河南省中原名校联盟2022届高三上学期9月教学质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省中原名校联盟2022届高三上学期9月教学质量检测英语试题 WORD版含解析 河南省 中原 名校 联盟 2022 届高三 上学 教学质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河南省中原名校联盟2022届高三上学期9月教学质量检测英语考生注意:1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。4. 本试卷主要命题范围:高考范围。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后
2、有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the man want to do?A. See a show. B. Get his money back. C. Order a ticket.2. When does the man plan to arrive at the airport?A. At 2:00. B. At 2:30. C. At 4:30
3、.3. Why does the man talk with the woman?A. To discuss a book with her. B. To present her a prize. C. To interview her.4. What are the speakers mainly talking about?A. A tourist attraction. B. A running tiger. C. A historical story.5. What made the woman surprised?A. The mans diet. B. The mans weigh
4、t loss. C. The mans lifestyle.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What position might the woman apply for?A. An assistant. B. A director. C. A salesperson.7. How does the man like work
5、ing on a ship?A. Interesting. B. Boring. C. Challenging.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the special for today?A. The chips. B. The steak. C. The chicken.9. What type of bread does the woman want?A. Italian. B. Whole wheat. C. Honey wheat.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does the conversation take place?A. In a
6、library. B. In a classroom. C. In a dining hall.11. How many subject reports has the man finished?A. 2. B. 3. C. 4.12. What does the woman ask the man to do?A. Lend her a book. B. Give her a hand. C. Have lunch together.听第9段材料,回答第13至16题。13 What does the man want the woman to do for him?A. Ask for le
7、ave. B. Confirm his flight. C. Drive him to the airport.14. When is the mans flight?A. On Sunday morning. B. On Monday morning. C. On Wednesday afternoon.15. What is likely to be the relationship between the speakers?A. A couple. B. Workmates. C. Classmates.16. What is the man probably going to do n
8、ext?A. Make a phone call. B. Find a parking lot. C. Visit his neighbor.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker probably talking to?A. New employees. B. Department directors. C. Some visitors.18. What comes first in the speakers opinion?A. Full knowledge about the products.B. The interpersonal relat
9、ionship.C. A good plan for the future.19. Which activity is arranged in the afternoon?A. Getting to know the customers.B. Learning the company rules.C. Visiting the workshops.20. What does the speaker advise the listeners to do?A. Offer some suggestions. B. Keep learning. C. Prepare some questions.第
10、二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AVienna Concerts 2021Every day, one to three dozen Vienna concerts are staged. You can use this checklist to find a fantastic Vienna concert that is worth its money.Vienna Chamber OrchestraThe Vienna Chamber Orchestra has exi
11、sted for more than 70 years. The international reputation of the Vienna Chamber Orchestra is documented by worldwide tours. The length is 65 minutes.Date: 20th JuneLocation: Minoritenkirehe, Minoritenplatz 1, 1010 ViennaTickets: 30 Euros per adult and free admission for childrenVienna Philharmonic O
12、rchestraIn 2021, famous conductor Gustavo Dudamel will lead the Vienna Philharmonic Orchestra. Expect an amazing show with top quality classical music and fireworks. The concert lasts one and a half hours. You have to arrive at least 20 minutes early to find a place to sit.Date: 4th and 5th OctoberL
13、ocation: Schonbrunn Palace, palace gardens, in front of Naptune fountain, Schonbrunner Schlossstrasse 47, 1130 Vienna.Tickets: 30 Euros(students, children and senior citizens will receive a 10% discount per ticket)Mozart Piano Sonatas(奏鸣曲)On Saturdays and Sundays, the St. Peters church opens its bas
14、ement to a small group of Mozart fans. In simple but elegant surroundings, international pianists perform Mozart piano sonatas on a Steinway piano. The concerts start in the early evening and last 90 minutes.Date: throughout the yearLocation: St. Peters basement, Petersplatz 1, 1010 ViennaTickets: 2
15、9 Euros for adults and 16 Euros for children between 8 and 14(children below 8 can enter for free. )Vivaldi: The Four SeasonsTo point out Vivaldis connection to Vienna, the Italian violinist lived in the city for some time, and eventually died there. Closer to where he was buried, the church St. Cha
