分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型安徽省涡阳县第一中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:456237
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOC
  • 页数:20
  • 大小:126.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    安徽省涡阳县第一中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 安徽省 涡阳县 第一 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、2021-2022学年高一阶段考试英语试题本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30 分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题

    2、和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What does the man probably want to do?A.Make a phone call.B.Have a meal.C.Enjoy the scenery.2.Where will the speakers go for their vacation?A.The mountains.B.The seaside. C.The city.3.Where should the woman turn right?A.At the colored sign. B.At Joes Garage. C.After two miles.4.Wh

    3、at does the woman want to know?A.What kind of typewriter it is.B.What price the man is asking.C.Why the man wants to sell the typewriter.5.How does the man feel about the news?A.Happy. B.Anxious. C.Unconcerned.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟

    4、时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6.What does the man offer to do for the woman?A.Drive her to the airport.B.See her off at the airport.C.Buy the ticket for her.7.At what time will the woman check in?A.12:30 p.m. B.1:00 p.m. C.1:30 p.m.听第7段材料,回答第8至9题。8.What are the two speakers

    5、talking about?A.The photograph. B.The play. C.The film.9.What does the man find difficult for him to follow?A.The story. B.The language. C.The plot.听第8段材料,回答第10至12题。10.Whats the probable relationship between the two speakers?A.They are good friends.B.They are strangers.C.They are workmates.11.What a

    6、chievement has the woman made?A.She won a cup in the national tennis competition.B.She covered the national event successfully.C.She took good pictures for the newspapers.12. Why does the man plan to join a club?A.To meet new friends.B.To improve his skills.C.To catch up with the woman.听第9段材料,回答第13至

    7、16题。13.How long is Mikes holiday?A.Three days. B.Five days. C.One week.14.What does Mrs Wendy think of Mikes holiday plan?A.Boring. B.Interesting. C.Relaxing.15.When will Mrs Wendy go to a wine tasting?A.On Monday. B.On Saturday. C.On Sunday.16.What do we know about Mrs Wendy?A.She likes windsurfing

    8、 best.B.She spends lots of time watching TV.C.She usually relaxes with her husband or friends.听第10段材料,回答第17至20题。17.Who are the listeners?A.Club members.B.School students.C.Professional athletes.18.How often should the listeners ride one hour on their bikes?A.Three times a week.B.Five times a week.C.

    9、Once a day.19.What are the listeners supposed to do during the final two weeks?A.Train by themselves.B.Have a physical check.C.Do group training.20.What should the listeners hand in by tomorrow afternoon?A.The examination report.B.The permission form.C.The training plan.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小

    10、题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。ATheatre and film fans will be excited about whats on stage and on screen.THEATRETake in a Broadway show at Mirvish Venues. The Grand Theatre hosts plays and musicals in London, Ontario. The building dates back to 1901 and starts a rare architectural f

    11、eature.In the heart of Ontarios bread-basket, treat yourself to uniquely Canadian modern productions at the Blyth Festival in Goderich.Ontario becomes popular on the stage as theatre festivals. The Stratford Festival produces classic productions mainly on Shakespeare in Stratford. Works by Bernard S

    12、haw, the founder of social realism in English literature enrich the stage at the Shaw Festival in Niagara-on-the-Lake.FILMExpand your mind with great modem, independent film during the Reel Asian Film Festival or visit the TIFF Bell Lightbox for exhibitions related to film and theatre.Making product

    13、ions that dont reach half an hour by new filmmakers, the Breakthroughs Film Festival provides some of the most video movies.Five amazing programs feature films from across the globe during the Durham Region International Film Festival.One of the top film festivals in the world, the Toronto Internati

    14、onal Film Festival features everything from mainstream Hollywood productions to international cinema.COMEDYFor a laugh, head to a comedy club. Absolute Comedy, Second City and Yuks Yuks all specialize in finding your funny bone.The Toronto Alliance for the Peforming Arts will keep you up to date on

    15、what s playing onTorontos stages; you can look through their “TOnight” for on-the-go performing arts tickets, reviews and searches on your mobile.1. Where should those preferring realistic dramas go?A. London.B. Stratford.C. Goderich.D. Niagara-on-the-Lake.2 What does the Breakthroughs Film Festival

    16、 focus on?A. Short films.B. Films across the world.C. Modern films.D. Films by young directors.3. What might “TOnight” be?A. A comedy.B. An application.C. A guidebook.D. An organization.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了剧院,电影院和喜剧作品一些情况。【1题详解】细节理解题。根据THEATRE中最后一句“Works by Bernard Shaw, the found

