江西省抚州七校2022-2023学年高一英语下学期期中考试试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 抚州 2022 2023 学年 英语 学期 期中考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、20222023学年度下学期期中联考南丰一中 黎川一中 宜黄一中 南城二中 金溪一中 广昌一中 乐安县实验学校高一英语试卷本试卷满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题纸上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题纸上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题纸上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题纸一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;
2、每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who plays the best in the football team?A. Karen.B. John.C. Mike.【答案】B【解析】【原文】M: Hi, Karen. Who plays the best in your school football team?W: As far as I know, John plays the best
3、, but Mike is the most popular one.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many people took part in the race?A. 60.B. 40.C. 20.【答案】C【解析】【原文】M: Linda, how many people signed up for the race last week?W: About 60, but only twenty of them took part in it.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man probably?A. A teacher.B. A
4、 student.C. A headmaster.【答案】B【解析】【原文】M: Annie, Im going to miss Mr. Wang. Why isnt he going to teach us this term?W: He just became our headmaster.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers probably?A. In the supermarket.B. At home.C. In a park.【答案】A【解析】【原文】M: Hi, Mary. Long time no see. Do you of
5、ten shop here?W: Yes, I live near this supermarket. My apartment is across from Yushanhu Park.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Hong Kong Disneyland.B. Their schoolwork.C. Their vacation plan.【答案】C【解析】【原文】W: Daisy, what are you going to do for your winter vacation?M: I plan
6、ned to go to Hong Kong and visit Hong Kong Disneyland. But Ill have to stay at home and study because my schoolwork is not satisfactory.第二节(共15小题;每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去
7、附件查看】6. Whats the relationship between the two speakers?A. Husband and wife.B. Waiter and customer.C. Doctor and patient.7. What can we know about James?A. He will work in a bank.B. He will lend money to others.C. He cant afford a house in London.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Dear, supper is ready.W: Im c
8、oming. Wow, what a large supper!M: Has our son come back?W: Not yet. Hes on the way.M: OK. Lets wait for him. Today I met James. He said, housing prices in London have gone through the roof.W: Is James going to buy a house there?M: Well, only if the bank will lend him some money.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处
9、可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the woman like doing?A. Sailing.B. Swimming.C. Fishing.9. How does the man feel about camping?A. Great.B. Interesting.C. Uncomfortable.【答案】8. A 9. C【解析】【原文】M: Hi, Susan. Where are you going this summer?W: Oh, the coast definitely! I love sailing.M: That sounds great. Last
10、 year, I went there, fishing and swimming in the sea. Where will you stay? Sea-view rooms can be pretty expensive.W: Youre right! But Ill be camping. Its cheap and interesting.M: Youre joking! It might be cheap but uncomfortable.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where does this conversation tak
11、e place?A. On the phone.B. In a cinema.C. In a hospital.11. What will Judy do before she visits a doctor on Saturday?A Watch a movie.B. Clean her room.C. Go boating.12. When will Judy reach Monicas house?A. At 1:00 p. m.B. At 1:30 p. m.C. At 2:00 p. m.【答案】10. A 11. B 12. C【解析】【原文】M: Hello, this is B
12、ill speaking. Is that Judy?W: Yes. Judy speaking.M: Do you have anything to do this Saturday?W: Um, Im very busy. Whats up?M: Oh, I was wondering if youd like to watch a movie or go boating with us.W: Id love to, but Ill be busy all day on Saturday. First, I will have to clean my room. Then I will s
13、ee a doctor. M: Well, what about after that?W: Monica asked me to her house at 1:30 in the afternoon to help her with the math problems. But Ill be half an hour late.M: Oh, you are so busy. When can you be free then?W: Hardly ever. My mother always tries to get something for me to do.听下面一段较长对话,回答以下小
14、题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. How does Cindy go to work every day?A. By bus.B. By subway.C. By car.14. When does Cindy read her book?A. On her way to work.B. When waiting to act.C. At work.15. What percent of the time will an actor spend on acting?A. About 10%.B. About 50%.C. About 90%.16. Why does Cindy
15、love her job?A. For money.B. For fame.C. For interest.【答案】13. C 14. B 15. A 16. C【解析】【原文】M: Cindy, it seems you really like reading. You take a book with you every morning you go to work.W: Yes, I do love reading.M: I guess you go to work either by bus or by subway, or youll be unable to read.W: Act
16、ually I drive to work. I dont read on my way to work.M: When do you usually read? At work?W: No. I usually read when Im waiting to act in front of the camera.M: Are you an actress?W: Yes. Theres a lot of waiting during film acting. Youll spend about 10% of your time on the job acting; the rest of th
17、e time waiting for the camera and lights to be set up or changed.M: Now I see why you often take a book with you. So do you love your job?W: Yes.M: Could you tell me why?W: Well, many people think actors can make a lot of money and enjoy great fame. But theyre not the reason why I love my job. I lov
18、e it just because of my big interest.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Whose birthday was celebrated last Sunday?A. Annas.B. Jasons.C. The waiters.18. What kind of food did Anna choose?A. Italian food.B. French food.C. Japanese food.19. What was the environment like at the restaurant?A. Relaxing.
