河北省唐山市遵化市2021-2022学年高一上学期开学质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省唐山市遵化市2021-2022学年高一上学期开学质量检测英语试题 WORD版含解析 河北省 唐山市 遵化市 2021 2022 学年 上学 开学 质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、遵化市20212022学年度第一学期质量检测高一英语试卷注意事项:1、本试卷共12页,总分120分,考试时间120分钟。2、答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号、考试科目用铅笔填涂在答题卡上。3、答选择题前,每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。答非选择题时,将答案写在试卷上。4、交卷时只交答题卡和第卷。第I卷 (共80分)I、听句子,选出句子中所包含的信息(共5小题;每小题1分,满分5分)1. A. matter B. match C. maths2. A. 12:50 B. 1:00 C. 1:103. A. looking up to B. looking ou
2、t of C. looking forward to 4. A. We can smoke in the room.B. Theres no smoke in the room. C. We cant smoke in the room.5. A. Its my birthday today. B. Its Ritas birthday today.C. Its Ritas birthday wish.II、听句子,选出该句的最佳答语(共5小题;每小题1分,满分5分)6. A. Just so-so. B. Youre kind. C. Thank you.7. A. What happene
3、d? B. Why not? C. Whats wrong?8. A. Dont mention it. B. Its useful. C. My pleasure.9. A. Im out. B. Im fine. C. Ill miss you.10. A. Sounds great. B. Here you are. C. Sorry to hear that.III、听对话和问题,选择最佳答案。(共8小题;每小题1分,满分8分)11. What will they do after school? A. B. C. 12 Where are they now?A. B. C. 13.
4、Who loves candies most?A. Lily. B. Carla. C. Susie.14. How many books can a student check out at a time?A. Three. B. Four. C. Five.15. What should you do if you cant finish reading on time?A. Renew the books. B. Keep the books longer. C. Send the books back.16. Where does Jane live?A. In the center
5、of the city. B. In a small town. C. In a town far from the city.17. How often does Jane go to the gym?A. Every weekend. B. Three or four times a week. C. Three or four times a month.18. What does Jane think of the life in her neighbourhood?A. Its nice. B. Its peaceful. C. Its noisy.IV、听短文和问题,选择正确答案(
6、共7小题;每小题1分,满分7分)19. Whats wrong with Super Girl?A. She worries about her best friend.B. Her best friend has a new friend.C. She wants to make a new friend.20. Whats the first thing Adam advises Super Girl to do?A. Give up their friendship. B. Write a note to her friend. C. Take up a new hobby.21.Whi
7、ch thing might happen if Super Girl keeps being worried?A. Shell feel more upset. B. Shell learn new skills. C. Shell focus on schoolwork.22. Who might listen to the program?A. Story makers. B. Book lovers. C. Party lovers.23. What is Tommy scared of?A. Party. B. Darkness. C. Dogs.24. Who helped Tom
8、my to face his fear?A. His mom. B. His neighbour. C. His teacher.25. What did Sally learn?A. How to be a good winner. B. How to be a good loser. C. How to face scary dogs.笔试部分VI. 单项选择(共10小题;每小题1分,计10分)选出可以填入空白处的最佳选项。1. I enjoy walking _ the sides of the lake. It can make me forget unhappy things.A.
