河北省“五个一名校联盟2020-2021学年高一英语上学期摸底考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 五个 名校 联盟 2020 2021 学年 英语 上学 摸底 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省“五个一名校联盟2020-2021学年高一英语上学期摸底考试试题(含解析)试卷满分:150分 考试时长:120分钟注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。
2、听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What would the woman like to help the man do?A. Rent an apartment. B. Look after the house. C. Find a roommate.2. What are the speakers mainly talking about?A. A film. B. A travel. C. Ashow.3. How does the woman sound?A. Angry. B. Surprised. C. Pleased.4.
3、 Why does the man refuse to go skating?A. He cant skate.B. He has a family get-together.C. He has to clean his house with his family.5. Where are the speakers probably?A. At an airport. B. In a school. C. At a dance party.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试
4、卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man doing?A. Renting a car. B. Booking a trip. C. Parking a car.7. How much should the man pay for a day?A. $80. B. $70. C. $50.听第7段材料,回答第8至10题。8. How does the man feel now?A. Upset. B. Easy. C. Happy.9.
5、What do we know about the mans present job?A. It isnt challenging. B. The colleagues are nice. C. It is well-paid.10. What does the woman suggest the man do in the end?A. Try the new job. B. Discuss with his wife. C. Continue in his present job.听第8段材料,回答第11至13题。11. What will the weather be like tomo
6、rrow afternoon?A. Sunny. B. Snowy. C. Rainy.12. Why would the woman give up driving to Birmingham?A. The roads will be closed. B. Her car is broken. C. The roads will be icy.13. What will the man do if the class is canceled(取消)?A. Visit the woman.B. Invite the woman to his house. C. Go to the cinema
7、.听第9段材料,回答第14至16题。14. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Brother and sister. C. Mother and son.15. What does Danny say about the final exam?A. All the courses have exams.B. He spends a week preparing for it.C. Most questions are based on teachers notes.16. What
8、does Danny think of sleeping in the classrooms?A. Difficult. B. Crazy. C. Necessary.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why did Rihanna turn to sing?A. To move to America.B. To realize her music dream.C. To escape from her family life.18. Which was Rihannas first album?A. Music of the Sun. B. Umbrella. C. Diamond
9、.19. What did Rihanna do in 2017?A. She created a beauty brand.B. She set up an educational project.C. She built a cancer treatment center.20. How much did Rihannas foundation donate because of coronavirus?A. $2 million. B. $5 million. C. $ 6 million.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短
10、文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABest Tours in AucklandWaiheke IslandWith the best of the islands two selling points nature and wine this tour will have you cross through the islands bushland, and drink award-winning wines. Youll see New Zealands famously shy wildlife and native plants.Tour: Waiheke Isla
11、nd Vineyards and Bush WalkMoney: $ 130 for a family of threeCoromandelThis day tour allows you to get to some of the areas places far away. Your guide will drop you off at Stony Bay where you will begin the 10-kilometre hike to Fletcher Bay, where you will be collected. You can enjoy its natural bea
12、uty, with the shining ocean alongside you. Dont forget your bathing suit to make the most of the place at the end of the route.Tour: Coromandel Coastal Walkway Day TourMoney: $ 45 per personHamiltonExplore endangered species of flora and fauna at Sanctuary Mountain. Its a place where at-risk species
13、 can grow without human nearing them. Your guide will explain the species and the reasons theyre endangered to you.Tour: Guided Forest Tour of Sanctuary MountainMoney: $ 42 per personWaitomoPut on your boots and helmet, and prepare to go down underground, hiking among rocks and streams. The tour is
14、limited to six people, allowing you a much more comfortable and personalized experience.Tour: Glow-worm Caving AdventureMoney: $55 per adult &. $ 25 per child1. Where can a person go for swimming according to the passage?A. Waiheke Island.B. Coromandel.C. Hamilton.D. Waitomo.2. Which tour is the che
