2021年高考真题——英语(浙江卷) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年高考真题英语浙江卷 WORD版含解析 2021 年高 考真题 英语 浙江 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年高考浙江卷英语试题第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C1. Why did the woman go to Mallorca?A. To teach S
2、panish B. To look for a job. C. To see a friend.2. What does the man ask the woman to do?A. Take him to hospital. B. Go to a class with him. C. Submit report for him.3. Who will look after the children?A. Jennifer. B. Suzy. C. Marie.4. What are the speakers going to do?A. Drive home. B. Go shopping.
3、 C. Eat out.5. What are the speakers talking about?A. How to fry fish. B. How to make coffee. C. How to remove a bad smell.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题3秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When does Gomez
4、 watch a football game on TV?A. When he fails to get a ticket. B. When the stadium is crowdedC. When his friends are too busy. 7. How much did Gomez pay for the football game last time?A. $20 B. $25. C.$50.听第7段材料,回答第8至10题。8. What did Alex do in the afternoon?A. He bad a walk. B. He went hunting C. H
5、e planted trees9. What did Alex bring back?A. Flowers B. Leaves. C. Books. 10. What was Bob doing when Alex saw him?A. Fishing B. Taking pictures C. Swimming听第8段材料,回答第11至13题。11. What did David do on his most recent holiday?A. He had a boat trip B. He took a balloon flight.C. He climbed a mountain. 1
6、2. What is on Davids list?A. Gifts he needed to buy.B. Things he wished to do. C. Dates he had to remember. 13. Where does the woman suggest David go for his next holiday?A. Australia. B. California. C. The Amazon. 听第9段材料,回答第14至17题。14. Why did Sarah make the phone call?A. To ask a favor. B. To pass
7、on a message. C. To make an appointment. 15. Where is Sarah now?A. In Brighton. B. At her home. C. At the Shelton Hotel. 16. What time is Michael leaving his place tomorrow morning?A. At 7:40. B. At 8:00. C. At 8:20. 17. What is the probable relationship between John and Sarah?A. Neighbors. B. Fello
8、w workers. C. Husband and wife. 听第10段材料,回答第18至20题。18. What do most people think is very important in spoken communication?A. Pronunciation. B. Vocabulary. C. Grammar. 19. Why should you listen to experts according to the speaker?A. To develop your reading fluency. B. To improve your note-taking skil
9、ls. C. To find out your mispronunciations. 20. What is the speakers last suggestion?A. Spell out the difficult wordsB. Check the words in a dictionary. C. Practice reading the words aloud. 第二部分阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。ALeslie Nielsens childh
10、ood was a difficult one, but he had one particular shining star in his life his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career (职业) in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he moved forward, gaini
11、ng a scholarship to the Neighborhood Playhouse and making his first television appearance a few years later in 1948. However, becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight years until he landed a number of film roles that finally got him noticed. But even t
12、hen, what he had wasnt quite what he wanted. Nielsen always felt he should be doing comedy but his good looks and distinguished voice kept him busy in dramatic roles. It wasnt until 1980 32 years into his career that he landed the role it would seem he was made for in Airplane! That movie led him in
13、to the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. Did Nielsen then feel content in his career? Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do but even durin
14、g his last few years, he always had a sense of curiosity, wondering what new role or challenge might be just around the comer. He never stopped working, never retired. Leslie Nielsens devotion to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old har
15、d work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life.1. Why did Nielsen want to be an actor?A. He enjoyed watching movies.B. He was eager to earn money.C. He wanted to be like his uncleD. He felt he was good at acting.2. What do we know
16、about Nielsen in the second half of his career?A. He directed some high quality movies.B. He avoided taking on new challenges.C. He focused on playing dramatic roles.D. He became a successful comedy actor.3. What does Nielsens career story tell us?A. Art is long, life is short.B. He who laughs last
17、laughs longest.C. Its never too late to learn.D. Where theres a will theres a way.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Leslie Nielsen的演艺生涯。【1题详解】细节理解题。通过文章第一段“his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career in acting. (他的叔叔,是一
18、位著名的演员。Nielsen的叔叔所赢得的钦佩和尊重激励他走上了演艺事业)”可知,Nielsen想当演员的原因是想像他叔叔一样。故选C项。【2题详解】细节理解题。通过文章第二段“That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. (这部电影使他进入了职业生涯的后半段,即使影评人对这部电影评价不高