9、throughB. acrossC. alongD. around【答案】C【解析】【详解】考查介词词义辨析。句意:我喜欢沿着湖边散步,它可以让我忘记不开心的事情。A.through 从空间穿过;B.across 穿越,越过;C.along 沿着;D.around在.周围。walk along为固定用法,意为“沿着走”。故选C。2. Are those books _?No, they are not mine. They belong to _.A. your; heB. yours; herC. your; hersD. yours; she【答案】B【解析】【分析】【详解】考查代词。句意
10、:那些书是你的吗?不,它们不是我的。它们属于她。首先看空格一,空格后无名词,故空格处应用名词性物主代词,“your”意为“你的,你们的”,为形容词性物主代词,“yours”意为“你的,你们的”,为名词性物主代词,相当于“your books”,故空格一用“yours”;再看空格二,“to”为介词,后应接代词宾格,“he”意为“他”,为人称代词主格,“her”意为“她”,为人称代词宾格,符合句意,“hers”意为“她的”,为名词性物主代词,“she”意为“她”,为人称代词主格,均不符合语境,故空格二应用“her”。故选B项。3. Im afraid there _ a meeting at 3
11、pm. Its a pity I cant join you.A. wasB. areC. has beenD. will be【答案】D【解析】【分析】【详解】考查there be句型和时态。句意:恐怕下午3点有个会议。很遗憾我不能和你一起去。分析句子可知,句中涉及“there be”句型,根据句意和句中“at 3 pm”可知,句子陈述的是将要发生的事,故应用“there be”句型的一般将来时,句式为“there will be”,故空格处应用“will be”。故选D项。4. Dont _too late. Its bad for your health.A. wake upB. sta
12、y upC. show upD. turn up【答案】B【解析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:不要熬夜太晚。这对你的健康有害。A. wake up醒来;B. stay up熬夜;C. show up出现;D. turn up出现,调高。根据句意和句中“Its bad for your health”可知,对你健康有害的应该是“熬夜太晚”,“stay up”意为“熬夜”,符合句意。故选B项。5. Sara try to do everything to the best within your_. OK, I will.A. abilityB. habitC. powerD. atten
13、tion【答案】A【解析】【分析】【详解】考查名词词义辨析。句意:莎拉,尽你所能做到最好。好的,我会的。A. ability 能力;B. habit习惯;C. power权力;D. attention注意力。根据句意可知,句中指在你的“能力”范围内,尽力把一切做到最好。“ability”意为“能力”,名词词性,符合句意。故选A项。6. Bob is a smart boss! Yes, he knows how to do the work with _ money and _ people.A. less; lessB. fewer, lessC. less, fewerD. more, m
14、ore【答案】C【解析】【详解】考查形容词比较级。句意:鲍勃是个聪明的老板!是的,他知道如何用更少的钱和更少的人做这项工作。根据句意可知,好的老板在做工作时应该是比普通人用更少的人力和物力,由此可知,句子应用比较级,“money”意为“钱”,为不可数名词,应用“little”修饰,形容词词性,意为“很少的”,比较级为“less”,意为“更少的”,“people”意为“人们”,为集合名词,本身就是复数形式,应用“few”修饰,形容词词性,意为“很少的”,比较级为“fewer”,意为“更少的”。故选C项。7. Do you plan to go to Lisas party tomorrow? Y
15、es, if I _.A. am invitedB. was invitedC. inviteD. am inviting【答案】A【解析】【详解】考查时态和语态。你打算明天去丽萨的聚会吗?是的,如果我被邀请的话。根据问句中“tomorrow”可知,问句询问的是将来的事,答语为“if”引导的条件状语从句,从句应用一般现在时表将来,且主语“I”与“invite”之间为被动关系,故应用一般现在时的被动语态,句式为“主语+am/is/are+动词过去分词”,“I”与“am”连用,“invite”意为“邀请”,动词词性,过去分词为“invited”,故空格处应用“am invited”。故选A项。8.
16、 I saw Lily on the playground. She _ long jump.A. practicesB. practicedC. has practicedD. was practicing【答案】D【解析】【详解】考查时态。句意:我刚才在操场见过Lily 。她当时正在练习跳远。根据saw可知,本句陈述过去的事实,要用过去时态。又由于我看见她时 ,她正在练习跳远。因此用过去进行时。故选D。9. Over 100 countries and organizations _ warm support to the Belt and Road initiative (倡议) sin
17、ce 2013.A. offerB. have offeredC. offeredD. will offer【答案】B【解析】【详解】考查时态。句意:自2013年以来,超过100个国家和组织对“一带一路”倡议给予了热情的支持。根据句意和句中“since 2013”可知,句中动作开始于过去并持续到现在,应用现在完成时,句式为“主语+has/have+动词过去分词”,句子主语“Over 100 countries and organizations”为可数名词复数形式,与“have”连用,“offer”意为“自愿给予”,动词词性,过去分词为“offered”,故空格处应用“have offered
18、”。故选B项。10. Excuse me. Could you tell me _ about the local history and culture? Of course. You can check it on this computer.A. why I can get the informationB. what information I gotC. where I can get the informationD. that I got the information【答案】C【解析】【详解】考查宾语从句。句意:对不起。你能告诉我在哪里可以得到有关当地历史和文化的信息吗?当然。
