云南省普洱市2018-2019学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 普洱 2018 2019 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省普洱市2018-2019学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)注意事项:1. 答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息;2. 请将答案正确填写在答题卡上。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,共30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHappy birthdayThe China National Opera (CNO) will give a concert to celebrate its 50th birthday.Different generations of CNO vocalists, like Li
2、Guangxi, Yao Hong and Ma Mei, will present the concert which will feature both songs from famous Chinese operas like “The White-haired Girl” and “The Hundredth Bride”, as well as, arias of such Western opera classics as “Madame Butterfly”, “La Traviata” and “Rigoletto”.Time/ date: 7:30 p.m., Septemb
3、er 7th, 8thLocation: Tianqiao TheatreTel: 6551-4787, 8315-6170Tickets: 60-500 yuan (U.S. $7.2- 60.2)Folk musicA concert will be held to feature some recently composed traditional Chinese music works. The concert, given by the Folk Orchestra of the China Opera and Ballet Theatre, will include such pi
4、eces as “Memory of Childhood”, “Memorial Ceremony for God” and “Wine Song”.Time/date: 7:30pm, September 13thLocation: Concert hall at the National Library of ChinaTel: 6848 5462, 6841-9220Tickets: 30-200 yuan (U.S. $3.6-24.1)Moon musicA concert of traditional Chinese music will be given on the eve o
5、f the Moon Festival which falls on September 21st this year. The concert will feature a number of famous pieces centered on the theme of the moon, such as “Moonlight”, “Spring night on a Moonlit River” and “Lofty Mountain and Flowing River.”A number of established traditional Chinese music performer
6、s like Zhou Yaokun and Fan Weiqing, will play solos as well as collaborate with the folk music orchestra.Time / date: 7:30 pm, September 21stLocation: Grand Theatre of the Cultural Palace of NationalitiesTel: 6606-8888, 6606-9999Ticket: 40-240 yuan (U.S. $4.8-27)1. “Madame Butterfly” is _.A. a Chine
7、se operaB. a piece of musicC. a Western operaD. a song2. If you want to buy tickets for listening to the music “Memory of Childhood”, you will dial _.A. 6551-4787B. 6606-9999C. 8315-6170D. 6848-54623. Which statement is right according to the passage?A. Li Guangxi, Yao Hong and Ma Mei stand for the
8、same generation of CNO vocalists.B. “Lofty Mountain and Flowing River” is a traditional Chinese music.C. “Rigoletto” is a famous piece on the theme of the moon.D. Zhou Yaokun will play solos and Fan Weiqing will collaborate with the folk music orchestra.4. In which column of a newspaper will the art
9、icle be published?A. People.B. Entertainment.C. Culture.D. Sports.【答案】1. C 2. D 3. B 4. B【解析】【分析】本文属于广告,作者通过这篇文章向我们介绍了一些有名的歌剧,音乐会等,主要介绍了它们的演出时间以及主要内容,票价,演出地点等等,吸引感兴趣的读者前去观看。【1题详解】细节理解题。根据Happy birthday部分的arias of such Western opera classics as “Madame Butterfly”, “La Traviata” and “Rigoletto”.可知,蝴蝶夫
10、人是西方歌剧经典,故选C。【2题详解】细节理解题,根据Folk music中的The concert,given by the Folk Orchestra of the China Opera and Ballet Theatre,will include such pieces as Memory of Childhood,Memorial Ceremony for God and Wine Song以及Tel:6848-5462,6841-9220可知,这个音乐会由中国歌剧院民间管弦乐队和芭蕾舞剧院演奏,包括儿时的记忆、神的纪念仪式和美酒曲。以及电话:6848-5462,6841-922
11、0。如果你想购买童年的记忆的音乐会的票,你可以拨打6848-5462,故选D。【3题详解】细节理解题,根据最后一段The Concert will feature a number of famous pieces centred on the theme of the moon,such as Moonlight,Spring Night on a Moonlit River and Lofty Mountain and Flowing River可知Lofty Mountain 和Flowing River 都属于中国传统音乐,故选B。【4题详解】文章出处题,通读全文可知本文属于娱乐报道,
