湖北省武汉市部分重点中学2020-2021学年高二英语上学期12月联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 武汉市 部分 重点中学 2020 2021 学年 英语 上学 12 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省武汉市部分重点中学2020-2021学年高二英语上学期12月联考试题(含解析)第卷(共 95 分)第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who went right after David?A. Jack.B. Sally.C. Brian.【答案】B【解析】【原文】W: Whose t
2、urn is it now, Jack?M: I think Brian is after you, Sally.W: No, that cant be right. Brian was the first person to go, and David was the second. I just went, so that just leaves2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. In the playground.B. At home.C. In the hospital.【答案】
3、C【解析】【原文】W: Jason, you are recovering so quickly. You look much better today. I think youll be home in a few days.M: I hope so. Then Ill be able to play in the football match next month. Ive been looking forward to that day.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which subject did the man do best in?A. Chinese.B. Math
4、.C. English.【答案】B【解析】【原文】W: Hi, Tom, how about your final exam?M: Oh, to my delight, I got a full mark in math. My hard work in it paid off finally. But I failed in English. What about you?W: I did the best in Chinese, but failed in math. I should have worked harder at this subject.4. 【此处可播放相关音频,请去附
5、件查看】What does the man suggest the woman do?A. Read the school magazine.B. Finish writing her article.C. Join the school band.【答案】C【解析】【原文】M: I am reading an article in the school magazine and learn that our school band needs another singer. You are such a good singer. Why not have a try?W: Really? T
6、hank you for telling me about it. I will sign up for it.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman mean?A. She is very lucky.B. Her camera has been lent out.C. It might be hard to get pictures of kids.【答案】C【解析】【原文】M: Can I borrow your camera for the weekend? I want to take some pictures of my nephew.
7、He is 17 months old.W: Well good luck getting any pictures. At that age, they always try to grab the camera from you.第二节(共15题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Wh
8、at are the speakers doing?A. Baking a cake.B. Making a pizza.C. Eating some popcorn.7. What is the probable relationship between the speakers?A. Father and daughter.B. Husband and wife.C. Brother and sister.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M: Just smell that, will you? Cool, isnt it?W: HmmI think itll be great.
9、M: Better than that popcorn we made when we burnt the pan. Do you remember? Mom made us promise never to make it at home again.W: She didnt need to. It was seriously bad. Well just have to remember to get this pizza out.M: Yeah, in 15 minutes itll be ready.W: Yes What do you think we should have for
10、 dessert? I fancy some cakes.M: Lets make one.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What might the mans new apartment look like now?A. It is well organized.B. It is in a mess.C. It is empty.9. For what did the man move into the new apartment?A. The lower rent.B. The friendly neighbors.C. The nearby
11、subway station.10. How will the man go to the nearby supermarket?A. By bike.B. By subway.C. On foot.【答案】8. B 9. A 10. A【解析】【原文】W: Did you move into your new apartment?M: Yes, but itll probably take me about three weeks to get everything organized.W: Dont worry. Have you taken a walk around your neig
12、hborhood yet?M: Well, I took a long walk through the neighborhood this morning on my way to the subway station. It took me 20 minutes.W: Thats a long way to the subway station, but you only pay 800 dollars a month. Its hard to decide which is better, a shorter distance or a lower rent.M: I thought p
13、aying a lower rent would be better, but now Im not sure.W: Is there a supermarket nearby?M: Yes, if you dont mind the 30-minute walk there.W: Sounds like youd better buy a bicycle.M: Thats right, or Im going to spend a lot of time walking.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What is the conversati
14、on mainly about?A. A weekend plan.B. A camping trip.C. A family dinner.12. Why doesnt the woman want to go hiking?A. Its too cold outside.B. Its quite tiring.C. Its not exciting.13. What will the speakers do first?A. Do some shopping.B. Go to the cinema.C. Visit the museum.【答案】11. A 12. B 13. C【解析】【
15、原文】W: The weekend is almost here. Lets do something together.M: Youre right. How about going camping?W: Its a bit cold for camping, dont you think?M: Alright lets go hiking instead.W: Hmm, I dont have energy to do that. Every time I go back from hiking, I need several days to have a rest. How about
16、going to the museum?M: Well, it doesnt sound very exciting, but Ill go. Then afterwards, lets go out for dinner.W: Why dont we eat at home instead? I went shopping this morning and theres a lot of food in the fridge.M: Sounds good. Well, how about going to see a movie in the cinema after dinner?W: G