    17、er of social realism in English literature enrich the stage at the Shaw Festival in Niagara-on-the-Lake.(英国社会现实主义文学的奠基人萧伯纳的作品丰富了Niagara-on-the-Lake萧伯纳艺术节的舞台。)”可知,因为Niagara-on-the-Lake有现实主义作家萧伯纳的作品演出,所以那些喜欢现实主义戏剧的人可以去Niagara-on-the-Lake。故选D。【2题详解】细节理解题。根据FILM中“Making productions that dont reach half

    18、an hour by new filmmakers, the Breakthroughs Film Festival provides some of the most video movies.(The Breakthroughs电影节提供了一些最受欢迎的视频电影,制作新电影制作人不到半小时的作品。)”可知,The Breakthroughs电影节以短片为主。故选A。【3题详解】推理判断题。根据文章最后一句“Torontos stages; you can look through their “TOnight” for on-the-go performing arts tickets,

    19、reviews and searches on your mobile.( 多伦多的舞台;你可以在手机上查看他们的“TOnight”,查看正在进行的表演艺术门票、评论和搜索。)”可知,因为“TOnight”在手机上操作,所以“TOnight”很有可能是一款应用软件。故选B。BHaley Curfman, 25, of Blackwell, Oklahoma, is a teacher at Blackwell Public School and last year she bought a plain(朴素的) white dress, which she set up a station i

    20、n her classroom for her students to decorate, encouraging them to go and draw on the dress whenever they had free time. Haley set up a station at a table with the dress and some colored markers so that her students could draw on it, having first seen the idea on Pinterest.After the kids had finished

    21、 the design, she then surprised them all by wearing the dress to class, sharing pictures of herself in it on Facebook in a post that has since been shared over 200, 000 times.For teachers looking to do something similar for their own students, Haley said that she bought the dress off Amazon for less

    22、 than $ 20 about six months ago and pre-washed the dress before she started the project. She used markers from Walmart. But she said these things can be bought in other places. She said, “To do the project, I set up a station at a table with the dress and markers. It takes anywhere from two weeks to

    23、 a month to complete as we just work on it here and there when time allows. Youd better give the students enough time so they dont have to hurry.”“Teachers have been sharing their dresses, T-shirts, etc. with me that theyve been creating since the 1950s with the same idea. It is amazing, and I love

    24、the fact that you are sharing them with me! Thank you all so much for your kindness and support,” she wrote on Facebook.Asked why she came up with the idea, Haley told Scary Mommy. “We dont have art in our school, so, I always try to do little creative projects when possible.”4. What did Haley use t

    25、he plain white dress to do?A. To teach her students painting.B. To prepare for her presentation.C. To ask her students to draw on it.D. To help her students with their homework.5. What do we know about the finished dress?A. It took Haley by surprise.B. It is kept by Haley at home.C. It is the produc

    26、t of a new idea.D. It has enjoyed popularity online.6. What should a teacher do if he or she wants to follow Haleys example?A. Buy the same dress online.B. Give the kids enough time.C. Buy the same markers in Walmart.D. Leave the finished work untouched.7. Why did Haley carry out the project?A. To t

    27、each art to her students.B. To show her idea on Pinterest.C. To share it with other teachers.D. To excite her students creativity.【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】本文是记叙文。讲述了一名叫Haley的老师为学生提供一件白裙子,让他们在裙子上作画,以激发学生的创造力的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段第一句“and last year she bought a plain(朴素的) white dress, which she se

    28、t up a station in her classroom for her students to decorate”可知她买这件朴素白裙,是因为她在班上建立了一个站点让班上的同学能够装饰这件裙子。也就是在洁白的裙子上画自己喜欢的图案等。故选C。【5题详解】判断推理题。根据第二段“After the kids had finished the design, she then surprised them all by wearing the dress to class, sharing pictures of herself in it on Facebook in a post th

    29、at has since been shared over 200, 000 times.”可知在孩子们完成设计之后,老师的举动让同学们大吃一惊。她穿上它在教室展示,并且拍照上传到脸谱网上,并且被分享超过20万次。故可推测这件裙子在网络上很受欢迎。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第三段最后两句“It takes anywhere from two weeks to a month to complete as we just work on it here and there when time allows. Youd better give the students enough ti