19、,但仅仅凭他的喜剧表演就可以使这部电影获得经济上的成功)”可知,在Nielsen职业生涯的后半段,他成了一个成功的喜剧演员。故选D项。【3题详解】推理判断题。通读全文,再结合文章最后一段“He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life. (他凭借平凡的努力和决心建立了一个非
20、常成功的事业。他告诉我们,即使是只有一个愿望,永不放弃,也能成就非凡的人生)”可推知,Nielsen的职业经历告诉我们:有志者事竟成。故选D项。BWe live in a town with three beaches. There are two parts less than 10 minutes walk from home where neighborhood children gather to play. However, what my children want to do after school is pick up a screen any screen and star
21、e at it for hours. They are not alone. Todays children spend an average of four and a half hours a day looking at screens, split between watching television and using the Internet. In the past few years, an increasing number of people and organisations have begun coming up with plans to counter this
22、 trend. A couple of years ago film-maker David Bond realised that his children, then aged five and three, were attached to screens to the point where he was able to say “chocolate” into his three-year-old sons ear without getting a response. He realised that something needed to change, and, being a
23、London media type, appointed himself “marketing director from Nature”. He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the World Network, a group of organisations with the common
24、goal of getting children out into nature. “Just five more minutes outdoors can make a difference,” David Bond says. “There is a lot of really interesting evidence which seems to be suggesting that if children are inspired up to the age of seven, then being outdoors will be on habit for life.” His ow
25、n children have got into the habit of playing outside now: “We just send them out into the garden and tell them not to come back in for a while.”Summer is upon us. There is an amazing world out there, and it needs our children as much as they need it. Let us get them out and let them play.4. What is
26、 the problem with the authors children?A. They often annoy their neighbours.B. They are tired of doing their homework.C. They have no friends to play withD. They stay in front of screens for too long.5. How did David Bond advocate his idea?A. By making a documentary film.B. By organizing outdoor act
27、ivities.C. By advertising in London media.D. By creating a network of friends.6. Which of the following can replace the underlined word “charts” in paragraph 2?A. recordsB. predictsC. delaysD. confirms7. What can be a suitable title for the text?A. Let Children Have FunB. Young Children Need More Fr
28、ee TimeC. Market Nature to ChildrenD. David Bond: A Role Model for Children【答案】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了电影制作人David Bond为了让孩子们远离屏幕,拍摄自己的旅行,并将自然当作一个品牌,推销给年轻人。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“However, what my children want to do after school is pick up a screen any screen and stare at it for hours
29、. (然而,我的孩子们放学后想做的是拿起一个屏幕任何屏幕盯着它看几个小时)”可知,作者的孩子在屏幕前呆的时间太长了。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第二段“He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marked to young people. (他记录了他的旅程,他开始把大自然当作一个品牌,让年轻人看到)”可知,David Bond通过拍一个纪录片宣传他的想法。故选A项。【6题详解】词句猜测题。根据划线词上文“a film”可知,本句主语是一部电影,下文“the birth of
30、 the World Network (世界网络的诞生)”解释了这部电影的主旨。由此推知,划线词charts意为“记录、描绘”,与“records”意思一致。故选A项。【7题详解】主旨大意题。根据第二段中的“He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the World Network, a group
31、of organisations with the common goal of getting children out into nature. (他把自己的旅行记录下来,开始把自然当作一个品牌,推销给年轻人。其结果是Project Wild Thing,一部记录了World Network (世界网络)诞生的电影,World Network (世界网络)是以让孩子们接触大自然为共同目标的团体)”可推知,本文主要讲述了电影制作人David Bond为了让孩子们远离屏幕,拍摄自己的旅行,并将自然当作一个品牌,推销给年轻人。由此可知,C项Market Nature to Children(把自
32、然推销给年轻人)适合作本文标题。故选C项。CIf you ever get the impression that your dog can tell whether you look content or annoyed, you may be onto something. Dogs may indeed be able to distinguish between happy and angry human faces, according to a new studyResearchers trained a group of 11 dogs to distinguish betwee
33、n images(图像)of the same person making either a happy or an angry face. During the training stage, each dog was shown only the upper half or the lower half of the persons face. The researchers then tested the dogs ability to distinguish between human facial expressions by showing them the other half
34、of the persons face on images totally different from the ones used in training. The researchers found that the dogs were able to pick the angry or happy face by touching a picture of it with their noses more often than one would expect by random chance. The study showed the animals had figured out h
35、ow to apply what they learned about human faces during training to new faces in the testing stage. We can rule out that the dogs simply distinguish between the pictures based on a simple cue, such as the sight of teeth, said study author Corsin Muller. Instead, our results suggest that the successfu