17、reat. Now lets try and decide what movie to watch.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the man?A. A swimmer.B. A coach.C. A hotel clerk.15. How deep is the swimming pool?A. 2 meters at most.B. 1.5 meters at least.C. 1.4 meters at most.16. What will the woman do next?A. Find a trainer.B. Bu
18、y a locker.C. Go swimming.【答案】14. C 15. A 16. C【解析】【原文】M: Welcome to our hotels indoor swimming pool. What can I do for you?W: You see, this is my first time to use the swimming pool, and Ive got no idea about the water temperature of the pool. Im afraid it might be a little cold.M: You dont need to
19、 worry about that, madam. This is a warm massage pool; the temperature is 36 degrees.W: I see. Im also not a very good swimmer. Can you tell me how deep the pool is?M: Certainly, madam. The deepest area is two meters deep, but you can swim in the area at the edge of the pool, which is only 1.4 meter
20、s deep. We have separate locker rooms over there, and they are free of charge.W: Thats great! Can you give me a key to a locker? I cant wait to try the pool.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is advised when your mother is seeing a doctor?A. To be with her.B. To give her money.C. To call the
21、doctor in advance.18. What is Gift No. 2 about?A. Helping mothers do housework.B. Making shopping lists for mothers.C. Putting medical records together.19. Which gift is about sleep?A. No. 1.B. No. 3.C. No. 4.20. What can we learn about the gifts from Presents for Purpose?A. Theyre expensive.B. They
22、re all green.C. Theyre related to charity.【答案】17. A 18. C 19. B 20. C【解析】【原文】W: Today, we are going to talk about some low-cost gifts for Mothers Day.Gift No. 1 Offer to be your mothers health friend. Promise to be there for any and all doctors visits whether a disease or a regular medical check-up.
23、 Most mothers always say “no need”, but another set of eyes and ears is always a good idea at a doctors visit. The best part this one is free.Gift No. 2 Help your mother organize all of her medical records, which include the test results and medical information. Put them all in one place. Be sure to
24、 make a list of all of her medicines and what times she takes them. “Having all this information in one place could end up saving your mothers life,” Dr. Marie Savard said.Gift No. 3 Enough sleep is connected to general health conditions. “Buy your mother cotton sheets and comfortable pillows to enc
25、ourage better sleep,” Savard said. “We know that good sleep is very important to our health. ”Gift No. 4 Some gift companies such as Presents for Purpose allow you to pay it forward this Mothers Day by picking gifts in which 10 percent of the price you pay goes to a charity. Gift givers can choose f
26、rom a wide variety of useful but inexpensive things many of which are “green” and then choose a meaningful charity from a list. When your mother gets the gift, she will be told that she has helped the chosen charity.第二部分 阅读理解(共 20 小题;每小题 2.5 分;满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每小题所给的四
27、个选项(A、B、C、D)中选出最佳选项.AAs a heaven for family entertainment, Orlando is home to several nationally recognized dinner shows. With a variety as wide as the whole Florida, there is always a dinner show suited for all tastes.Arabian Nights in OrlandoWith over 60 horses, impressive costumes and sets, and a
28、ll of the excitement of a royal wedding, Arabian Nights is a favorite for families! In fact, children are invited down after the show to pet the horses, take pictures, and meet the cast of Arabian Nights! Of course, everyone will enjoy the royal wedding feast during the performance, so be sure to ar
29、rive hungry.Medieval (中世纪的) Times in OrlandoCheer loudly for your brave knight (骑士) during the Medieval Times show, and he just might win the victory in your honor. In this thrilling competition, six brave knights fight against one another in a variety of medieval competitions. From the fierce joust
30、 (竞技) to the intense hand-to-hand fight, this show will bring the excitement of medieval times to life as you dine on a delicious feast fit for a king!Pirates Dinner Adventure in OrlandoPrepare yourself for Pirates Dinner Adventure as you are transported into a battle with the evil Captain Sebastian
31、 the Black. The show features fantastic special effects, song & dance, and so on. Of course, youll also enjoy a delicious meal before battling against Captain Sebastian and his evil crews.Sleuths Mystery DinnerUse the clues provided during your dinner and evening entertainment as you work to figure
32、out who has committed the crime! Put your sense of observation to good use, and you just might be the Sleuth who figures out whodunit! If not, youll still enjoy a great meal and entertainment to remember for years to come.21. What can you do at Medieval Times in Orlando?A. Meet the cast of the show.
