广东省惠州市第一中学2015届高三第一次调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省惠州市第一中学2015届高三第一次调研考试英语试题 WORD版含解析 广东省 惠州市 第一 中学 2015 届高三 第一次 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东省惠州市2015届高三第一次调研考试英 语 试 题本试卷分选择题和非选择题两部分。满分135分,考试用时120分钟。注意事项: 1答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的市(县)/区、学校、班级、姓名、准考证号、试室号和座位号填写在答卡的密封线内。 2选择题每小题选出答案后,用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案;不能答在试题卷上。 3非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在另发的答题卷各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。 4考生必
2、须保持答题卡的整洁。考试结束后,请将答题卷和答题卡一并交回。 语言知识及应用(共两节,满分45分) 第一节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从115各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I paid a visit to a special student named Matthew.He had muscular dystrophy (肌肉萎缩症)and the doctors said he would not live long. He wanted to 1 _me because I was a gold-me
3、dal power lifter, and I knew about overcoming obstacles and going for my dreams.I spent over an hour talking to Matthew.Never once did he 2 or ask, “Why me?” He spoke about winning and succeeding and going for his dreams. 3 , he knew what he was talking about. He didnt mention that his classmates ha
4、d made fun of him because he was 4 . He just talked about his hopes for the 5 , and how one day he wanted to lift weights with me.When we had finished talking, I took out my first gold medal and put it around his neck. I told him he was more of a winner and knew more about 6 and overcoming obstacles
5、 than I ever would. He looked at it 7 ,then took it off and handed it back to me. He said, “You are a champion. You 8 that medal. Someday when I get to the Olympics and _9_my own medal, I will show it to you.”Last summer I received a 10 , which was written a few days before he passed away.Dear Dick,
6、My mum said I should send you a thank-you letter for your 11 . I also want to let you know that the doctors tell me that I dont have long to live any more, but I still 12 as much as I can.I told you someday that I would go to the Olympics and win a gold medal, but I know now I will 13 get to dothat.
7、 However, I know Im a(n) 14 , and God knows that too. When I get to Heaven, God will give me my 15 and when you get there, I will show it to you. Thank you for loving me.Your friend, Matthew【文章大意】作为奥运会的冠军我去看一位身患重病的少年。任何人都有梦想,这位少年也一样,在见到我之后的不久他去世了。虽然他去世了,但他与病魔的斗争以及对于自己梦想的坚持,在我眼里,他就是冠军。1 A. meetB. fig
8、htC. thankD. beat【答案】A【命题立意】考查动词的用法。【解析】他想见我,因为我是举重冠军,知道如何克服障碍,追逐自己的梦想。由上句中pay a visit to也表明这一点。meet意思是“见面”;fight意思是“打架,战斗”;thank意思是“谢谢”;beat意思是“(连续不断地)击打”。2 A. hateB. complainC. cryD.puzzle【答案】B【命题立意】考查动词的用法。【解析】hate意思是“讨厌”;complain意思是“抱怨”;cry意思是“大哭”;puzzle意思是“使迷惑,使困惑”。从下文看他不问“为什么是我这样”,他只谈论成功,这就说明他
9、没有抱怨自己的命运。3 A. LuckilyB. SurprisinglyC. StrangelyD. Obviously【答案】D【命题立意】考查副词的用法。【解析】他不问“为什么是我这样”,他只谈论成功。所以说应当是“很明显”,他知道他正在谈论什么。luckily意思是“幸运地”;surprisingly意思是“吃惊地”;strangely意思是“奇怪的是”;obviously意思是“很明显”。4 A. illB. funnyC. differentD. naughty【答案】C【命题立意】考查形容词的用法。【解析】因为他生病,肌肉萎缩,与众不同,所以同学们才取笑他。ill意思是“生病的”
