河南省许昌市2022届高三第一次质量检测(一模)英语试卷题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省许昌市2022届高三第一次质量检测一模英语试卷题 WORD版含解析 河南省 许昌市 2022 届高三 第一次 质量 检测 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、XCS2022届高三年级第一次质量检测试卷英语第一部分 听力做题时,先将答案标在试卷上。录音结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What time is it now?A. 0:00. B. 9:10. C. 10:00. 2. What does the mans country export to Europe?A. Copper and coal. B. Coal and wood. C.
2、 Wood and copper. 3. What will the man probably do next?A. Check out of his hotel. B. Take some medicine. C. See a doctor. 4. What kind of novels does the man like most?A. Horror stories. B. Detective stories. C. Science fiction. 5. When will the man have English classes?A. On Tuesdays. B. On Thursd
3、ays. C. On Saturdays. 第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Whats the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Brother and sister. C. Father and daughter. 7. Why does the woman say
4、 sorry to the man?A. She lost his computer. B. She hasnt finished their project. C. She took his iPad without permission. 听第7段材料,回答第8至9题。8. What did the womans father buy for her?A. The jeans. B. The hat. C. The sunglasses. 9. Where did the woman get her belt?A. At the stadium. B. In the hotel. C. A
5、t the theatre. 听第8段材料,回答第10至12题。10. How long will the womans cycling holiday last?A. Fourteen days. B. Ten days. C. Eight days. 11. Which meal is not included in the trip?A. The breakfast. B. The lunch. C. The supper. 12. What would the woman do during the trip?A. Bring her own bike. B. Cycle in the
6、 dark. C. Visit a farm. 听第9段材料,回答第13至16题。13. What nationality is Elsa?A. Turkish. B. Mexican. C. Swiss. 14. What does Elsa like doing most?A. Reading. B. Painting. C. Horse-riding. 15. When will Elsa travel to England?A. In April. B. In May. C. In June. 16. What do we know about Elsa?A. She is good
7、at German. B. She is older than Sally. C. She has a pet dog. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What do all the members of the band have in common?A. All do similar jobs. B. All have musical training. C. All play music for pleasure. 18. When did the speaker join the band?A. Six years ago. B. Eight years ago. C.
8、Ten years ago. 19. What does the speaker do in the band?A. He is a guitarist. B. He is a singer. C. He is a dancer. 20. Where does the band perform most regularly?A. On a cruise boat. B. At birthday parties. C. At weddings. 第二部分 阅读理解第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWorlds Best Places to VisitWi
9、th a world full of fascinating destinations, choosing the perfect vacation spot can present a challenge. This list of the worlds best places to visit is here for you. South IslandNew Zealands South Island fills with splendid scenery at every turn. Here, you can admire the Fiordland National Park fro
10、m hiking routes or a boat on Milford Sound, the eighth wonder of the world. At night, journey to the Mount John Observatory to stare at the starry skies. You can also explore two of the most accessible glaciers in the world on the islands west coast or enjoy delicious food and wine. ParisParis, the
11、City of Light, draws visitors from around the globe who come to see impressive attractions like the Eiffel Tower and the Louvre. But what travelers really fall in love with are the citys unusual cafes, energetic markets, trendy shopping districts and unmistakable charm. Get lost wandering along Pari
12、s streets, or eat a croissant and relax on the banks of the Seine for hours. Bora BoraThough this French Polynesian island may be small, its complete tropical beauty makes up for it. Here, youll find beautiful beaches and thick jungles. The islands volcano, Mount Otemanu, makes for a great photo-op
13、and the enthusiastic locals can help you catch the islands best sights during an off-road hike. To relax, head to Matira Beach for clear water and soft sand. Although a trip to Bora Bora is very expensive, most travelers say its worth every penny.1. Which spot best suits people who enjoy astronomy?A
14、. South Island.B. Paris.C. Bora Bora.D. Mount Otemanu.2. Whats probably the main attraction in Paris?A. Light.B. Rivers.C. City life.D. Architecture.3. What do South Island and Bora Bora have in common?A. High travel costs.B. Cozy purchasing styles.C. Friendly residents.D. Charming natural scenery.【
