分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型2022-2023学年上学期高一年级英语第一次月考-2022-2023学年高一英语必修第一册单元重难点易错题精练(人教版2019).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:633753
  • 上传时间:2025-12-12
  • 格式:DOCX
  • 页数:18
  • 大小:149.59KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022 2023 学年 上学 一年级 英语 第一次 月考 必修 一册 单元 难点 易错题 精练 人教版 2019
    资源描述:

    1、2022-2023学年上学期高一年级英语第一次月考(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答第卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3回答第卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共30分,略)第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四

    2、个选项中选出最佳选项。AA lot of your childhood was probably spent in an ordinary classroom with old desks and chairs. Thats because you went to an average school. So whether you loved your school or wished you went to one of the following now, youll never think of schooling the same way again.Train Platforms a

    3、s School RoomsNow, most children have to take a bus or train to school. However, they dont usually stop on the platform and learn maths. In Orissa, India, in order to try to lower the chances of children quitting school, one woman decided that she would bring the school to the kids and it certainly

    4、worked!Floating SchoolEach year in summer, the rivers in Bangladesh flood. And kids are left without a way to school. However, one clever town decided to have lessons on 100 boats instead as well as health care centre and homes. With the internet access, computers and a library its a pretty high tec

    5、h school!Elf SchoolIn Iceland there are a lot of stories about elves. According to the school there are different types of elves that have a variety of uses. The school generally trains people in the practice of elves in the hope they can somehow help the government. The Icelandic police have been k

    6、nown to ask for an elfs help when meeting trouble.Real Life Clown SchoolThe Ringling Brothers set up a number of courses and schools around the United States to teach the students the art of clowning around. Imagine wearing a bright red nose while kids are laughing around you for a balloon animal.1W

    7、ho was Train Platform School built for?AThe students willing to learn the art of clowningBThe students who cannot pay their high education.CThe children who cannot catch the train to school.DThe young children who are forced to quit school.2Which school only exists during one particular time of the

    8、year?AElf School.BThe Floating School.CReal Life Clown School.DThe Train Platform School.3What is special about Real Life Clown School?AThe students can have classes on trains.BThe school trains people to help society.CThe students use computers and a library.DThe students learn to entertain childre

    9、n.BLast summer holiday, Aunt Emily took us to a safari park (野生动物园), not far from Liverpool.I was very happy to go as I had never been to a safari park before. Its a very interesting park, full of wild animals running freely.When we got there, we bought our tickets and drove into the park. We were v

    10、ery excited at the thought of going to see the lions. But to get to the lions place we had to go through the monkeys land first. And that was an unforgettable experience because they climbed all over the car, ate apples and bananas, and threw all kinds of things at us. They seemed very unfriendly.An

    11、yway, we went on our way to the lions place where we had to lock ourselves in the car as we knew lions could be dangerous. A lion came up very close to us. Then it was on the bonnet (车盖). It looked calm but we felt terrified. Aunt Emily, who isnt very brave, started to call for help. The kids starte

    12、d crying. Only my brother, George, stayed cool. I sounded the horn (喇叭) but nobody heard us.In the end a guard arrived in his car, and the lion just got off our car and started smelling the guards hand as if nothing was the matter.4Which animal did the author want to see the most?AThe lions.BThe ele

    13、phants.CThe monkeys.DAll of them.5Why did they lock themselves in the car?ABecause the monkeys might steal things.BBecause they were afraid of being robbed.CBecause the lions might be dangerous.DBecause something was wrong with the car.6What does the underlined word “terrified” in Paragraph 4 probab

    14、ly mean?AExcited.BBored.CInterestedDScared7Who stayed calm among the visitors when they met the lion?AAunt Emily.BGeorge.CThe guard.DThe author.CA study of English learning problems was carried out among a total of 106 foreign students. It shows that most students considered understanding spoken Eng

    15、lish to be their biggest problem on arrival. This was followed by speaking. Writing increased as a problem as students discovered difficulties in writing papers that they were now expected to hand in. Reading remained as a significant (显著的) problem. The information gained helped us in determining wh

    16、ere special attention should be paid in our course. Although many students have chosen to join the course with a reasonable motivation (动机), we considered it important to note what seemed to encourage interest. Nearly all the students have experienced some kind of grammar-based English teaching in t

    17、heir own country. To use the same method would be self-defeating because it might reduce motivation, especially if it has failed in the past. Therefore a different method may help because it is different. Variety of activity was also seen as a way of maintaining (保持) or increasing motivation. Severa

    18、l years ago we had one timetable that operated throughout, but we soon found that both the students and the teachers lost interest by about halfway through the ten weeks. This led us to a major re-think, so finally we brought it into line with (跟一致) the expressed language needs of the students.8Acco

    19、rding to the study, what did most students considered to be their biggest problem?AUnderstanding spoken English.BWriting papers.CReading articles.DListening to tapes.9Writing became a bigger problem when foreign students _.Abecame better at speakingBhad to write their papersCbecame less interested i

    20、n readingDhad fewer problems with listening10The word “it” underlined in the last paragraph refers to“_”.Are-thinkBactivityCtimetableDmotivation11We may infer from the last two paragraphs that _.Adifferent teaching methods should be usedBgrammar-based teaching seems to be encouragingCEnglish courses