33、B. Battle with Captain Sebastian.C. Enjoy the excitement of joust and fight.D. Appreciate national dinner shows in Florida.22. Who might be interested in the Sleuths Mystery Dinner?A. Those fond of providing clues.B. Those eager to commit crimes.C. Those interested in taking pictures.D. Those good a
34、t observing and reasoning.23. What is the main purpose of the text?A. To advertise for a dinner show.B. To introduce dinner shows in Orlando.C. To attract more adventurers to Florida.D. To introduce an entertainment TV program.【答案】21. C 22. D 23. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了奥兰多拥有数个举世闻名的晚餐表演,它的美食种类和整个佛罗里达州的一
35、样丰富,总有适合所有人口味的晚餐表演,这里是家庭娱乐的天堂。【21题详解】细节理解题。根据Pirates Dinner Adventure in Orlando部分的“From the fierce joust (竞技) to the intense hand-to-hand fight, this show will bring the excitement of medieval times to life as you dine on a delicious feast fit for a king!”可知,从激烈的竞技到激烈的肉搏战,当你品尝美味的国王盛宴时,本节目将带给你中世纪的刺激
36、!由此可知,你可以在这个节目中享受激烈的竞技和和搏斗带来的乐趣。故选C。【22题详解】细节理解题。根据Sleuths Mystery Dinner部分的“Use the clues provided during your dinner and evening entertainment as you work to figure out who has committed the crime! Put your sense of observation to good use, and you just might be the Sleuth who figures out whodunit
37、! ”可知,利用晚餐和晚上娱乐期间该活动提供的线索来找出是谁犯了罪!充分利用你的观察力,你可能就是破解悬疑情况的侦探。即那些善于观察和推理的人可能会对Sleuths Mystery Dinner(侦探的神秘晚餐)感兴趣。故选D。【23题详解】推理判断题。根据第一段的“As a heaven for family entertainment, Orlando is home to several nationally recognized dinner shows. With a variety as wide as the whole Florida, there is always a di
38、nner show suited for all tastes.”可知,作为家庭娱乐的天堂,奥兰多拥有数个举世闻名的晚餐表演。它的美食种类和整个佛罗里达州的一样丰富,总有适合所有人口味的晚餐表演。下文分别介绍了四个晚餐表演的具体情况。由此可知,本文的主要目的是介绍奥兰多的晚餐表演。故选B。BBeing deaf in a hearing world can lead to painful feelings of isolation (孤独).Waitress Kelsey recently shared an experience on a social media sharing site
39、that quickly zoomed (陡直上升) to the top of the “ front page of the Internet”. In her brief post, Kelsey explained that she waits tables at a bar during the evenings, and one night she noticed a deaf man sitting alone in her section (区域).When Kelsey isnt working at the bar she makes a good hourly pay d
40、oing sign language interpretation (翻译), so she sensed an opportunity to use her skill to make this customer feel a little less alone in the world. She approached his table and began chatting with him in sign language.When the table next to his noticed their silent conversation they asked Kelsey how
41、long shed been signing. They had a brief conversation about her goal of becoming certified (合格的) to interpret sign language in a medical or mental health setting.She didnt think much about the whole exchange until the customers had left the restaurant and she was tidying up the tables. There, on the
42、 table of the customers whod seen her American sign language conversation with the deaf man, was a handwritten note on the receipt.“Thank you for what you do; it absolutely matters!” the note said. “Good luck with finishing your degree!” Not only that, but theyd left her a $100 tip.Kelsey was moved
43、by the kind note, especially because she wasnt doing anything out of the ordinary. To her, she was just conversing with someone in a language that only they understood. Yet to the deaf man and the people seated next to him shed bridged a gap and helped someone who probably feels lonely a lot of the
44、time.Kelsey shared the note on the Internet to spread more love and light in the world.24. What do we know about Kelseys work at the bar?A. It is her part-time job.B. It goes beyond her ability.C. It requires her to work all day long.D. It offers her a chance to learn sign language.25. What can we i