16、rles Borromeo regularly stages The Four Seasons, Vivaldis main work. The concerts start at 8:15 pm on weekends and last 60 minutes. People can arrive and enter anytime during the performance.Date: throughout the yearLocation: Church St. Charles Borromeo(Karlskirche), Kreuzherrengase 1, 1040 ViennaTi
17、ckets: 25 Euros for all ages(free cancellation 24 hours before the event)1. For a couple with their 10-year-old child, which is the cheapest?A. Mozart Piano Sonatas.B. Vienna Chamber Orchestra.C. Vivaldi: The Four Seasons.D. Vienna Philharmonic Orchestra.2. What do the Vienna Philharmonic Orchestra
18、and Mozart Piano Sonatas have in common?A. They last one and a half hours.B. They are held in closed surroundings.C. They offer a discount for students and the aged.D. They are suitable for people who prefer pop music.3. What can we know about the concertThe Four Seasons?A. It forbids people to ente
19、r after 8:15 pm.B. It describes Vivaldis stories related to Vienna.C. It allows you to return your ticket for free a day in advance.D. It was created by the Church St. Charles Borromeo to memorize Vivaldi.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了维也纳2021四个音乐会的举办的时间、地点和票价情况。【1题详解】细节理解题。根据第一个音乐会中介绍“Ti
20、ckets: 30Euros per adult and free admission for children(门票:人30欧元,儿童免费入场)”和其他音乐会的价格进行比较可知,一对夫妻和他们十岁的孩子,只需要花费60欧元。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第二个音乐会“The concert lasts one and a half hours.(音乐会持续一个半小时。)”和第三个音乐会“The concerts start in the early evening and last 90 minutes. (音乐会在傍晚开始,持续90分钟。)” 可知,这两个音乐会每次持续的时间都是九十
21、分钟。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一个音乐会介绍中的“25 Euros for all ages(free cancellation 24 hours before the event)(所有年龄25欧元(活动前24小时免费取消)”可知,该音乐会可以在二十四小时之内退款。故选C。BA maverick describes a person who thinks independently. A maverick refuses to follow the customs or rules of a group to which he or she belongs. In the U
22、S, a maverick is often admired for his or her free spirit, although others who belong to the mavericks group may not like the mavericks independent ways.But where did the word “maverick” come from?Early in the 1800s, a man named Samuel Augustus Maverick settled down in Texas, which was a place of wi
23、de-open land, rich soil, cattle ranches(牛场) and cowboys. As the years passed, Mr. Maverick increased his property(财产) in Texas. Before long, he owned huge pieces of land that were good for raising cattle. But he had no cattle. He wasnt a rancher.One day, a man came to Samuel Maverick to pay him an o
24、ld debt. But the man didnt have enough money. So he offered Mr. Maverick 400 head of cattle. Mr. Maverick accepted them, but he didnt really want them. He simply put the cattle on his land to eat and care for themselves.It was not long before the cows reproduced(繁殖). The calves grew and had more cal
25、ves. Soon, hundreds of cows and calves moved freely across Samuel Mavericks land. They also moved across the land of nearby ranch owners.It was a tradition among ranchers in the West to put a mark of ownership on newborn calves. They burned the name of their ranch into the animals skin with a hot ir
26、on. The iron made a clear mark called a “brand”. Brands allowed ranchers to easily see who owned which cattle.Samuel Maverick refused to brand his calves. “Why should I?” he asked. If all the other cattle owners branded theirs, then those without a brand belonged to him.And this is how the word “mav
27、erick” entered the American language. It meant a calf without a brand. As time passed, the word “maverick” took on a wider meaning. It came to mean a person who was too independent to follow even his or her own group.4 Why did the man give Samuel Maverick 400 head of cattle?A. To get some money.B. T
28、o return what he owed him.C. To buy some of his land.D. To ask him to raise them.5. How could the ranchers easily know who the cattle belonged to?A. Through the brand on the cattle.B. Through the name of the cattle.C. Through the appearance of the cattle.D. Through the land on which the cattle staye
29、d.6. What can we learn about Samuel Augustus Maverick from the text?A. He was born in Texas.B. He took good care of all his cattle.C. He didnt really want to accept the cattle.D. He followed the tradition of ranchers in the West.7. What is the text mainly about?A. How to become an independent thinke
30、r.B. “Maverick” means a calf without a brand.C. The life story of Samuel Augustus Maverick.D. How the word “maverick” got into American English.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了“maverick”这个单词是如何进入美国英语词汇的,它的来源和其含义的演变情况。【4题详解】细节理解题。根据第四段中第一句话“One day,a man came to Samuel Maverick to pay hi