    30、me so they dont have to hurry.”可知这位老师告诉其他想要效仿的老师因为只要时间允许就会在裙子各个地方作画,所以至少需要2周到一个月的时间才能完成。由此可知,要给学生充裕的时间,以便他们不要赶工。故选B。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段最后一句话“We dont have art in our school, so, I always try to do little creative projects when possible.”她之所以这么做的原因是她们学校没有开设艺术课,她总是努力让学生尽可能做一些创造性的项目。由此可知,她的目的是激发学生的创造性。

    31、故选D。CFaming is a tradition among many in South Dakota, one that is not always easy to keep in the family. But one family has survived four generations and hopes to continue long into the future. The year was 1933 when Ed VanderWals father first stepped onto the farm. Now 80 years later, Ed carries t

    32、he passion(热情) his father gave him for farming every day while working the fields on the family farm in Volga.“Well, I was in the first grade when my dad moved here to this farm and I grew up on the farm. And thats what I was interested in doing more,” Ed said. But that love of working the land didn

    33、t stop with Ed. Hes passed it down to his six sons. Some of them run farms of their own now, but two of them, Scott and David, still work side by side with their dad every day.Some people might worry that working sun up to sun down with family seven days a week would lead to a few family spats(争吵).

    34、But for the VanderWals, the constant time together works just fine.“When families work together on a farm, its a challenge at times getting along. Everyone has to pull their weight and do their share. And that, of course, transfers from one generation to the next,” Scott said.And while they all get

    35、along like any family, with good days and bad, its tradition that keeps each generation teaching the next.“But we taught them to work with animals at a young age, like most farmers do. So its nice to be able to pass that tradition onto the next generation,” Scott said.The youngest generation of the

    36、VanderWals, Eds three grandsons and a granddaughter, all started learning farming techniques at a young age.8. Why did Ed VanderWal devote himself to the farm?A. Because he grew up on the farm.B. Because he was affected by his father.C. Because he could do nothing but work on the farm.D. Because he

    37、wanted to set a good example for his sons.9. What can we know from Paragraph 2?A. Managing a farm is a real challenge.B. Ed has divided his farms into six parts.C. Ed taught his sons how to work on farms.D. Scott and David own their own farms now.10. What can be inferred from the passage?A. The Vari

    38、derWals have strict family rules.B. Eds tradition has great effect on the local.C. Eds grandchildren will drop out of school.D. Eds farms have no lack of successors (继承者).11. Whats the best title of the passage?A. A Faming Family.B. A Successful Farmer.C. The Agricultural Tradition.D. The Agricultur

    39、al Generation.【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。介绍了Ed家族如何保持了代代相传的务农传统的故事。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“Now 80 years later, Ed carries the passion(热情) his father gave him for farming every day while working the fields on the family farm in Volga.”可知,80年后的今天,埃德在伏尔加的家庭农场种田时,怀揣着父亲赋予他的每天种田的激情。由此可知,他对农业的热爱

    40、是受他父亲的影响。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段后三句“But that love of working the land didnt stop with Ed. Hes passed it down to his six sons. Some of them run farms of their own now, but two of them, Scott and David, still work side by side with their dad every day.”可知,对务农的热爱没有在Ed这里终止。他把这份热爱传给了他的六个儿子,有些甚至自己开了农场,有两个陪在

    41、他身边务农。由此可知,Ed教会了他的儿子们如何务农。故选C。【10题详解】判断推理题。最后一段“The youngest generation of the VanderWals, Eds three grandsons and a granddaughter, all started learning farming techniques at a young age.”指出Ed家最小的一代,他的三个孙子孙女都已经开始学习务农技术了。由此推知,他家的务农大业不缺继承人。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段一二句“Faming is a tradition among many i

    42、n South Dakota, one that is not always easy to keep in the family. But one family has survived four generations and hopes to continue long into the future.”可知虽然务农在Dakota东部是一个传统,但对一个家庭而言要守住这一传统并不容易。只有一个家庭能一代一代的薪火相传。结合下文对埃德一家务农的介绍可知,本文就是对这一家庭的介绍。故选项A.A Faming Family.“一个务农家庭”作为本文标题合适。故选A。DThere are thr

    43、ee of us in the laboratory: Jules, me and Dr. Leonards. Leonards asks me to sit in front of Jules. As I do, he looks me in the eye and starts to move his face through a series of emotions-happy, confused, surprised, glaring. Im attracted by his display, feeling delight when he grins and feeling seri

    44、ous when his eyes narrow angrily. None of this would be a surprise, of course, if Jules were a human. But hes a robot head on a table.The most special thing is that, consciously(有意识地), theres no mistaking Jules for a real person. Although he has surprisingly realistic skin, his eyes dont fit firmly