15、apest for a couple with a child?A. Waiheke Island Vineyards and Bush Walk.B. Coromandel Coastal Walkway Day Tour.C. Guided Forest Tour of Sanctuary Mountain.D. Glow-worm Caving Adventure.3. What is special about Glow-worm Caving Adventure?A. People can hike a long distance.B. Endangered animals can
16、be seen.C. The number of tourists is limited.D. Tourists can drink award winning wines.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】本文为广告布告类文章。文章说明了 奥克兰的四个景点的旅游细节和旅游费用。【1题详解】细节理解题。根据第二段(Coromandel所在段落)“Your guide will drop you off at Stony Bay where you will begin the 10-kilometre hike to Fletcher Bay, where you will be c
17、ollected. You can enjoy its natural beauty, with the shining ocean alongside you. Dont forget your bathing suit to make the most of the place at the end of the route.(你们的向导会把你们送到石湾,在那里你们将开始到弗莱彻湾的10公里徒步旅行,在那里你们将被接走。你可以欣赏它的自然美景,有闪亮的大海陪伴着你。不要忘了你的游泳衣,以便在路线尽头的地方充分享受 )”可知,在弗莱彻湾有闪亮的大海,可以带泳衣去游泳;弗莱彻湾属于科罗曼德尔海
18、岸人行道一日游(Coromandel Coastal Walkway Day Tour)地区。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据(Waiheke Island所在段落)“Tour: Waiheke Island Vineyards and Bush Walk. Money: $ 130 for a family of three.(旅行: 怀赫克岛葡萄园和丛林步行。费用:一家三口130美元)”可知,一家三口需要130美元;根据第二段( Coromandel所在段落)“Tour: Coromandel Coastal Walkway Day Tour. Money: $ 45 per per
19、son. (旅行:科罗曼德尔海岸人行道一日游。费用:每人45美元)”可知,三个人需要135美元(45*3=135);根据第三段( Hamilton所在段落) “Tour: Guided Forest Tour of Sanctuary Mountain. Money: $ 42 per person.(旅行: 带导游的圣殿山森林之旅。费用:每人42美元)”可知,一家三口人需要花费42*3=126$;根据第四段( Waitomo所在段落)“Tour: Glow-worm Caving Adventure. Money: $55 per adult &. $ 25 per child.(旅行:萤火
20、虫洞探险。费用:每个成年人55美元 & 每个孩子25美元)”可知,两个大人110美元,小孩25美元,一共135美元。通过比较,C选项的旅游费用最便宜。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据第四段(Waitomo所在段落)“The tour is limited to six people, allowing you a much more comfortable and personalized experience.(参观人数限制在六人,让您有更舒适和个性化的体验)”可知, Glow-worm Caving Adventure(萤火虫洞穴探险)特殊的地方在于,旅游团有人数限制。故选C项。B“
21、How are you feeling, Klinker?” Dr. Blooper asked his new robot.“Well, I can see out of one eye,” said Klinker. “I can hear out of one ear. But my fingers are missing something at the ends. Otherwise, I feel fine.”Dr. Blooper laughed. “I have made a list of your missing parts,” he said. “Finishing my
22、 experiment in the other room, I will buy them.” And Dr. Blooper left.Feeling bored after a few minutes, Klinker moved around and saw the list: 1 eyeball, 1 eardrum, 10 fingernails. Looking at the list, Klinker suddenly had an idea. “I will surprise the doctor and buy these things myself,” Klinker t
23、hought to himself. “When he finishes, all these parts will be waiting for him.” Klinker walked out, but Dr. Blooper didnt notice.Klinkers first stop was the toy store. He chose a small ball and a toy drum and gave them to the clerks. “Dr. Blooper will pay for these,” he said. Then he crossed them of
24、f the list. “This is easy,” he said. “One thing is for sureI have a good brain.” Next Klinker reached the hardware store. He chose ten long steel nails. After that he hurried home, singing.When Klinker got back, Dr. Blooper was still working. Then he had another idea. “I will put all my parts togeth
25、er,” he said,“What a surprise Dr. Blooper will have!” So Klinker fixed the ball into his eye socket, the drum into his ear, and the nails onto his fingers.Then Dr. Blooper walked into the room. He stared at Klinker. “No wonder you are so surprised,” said the happy robot. “I have bought everything an
26、d finished myself. I have everything, but I still dont feel quite right.”“I will fix it right away,”he said. “But I will fix your brain first.”4. Which of the following seemed to be Klinkers problem?A. He needed fingernails.B. He failed to make a list.C. His brain was seriously damaged.D. His eyes w
27、ere unable to see.5. What did Klinker want to do at first?A. To help with the experiment.B. To get back his missing parts.C. To prepare his necessary parts.D. To surprise the doctor by leaving.6. What can we infer from the passage?A. Klinker was quite helpful in repairing itself.B. Klinker misunders