10、;funny意思是“滑稽的,可笑的”;different 意思是“不同的”;naughty意思是“淘气的”。5 A.doctor B. future C. school D. competition【答案】B【命题立意】考查名词的用法。【解析】希望一般都是对未来的,他现在生病,所以只能是憧憬着未来的健康或成功。doctor意思是“医生”;future意思是“未来”;school意思是“学校”;competition意思是“比赛,竞赛”。6 A. sportB. failureC. lifeD. success【答案】D【命题立意】考查名词的用法。【解析】因为他和作者一直都是谈论的成功和克服障碍
11、,所以作者会评价他比自己更了解成功和克服障碍。sport意思是“运动,体育”;failure意思是“失败”;life意思是“生活,生命”;success意思是“成功”。【举一反三】抽象名词具体化:抽象名词表示一般概念时,是不可数名词,但当它表示具有某种性质的人或表示某种情况或概念时,则为可数名词。如beauty表示“美”时,为抽象名词,不可数,但表示“美人”时,则为具体名词,可数;bother表示“麻烦”时,为抽象名词,不可数,而表示“麻烦事”时,则为具体名词,可数。例如:help 帮助(不可数) help 帮手(可数)shame 遗憾(不可数) pity遗憾的事(可数)pleasure 快乐
12、(不可数) pleasure 乐事(可数)success 成功(不可数) success 成功的人或事(可数)surprise惊奇(不可数) surprise令人惊奇的事(可数)success 成功(不可数) a success 成功的人或事(可数) (可数)pleasure 愉快(不可数) a pleasure 令人愉快的人或事(可数) (可数)disappointment 失望(不可数) disappointment 令人失望的人或事(可数)7 A. coldlyB. happilyC. carefullyD. quickly【答案】C【命题立意】考查副词的用法。【解析】此题易误选B,因为
13、他非常了解成功,他渴望成功,但这不是他自己的成功,这枚金牌挂在他的脖子上的时候,他应当是仔细地看,而不是幸福地看,因为这不是他自己获得的。coldly意思是“寒冷地”;happily意思是“幸福地”;carefully意思是“仔细地”;quickly意思是“迅速地”。8 A. earnedB. boughtC. cheatedD. mistook【答案】A【命题立意】考查动词的用法。【解析】结合下文,可知这是你赢得的金牌,有一天,我也会上奥运会赛场,并且会赢得一枚金牌。earn意思是“赢得”;buy意思是“买,购买”;cheat意思是“欺骗”;mistake意思是“误认为,错认为”。earn
14、a gold medal意思是“赢得一枚金牌”。9 A. share B. give C. winD. make【答案】C【命题立意】考查动词的用法。【解析】share意思是“分享”;give意思是“给,给予”;win意思是“赢得,获得”;make意思是“使,制作”。win a gold medal意思是“获得金牌”。10 A. call B. letterC. messageD. note【答案】B【命题立意】考查名词的用法。【解析】过下文的thank-you letter很明显知道我收到了一封信。call意思是“电话”;letter意思是“信,信件”;message意思是“信息,消息”;n
15、ote意思是“便条,便笺”。11 A. careB. helpC. favorD. visit【答案】D【命题立意】考查名词的用法。【解析】本题呼应首句:I paid a visit to a special student named Matthew. care意思是“照顾,照料,关心”;help意思是“帮助,帮忙”;favor意思是“支持,赞成”;visit意思是“参观,拜访”。12 A. smileB. workC. studyD.train【答案】A【命题立意】考查动词的用法。【解析】尽管医生告我我已诉经生命将近,但是我依然尽可能多的微笑,此处表明他的坚强。smile意思是“笑,微笑”
16、;work意思是“工作,干活”;study意思是“学习,研究”;train意思是“训练,培训”。13 A. laterB. surelyC. neverD. probably【答案】C【命题立意】考查副词的用法。【解析】知道自己永远不会做到那一点了,因为自己的生命将尽了。later意思是“过后,稍后”;surely意思是“确定,当然”;never意思是“绝不,永不会”probably意思是“很有可能”。14 A. championB. studentC. patientD. athlete【答案】A【命题立意】考查名词的用法。【解析】结合下句,上帝要给我发奖牌,所以我就是冠军了。I will
17、show it to you.是他对我的承诺,他要把他自己赢得的奖牌拿给我看。champion意思是“冠军”;student意思是“学生”;patient意思是“病人”;athlete意思是“运动员”。15 A. prizeB. awardC. presentD. medal【答案】D【命题立意】考查名词的用法。【解析】文章通篇都在讲述奖牌的事情,所以此处表示上帝要给我奖牌。此题结合14的解析进行理解。prize意思是“奖品,奖赏”;award意思是“奖金,奖品”;present意思是“礼物”;medal意思是“奖牌”。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,按
18、照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为1625的相应位置上。A young man and an old man were waiting for a bus. _16_ sat next to each other. “Whats that in your bag?” asked the young man, pointing to a big bag beside the old man. “Gold. There was nothing but gold,” answered the old man. Th
19、e young man could not believe his own ears and was _17_ great surprise. Then he began to think about _18_to get the money. The old man was very tired and it seemed that he could hardly keep his eyes open. After a while the old man _19_(lie) down on the chair and fell asleep. The young man took _20_