    21、 are necessary for foreign studentsDteaching content should be changed halfwayDThe men of influence in our lives are our fathers, brothers, grandfathers, uncles, and friends and they play an important role in our lives. They lead by example, teaching us how to move physically through our world, how

    22、to be strong in the face of adversity, how to be wise, and how to provide for ourselves and our families.My dad taught me how to have natural fun, playing baseball in the middle of the street, in his stocking feet. Today my dad continues to influence me in positive ways. He has faced a challenging h

    23、ealth problem over the past few months and has carried on with his life in much the same way as he did before his illness, going about his daily business a bit slower and needing to take more rests but still living his life the way he wishes to.My grandfather taught me the value of being trusted. My

    24、 father-in-law influenced my life in a different way. He was quiet, loyal, loving and a man of power. When he spoke, I listened, as he did not speak unless he had something to say.My loving husband has encouraged me to be strong and independent, to think for myself, and not to look to him for permis

    25、sion. My husband has also taught me to adapt with him to the ever-changing reality of his journey with illness, and he has met each one with courage and dignity (自尊). I have learned much from the men who have had an influence on my life. For all that I have learned and for the role they played and c

    26、ontinue to play in my life I am forever thankful.I would like to wish all the men of the world a Happy Fathers Day. You make a difference to the men, women, and children who meet you every day. No matter what your role is, you are a man of influence.12Which has the closest meaning to the underlined

    27、word “adversity” in paragraph 1?AChange.BDifficulty.CHappiness.DDevelopment.13What can be learned about the authors father?AHis life has completely changed.BHis business develops slowly.CHe needs to rest most of the day.DSomething is wrong with his body.14Who encouraged the author to earn the trust

    28、of others?AHer brother.BHer husband.CHer grandfather.DHer father-in-law.15What did the text mainly talk about?AThe influence of men.BThe advantages of men.CHoliday greetings.DWomens source of support.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to get out of bad habitsMost

    29、of us have one or a few bad habits that wed like to get out of. _16_ I have a few suggestions that have helped me and people around me. Here are some tips that can help you finally get out of that bad habit._17_ If you tell people around you that you will stop smoking or start to exercise three time

    30、s a week, then they will check up on you. And you will feel you have to keep your promise because it is let out into the world.Avoid temptations (诱惑). _18_ Places where you are likely to spend too much money. Things in your cupboard that will not help you to get healthier and you should not have at

    31、home at all. And people that drag (拉) you down and back into your old ways._19_ It may seem like a good idea to change your life all at once. In our daily life, stress and lack (缺乏) of energy usually lead to failure. Dont try to be Superman or Wonder Woman. Take it easy and break one habit at a time

    32、. _20_ You will probably not succeed the first time you do it. You fail and you make mistakes when you make changes and try new things. Thats just life and nothing to feel bad about. What you should do next is try again.ATell your friends and family.BKnow what usually gets you into bad habits.CSee y

    33、our future in your mind.DThe reason why we need to make good habits.EBut how do you do it?FDont break more than one habit at a time.GIf at first you dont succeed, please try again.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The girl Guo Yujie got a perfect gift

    34、 on Saturday a gold medal of Beijing 2022 Paralympic Winter Games. The teenager, who turned 18 on March 16, sped to the _21_ in the womens sprint standing event (短距离站姿比赛) to claim the first-ever Winter Paralympic gold medal for a Chinese woman on _22_. She hoped to tell the young people with disabil

    35、ities that they should keep _23_.Guo was born in Shangyi county, Zhangjiakou, with _24_ on her left hand. She first tried _25_ when she was 11. “I was happy when I was skiing,” Guo said. She then _26_ to become a cross-country skier and biathlete. Her decision was also _27_ by her family.In biathlon

    36、 (冬季两项), Guo _28_ her lack of stamina (耐力) in skiing with accuracy and speed in the shooting part. “I just _29_ the quick change between high-speed racing and controlling my breathing for _30_. I hope more young people with disability can find their _31_ in snow sports. Actually, disabled people are

    37、 not _32_ at anything. We can take part in the Winter Paralympics and become _33_. People shouldnt look down on themselves just because of their disabilities,” Guo said.Guos _34_ is the result of five years of hard training. She said that her parents, relatives, and friends watched her compete live

    38、on TV. “They are all very proud of me. _35_, I have lived up to their expectations.”21Arest areaBturning pointCrescue centerDfinish line22AtrackBsnowCfootDwater23AwritingBsingingCfightingDsmiling24AtoolsBawardsCdisabilitiesDfingers25ArunningBresearchingCreportingDskiing26AfailedBdecidedCcontinuedDhe

    39、sitated27AsupportedBignoredCtestedDrefused28Agives upBpicks upClooks up toDmakes up for29AloveBhideCcontrolDremove30AgrowingBansweringCshootingDrelaxing31AinterestBinformationCviewsDfaults32AangryBcrazyCskillfulDbad33AtargetsBchampionsCtrainersDpartners34AgoldBgoalChopeDbase35AUsuallyBFinallyCUnluck