19、你可以在这台电脑上查一下。根据句意和句子结构可知,问句为宾语从句,“_ about the local history and culture”作“tell”的直接宾语,答语回答的是得到当地历史和文化信息的地点,故从句应用“where”引导,且为陈述语序。故选C项。VII. 完形填空(共15小题;每小题1分,计15分)阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。One young person, who was well educated, went for a job as a manager in a big company. The president did the final
20、 _11_ .He discovered the youth was _12_ and felt satisfied. Then the president asked who paid for his school fees. The youth answered, “My mother did it. She worked as a clothes _13_.”The president requested the youth to _14_ his hands. So the youth did. They were smooth. Then he asked, “Have you ev
21、er _15_ your mother wash the clothes before?” The youth answered, “Never, my mother always wanted me to _16_.”“Go and clean your mothers hands when you go back today, and then _17_ me tomorrow morning,” the president said at last.The youth felt his chance of getting the job was high, so when he went
22、 back, he happily requested his mother to let him clean her hands. However, his tears fell _18_ he cleaned his mothers hands slowly. It was the first time he had _19_ that his mothers hands were so wrinkled (布满皱纹的). After that, the youth didnt say a word and washed all the remaining clothes for his
23、mother_20_. That night, Mother and Son talked for a very long time, longer than any talk before. The next_21_, the youth went to the presidents office. The president noticed the tears in the youths eyes and asked, “Please tell me how you _22_ about helping your mother.” The youth said, “Number One,
24、I know now what appreciation is. Without my mother, I wouldnt be successful today. Number Two, by helping my mother, I realize how _23_ it is to get something done. Number Three, Ive come to realize the _24_ of family relationship.”The president said, “You are _25_. This is what Im looking for to be
25、 my manager.”11. A. electionB. testC. interviewD. competition12. A. strongB. excellentC. humorousD. cute13. A. makerB. cleanerC. menderD. seller14. A. washB. hideC. showD. dry15 A. foundB. letC. helpedD. watched16. A. studyB. ignoreC. workD. rest17. A. moveB. seeC. recognizeD. answer18. A. afterB. u
26、ntilC. becauseD. as19. A. believedB. sensedC. noticedD. expected20. A. quietlyB. sadlyC. excitedlyD. angrily21. A. morningB. noonC. afternoonD. evening22. A. worriedB. feltC. broughtD. spoke23. A. importantB. difficultC. differentD. impossible24. A. valueB. secretC. typeD. change25. A. educatedB. re
27、spectedC. trustedD. hired【答案】11. C 12. B 13. B 14. C 15. C 16. A 17. B 18. D 19. C 20. A 21. A 22. B 23. B 24. A 25. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了一位年轻人去应聘一家公司的经理。而董事长却让他回去给母亲洗手,他体会了感恩是什么,生活的不容易,家庭的重要性。【11题详解】考查名词词义辨析。句意:董事长进行了最后的面试。A. election 选举;B. test 测试; C. interview 面试; D. competition 比赛。根据上文“One youn
28、g person, who was well educated, went for a job as a manager in a big company.(一位受过良好教育的年轻人去一家大公司去面试经理职位)”可知,董事长要进行最终的面试。故选C。【12题详解】考查形容词词义辨析。句意:他发现这个年轻人很优秀,感到很满意。A strong 强壮的;B. excellent优秀的;C. humorous 幽默的;D. cute可爱的。根据“felt satisfied.”可知,年轻人很优秀。故选B。【13题详解】考查名词词义辨析。句意:她是洗衣工。A. maker制造者;B. cleaner清
29、洁工;C. mender 修理工;D. seller卖者。根据下文“Have you ever 5 your mother wash the clothes before?”可知,他妈妈是一名洗衣工。故选B。【14题详解】考查动词词义辨析。句意:董事长让年轻人展示他的手。A. wash洗;B. hide隐藏;C. show展示;D. dry干燥的。根据下文“So the youth did. They were smooth.”可知,董事长让年轻人展示他的手。年轻人按要求展开手,他的手是光滑的。故选C。【15题详解】考查动词词义辨析。句意:董事长问年轻人,“你是否曾经帮助过你的妈妈洗衣服?”