45、nfer about the deaf man?A. He left Kelsey $100 as a tip.B. He could use sign language.C. He found it hard to communicate with Kelsey.D. He was a friend of the customers at the next table.26. What did the people at the table next to the deaf man think of Kelsey?A. She is wasting time working as a wai
46、tress.B. She needs to study further for a degree.C. She should use the Internet as a tool.D. She is so kind to serve those in need.27. What lesson can we learn from Kelseys experience?A. Practice makes perfect.B. It is never too late to learn.C. Kindness is repaid with kindness.D. When in Rome, do a
47、s Romans do.【答案】24. A 25. B 26. D 27. C【解析】本文是记叙文。文章讲述了手语翻译 Kelsey在酒吧兼职,用手语跟耳聋顾客交流时感动了邻桌顾客而为其留下100美元小费的故事。【24题详解】细节理解题。根据第二段中In her brief post, Kelsey explained that she waits tables at a bar during the evenings, and one night she noticed a deaf man sitting alone in her section.(在她简短的帖子中,Kelsey解释说她晚
48、上在酒吧里当服务员,一天晚上她注意到一个耳聋顾客独自坐在她的区域)及第三段中When Kelsey isnt working at the bar she makes a good hourly pay doing sign language interpretation, so she sensed an opportunity to use her skill to make this customer feel a little less alone in the world.(当Kelsey不在酒吧工作的时候,她通过做手语翻译获得了不错的时薪,所以她觉得有机会利用她的技能让这位顾客在这
49、个世界上感到不那么孤独)可知,这份酒吧工作是Kelsey的兼职工作。故选A。【25题详解】推理判断题。根据第三段中She approached his table and began chatting with him in sign language.可知,她走近他的桌子,开始用手语和他聊天。由此可推知,那位耳聋顾客也会手语。故选B。【26题详解】细节理解题。根据第五段中“Thank you for what you do; it absolutely matters!” the note said.可知,“谢谢你所做的一切,这绝对重要!”字条上写着。由此可知,这桌客人认为Kelsey为有需
50、要的人提供服务,很善良。故选D。【27题详解】推理判断题。 根据倒数第三段中Not only that, but theyd left her a $100 tip.可知,不仅如此,他们还给了她100美元小费。结合上文,Kelsey 与耳聋客人手语交流,邻桌客人为其留下100美元小费,说明了好心有好报的道理。故选C。CIts late in the evening, time to close the book and turn off the computer. Youre done for the day. What you may not realize, however, is tha
51、t the learning process actually continues in your dreams.It might sound like science fiction, but researchers are increasingly focusing on the relationship between the knowledge and skills our brains absorb during the day and the often strange imaginings they generate at night. Scientists have found
52、 that dreaming about a task weve learned improves performance in that activity (suggesting that theres some truth to the popular idea that were “getting” a foreign language once we begin dreaming in it). Whats more, dreaming may be an essential part of understanding, organizing and retaining what we
53、 learn.While we sleep, research indicates, the brain replays the patterns of activity it experienced during waking hours, allowing us to enter what one psychologist calls a neural (神经的) virtual reality. A vivid example of such replay can be seen in a video researchers made recently about sleep disor
54、ders. They taught a series of dance moves to patients suffering from sleepwalking and related conditions. They then videotaped the subjects as they slept. Lying in bed, eyes closed, one female patient on the tape performs the dance moves she learned earlier.This shows that while our bodies are at re
55、st, our brains are drawing whats important from the information and events weve recently encountered, then integrating that material into the vast store of what we already know. In a 2010 study, researchers reported that college students who dreamed about a computer maze (迷宫) task they had learned s
56、howed a 10-fold improvement in their ability to find their way through the maze compared with participants who did not dream about the task.That studys chief researcher Herbert Smith suggested that studying right before bedtime or taking a nap following a study session in the afternoon might increas