15、答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍了三个世界上最好的旅游胜地的情况。【1题详解】推理判断题。根据第二段中“At night, journey to the Mount John Observatory to stare at the starry skies.(晚上,您可以前往约翰山天文台,欣赏繁星点点的天空)”可知,南岛最适合喜欢天文学的人。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中“But what travelers really fall in love with are the citys unusual cafes, energetic m
16、arkets, trendy shopping districts and unmistakable charm.(但真正让游客爱上的是这座城市与众不同的咖啡馆、充满活力的市场、时髦的购物区和无可置疑的魅力)”可知,巴黎最吸引人的地方可能是城市生活。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第二段中“New Zealands South Island fills with splendid scenery at every turn. Here, you can admire the Fiordland National Park from hiking routes or a boat on Mi
17、lford Sound, the eighth wonder of the world. (新西兰南岛处处都是美丽的风景。 在这里,你可以通过徒步旅行或在世界第八大奇迹米尔福德海湾乘船欣赏峡湾国家公园)”以及最后一段中“Though this French Polynesian island may be small, its complete tropical beauty makes up for it. Here, youll find beautiful beaches and thick jungles. (虽然这个法属波利尼西亚岛可能很小,但它的热带美景弥补了这一点。 在这里,你会
18、发现美丽的海滩和茂密的丛林)”可知,南岛和博拉博拉岛的共同之处是有迷人的自然风光。故选D。BTOKYO, JapanMaki Kaji, 69, the creator of the popular numbers puzzle Sudoku whose lifes work was spreading the joy of puzzles, has died of cancer. Known as the “Godfather of Sudoku,” Kaji created the puzzle to be easy for children and others who didnt wa
19、nt to think too hard. Its name is made up of the Japanese characters for “number” and “single,” and players place the numbers 1 through 9 in rows, columns and blocks without repeating them. Ridiculously, it wasnt until 2004 that Sudoku became a global hit, after a fan from New Zealand got it publish
20、ed in the British newspaper The Times. Two years later, Japan rediscovered its own puzzle as a “reimport.”Kaji traveled to more than 30 countries spreading his enjoyment of puzzles. Sudoku championships have drawn some 200 million people in 100 countries over the years. Sudoku was also never tradema
21、rked (注册) except within Japan, driving its overseas craze. Born in the main northern island of Hokkaido, Kaji started Japans first puzzle magazine after dropping out of Keio University in Tokyo. He founded Nikoli in 1983, and came up with the name Sudoku about the same time. In recent years, Sudoku,
22、 believed to be the worlds most popular pencil puzzle, has come out in digital versions. “Our mission (使命) is to seek Kajis wishes and possibilities,” said Yoshinao Anpuku, who succeeded Kaji as Nikolis chief executive (执行官). Major Japanese newspaper Mainichi credited Kaji for starting the puzzle se
23、ctions at bookstores, as well as introducing the word “Sudoku” into the Oxford English dictionary.4. What does the author think is ridiculous?A. Kaji was the Godfather of Sudoku.B. Kaji set up a puzzle magazine.C. Sudoku first became popular overseas.D. Sudoku was spread widely and quickly.5. What c
24、an we say about Maki Kaji?A. He liked traveling a lot.B. He failed to enter the university.C. He was a top player in Sudoku.D. He was committed to Sudoku spreading.6. What can be inferred about Sudoku from the passage?A. Its not for old people.B. Its registered abroad.C. It was named after Kaji.D. I
25、t went all over the world.7. What does the last paragraph mainly talk about?A. What Kaji wishes for.B. Why Kaji was great.C. Who is Kajis follower.D. How Kaji achieved his goal.【答案】4. C 5. D 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。“数独之父”Maki Kaji于8月10日因癌症去世,文章介绍了他的部分生平以及数独游戏的影响力。【4题详解】细节理解题。根据第三段第一句“Ridiculously,
26、it wasnt until 2004 that Sudoku became a global hit(离谱的是,直到2004年数独在全球范围内出了名)”并结合本段内容可知,作者感到不可思议的是,数独先是在日本以外的全球范围内火了起来,后来才在日本国内被发掘。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第四段第一句“Kaji traveled to more than 30 countries spreading his enjoyment of puzzles.(Kaji去了30多个国家推广自己的谜题游戏)”可知,在推广数独的过程中,Kaji是亲力亲为的,与D选项“他承担了数独的推广一事”相符。故
27、选D项。【6题详解】推理判断题。根据第四段最后两句“Sudoku championships have drawn some 200 million people in 100 countries over the years. Sudoku was also never trademarked (注册) except within Japan, driving its overseas craze.(数独锦标赛多年来吸引了100多个国家共2亿人的参与。除了日本国内数独也从未进行注册,这也驱使了其在海外的爆火)”可知,数独堪称风靡全世界,与D选项“它走遍了全世界”表达含义一致。故选D项。【7题