28、tood the things on the list.C. Dr. Blooper left the missing parts on purpose.D. Dr. Blooper was very happy at the robots behavior.7. What can be a suitable title for the passage?A. A Great BrainB. Dr. Bloopers ExperimentC. A Typical Shopping DayD. The Unfinished Robot【答案】4. A 5. C 6. B 7. A【解析】这是一篇记
29、叙文。一个没有完成的机器人Klinker自以为很聪明,自己购买零件、自己安装的故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段“Well, I can see out of one eye,” said Klinker. “I can hear out of one ear. But my fingers are missing something at the ends. Otherwise, I feel fine.”(Klinker说:“嗯,我有一只眼睛能看,我有一只耳朵能听见。但我的手指末端少了些东西。否则,我感觉很好。”)”可知,Klinker的问题在于他需要指甲。故选A。【5题详解】细节理
30、解题。根据第四段中“Looking at the list, Klinker suddenly had an idea. “I will surprise the doctor and buy these things myself,” Klinker thought to himself. “When he finishes, all these parts will be waiting for him.”(看着清单,Klinker突然有了一个想法。Klinker心里想:“我要给博士一个惊喜,我自己买这些东西。当他结束实验时,所有的零件就都买好了等着他了。”)”可知,Klinker一开始想
31、自己去准备必要的零件。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“Feeling bored after a few minutes, Klinker moved around and saw the list: 1 eyeball, 1 eardrum, 10 fingernails.(几分钟后,Klinker觉得很无聊,他四处走动,看到了清单:一个眼球,一个耳膜,十个指甲)”以及倒数第二段“So Klinker fixed the ball into his eye socket, the drum into his ear, and the nails onto his fingers
32、.(于是Klinker把球固定在眼窝里,把鼓固定在耳朵里,把钉子固定在手指上)”可推知,Klinker误解了清单上的东西。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第五段中“One thing is for sureI have a good brain.(有一件事是肯定的我有个很聪明的大脑)”以及最后一段中“But I will fix your brain first.(但是我要先修理你的大脑)”结合文章讲述的一个没有完成的机器人Klinker自以为很聪明,自己购买零件、自己安装的故事可知,A选项“一个聪明的大脑”最符合文章标题。故选A。COptimism (乐观) doesnt mean pa
33、ying no attention to things that cause stress. But when bad things happen, optimistic people are less likely to be unhappy about themselves and more likely to see the bad things as something that lasts a short time.A new research has found a direct connection between optimism and healthier diet and
34、exercise behaviors, as well as better heart health, a stronger immune system (免疫系统), better lung function, and lower death risk. “Optimistic people, regardless of sex, often have goals and the confidence to reach them,” Lee said. “Those goals could include healthy habits that contribute to a longer
35、life.”Studies find only about 25% of our optimism is controlled by our genes (基因), and the rest is up to us. It turns out we can actually train our brain to be more positive. Researchers studied the brains of monks (僧侣) and found surprising results: Tens of thousands of hours of meditation(冥思) had c
36、hanged the function (机能) of their brains, which support positive qualities. And that may be key in producing the effect on the body.There are simple mental exercises to develop an optimistic attitude. One of the most effective ways to increase optimism is called the “Best Possible Self” method. That
37、 is to imagine ourselves in a future in which we have achieved all our life goals. And keeping a diary in which we list the positive experiences we had can also help shape our attitude. Taking a few minutes each day to write down what makes us thankful can improve our view on life, too.8. What is th
38、e meaning of Lees words?A. Goals can lead to confidence.B. Better lung function lowers death risk.C. Optimism is connected with length of life.D. Sex should be taken into consideration when studying optimism.9. Why are the brains of monks studied?A. To lengthen their life.B To improve their brains f
39、unction.C. To prove optimism can be learned.D. To show genes connection with optimism.10. What is the last paragraph mainly about?A. How to be a positive person.B. How to make people thankful.C. What to write about in a diary.D. What to do to achieve the goals.11. Where is this text most likely from
40、?A. A science magazine.B. A guidebook.C. A novel.D. A diary.【答案】8. C 9. C 10. A 11. A【解析】本文是说明文,研究表明,乐观的心态有助于长寿,乐观心态除了和基因有关,后天也是能习得的。【8题详解】推理判断题。根据第二段“Optimistic people, regardless of sex, often have goals and the confidence to reach them,” Lee said. “Those goals could include healthy habits that co