19、B. Terrible.C. Noisy.20. What does the speaker think of the meal?A. Unfresh.B. Great.C. Tasteless.【答案】17. A 18. B 19. A 20. B【解析】【原文】Last Sunday, I took my daughter Anna to a restaurant for her birthday. I had a hard time choosing where to go when a friend of mine, Jason, recommended an Italian rest
20、aurant by the lake to us. I told Anna about it, but she said, she preferred French or Japanese food. So we chose to have French food. We hadnt been there before, so we knew nothing about it. But when we got there, we found the restaurant was well worth visiting. The hall was filled with light music,
21、 which provided a relaxing environment for us. The waiters were extremely friendly and the service was really good. Our fish was absolutely delicious and the salad was very fresh and tasty. Although the meal was rather expensive, I would definitely recommend you to go there.第二部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共1
22、5小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ALondon, with countless famous sites and all manner of food, drink, shopping, history, and culture, is definitely a wonderful city to visit.Time ZoneGreenwich Mean Time during the winter, British Summer Time during the rest of the year (starting a
23、t Daylight Saving Time).Best Time to GoThe best time to visit London overall is in spring, when the temperatures have warmed up, the sun has started to shine and Londons gardens and parks are looking their best. However, the reality is that the best time to travel to London depends a lot on what you
24、re looking for. If youre all about taking a look inside Queen Lizs palace, youd better make it in summer, while winter is beautiful and festive for those looking to get their fill of Christmas markets and traditional cheer.Things to KnowLondoners, and English people in general, have a much more diff
25、erent manner of interacting with one another than Americans do while an American might think nothing of smiling at a stranger passing on the sidewalk or asking about work in the first few minutes of a conversation. Londoners might consider it impolite or strange. Dont mistake this for unfriendliness
26、; its just a cultural difference. Instead, talk about things like movies, TV shows, books, your travels, and the like, instead of work or family.How to Get AroundGetting around London is unbelievably easy thanks to the well-maintained and extensive Underground. The underground, unlike American trans
27、portation systems which often pay per ride or pay per length of trip, are paid in zones. Fare also varies based on time of day and the method you use to pay. Its worth getting an Oyster card to make your life that much simpler.21. What is the best season to visit Queen Lizs palace?A. Spring.B. Summe
28、r.C. Autumn.D. Winter.22. Which is a suitable topic for starting a conversation with Londoners?A. A football match.B. A work plan.C. A family issue.D. A company rule.23. What is this text?A. A survey.B. A travel diary.C. A research paper.D. A guidebook.【答案】21. B 22. A 23. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要说明了游览伦
29、敦的一些建议。21题详解】细节理解题。文章第三段讲到“If youre all about taking a look inside Queen Lizs palace, youd better make it in summer (如果你想看看利兹女王的宫殿,你最好在夏天去)”可知对于只想参观Queen Lizs palace的人来说,夏天最合适,故选B。【22题详解】推理判断题。文章倒数第二段讲到“Instead, talk about things like movies, TV shows, books, your travels, and the like, instead of w
30、ork or family (相反,谈论电影、电视节目、书籍、你的旅行等等,而不是工作或家庭)”可知一场足球比赛适合和伦敦人开始对话,故选A。【23题详解】推理判断题。文章主要说明了游览伦敦的一些建议以及文章第一段讲到“London, with countless famous sites and all manner of food, drink, shopping, history, and culture, is definitely a wonderful city to visit. (伦敦有无数的著名景点和各种各样的食物、饮料、购物、历史和文化,绝对是一个值得游览的好城市。)”可知
31、,本文应该属于旅行指南,故选D。BIn a working site near Paris, several people are busy cleaning a canvas (画布), trying to correct the pains of time: The repairing of 22 paintings of Notre-Dame (巴黎圣母院), which were damaged by a fire in April 2019, is “a race against time”.The project of repairing these works which mus
32、t be returned to the building for its reopening in 2024, is a unique one compared to others.“Two years may seem like a long time? but thats the time it takes to do the job of simply one canvas like The Triumph of Job, which is behind us,” one expert Laurence said, pointing out the huge work several