36、l dogs realized that a smiling mouth means the same thing as smiling eyes, and the same rule applies to an angry mouth having the same meaning as angry eyes.With our study, we think we can now confidently conclude that at least some dogs can distinguish human facial expressions, Muller told Live Sci
37、ence. At this point, it is not clear why dogs seem to be equipped with the ability to recognize different facial expressions in humans. To us, the most likely explanation appears to be that the basis lies in their living with humans, which gives them a lot of exposure to human facial expressions, an
38、d this exposure has provided them with many chances to learn to distinguish between them, Muller said.8. The new study focused on whether dogs can_.A. distinguish shapesB. make sense of human facesC. feel happy or angryD. communicate with each other9. What can we learn about the study from paragraph
39、 2?A. Researchers tested the dogs in random order.B. Diverse methods were adopted during training.C. Pictures used in the two stages were differentD. The dogs were photographed before the lest.10. What is the last paragraph mainly about?A. A suggestion for future studies.B. A possible reason for the
40、 study findings.C. A major limitation of the studyD. An explanation of the research method.【答案】8. B 9. C 10. B【解析】【分析】这是一篇说明文。一项研究证明狗能够识别人类面部表情,但目前还不清楚它们为什么有这种能力,可能的原因是它们长时间与人类共同生活。【8题详解】细节理解题。根据第二段的“Researchers trained a group of 11 dogs to distinguish between images of the same person making eithe
41、r a happy or an angry face.(研究人员训练了11只狗来区分同一个人脸上的表情是高兴还是愤怒)”可知,该新研究的关注点是狗是否能够区分人的面部表情。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段的“During the training stage, each dog was shown only the upper half or the lower half of the persons face. The researchers then tested the dogs ability to distinguish between human facial expre
42、ssions by showing them the other half of the persons face or images totally different from the ones used in training.(在训练阶段,每只狗只看到人脸的上半部分或下半部分。研究人员随后测试了狗辨别人类面部表情的能力,向狗展示了人的另一半面部或与训练中使用的完全不同的图像)”可知,在训练和测试阶段,狗看的照片是不一样的。故选C。【10题详解】主旨大意题。根据最后一段的“To us, the most likely explanation appears to be that the
43、basis lies in their living with humans, which gives them a lot of exposure to human facial expressions, and this exposure has provided them with many chances to learn to distinguish between them” Muller said.(Muller说:“对我们来说,最可能的解释似乎是,基于他们与人类生活在一起,这让他们有很多机会接触人类的面部表情,而这种接触为他们提供了很多机会,让他们学会区分他们。”)”可知,最后
44、一段主要讲述了狗能够辨别人类面部表情的可能原因。故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项Youve got mailand its a postcardPaulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored picture of Romes Colosseum. Or Africas Victoria Falls. Or Chinas
45、 Great Wall. _11_ I often send postcards to family and friends. he says to China Daily, but you can imagine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it _12_ ” Seeking other like-minded souls, however, Paulo started looking in a somewhat unl
46、ikely place: online. Many would say the Internet is a place for people who have given up on the traditional postal service, but Paulos hunch(直觉)paid off. Today his hobby has developed into the website , a social network that has grown to 575,217 registered users in 214 countries and regions since he
47、 started it 10 years ago. _13_ Running the website has almost turned into a full-time job. Language is certainly a harrier for many people. For postcrossing to work worldwide, a common communication language is needed so that everyone can understand each other. As cool as it may be to receive a post
48、card written in Chinese, the concept doesnt work if one doesnt understand it. _14_ So a common language is required and in postcrossing thats English since its widely spoken. Many people in China have limited exposure to English. _15_ That said, we know of many postcrossing members, including Chines
49、e, who have actually improved their English skills through their use of postcrossing, Paulo says.A. And thats totally fineB. That makes it extra hard to learn and practice itC. He likes to think of sending postcards as a family-friendly hobbyD. Many love to make a connection with someone from across
50、 the world.E. On August 5, the number of postcards exchanged by members topped 31 million.F. Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card in Swedish takes part of the fun away.G. In short, he loves postcards, and the excitement of getting a hand-written note from someone far away.【答案】11. G
51、 12. A 13. E 14. F 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了Paulo Magalhaes创建的过程及其现状。Paulo Magalhaes非常喜欢明信片但是苦于身边没有与他志趣相投的人,于是他开始从网上寻求志同道合的人,因而创立了。随着公司在全球不断壮大,语言成为沟通的主要障碍,后来英语被选为共同语言方便大家交流。【11题详解】上文“Paulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