    45、against his lids, and he has a terrible hairpiece. Yet, as I walk into the room, I experience a complex worry of feeling in his direction. Its not at all like entering an empty space. Its a bit awkward for Jules shining false hair. Some unconscious part of me is responding to him as if hes real. Thi

    46、s matters, because if were to one day live comfortably along with robots , an understanding of how we instinctively(本能地) react to them is significant. The study of these issues is the frontier of a new scientific research; human-robot interaction.Jules was built as part of an attempt to understand t

    47、he emotions that can be communicated by a human. “All the robots weve built so far dont have that rich emotions. We wanted to build a robotic face, with small motors that mimic(模仿) all the muscles you have, so we could discover what it could express. Such research is becoming increasingly important,

    48、 says Dr. Leonards, partly because our rapidly ageing population will soon need the help of robots with which they can effortlessly interact.12. What does the author think of Jules?A. He ignored him in his place.B. He didnt treat him as only a robot.C. He was afraid of his being there.D. He mistook

    49、him for a real person.13. What is the purpose to build such a robot?A. To help humans of old ages.B. To carry out a scientific research.C. To take the place of human labour.D. To make an interaction with human.14. What does the underlined word “grins” mean in Paragraph1?A. Smiles.B. Shakes.C. Worrie

    50、s.D. Cries.15. What may be the best title for the text?A. Human And RobotB. Success Of Making A RobotC. Robot Will Replace ManD. Difference Between Man And Robot【答案】12. B 13. B 14. A 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。作者旨在介绍一个与机器人相关的研究。【12题详解】推理判断题。根据第一段第二句“he looks me in the eye and starts to move his face throu

    51、gh a series of emotions-happy, confused, surprised, glaring.”可知Jules能像人一样做出各种生动表情。第二段最后两句“None of this would be a surprise, of course, if Jules were a human. But hes a robot head on a table.”指出如果Jules是人的话这些举动不会让人惊讶,但是它是朝向桌子的一个机器人。But一词可以看出作者对Jules只是一个机器人的惋惜。第二段第五行“Some unconscious part of me is resp

    52、onding to him as if hes real.”更说明了有时候作者潜意识会把Jules当成是真人,可推测出在作者心里,它不仅仅是一个机器人。故选B。【13题详解】细节理解题。第二段最后一句“The study of these issues is the frontier of a new scientific research; human-robot interaction.”可知创造Jules并研究它实际是为了人类-机器人互动这一研究的新领域。故选B。【14题详解】词句猜测题。第一段第四句“Im attracted by his display, feeling deligh

    53、t when he grins and feeling serious when his eyes narrow angrily.”指出当它的眼睛生气的紧锁时“我”感觉沉重,当它grins时“我”感觉开心。可推测出“我”的情绪随着Jules表情的变化而变化。故可推测出“我”开心时Jules的表情也是开心的状态,比如大笑、微笑等。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据文章最后一段第一句“Jules was built as part of an attempt to understand the emotions that can be communicated by a human.”可知Ju

    54、les被创造实际是研究人员的一个尝试,尝试去理解能够被人类交流的情绪。也就是说本文所探讨的人与机器人的关系在于两者如何沟通、互动,而非二者的区别等。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Cyber bullying (网络霸凌) is a form of bullying but because it happens online or on mobile phones it can happen 24 hours a day, seven days a week. If you are be

    55、ing bullied at school you can usually get away from the bullies when you are at home. _16_ Cyber bullying can be done anonymously(匿名). Cyber bullying is very serious. It can make you feel afraid and uncomfortable. You might feel like it will never end._17_ We want you to know there are things you ca

    56、n do to make it stop. You shouldnt have to deal with bullying alone, so think about talking to someone you trust like a parent, carer or teacher. _18_ Having someone to talk things through with is really importantit can make you feel more confident about dealing with the situation.It is a good idea

    57、to keep a copy of the abusive (辱骂的) texts, emails, comments or messages that you receive and record the date and time they were sent. _19_You should not reply to any messages you receive because it can encourage the bullies and end up worrying you more. In addition, you must never give out any perso

    58、nal details on the Internet. _20_ You can block email addresses or chat users if you are being bullied by email or instant (即时的) messenger.A. They can be there to help you.B. It is a good idea to check your phone.C. But with cyber bullying there is no way out.D. No one has the right to make you feel