33、meters high by the Italian artist Guido Reni, which was hung behind her back.“You do not touch a canvas without knowing its medical history”, underlines Lavit, heritage curator (馆长) at the Center of research and repair of the Museums of France.Once this history is known, the paintings move on to cle
34、aning. The protector-repairer Pasquali stresses that it is a team effort.Opposite her is Hulot, an expert in repair. One object of his attention is The Martyrdom of Saint Bartholomew by French artist Lubin Baugin. His job is to make sure that the canvases do not break.Meanwhile, another team takes c
35、are of the frames (边框). “The heat of the fire dried and weakened the wood,” comments Galopin.Once all these steps have been completed, the paintings are stored in a special room. It takes between 8 and 10 people to move them safely. They will remain there until the reopening of the church.24. What d
36、o we know about the repair work?A. Its focus is on cleaning a canvas.B. It is considered as the pains of time.C. It is different from all other projects.D. Its working site is in the city of Paris.25. Why does the writer say the repair work is “a race against time”?A. The paintings were badly damage
37、d in the 2019 fire.B. Workers need to spend two years studying one canvas.C. The huge work of an Italian artist should be returned soon.D. The project is to be completed by the reopening of the church.26. How many paintings are mentioned in the text?A. One.B. Two.C. Three.D. Four.27. Which section o
38、f a newspaper is the text most probably taken from?A. Travel and Experience.B. Art and Culture.C. Science and Technology.D. History and Legend.【答案】24. C 25. D 26. B 27. B【解析】【导语】本文是新闻报道。文章主要讲述巴黎圣母院的画作修复工作。【24题详解】细节理解题。根据第二段的“The project of repairing these works, which must be returned to the buildin
39、g for its reopening in 2024, is a unique one compared to others.(这些作品在2024年重新开放之前必须恢复,此次修复工程与其他工程相比是独一无二的)”可知,这次修复工作与其它工作不同。故选C。【25题详解】推理判断题。根据第一段内容“In a working site near Paris, several people are busy cleaning a canvas(画布), trying to correct the pains of time: the repairing of 22 paintings of Notr
40、e-Dame(巴黎圣母院)which was damaged by a fire in April 2019, is “a race against time”.(在巴黎附近的一个工地上,几个人正忙着清理画布,试图纠正时间带来的麻烦:修复2019年4月被大火烧毁的巴黎圣母院的22幅画作,是一场“与时间的赛跑”)”和第二段的“The project of repairing these works, which must be returned to the building for its reopening in 2024, is a unique one compared to other
41、s.(这些作品在2024年重新开放之前必须恢复,此次修复工程与其他工程相比是独一无二的)”可推断,作者说修复工作是“与时间的赛跑”是因为这项工作到教堂重新开放之前要完成。故选D。【26题详解】细节理解题。根据第三段提到的“the huge work several meters high by the Italian artist Guido Reni(由意大利艺术家圭多雷尼创作的几米高的巨型作品)”和倒数第三段“One object of his attention is The Martyrdom of Saint Bartholomew by French artist Lubin Ba
42、ugin.(他关注的一个对象是法国艺术家卢宾鲍金的圣巴塞洛缪的殉难)”可知,文章中提到两幅画作。故选B。【27题详解】推理判断题。根据第一段内容“In a working site near Paris, several people are busy cleaning a canvas(画布), trying to correct the pains of time: the repairing of 22 paintings of Notre-Dame(巴黎圣母院)which was damaged by a fire in April 2019, is “a race against t
43、ime”.(在巴黎附近的一个工地上,几个人正忙着清理画布,试图纠正时间带来的麻烦:修复2019年4月被大火烧毁的巴黎圣母院的22幅画作,是一场“与时间的赛跑”。)”以及下文内容可知,本文主要讲述巴黎圣母院的损毁的画作的修复工作。因此推断应该出现在报纸的艺术和文化专栏。故选B。CHumans use words to talk to each other. But we also point, nod, and use our hands to show what we mean. Weve been doing this for tens of thousands of years.Apes
44、(猿) have their own system of gestures to show what they mean. They use about 80 different gestures to show what they mean. For example, a gesture the researchers call “big loud scratch” means “help pick insects off of me”.Scientists have learned the meanings of these gestures by studying chimpanzees
45、 and bonobos (two kinds of apes) for years. Though the two groups of apes use different signs in a few cases, they share over 90% of the same gestures.The researchers created a game for people to play online. The game was simple. People watched short videos of apes making a gesture. Then they had to
46、 choose the correct meaning of the gesture out of four possible answers. For the videos, the researchers chose 10 of the most common gestures used by chimpanzees and bonobos. Thousands of people played the game.The researchers were surprised to find that people were able to choose the correct meanin