31、m an old debt. So he offered Mr. Maverick 400 head of cattle.”( 一天,一个人来找塞缪尔马弗里克,要他偿还一笔旧债)可知那个人给Samuel Maverick四百头牛是用于还债的。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第六段中的第二、三、四句话“They burned the name of their ranch into the animals skin with a hot iron. The iron made a clear mark called a brand. Brands allowed ranchers to ea
32、sily see who owned which cattle.”(他们用热熨斗把他们农场的名字烙在动物的皮肤上。熨斗上有一个清晰的标记,叫做“品牌”。品牌让牧场主很容易看到谁拥有哪头牛)可知,用烙铁给牛打上烙印是为了区分牛归属何人。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第四段中的第二、三、四句话“But the man didnt have enough money. So he offered Mr. Maverick 400 head of cattle. Mr. Maverick accepted them, but he didnt really want them.”( 但是这个人没
33、有足够的钱。所以他给了马弗里克400头牛。Maverick先生接受了他们,但他并不真正想要它们)可知,Mr. Maverick并不愿意接受这些牛。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据全文,如第二段“But where did the word “maverick” come from?(但是maverick来自哪里呢?)”和最后一段中的第三、四句话“As time passed, the word maverick took on a wider meaning. It came to mean a person who was too independent to follow even h
34、is or her own group”(随着时间的推移,“特立独行”一词有了更广泛的含义。这意味着一个人太过独立,甚至连自己的团队都无法跟随)可知,本文主要叙述“maverick”如何进入美国英语的。故D。【点睛】细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于考试所占的比例很大,应特别引起注意。本类试题主要考查我们对阅读材料中的某一特定细节或文章的主要事实的理解能力。问题包括询问人(who)、物(what)、时间(when)、地点(where)、原因(cause)、结果(effect)、文中的数据(data)等。注意以下两点:一、对应性 正确答案应与文
35、中的细节一一对应,即,找到对应点。二、准确性 此类题更多地倾向于将题目中的信息与原文有关细节信息进行语义上的转换,在转换过程中,做题时易犯的错误是未注意到转换的准确性,常常将细节信息中的范围、程度、语义色彩等改变,从而导致错误。CEarthquake can disrupt whales hunting for food for up to a year according to a new study.On November 14, 2016, the Kaikoura earthquake struck New Zealands South Island, causing a destru
36、ctive tsunami. Under the surface, the earthquake caused strong currents that swept away and mostly killed off diverse ecosystems of creatures living along the Kaikoura underwater canyon.As a result, whales had to dive deeper and longer to find food“a major shift” in their behavior, says co-author Li
37、z Slooten, a marine biologist at the University of Otago in New Zealand.The impact earthquakes have on land animals has been well documented, but scientists know relatively little about what happens underwater. Such research is important for government agencies, which may need to take recent earthqu
38、akes into consideration when considering fishing quotas(限额), notes Rochelle Constantine, a marine mammal ecologist at the University of Auckland.The canyons upper reaches are rich in creatures, supplying food for the fish that make up the whales diet. So when these smaller life forms were washed awa
39、y, it had “severe consequences for the community around there”, says study co-author Will Rayment. “That effect flowed all the way through the food chain.”As part of their ongoing study, the scientists were tracking 42 individual whales. After the earthquake, in all, the team managed to record data
40、on 40 whales, showing that the abundance of whales in the general area didnt change after the earthquake. However, the whales changed how they used their habitat.A year after the earthquake, the researchers observed the whales returning to their previous surface-breathing intervals. This could have
41、been because the communities of animals that make up the whales food began to recover. “It gives you an idea of how resilient(有复原力的) these deep-sea communities are,” says Rayment.But he and his colleagues will continue long-term monitoring to see if there are effects they missed. Whale activity in t
42、he area had already been declining, though its unknown whether it is due to natural changes in food abundance, whale-watching tourism, fishing, or warming ocean temperatures. “There is something going on in Kaikoura,” says Rayment.8. What happened after the Kaikoura earthquake in the Kaikoura canyon
43、?A. Several destructive tsunamis struck the area.B. Whales had to swim to other oceans to find food.C. Nearly all marine creatures in Kaikoura were killed off.D. Strong currents washed away many smaller creatures.9. Which is one of the findings of the study?A. Earthquakes can make it easier for whal
44、es to find food.B. The whales changed their habitat after the earthquake.C. It usually takes whales a year to adapt to their new diet.D. The number of whales in the area dropped sharply after the quake.10. What does Rochelle Constantine think of the study?A. It can help government agencies to make s
45、ome decisions about fishing.B. It can help government agencies to solve problems in the fishing industry.C. It is a breakthrough in research on what happens underwater after an earthquake.D. It offers a detailed description of the impact earthquake have on marine mammals.11. What can we infer from t