    40、ilyDSuddenly第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Li Daiyu and her cousin Liu Qian were on a trip to Canada _36_ (visit) their cousins on the Atlantic coast. Rather than take the aeroplane all the way, they decided to take the train from west to east across Canada. The thought _3

    41、7_ they could cross the whole continent was exciting.Canada is the second _38_ (big) country in the world. People say Vancouver is Canadas most beautiful city _39_ (surround) by mountains and the Pacific Ocean. On the coast north of Vancouver, it is _40_ wet there that the trees are extremely tall.A

    42、fter boarding the train, the cousins settled down in _41_ (they) seats. They knew cowboys from all over the world _42_ (compete) in the Stampede. Many cowboys had a gift for riding wild _43_ (horse). They also learned that most Canadians lived _44_ a few hundred kilometers of the USA border and that

    43、 Canadas population was only _45_ (slight) over thirty million.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)46假设你是高一学生李华,你的表弟张伟今年将要上高中。请你给他写一封邮件,从以下两个方面提出建议。 1. 学习方面; 2. 课余生活方面。 注意:1. 词数80左右; 2. 可适当增加细节,以使行文连贯; 3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。 Dear Zhang Wei, Im glad to know that you are going to be a senior high school student

    44、 this September. _ Yours, Li Hua第二节(满分25分)47阅读下面短文,根据其内容和所给段落的开头语续写一段,使之构成一篇完整的短文。I found that Minnie had been unhappy ever since her family moved away from Hartford, but I was never quite sure how to approach her about it.From the time she was a child. she was abnormally quiet; she would rarely spe

    45、ak unless she was spoken to, and even then her response would be very little. Despite her soft-spoken nature. she showed a great interest in art-particularly painting. Whatever she lacked in words, she made up with the paintbrush, and so it was through her paintings that I first noticed something wa

    46、s wrong. When she painted an animal, it would be the pigeons(鸽子)flying in Hanford Park; or, when she painted a person, it would be the partner she played badminton with at the Hartford playground. Whether intentionally or not, he sowed in her paintings what she hesitated to put into words.Being her

    47、elder cousin, I was eager to make her move to the big city as smooth as possible. Hartford was a small country town.so Minnie had grown up alongside familiar faces who were used to her timidity(羞怯). But in the city everyone was a stranger, which made it a challenge for her to communicate with others

    48、.This problem was more obvious with her changing schools. Whats more, she was under some pressure to improve her grades. Although she was a good student, her mother was very demanding of her. She always wanted Minnie to seize all the opportunities to be the best, but it was really difficult for Minn

    49、ie.On Fridays when my high school finishes early, I usually head over to the middle school to walk Minnie home. It being such a Friday, I approached the school gate expecting to find her waiting for me as usual, but she wasnt there.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The guard said he had seen Minn

    50、ie leave alone already._There she was,sitting helplessly in the waiting area of the train station._参考答案:1D2B3D【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四所特别的学校。1细节理解题。根据第二段中“In Orissa, India, in order to try to lower the chances of children quitting school, one woman decided that she would bring the school to the kids and

    51、 it certainly worked!(在印度的奥里萨邦,为了降低孩子们辍学的机会,一位妇女决定把学校带到孩子们身边,这确实奏效了!)”可知,为了减低孩子们的辍学率,一位女教育工作者建起站台学校。故选D。2细节理解题。根据第三段中“Each year in summer, the rivers in Bangladesh flood. And kids are left without a way to school.(每年夏天,孟加拉国的河流都会发洪水。孩子们没有去学校的路)”可知,水上学校只在一年中的某个特定时间存在。故选B。3细节理解题。根据第五段“The Ringling Brot

    52、hers set up a number of courses and schools around the United States to teach the students the art of clowning around. Imagine wearing a bright red nose while kids are laughing around you for a balloon animal.(林林兄弟在美国各地设立了许多课程和学校,向学生传授小丑的艺术。想象一下,你戴上一个鲜红的鼻子,孩子们为了一个气球动物而围着你笑)”可知,在Real Life Clown Schoo

    53、l中,学生们学会给孩子们带来快乐。故选D。4A5C6D7B【导语】本文是记叙文。介绍了作者和家人去年暑假去野生动物园的经历。4细节理解题。根据第三段“We were very excited at the thought of going to see the lions(一想到要去看狮子,我们就很兴奋)”可知,作者最想见到狮子,故选A。5细节理解题。根据倒数第二段“Anyway, we went on our way to the lions place where we had to lock ourselves in the car as we knew lions could be d

    54、angerous.(无论如何,我们必须把自己锁在车里去看狮子,因为狮子是很危险的)”可知,他们把自己锁在车里去看狮子,是因为狮子是很危险的动物。故选C。6词义猜测题。根据画线词所在句“It looked calm but we felt terrified.(狮子看起来很镇静,但是我们感到terrified.)”可知转折连词but连接前后意思相反的句子,即狮子看起来镇静,但是作者和家人感到很害怕,故terrified意为“害怕的”。故选D。7细节理解题。根据倒数第二段“The kids started crying. Only my brother, George, stayed cool.(