12、主要向我们介绍了一些歌剧,音乐会等,因此会在报纸上的娱乐版面出现,故选A。【点睛】细节理解题的解题思路:本题目涉及多道细节理解题,细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。例如本题第2小
13、题,根据题干中的关键词buy tickets for listening to the music “Memory of Childhood”,很容易锁定原文Folk music部分关于该信息的叙述,通过扫读,可知如果你想购买童年的记忆的音乐会的票,你可以拨打6848-5462,故选D。又如小题3,根据最后一段The Concert will feature a number of famous pieces centred on the theme of the moon,such as Moonlight,Spring Night on a Moonlit River and Lofty
14、Mountain and Flowing River可知Lofty Mountain 和Flowing River 都属于中国传统音乐,故选B。做题时一定要结合原文和题目,有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。BWhen Chris moved in across the hall from Norma Cook four years ago in a Los Angeles-area apartment complex, the 31-year-old actor waved to his 85-year-old neighbor for
15、 a few weeks before finally knocking on her door and introducing himself. “The day I entered her apartment and spoke with her face to face was the day my life was changed forever,”Chris said.He learned that Cook had no family living in California and that she suffered from a long list of illnesses,
16、including leukemia (白血病). The pair quickly became close friends, as Chris took her to doctors appointments, cooked with her and they ran errands (差事) together. He shared their adventures on social media. But recently, Cooks health declined and she was in and out of the hospital several times. She on
17、ce spent weeks in the hospital fighting pneumonia and breathing issues. Eventually Cook was told by one of her doctors that she could no longer live at home unless she had 24-hour care. Because Cook had no money saved to pay her health care costs, Chris started a Go Fund Me account to help cover her
18、 bills.But caretakers are expensive and Cook quickly ran out of the $34,445 they raised. Knowing her days at home were limited, Chris invited Cook to move in with him to save money.“She loves it! I do most of my work at home so I am here most of the time to care for her. It only made sense to both o
19、f us.” Chris wrote. “She is my adopted grandmother after all and I am her grandson she never had.”“Cook still has weekly hospice health care visits and regular visits from caregivers, so any funds raised cover those expenses,”he wrote. Though doctors say Cooks days are very limited, the pair are enj
20、oying spending time together drinking champagne and snuggling with her cat, Hermes, who also made a move.“She does not want to change,” Chris told Today. “My apartment was the only place she would have moved. She has strong opinions about where she wants to carry out the rest of her days, and she wa
21、nts to stay here.” Chris says he feels like the relationship was fate. “Moving her in.it feels as though it was meant to be all along, ” he said. “Its really fulfilling to be there for her.”5. Which of the following statements is true about Cook?A. She was an 85-year-old actress four years agoB. She
22、 invited Chris to her apartment the day he moved hereC. She was in a poor state of health and wealthD. She had a grandson of the same age as Chris6. Chris invited Cook to live with him because she _.A. had no other family membersB. was told not to live at home by the doctorC. had no money to pay the
23、 rentD. was unable to afford 24-hour care7. From the passage, we can learn that Chris_.A. paid Cooks expensive health care costsB. collected money for Cooks private careC. worked as an actor for Go Fund MeD. was legally adopted as Cooks grandson8. Which of the following words can best describe Chris
24、?A. kind and thoughtfulB. optimistic and generous.C. patient and hardworking.D. moody and outgoing.【答案】5. C 6. D 7. B 8. A【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述的是Chris为人善良,乐于助人且具有同情心,对待非亲非故的邻居使以热情的帮助。【5题详解】推理判断题。根据第二段中He learned that Cook had no family living in California and that she suffered from a long list of illne