46、he last paragraph?A. Something is affecting the whale activity in Kaikoura.B. Fishing quotas have been increasing in recent years.C. The team missed some effects in the research process.D. The scientists will continue studying earthquakes.【答案】8. D 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要说明地震引起的强海流冲走或者毁灭K
47、aikoura水下峡谷里的浮游生物,迫使生活在该水域的鲸鱼为了觅食不得不改变它们的栖息地。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“Under the surface, the earthquake caused strong currents that swept away and mostly killed off diverse ecosystems of creatures living along the Kaikoura underwater canyon.(在地表下,地震造成了强烈的水流,冲走并摧毁了凯库拉水下峡谷沿线的各种生物生态系统。)”可知,该地震造成的强流冲走了许多小的生物
48、。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第六段中的“However, the whales changed how they used their habitat.(然而,鲸鱼改变了它们使用栖息地的方式。)”可知,该地震后鲸鱼改变了它们的栖息地。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段中的“Such research is important for government agencies, which may need to take recent earthquakes into consideration when considering fishing quotas(限额)(这样的研
49、究对政府机构来说很重要,政府机构在考虑捕捞配额时可能需要考虑最近的地震)”可知,该研究结果能够有助于政府部门对海上捕鱼作出一些决定。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中的“There is something going on in Kaikoura(凯库拉发生了一些事)”结合该段前面的说明,可知有潜在的某东西影响着鲸鱼在该水域的活动。故选A。DThe COVID-19 vaccination(接种疫苗) rate in the US has fallen to new lows in recent weeks, threatening President Joe Bidens g
50、oal of having 70 percent of American adults with at least one shot by July 4.With just less than one month from July 4, the current vaccination rate will put the US at somewhere between 67 percent and 68 percent of the adult population with at least one dose(剂量) by Independence Day. To reach 70 perc
51、ent by July 4, around 1.6 percent of the population needs to get their first dose per week from now until July 4.The Centers for Disease Control and Prevention(CDC) reported last week that 63 percent of adults had received their first dose of a COVID-19 vaccine. That was up slightly from 62 percent
52、from the report a week before. The additional 1 percent of adults completing their first dose is the lowest since the CDC started tracking the vaccination rate in mid-February.On average, fewer than 1 million shots are given out per day, a decline of more than two-thirds from the peak of 3.4 million
53、 in April, The Washington Post reported. In South Carolina, about 71,000 residents got a shot in the week leading up to June 3, compared to a high of nearly 300,000 in one week in early April, according to data from the CDC.The slowdown is more prominent across the South and Midwest. Twelve states h
54、ave seen vaccinations fall to 15 daily shots per 10,000 residents. Less than a quarter of black Americans had received their first COVID-19 shot as of June 7.James Hildreth, CEO of Meharry Medical College, told Politico, “We need to make a stronger effort to bring the vaccine to the communities, rat
55、her than relying on the communities to come to vaccination centers.”The sharp decline in vaccination began in mid-April when federal officials temporarily stopped the use of the JohnsonJohnson vaccine while they investigated rare blood-clotting(凝血) reactions.The “low-hanging fruitthose people who ab
56、solutely want to get vaccinated without you telling them anything” have already been vaccinated, which has led to the slowdown, Dr Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, said on a White House-organized call with community leaders last week, according to
57、 the Post.12. What can we learn from the text?A. Dr Anthony Fauci is in charge of the Centers for Disease Control and Prevention.B. In South Carolina, about 300,000 residents got a shot in the week leading up to June 3C. In mid-April federal officials temporarily suspended the JohnsonJohnson vaccine
58、.D. Less than one fourth of Americans had received their first COVID-19 shot by June 7.13. Which of the following can replace the underlined word “prominent” in Para. 5?A. Meaningful.B. Obvious.C. Inspiring.D. Complex.14. How can America increase the COVID-19 vaccination rate according to James Hild
59、reth?A. By giving the vaccine shot at the communities.B. By offering the vaccine to the public for free.C. By frequently informing the public of the vaccine.D. By urging the communities to come to vaccination centers.15 What can be the best title for the text?A. Biden wishes to have 70% of adults wi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-548457.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