    55、孩子们开始哭了起来,只有我的哥哥乔治保持冷静)”可知,George在看到狮子时很冷静。故选B。8A9B10C11A【导语】这是一篇说明文。主要介绍了通过对106名外国学生的英语学习问题进行的研究,表明了使用不同的教学方法可能会有所帮助,因为它是不同的。多样化的活动也被视为保持或增加动力的一种方式。8细节理解题。根据第一段中“A study of English learning problems was carried out among a total of 106 foreign students. It shows that most students considered unders

    56、tanding spoken English to be their biggest problem on arrival.”(对106名外国学生的英语学习问题进行了研究。这表明,大多数学生认为理解英语口语是他们入学时最大的问题。)可知,根据这项研究,大多数学生认为他们最大的问题是理解英语口语。故选A项。9细节理解题。根据第一段中“Writing increased as a problem as students discovered difficulties in writing papers that they were now expected to hand in.”(当学生们发现他

    57、们现在要交的论文写起来有困难时,写作就成了一个问题。)可知,当外国学生必须写论文时,写作就成了一个更大的问题。故选B项。10词句猜测题。根据最后一段中“Several years ago we had one timetable that operated throughout, but we soon found that both the students and the teachers lost interest by about halfway through the ten weeks.”(几年前,我们有一个贯穿始终的时间表,但我们很快发现,学生和老师都在大约十周的中途失去了兴趣。

    58、)引出话题时间表。以及下文“This led us to a major re-think, so finally we brought it into line with the expressed language needs of the students.”(这让我们对专业进行了重新思考,最终我们将其与学生表达的语言需求相一致。)推断,最后一段下划线的it指的是时间表。故选C项。11推理判断题。根据倒数第二段中“Therefore a different method may help because it is different.”(因此,不同的方法可能会有所帮助,因为它是不同的。

    59、)以及最后一段中“Variety of activity was also seen as a way of maintaining or increasing motivation.”(多样化的活动也被视为保持或增加动力的一种方式。)推知,应该使用不同的教学方法。故选A项。12B13D14C15A【导语】本文是一篇说明文。文章主要谈论的是男人们的影响力。【详解】1.词句猜测题。根据第一段此处前面的“They lead by example, teaching us how to move physically through our world, how to be strong in th

    60、e face of adversity, how to be wise, and how to provide for ourselves and our families.(他们以身作则,教我们如何在世界上行走,如何面对adversity时坚强,如何明智,如何养活自己和家人)”可知,对我们有影响力的人以身作则,教导我们如何在现实世界中前进,如何面对困境时变得坚强,由此可推知,划线单词adversity的意思是“逆境;困境”,与difficulty是同义词。故选B。2.细节理解题。根据第二段的“He has faced a challenging health problem over the

    61、 past few months(在过去的几个月里,他面临着一个具有挑战性的健康问题)”可知,在过去的几个月里,作者的父亲面临着严峻的健康问题。故选D。3.细节理解题。根据第三段的“My grandfather taught me the value of being trusted.(我祖父教会了我被信任的价值。)”可知,作者的祖父教会了作者被他人信任的价值。故选C。4.主旨大意题。通读全文,尤其是最后一段“I would like to wish all the men of the world a Happy Fathers Day. You make a difference to t

    62、he men, women, and children who meet you every day. No matter what your role is, you are a man of influence.(我想祝全世界的男人们父亲节快乐。你对每天与你相遇的男人、女人和孩子都有着不同的影响。不管你的角色是什么,你都是有影响力的人。)”可知,文章主要谈论的是男人们的影响力:你改变了每天与你见面的男人、女人和孩子们。不管你的角色是什么,你都是有影响力的人。故选A。16E17A18B19F20G【导语】本文是一篇议论文,提出摆脱坏习惯的一些建议并说明原因。16上文“Most of us h

    63、ave one or a few bad habits that wed like to get out of. (我们多数人或多或少都会有些想要摆脱的坏习惯。)”引入了文章的话题,摆脱坏习惯,E项“但是你该怎么做呢”进行设问,下文“I have a few suggestions that have helped me and people around me.(我有一些建议,这些建议曾帮助过我和我周围的人。)”回答了前面的提问。所以E项符合题意。故选E项。17下文“If you tell people around you that you will stop smoking or sta

    64、rt to exercise three times a week, then they will check up on you. And you will feel you have to keep your promise because it is let out into the world.(如果你告诉身边的人,你想要戒烟或是一周锻炼三次,那么他们就会帮助监督你。你就会觉得你必须遵守诺言,因为你已经把它昭告天下了。)”讲的是可以通过告诉身边的人自己要戒掉某个坏习惯来摆脱,因为他们会监督你,从而让你想要为自己说过的话负责,去戒掉你的坏习惯。则设空处的内容对应的是戒掉坏习惯的第一条建议

    65、:A项“告诉你的朋友或家人”。其中下文的“tell people around you”与A项的“Tell your friends and family”对应。故选A项。18上文“Avoid temptations (诱惑).(避开诱惑。)”是戒掉坏习惯的第二条建议,B项“了解是什么让你形成了坏习惯”提出避开诱惑的做法是,了解你会受什么诱惑形成坏习惯,其中B项的“what”对应上文的“temptations”,下文“Places where you are likely to spend too much money. Things in your cupboard that will no