    59、 this way.E. Keeping records can be useful when it comes to reporting the bullying.F. When bullying happens at school, its usually a small group of people.G. Such information includes your real name, address, age or phone number.【答案】16. C 17. D 18. A 19. E 20. G【解析】【分析】这是一篇说明文。旨在告知读者如何有效的制止网络欺凌。【16题

    60、详解】上文“If you are being bullied at school you can usually get away from the bullies when you are at home.”说明校园欺凌会因为回家不呆在学校而远离。后文“Cyber bullying can be done anonymously(匿名)You might feel like it will never end.”说明网络欺凌可以是匿名的,你可能会感觉它永无休止。故可推断和校园欺凌不一样的是,网络欺凌不会消失。C项“But with cyber bullying there is no way

    61、 out.(但网络欺凌无处可逃)”以“但是”作为转折,说网络欺凌不会消失符合前后文的语境。故选C。【17题详解】上文“You might feel like it will never end.”说明“你”可能感觉网络欺凌永无止境。后文“We want you to know there are things you can do to make it stop.”指出“你”可以做一些事来终止网络欺凌。故可推测出空格处为承上启下的转折句。D项“No one has the right to make you feel this way.(没人有权让你有这样的感觉)”与上文过渡自然,this w

    62、ay指代的就是上文的it will never end。故选D。【18题详解】上文“You shouldnt have to deal with bullying alone, so think about talking to someone you trust like a parent, carer or teacher.”说明“你”不要独自应对网络欺凌,要找如父母、看护人、老师等你信任的人诉说。选项A“They can be there to help you.”指出这些人会帮助你。代词they指代上文的someone you trust,连贯自然。故选A。【19题详解】上文“It i

    63、s a good idea to keep a copy of the abusive (辱骂的) texts, emails, comments or messages that you receive and record the date and time they were sent.”提供了一个好办法:把辱骂的文本、邮件、评论、信息等的副本保留下来,并记录好他们发送过来的时间。但为什么这样做好呢?选项E“Keeping records can be useful when it comes to reporting the bullying.”指出了这样做的好处在于如果要报道这一欺凌

    64、事件时,这些记录会起作用。故选E。【20题详解】上文“.In addition, you must never give out any personal details on the Internet.”指出你不能把自己的个人信息细节泄露在网络上。选项G“Such information includes your real name, address, age or phone number.”指出上文说的个人信息包含真实姓名、地址、年龄和电话号码,前后过渡自然。故选G。第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、

    65、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。Wang Weijia, a 17-year-old boy comes from Ertaizi, a village in Faku county, Shenyang, in Northeast Chinas Liaoning province. While at junior middle school, he _21_ the Pompe disease, which _22_ damage to muscles and nerve cells throughout the body.As a result, Wang

    66、often falls when _23_. As his family could not afford _24_ medical treatment, Wangs condition worsened and his body became _25_ deformed (变形) as he grew older. To correct his bent _26_, he wears a hard frame on his upper body every day._27_ all these difficulties, he refused to give in and never _28

    67、_ his study. He got up at5:45 am and went to bed at 11:30 pm every day during his three years at high school. Even simple _29_ such as sitting down pose a big challenge. Due to his _30_, he often felt very tired after sitting for two classes, let alone seven or eight a day. But he hardly ever _31_,

    68、and just went on studying.Wangs _32_ have paid off. He was recently admitted by Nankai University to major in computer studies. He said one reason behind his _33_ of school is that the city of Tianjin, where the college is _34_, has included Pompe disease in its medical insurance program. After the

    69、gaokao, the college entrance exam, Wang decided to do something to _35_ the aid he has received from people, such as those who helped pay his medical bills.21 A. keptB. gotC. stayedD. improved22. A. results inB. makes upC. worked outD. takes on23. A. speakingB. climbingC. playingD. walking24. A. pur

    70、eB. expensiveC. unusualD. normal25. A. strikinglyB. originallyC. severelyD. accidentally26. A. neckB. armsC. handsD. back27. A. BeyondB. DespiteC. ThroughD. During28. A. wonderedB. wastedC. stoppedD. changed29. A. actionsB. voicesC. dialoguesD. mistakes30. A. disabilityB. recoveryC. experienceD. ins

    71、piration31. A. admittedB. complainedC. explainedD. remembered32. A. strengthB. servicesC. encouragementD. efforts33. A. planB. attitudeC. choiceD. idea34. A. liedB. locatedC. caredD. mentioned35. A. repayB. supportC. offerD. refuse【答案】21. B 22. A 23. D 24. B 25. C 26. D 27. B 28. C 29. A 30. A 31. B

