安徽省淮南市2023届高三英语二模试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 淮南市 2023 届高三 英语 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、淮南市2023届高三第二次模拟考试英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What kind of music will be played tonight?A. Pop. B. Classical. C. Jazz.2. What sport was the
2、 man doing?A. Basketball. B. Football. C. Swimming.3. How much does a business class ticket cost?A. $10. B. $15. C. $25.4. What does the man think of the womans earrings?A. Pretty. B. Fashionable. C. Old.5. What are the speakers mainly talking about?A. Dogs. B. Houses. C. Views.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分2
3、2.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which of the boys clothes are broken?A. A jacket. B. Shirts. C. Trousers.7. What will the woman deal with the broken clothes?A. Abandon them. B. Donate them.
4、 C. Repair them.听第7段材料,回答第8至10题 。8. Why are the speakers changing their plans?A. Because of the terrible weather B. Because of the high ticket price.C. Because of their work schedule.9. How does the man suggest they go to Italy?A. By train. B. By plane. C. By ship.10. When does the woman like to go
5、on holiday on islands?A. In spring. B. In summer. C. In autumn.听第8段材料,回答第11至13题。11. What has the woman been reading?A. A novel. B. A dictionary. C. A cookbook.12. Why doesnt the man read books?A. He has poor eyesight. B. He dislikes stories. C. He is too busy.13. Where does the man usually listen to
6、 his books?A. In the kitchen. B. In the car. C. In the plane.听第9段材料,回答第14至17题。14. Where does the conversation take place?A. At a restaurant. B. At a museum. C. At a hotel.15. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.16. When
7、will the speakers leave New York?A. In seven hours. B. In two days. C. In three days.17. What does the woman want to do most?A. Drink some coffee. B. Go to a Broadway show.C. Look around the place.听第10段材料,回答第18至20题。18. How tall is a kid required to be to try the “Waterfall” alone?A. 48 inches. B. 45
8、 inches. C. 42 inches.19. Which area in Water World is the largest?A. Lakeland. B. Rainforest River. C. Oceana.20. What is the most popular attraction?A. The sink. B. The wave pool. C. The basin.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AMiss Rumphiusby Barbara Coo
9、neyMiss Rumphius dreams of living by the sea, traveling the world and making it a more beautiful placeand she lives alone with her cat and sows lupine(羽扇豆) seeds along the coast of Maine despite the local kids who call her “That Crazy Old Lady.” She was based on a real personMaine resident Hilda Ham
10、lin, who was known as the “Lupine Lady” for her habit of sowing seeds.The Napping Houseby Audrey Wood and Don WoodIts a soft gray rainy day and everyones asleep in the Napping Housebut unfortunately, theyre all trying to pile into the same bed, with predictably funny results. This is a book thatll p
11、ut any kid to sleepand we mean that in the best possible way.The Rabbit Listenedby Cori DoerrfeldEver have a friend whos sad, and you just dont know what to say or how to help them. The Rabbit Listened is the book for youwith simple text and illustrations so cute that youll want to hug yourself, it
12、tells the story of Taylor, whos sad that his tower of blocks fell down, and all the animals who really arent helping until the rabbit comes along.A Chair for My Motherby Vera B. WilliamsRosas mom works in a small restaurantand so does Rosa, saving her pennies to buy her mom a comfortable chair becau
13、se all their furniture was lost in a fire that turned their apartment into ruins. And bit by bit, with hard work and cooperation, Rosa and her mom find the perfect chair.1. Whose book is written according to a real story?A. Barbara Cooney.B. Audrey Wood and Don Wood.C. Cori Doerrfeld.D. Vera B. Will
14、iams.2. What is special about The Rabbit Listened?A. Its affordable for readers.B. Its easy to understand.C. Its about real friendship.D. It has many pictures.3. What does Rosa save money for?A. New furniture.B. A chair.C. An apartment.D. A restaurant.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍了一些作家作品的具体
15、内容。【1题详解】细节理解题。根据“Miss Rumphius”中最后一句“She was based on a real personMaine resident Hilda Hamlin, who was known as the “Lupine Lady” for her habit of sowing seeds.”(她的原型是一个真实的人缅因州居民希尔达哈姆林,她因播种的习惯而被称为“羽扇豆女士”。)可知,Barbara Cooney的作品Miss Rumphius是基于真实故事改编的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据“The Rabbit Listened”中“The Rab