    66、t help you to get healthier and you should not have at home at all. And people that drag (拉) you down and back into your old ways. (比如,一些你可能会大花一笔的地方;橱柜里的东西,那种不利于健康、完全不应放家里的东西;或者是那些把你拖下水、让你变回老样子的人。)”则举出了可能让你形成坏习惯的诱惑的例子。所以B项符合题意。故选B项。19下文“It may seem like a good idea to change your life all at once. I

    67、n our daily life, stress and lack (缺乏) of energy usually lead to failure. Dont try to be Superman or Wonder Woman. Take it easy and break one habit at a time.(一下子改变你的生活似乎是个好主意。在我们的日常生活中,压力和缺乏能量通常会导致失败。不要试图成为超人或神奇女侠。放轻松,一次改掉一个习惯。)”讲的是我们很难一下子摆脱所有的坏习惯,应该按部就班,一次只摆脱一个习惯。由此可知,设空处对应的第三条戒掉坏习惯的建议是F项“不要想着一次戒掉

    68、一个以上的坏习惯”。其中下文的“It”指代F项的“break more than one habit at a time”。故选F项。20下文“You will probably not succeed the first time you do it. You fail and you make mistakes when you make changes and try new things. Thats just life and nothing to feel bad about. What you should do next is try again.(你很可能第一次并不会成功戒掉

    69、。当你做出改变,尝试新事物的时候,你会失败,犯错。生活就是这样的,你不必觉得这样很不好。你应该做的就是继续尝试。)”讲的是人们尝试戒掉坏习惯的时候,往往不会一次就能成功,但这是正常的,应该继续尝试戒掉。由此可知,设空处的内容应为G项“如果一开始你没有成功,请再试一次”,下文是对G项这一观点的解释。所以G项符合题意。故选G项。21D22B23C24C25D26B27A28D29A30C31A32D33B34A35B【导语】本文是一篇新闻报道。3月16日北京冬季残奥会,郭玉洁在女子站姿滑雪比赛中,为中国女子赢得了第一枚冬季残奥会滑雪方面的金牌。她想告诉那些身患残疾的人不要贬低自己,要保持奋斗。21

    70、考查名词短语辨析。句意:这位18岁的少年于3月16日冲向终点线,在女子短距离站姿比赛中,为中国女子赢得了第一枚冬季残奥会冰雪运动方面的金牌。A. rest area休息区;B. turning point转折点;C. rescue center救援中心;D. finish line终点线。根据后半句“to claim the first-ever Winter Paralympic gold medal for a Chinese woman on 2 .”可知,能赢得金牌,必定第一个冲过了“终点线(finish line)”。故选D项。22考查名词词义辨析。句意:这位18岁的少年于3月16日

    71、冲向终点线,在女子短距离站姿比赛中,为中国女子赢得了第一枚冬季残奥会雪上运动方面的金牌。A. track轨道;B. snow雪;C. foot脚;D. water水。根据本句中的“in the womens sprint standing event (短距离站姿比赛)”,以及第二段中“I was happy when I was skiing,Guo said. (“我滑雪时很开心,”郭说。)”可知,郭玉洁进行的是短距离站姿的越野滑雪比赛,因此她为中国女子赢得了是第一枚冬季残奥会“滑雪(snow)”方面的金牌。故选B项。23考查动词词义辨析。句意:她希望告诉残疾青年,他们应该继续奋斗。A.

    72、writing写作;B. singing唱歌;C. fighting战斗,努力奋斗;D. smiling微笑。根据第三段最后一句“People shouldnt look down on themselves just because of their disabilities, Guo said. (郭说,人们不应该因为自己的残疾而看不起自己。)”可知,她希望她的成功能够鼓舞那些残疾人士跟她一样去“奋斗(fighting)”,不要低估了自己。故选C项。24考查名词词义辨析。句意:郭雨洁出生在张家口尚义县,左手残疾。A. tools工具;B. awards奖项;C. disabilities残

    73、疾;D. fingers手指。根据上文“She hoped to tell the young people with disabilities that they should keep 3 . (她希望告诉残疾青年,他们应该继续战斗。)”可知,她用自己尽管有残疾,但依旧能夺金的实例来鼓舞那些和她一样的残疾人,因此可知她左手残疾。故选C项。25考查动词词义辨析。句意:她11岁时第一次尝试滑雪。A. running跑步;B. researching研究;C. reporting报告;D. skiing滑雪。根据下一句“I was happy when I was skiing, Guo sai

    74、d. (郭说:“我滑雪的时候很开心”。)”可知,此处skiing为复现词,她从11岁开始学滑雪。故选D项。26考查动词词义辨析。句意:然后她决定成为一名越野滑雪者和冬季两项运动员。A. failed失败;B. decided决定;C. continued继续;D. hesitated犹豫不决。根据后一句“Her decision was also 7 by her family. (她的决定也得到了家人的支持。)”,此句的decision为同根复现词,可知,她“决定(decided)”成为滑雪和冬季滑雪两项运动员,并且这个决定获得了家人的支持。故选B项。27考查动词词义辨析。句意:她的决定也得