30、A. found发现;B. let让;C. helped帮助;D. watched观看。根据语境可知,董事长看了他的手后问他是否帮助过母亲洗衣服。故选C。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:年轻人回答,从来没有。母亲总是让他学习。A. study学习;B. ignore忽视;C. work工作;D. rest休息。根据年轻人的回答可知,他从未帮母亲洗过衣服。母亲总是让他学习。故选A。【17题详解】考查动词词义辨析。句意:董事长告诉他:“今天回去帮母亲洗手,明天早上见我。” A. move移动;B. see看到;C. recognize认出;D. answer答复。董事长让年轻人第二天去见他。
31、故选B。【18题详解】考查连词词义辨析。句意:当他给妈妈慢慢洗手时,他的眼泪流了下来。A. after在 之后;B. until直到;C. because因为;D. as当的时候。根据语境可知,当他给妈妈慢慢洗手时,他的眼泪流了下来。故选D。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:这是他第一次注意到妈妈的手布满皱纹。A. believed相信;B. sensed感觉;C. noticed注意到;D. expected预料。根据语境可知,他以前未曾给母亲洗过手,也就没有注意到她的手是如此布满皱纹的。故选C。【20题详解】考查副词词义辨析。句意:之后,年轻人没说一句话,他悄悄地替妈妈洗完剩下的衣服。
32、A. quietly悄悄地,安静地;B. sadly 悲伤地;C. excitedly兴奋地;D. angrily生气地。根据上文“the youth didnt say a word”可知,他悄悄地替妈妈洗完剩下的衣服。故选A。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:第二天早上,他去董事长办公室。A. morning早上;B. noon 中午;C. afternoon下午;D. evening晚上。根据上文“then 7 me tomorrow morning,”可知,董事长要求他第二天早上去见他。故选A。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:董事长说:“请告诉我,你帮妈妈的感受。” A. w
33、orried担心;B. felt感受;C. brought带来;D. spoke讲。董事长叫他去的目的是问他帮助妈妈的感受。故选B。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:第二,通过帮助妈妈,我感觉到完成一件事是多么不容易。A. important重要的;B. difficult困难的;C. different不同的;D. impossible不可能的。根据语境可知,年轻人感受到完成一件事是多么不容易。故选B。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:第三,我认识到家庭的价值。A. value价值;B. secret秘密;C. type类型;D. change变化。根据语境可知,年轻人意识到家庭的
34、重要性。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:你被聘用了。A. educated教育;B. respected尊敬;C. trusted 相信;D. hired聘用。根据下文“This is what Im looking for to be my manager.”可知,最后,年轻人被聘用。故选D。VIII. 阅读理解(共15小题;每小题2分,计30分)阅读A、B、C、D四篇材料,然后从各个小题所给的四个选项中选出最佳选项。ALast week was Road Safety Week at Jasons school. All the students had to take pa
35、rt in a talk on road safety, which was given by a police officer. The following is what the police officer said: “Most traffic accidents are because of the drivers carelessness. A frequent cause of traffic accidents is speed. Some people drive too fast. This means that it is difficult for them to st
36、op quickly. You need to remember this when you are crossing the street or walking along the sidewalk.”“Its not only drivers to cause accidents, however, people on footpedestrians, and bicycle riders often cause accidents, too. Pedestrians sometimes walk out into the street without looking. You shoul
37、d always look on both sides before stepping into the street.”“Do any of you ride a bike? Bicycle riders can cause accidents by changing directions suddenly or without warning other road users. Before you turn left, for example, you should make sure there arent any cars or trucks behind you. You shou
38、ld not turn until the street is clear.”“The rules of the road are very simple. If we learn them and obey them, we should not have accidents any more.”26. Why do most accidents happen?A. Because people stop their cars suddenly.B. Because people dont know the rules.C. Because people are careless.D. Be
39、cause people dont care if they have an accident.27. How can most bicycle riders cause accidents?A. By crossing the road without warning other road users.B. By turning suddenly without warning other road users.C. By making sure there arent any cars coming.D. By showing suddenly or without warning oth
40、er road users.28. The word “frequent” in the passage means _ in Chinese.A. 频繁的B. 偶尔的C. 所有的D. 罕见的29. The main idea of the story is _.A. obeying the rules of the road can keep you from having accidentsB. it was Road Safety Week at Jasons schoolC. its not only drivers who cause traffic accidentsD. some