    72、 32. D 33. C 34. B 35. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了患有庞贝氏病的辽宁沈阳17岁男孩Wang Weijia,在自己的努力和社会的帮助下考取天津南开大学的故事。21题详解】考查动词词义辨析。句意:初中时,他得了庞贝氏病,导致全身肌肉和神经细胞受损。A. kept保持;B. got患上;C. stayed停留,保持;D. improved改善,提高。根据空后“the Pompe disease”可知,患病需用动词got。故选B。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:同上。A. results in导致;B. makes up编造;C. worked out算出

    73、;D. takes on呈现。由空后“damage to muscles and nerve cells throughout the body.”可知,此处指庞贝氏病带来的后果,需用动词短语result in。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:因此,王经常在走路时摔倒。A. speaking说话;B. climbing爬;C. playing玩耍;D. walking行走。由前文“damage to muscles and nerve cells throughout the body.”可知,因为庞贝氏病,王的全身肌肉和神经细胞受损,所以走路时摔跤。故选D。【24题详解】考查形

    74、容词词义辨析。句意:由于家庭负担不起昂贵的医疗费用,随着年龄的增长,王的病情恶化,身体严重畸形。A. pure纯净的;B. expensive昂贵的;C. unusual不同寻常的;D. normal正常的。由后文“Wangs condition worsened”可知,因为病情恶化,由此可知,医疗费用昂贵,王的家人承担不起。故选B。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:同上。A. strikingly醒目地;B. originally原来地;C. severely严重地;D. accidentally意外地。由前文“Wangs condition worsened”可知,因为病情恶化,所以王

    75、的身体严重畸形。故选C。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:为了矫正他弯曲的背部,他每天都在上身套上结实的支架。A. neck脖子;B. arms胳膊;C. hands手;D. back背。前文说王的身体严重畸形了,再结合空后“he wears a hard frame on his upper body every day.”可知,此处指矫正弯曲的背,王每天都在上身套上结实的支架。故选D。【27题详解】考查介词词义辨析。句意:尽管有这些困难,他拒绝屈服,从未停止他的学习。A. Beyond超出;B. Despite尽管;C. Through通过;D. During在期间。空处说有困难,后一

    76、句说拒绝屈服,前后表示让步关系,所以此处需用介词despite。故选B。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. wondered想知道;B. wasted浪费;C. stopped停止;D. changed改变。根据空前“he refused to give in”可知,因为拒绝屈服,所以此处需用动词stopped,表示王从未停止学习。故选C。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:即使是像坐下来这样简单的动作也会带来很大的挑战。A. actions动作;B. voices声音;C. dialogues对话;D. mistakes错误。前文提到王的身体严重畸形,所以此处表示像坐下来这种

    77、简单的动作都会给身体带来很大挑战。故选A。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:由于残疾,他经常在上了两节课后感到非常疲惫,更不用说每天上七八节课了。A. disability残疾;B. recovery恢复;C. experience经验,经历;D. inspiration启发。前文提到王患有庞贝氏病,身体严重畸形,由此可知,此处表示他身体残疾。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:但他几乎从不抱怨,只是继续学习。A. admitted承认;B. complained抱怨;C. explained解释;D. remembered记得。由转折连词but后空后“and just went

    78、 on studying.”可知,虽然残疾,王没有抱怨,只是继续学习。故选B。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:王的努力得到了回报。A. strength力气;B. services服务;C. encouragement鼓励;D. efforts努力。由前文“But he hardly ever 11, and just went on studying.”可知,王没有放弃自己,一直努力学习,所以此处指他的努力得到了回报。故选D。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:他说,他选择学校的一个原因是大学所在的天津市已经将庞贝氏病纳入了医疗保险计划。A. plan计划;B. attitude态度

    79、;C. choice选择;D. idea想法。由前文“ He said one reason”可知,此处需用名词choice,表示王在解释自己选择南开大学的原因。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. lied撒谎;B. located位于;C. cared关心;D. mentioned提到。由空前“ where the college”可知,此处讲述大学的位置。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:高考结束后,王决定做些事情来回报别人给他的帮助,比如那些帮他支付医药费的人A. repay回报;B. support支持;C. offer提供;D. refuse拒绝。由

    80、空后“the aid he has received from people, such as those who helped pay his medical bills.”可知,此处指王决定做一些事情来回报那些给她帮助的人。故选A。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Imagine having the opportunity to sing together with hundreds of other people while you are at home alone. You can do this in