57、e the probability of dreaming about the material. Think about that as you go to sleep tonight.28. What happens when one enters a dream state?A. The body continues to act as if the sleeper were awake.B. The neural activity of the brain will become intensified.C. The brain once again experiences the l
58、earning activities of the day.D. The brain behaves as if it were playing a virtual reality video game.29. What does the brain do while we are sleeping?A. It replaces old information with new material.B. It processes and absorbs newly acquired information.C. It regroups information and places it in d
59、ifferent files.D. It systematizes all the information collected during the day.30. How can learning be enhanced according to Herbert Smith?A. Staying up late before finally going to bed.B. Having a period of sleep right after studying.C. Having a dream about anything you are interested in.D. Thinkin
60、g about the chances of dreaming about the material.31. What is the research discussed in the passage mainly about?A. How study affects peoples dreams.B. Why people learn more after sleeping.C. What time students should study and sleep.D. How dreaming may lead to improved learning outcomes.【答案】28. C
61、29. B 30. B 31. D【解析】本文是一篇说明文。“日有所思,夜有所梦”能让你学习更好。本文通过讲述一项研究阐述了做梦如何让你的学习效果得到提高。【28题详解】细节理解题。根据第三段第一句“While we sleep, research indicates, the brain replays the patterns of activity it experienced during waking hours, allowing us to enter what one psychologist calls a neural (神经的) virtual reality.(研究表明
62、,当我们睡觉的时候,大脑会回放它在清醒时间所经历的活动模式,让我们进入一位心理学家所说的神经虚拟现实)”,句子中的“the brain replays the patterns of activity it experienced during waking hours(大脑会重复它在清醒时所经历的活动模式)”,与D选项“大脑再次经历白天的学习活动”为这句话的同义转述,因此可知,当一个人进入梦境状态时,大脑再次经历白天的学习活动。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第四段第一句“This shows that while our bodies are at rest, our brains
63、are drawing whats important from the information and events weve recently encountered, then integrating that material into the vast store of what we already know.(这表明,当我们的身体处于静止状态时,我们的大脑正在从我们最近遇到的信息和事件中提取重要的东西,并且把这些信息存入我们已有的记忆库中)”,B选项中的process是extract的同义替换,absorb是integrate的同义替换。因此当我们在睡觉时,大脑在处理并吸收新习得
64、的数据信息。故选B。【30题详解】推理判断题。根据第二段的“Scientists have found that dreaming about a task weve learned improves performance in that activity (suggesting that theres some truth to the popular idea that were “getting” a foreign language once we begin dreaming in it). (科学家发现,如果梦到所学习的任务,那么在任务活动中的表现会更好。表明这种流行的观点有一些
65、道理,即一旦我们开始做梦梦到英语,我们就会学会一门外语)”以及最后一段的“That studys chief researcher Herbert Smith suggested that studying right before bedtime or taking a nap following a study session in the afternoon might increase the probability of dreaming about the material.(这项研究的首席研究员赫伯特史密斯建议,在睡觉前学习或在下午的研究会议后打个盹可能会增加梦到这种材料的可能性
66、)”可推断,Herbert Smiths建议在学习之后有一段时间的睡眠,有助于加强学习效果。故选B。【31题详解】主旨大意题。根据第二段的“Scientists have found that dreaming about a task weve learned improves performance in that activity (suggesting that theres some truth to the popular idea that were “getting” a foreign language once we begin dreaming in it). Whats
67、 more, dreaming may be an essential part of understanding, organizing and retaining what we learn.(科学家发现,如果梦到所学习的任务,那么在任务活动中的表现会更好。暗示着这种流行的观点有一些道理,即一旦我们开始做梦梦到英语,我们就会学会一门外语。更重要的是,梦想可能是理解、组织和保留我们所学到的东西的重要组成部分)”以及下文对这个观点的解释说明可推断,文章主要介绍了做梦如何导致学习结果的提高。故选D。DMarket traders and street vendors (小贩) are makin
68、g a comeback across China, and this time they find themselves equipped with a new set of digital skills essential to directing the vast consumer market. To make mom-and-pop retail stands active, the countrys leading e-commerce platforms are lending a helping hand, offering a series of services from
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-567206.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
医学考试-眼科学主治医师-眼外伤(六).pdf