20、big bag gently and quietly. But when he was just about to run away, he found a corner of his fur coat was under the old mans body. Several times he tried to pull it out, _21_ in vain. At last he took off his coat, _22_(think) that the gold in the bag must cost far more than his fur coat.Worried but
21、_23_(delight), the young man ran out of the station as quickly as his legs could carry him, until he reached a place _24_ he thought the old man couldnt find him. He stopped and quickly opened the bag but he just found a great many of small stones in it. Then he ran back to the station _25_(hurry) o
22、nly to find that the old man was gone.【文章大意】一位年轻人与一位老者在公交站点相遇,年轻人听了老者的话后起了贪念,而最终却被他的贪念误了自己,受到了惩罚。16.【答案】They【命题立意】考查代词的用法。【解析】根据上下文关系,此处应当指代the young man and the old man。17.【答案】in【命题立意】考查介词的用法。【解析】in surprise 惊讶地,是固定搭配。18.【答案】how【命题立意】考查“how to do sth.”作宾语的用法。【解析】根据句意应当是年轻人考虑如何从老人哪儿把钱弄过来。19. 【答案】lay
23、【命题立意】考查时态的用法。【解析】根据后面的fell可知lie应当用一般过去时。20.【答案】the【命题立意】考查冠词的用法。【解析】第二次出现,表示特指,故用定冠词the。21.【答案】but【命题立意】考查连词的用法。【解析】语义上表示表转折关系。他想把衣角拽出来,但是徒劳。22.【答案】thinking【命题立意】考查非谓语动词。【解析】现在分词作伴随状语,表示think伴随take off而发生。23. 【答案】delighted【命题立意】考查形容词的用法。【解析】与worried并列,形容词作状语表示句子主语的状态。delight的形容词是在后面加-ed。24【答案】where
24、【命题立意】考查短语从句引导词。【解析】先行词是place,表示地点,从句中缺少状语,故填where。25.【答案】hurriedly【命题立意】考查副词的用法。【解析】副词作状语,修饰动词ran。 阅读 (共两节, 满分50分)第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhen she moved the covering cloth to look upon his tiny face, she was shocked. The doctor turned quickly and looked
25、 out the tall hospital window. The baby had been born without ears.Time proved that the babys hearing was perfect. When he rushed home from school one day and threw himself into his mothers arms, she sighed, knowing that his life was to be full of heart- breaks for his imperfect appearance. He grew
26、up, handsome for his misfortune and popular with his fellow students. He might have been class monitor,but for that. He developed a gift, a talent for literature and music.Two years went by. One day, his father said to the son, “Youre going to the hospital, son. Mother and I have someone who will do
27、nate the ears you need. But its a secret.” The operation was a brilliant success, and a new person turned up. His talents blossomed into genius, and his school and college became a series of success. Later he married and entered the diplomatic service.One day ,he urged his father, “Who gave so much
28、for me?I must know! I could never do enough for him.”“I do not believe you could, ” said the father, “but the agreement was that you are not to know. not yet.”The years kept their secret, but the day did come- one of the darkest days that a son must endure. He stood with his father over his mothers
29、casket (棺材). Slowly, tenderly, the father reached out a hand and raised the thick, reddish-brown hair to show that the mother had no outer ears. “Mother said she was glad she never let her hair be cut, ” he whispered gently, “and nobody ever thought Mother less beautiful, did they?”Real beauty lies
30、not in the physical appearance,but in the heart. Real treasure lies not in what can be seen,but in what cannot be seen. Real love lies not in what is done and known, but in what is done and not known.【文章大意】人世间最伟大的爱莫过于母爱,而本文就讲述了一个孩子天生无耳朵,他的妈妈宁愿把自己的耳朵给孩子的感人故事。26. The mother was shocked at the first si