    75、到了家人的支持。A. supported支持;B. ignored忽略;C. tested测试;D. refused拒绝。根据文章最后一句“She said that her parents, relatives, and friends watched her compete live on TV. They are all very proud of me. 15 , I have lived up to their expectations. (她的父母、亲戚和朋友都在电视上观看了她的比赛直播。她说,“他们都为我感到骄傲。最终,我没有辜负大家的期望”。)”可知,坐在电视机前的家人对她的表

    76、现有期待,说明一开始他们就有“支持(supported)”她做的决定。故选A项。28考查动词短语辨析。句意:在冬季两项比赛中,郭在射击环节以精准和速度弥补了她滑雪耐力的不足。A. gives up放弃;B. picks up捡起;C. looks up to仰望;D. makes up for弥补。根据下文“I just 9 the quick change between high-speed racing and controlling my breathing for 10 . (我只是喜欢在高速比赛和射击时控制呼吸之间的快速变化。)”可知,她尽管滑雪缺乏耐力,但是她能够在射击方面用精准

    77、度和速度来“弥补(makes up for)”这一弱点,依旧夺得金牌。故选D项。29考查动词词义辨析。句意:我只是喜欢在高速比赛和射击时控制呼吸之间的快速变化。A. love爱;B. hide隐藏;C. control控制;D. remove删除。根据上文“I was happy when I was skiing, Guo said. She then 6 to become a cross-country skier and biathlete. (我滑雪的时候很开心,郭说。然后她决定成为一名越野滑雪者和冬季两项运动员。)”以及“In biathlon (冬季两项), Guo 8 her

    78、lack of stamina (耐力) in skiing with accuracy and speed in the shooting part. (在冬季两项比赛中,郭在射击环节以精准和速度弥补了她滑雪耐力的不足。)”可知,郭喜欢滑雪运动的速度,而射击方面她能精准快速射击,可见她很“喜欢(love)”在两项运动之间做快速转换。故选A项。30考查动词词义辨析。句意:我只是喜欢在高速比赛和射击时控制呼吸之间的快速变化。A. growing成长;B. answering回答;C. shooting射击;D. relaxing放松。根据“In biathlon (冬季两项), Guo 8 he

    79、r lack of stamina (耐力) in skiing with accuracy and speed in the shooting part. (在冬季两项比赛中,郭在射击环节以精准和速度弥补了她滑雪耐力的不足。)”可知,她要用她的射击方面的优势弥补滑雪方面的弱势,因此,需要调整呼吸为“射击(shooting)”做准备。故选C项。31考查名词词义辨析。句意:我希望更多年轻的残疾人士能对雪上运动感兴趣。A. interest兴趣;B. information信息;C. views观点;D. faults错误。根据后文“Actually, disabled people are no

    80、t 12 at anything. We can take part in the Winter Paralympics and become 13 . (事实上,残障人士在任何方面都不差。我们可以参加冬季残奥会,成为冠军。)”可知,她在鼓励其他残疾人士也可以像她一样参加冬季残奥会,也能通过奋斗努力获得冠军,因此,她希望更多的年轻残疾人能找到他们在雪上运动方面的“兴趣(interest)”。故选A项。32考查形容词词义辨析。句意:事实上,残障人士在任何方面都不差。A. angry生气的;B. crazy疯狂的;C. skillful熟练的;D. bad差的。根据后文“We can take p

    81、art in the Winter Paralympics and become 13 . (我们可以参加冬季残奥会,成为冠军。)”可知,她认为残疾人士一样在雪上运动获得成就,一样获得冠军,他们在任何方面都不差。故选D项。33考查名词词义辨析。句意:我们可以参加冬残奥会,成为冠军。A. targets目标;B. champions冠军;C. trainers教练员;D. partners搭档。根据上文“The teenager, who turned 18 on March 16, sped to the1in the womens sprint standing event (短距离站姿比赛

    82、) to claim the first-ever Winter Paralympic gold medal for a Chinese woman on2 . (这位18岁的少年于3月16日冲向终点线,在女子短距离站姿滑雪比赛中,为中国女子赢得了第一枚冬季残奥会雪上运动方面的金牌。)”可知,残疾人运动员郭雨洁以自己为例,说明残疾人也能夺得奖牌,得“冠军(champions)”。故选B项。34考查名词词义辨析。句意:郭的金牌是她5年努力训练的结果。A. gold金牌;B. goal目标;C. hope希望;D. base基础。根据第一段第一句“The girl Guo Yujie got a

    83、perfect gift on Saturdaya gold medal of Beijing 2022 Paralympic Winter Games. (女孩郭雨洁在周六得到了一份完美的礼物北京2022年冬残奥会金牌。)”可知,她通过5年的刻苦训练斩获“金牌(gold)”。故选A项。35考查副词词义辨析。句意:最终,我没有辜负大家的期望。A. Usually通常;B. Finally最后,总算;C. Unluckily不幸的是;D. Suddenly突然。根据前文“Her decision was also 7 by her family. (她的决定也得到了家人的支持。)”,“Guos