25、sses, including leukemia (白血病).可知,Cook的健康和财富状况都很差。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第四段可知,看护费用昂贵,花销很大,同时Cook因病时日不多,所以Chris邀请Cook与其同住,节省花销。故选D。【7题详解】细节理解题。由第二段尾句Because Cook had no money saved to pay her health care costs, Chris started a Go Fund Me account to help cover her bills.可知,Cook无钱看病,所以Chris帮助她在Go Fund Me这一
26、网站上开启账号,为Cook的治疗筹集资金。故选B。【8题详解】主旨大意题。由全文对主人公Chris的描写可知,Chris为人善良,乐于助人且具有同情心,对待非亲非故的邻居使以热情的帮助。故选A。CI was very excited on the first day of high school! I had P.E. for the first period. We hurriedly gathered in the locker room (衣帽间) when the headmaster began to speak, “Good morning, boys and girls! Wel
27、come to the first day of the great new school year. We will begin with the pledge (誓言) of loyalty.”I pulled my shirt over my head and my right hand immediately rested over my heart. A few tears came to my eyes as every time I pledged. I thought of my grandpa. He had died almost a year before, but I
28、still missed him every day. Grandpa served in World War II and the flag had a very special meaning for him.The next morning in the locker room, I noticed something strange. Some girls talked through the pledge. After that, even fewer did the pledge, including the teachers. By the second week of scho
29、ol, I was the only girl in the whole locker room that did the pledge.The next morning, I hid in the bathroom to change clothes and pledge. There I couldnt see the flag and I had a sense of sorrow to be hiding like that. I kept hiding for the next week and felt worse.I spent a weekend gathering up my
30、 nerve. On Monday, I changed into my gym clothes right away and was standing by my locker when the headmaster began morning announcements. The pledge started and I put my hand over my heart. A girl nearby locked her locker and asked, “Why are you doing that? ” She looked confused.“My grandpa fought
31、in World War II and he died last year,” I said. “Im doing it for him.”She felt embarrassed and looked away. “Oh.” She said.Over the next few weeks, more girls questioned me about the pledge. I gave them all that same answer. I never inspired other girls to do the pledge along with me. They made thei
32、r choice; I made mine. I was doing it for my Grandpa, but more than that, I was doing it for myself. Grandpa raised me to be proud of my country and that pride didnt stop.9. How did other students behave during the pledge periods?A. They gradually quit the pledge.B. They continued to show curiosity.
33、C. They did the pledge with sincerity.D. They made fun of those who did the pledge.10. The author did the pledge every day because _.A. the flag had a special meaning for herB. the headmaster required her to do soC. all the teachers and students did thatD. it was a way to show love for her grandpa11
34、. The whole passage is mainly developed by _.A. spaceB. timeC. examplesD. comparison12. What would be the best title for the passage?A. The first day at schoolB. My grandpaC. The pledge of loyaltyD. The secret in the locker room【答案】9. A 10. D 11. B 12. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文,围绕的中心话题是“the pledge of loyalt
35、y”,主要讲述了作者进入高中以后观察到同学们对誓言的态度变化,从前两段中的认真严谨到最后很多学生不再誓言。并说明了自己坚守誓言的原因。【9题详解】推理判断题。根据第三段“The next morning in the locker room, I noticed something strange. Some girls talked through the pledge. After that, even fewer did the pledge, including the teachers. By the second week of school, I was the only gir