41、ntribute to a longer life.” 李说:“乐观的人,无论男女,通常都有目标并有信心去实现。”“这些目标可以包括有助于长寿的健康习惯。”通过Lee说的话可知,Lee认为乐观的心态会有助于长寿,即乐观和寿命长短有关。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第三段“Studies find only about 25% of our optimism is controlled by our genes (基因), and the rest is up to us. It turns out we can actually train our brain to be more p
42、ositive.” 研究发现,我们的乐观情绪只有25%是由基因控制的,其余的则取决于我们自己。事实证明,我们可以通过训练让大脑变得更积极。文章在举僧侣的例子之前先说明了乐观情绪只有小部分由基因控制,其余的是可以通过学习的,所以研究僧侣的大脑是为了证明乐观是可以习得的。故选C项。【10题详解】主旨大意题。根据最后一段开头“There are simple mental exercises to develop an optimistic attitude.” 有一些简单的心理练习可以培养乐观的态度,紧接着例举了如何培养乐观心态的方法,所以最后一段主要是讲怎样成为一个乐观的人,故选A项。【11题详
43、解】推理判断题。通读全文可知,研究表明,乐观的心态有助于长寿,乐观心态除了和基因有关,后天也是能习得的,这属于科学研究范畴,所以文章可能来源于科学杂志,故选A项。DHow much should we believe what we see online?The film Net Lost follows David Kim, the father of Margot, a teenage girl who disappears. To help with the investigation (调查) of the police, the father looks into Margots p
44、ersonal life. The more he discovers, the more he realizes he knew nothing about his daughter. His daughter strangely gives money to other persons online and joins in online chat rooms.In the film, we see how technology is important but also detrimental. While it helps David to uncover information, i
45、t asks a question: how much should we really believe? Information can be misleading.The film proves how real life can be different from what we see online through Margots Facebook. She has a few hundred friends on Facebook but none in real life. With social media everyone has a voice and hidden aim,
46、 and even her classmates only pretend to care about her. Besides, Margots messages are misunderstood. Social media quickly makes the public blaming the father: the father s carelessness caused Margots disappearance.The film is recorded only through a computer screen rather than having the standard c
47、amera shots.This new method is pleasantly new. The filming is very cleverly done and we begin to forget that its all through a computer screen.The film manages to draw the attention and hearts of the film-goers. It has a suspense-filled (充满悬念的) story and fresh viewpoint that mirrors technology in ou
48、r own lives. So, if youre searching for a film to get lost in, this is the film for you.12. Why does Margots father research her personal life?A. To join in Margots online chat rooms.B. To find out whom Margot gives money to.C. To assist in looking into her disappearance.D. To make others believe wh
49、at he sees online.13. What does the underlined word “detrimental” mean in the third paragraph?A. Satisfying.B. Believable.C. Harmful.D. Modern.14. What is the film trying to tell people?A. Margots father is responsible for his daughters disappearance.B. Online information may be different from reali
50、ty.C. Social media caused the misunderstanding.D. A film shouldnt be recorded through a computer.15. Whats the authors attitude towards the film?A. Bored.B. Angry.C. Doubtful.D. Positive.【答案】12. C 13. C 14. B 15. D【解析】本文是一篇说明文,作者通过讲述一部影片中的故事,引发一番思考:我们应该在多大程度上相信我们在网上看到的东西?【12题详解】细节理解题。根据第一段“To help w
51、ith the investigation (调查) of the police, the father looks into Margots personal life(为了帮助调查警察,父亲调查Margot的个人生活)”可知,Margot的父亲调查她的个人生活,以协助调查她的失踪,故选C。【13题详解】词义猜测题。根据划线词后面两句“While it helps David to uncover information, it asks a question: how much should we really believe? Information can be misleading.
52、( 虽然它帮助大卫发现信息,但它提出了一个问题:我们到底应该相信多少?信息会误导人。)”可知,这是对网络信息真实性的质疑,可知,在影片中,我们看到了科技的重要性,但它也会误导人,因此它有时候是“有害的”。选项C. Harmful(有害的)符合题意,故选C。【14题详解】细节理解题。根据第三段“The film proves how real life can be different from what we see online through Margots Facebook(这部电影证明了现实生活和我们在Margot的Facebook上看到的网络生活是多么的不同)”,并通过下文的例子可知
53、,这部电影试图告诉人们网上的信息可能与现实不同,故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“The film manages to draw the attention and hearts of the film-goers. (这部电影成功地吸引了观众的注意力和心).”和“So, if youre searching for a film to get lost in, this is the film for you(所以,如果你正在寻找一部让你入迷的电影,这就是适合你的电影)”可知,作者对这部电影评价很高,并且推荐人们去观看,可知作者对于这部影片的态度是积极的,故选D。第二节(共5
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-355287.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