    84、14 is the result of five years of hard training. (郭的金牌是她5年努力训练的结果。)”,以及“She said that her parents, relatives, and friends watched her compete live on TV. They are all very proud of me, (她说,她的父母、亲戚和朋友都在电视上观看了她的比赛直播。“他们都为我感到骄傲”)”可知,五年前,家人就开始支持郭玉洁,五年后,她“最后(Finally)”得到了奖牌,没有辜负大家的支持和期望。故选B项。36to visit37t

    85、hat38biggest39surrounded40so41their42competed43horses44within45sightly【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了李戴宇和刘倩乘坐火车去加拿大旅行。36考查非谓语动词。句意:李戴宇和她的表姐刘倩去加拿大看他们在大西洋海岸的表姐。结合句意和句子结构,此处不定式作目的状语。故填to visit。37考查同位语从句的引导词。句意:一想到他们能穿越整个大陆,就激动人心。分析可知,空处引导同位语从句对名词thought进行补充说明,从句成分和意义都完整,用只起连接作用的that。故填that。38考查形容词最高级。句意:加拿大是世界上第二大国家

    86、。根据the second可知此处要用形容词的最高级。故填largest。39考查非谓语动词。句意:人们说温哥华是加拿大最美丽的城市,四面环山,环太平洋。分析句子可知,宾语从句已有谓语 is且空前无连接词,可知此处要用非谓语动词,city与surround之间是被动关系,可知此处要用过去分词。故填surrounded。40考查副词。句意:那里很潮湿,以至于树长得特别高。sothat“如此以至于”,so是副词,用来修饰形容词wet,that引导结果状语从句。故填so。41考查代词。句意:上了火车后,这对表亲在座位上坐了下来。修饰名词seats应用形容词性物主代词their。故填their。42考

    87、查时态。句意:他们认识了来自世界各地来参加Stampede的比赛的牛仔。分析可知,knew后是省略连词that的宾语从句,空处为宾语从句的谓语动词,根据上文They knew可知为一般过去时。故填competed。43考查名词的数。句意:许多牛仔有骑野马的天赋。horse为可数名词,前文没有冠词,应用复数形式。故填horses。44考查介词。句意:他们还了解到,大多数加拿大人住在离美国边境几百公里的范围内,而加拿大的人口只有3000多万。后跟名词作宾语,表示“在之内”应用介词within。故填within。45考查副词。句意:他们还了解到,大多数加拿大人住在离美国边境几百公里的范围内,而加拿大

    88、的人口只有3000多万。修饰后文介词短语应用副词sightly。故填sightly。46Dear Zhang Wei,Im glad to know that you are going to be a senior high school student this September. As your cousin and also a Senior One student, Id like to give you some suggestions.On one hand, high school life is full of challenges. Making good use of

    89、your time will be of great benefit to efficient study. It is also helpful to preview your lessons before class and take notes in class. On the other hand, high school life can be very colorful as well. I suggest that you should participate in some meaningful activities, such as sports and voluntary

    90、work to develop yourself. The coming three years will be the most beautiful time in your life. I believe that with your efforts, youll make it fruitful and wonderful.Yours,Li Hua【导语】这是一篇应用文。要求考生给即将上高中的表弟张伟写信,信的主要内容是给他在学习方面和课余生活方面提一些建议。【详解】1.词汇积累高兴的:glad pleased建议:suggestions advice充满:be full of be f

    91、illed with参加:participate in take part in2.句式拓展同义句转化原句:It is also helpful to preview your lessons before class and take notes in class.拓展句:To preview your lessons before class and take notes in class is also helpful.【点睛】【高分句型1】Im glad to know that you are going to be a senior high school student this

    92、 September.(运用了that引导的宾语从句)【高分句型2】Making good use of your time will be of great benefit to efficient study.(运用了动名词短语作主语)47One possible version:The security guard said he had seen Minnie leave alone already. Immediately I called her mother, only to find she wasnt home. Anxious and worried, I took the

    93、 usual path home, asking passers-by whether they had seen such a girl. But she was nowhere to be found. I was burning with anxiety. Standing by the roadside, I was at a loss what to do when her paintings of Hartford came to my mind. A ray of hope rose in my heart. Without hesitation, I rushed to the

    94、 train station.There she was, sitting helplessly in the waiting area of the train station. I hurried to her, but all my questions went unanswered. Then I took my notebook and drew a sad face with a question mark. Slowly, she picked it up and drew a girl and a house-her Hartford home. Seeing that, I

    95、gave her a hug, saying “Its never easy to start a new life, but we are all here with you.” She nodded in relief. Hand in hand, we headed home.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了一个叫做Minnie孩子性格内向,不善言谈,但她喜欢通过绘画来表达。但Minnie一家从Hartford搬到大城市后非常不适应陌生的环境,面临巨大的压力和妈妈的严格要求她总是闷闷不乐。作为Minnie的堂兄,作者一致不知道如何和她谈这件事,但是每周五作者都会陪Minnie一起回家

