就会感觉不安和焦虑。由此可推断出,第三段主要是告诉我们儿童焦虑的原因。故选A项。【7题详解】细节理解题。题目需要我们选择哪些建议可以帮助父母鼓励孩子面对失败。根据最后一段关键句“Pennison suggests directing praise towards the effort, not the result.”可知,父母
35、的表扬应该指向努力的过程,而不是结果。表述与 Focus on the process of kids effort(关注孩子努力的过程)一致。再根据最后一段关键句“And the bigger picture is that the development of the mindset Id rather try and fail than not try at all.helps them keep a belief in themselves, and expands their world of possibilities.”可知,父母应该发展孩子好的心态,宁愿尝试但失败了,也不要完全
36、不尝试,拓展他们世界里的可能性。表述与 Make kids embrace a bright mindset.(让孩子拥有光明的心态)和 Encourage kids to make new attempts.(鼓励孩子们做出新的尝试)一致。故选C项。CParents around the world often urge children over and over-wash your hands! It can be difficult, however, to get children to remember to wash. But what if washing hands was
37、connected to a fun creative activity? What if instead of simply reaching for the soap, a machine could drop it right into your hands?Well, such a machine was recently built by a boy and his sister in the U.S. state of Maryland as part of a creative competition.The not-for-profit Rube Goldberg Organi
38、zation is holding the competition.Every year, the Rube Goldberg competition assigns a specific task, considering inventions that use complex systems to carry out a simple everyday task. At first, the task for 2020 was supposed to be “turn on a light.” But when the COVID-19 happened, the task was cha
39、nged to “drop a bar of soap into someones hand.”Those taking part in the competition are schoolchildren. But with schools closed to slow the spread of the virus, organizers changed the rules. This year, the team can include any family members and people were asked to send in recordings of the machin
40、es to compete. One thing has not changed: The machine must complete the task in less than 10 steps.In Maryland, the Diel family wanted to enter. So, Caitlin and her brother Ben designed and built their own Rube Goldberg machine. Next, they had to demonstrate that it could complete the task-throwing
41、the soap just right to be caught in someones hand. After 106 failed attempts, they finally had success. With their video demonstration, they can now enter the competition.Dr. Anne Glowinski teaches child psychiatry (精神病学) at Washington University School of Medicine in St. Louis. She said that “creat
42、ivity and play” connects with children. It is better than the message. “We have to wash our hands because of this horrible virus”. Glowinski added.8. What might be a task of inventions assigned by the Rube Goldberg competition?A. Sweeping the floor.B. Exploring nature.C. Writing a novel.D. Painting
43、the house.9. What change has been made to the rules of the competition this year?A. All kinds of inventions are admitted.B. A video of the entry is qualified to enter.C. Teachers are encouraged to get involved.D. The task must be finished within 10 steps.10. What does Glowinski think of the inventio
44、n?A. Practical.B. Unnecessary.C. Economical.D. Complicated.11. Whats the purpose of the text?A. To advocate the habit of washing hands.B. To call on schoolchildren to compete in a contest.C. To encourage more inventions from everyday items.D. To introduce a contest making handwashing fun for kids.【答
45、案】8. A 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了美国马里兰州的一个男孩和他的妹妹参加了一个由非盈利性的Rube Goldberg组织举办的比赛,制造了这样一台机器,它能够把一块肥皂丢到某人手上,解决了孩子们洗手难的问题。【8题详解】推理判断题。根据文章第三段Every year, the Rube Goldberg competition assigns a specific task, considering inventions that use complex systems to carry out a simple everyday task.(每
46、年,鲁布戈德堡竞赛都会分配一个特定的任务,考虑使用复杂系统来完成简单日常任务的发明。)可推知,A项:sweeping the floor(扫地)属于简单的日常任务。故选A。【9题详解】细节理解题。根据文章第四段But with schools closed to slow the spread of the virus, organizers changed the rules. This year, the team can include any family members and people were asked to send in recordings of the machin
47、es to compete.(但随着学校关闭以减缓病毒传播,组织者改变了规则。今年,参赛队伍可以包括任何家庭成员,参赛人员被要求提交参赛机器的录音。)和第五段With their video demonstration, they can now enter the competition.(有了视频演示,他们现在可以参加比赛了。)可知,参赛视频有资格参赛。故选B。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段She said that “creativity and play” connects with children. It is better than the message. “We
48、have to wash our hands because of this horrible virus”. Glowinski added.(她说,“创造力和游戏”与孩子们联系在一起。它比信息更好。“因为这种可怕的病毒,我们必须洗手”。Glowinski补充道。)可推知,Dr. Anne Glowinski认为这个发明很实用。故选A。【11题详解】推理判断题。根据文章第一段But what if washing hands was connected to a fun creative activity? What if instead of simply reaching for the
49、 soap, a machine could drop it right into your hands?(但是,如果洗手与一项有趣的创造性活动有关呢?如果不是简单地伸手去拿肥皂,一台机器可以直接把它扔到你的手上会怎么样?)可推知,作者的写作意图是介绍一项“让孩子有洗手的乐趣”的比赛。故选D。DLets face it.Youre likely reading this article in an effort to avoid some other tasks youre procrastinating (拖延) to learn how to stop procrastination, b
50、ut the clock is ticking. So why cant you seem to get rid of that?Though the psychological causes are still debated, theres a human tendency to over or underestimate the value of a reward based on its temporal proximity (时间接近). This is often referred to as temporal discounting. For example, if I offe
51、red you$100 today or 110 in a month, most would take the hundred and run. But what if instead I offered you 100 dollars in a year or 110 in a year and one month, you might say to yourself if I can wait a year I can wait the extra month.But the time and value difference are the exact same in each exa
52、mple. It turns out that human motivation is highly influenced by how near the reward is meaning the further away the reward is the more you discount its value. So being online is more appealing than preparing for your test. The problem is surfing the Internet provides many small quick and continuous
53、 rewards unlike your test scores which are a future one.So how do you overcome the urge to put off so many tasks?Unfortunately there is no definite answer, but try rewarding yourself with a timely snack or other enjoyable activities. The Pomodoro Technique makes use of a timer to work for 25 minutes
54、 straight and when youve done this give yourself the reward with a 5-minute break. Then start the working clock again, Gradually increasing the amount of work time you put in will improve your time management skills.Its been shown that creating a costly deadline is also an effective way to manage yo
55、ur working habits. And try to enjoy the process of achieving something instead of thinking only our minutes of suffering.12. What does the underlined word “that” in Paragraph 1 refer to?A. This article.B. Procrastination.C. An effort.D. The clock.13. An example is given in Paragraph 2 to make the th
56、eoryA. interestingB. accurateC. understandableD. influential14. Why is surfing online more attractive to students than studying?A. It helps them kill time faster.B. It offers them more information.C. It supplies instant rewards to them.D. It strengthens the bond between friends.15. Whats a suggested
57、 solution to procrastination?A. Rewarding yourself with a future gift.B. Increasing the amount of work time.C. Ignoring the process of doing the task.D. Paying dearly for your procrastination.【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】这是一篇议论文。文章讲述了一些摆脱拖延症的方法。【12题详解】词句猜测题。根据第一段中Youre likely reading this article
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