16、bit Listened is the book for youwith simple text and illustrations so cute that youll want to hug yourself”(兔子的倾听是一本适合你的书简单的文字和可爱的插图让你想拥抱自己。)可知,这本书的特点是通俗易懂。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据“A Chair for My Mother”中“Rosas mom works in a small restaurantand so does Rosa, saving her pennies to buy her mom a comfortab
17、le chair”(罗莎的妈妈在一家小餐馆工作,罗莎也是,为了给妈妈买一把舒适的椅子,她省下了每一分钱。)可知,罗莎省钱是为了给妈妈买一把舒适的椅子。故选B项。BFrom the time I was a young girl, all I wanted was to play outside. I used the ferns (蕨类植物) in my childhood backyard to raise myself up muddy Pacific Northwest slopes (斜坡), sat by the edge of the propertys wooded stream
18、 and imagined it was a winding river.Hours were spent on horseback prepared with bags and snacks to ride the same path over and over, always dreaming up a new experience. As an adult, my interests are consistent, though the landscape has shifted. For the last four years, I have had the opportunity t
19、o explore our Earths most remote cold water locations as an underwater videographer and ocean-focused naturalist, developing an appreciation and understanding for challenging corners of the globe. Though my travels have taken me from Antarctica to the Arctic, its the temperate in-between that captiv
20、ates me. During the last four years, Southeast Alaska, particularly the Inian Islands in its incredible wildness and productivity, has stolen my attention. My name is Alyssa Adler, I am the Inian Islands Institutes 2019 Scientist in Residence and National Geographic grant recipient for project Tall
21、Trees in Cold Seas.The natural beauty of the Inians is pure, but the environment works for it. Massive rushing tides (潮水) flood the Hobbit Hole twice daily, like an angry river. Sometimes I learn some meaningful and useful lessons the hard way. Transportation of extensive dive equipment required the
22、 help of people in Ketchikan, Gustavus and other places. These lessons only allow my respect for this region to the full, teaching me how to be successful. I need to learn and understand the power and network of Southeast Alaska, both in the water and out. Its all worth it to roll into the salty Pac
23、ific Ocean, turn on my cameras as I sink to the seafloor, and shine my lights on early spring in the Inian Islands.4. What is the purpose of the first paragraph?A. To share an amazing story.B. To introduce a unique plant.C. To suggest a special river.D. To explain the authors wish.5. What does the u
24、nderlined word “captivate” mean in paragraph 2?A. Surprise.B. Discourage.C. Worry.D. Attract.6. What do you think of Alyssa Adlers job?A. Boring.B. Demanding.C. Challenging.D. Well-paid.7. What message does the text convey?A. Love breaks down barriers.B. Hard work finally pays off.C. Ups and downs m
25、ake one strong.D. Enthusiasm fuels devotion.【答案】4. D 5. D 6. C 7. D【解析】【导语】本文是夹叙夹议文。作者讲述了自己对于工作的热情,尽管工作充满挑战,仍旧充满激情。【4题详解】推理判断题。根据“From the time I was a young girl, all I wanted was to play outside. I used the ferns(蕨类植物) in my childhood backyard to raise myself up muddy Pacific Northwest slopes(斜坡),
26、 sat by the edge of the propertys wooded stream and imagined it was a winding river.(从我还是个小女孩的时候起,我就一直想在外面玩。我利用童年后院里的蕨类植物,爬上太平洋西北地区泥泞的山坡,坐在树林繁茂的小溪边,想象这是一条蜿蜒的河流)”可知,本段主要讲述了作者的愿望,其目的是解释作者的愿望。故选D。【5题详解】词句猜测题。根据让步状语从句“Though my travels have taken me from Antarctica to the Arctic(虽然我的旅行已经把我从南极洲带到了北极)”可知,
27、主从句是转折关系,因此推断划线句句意:吸引我的是中间的温和性。故划线词与D项“吸引”意思相近。故选D。【6题详解】推理判断题。根据最后一段的“Sometimes I learn some meaningful and useful lessons the hard way. Transportation of extensive dive equipment required the help of people in Ketchikan, Gustavus and other places. These lessons only allow my respect for this regio
28、n to the full, teaching me how to be successful. I need to learn and understand the power and network of Southeast Alaska, both in the water and out. Its all worth it to roll into the salty Pacific Ocean, turn on my cameras as I sink to the seafloor, and shine my lights on early spring in the Inian
29、Islands.(有时通过艰难的方式,我学到一些有意义的和有用的教训。大量潜水设备的运输需要凯契坎、古斯塔夫斯和其他地方的人们的帮助。这些教训只会让我对这个地区的尊重达到极致,教会我如何取得成功。我需要学习和了解阿拉斯加东南部的力量和网络,无论是在水里还是在外面。这一切都是值得的:滚进咸咸的太平洋,在沉入海底时打开相机,用我的灯光照亮了伊尼安岛的早春)”可知,Alyssa Adler工作不容易,有时候很艰难。由此推知,Alyssa Adler的工作具有挑战性。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第二段的“Hours were spent on horseback, prepared with