    81、a virtual choir. Virtual choir members record them while _36_ (perform) alone on video. These videos are uploaded _37_ the Internet, and then they are put together into one video that you can see onlinea virtual choir. Anyone can take part in a virtual choir from anywhereall you need is a video came

    82、ra and an Internet _38_ (connect). You do not even need a studio. A virtual choir helps connect ordinary people together. Many people do not have close friends or contacts who have _39_ same interest in music. Many others do not have the chance to join a local choir. A virtual choir enables them _40

    83、_ (add) their voices to those of other individuals and become part of the global community. It _41_ (prove) to be a positive influence on the lives of many people.Eric Whitacre, _42_ (move) by the Mozarts classical music, came up with the idea of the virtual choir. He graduated in1995 and then began

    84、 to composed _43_ (origin) music. His compositions were quite popular, _44_ led to the creation of the virtual choir. The virtual choir is a wonderful way for people around the world to sing with one voice and thus make the world a _45_ (good) place.【答案】36. performing 37. onto 38. connection 39. the

    85、 40. to add 41. has proved 42. moved 43. original 44. which 45. better【解析】【分析】这是一篇说明文。主要讲述了虚拟合唱团的理念是如何确定的以及虚拟合唱团形成的过程。【36题详解】考查状语从句省略。句意:虚拟合唱团成员录下他们独自演出的视频。分析句子成分可知,while引导时间状语从句,从句中的主语与主句主语保持一致时,可以省略从句中的主语和be动词,即应为while Virtual choir members are performing alone on video,根据空格前没有主语,故此处是省略主语和be动词,所以应

    86、填performing。故填performing。【37题详解】考查介词。句意:这些视频被传到网上,然后它们被放在一个视频里,你可以在网上看到虚拟合唱团。分析句子成分可知,空格处应填介词,根据句意可知,此处应填介词onto表示“到.上,进入”。故填onto。【38题详解】考查名词。句意:来自任何地方的任何人都可以参加虚拟合唱所有你需要的东西只有一台摄影机和网络连接。分析句子成分可知,空格处应填名词单数形式,所以应填connection。故填connection。【39题详解】考查冠词。句意:很多人没有亲密的朋友或者跟他有同样对音乐有兴趣的联系人。the same表示“同样的”,固定搭配所以应填

    87、the。故填the。【40题详解】考查非谓语动词。句意:虚拟合唱团可以使人们把他们的声音加入到其他的声音里,并成为全球社会的一部分。enable sb. to do sth.表示“使某人能够做某事”,分析句子成分可知,空格处应填动词不定式,所以应填to add。故填to add。41题详解】考查时态。句意:结果已经证明了这对很多人的生活有积极的影响。分析句子结构可知,空格处应填谓语动词,结合句意可知应用现在完成时,所以应填has proved。故填has proved。【42题详解】考查非谓语动词。句意:Eric Whitacre被莫扎特的经典音乐感动,想出了虚拟合唱的方法。分析句子成分可知,

    88、空格处应填非谓语动词,且move与主语Eric Whitacre之间的关系为被动,所以应填moved。故填moved。【43题详解】考查形容词。句意:他毕业于1995年,然后开始创作原创音乐。分析句子成分可知,空格处应填形容词来修饰名词music,所以应填original。故填original。【44题详解】考查定语从句。句意:他的作品很流行,这导致了虚拟合唱团的诞生。分析句子成分可知,空格处应填非限制性定语从句的引导词,先行词为整个主句部分,且从句中缺少主语,所以应填which。故填which。【45题详解】考查形容词。句意:虚拟合唱团是和他人合唱的很好的方式,这样可以使得世界变得更美好。分

    89、析句子结构以及结合上文可知,此处指“更美好的地方”,暗含比较意味所以应填better。故填better。第四部分写作(共两节,满分30分)第一节(满分15分)46. 为了提高英语听说能力,上周日你校高一举办了一场英语讲演比赛活动。每班推荐一人参加。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:1.比赛过程:地点,活动要求每人10分钟;2.评委现场打分;3.反响。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。An English Speaking Contest_【答案】An English Speaking ContestTo improve spoken English ab

    90、ility, last Sunday our school held an English speaking contest in the hall. Every class recommended one candidate to participate in it. And each candidate was required to give a speech in 10 minutes. In the course of the contest, Li Ping gave the best speaking, which includes her pretty pronunciatio