47、g of the gestures over 50% of the time. Thats twice as good as people would be expected to do by chance. For some of the gestures, people were able to choose the correct meaning about 80% of the time. One example of this was the gesture of wiping the mouth, which people correctly guessed meant “give
48、 me that food”.The scientists believe that humans may have a natural ability to understand the gestures of apes. But its not clear why. Humans and other apes all developed from an earlier kind of ape that lived long ago. One possibility is that the body language of these gestures has been passed dow
49、n from this shared ancestor. The researchers say that they need to study how humans are able to understand the gestures of apes. Theyre also curious about how humans understand other animals, like dogs.28. What does the underlined word “gestures” in paragraph 2 mean?A. Defence.B. Thoughts.C. Knowled
50、ge.D. Movements.29. What were people asked to do in this study?A. Answer questions about apes.B. Watch videos and choose answers.C. Teach apes to make body movements.D. Communicate with two kinds of apes.30. What will scientists do in the future according to the last paragraph?A. Study how humans un
51、derstand animals.B. Find out effective ways to protect apes.C. Help people to better understand animals.D. Figure out what humans and apes have in common.31. What can be the best title of this text?A. Humans and Apes Share an AncestorB. Apes Have Well-developed LanguageC. Humans Can Understand Apes
52、SignalsD. Apes Can Communicate Freely With Humans【答案】28. D 29. B 30. A 31. C【解析】【导语】这是一篇说明文。科学家们发现人类能够理解大部分类人猿的动作手势,但原因尚待继续研究。【28题详解】词句猜测题。根据下文“They use about 80 different gestures to show what they mean. For example, a gesture the researchers call “big loud scratch” means “help pick insects off of
53、me”.( 他们用大约80种不同的gestures来表达他们的意思。例如,一个被研究人员称为“大声抓”的手势意味着“帮我把昆虫从我身上抓下来”。)”可知,猿通过身体的动作来表达他们的意思,由此可推知,划线单词gestures这个词的意思是“身体的动作和手势”。故选D项。【29题详解】细节理解题。根据第四段中“People watched short videos of apes making a gesture. Then they had to choose the correct meaning of the gesture out of four possible answers.(人们
54、观看了猩猩做手势的短视频。然后,他们必须从四个可能的答案中选择正确的手势含义。)”可知,在这个研究中,人们被要求观看视频并选择答案。故选B项。【30题详解】推理判断题。根据最后一段中“Theyre also curious about how humans understand other animals, like dogs.(他们也很好奇人类是如何理解其他动物的,比如狗。)”可推知,既然科学家们对人类理解动物的能力感到好奇,将来很可能做这方面的研究。故选A项。【31题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“The scientists believe that humans may have
55、a natural ability to understand the gestures of apes. But its not clear why.( 科学家们认为,人类可能天生就有理解猿类手势的能力。但原因尚不清楚。)”可知,本文主要讲述了人类可以基本理解猿的肢体行为, 但目前尚其原因。C项:Humans Can Understand Apes Signals(人类可以理解猿类的信号)是最好的标题。故选C项。DMigraine is a disease that has a number of symptoms (症状), including head pain that can sti
56、ck around from four hours to several days. While migraines can happen partly because of genetic (基因的) problems, attacks may happen by chance, set off by a cause in the environment.One common cause is food, and some common dietary causes include alcohol, salt, sugar, chocolate, and caffeine. But ther
57、e are many others, and scientists continue to identify more. Last year, for example, a Brazilian study found that watermelons brought on a headache within minutes in about 30 percent of the participants.Some new researches are looking at which foods and what kinds of diets can prevent or lessen migr
58、aines. A new study published last year by a team of researchers found that a diet higher in fish oils rather than vegetable oils helped people ease their headaches. In the study, those on a diet lower in vegetable oil and higher in fatty fish had a 30 to 40 percent reduction in total headache hours
59、per day, serious headache hours per day, and overall headache days per month compared to the control group.Tanya Kamka had suffered weekly migraines for most of her life. Then, in her 50s, she joined the NIH diet experiment and increased her intake of fish. After only a few months, “I havent had a m
60、igraine, not even a mild one, in over two years.” she says.For others, the solution comes from plants, not fish. A 60-year-old man joined a study on the food-migraine link and turned to a diet, which includes a lot of dark, leafy greens. After two months he was experiencing only one migraine a month
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344478.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