30、bags and snacks to ride the same path over and over, always dreaming up a new experience. As an adult, my interests are consistent, though the landscape has shifted. (人们在马背上花好几个小时,准备好包和零食,一遍又一遍地骑上同样的道路,总是梦想着一种新的体验。作为一个成年人,我的兴趣是一致的,尽管情况已经发生了变化)”可知,作者对旅行充满激情,结合第三段的“Its all worth it to roll into the sa
31、lty Pacific Ocean, turn on my cameras as I sink to the seafloor, and shine my lights on early spring in the Inian Islands.( 这一切都是值得的:滚进咸咸的太平洋,在沉入海底时打开相机,用我的灯光照亮了伊尼安岛的早春)”可推断,作者对工作的激情激发了奉献精神。故选D。CTeen brains aged faster than normal from stress by at least three years, a study has found. The study, pu
32、blished in Biological Psychiatry: Global Open Science, was the first to compare examinations of the physical structures of teenagers brains from before and after the stress started, and to document significant differences.Researchers knew teens had higher levels of depression, anxiety and fearfulnes
33、s than before the stress. But we knew nothing about the effects on their brains. The researchers found growth in brain areas that control access to some memories and help control fear, stress and other emotions.Premature(过早的) aging of kids brains isnt a positive development. Their stressful childhoo
34、d experiences not only make people easier to suffer from depression, anxiety and other mental illnesses, they can raise the risk of cancer, heart disease and other long-term negative outcomes.The scientists tried to make out how the stress itself may have impacted the physical structure of the child
35、rens brains and their mental health. They matched pairs of children with the same age, gender and stress. “That allowed us to compare 16-year olds before the stress with different 16-year olds assessed after the stress,” said Ian Gotlib, a psychology professor at Stanford University.To determine the
36、 brain age of their samples, the researchers fed their brain examinations into a machine-learning model for predicting brain age developed by the ENIGMA-Brain Age working group, a co-operation among scientists who share their brain image data sets. They also evaluated mental health outcomes reported
37、 by the matched pairs. They found more severe symptoms of anxiety, depression and internalizing(内在化的) problems in the group that had experienced the stress.Dan Siegel, clinical professor of psychiatry at the UCLA School of Medicine, noted that many individuals experience post-traumatic(创伤后的) growth
38、after a stressful experience. “This is a useful initial study,” agreed David Fassler, clinical professor of psychiatry at the University of Vermont. “I expect the results will inform the design of future research initiatives.”8. What can we learn from the first two paragraphs?A. Researchers had a go
39、od knowledge of aging.B. Stress greatly influenced teenagers brains.C. Brain growth improved teenagers happiness.D. Bad memories resulted in negative emotions.9. What enabled scientists to do research according to Ian Gotlib?A. The application of advanced technology.B. The accurate analysis of the d
40、ata provided.C. The participation of volunteer teenagers.D. The previous experience of the researchers.10. Why was the machine-learning model developed?A. To satisfy the need of the market.B. To evaluate the brain age of samples.C. To predict mental health outcomes.D. To solve internalizing problems
41、.11. What was David Fasslers attitude to the study?A. Favorable.B. Indifferent.C. Doubtful.D. Unclear.【答案】8. B 9. C 10. B 11. A【解析】【导语】本文是说明文。文章介绍了发表在生物精神病学:全球开放科学杂志上的一项研究发现,由于压力,青少年的大脑比正常人衰老得快至少三年。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Teen brains aged faster than normal from stress by at least three years, a study has
42、 found.(一项研究发现,由于压力,青少年的大脑比正常人衰老得快至少三年。)”可知,压力对青少年的大脑影响很大。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第四段“They matched pairs of children with the same age, gender and stress. That allowed us to compare 16-year olds before the stress with different 16-year olds assessed after the stress, said Ian Gotlib, a psychology professo
43、r at Stanford University.(他们将年龄、性别和压力相同的孩子配对。斯坦福大学心理学教授伊恩戈特利布(Ian Gotlib)说:“这让我们可以将承受压力前的16岁孩子与承受压力后的不同16岁孩子进行比较。”)”可知,根据伊恩戈特利布,青少年志愿者的参与使科学家能够进行研究。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第五段“To determine the brain age of their samples, the researchers fed their brain examinations into a machine-learning model for predi