41、 people have accidents because they drive too quickly【答案】26. C 27. B 28. A 29. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要是一位警官关于道路安全报告的具体内容,说明了事故发生的原因以及学习和遵守交规的重要性。【26题详解】细节理解题。根据第二段中“Most traffic accidents are because of the drivers carelessness.(大多数交通事故都是因为司机的粗心大意)”可知,大多数事故会发生是因为人们很粗心。故选C。【27题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Bicycle
42、 riders can cause accidents by changing directions suddenly or without warning other road users.(骑自行车的人如果突然改变方向或没有警告其他道路使用者,可能会造成事故)”可知,大多数骑自行车的人在没有警告其他道路使用者的情况下突然转弯,从而造成事故。故选B。【28题详解】词句猜测题。根据划线词上文“Most traffic accidents are because of the drivers carelessness.(大多数交通事故都是因为司机的粗心大意)”以及后文“cause of traf
43、fic accidents is speed. Some people drive too fast. This means that it is difficult for them to stop quickly.”可知,导致交通事故频繁发生的原因是车速。有些人开车太快了。这意味着他们很难迅速停止。划线词意思是“频繁的”。故选A。【29题详解】主旨大意题。根据最后一段“The rules of the road are very simple. If we learn them and obey them, we should not have accidents any more.(交通
44、规则很简单。如果我们学习它们,遵守它们,我们就不会再发生意外了)”结合文章主要是一位警官关于道路安全报告的具体内容,说明了事故发生的原因以及学习和遵守交规的重要性。可知,这个故事的主要思想是遵守交通规则可以防止你发生事故。故选A。BWhat you need:SugarCold water in a clear glassHot water in a clear glassSpoon for stirring (搅拌)What you do:Make sure the glasses have the same amount of water.Put an amount of sugar in
45、to the cold water and stir it with the spoon until the sugar disappears. Repeat this process (remembering to count the amount of sugar you put into the water) until the sugar stops dissolving (溶解). At this point, the sugar starts to gather on the bottom of the glass rather than dissolving.Write down
46、 how much sugar you could dissolve in the cold water.Repeat the same process in the hot water, and then compare the number of sugar dissolved in each glass. Which dissolved more? Whats happening?Whats happening?The cold water isnt able to dissolve as much sugar as the hot water. Sugar dissolves in t
47、he hot water three times as fast as in the cold water. But why? Another name for the liquids inside the glasses is a “solution”. When this solution can no longer dissolve sugar, it becomes a “saturated (饱和的) solution”. This means that sugar starts forming on the bottom of the glass.The reason why th
48、e hot water dissolves more is that it has faster moving molecules (分子) which are spread further apart than the molecules in the cold water. With bigger gaps between the molecules in the hot water, more sugar molecules can fit in between them.30. What isnt needed in the experiment?A. Sugar.B. Water.C
49、. Spoon.D. Bowl.31. In which order does the experiment develop? a. Put sugar into each glass until the sugar stops dissolving.b. Write down the amount of sugar that dissolves in each glass.c. Compare the two numbers.d Prepare a glass of cold water and a glass of hot water.A. acbdB. dabcC. dacbD. abc
50、d32. If it takes five minutes for sugar to dissolve in the hot water, how long does it take in the cold water?A. Five minutes.B. Ten minutes.C. Fifteen minutes.D. Twenty minutes.33. The passage is a page from _.A. a chemistry magazineB. a travel guideC. a film posterD. a daily newspaper【答案】30. D 31.
51、 B 32. C 33. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章通过一个化学实验告诉我们一个化学知识,同等的热水中溶解的糖比冷水中更快、更多,并解释了这种现象的原因。【30题详解】细节理解题。根据“What you need”部分内容“Sugar”(糖)、“Cold water in a clear glass”(装在透明玻璃杯里的冷水)、“Hot water in a clear glass”(装在透明玻璃杯里的热水)和“Spoon for stirring”(搅拌勺)可知,实验中需要糖、水和勺子,没有提到需要碗。故选D项。【31题详解】细节理解题。根据“What you need”部分内容
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-378009.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