36、l in the whole locker room that did the pledge.”可知,很多学生对誓言的态度发生了变换,最后慢慢地不再说誓言了。故A项正确。【10题详解】推理判断题。根据最后两句“I was doing it for my Grandpa, but more than that, I was doing it for myself. Grandpa raised me to be proud of my country and that pride didnt stop.”可知,作者是为了爷爷和自己而誓言,这是一种表示对爷爷的爱的方法。故D项正确。【11题详解】写
37、作方法题。根据“I was very excited on the first day of high school! The next morning in the locker room, I noticed something strange.By the second week of school, I was the only girl in the whole locker room that did the pledgeThe next morning, I hid in the bathroom to change clothes and pledge. Over the ne
38、xt few weeks, more girls questioned me about the pledge.”可以清楚地看出作者通过时间发展的变化说明人们对待誓言的态度变化以及作者的做法,所以全文是按照时间顺序发展的,故B项正确。【12题详解】标题选择题。本文是一篇记叙文,在第一段里提及了“ We will begin with the pledge (誓言) of loyalty.”,文章围绕的中心话题是“the pledge of loyalty”,主要讲述了作者进入高中以后观察到同学们对誓言的态度变化,从前两段中的认真严谨到最后很多学生不再誓言。ABD三项与“the pledge o
39、f loyalty”联系较少,C项点题。故选择C项。【点睛】本文小题4考查了主旨大意题中的标题选择题。标题位于文章之首,用来高度概括文章内容,点明文章主题。它是段落中心思想最精练的表达形式。标题可帮助读者迅速推测出整篇文章的主要内容,抓住文章的中心,把握作者的观点和意图。那么如何选择文章的标题呢?要考虑标题的针对性,即标题范围要恰当,针对性强。要在阅读原文的基础上,仔细考虑所选标题与文章主题是否有密切的关系。既不能太大,也不能太小,如果范围太大,中心就不突出,太小也发挥不了应起的作用;精确度高,不能随意改变语言的表意程度及色彩。它可以是单词、短语,也可以是句子。本题答案中AB两项内容与文章主题
40、不够贴切,精确度不高;C项内容与文章无关。DA group of graduates, successful in their careers, got together to visit their old university professor. Conversation soon turned into complaints about stress in work and life.Before offering his guests coffee the professor went to the kitchen and returned with a large pot of c
41、offee and a variety of cups porcelain, plastic, glass, crystal, some plain looking and cheap, some exquisite and expensive telling them to help themselves to the coffee.When all the students had a cup of coffee in hand, the professor said: “If you noticed, all the nice looking expensive cups were ta
42、ken up, leaving behind the plain and cheap ones. While it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the source of your problems and stress. Be assured that the cup itself adds no quality to the coffee. In most cases it is just more expensive and in some cases even hides what we
43、 drink. What all of you really wanted was coffee, not the cup, but you consciously went for the best cups. And then you began eyeing each others cups.Now consider this: Life is the coffee; the jobs, money and position in society are the cups. They are just tools to hold and contain life, and the typ
44、e of cup we have does not define, nor change the quality of life we live. Sometimes, by concentrating only on the cup, we fail to enjoy the coffee God has provided us.”God brews the coffee, not the cups. Enjoy your coffee!“The happiest people dont have the best of everything. They just make the most
45、 of everything.”Live simply. Love generously. Care deeply. Speak kindly. Leave the rest to God.13. Why did the professor offer his students coffee with varieties of cups?A. To give his students many more choices.B. To teach his students how to enjoy coffee.C. To show the students his collection of c
46、ups.D. To tell his students the right attitude to life.14. According to the professor, the happiest people are the ones who _.A. get the best type of coffee cupsB. make the best of what they haveC. have a wide range of coffee cupsD. care about social status and wealth15. The best title for the passa
47、ge would be _.A. Gods CoffeeB. The Pressure of LifeC. The Happiest PeopleD. Professors Coffee Cups【答案】13. D 14. B 15. A【解析】本文是一篇记叙文。文章是教授和学生的一段对话,通过杯子和咖啡告诉大家要追求生活的本质,不要被外表所迷惑。【13题详解】推理判断题。通读全文可知,教授就是通过这样的事告诉他的学生要追求生活的本质,不要被外表所迷惑。要有正确的人生态度。故选D。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段The happiest people dont have the bes
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