44、cting brain age developed by the ENIGMA-Brain Age working group, a co-operation among scientists who share their brain image data sets. (为了确定样本的大脑年龄,研究人员将他们的大脑检查结果输入到一个机器学习模型中,该模型用于预测大脑年龄,该模型是由ENIGMA-Brain age工作组开发的,这是一个科学家之间的合作,他们共享他们的大脑图像数据集。)”可知,开发机器学习模型是为了评估样本的脑龄。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“This is
45、a useful initial study, agreed David Fassler, clinical professor of psychiatry at the University of Vermont. I expect the results will inform the design of future research initiatives.(“这是一项有用初步研究,”佛蒙特大学精神病学临床教授大卫法斯勒(David Fassler)表示赞同。“我希望这些结果将为未来研究计划的设计提供信息。)”可知,大卫法斯勒对这个研究是支持的。故选A。DThis is a real
46、and severe fact that we cannot avoid sickness. Someone in the house must look after a sick person. Mothers are often left to bear the burden of sick family members. Of course, they usually look after their sick children. Young children are easier to get infections and have lower immunity(免疫力), so th
47、ey get sick more frequently.When children are ill, they are more often than not suffering from a common cold or fever. The younger the child, the more critical it is for the mother or caregiver to notice the symptoms(症状). This is especially true for high fevers, which can harm the childs brain. Moth
48、ers are also responsible for bringing sick children to the doctor and following up on any treatment. They must also persuade the children to take medicine at the appropriate times, as well as monitor their diet and rest.A sick person is usually not in good spirits. As a result, caregivers must be pa
49、tient. It is during these times that the sick person at home truly appreciates their caregivers love. Patients who received loving care recovered more quickly than those who did not.A child or adult suffering from a serious disease such as cancer requires all available assistance. Visits to the doct
50、or for follow-up treatments must be scheduled. Home emotional support is also essential. A family member with kidney(肾) failure places a burden on his family members. Everyone should help in this unfortunate situation. It is critical to monitor and remind elderly people and young children to take th
51、eir medicine, as the elderly may be forgetful and the young may be immature or irresponsible.Sometimes the care provided is psychological rather than physical. A careful look, sympathetic advice, or human touch are just as important as the medicine. Caring for sick people at home is not an easy task
52、. People who care for them at home must take on these responsibilities. When the tasks of caring become too much for family members, they may have to employ nurses temporarily. However, the care of loved ones is always most appreciated.12. What is paragraph 2 mainly about?A. Mothers responsibility.B
53、. Types of symptoms.C. Childrens daily diet.D. Medicine-taking time.13. What is a consequence of caregivers loving care according to the text?A. Gradual loss of patience.B. A definite pay increase.C. A sense of achievement.D. Patients quick recovery.14. What does the author suggest family members do
54、?A. Remind themselves to take care.B. Give increasing financial support.C. Provide a wide variety of help.D. Become mature as soon as possible.15. In which situation is it necessary to hire a nurse?A. Its beyond family members ability.B. Caregivers are busy with their work.C. Sick people are not in
55、good spirits.D. Sympathetic advice doesnt help.【答案】12. A 13. D 14. C 15. A【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了家人该如何更好地照顾病人。【12题详解】主旨大意题。根据第二段后两句“Mothers are also responsible for bringing sick children to the doctor and following up on any treatment. They must also persuade the children to take medicine at the appr
56、opriate times, as well as monitor their diet and rest.”(母亲也有责任带生病的孩子去看医生,并跟进任何治疗。他们还必须说服孩子在适当的时间服药,并监督他们的饮食和休息。)并结合上文描述母亲要关注孩子的生病症状可知,本段主要讨论了母亲照顾生病的孩子的责任。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“Patients who received loving care recovered more quickly than those who did not.”(受到关爱的病人比没有受到关爱的病人恢复得更快。)可知,获得关心和照顾有助
57、于病人更快恢复。故选D项。【14题详解】推理判断题题。根据四段“A child or adult suffering from a serious disease such as cancer requires all available assistance. Visits to the doctor for follow-up treatments must be scheduled. Home emotional support is also essential. A family member with kidney(肾) failure places a burden on his
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