28、详解】主旨大意题。总览全文,“数独之父”Maki Kaji于8月10日因癌症去世,文章介绍了他的部分生平以及数独游戏的影响力。B选项“Kaji为何伟大”恰好切合文章主要内容。故选B项。CFor better or worse, many of us never forget those typical British school daysand with a site that now has over 32, 200 educational institutions as well as a growing number of users, you wont have to. School
29、Mates is a nice networking platform which offers a refreshing alternative to traditional social media in that the focus is on building more meaningful relationships and encouraging interaction between users. While social media sites are customarily designed to form an interactive online community, S
30、choolMates aims to help people find friends from their past. “At SchoolMates, our mission is simple. Weve created a platform aimed specifically to help people reconnect and keep in touch with former classmates,” explains founder and CEO Chris Goodwin. “Our site encourages people to revive those spec
31、ial relationships from their youth, letting them look back to the good old days of summer holidays spent with friends, memorable school trips, as well as less memorable moments like those awful school lunches.”SchoolMates brings together more than 32, 000 schools, colleges, academies and universitie
32、s across England, Scotland, Northern Ireland and Wales and is aimed to help users get back in touch with former classmates. Aimed at the 35 plus age group, which represents 50% of the population, the easy-to-use website enables users to recall and share conversations, jokes, stories, memories and ph
33、otographs. Chris was diagnosed with a tumour at the age of 18. He couldnt move and could only sit in a wheelchair. Determined to conquer the world of the Internet and own a successful online business since completing his studies in computer science, he did not let his disability become an excuse to
34、give up on his dreams; he had a successful business career before going on to start up SchoolMates.8. Why did Chris Goodwin found SchoolMates?A. To make old classmates closer.B. To increase the number of users.C. To help people make new friends.D. To replace traditional social media.9. What does the
35、 underlined word “revive” in Paragraph 3 mean?A. Review.B. Retell.C. Check.D. Control.10. What can we learn from Paragraph 4?A. SchoolMates target group is age-free.B. Its easy for users to search for information.C. SchoolMates designed to be user-friendly.D. SchoolMates has the biggest number of us
36、ers.11. Which of the following best describes Chris Goodwin?A. Smart.B. Ambitious.C. Generous.D. Demanding.【答案】8. A 9. A 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了SchoolMates是一个很好的社交平台,它为传统社交媒体提供了一个令人耳目一新的选择,因为它的重点是建立更有意义的关系,并鼓励用户之间的互动。介绍了其创始人对于创立SchoolMates的想法和SchoolMates的特点等信息。【8题详解】细节理解题。根据第三段“At SchoolM
37、ates, our mission is simple. Weve created a platform aimed specifically to help people reconnect and keep in touch with former classmates,” explains founder and CEO Chris Goodwin. “Our site encourages people to revive those special relationships from their youth, letting them look back to the good o
38、ld days of summer holidays spent with friends, memorable school trips, as well as less memorable moments like those awful school lunches.”(在SchoolMates,我们的使命很简单。我们创建了一个平台,旨在帮助人们重新建立联系,并与以前的同学保持联系,”创始人兼CEO Chris Goodwin解释道。“我们的网站鼓励人们重温年轻时的特殊关系,让他们回忆和朋友一起度过的暑假,难忘的学校旅行,以及那些不太难忘的时刻,比如糟糕的学校午餐。”)”可知,Chris
39、 Goodwin成立SchoolMates是为了让老同学更亲密。故选A。【9题详解】词句猜测题。根据画线词后文“those special relationships from their youth, letting them look back to the good old days of summer holidays spent with friends, memorable school trips, as well as less memorable moments like those awful school lunches”可知,SchoolMates 为了鼓励人们回顾年轻
40、时的特殊关系,让他们回忆和朋友一起度过的暑假,难忘的学校旅行,以及那些不太难忘的时刻,比如糟糕的学校午餐。故画线词意思是“回顾”。A. Review.回顾;B. Retell.复述;C. Check.检查;D. Control.控制。故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Aimed at the 35 plus age group, which represents 50% of the population, the easy-to-use website enables users to recall and share conversations, jokes, stori
41、es, memories and photographs.(这个简单易用的网站面向35岁以上的人群,这一人群占总人口的50%,用户可以回忆和分享对话、笑话、故事、回忆和照片)”可知,SchoolMates设计人性化。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Determined to conquer the world of the Internet and own a successful online business since completing his studies in computer science, he did not let his disability be