31、ght of her baby because _.A. her baby was born imperfect B. her baby had a tiny face C. her baby was born without hair D. the doctor turned to look out of the window【答案】A【命题立意】考查细节辨认题。【解析】根据第一段最后一句话:The baby had been born without ears.可知,她的孩子生下来就没有耳朵。所以,这个孩子是个有生理缺陷的,即出生时就不健全。27. The underlined word
32、“that” (in Para. 3) stands for _.A. his handsome appearance B. his imperfect appearance C. his popularity D. his talent for literature and music 【答案】B【命题立意】推理判断题。【解析】根据第三段He might have been class monitor,but for that.若非那件事,他可能就是班长了,that当然是指的不好的事了。而这件不好的事就是他的不完美的外表。28. Which of the following is NOT t
33、rue according to the passage?A. The boy couldnt hear clearly without ears at first. B. The son didnt know the truth until his mother died. C. With donated ears, the sons life developed smoothly. D. The son attempted to repay the donators kindness.【答案】A【命题立意】细节辨认题。【解析】根据第二段第一句话:Time proved that the b
34、abys hearing was perfect.可知,虽然没有耳廓,但时间证明这个孩子的听力是没有问题的。所以,A项“起初那个男孩没有耳朵是听不清楚”的表述是错误的。29. Why did the boys mother never have her hair cut?A. Because she liked her thick and brown hair. B. Because her hair added to her beauty.C. Because her long hair was her pride. D. Because her hair helped to keep a
35、secret.【答案】D【命题立意】细节辨认题。【解析】根据倒数第三段最后一句话可知:他妈妈没有耳朵,把耳朵移植给他了:Slowly, tenderly, the father reached out a hand and raised the thick, reddish-brown hair to show that the mother had no outer ears.所以,为了保守秘密,妈妈一直没有剪头发,以掩盖她把耳朵给自己孩子的事实。30. Which is the best title for the passage?A. A Misfortunate Boy B. Moth
36、ers Hair C. Mothers Secret Love D. A Successful Ear Operation【答案】C【命题立意】考查主旨大意题。【解析】标题要和文章中心思想一致。文章就是讲述了一个有先天缺陷的孩子是如何得到伟大的母爱的。所以文章的标题就是应该和本文的中心思想“母爱”相符。 BEveryone wants to know the secrets of a long and healthy life. Here are some discoveries from health experts.Manystudieslooking into the lives of
37、centenarians(百岁老人) look at what they eat. Many people who live into their hundreds live in the Mediterranean(地中海), so their diet, which is high in fruits, vegetables, nuts, and healthy fats like olive oil, gets a lot of attention. The diet has been linked to a healthier older age, lower risk forhear
38、t disease, and even protection againstmemory loss. Education is related to a longer life. A 2012reportfrom the CDCs National Center for Health Statistics found that people with a bachelors degree or higher live about nine years longer than people who dont graduate high school.James Smith, a health e
39、conomist at the RAND Corporation, is also a supporter of the argument forstaying in school for better life expectancy. His findings show education should be an even bigger factor than race and income. Educated people are more likely to land better jobs, plan for their future, and make healthier life
40、style choices.Being a hard worker doesnt necessarily mean job-stress will harm you. The Longevity Study found that plenty of hard workers lived long lives. “Skeptics(怀疑者) may wonder if hard workers really are enjoying life.” the authors write, “We found that productive, hardworking people (even in o