    91、n and intonation. The judges all gave the highest scores. Every candidate tried their best to give the perfect performance. The whole process was full of cheers and excitement. The contest was quite successful and favourite with all the students and was highly thought of.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生为校英文

    92、报写一篇文章,来报道这场英语讲演比赛活动【详解】1.词汇积累比赛:contestcompetition参加:participate injoin intake part in优秀的:perfectoutstanding评价高:think highly of=speak highly of2.句式拓展简单句变复合句原句:Every class recommended one candidate to participate in it. And each candidate was required to give a speech in 10 minutes.拓展句:Every class r

    93、ecommended one candidate to participate in it, who was required to give a speech in 10 minutes.【点睛】高分句型1 To improve spoken English ability, last Sunday our school held an English speaking contest in the hall. (运用了动词不定式作目的状语)高分句型2 In the course of the contest, Li Ping gave the best speaking, which in

    94、cludes her pretty pronunciation and intonation. (运用了which引导的非限制性定语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。A few years ago I worked in an international company that sold computer devices. I had to travel a lot over the country as a part of my work. I remember that I was at a stage of my life w

    95、here I only cared about how to make more money.On one of my trips, I came to the airport to take a bus to downtown, as usual. It was the same routine: get into the city, take the bus to the hotel, visit the customer, work late, take the bus back to the airport and fly back .That day, for some reason

    96、s, I decided to take the stairs down to a different exit, where I came across a beautiful garden I had never seen before. I waited there, enjoying the scenery. Finally the bus came.Usually I always took the seat behind the driver. That day I sat down somewhere in the middle. A boy was seated next to

    97、 me, carrying a lot of suitcases. Suddenly, he turned to me and gave me one of the most sincere smiles I had ever seen from a stranger. Warmly, he said, “hi, the perfect day in the perfect place, huh?”I remember thinking to myself this must be one of those typical people who is young and naive and j

    98、ust thinks everything is beautiful and easy. Why was he annoying me when I just wanted to enjoy the bus ride? But out of politeness, I replied, “Perfect! Did your parents pay for you to have some vacations on the beach?” “No, Im not here for vacation, and I dont have parents,” He shook his head, “Im

    99、 here because I want to achieve my biggest dream. Im on the way to the army school where my grandfather studied a long time ago.”注意:1. 续写词数应为100左右。2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:“I lost my dad 10 years ago then my mom married again. My stepfather(继父) threw me out of the house._Paragraph 2:He smile

    100、d and told me that for 10 years, he had only one thing on his mind to to join the army school like his grandfather._【答案】Paragraph 1:“I lost my dad 10 years ago then my mom married again.My stepfather threw me out of the house. Since then, Ive been living all over the country. Ive met many people who

    101、 were kind to me. And Ive learnt a lot from life through these years,” he said softly. At that point I couldnt say a word. I felt the tears coming. Fortunately, he continued talking.Paragraph 2:He smiled and told me that for 10 years, he had only one thing on his mind to join the army school like hi

    102、s grandfather. “My grandpa was a general of the army. He left me this,” he said proudly. He showed me a golden knife and said this was the best memory of his childhood. “The only thing I know is that I will follow my dream and every day I will be happy.” Soon, the bus reached his stop, he stood up,

    103、took all his suitcases, and said goodbye with a big smile. From that day on, I always try to do everything with my best smile on my face.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者曾经一度忙于工作,觉得赚钱是人生的唯一目的,后来在一次公交车上一遇见了一个小男孩,男孩的故事和乐观的精神感动了作者,让作者明白人生的意义和微笑的价值。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“10年前我失去了爸爸,然后我妈妈又结婚了。我的继父把我赶出了家门。”可知,第一段可描写男

    104、孩的个人经历。由第二段首句内容“他微笑着告诉我,在过去的10年里,他只有一个念头,那就是像他祖父一样加入军校。”可知,第二段可描写男孩的祖父留给男孩的精神信念及作者的感受。2.续写线索:男孩经历祖父信物梦想下车感悟3.词汇激活(一个词汇要写出相近的表达)情感类友好:be kind to/be good to/be friendly to轻柔:softly/gently 动作类遇见:meet/come across加入:join/be a member of【点睛】高分句型1. Ive met many people who were kind to me.(由who引导的定语从句)高分句型2. He showed me a golden knife and said this was the best memory of his childhood. (省略了that的宾语从句,作said的宾语)高分句型3. The only thing I know is that I will follow my dream and every day I will be happy.(that引导的表语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:安徽省涡阳县第一中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456237.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1