    96、。但是这周五,作者发现Minnie没有像往常一样在门口等他。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“门卫说他看见Minnie已经独自离开了。”可知,第一段可描写作者寻找Minnie的过程,并根据平时两人相处的细节猜测Minnie最有可能去的地方。由第二段首句内容“她就在那儿,在火车站候车室无助地坐着。”可知,第二段可描写作者询问她为什么会在火车站,并开导她劝她回家。2.续写线索:寻找担忧找到询问出走原因开导如释重负回家3.词汇激活行为类:寻找:find/look for/search for匆匆赶到:hurry to/rush to/dash to拥抱:give sb. a hug/embra

    97、ce sb.情绪类:担忧:worried/anxious/burn with anxiety/concerned如释重负:in relief/relieved【点睛】高分句型1. Anxious and worried, I took the usual path home, asking passers-by whether they had seen such a girl. (运用了Anxious and worried形容词做状语和现在分词短语做状语)高分句型2. Standing by the roadside, I was at a loss what to do when her paintings of Hartford came to my mind.(运用了现在分词短语做状语和由when引导的时间状语从句。)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022-2023学年上学期高一年级英语第一次月考-2022-2023学年高一英语必修第一册单元重难点易错题精练(人教版2019).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-633753.html
    相关资源 更多
  • 上海版九年级化学第三章第三节中档难度提升题(word有答案).docx上海版九年级化学第三章第三节中档难度提升题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第三章第一节难度偏大尖子生题(word有答案).docx上海版九年级化学第三章第一节难度偏大尖子生题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第三章第一节中档难度提升题(word有答案).docx上海版九年级化学第三章第一节中档难度提升题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第四节难度偏大尖子生题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第四节难度偏大尖子生题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第四节中档难度提升题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第四节中档难度提升题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第三节难度偏大尖子生题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第三节难度偏大尖子生题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第三节基础题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第三节基础题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第三节中档难度提升题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第三节中档难度提升题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第一节难度偏大尖子生题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第一节难度偏大尖子生题(word有答案).docx
  • 上海版九年级化学第一章第一节中档难度提升题(word有答案).docx上海版九年级化学第一章第一节中档难度提升题(word有答案).docx
  • 上海版九年级上册《2.2氧气》测试(含答案).docx上海版九年级上册《2.2氧气》测试(含答案).docx
  • 上海浦东新区侨光中学2022-2023学年六年级上学期期中英语试卷.docx上海浦东新区侨光中学2022-2023学年六年级上学期期中英语试卷.docx
  • 上海浦东区进才中学2020-2021学年高一上学期期中考试数学试题 WORD版含答案.docx上海浦东区进才中学2020-2021学年高一上学期期中考试数学试题 WORD版含答案.docx
  • 上海浦东上外附中高三上学期英语9月第三周周练.docx上海浦东上外附中高三上学期英语9月第三周周练.docx
  • 上海杨浦高级中学2018届高三上学期第一次月考数学试题.docx上海杨浦高级中学2018届高三上学期第一次月考数学试题.docx
  • 上海杨浦区初三 期中数学试卷(手写答案).docx上海杨浦区初三 期中数学试卷(手写答案).docx
  • 上海期末全真模拟试卷(5)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx上海期末全真模拟试卷(5)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx
  • 上海期末全真模拟试卷(3)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx上海期末全真模拟试卷(3)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx
  • 上海期末全真模拟试卷(2)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)解析版.docx上海期末全真模拟试卷(2)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)解析版.docx
  • 上海期末全真模拟试卷(2)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx上海期末全真模拟试卷(2)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx
  • 上海期末全真模拟试卷(1)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx上海期末全真模拟试卷(1)(考试范围:七上全部内容)-(沪教版)原卷版.docx
  • 上海期中解答题精选50题(提升版)-(沪教版)解析版.docx上海期中解答题精选50题(提升版)-(沪教版)解析版.docx
  • 上海期中解答题精选50题(压轴版)-(沪教版)解析版.docx上海期中解答题精选50题(压轴版)-(沪教版)解析版.docx
  • 上海期中填选精选50题(提升版)-(沪教版)解析版.docx上海期中填选精选50题(提升版)-(沪教版)解析版.docx
  • 上海期中全真模拟试卷(2)(考试范围:9.1字母表示数-9.16分组分解法)-(沪教版)解析版.docx上海期中全真模拟试卷(2)(考试范围:9.1字母表示数-9.16分组分解法)-(沪教版)解析版.docx
  • 上海期中全真模拟试卷(2)(考试范围:9.1字母表示数-9.16分组分解法)-(沪教版)原卷版.docx上海期中全真模拟试卷(2)(考试范围:9.1字母表示数-9.16分组分解法)-(沪教版)原卷版.docx
  • 上海明珠中学沪教版七年级上整式的乘除 练习二(无答案).docx上海明珠中学沪教版七年级上整式的乘除 练习二(无答案).docx
  • 上海新版九年级化学第四单元第二节《反应中的质量关系》基础题(word版有答案解析).docx上海新版九年级化学第四单元第二节《反应中的质量关系》基础题(word版有答案解析).docx
  • 上海新版九年级化学第四单元第二节《化学反应中的质量关系》难度偏大尖子生题(word版有答案).docx上海新版九年级化学第四单元第二节《化学反应中的质量关系》难度偏大尖子生题(word版有答案).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1