41、ld age) are not stressed or miserable, but tend to be happier, healthier, and more socially connected than their less productive peers.”Having a strong social group is associated with a longer life. We often turn to friends and family for support, and taking care of the people that matter to us may
42、help us take better care of ourselves, some evidence shows. Some research evensuggeststhat immune(免疫) function is improved when we are around our friends, and that they help with stress management.Research shows that sitting for long period of time put people at risk forshorter lifespans and other h
43、ealth risks.A 2011study foundthat each hour people spent sitting down and watching TV after age 25 was linked to 22 minutes from their overall life expectancy.【文章大意】怎么样才可以长寿?本文给出了几种长寿的方法。包括饮食、教育、工作和社交等都是长寿的好方法。31. The second paragraph mainly tells us that_.A. Diet matters a lot to a long life B. Peo
44、ple attach great importance to a long lifeC. Fruits and vegetables benefit health D. Life styles play a role in health【答案】A【命题立意】考查主旨大意题。【解析】段落主旨要根据首尾句行归纳。本段根据最后一句:The diet has been linked to a healthier older age, lower risk forheart disease, and even protection againstmemory loss.可知,饮食与人的寿命有关,可以降低
45、心脏病风险,能够延缓记忆力丧失。所以,饮食对长寿非常重要。32. According to James Smith, which makes the greatest difference to a long life? A. Race B. Education C. Income D. Diet【答案】B【命题立意】考查细节辨认题。【解析】根据第三段倒数第二句话:His findings show education should be an even bigger factor than race and income.可知,他的发现证实,教育是比跑步和收入更能影响人的寿命的因素。33.
46、From the fourth paragraph, we know_.A. Hard workers suffer from greater stressB. Hard workers are likely to enjoy a longer life C. Less productive workers tend to be happier and healthier D. Nobody doubts that hard workers really are enjoying life【答案】B【命题立意】考查细节辨认题。【解析】根据第四段第二句话:The Longevity Study
47、found that plenty of hard workers lived long lives.可知,寿命研究发现努力工作的许多工人的寿命都很长。34. According to the passage, in order to live a long life, we should_.A. sit still frequently and have a good rest B. find a job after middle school and work hardC. settle down in the Mediterranean D. be social and make mor
48、e friends【答案】D【命题立意】考查细节辨认题。【解析】根据第五段第一句话:Having a strong social group is associated with a longer life.可知,融入社会,交更多的朋友会长寿。35. The passage is mainly about _. A. diet and health B. the value of good education C. some discoveries on health D. the secret of a happy life【答案】C【命题立意】考查主旨大意题。【解析】文章主旨主要根据首尾段
49、。由第一段Everyone wants to know the secrets of a long and healthy life. Here are some discoveries from health experts.可知,本文主要是健康专家对于长寿和健康生命的发现。C Body Language in the United StatesMost people shake hands and make eye contact when they meet people for the first time. Among very good friends, a woman may g
50、ive another woman a little hug, and a man may kiss a woman quickly on the cheek. Males dont hug one another, which, however, is changing. Men usually shake hands with the right hand. Sometimes they use the left hand to either cover the handshake or lightly hold the other persons arm. This shows grea
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