42、come an excuse to give up on his dreams; he had a successful business career before going on to start up SchoolMates.(自从完成了计算机科学的学业,他决心征服互联网的世界,并拥有一个成功的在线业务,他没有让自己的残疾成为放弃梦想的借口;在创办SchoolMates之前,他曾有过成功的商业生涯)”可推知,Chris Goodwin是个有抱负的人。故选B。DWeve long known that crows exhibit extraordinary intelligence. T
43、hese birds have inspired legends for centuries. But the more scientists know about their brain structure and behaviors, the more crows seem to resemble humans. John Marzluff, a professor from the University of Washington, has been studying crows for decades. Hes explored the exceptional size and fun
44、ction of crow brains, their long life and lifestyle. “Big brain, long life and sociality, those are really linked features,” Marzluff says. “You put those together, and it should sound pretty familiar.”To top that off, just last fall other researchers determined that crows seem to exhibit a level of
45、 consciousness shown only in humans and very few of our mammal relatives. The breakthrough study published in Science showed that crows have an ability to draw on subjective experiences from the past in order to solve a task. This means the birds keep new information, or memories, in the front of th
46、eir brains for extended periods, and use it in reasoning and dealing with new situations they meet. That is, for people and crows alike, the forebrain deals with higher tasks, including reasoned decision-making, problem-solving and executive function. Taken together, these findings help explain the
47、problem-solving and tool use in crows. The New Caledonian crow, for example, has recently gained welcome for not only tool use, but its ability to make compound tools out of various materials. These birds have been known to make hooks and sharp spears that they use to catch insects in hard-to-reach
48、places. In research labs, theyve successfully bent wire to grab baskets with food inside. “They understand the concept of hooking and-pulling and spearing and what tools are needed to do that,” Marzluff says. These reasoning skills appear to be significantly more advanced than primitive tool usesuch
49、 as using rocks to break open shells and other foodthat researchers have observed in some other animals.12. What does Marluff mean by saying “it should sound pretty familiar”?A. He knows how to study crows.B. He was very familiar with crows.C. The way crows live is related to humans.D. Crows have fe
50、atures similar to those of humans.13. What can we infer about crows according to the passage?A. They can draw pictures.B. They like to eat insects.C. They use tools creatively.D. They existed for centuries.14. What makes Marzluff think crows are more advanced than other animals?A. Crows special size
51、.B. Crows better reasoning skills.C. Crows longer life.D. Crows way of raising babies.15. Which of the following can be the best title for the text?A. Crows, Like No OtherB. Legends of CrowsC. Crows, More HumanlikeD. Evolution of Crows【答案】12. D 13. C 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了随着科学家对乌鸦的大脑结构和行
52、为了解得越多,发现乌鸦和人类很相似。文章详细介绍了研究开展的过程以及发现。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“But the more scientists know about their brain structure and behaviors, the more crows seem to resemble humans.(但是,科学家对乌鸦的大脑结构和行为了解得越多,乌鸦似乎就越像人类)”以及第二段中“Big brain, long life and sociality, those are really linked features(大脑大、寿命长和社交能力强,这些确实是相互
53、关联的特征)”可推知,“这听起来应该很熟悉”意思是乌鸦有与人类相似的特征。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第四段中“The New Caledonian crow, for example, has recently gained welcome for not only tool use, but its ability to make compound tools out of various materials. These birds have been known to make hooks and sharp spears that they use to catch ins
54、ects in hard-to-reach places. In research labs, theyve successfully bent wire to grab baskets with food inside.(例如,新喀里多尼亚乌鸦最近受到欢迎,不仅因为它能使用工具,还因为它能用各种材料制作复合工具。人们知道这些鸟会制造钩子和锋利的矛,用来在难以够到的地方捕捉昆虫。 在研究实验室里,他们成功地弯曲电线来抓取里面有食物的篮子)”可推知,乌鸦创造性地使用工具。故选C。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中“These reasoning skills appear to be si
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-346124.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
